2013 June UGC NET Examination in Arab Culture and Islamic Studies, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys





1. The sea-port of Jeddah is located on the
(A) Eastern Coast of Arabia
(B) Western Coast of Arabia
(C) In the Indian Ocean
(D) Persian Gulf
Answer: (B)

2. Ma’rib dam is located in the country
(A) India
(B) Egypt
(C) Iraq
(D) Yemen
Answer: (D)

3. The chief deity of al-ka‘abah during the pre-Islamic period was
(A) Al-Lat
(B) Al-Manat
(C) Hubl
(D) Al-uzza
Answer: (C)

4. The annual fair in which the poetic masterpieces were selected was held at
(A) Mecca
(B) Madina
(C) Yemen
(D) Ukaz
Answer: (D)

5. Al-Mufaddaliyat was compiled by
(A) Al-Dabbi
(B) Al-Dhabi
(C) Imraul Qays
(D) Al-Aghani
Answer: (A)

6. Which of the following pair is not matched correctly?
(A) Capital of the Abbasids – Kufa
(B) Capital of the Umayyads – Damascus
(C) First Muslim Capital – Madina
(D) Capital of the Fatimids – Cairo
Answer: (A)

7. The first slave who accepted Islam was
(A) Zayd bin Harith
(B) Hazrat Bilal
(C) Usama
(D) Hatim al-Tair
Answer: (B)

8. Prophet Muhammad accompanied his uncle Abu-Talib on a caravan journey to
(A) Palestine
(B) Egypt
(C) Syria
(D) Habsha
Answer: (C)

9. ‘Isra’ the nocturnal journey of Prophet Muhammad took place when he was in
(A) Mecca
(B) Madina
(C) Taif
(D) Cairo
Answer: (A)

10. The oldest account of Prophet Muhammad’s life is available in
(A) Sirah ibn-Ishaq
(B) Sirat al-Nabi
(C) Muhammad-e-Arabi
(D) Al-Rahiq ul-Makhtum
Answer: (A)





11. After Prophet Muhammad received his first revelation there was a brief interval which is called
(A) Sanat al-Wufud
(B) Laylat al-Qadr
(C) Ihsan
(D) Fatrah
Answer: (D)

12. The compulsory acts in Islam are called
(A) Faraid
(B) Nafil
(C) Sunnat
(D) Sunnat-i Nuwakkida
Answer: (A)

13. Zakat is to be paid by the will to do Muslims at the rate of
(A) 3 %
(B) 6 %
(C) 10 %
(D) 2½ %
Answer: (D)

14. The Bayat-i Rizwan took place at
(A) Mecca
(B) Hudaybiyah
(C) Madina
(D) Taif
Answer: (B)

15. Which of the following statement is correct?
(A) Mamluk dynasty was established by Shajar al-dur
(B) Abbasid dynasty was founded by Harun al-Rashid
(C) Baghdad was the capital of Umayyads
(D) Mohd. Abduh was a native of Istanbul
Answer: (A)

16. The office of the caliphate became hereditary from the times of
(A) Muawiyah
(B) Yazid-II
(C) Al-Saffah
(D) Al-Amin
Answer: (A)

17. As per the Christian calendar the period of rightly guided caliphate is of
(A) 39 years
(B) 40 years
(C) 29 years
(D) 58 years
Answer: (C)

18. Non-Muslims living in an Islamic State are called
(A) Ahl al-Zimma
(B) Ahl al-Madina
(C) Ahl al-Zahir
(D) Ahl al-Batin
Answer: (A)

19. Hazrat Ali was assassinated by
(A) Abu Lulu Firoz
(B) Hulaqu Khan
(C) Ibn Muljam
(D) Il-Khan
Answer: (C)

20. Which of the following statement is wrong?www.netugc.in
(A) Sura-i Baqara is the 2nd Chapter of the Quran
(B) Sura-i Nisa is the Fifth Chapter of the Quran
(C) Sura-i Al-e Imran is the 3rdChapter of the Quran
(D) Sura-i Fatheha is the 1stChapter of the Quran
Answer: (B)





21. The Riddah wars took place during the caliphate of
(A) Ali
(B) Umar
(C) Abu Bakr
(D) Uthman
Answer: (C)

22. The battle of Siffin took place between
(A) Aysha and Ali
(B) Prophet Muhammad &Quraysh
(C) Ali & Muawiyah
(D) Haroon al-Rashid & Qalawun
Answer: (C)
                    
23. The Umayyid Caliph Abdul-Malik introduced
(A) The Arbieization of public registers
(B) Postal system
(C) The Dept. of Shurta
(D) Baytul-Mal
Answer: (A)

24. The founder of the Mutazilite School was
(A) Al-Farabi
(B) Al-Kindi
(C) Wasil bin Ata‘
(D) Hasan al-Banna
Answer: (C)

25. The Asharite school was founded by
(A) Abu Musa
(B) Ghafari
(C) Al-Walid
(D) Abul Hasan
Answer: (D)

26. The Science of Hadith criticism was evolved by
(A) Mufassirun
(B) Muhadithun
(C) Fuqaha
(D) Rationalists
Answer: (B)

27. Abu Muslim was the leader of
(A) The Khurasanis
(B) Jabarites
(C) Qadarites
(D) Shiites
Answer: (A)

28. Match the following correctly:
(A) Umayyad Dynasty– Al-Majusi
(B) Abbasid Dynasty – Al-Jahiz
(C) Mamluk Dynasty – Ubaidullah Sindhi
(D) Mughal Dynasty – Marghinani
Answer: (B)

29. The concept of Al-Sultan Zillullah-I fil Ard was propounded by
(A) Mawardi
(B) Al-Majusi
(C) Kindi
(D) Nizamul Mulk Tusi
Answer: (D)

30. Diwan ul-Kharāj during the Abbasid period looked after matters of
(A) Finance
(B) Postal system
(C) Judiciary
(D) Administration
Answer: (A)





31. Kitab al-Tibb al-Mansuri, in the field of medicine was written by
(A) Al-Razi
(B) Ibn-Ishaq al-Samani
(C) Ibn Sina
(D) Al-Majusi
Answer: (B)

32. The title of al-mu‘allim al-thani was given to
(A) Abu Nasr al-Farabi
(B) Ibn Sina
(C) Al-Ghazali
(D) Al-Hamadani
Answer: (A)

33. Kitab al-Hind, was written by
(A) Sulaiman the Merchant
(B) Ibn Battutah
(C) Al-Biruni
(D) Al-Battani
Answer: (C)

34. Jama‘at-i Islami was established by
(A) Maulana Maududi
(B) Ashraf Ali Thanwi
(C) Dr. Sir Iqbal
(D) Maulana Zakariya
Answer: (A)

35. The famous book entitled ‘Tazkirah’ was authored by
(A) Dr. Sir Iqbal
(B) Sir Sayyid Ahmad Khan
(C) Abul Kalam Azad
(D) Ashraf Ali Thanwi
Answer: (C)

36. Which of the following do not match correctly?
(A) Ibn Haitham– Kitab al-Manazir
(B) Ibn Muqaffa – Kalilahwa Dimnah
(C) Abul Faraj Isfahani – Kitab al- Aghani
(D) Ibn Rushd – Al-Fawz al- Kabir
Answer: (D)

37. Jami‘al-Bayan fi Tafsir al-Quran, was written by
(A) Imam Bukhari
(B) Mohd. Ibn-Jarir al-Tabari
(C) Ibn Qutaybah
(D) Al-Yaqubi
Answer: (B)

38. Siha Sitta, the six canonical books of Hadith literature were compiled during the period of
(A) Ummayid period
(B) Abbasid period
(C) Khilafat-i Rashida
(D) The Ottoman period
Answer: (B)

39. The Qiyas was extensively used in legislation by
(A) Abu Hanifa
(B) Malik ibn Anas
(C) Idris al-Shafii
(D) Ahmad ibn Hanbal
Answer: (A)

40. Abu Yousuf was the student of
(A) Imam Zahir
(B) Ahmad ibn Hanbal
(C) Idris al-Shafii
(D) Abu Hanifa
Answer: (D)





41. The Mehr which is paid promptly is called
(A) Mehr-i Mu‘ajjal
(B) Mehr-i Muwajjal
(C) Mehr-i Mithil
(D) Mehr-i Fatimi
Answer: (A)

42. Ihya al-ulum was written by
(A) Al-Ghazali
(B) Al-Kindi
(C) Al-Farabi
(D) Mohd. ibn Abdul Wahab
Answer: (A)

43. Shah Waliullah authoredwww.netugc.in
(A) Sirat al-Nabi
(B) Sirat-i Mustaqim
(C) Bayan al-Arab
(D) Izalat al-Khafa
Answer: (D)

44. Arrange the following scholars in chronological order. Use the code given below:
(i) Badiuzzaman Nursi
(ii) Ibn Taymiyyah
(iii) Ibn Bajja
(iv) Ibn Khaldun
Codes:
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (i) (ii) (iv) (iii)
(C) (iii) (ii) (iv) (i)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)
Answer: (C)

45. The Sufis of which order flourished in India during the Sultanate period?
(A) The Chishtis
(B) The Rifai‘s
(C) The Naqshbandis
(D) The Qadris
Answer: (A)

46. Baba Faridud-Din Ganj Shakar was the Khalifah of
(A) Shaikh Shihab ud-Din Suhrawardi
(B) Shaikh Ahmad Sirhindi
(C) Bakhtyar Kaki
(D) Bandanawaz
Answer: (C)

47. Futuhat-i Makkiyyah was written by
(A) Al-Ghazali
(B) Ibn al-Arabi
(C) Al-Kindi
(D) Ibn-Rushd
Answer: (B)

48. The concept of Wahdat al-Wujud was propounded by
(A) Al-Shibli
(B) Al-Ghazali
(C) Shaikh Ahmad Sirhindi
(D) Ibn al-Arabi
Answer: (D)

49. The term ‘Anal Haq’ was pronounced by
(A) Al-Hamid
(B) Al-Hallaj
(C) Bayazid Bistami
(D) Shibli
Answer: (B)

50. The Bhakti movement was founded by
(A) Ramanuja
(B) Premchand
(C) Jaisi
(D) Tulsidas
Answer: (A)

51. The Ismailis are also known as
(A) Sabai‘s
(B) Jafaris
(C) Dawoodis
(D) Imamis
Answer: (A)

52. Arrange the following movements in chronological order and use the code given below:
(i) Al-Bath Party
(ii) Sabai‘s
(iii) Wahabis
(iv) Tablighi Jamat
Codes:
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (iii) (ii) (i) (iv)
Answer: (B)

53. Sanusia order was established by
(A) Mohd. Bin Abdul Wahab
(B) Ahmad Sharif
(C) Shaikh Zahid Gilani
(D) Mohd. Bin Ali
Answer: (D)

54. Futuh ul-Ghayb, was written by
(A) Shaikh Shihab ud-Din
(B) Abdul Qadir Gilani
(C) Shaikh Nizam ud-Din Auliya
(D) Junaid of Baghdad
Answer: (B)

55. Al-Manar party was established by
(A) Jamaluddin Afghani
(B) Muhammad Abduh
(C) Rashid Rida
(D) Ali Abdur Raziq
Answer: (C)

56. Abdur Rahman al-Kawakibi was the champion of
(A) Egyptian Nationalism
(B) Arab Nationalism
(C) Turkish Nationalism
(D) Indian Nationalism
Answer: (B)

57. The term ‘Nizam i Jadid’ refer to the times of
(A) Salim – I
(B) Bayazid – I
(C) Salim – II
(D) Salim – III
Answer: (D)

58. The era of ‘Tanzimat’ belongs to the period of
(A) Mahmud – II
(B) Muhammad the Fatheha
(C) Salim – I
(D) Murad – I
Answer: (A)

59. Constantinople was conquered by
(A) Sulaiman the Magnificent
(B) Murad – I
(C) Mohammad – II
(D) Muhammad – I
Answer: (C)

60. The shrine of the Qadiri Sufi, Shaykh bandagi Muhammad Ghouth is located in
(A) Utch-Multan
(B) Delhi
(C) Lucknow
(D) Mahrauli
Answer: (A)

61. Maulana Maududi the founder of Jama‘at-i Islami was born at
(A) Delhi
(B) Hyderabad
(C) Aurangabad
(D) Lahore
Answer: (C)

62. The Faraidi movement worked among the peasants of
(A) Bengal
(B) Delhi
(C) Lucknow
(D) Bhopal
Answer: (A)

63. Which of the following statement is correct?
(A) Sindh was captured by Mohd. Bin Qasim in 1206 A.D.
(B) Nizam al-Mulk Tusi was theVazir of the Saljuq Kingdom during the reign of Malik Shah.
(C) Abul Abbas al-Saffah was the founder of the Umayyad Kingdom.
(D) Kitab al-Aghani, was written by Ibn Khaludun.
Answer: (B)

64. The founder of modern Egypt was
(A) Mohammad Shah
(B) Riza Shah
(C) Nasir ud-Din
(D) Mohd. Ali Pasha
Answer: (D)

65. The early Arab traders came and settled on the
(A) Western coast of India
(B) U.P.
(C) Bhopal
(D) Calcutta
Answer: (A)www.netugc.in

66. Which of the following statement is correct?
(A) Nasir ud-Din Shah Qachar was the founder of modern Iran.
(B) Mohd. Ali worked in Iraq.
(C) Ibn Taymiyah was a poet.
(D) Shah Waliullah migrated to Turkey and died there.
Answer: (A)

67. The earliest religio-political sect established in the history of Islam was
(A) Shiites
(B) Kharijites
(C) Qadarites
(D) Murjiites
Answer: (B)

68. Which of the following statement is wrong?
(A) The Qadiri order was established by Shaykh Abdul Qadir Gillani.
(B) Awarif al-Ma‘arif was written by Abdul Qadir Gilani
(C) The Chishti order in India was established by Khwaja Moinuddin Chishti.
(D) The dome of the rock is located at Jerusalem.
Answer: (B)

69. The author of ‘Athar al-Sanadid’ is
(A) Abul Kalam Azad
(B) Mohd. Iqbal
(C) Sir Sayyid Ahmad
(D) Shah Waliullah
Answer: (C)

70. The Surah of the Quran which begins without Bismillah is,
(A) Sura-i Taubah
(B) Sura-i Baqarah
(C) Sura-i Ikhlas
(D) Sura-i Namal
Answer: (A)

71. Mark the correct answer:
(A) ‘Muwatta’ was written by Numan bin Thabit.
(B) The cities of Mecca & Madina are located in Hijaz province.
(C) Tijaniya order operated in Iran.
(D) Al-Waqāi‘al-Misriya was published from Pakistan.
Answer: (B)

72. Suleiman the merchant was the author of
(A) Kitab al-Hind
(B) Silsila al-Tawarikh
(C) Tuhfat al-Mujahidin
(D) Rehla
Answer: (B)

73. The Islamic revolution of Iran by Ayatullah Khomeini took place in the year
(A) 1979
(B) 1969
(C) 1959
(D) 1971
Answer: (A)

74. Which of the following statement is correct?
(A) Tahrik-i Mujahidin was a reformist movement.
(B) The capital of Saudi Arabia is Jeddah.
(C) Kamal Ataturk abolished caliphate in 1857.
(D) Mughal Empire was established in 1206.
Answer: (A)

75. Arrange the following personalities in chronological order and use the code given below:
(i) Hasan Basari
(ii) Bayazid Bistami
(iii) Ibn al-Arabi
(iv) Shaykh Nizamuddin Auliya
Codes:
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iv) (ii) (iii) (i)
(C) (iii) (ii) (i) (iv)
(D) (i) (ii) (iv) (iii)
Answer: (A)