2013 September UGC NET Examination in Performing Arts - Dance, Drama, Theatre, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






Part – I: Common for Dance / Drama / Theatre

1. Assertion (A): The tripataka hasta is used in Janāntika.
Reason (R): It is one type of a classical dance.
Codes:
(A) (A) is false, (R) is false.
(B) (A) is true, (R) is true.
(C) (A) is false, (R) is true.
(D) (A) is true, (R) is false.
Answer: (D)

2. Match the items in List – I with the items in List – II:
List – I                                                                        List – II
a. Verbal mode of dramatic presentation        i. Lokdharmi
b. Stylised mode of dramatic presentation     ii. Bhārati
c. Graceful mode of dramatic presentation    iii. Nātyadharmi
d. Natural mode of dramatic presentation      iv. Kaishiki
Codes:
       a b c d
(A) ii iii iv i
(B) iii ii i iv
(C) iv i ii iii
(D) i iv iii ii
Answer: (A)

3. Which is the correct sequence?
(A) Prekshaka-Niveshana, Ranga Pith, Ranga Shirsh, Nepathya Gruh
(B) Ranga Shirsh, Ranga Pith, Nepathya Gruh, Prekshaka- Niveshana
(C) Nepathya Gruh, Prekshaka- Niveshana, Ranga Pith, Ranga Shirsh
(D) Ranga Pith, Nepathya Gruh, Ranga Shirsh, Prekshaka- Niveshana
Answer: (A)

4. Pick the odd one out:
(A) Ārabhati
(B) Sātvati
(C) Kaishiki
(D) Āvanti
Answer: (D)

5. ‘Tiraskarini’ is a Sanskrit word which denotes
(A) Mask
(B) Movement
(C) Screen
(D) Ornament
Answer: (C)

6. Assertion (A): Ankiā Nāt is a form of religious theatre originated in Assam.
Reason (R): It was created by Sankardeva, an ardent devotee of Lord Vishnu.
Codes:
(A) (A) is true, (R) is true.
(B) (A) is true, (R) is false.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is false, (R) is true.
Answer: (A)

7. Match items in List – I with items in List – II:
List – I                                                            List – II
a. Martial art                                        i. Lavani
b. Theatre Building                             ii. Bhungal
c. Style of Song                                  iii. Kalarippaya u
d. Copper Wind Instrument                iv. Kuttampalam
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iii ii i iv
(D) iii iv i ii
Answer: (D)

8. Give the correct sequence in respect of Geographical origin from east to West:
(A) Bhavai, Nautanki, Seraikella Chhau, Jatra, Ankia Nat
(B) Ankia Nat, Jatra, Nautanki, Seraikella Chhau, Bhavai
(C) Ankia Nat, Jatra, Seraikella- Chhau, Nautanki, Bhavai
(D) Bhavai, Seraikella Chhau, Nautanki, Jatra, Ankia Nat
Answer: (C)

9. Pick the odd one out:
(A) Sutradhar
(B) Songadya
(C) Nāyaka
(D) Adhikari
Answer: (B)

10. Cavittu Natakam is a form of theatre which is centred around
(A) Muslim subject matter
(B) Christian subject matter
(C) Jain subject matter
(D) Hindu subject matter
Answer: (B)





11. Which is the folk dance of Bihar?
(A) Santhal Nrutya
(B) Lambadi Nrutya
(C) Nacha
(D) Sarhul
Answer: (D)

12. The “Ability Unlimited Group” comprises of dancers who are
(A) Physically challenged
(B) Mentally challenged
(C) Deaf
(D) Dumb
Answer: (A)

13. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Mallika Sarabhai                  i. Chhau
b. Gopal Dubey                       ii. Peter Brook
c. Yamunabai Waikar              iii. Odissi
d. Minati Mishra                     iv. Lavni
Codes:
       a b c d
(A) iii i ii iv
(B) ii iv i iii
(C) ii i iv iii
(D) i iii iv i
Answer: (C)

14. Who was conferred the 2012 Padma Vibhushan?
(A) Buddhadev Dasgupta
(B) Prof. C.V. Chandrasekhar
(C) Pt. Birju Maharaj
(D) Dr. Bhupen Hajarika
Answer: (D)

15. The most common Tala with 8 or multiple of 8 “Matra” is known as
(A) Dadra
(B) Zaptal
(C) Adi Tala
(D) Rupak
Answer: (C)

16. Pick the odd one out:
(A) Pallavi
(B) Thumari
(C) Gazal
(D) Astapadi
Answer: (C)

17. Put in correct sequence (of time):
(A) Bharatanatyam, Odissi, Dasiattam, Satriya
(B) Dasiattam, Bharatanatyam, Odissi, Satriya
(C) Odissi, Satriya, Bharatanatyam, Dasiattam
(D) Odissi, Bharatanatyam, Dasiattam, Satriya
Answer: (B)

18. Match the following:
List – I                        List – II
a. Attendance              i. Dance dress
b. Natarani                  ii. Journal
c. Natyakala                iii. Theatre
d. Dawani                   iv. Conference
Codes:
      a b c d
(A) ii iii iv i
(B) iii ii iv i
(C) ii iv i iii
(D) iv iii ii i
Answer: (A)

19. Pick the correct one out:
In recent years, some of the Indian choreographers have extensively used.
(A) African drums
(B) Bollywood music
(C) Sounds of sea
(D) Sufi music
Answer: (D)

20. Assertion (A): The content and form are non-complimentary to each other in the performing Arts.
Reason (R): The content and form emerges from an integral vision which flowers as a many branched tree of all Indian Arts.
Codes:
(A) (A) is false, (R) is true.
(B) (A) and (R) are both false.
(C) (A) is true (R) is false.
(D) (A) and (R) are both true.
Answer: (A)






21. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Dialogue in Dance               i. Viswa Kalabharati
b. Shambhu Hegde                 ii. The Dhananjayans
c. Surupa Sen                          iii. Yakshagana
d. Malvika Surakai                  iv. Nritya Choodamani
Codes:
       a b c d
(A) ii iv iii i
(B) i iv iii ii
(C) ii iii iv i
(D) ii iii i iv
Answer: (D)

22. Pick the odd one out:
The classical dancers who have choreographed in TV and films.
(A) Kumudini Lakhia
(B) Birju Maharaj
(C) Vaibhavi Merchant
(D) Parul Shah
Answer: (C)

23. Pick the odd one out:
(A) Tandava – Lasya
(B) Talam – Rhythm
(C) Flute – Bamboo
(D) Nadaswaram – Sitar
Answer: (D)

24. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Attakalari Centre for Movement     i. Ahmedabad
b. Bruhan Natyanjali Festival             ii. Chennai
c. Saptak Festival                                iii. Bangaluru
d. The Music Akademy                      iv. Thanjavur
Codes:
      a b c d
(A) i ii iv ii
(B) ii iv iii i
(C) iv iii i ii
(D) iii iv i ii
Answer: (D)

25. Assertion (A): The abstraction of “life” into primary moods, sentiments, primary emotive states, is basic and universal to the human.
Reason (R): All those practicing the Nine Rasa-s professionally become spiritually better humans.
Codes:
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) & (R) are both true.
(C) (A) false is (R) is true.
(D) (A) and (R) are both false.
Answer: (A)

26. Pick the odd one out:
India’s major thinkers in the field of performing arts are
(A) S.K. Saxena
(B) Karl Khandalawala
(C) Aurobindo Ghosh
(D) Anand Coomaraswamy
Answer: (C)

27. Who performed Bindadin Maharaj Thumari in films?
(A) Rekha
(B) Madhuri Dikshit
(C) Mina Kumari
(D) Waheeda Rehman
Answer: (B)

28. Put in the correct sequence geographically:www.netugc.in
(A) Laiharoba, Chhau, Dhadhilila, Bhutan
(B) Chhau, Laiharoba, Bhutan, Dhadhilila
(C) Laiharoba, Dhadhilila, Chhau, Bhutan
(D) Chhau, Bhutan, Laiharoba, Dhadhilila
Answer: (Wrong question)

29. Which are the dance reality programs on TV?
(A) Dance India Dance
(B) Zalak Dikhalaji
(C) Taka Dhimi Ta
(D) All of above
Answer: (D)

30. Match the following:
List – I            List – II
a. WDA           i. India International Centre
b. IIC              ii. World Dance Alliance
c. CID             iii. National Centre of Performing Arts
d. NCPA         iv. Centre International de Dance
Codes:
       a b c d
(A) iii ii i iv
(B) ii iv i iii
(C) ii i iv iii
(D) iii iv ii i
Answer: (C)






31. Assertion (A): The half-curtain used in several forms like Kathakali, Yakshagan plays an important role in realising the performance text.
Reason (R): It solves the problem of time and space in a nonrealistic metaphysical way.
Codes:
(A) (A) is false, (R) is false.
(B) (A) is true, (R) is true.
(C) (A) is false, (R) is true.
(D) (A) is true, (R) is false.
Answer: (B)

32. Match the items in List – I with the items in List – II:
List – I                        List – II
a. Ranga Pith               i. Zonal Division
b. Mattawarini             ii. Up stage
c. Kaksyavibhag          iii. Four pillared construction
d. Rang Shirsh            iv. Down stage
Codes:
       a b c d
(A) iii iv ii i
(B) ii i iii iv
(C) iv iii i ii
(D) i ii iv iii
Answer: (C)

33. Give the correct sequence in respect of the State it belongs to
(A) Ravan Chhaya, Toalpava Kuthu, Gombeyatta, Kathputli
(B) Gombeyatta, Kathputli, Toalpava Kuthu, Ravan Chhaya
(C) Kathputli, Ravan Chhaya, Gombeyatta, Toalpava Kuthu
(D) Toalpava Kuthu, Gombeyatta, Ravan Chhaya, Kathputli
Answer: (C)

34. Kundhei-nach is a tradition of glove puppets prevalent in
(A) Bengal
(B) Manipur
(C) Orissa
(D) Rajasthan
Answer: (C)

35. Pick the odd one out:
(A) Āvanu
(B) Pravesh-Gita
(C) Cendā
(D) Dāru
Answer: (C)

36. Assertion (A): Examining the texts of extent Sanskrit plays it is impossible to determine how music and dance were integrated into a performance.
Reason (R): Sanskrit Drama was dialogue drama without the benefit of music and dance.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, (R) is false.
(C) (A) is false, (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (D)

37. Match the items in List – I with the items in List – II:
List – I                        List – II
a. Akashbhāsit             i. Uprupaka
b. Srigadita                  ii. Sandhi
c. Pratimukha              iii. Mask
d. Pratishirsh               iv. Bhā a
Codes:
       a b c d
(A) iv i ii iii
(B) i ii iii iv
(C) ii iii iv i
(D) iii iv i ii
Answer: (A)

38. Give the correct sequence of the items of Purva Ranga:
(A) Pratyāhār, Nāndi, Trigata, Rangdwar, Prarochna
(B) Prarochna, Trigata, Nāndi, Rangdwar, Pratyāhār
(C) Nāndi, Rangdwar, Trigata, Pratyāhār, Prarochna
(D) Pratyāhār, Nāndi, Rangdwar, Trigata, Prarochna
Answer: (D)

39. Pick the odd one out:
(A) Rāsak
(B) Preksanaka
(C) Dima
(D) Hallisaka
Answer: (C)

40. The device of play within a play in Sanskrit Drama is known aswww.netugc.in
(A) Anka
(B) Garbhānka
(C) Utsrustikanka
(D) Ankāvatāra
Answer: (B)






41. Which one is the famous film or TV serial on Ramayana made in late 1980?
(A) Jai Hanuman
(B) Ramayana
(C) Sampurna Ramayan
(D) Uttar Ramayana
Answer: (B)

42. Match the following:
List – I            List – II
a. Sita              i. Chitrakut
b. Ram-Sita     ii. Mithila
c. Vali              iii. Ashok Vatika
d. Janak           iv. Kishkindha
Codes:
      a b c d
(A) i iii ii iv
(B) iii ii iv i
(C) ii iii i iv
(D) iii i iv ii
Answer: (D)

43. Assertion (A): The characters of Ramayan and Mahabharata reflect the humanness of the society.
Reason (R): These epics are open to re-interpretation by directors and choreographers.
Codes:
(A) (A) and (R) are both false.
(B) (A) and (R) are both true.
(C) (A) is false, (R) is true.
(D) (A) is true, (R) is false.
Answer: (B)

44. The Kathakali Vesha “Kalyan Saugandhikam” is the story of
(A) Nakul
(B) Vali
(C) Bhima
(D) Angad
Answer: (C)

45. Pick the odd pair:
(A) Arjuna – Gandiv
(B) Trijata – Duti
(C) Marich – Mruga
(D) Manthara – Kubja
Answer: (B)

46. Match the following:
List – I            List – II
a. Rāsa             i. Future
b. Shabari        ii. Stone
c. Sahadev       iii. Vrindavan
d. Ahalya        iv. Fruit
Codes:
       a b c d
(A) iii iv i ii
(B) iii i iv ii
(C) i ii iii iv
(D) ii iv i iii
Answer: (A)

47. The mask of one of the ancient Indian scholars is very revered in Thailand. Which one is it?
(A) Panini
(B) Valmiki
(C) Ved Vyas
(D) Bharat
Answer: (D)

48. Assertion (A): Peter Brook’s “Sita’s Daughter” looks at the story of Sita in Ramayana.
Reason (R): Sita is so graceful, beautiful and virtuous.
Codes:
(A) (A) is false, (R) is true.
(B) (A) and (R) are both false.
(C) (A) is true, (R) is false.
(D) (A) and (R) are both true.
Answer: (A)

49. Which couple is from epic literature?
(A) Malavika and Agnimitra
(B) Shakuntala and Dushyanta
(C) Malati and Madhava
(D) Vasantasena and Charudatta
Answer: (B)

50. Put in the correct sequence of appearance:
(A) Dasharatha, Kaikeyi, Valmiki, Manthara
(B) Valmiki, Dasharatha, Manthara, Kaikeyi
(C) Valmiki, Dasharatha, Kaikeyi, Manthara
(D) Valmiki, Kaikeyi, Dashratha, Manthara
Answer: (C)

Part – II: Dance

51. Assertion (A): King of Kottarakkara gave a new interpretation to Ramanattam and considerably modified it.
Reason (R): Thus Kathakali retained the vigour of a folkdance and gained the grace of a classical art.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (R) is true, but (A) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

52. Odd one out:
(A) Tillana
(B) Alolit
(C) Paran
(D) Pallavi
Answer: (B)

53. Match the items of List – I with that of List – II:
List – I            List – II
a. Parmelu       i. Odissi
b. Topka          ii. Kathakali
c. Gotipua       iii. Chhau
d. Pachcha       iv. Kathak
Codes:
       a b c d
(A) iii ii i iv
(B) i ii iv iii
(C) iv iii i ii
(D) ii iii i iv
Answer: (C)

54. The senior most living legend of Kathak dancer today iswww.netugc.in
(A) Pt. Biraju Maharaj
(B) Smt. Kumudini Lakhia
(C) Smt. Sitara Devi
(D) Sushri Uma Sharma
Answer: (C)

55. Which one is the correct sequence?
(A) Sama, Alokit, Sanchi, Pralokit
(B) Pralokit, Sanchi, Alokit, Sama
(C) Sanchi, Pralokit, Alokit, Sama
(D) Alokit, Sama, Sanchi, Pralokit
Answer: (A)

56. Assertion (A): Gatbhava of Kathak Dance is a Pantomime act.
Reason (R): Bhava in all dance forms are based on lyrics.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

57. Odd one out:
(A) Tabla
(B) Sarangi
(C) Pakhawaj
(D) Chenda
Answer: (D)

58. Match the items in List – I that of List – II:
List – I                        List – II
a. Angarakha               i. Manipuri
b. Kaattalon                ii. Odissi
c. Potlei                       iii. Kathakali
d. Nibibandho                         iv. Kathak
Codes:
       a b c d
(A) iv iii i ii
(B) ii iii i iv
(C) iii iv i ii
(D) i iv ii iii
Answer: (A)

59. Who is not a dancer?
(A) Ravikant Mahapatra
(B) Geetanjali Lal
(C) Sadhana Shidasani
(D) Rama Vaidyanathan
Answer: (C)

60. Which one is the correct order according to Shloka?
(A) Strotogata, Pipilika, Gopuchchha, Sama
(B) Pipilika, Gopuchchha, Sama, Strotogata
(C) Gopuchchha, Sama, Strotogata, Pipilika
(D) Sama, Strotogata, Pipilika, Gopuchchha
Answer: (D)

61. Assertion (A): Fans are so important for Japanese that they cannot dance without fans.
Reason (R): Fans play an important part to express from the classical things to a state of mind of human being.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) (A) is false and (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

62. Match List – I with that List – II:
List – I                                    List – II
a. Temple Drama                     i. Paika
b. Bharatnatyam                      ii. Bhagawat Mela
c. Kuchipudi                           iii. Sadir
d. Chhau                                 iv. Bhagwatulu
Codes:
       a b c d
(A) iv iii i ii
(B) ii iii iv i
(C) iii iv ii i
(D) ii iv iii i
Answer: (B)

63. Odd one out:
(A) Ilena Chitrasti
(B) Isadora Duncan
(C) Anna Pavlova
(D) Uday Shankar
Answer: (A)

64. Devdasis in the temple of Orissa were known as
(A) Dev Nartaki
(B) Dasi
(C) Mahari
(D) Devdichi
Answer: (C)

65. Arrange the sequence of folk dances from east to west:
(A) Santhali, Patanjagai, Mataki, Garaba
(B) Mataki, Garaba, Patanjagai, Santhali
(C) Garaba, Patanjagai, Santhali, Mataki
(D) Patanjagai, Santhali, Mataki, Garaba
Answer: (D)

66. Assertion (A): Nritt hastas are not used to express meaning.
Reason (R): Nritt hastas are used in harmony with hand gestures leg and body movement to attain a balance.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

67. Match the items in List – I with that List – II:
List – I            List – II
a. Srikandi       i. Sri Lanka
b. Kandyan     ii. Burma
c. Yean Pwo    iii. Japan
d. Okinawa     iv. Java
Codes:
       a b c d
(A) iv i ii iii
(B) i iii iv ii
(C) ii iii iv i
(D) iii iv i ii
Answer: (A)

68. Braj Poetry is used in
(A) Kathak
(B) Kathakali
(C) Mohiniattam
(D) Manipuri
Answer: (A)

69. Odd one out:
(A) Nrityadhyay
(B) Nartan Nirnay
(C) Abhinaya Navneet
(D) Nartan Sarwasam
Answer: (D)

70. Arrange the sequence according to seniority:
(A) Sundar Prasadji, Narayan Prasadji, Charan Girdhar, Rajendra Gangani
(B) Narayan Prasadji, Sundar Prasadji, Rajendra Gangani, Charan Girdhar
(C) Sundar Prasadji, Rajendra Gangani, Charan Girdhar, Narayan Prasadji
(D) Charan Girdhar, Narayan Prasadji, Sundar Prasadji, Rajendra Gangani
Answer: (A)

71. Assertion (A): The dance and the dancer form the theme of one of the Kalidas’s play.
Reason (R): A dancer is the heroine of the great Tamil Classic Shillapadikaram.
Codes:
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is false and (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (A)

72. Odd one out:
(A) Naati
(B) Kabaadi
(C) Gidda
(D) Damboli
Answer: (B)

73. Kandyan Dance is thought to have been influenced by
(A) Khon Dance
(B) Lakhon Dance
(C) Kathakali Dance
(D) A Sword Dance
Answer: (C)

74. Which is in correct order?
(A) Marg, Ang, Grah, Laya
(B) Ang, Grah, Marg, Laya
(C) Grah, Laya, Marg, Ang
(D) Laya, Grah, Ang, Marg
Answer: (A)

75. Match List – I with that of List – II:
List – I                        List – II
a. Saraikela                  i. Odissa
b. Mayurbhanj             ii. Bihar
c. Purulia                     iii. Manipuri
d. Ranglam Jou           iv. West Bengal
Codes:
       a b c d
(A) ii i iv iii
(B) i iii iv ii
(C) iii iv ii i
(D) iv iii ii i
Answer: (A)

Part – III: Drama

51. There is an ancient performance space found in the Ramagarh hills in Chhattisgarh. The name of the performance space is
(A) Nagarjunakonda Amphi Theatre
(B) Sita Benga Cave Theatre
(C) Nata Mandir
(D) Ranigumpha Amphi Theatre
Answer: (B)

52. Assertion (A): Parsi drama was very much popular in British India.
Reason (R): Because the lady actors were introduced to theatre for the first time, through Parsi drama.
Codes:
(A) (A) is False, (R) is true.
(B) (A) is True, (R) is False.
(C) (A) is False, (R) is False.
(D) (A) is True, (R) is true.
Answer: (B)

53. Match the List – I with List – II:
List – I            List – II
a. Colour         i. Feelings
b. Line             ii. Three dimension
c. Volume        iii. Pigment
d. Texture        iv. Abstraction
Codes:
       a b c d
(A) ii iii iv i
(B) i iv ii iii
(C) iv iii i ii
(D) iii iv ii i
Answer: (D)

54. Write in correct order:
(A) Playwright, Director, Actor, Audience
(B) Playwright, Actor, Director, Audience
(C) Audience, Actor, Playwright, Director
(D) Actor, Director, Playwright, Audience
Answer: (A)

55. Find the odd one from the list:
(A) Khallid Chowdhury
(B) Bansi Kaul
(C) Kirti Jain
(D) Nissar Allana
Answer: (C)

56. The language of world drama is reformed by
(A) Mohan Rakesh
(B) Barnard Shaw
(C) Luigi Pirrandello
(D) Albert Camus
Answer: (B)

57. Write in correct order:
(A) Julus, Evam Indrajit, Vallabpur ki Dantkatha, Pagla Ghoda
(B) Vallabpur ki Dantkatha, Julus, Pagla Ghoda, Evam Indrajit
(C) Evam Indrajit, Pagla Ghoda, Julus, Vallabpur ki Dantkatha
(D) Pagla Ghoda, Vallabpur ki Dantkatha, Evam Indrajit, Julus
Answer: (B)

58. Assertion (A): Literature is a vital elements of drama.
Reason (R): Theatre is not possible without literature.
Codes:
(A) (A) is True, (R) is true.
(B) (A) is True, (R) is False.
(C) (A) is False, (R) is true.
(D) (A) is False, (R) is False.
Answer: (B)

59. King Lear is written by
(A) Brecht
(B) Peter Brook
(C) Barnard Shaw
(D) Shakespeare
Answer: (D)

60. Put the following playwrights in order of their time.
(A) Euripides, Sophocles, Aeschylus, Aristophanes
(B) Sophocles, Euripides, Aristophanes, Aeschylus
(C) Aeschylus, Euripides, Aristophanes, Sophocles
(D) Aeschylus, Sophocles, Euripides, Aristophanes
Answer: (D)

61. Assertion (A): Experimental plays can be professionally viable.
Reason (R): Experimental plays cannot be successful on the box office.
Codes:
(A) (A) is True, (R) is true.
(B) (A) is True, (R) is False.
(C) (A) is False, (R) is true.
(D) (A) is False, (R) is False.
Answer: (B)

62. Match List – I with List – II:
List – I                        List – II
a. MASK                     i. Globe Theatre
b. Rhythmic Space      ii. Augusto Boal
c. Thrust stage             iii. Commedia-Del- Arte
d. Invisible Theatre     iv. Adolf Appia
       a b c d
(A) ii iv i iii
(B) i iii iv ii
(C) iii iv i ii
(D) iv ii iii i
Answer: (C)

63. Nagarjunakonda Amphi theatre is what kind of theatre?
(A) Rectangular
(B) Triangular
(C) Square
(D) Round
Answer: (C)

64. In a play production the director adopts the following order:
(A) Technical rehearsal, Blocking, Script, Reading, Grand Rehearsal, Show
(B) Blocking, Reading, Grand rehearsal, Show Technical rehearsal, Script
(C) Script, Blocking, Technical rehearsal, Show, Grand rehearsal, Reading
(D) Script, Reading, Blocking, Technical rehearsal, Grand rehearsal, Show
Answer: (D)

65. Find out the odd one:
The production of Barnamvan by National School of Drama, Repertory Company incorporated
(A) Yakshyagana movements
(B) Javanese Masks
(C) Shakespeare’s text
(D) Khayal singing tradition
Answer: (A)

66. In Shakespeare’s play actors used to talk to the audience by alienating themselves from the co-actors. This gesture is called
(A) Soliloquy
(B) Monologue
(C) Aside
(D) Dialogue
Answer: (C)

67. Assertion (A): Musical drama and opera are different forms of theatre.
Reason (R): Music is not the soul of these forms of dramas.
Codes:
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) (A) is true, (R) is true.
(D) (A) is false, (R) is false.
Answer: (A)

68. Find the odd one:
(A) Kanami
(B) Bharatmuni
(C) Aristotle
(D) Sophocles
Answer: (D)

69. Which one is not an objective of Art?
(A) Interpretation
(B) Selectivity
(C) Form
(D) Metaphor
Answer: (C)

70. Put in order:
(A) Surabhi Natya Mandali, National School of Drama Repertory Company, Rangmandal, Rangayan
(B) Surabhi Natya Mandali, National School of Drama Repertory Company, Rangayan, Rangmandal
(C) Rangmandal, Rangayan, Surabhi Natya Mandali, National School of Drama Repertory Company
(D) Rangayan, National School of Drama Repertory company, Rangmandal, Surabhi Natya Mandali
Answer: (A)

71. Assertion (A): Greek theatre is older than English theatre.
Reason (R): English dramas are evolved from ancient Greek dramas.
Codes:
(A) (A) is true, (R) is true.
(B) (A) is true, (R) is false.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is false, (R) is true.
Answer: (B)

72. Match the following:
List – I                        List – II
a. Naya Theatre           i. Sheila Bhatia
b. Rangmandal            ii. Habib Tanveer
c. Delhi ArtTheatre     iii. B.V.Karanth
d. Bahurupee               iv. Sambhu Mitra
Codes:
       a b c d
(A) iv ii i iii
(B) ii iii i iv
(C) i iv ii iii
(D) iii i iv ii
Answer: (B)

73. Match List – I with List – II:
List – I                        List – II
a. Albert Camus          i. Musical drama
b. Jean Paul Sartre       ii. Absurd Drama
c. Barnard Shaw         iii. Realistic Drama
d. Anton Chekhov      iv. Existentialism
Codes:
       a b c d
(A) iv iii i ii
(B) i ii iii iv
(C) iii i ii iv
(D) ii iv i iii
Answer: (D)

74. The folk performance in India mainly depends on which kind of performance space?
(A) Formal space
(B) Invisible space
(C) Improvised space
(D) Dramatic space
Answer: (C)

75. Find the odd one:
(A) Set
(B) Costume
(C) Mask
(D) Make up
Answer: (A)