2013 September UGC NET Examination in Political Science, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. For Savarkar, what were the three fundamental bonds that united the Hindus?
(A) Territory, Race, Culture.
(B) Territory, Population, Sovereignty.
(C) Territory, Government and International Recognition.
(D) None of the above.
Answer: (A)

2. The idea of Participatory democracy originates with
(A) Aristotle
(B) Cicero
(C) Locke
(D) Rousseau
Answer: (D)

3. Plato describes the working of the human mind by
(A) The allegory of the cave
(B) The metaphor of the divided line
(C) The doctrine of forms
(D) All of the above
Answer: (D)

4. Who among the following regarded Buddhism as a moral and tolerant alternative to Marxism?
(A) Ram Mohan Roy
(B) Vivekananda
(C) B.R. Ambedkar
(D) M.N. Roy
Answer: (C)

5. John Rawls’ theory of Justice combines
(A) People’s democracy, market economy, and the redistributive welfare scheme.
(B) Liberal democracy, command economy and distributive justice.
(C) Liberal or associational socialistic democracy, market economy and the redistributive welfare scheme.
(D) None of the above
Answer: (C)

6. Who among the following envisaged the conflict of the present age as between the all devouring collective ego – whether of the nation or of the class and the individual struggling for freedom?
(A) Gandhi
(B) M.N. Roy
(C) Aurobindo
(D) Ambedkar
Answer: (B)

7. Who differentiated between antagonistic and non-antagonistic contradictions?
(A) Marx
(B) Lenin
(C) Mao
(D) M.N. Roy
Answer: (C)

8. Identify the correct sequence regarding the debate on the decline/demise of Political theory.
(i) David Easton on decline of Political theory.
(ii) R.A. Dahl on death of Political theory.
(iii) Riemer-Political theory is in the dog house.
(iv) Peter Laslett on demise of Political theory.
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (i), (iv), (ii), (iii)
(C) (ii), (iii), (i), (iv)
(D) (iv), (i), (ii), (iii)
Answer: (B)

9. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                        List – II
(Authors)                     (Books)
a. D. Held                   i. Participation and Democratic theory
b. J. Lively                  ii. Models of Democracy
c. MacPherson             iii. Democracy
d. C. Pateman             iv. The Real World of Democracy
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iii i ii iv
(D) iv ii i iii
Answer: (B)

10. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):www.netugc.in
Assertion (A): John Stuart Mill is a reluctant democrat.
Reason (R): All peoples are fit for democracy.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)






11. Which of the following statements are true of the British Parliamentary system?
(i) Parliament can make law on any subject.
(ii) The Queen acts on the advice of the Cabinet.
(iii) The House of Lords can delay a bill passed by the House of Commons for two years.
(iv) The Cabinet functions on the principle of collective responsibility.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (i), (iii) and (iv) are correct.
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (ii) and (iv) are correct.
Answer: (D)

12. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                List – II
(Electoral Process)                              (Countries)
a. First-Past-the- Post system              i. Germany
b. Second Ballot system                     ii. Switzerland
c. Additional member system             iii. USA
d. Party list system                              iv. France
Codes:
      a b c d
(A) i iii ii iv
(B) iii iv i ii
(C) ii i iv iii
(D) iv ii iii i
Answer: (B)

13. Structural-functionalism is primarily
(A) A measurement for comparison
(B) An ideology of development
(C) A framework of investigation
(D) A method of governance
Answer: (C)

14. According to S.P. Huntigton “Political Decay” takes place when
(A) Mass Mobilisation plus participation is greater than Institutionalisation.
(B) Mass mobilisation and participation is lesser than Institutionalisation.
(C) The Institutions have both complexity and simplicity.
(D) There is longevity of Institutions.
Answer: (A)

15. Assertion (A): The US Senate is the most powerful second chamber in the world.
Reason (R): There are few things which the President and the House of Representatives can do together without the approval of the Senate.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (R) is true but (A) is false.
Answer: (A)

16. Which of the following pairs are correctly matched?
(i) Dependency theory: Samir Amin
(ii) Theory of Development: Lucian Pye
(iii) Theory of Alienation: Karl Marx
(iv) Theory of Negative Liberty: Johan Rawls
Select the correct
(A) (i), (ii), (iv) are correct.
(B) (i), (iii), (iv) are correct.
(C) (ii), (iii), (iv) are correct.
(D) (i), (ii), (iii) are correct.
Answer: (D)

17. Which of the following are the common features of India and U.K?
(i) Supremacy of Parliament
(ii) A written Constitution
(iii) Bicameralism
(iv) Prime Minister is the leader of the largest party on the floor of the House.
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (iii) and (iv) are correct.
(D) (i) and (iv) are correct.
Answer: (C)

18. Which among the following defined the electoral law as – “The majority (plurality) single ballot system that tends to a party dualism”.
(A) Duverger’s law
(B) Rae/Riker proposition
(C) Sartori’s tendency law
(D) Cox’s coordination argument
Answer: (A)

19. Which one of the following theories developed by the European thinkers came under the active discussion of social scientists in the US in the fifties?
(A) Communications theory
(B) Elite theory
(C) Structural functionalism
(D) Decision-making theory
Answer: (B)

20. Ralph Miliband mewed the state as an instrument in the hands of the ruling class. Which perspective ofcomparative politics can he be placed under?
(A) Structural
(B) Feminist
(C) Instrumental
(D) Plural Socialist
Answer: (C)






21. Who among the following was not a member of the Indian Constituent Assembly?
(A) Sir Firoz Khan Nur
(B) Sir Zafarullah Khan
(C) Dr. Jay Shankar
(D) Jai Prakash Narayan
Answer: (D)

22. The Drafting Committee member of the Constituent Assembly said that Governor nominated by the President will be the agent of the Central Government. Identify
(A) T.T. Krishnamachari
(B) B.R. Ambedkar
(C) SardarV allabhbhai Patel
(D) Rajendra Prasad
Answer: (A)

23. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                                                    List – II
(Books)                                                                                   (Editors/ Authors)
a. Development Planning and the Indian State.                     i. Anthony D. Smith
b. India: Globalization and change                                         ii. T.V. Satyamurthy
c. Industry and Agriculture in India Since independence      iii. Pamela Shurmer Smith
d. Theories of Nationalism.                                                     iv. Partha Chatterji
Codes:
       a b c d
(A) iv iii ii i
(B) iv i ii iii
(C) i ii iv iii
(D) ii iii iv i
Answer: (A)

24. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                List – II
(Chief Ministers dismissed)                (Governors responsible)
a. Ajay Mukherjee                               i. Gopala Reddy
b. Charan Singh                                  ii. Jagmohan
c. N.T. Rama Rao                               iii. Dharam Vira
d. Farooq Abdullah                             iv. Ram Lal
Codes:
       a b c d
(A) iv ii i iii
(B) ii iv iii i
(C) i iii ii iv
(D) iii i iv ii
Answer: (D)

25. Which of the former presidents was associated with the Trade-Union Movement in India?
(A) K.R. Narayanan
(B) Dr. Zakir Hussain
(C) V.V. Giri
(D) Rana Swami Venkat Raman
Answer: (C)

26. In which state of India seat is reserved in the Legislative Assembly on religious basis?
(A) Goa
(B) Mizoram
(C) Sikkim
(D) Jammu and Kashmir
Answer: (A)

27. “Communalism is the political assertiveness of a community to maintain its identity in a plural society undergoing modernization”. Who among the following has given the above mentioned statement?
(A) Robert Melson and Howard Wolpe
(B) William Riker
(C) Mark Robinson
(D) Charles Metcalfe
Answer: (A)

28. Which of the following is the correct explanation of regional parties?www.netugc.in
(i) The democratization of state structures and political practices.
(ii) The resurgent articulation of local and regional interests in the wake of the retrenchment of the welfare state and turn to neo-liberalism.
(iii) The modernization paradigm defined regions as spatial units.
(iv) The politicization of minority nations. (Nations without states)
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i), (ii) and (iv) are correct.
(D) (iii), (i) and (iv) are correct.
Answer: (C)

29. In whose book caste has been defined as “endogamous group on collection of endogamous groups bearing a common name, membership of which is hereditary, imposing on its members certain restrictions in matter of social intercourse, either following a common traditional occupation or claiming a common origin, and generally regarded as forming a single homogeneous community”.
(A) M.N. Srinivas
(B) Bipin Chandra
(C) E. Blunt
(D) Zoya Hasan
Answer: (C)

30. Who has given the following statement in reference to India?
“There three forces (computing forces of nationalism, regionalism and globalism) are relative to and overlapping with one another, sometimes antagonistic and sometimes co-operative towards each other but never harmonious.”
(A) Rumki Basu
(B) Arie M.M. Kacowicz
(C) Sanjay Basu
(D) Jagdish Bhagwati
Answer: (B)






31. Which one of the following describes administration as “the organization and direction of human and material resources to achieve desired ends”?
(A) H.A. Simon
(B) L.D. White
(C) J.A. Veig
(D) J.M. Pfiffner
Answer: (D)

32. “Good governance” and “Participating Civil Society for Development” mere stressed in World Bank Report of
(A) 1992
(B) 1997
(C) 2000
(D) 2003
Answer: (A)

33. If the administrative authority within a department is vested in a single individual, then that system is known as
(A) Commission
(B) Council
(C) Bureau
(D) Board
Answer: (C)

34. Audit of State Government is
(A) A state subject
(B) A union subject
(C) In the concurrent list
(D) None of the above
Answer: (B)

35. The rule of Lapse means
(A) All pending bills in Parliament lapse with its propagation.
(B) The demand for grants of a ministry lapse with criticism of its policy by the opposition.
(C) All appropriations voted by the legislature expire at the end of the financial year.
(D) The appropriation bill lapses if it is not returned by Rajya Sabha within 14 days.
Answer: (C)

36. A new All India Service can be created by
(A) An amendment of the Constitution
(B) A resolution under Article 312 of the Constitution
(C) An executive order
(D) A statute
Answer: (B)

37. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
a. W.F. Willougby                   i. Principles of Organisation
b. Mary Parker Follet              ii. Industrial General Management
c. Mooney And Reiley            iii. Principles of Public Administration
d. Henri Fayol                         iv. Creative experience
Codes:
       a b c d
(A) iv i ii iii
(B) iii iv i ii
(C) i ii iv iii
(D) ii iii i iv
Answer: (B)

38. Which of the following is not an All India Service?
(A) Indian Police Service
(B) Indian Administrative Service
(C) Indian Forest Service
(D) Indian Foreign Service
Answer: (D)

39. Who developed the concept of “Managerial Grid”?
(A) Blake and White
(B) Mouton and Shophan
(C) Blake and Schmidt
(D) Blake and Mouton
Answer: (D)

40. Which one of the following is not a provision to ensure the independence of U.P.S.C.?
(A) The Chairman and member hold office for a fixed term.
(B) A member may be removed only by the President and thattoo on the grounds and in manner provided in the Constitution.
(C) The expenses of the commission are charged on the consolidated fund of India.
(D) A member on the expiry of his term is eligible for reappointment for other governmental jobs.
Answer: (D)






41. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                        List – II
(Emphasis)                  (Theories)
a. Security                   i. Liberalism
b. Freedom                  ii. International Political Economy
c. Order and Justice    iii. Realism
d. Welfare                   iv. International Society
Codes:
       a b c d
(A) iii iv i ii
(B) ii iii i iv
(C) i ii iv iii
(D) iv i iii ii
Answer: (Wrong question)

42. With which approach broadly would you associate the following statement : “All power requires knowledge and all knowledge relies on and reinforces existing power relations”?www.netugc.in
(A) Normative theory
(B) Empirical theory
(C) Postmodernism
(D) Post-behaviouralism
Answer: (C)

43. Assertion (A): As per dependency model under development is caused by the factors external to the poor countries.
Reason (R): Developing world countries are dominated by foreign capital interests originating in developed west.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

44. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                List – II
(Trans National Corporation)              (Country)
a. Toyata                                             i. USA
b. GeneralElectric                               ii. Japan
c. Nestle                                              iii. Switzerland
d. Electrolux                                       iv. Canada
Codes:
       a b c d
(A) iv iii ii i
(B) iii iv i ii
(C) ii i iii iv
(D) i ii iv iii
Answer: (C)

45. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                                        List – II
(Regional Economic Commission)                              (Head Quarters)
a. Economic Commission for Europe                         i. Switzerland
b. Economic Commission for Africa                          ii. Ethipoia
c. Economic Commission for Latin America iii. Chile
d. Economic Commission for West Asia                    iv. Iraq
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) i ii iv iii
(D) iv iii ii i
Answer: (A)

46. Commenting on the importance of the Himalayan frontier on Indian Foreign policy which one of following leader said “If it is breached, the way to Indian Plains and Indian ocean beyond would be exposed and threats and India would then likewise, be threat to other countries of South and South east Asia.
(A) Prime Minister Indira Gandhi
(B) Prime Minister Lal Bhadhur Shastri
(C) Prime Minister Rajeev Gandhi
(D) Prime Minister Pt. Jawahar Lal Nehru
Answer: (D)

47. The CECA (Comprehensive Economic Cooperation Agreement) was formally announced to bost bilateral ties between
(A) India – Vietnam
(B) India – Myanmar
(C) India – Malaysia
(D) India – Singapore
Answer: (D)

48. The “Indo-Nepal Treaty of Peace and Friendship (1950)” is being criticized by Nepali Maoist because
(A) Unequal Treaty
(B) Rising Assertion of Nepali Identity
(C) Policy of equidistance with China
(D) All of the above
Answer: (D)

49. Which one of the following leaders did not participate in four continent peace initiative of nuclear disarmament of 1984?
(A) President Raul Alfonsin
(B) Prime Minister Andreas Panpan Andreas
(C) Prime Minister Indira Gandhi
(D) President Zia-ul-Haq
Answer: (D)

50. Assertion (A): Although China has invested large capital in Pakistan projects exclusively in the Gwadarharbour yet Chinese reconsider their policies which has led to a reduction in the importance enjoyed by Pakistan.
Reason (R): Apart from available huge opportunity of selling Chinese goods in Indian market, the growing tentacles of Islamic fundamentalism in Xingjiang with the collaboration of the Taliban and Al-Qaeda have pushed China to reconsider its South Asian Policy.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)