2013 September UGC NET Examination in Social Medicine & Community Health, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. Ideal temperature for storage of DPT vaccine at PHC level is
(A) 0 °C
(B) 2 to 8 °C
(C) Room temperature
(D) –20 °C
Answer: (B)

2. The drug of choice for chemo prophylaxis in Meningococcal Meningitis is
(A) Erythromycin
(B) Streptomycin
(C) Rifampicin
(D) Tetracycline
Answer: (Wrong question)

3. Most of the ElTor vibrios isolated in India belong to the
(A) Inaba serotype
(B) Ogawa serotype
(C) Hitojima serotype
(D) NAG serotype
Answer: (B)

4. Antibiotic of choice for treating cholera in adults except in pregnant women is
(A) Single dose of doxycycline 300 mg
(B) Tetracycline 500 mg 4 times a day and 3 days
(C) Furazolidone 100 mg 4 times a day and 3 days
(D) Trimethoprim (160 mg) + sulfamethoxazole (800 mg) twice a day × (multi-symbol 3 days
Answer: (Wrong question)

5. Sample registration system was initiated to provide
(A) Reliable estimates of birth and death rates at National and State levels
(B) Reliable estimates of population size
(C) Reliable estimates of morbidity pattern
(D) Reliable cause of death at National and State level
Answer: (A)

6. The commonest side effect of IUCD is
(A) Pain
(B) Pelvic infections
(C) Uterine perforation
(D) Increased vaginal bleeding
Answer: (D)

7. The cut off point for blood lead level above which clinical symptoms appear is
(A) 20 μg/100 ml
(B) 50 μg/100 ml
(C) 70 μg/100 ml
(D) 100 μg/100 ml
Answer: (C)

8. The incubation period of tetanus is usually
(A) 2 to 5 days
(B) 6 to 10 days
(C) 12 to 15 days
(D) 15 to 20 days
Answer: (B)

9. The additional daily calorie requirement during pregnancy is
(A) 300 Kcals
(B) 400 Kcals
(C) 500 Kcals
(D) 550 Kcals
Answer: (Wrong question)

10. As per the Central Births and Deaths Registration Act 1969, the time limit for registration of births without fine is
(A) 10 days
(B) 14 days
(C) 20 days
(D) 28 days
Answer: (Wrong question)







11. The Dosage of Fenthion used as Larvicide in mosquito control is
(A) 1 to 2 g/hectare
(B) 2 to 20 g/hectare
(C) 224 to 672 g/hectare
(D) 22 to 112 g/hectare
Answer: (D)

12. Daily requirement of vitamin C for an adult iswww.netugc.in
(A) 20 mg
(B) 40 mg
(C) 60 mg
(D) 80 mg
Answer: (B)

13. Gomez classification of PEM is based on
(A) weight for age
(B) weight for height
(C) height for age
(D) mid arm circumference
Answer: (A)

14. The life cycle of Malarial parasites in man may be described as
(A) Propagative
(B) Cyclo-propagative
(C) Cyclo-developmental
(D) A sexual cycle
Answer: (D)

15. Trypsin inhibitor is present in
(A) Hen egg
(B) Duck egg
(C) Milk
(D) Fish
Answer: (B)

16. What is the population norm for mini-Anganwadi centre in a tribal/ desert/riverine/hilly and other difficult areas?
(A) 150 – 300
(B) 300 – 400
(C) 100 – 200
(D) 150 – 250
Answer: (A)

17. Which of the following diseases is found in India?
(A) West Nile fever
(B) Murray valley encephalitis
(C) Yellow fever
(D) Colorado tick fever
Answer: (A)

18. Net Protein Utilization (NPU) is estimated from
(A) Biological value alone
(B) Biological value and protein efficiency ratio
(C) Biological value and digestibility coefficient
(D) Protein efficiency ratio alone
Answer: (C)

19. Sick New Born Care Units (SNCUS) are established at which of the following facilities?
(A) First Referral unit
(B) District Hospital
(C) Community Health Centre
(D) Medical College
Answer: (B)

20. A corrected effective temperature of how many degree Celsius is considered comfortable in India?
(A) 20 °C – 30 °C
(B) 20 °C – 25 °C
(C) 27 °C – 30 °C
(D) 25 °C – 27 °C
Answer: (D)







21. The cut off point for diagnosis of anaemia in children aged 6-14 years as recommended by WHO Expert Group is
(A) 13.8 g/dl haemoglobin
(B) 11.5 g/dl haemoglobin
(C) 12 g/dl haemoglobin
(D) 10 g/dl haemoglobin
Answer: (C)

22. Under the Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme monthly pension is given to
(A) People aged more than 60 years and who are below poverty line
(B) People aged more than 65 years and who are below poverty line
(C) People aged more than 62 years and who are below poverty line
(D) Destitute elderly
Answer: (B)

23. Which of the following methods is used to remove the permanent hardness of water?
(A) Boiling
(B) Adding lime
(C) Permutit process
(D) Adding sodium carbonate
Answer: (D)

24. Supplementary nutrition given to children, aged 6-72 months who are severely malnourished under ICDS is
(A) 800 calories and 20-25 gm protein everyday
(B) 500 calories and 15-20 gm protein everyday
(C) 1000 calories and 20-25 gm protein everyday
(D) 600 calories and 15-20 gm protein everyday
Answer: (A)

25. ‘Ujjawala’ is a comprehensive scheme launched by the Ministry of Women and Child Development to combat
(A) Child labour
(B) Child abuse
(C) Child trafficking
(D) Juvenile Delinquency
Answer: (C)

26. Under the ‘Nutrition Programme for Adolescent Girls’ the nutrition provided to each beneficiary is
(A) 600 calories through food per day
(B) 6 kg of free food grain per month
(C) Rs. 6 for buying food per day
(D) 6 gm proteins through food per day
Answer: (B)

27. Pasteurization of milk effectively kills all the following except:
(A) fever organisms
(B) Tubercle bacilli
(C) Salmonella
(D) Bacterial spores
Answer: (D)

28. Abdominal fat accumulation is indicated by waist hip ratio of
(A) more than 1.0 in men and more than 0.85 in women
(B) more than 0.85 in men and more than 0.5 in women
(C) more than 1.0 in men and more than 1.0 in women
(D) more than 1.5 in men and more than 0.85 in women
Answer: (A)

29. The only cancer in which some cases show spontaneous regression without treatment is
(A) Cancer breast
(B) Lung cancer
(C) Cancer cervix
(D) Oral cancer
Answer: (C)

30. The minimum number of antenatal visits recommended for a pregnant woman in India is
(A) 2
(B) 4
(C) 3
(D) 6
Answer: (B)







31. Which indicator is included in Human development index?
(A) Infant mortality rate
(B) Maternal mortality rate
(C) Life expectancy at birth
(D) Proportion of immunized children
Answer: (C)

32. Factories Act applies to whole of India except
(A) Andhra Pradesh
(B) Jammu and Kashmir
(C) Himachal Pradesh
(D) Tamil Nadu
Answer: (B)

33. In a mosquito, period between a blood meal until eggs are laid is called
(A) Serial interval
(B) Genotrophic cycle
(C) Extrinsic incubation period
(D) Generation time
Answer: (B)

34. Source reduction in mosquito control comprises ofwww.netugc.in
(A) Genetic engineering techniques
(B) Personal protection against bites
(C) Space sprays
(D) Minor engineering methods
Answer: (D)

35. Highest permissible level of chlorine in drinking water is
(A) 5 mg/lit
(B) 75 mg/lit
(C) 125 mg/lit
(D) 200 mg/lit
Answer: (Wrong question)

36. Waste water from kitchen is called
(A) Refuse
(B) Sullage
(C) Garbage
(D) Sewage
Answer: (B)

37. The disinfecting action of chlorine is mainly due to which molecule?
(A) Chlorine
(B) Hypochlorine
(C) Hydrogen
(D) Hypochlorous
Answer: (D)

38. Which one is the most important single determinant of Infant mortality?
(A) Mother’s age
(B) Family size
(C) Order of birth
(D) Birth weight
Answer: (D)

39. Residual action of HCH lasts for
(A) 1 month
(B) 3 months
(C) 10 months
(D) 12 months
Answer: (B)

40. For every case of paralytic poliomyelitis the estimated no. Of subclinical cases are
(A) 10
(B) 100
(C) 400
(D) 1000
Answer: (D)







41. DEC has no effect against
(A) Microfilaria
(B) Adult worm
(C) 2nd stage larva
(D) Infective stage larva
Answer: (Wrong question)

42. The commonest opportunistic infection associated with HIV in India is
(A) Cryptosporidiosis
(B) Herpes simplex
(C) Tuberculosis
(D) Pneumocystis pneumonia
Answer: (C)

43. The daily requirement of Iodine in adult male
(A) 10 μ gm/day
(B) 50 μ gm/day
(C) 100 μ gm/day
(D) 150 μ gm/day
Answer: (D)

44. Primary health care concept was formed by Alma ata Conference in
(A) 1950
(B) 1970
(C) 1978
(D) 1998
Answer: (C)

45. The incidence of Hydatid disease is highest in
(A) Northern India
(B) Eastern India
(C) Southern India
(D) Western India
Answer: (C)

46. Specificity of a test refers to its ability to detect
(A) True positive
(B) False positive
(C) True negative
(D) False negative
Answer: (C)

47. The Body Mass Index (BMI) for a normal adult is
(A) 13.5 – 17.99
(B) 18.5 – 24.99
(C) 25.5 – 30.99
(D) 31.5 – 35.99
Answer: (B)

48. The most common site of cancer in males in India is
(A) Lung
(B) Prostate
(C) Oro-pharynx
(D) Esophagus
Answer: (A)

49. The non-modifiable risk factor for hypertension is
(A) Obesity
(B) Stress
(C) Salt intake
(D) Age
Answer: (D)

50. A case of acute flaccid paralysis must be observed for how many days for residual paralysis after onset of paralysis?
(A) 15 days
(B) 30 days
(C) 45 days
(D) 60 days
Answer: (D)

51. Fast breathing in a two years old child is recognised at
(A) ≥ 60 breaths
(B) ≥ 50 breaths
(C) ≥ 40 breaths
(D) ≥ 30 breaths
Answer: (C)

52. Yellow fever is absent in India because
(A) Climatic conditions are not favourable
(B) Virus is not present
(C) Vector mosquito is absent
(D) Population is immune to the disease
Answer: (B)

53. Statistical power of a study is related towww.netugc.in
(A) α error
(B) β error
(C) systematic error
(D) γ error
Answer: (B)

54. In estimation of statistical probability, Z score is applicable to
(A) Normal distribution
(B) Skewed distribution
(C) Binomial distribution
(D) Poisson distribution
Answer: (A)

55. There are no subclinical cases in which of the following infectious diseases?
(A) Measles
(B) Poliomyelitis
(C) Cholera
(D) Diphtheria
Answer: (A)

56. Number of live births per thousand women in the reproductive age group in a given year is known as
(A) General Fertility Rate (GFR)
(B) Total Fertility Rate (TFR)
(C) Gross Reproduction Rate (GRR)
(D) Net Reproduction Rate (NRR)
Answer: (A)

57. If the prevalence is very low as compared to the incidence of a disease, it implies
(A) The disease has low mortality.
(B) The disease is very fatal and/easily curable
(C) The disease has a long latent period
(D) The disease has a short latent period
Answer: (B)

58. Living standard of people is best assessed by
(A) Infant Mortality Rate (IMR)
(B) Maternal Mortality Rate (MMR)
(C) Physical Quality of Life Index (PQLI)
(D) Perinatal Mortality Rate (PNMR)
Answer: (Wrong question)

59. External validity of a study indicates
(A) Reproducibility
(B) Credibility
(C) Generalizability
(D) Compatability
Answer: (C)

60. Odds ratio for estimation of strength of association is calculated in
(A) Cross sectional study
(B) Cohort study
(C) Intervential study
(D) Case-control study
Answer: (D)

61. Sullivan’s index indicates
(A) Life free disability
(B) Pregnancy rate per Hundred Women Years (HWY)
(C) Hook worm eggs/gm of stool
(D) Standard of living
Answer: (A)

62. Most difficult criterion to establish causal association in etiology of disease is
(A) Temporality
(B) Strength of association
(C) Specificity of association
(D) Biological plausibility
Answer: (C)

63. Population growth rate is rated to be explosive if the annual growth rate exceeds
(A) 0.5%
(B) 1.0%
(C) 1.5%
(D) 2.0%
Answer: (D)

64. When was the Health Policy first formulation in India?
(A) 1983
(B) 1993
(C) 1973
(D) 2003
Answer: (A)

65. During which Five Year Plan Family Planning Programme was renamed as Family Welfare Programme?
(A) Second
(B) Third
(C) Fourth
(D) Fifth Five Year Plan
Answer: (D)

66. Which of the following indirect causes contribute most for maternal mortality in India?
(A) Anaemia
(B) Pregnancy with T.B.
(C) Pregnancy with Malaria
(D) Pregnancy with Hepatitis
Answer: (A)

67. Care at birth requires five cleans. Which of the following is not among them?www.netugc.in
(A) Clean hands
(B) Clean cord tie
(C) Clean water tap
(D) Clean razor blade
Answer: (C)

68. Which of the following institutions is responsible for issues pertaining to health education?
(A) ICMR
(B) CBHI
(C) CHEB
(D) NIMS
Answer: (C)

69. Which of the following States in India ranks poorest in nutritional status of children below 5 years of age?
(A) Chhatisgarh
(B) Orissa
(C) Uttarakhand
(D) Jharkhand
Answer: (D)

70. Under ICDS which of the following services are not delivered through the Anganwadi centre?
(A) Sports training to children below 5 years
(B) Growth monitoring
(C) Nutritional supplement
(D) Pre-school education
Answer: (A)

71. National Malaria Control Programme was rechristened as National Malaria Eradication Program in 1958. When was the National Anti-Malaria Programme introduced?
(A) 1979
(B) 1999
(C) 1989
(D) 2009
Answer: (B)

72. Which of the following is not a norm for the delivery of health and family welfare services to rural community in the hilly regions?
(A) One CHC per 80,000 persons
(B) One sub-centre per 3000 persons
(C) One PHC per 20000 persons
(D) One ASHA per 1000 persons
Answer: (D)

73. Adolescent age starts from according to WHO
(A) 9 years
(B) 10 years
(C) 14 years
(D) 15 years
Answer: (B)

74. Lathyrism affects one of the following system:
(A) Gastro intestinal system
(B) Renal system
(C) Cardio vascular system
(D) Central nervous system
Answer: (D)

75. Commonly affected site of occupational cancer is
(A) Tongue
(B) Cervix
(C) Skin
(D) Brain
Answer: (C)