2013 September UGC NET Examination in Music, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






Part – I: Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instruments – Common to all

1. First person to play Indian Classical Music on Slide Guitar is
(A) Pt. Brij Bhushan Kabra
(B) Pt. Vishva Mohan Bhatt
(C) Pt. Varun Kumar Pal
(D) Nalin Kant Mukherjee
Answer: (A)

2. Correct Bols of Maseetkhani Gat are
(A) Dir Dir Da Dir Da Ra Da Ra
(B) Da Dir Dir Dir Da Dir Da Ra
(C) Dir Da Dir Da Ra Da Da Ra
(D) Dir Da Dir Da Ra Da Ra Da
Answer: (C)

3. Ravanhattha is a folk instrument of
(A) Punjab
(B) Kerala
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan
Answer: (D)

4. How many ‘Kakus’ are mentioned in ‘Sangeet Ratnakar’?
(A) 8
(B) 4
(C) 6
(D) 5
Answer: (C)

5. Which of the following is a famous dance of Manipur?
(A) Navkuchiya
(B) Teratali
(C) Natuvangam
(D) Laiharoba
Answer: (D)

6. Which of the following is a famous Oddissi dancer?
(A) Sitara Devi
(B) Charan Girdhar
(C) Kumudini Lakhiya
(D) Kelucharan
Answer: (D)

7. Which term was used for orchestra, in Bharat Muni’s Natyashastra?
(A) Vitat
(B) Mandal
(C) Krushtha
(D) Kutap
Answer: (D)

8. As per Hindustani Music, what is the required interval between ‘Vadi’ and ‘Samvadi’?
(A) 9/12
(B) 10/14
(C) 9/13
(D) 7/11
Answer: (C)

9. The conclusive part of ‘Thumri’ is rendered with
(A) Rela
(B) Kayda
(C) Ladi laggi
(D) Jhala
Answer: (C)

10. Which of the following musician is famous for Thumri?
(A) Saiduddin
(B) Fahimuddin
(C) Riyazuddin
(D) Bindadeen
Answer: (D)






11. Avirbhav in a raga is meant for which of the following?
(A) Beginning of Raga
(B) Soulful presentation
(C) Reinstatement of Raga
(D) Spiritual presentation
Answer: (C)

12. What is the length of ‘Shudha Ni’ according to Ahobal, as per the method of placing the swaras on the 36″ wire of veena?
(A) 20″
(B) 27″
(C) 32″
(D) 18″
Answer: (A)

13. Identify the correct order of tuning the four-string Tanpura:
(A) Madhya Pa, Tar Sa, Tar Sa, Madhya Sa
(B) Mandra Pa, Madhya Sa, Madhya Sa, Mandra Sa
(C) Mandra Pa, Tar Sa, Tar Sa, Mandra Sa
(D) Madhya Pa, Tar Sa, Tar Sa, Mandra Sa
Answer: (B)

14. Ustad Faiyaz Khan was an artist of
(A) Agra Gharana
(B) Gwalior Gharana
(C) Atrauli Gharana
(D) Bhendi Bazar Gharana
Answer: (A)

15. Nandikeshwar is the author ofwww.netugc.in
(A) Raga Tatva Vibodh
(B) Raga Rahasya
(C) Rag Darpan
(D) Abhinaya Darpan
Answer: (D)

16. Jangda Geet is the folk form of
(A) Gujarat
(B) Punjab
(C) Rajasthan
(D) Uttar Pradesh
Answer: (C)

17. Vikrit Swar of Bharat
(A) Teevra Tar Ni
(B) Kaushik Ni
(C) Antar Gandhar
(D) Teevratam Dhaivat
Answer: (C)

18. Dominant chord is formed of
(A) Pa + Ni + Re
(B) Dha + Sa + Ni
(C) Ma + Dha + Sa
(D) Sa + Ga + Pa
Answer: (A)

19. Instrument of equally tempered scale
(A) Tanpura
(B) Violin
(C) Guitar
(D) Harmonium
Answer: (D)

20. What is the basis of classification of Swaras in tempered scale?
(A) Major tone
(B) Minor tone
(C) Semi tone
(D) Half tone
Answer: (D)






21. No. of Sanchari Bhavas
(A) 23
(B) 13
(C) 33
(D) 43
Answer: (C)

22. The main characteristic of Chanda
(A) Varnic
(B) Matric
(C) Matra
(D) Layabaddhata
Answer: (D)

23. Which music journal is edited by Prof. R.C.Mehta?
(A) Chayanut
(B) Sangeet Masik
(C) Kala Saurabh
(D) Journal of Indian Musicological Society
Answer: (D)

24. Bilawal as Shuddha Swar Saptak was first recognized in
(A) Chaturdandi Prakashika
(B) Nagmate Aasfi
(C) Sangeet Sar
(D) Sangeet Kalpdrum
Answer: (B)

25. Chenda is an instrument
(A) Cymbal
(B) Wind
(C) Percussion
(D) Melodic
Answer: (C)

26. Musical form similar to Jawalli
(A) Padam
(B) Kriti
(C) Tillana
(D) Daru
Answer: (A)

27. Jyākāra invented the
(A) Dundubhi
(B) Veena
(C) Ancient Harp
(D) Flute
Answer: (C)

28. Rag Bhairav corresponds to
(A) Mayamalavagoula
(B) Saveri
(C) Bhupalam
(D) Sriranjini
Answer: (A)

29. Jiva Svaras are
(A) Raga Chāya Svaras
(B) Nyasa Svaras
(C) Amsa Svaras
(D) None of the above
Answer: (A)

30. Misra Chapu Tala has
(A) 9 aksharakalas
(B) 6 aksharakalas
(C) 7 aksharakalas
(D) 8 aksharakalas
Answer: (C)






31. With which style of singing ‘EK TAAL’ is used?
(A) Dhrupad
(B) Khayal
(C) Thumari
(D) Tappa
Answer: (B)

32. Writer of the book ‘Bhartiya Taalon ka Shashtriya Vivechan’
(A) Dr. Lal Mani Mishra
(B) Dr. Arun Kumar Sen
(C) Acharya K.C.D. Brihaspati
(D) Dr. Avan E. Mistri
Answer: (B)

33. Composition with Tihayee played three times
(A) Tihayee
(B) Tukada
(C) Rela
(D) Chakradar
Answer: (D)

34. The Book in which ‘Theka’ word is used for the first time
(A) Radha Govinda Sangeet Sar
(B) Sarmaye Isharat
(C) Sangeet Naad Vinoda
(D) Sangeet Kaladhar
Answer: (B)

35. Writer of the book ‘TABLA’www.netugc.in
(A) Arvinda Mukherjee
(B) Arvinda Sharma
(C) Arvinda Mulgaonkar
(D) Arvinda Azad
Answer: (C)

36. In which Swar should Tabla be tuned for accompaniment?
(A) Gandhar
(B) Madhyama
(C) Pancham
(D) Shadaj
Answer: (D)

37. Which style of singing is adorned with PARANAS?
(A) Dhrupad
(B) Khayal
(C) Thumari
(D) Tappa
Answer: (A)

38. Which TAAL of Karnatak Taal system is depicted by the symbol of 101?
(A) Dhruva Taal
(B) Roopak Taal
(C) Mathya Taal
(D) Ek Taal
Answer: (C)

39. Most expandable composition of Tabla
(A) Quiada
(B) Tukada
(C) Mohara
(D) Kamali Chakradar
Answer: (A)

40. Match the following:
List – I                        List – II
(i) Zakir Hussain         1. Vazid Hussain
(ii) Kumarlal                2. Kishan Maharaj
(iii) Afak Hussain        3. Allarakha Khan
(iv) Pooran Maharaj    4. Gudai Maharaj
Codes:
(i)         (ii)        (iii)       (iv)
(A)       3          1          2          4
(B)       3          2          1          4
(C)       3          4          1          2
(D)       3          2          4          1
Answer: (C)






41. Who was not appointed as music teacher in the Tagore family?
(A) Srikantha Singh
(B) Vishnu Chakravarti
(C) Jadu Bhatta
(D) Ramshankar Bhattacharya
Answer: (D)

42. Who was the second son of Maharshi Devendranath?
(A) Jyotirindranath
(B) Satyandranath
(C) Hemendranath
(D) Rabindranath
Answer: (B)

43. Tagore family originally came from which place of ‘Bangladesh’?
(A) Maimansingh
(B) Chattagram
(C) Dhaka
(D) Jashore
Answer: (D)

44. What was the original surname of ‘Tagore’ before coming to Kolkata?
(A) Dishari
(B) Kushari
(C) Dastidar
(D) Tripathi
Answer: (B)

45. Which song was composed by Rabindranath following his elder brother Jyotirindranath’s ‘He Antaryami, Trahi ___’?
(A) Kon Sundar Hote Amar
(B) Anander-I Sagar Hote
(C) E Parabase Robe Ke Hai
(D) Sakal Garba Dur Kori Dibo
Answer: (C)

46. Which percussion instrument is being used for accompaniment with Rabindra Sangeet?
(A) Sarangi
(B) Esraj
(C) Mandira
(D) Sri Khol
Answer: (D)

47. Mention the name of Rabindra opera with a story related to Dasarath, king of Ayodhya & Rishi Kumar?
(A) Mayar Khela
(B) Bhanu Singher Padavali
(C) Kal Mrigaya
(D) Chitrangada
Answer: (C)

48. Which one is the first ‘Pada’ of ‘Bhanu Singher Padavali’?
(A) Bose Achhi He Kobe
(B) Gahan Kusuma Kunja Mojhe
(C) Sono Tar Sudha Vani
(D) Sansare Tumi Rakhile
Answer: (B)

49. Which author is known for Ashtapadi?
(A) Vyankatmukhi
(B) Jaydeva
(C) Ramamatya
(D) Lochan
Answer: (B)

50. What is the term for playing Tala on hand?
(A) Panivadak
(B) Udgata
(C) Veenavadak
(D) Vitatvadak
Answer: (A)

Part – II: Hindustani Music

51. Main Singer of Samveda is known as
(A) Pratiharta
(B) Trigata
(C) Samvachik
(D) Udgata
Answer: (D)

52. Arrange the following forms in chronological order:
1. Rika
2. Khayal
3. Salagsuda
4. Dhrupad
5. Dhruva
(A) 5, 1, 4, 3, 2
(B) 1, 3, 4, 5, 2
(C) 1, 5, 3, 4, 2
(D) 1, 2, 4, 5, 3
Answer: (C)

53. Which of the following represents ‘Mewati Gharana’?
(A) Joti Ram – Moti Ram
(B) Chhannu Lal – Mishra Sen
(C) Rajan Mishra – Sajan Mishra
(D) Surinder Singh – Tejendar Singh
Answer: (A)

54. The title ‘Gana Saraswati’ was bestowed upon Sushri Kishori Amonkar by
(A) Ragasheela Saraswati
(B) Dayanand Saraswati
(C) Naad Saraswati
(D) Jagatguru Mahaswamiji of Shringeri Muth
Answer: (D)

55. Haveli Sangeet falls under which musical form?
(A) Dhrupad
(B) Khyal
(C) Thumari
(D) Tappa
Answer: (A)

56. Which of the following is the biggest centre of Haveli-Sangeet at present?
(A) Mathura
(B) Gokul
(C) Nathdwara
 (D) Jaipur
Answer: (C)

57. Following Swara combination is of which Raga?
Ma Dha Ni Dha a Ga
(A) Maru Bihag
(B) Hindol
(C) Kamod
(D) Multani
Answer: (B)

58. Following Swara combination is of which Raga?
Ni Sa Ga Ma Pa Dha Pa
(A) Bhimplasi
(B) Bhairavi
(C) Multani
(D) Bilaskhani Todi
Answer: (B)

59. Write down the names of the following Scholars in chronological order:
(i) Parshwadev
(ii) Sharangdev
(iii) Matang
(iv) Ahobal
Codes:
(A) (ii), (iii), (i), (iv)
(B) (i), (iv), (iii), (ii)
(C) (ii), (iv), (iii), (i)
(D) (iii), (i), (ii), (iv)
Answer: (D)

60. Name the pair of playback singers in the film ‘Sur-Sangam’
(A) Gundecha Brothers
(B) Salamat Ali-Nazakat Ali
(C) Rajan-Sajan Mishra
(D) Singh Brothers
Answer: (C)

61. How many Brahamans are there in Samveda?
(A) 6
(B) 8
(C) 7
(D) 9
Answer: (B)

62. Ranayani branch is related to
(A) Atharavveda
(B) Yajurveda
(C) Samveda
(D) None of these
Answer: (C)

63. The author of ‘Pranav Bharati’ is
(A) V.N. Bhatkhande
(B) Bholanath Bhatt
(C) Omkarnath Thakkur
(D) Ramashraya Jha
Answer: (C)

64. According to Solfa Notation system the swaras are known as
(A) Sa, Re, Ga, Ma, Pa, Dha, Ni
(B) C, D, E, F, G, A, B
(C) 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
(D) Do, Re, Me, Fa, Sol, La, Si
Answer: (D)

65. Which is the most suitable combination representing Malhar Ang is?
(A) Re Ga Re Sa
(B) Ma Re Re Pa
(C) Pa Ga Ma Re Sa
(D) Dha Ni Re Sa
Answer: (B)

66. Who was the son of Alladia Khan?
(A) Haddu Khan
(B) Manji Khan
(C) Mohammad Khan
(D) Ali Akbar Khan
Answer: (B)

67. Acharya K.C.D. Brahaspati belonged to which Gharana?
(A) Kirana
(B) Rampur
(C) Gwalior
(D) Agra
Answer: (B)

68. Raga of Kalyan thaat having Rishabh Vadi
(A) Shuddha Kalyan
(B) Chayanut
(C) Kamod
(D) Yaman Kalyan
Answer: (C)

69. Which combination of Ragas belongs to Deogiri Bilawal?
(A) Kalyan + Shuddha Kalyan + Nat.
(B) Saranga + Desh + Kalyan.
(C) Bilawal + Kalyan + Shuddha Kalyan.
(D) Khamaj + Kalyan + Malhar.
Answer: (C)

70. Who is the author of “Gharandar Gayaki”?
(A) S.N. Ratanjankar
(B) Vaman Rao Deshpande
(C) Dr. Thakur Jaidev Singh
(D) Dr. Subhadra Chowdhury
Answer: (B)

71. Which musician of the films sang “Hori Ayi Re Kanhai Rang Barse, Suna De Jara Bansuri”?
(A) Lata Mangeshkar
(B) Asha Bhonsle
(C) Suman Kalyanpur
(D) Shamshad Begum
Answer: (D)

72. Name the Kuchipudi Dancer
(A) Sonal Mansingh
(B) Swapna Sundari
(C) Shashwati Sen
(D) Kiran Sehgal
Answer: (B)

73. Author of “Kala Nidhi Grantha”
(A) Govind Dixit
(B) Parshvadeva
(C) Someshwar
(D) Kallinath
Answer: (D)

74. Author of “Music of Hindustan”
(A) William Johns
(B) Fox Strangeways
(C) E. Clements
(D) N. Augustus Williard
Answer: (B)

75. Who edited “Sahsaras” Grantha?
(A) Krishnanand Vyas
(B) Dr. Premlata Sharma
(C) Parshvadeva
(D) Bhatta Shubhankar
Answer: (B)

Part – III: Karnatak Music

51. Thiruvattiyur Pancharatna
(A) Dikshitar
(B) Shyama Shastri
(C) Swati Thirunal
(D) Tyagaraja
Answer: (D)

52. Marga is an important part ofwww.netugc.in
(A) Dasa Prana
(B) Yati
(C) Kriya
(D) Jati
Answer: (A)

53. Dikshitar’s ‘Chandram Bhaja Manasa’ is a Kiriti
(A) Nava Varna
(B) Panchalinga Sthala
(C) Nava Graha
(D) None from the given
Answer: (C)

54. Tiruvasagam was composed by
(A) Arunagirinathar
(B) Manikkavasagar
(C) Annamacharya
(D) Andal
Answer: (B)

55. Arrange the following in order of Parent scales:
(i) Hindolam
(ii) Vijaysri
(iii) Malaymarutam
(iv) Ananda Bhairavi
Codes:
(A) (iii), (ii), (i), (iv)
(B) (i), (iii), (iv), (ii)
(C) (i), (iii), (ii), (iv)
(D) (ii), (i), (iii), (iv)
Answer: (B)

56. Venkatesha Pancharatnam composer
(A) Swati Thirunal
(B) Vina Kuppaiyar
(C) Mahavaidyanatha Iyer
(D) None of the above
Answer: (B)

57. Which is not a Pancha Dasa Gamaka?
(A) Andolita
(B) Tribhinna
(C) Ahata
(D) Tripuscha
Answer: (D)

58. Kavi Kunjara Bharati has composed
(A) Daru
(B) Todaya Mangalam
(C) Ashtap di
(D) Sarabhendra Bhupala
Answer: (D)

59. Match the following:
I. Janani Pahisada                   1. Patnam Subramanyam Iyer
II. Aparad-hamulan                2. Navagraha Kriti
III. Smaramyaham                  3. Navaratri Kriti
IV. Svara ragasudha               4. Tyagaraja
Codes:
I           II         III        IV
(A)       3          1          2          4
(B)       2          4          1          3
(C)       3          4          1          2
(D)       1          2          4          3
Answer: (A)

60. Assertion (A): Devotion and Music have traversed together since time immemorial.
Reason (R): Vedas glorify Gods.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, (R) is false.
(C) (A) is false, (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

61. Write the correct sequencing:
(A) Raga Vibodha, Sangita Ratnakara, Swaramela Kalanidhi, Chaturdandi Prakasika, Dattilam.
(B) Dattilam, Chaturdandi Prakashika, Sangita Ratnakara, Raga Vibodha.
(C) Sangita Ratnakara, Dattilam, Swaramela Kalanidhi, Chaturdandi Prakashika.
(D) Dattilam, Sangita Ratnakara, Swaramela Kalanidhi, Chaturdandi Prakashika.
Answer: (D)

62. Padam ‘Aliveni Entu Chaiwo’ is composed by
(A) Kshetregna
(B) Swati Tirunal
(C) Irayimman Tampi
(D) Annamacharya
Answer: (B)

63. Match the following:
I. Navavarna                           1. Kanchipuram
II. Lalgudi Pancharatna          2. Swati Thirunal
III. Utsava Prabandham         3. Dikishitar
IV. Panchalinga Sthala           4. Tyagaraja
Codes:
I           II         III        IV
(A)       2          4          3          1
(B)       3          4          2          1
(C)       3          4          1          2
(D)       1          3          2          4
Answer: (B)

64. Papanasa Sivan composed
(A) Marivere dikyavaru
(B) Ma ramanan
(C) Gopalaka pahimam
(D) None of the above
Answer: (B)

65. Sadir Nritya is known as
(A) Bhartanatyam
(B) Mohiniyattam
(C) Kuchipudi
(D) Kavadi Chindu
Answer: (A)

66. Composer of Melaragamaleka
(A) Patnam Subramanyam Iyer
(B) Maha vaidyanatha Iyer
(C) Maha vishwanatha Iyer
(D) Madhurai Mani Iyer
Answer: (B)

67. Assertion (A): Tanjore Vina is also known as the Saraswati Vina.
Reasoning (R): Vina and Yazh developed side by side.
Codes:
(A) Both (A) & (R) are false.
(B) (A) is true, (R) is false.
(C) (A) is false, (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (B)

68. ‘Sita Rama Vijayam’ of Tyagaraja is a
(A) Kriti
(B) Opera
(C) Utsava Sampradaya Kriti
(D) Bhajana
Answer: (B)

69. Tillana Daru is a
(A) Divyanama Kirtana
(B) Samkirtana
(C) Misra Prabandha
(D) Ugabhoga
Answer: (C)

70. Vijaya Raghava Pancharatna’s composer is
(A) Kshetregna
(B) Annamacharya
(C) Narayana Tirthar
(D) Tyagaraja
Answer: (A)

71. Annamacharya’s composition is also known as
(A) Srinagara Kirtanas
(B) Churnikas
(C) Dandakams
(D) Daru
Answer: (A)

72. Rudra Veena is also known as
(A) Saraswati Veena
(B) Mahati Veena
(C) Yazh
(D) None of the above
Answer: (B)

73. Tanjore Krishna Bhagavatar was famous for
(A) Kalakshepam
(B) Dandakam
(C) Pallavi
(D) Padam
Answer: (A)

74. ‘Chetasri’ in Dvijavanti is modeled after
(A) Khayal
(B) Tappa
(C) Dhrupad
(D) Abhang
Answer: (C)

75. Prathamanga and Dvitiyanga are parts of
(A) Raga alapana
(B) Varnam
(C) Kuravanji
(D) Rága Tanam Pallavi
Answer: (D)

Part – IV: Rabindra Sangeet

51. Which ‘Tal’ was created by Tagore in 3/2/3 divisions?
(A) Jhampak
(B) Khemta
(C) Rupak
(D) Rupakda
Answer: (D)

52. ‘Marana re, Tuhu mama Shyam Saman’ – song is from which opera?
(A) Valmiki Pratibha
(B) Bhanu Singher Padabali
(C) Kal Mrigaya
(D) Mayar Khela
Answer: (B)

53. To whom Tagore mentioned as ‘the curator of all of my songs’?
(A) Abanindranath
(B) Dwijendranath
(C) Dinendranath
(D) Sourindranath
Answer: (C)

54. Mention the style of the following Rabindra Sangeet Compositions:
‘Amar Mallika Bane’ …or ‘Sakhi Bahe Gelo Bela…..’
(A) Baul
(B) Lok Geet
(C) Kirtan
(D) Thumri
Answer: (C)

55. Which one of the following mishraraga was not created by Tagore for his composition?
(A) Kafi-Kanda
(B) Sohini-Kalingra
(C) Bhup-Kalyan
(D) Pilu-Barwa
Answer: (C)

56. Which type of singing influenced Tagore mostly in his compositions?
(A) Khyal
(B) Thumri
(C) Dhrupad
(D) Lok-Geet
Answer: (C)

57. ‘Tomar Geeti, Jagalo Smriti’ belongs to which category of Rabindra Sangeet?
(A) Prakriti
(B) Prem
(C) Puja
(D) Baul
Answer: (B)

58. Who was the author of the book ‘Rabindra-Smriti’?
(A) Amiya Tagore
(B) Sahana Devi
(C) Indira Devi Choudhurani
(D) Kanak Biswas
Answer: (C)

59. The following songs are based on which raga?
(i) Majhe Majhe Taba Dekha Pai
(ii) Achho Antare Chirodin
(iii) Bendhechho Premer
(iv) Pratidin Ami He
Codes:
(A) Gaud Mallhar
(B) Khamaj
(C) Kedara
(D) Kafi
Answer: (D)

60. The song ‘Simar Majhe Asim Tumi’ is based on which raga?
(A) Jai Jayanti
(B) Todi
(C) Chhayanat
(D) Paraj
Answer: (C)

61. The song ‘Aji Pranami Tomare…’ is based on which raga?
(A) Paraj
(B) Bibhas
(C) Bihagada
(D) Bhairavi
Answer: (B)

62. Which ‘Gharana’ or style of Hindustani vocal tradition influenced Tagore mostly in his compositions?
(A) Banaras Gharana
(B) Kirana Gharana
(C) Gwalior Gharana
(D) Vishnupur Gharana
Answer: (D)

63. Which ‘Prohibited note’ was used in his composition ‘Tomaro Ashime’ in raga ‘Bihag’ by Tagore?
(A) Komal ‘Re’
(B) Komal ‘Ga’
(C) Komal ‘Dha’
(D) Komal ‘Ni’
Answer: (D)

64. According to the Tagore, which one is the correct division for accompaniment with Rabindra Sangeet in ‘Ada-Chautal’?
(A) 2 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2
(B) 2 + 3 + 2 + 2 + 3 + 2
(C) 2 + 4 + 4 + 4
(D) 3 + 2 + 2 + 3 + 2 + 2
Answer: (C)

65. According to the Tagore, how many divisions are in Sur-faktal?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 2
Answer: (A)

66. How many songs were not composed by Rabindranath in ‘Geetanjali’ out of a total 157 number of songs?www.netugc.in
(A) 57
(B) 61
(C) 71
(D) 76
Answer: (C)

67. Which of the following is being used to play Esraj?
(A) Plectrum
(B) Java
(C) Stick
(D) Bow
Answer: (D)

68. Who used to make suitable lyrics to Jyotirindranath’s compositions other than Rabindranath?
(A) Nabo Gopal Mitra
(B) Akshay Choudhury
(C) Indira Devi
(D) Radhika Prasad Goswami
Answer: (B)

69. How many ‘Padas’ were included in ‘Bhanu Singher Padabali’?
(A) 42
(B) 32
(C) 22
(D) 18
Answer: (C)

70. Match the following Talas in terms of their total number of ‘Matra’:
I Ektal                         (i) Ada-Chautal
II Teental        (ii) Khemta
III Jat Tal        (iii) Madhyaman
IV Dhamar      (iv) Rupakda
Codes:
I           II         III        IV
(A)       (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(B)       (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(C)       (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(D)       (iii)       (i)         (iv)       (ii)
Answer: (B)

71. Who was felicitated by Rabindranath with the title ‘Swar Saraswati’?
(A) Jadu Bhatt
(B) Gyanendra Prasad Goswami
(C) Gopeswar Bandopadhayay
(D) Radhika Prasad Goswami
Answer: (C)

72. Who was the teacher of Sourindra Mohan Tagore and Kali Prasanna Bandopadhayay?
(A) Gyanendra Prasad Goswami
(B) Radhika Prasad Goswami
(C) Kshetra Mohan Goswami
(D) Girija Shankar Chakravarthy
Answer: (C)

73. ‘Tumi Sandhyar Megha Mala …’ song is based on which Tal?
(A) Ektal
(B) Kaharwa
(C) Kawali
(D) Teental
Answer: (A)

74. ‘Naba Anande Jago’ song is based on which raga?
(A) Todi
(B) Gurjari Todi
(C) Bhairavi
(D) Asavari
Answer: (D)

75. ‘He Mor Debata  ...’ based on which Tal?
(A) Jhaptal
(B) Sur-faktal
(C) Teental
(D) Ektal
Answer: (D)

Part – V: Percussion

51. Aadi-Deva of Avanaddha Vadyas
(A) Brahma
(B) Vishnu
(C) Mahesh
(D) Ganesh
Answer: (D)

52. The percussion instrument used with ‘Lawani’ of Maharashtra is
(A) Changa
(B) Upanga
(C) Dholak
(D) Naal
Answer: (D)

53. The fraction depicting Layakari of Ku-aad
(A) 3/4
(B) 5/4
(C) 7/4
(D) 9/4
Answer: (B)

54. Assertion (A): The mukh (basic) of Quaida is played in dugun/chougun and after improvisations it ends with a Tihai.
Reason (R): Because Quaida is a non-expandable composition.
Codes:
(A) (A) correct, (R) wrong.
(B) (A) correct, (R) correct.
(C) (A) wrong, (R) correct.
(D) (A) wrong, (R) wrong.
Answer: (A)

2013 September UGC NET in Music, Paper III, Part V, Question 55









Answer: (D)

56. Alla Rakkha Khan belongs to Gharana of
(A) Delhi
(B) Lucknow
(C) Farukhabad
(D) Punjab
Answer: (D)

57. On which part ‘M’ Varna is played of ‘Dhumakit’?
(A) Chaanti
(B) Syahi
(C) Lava
(D) Gajara
Answer: (B)

58. Tabla player who was famous for composing jodas of Gat
(A) Haji Vilayat Ali
(B) Salari Miyan
(C) Sidhar Khan
(D) Gudai Maharaj
Answer: (B)

59. A phrase of tabla syllables played three times is called
(A) Tihai
(B) Chakradar
(C) Gat
(D) Theka
Answer: (A)

60. Artist who had command equally over Tabla and Pakhawaj both
(A) Laljee Gokhale
(B) Ismail Daddukhan
(C) Prem Vallabha
(D) Rosevel Layal
Answer: (C)

61. First well-known lady tabla player
(A) Dr. Yogmaya Shukla
(B) Dr. Aban E.Mistri
(C) Rimpa Shiva
(D) Anuradha Pal
Answer: (B)

62. Match the following:
List – I            List – II
i Guitar            1. Budhaditya Mukherjee
ii Sitar              2. V.G. Jog
iii Violin          3. Brij Bhushan Kabra
iv Shehnai       4. Jagannath Pacheriwal
Codes:
i           ii          iii         iv
(A)       2          4          3          1
(B)       3          2          4          1
(C)       3          1          4          2
(D)       3          1          2          4
Answer: (D)

2013 September UGC NET in Music, Paper III, Part V, Question 63







Answer: (C)

64. Composition played in uninterrupted flow set in fast tempo
(A) Peshkar
(B) Rela
(C) Bant of Theka
(D) Tihai
Answer: (B)

65. Tilwada Theka accompanies the singing style of
(A) Thumri
(B) Ghazal
(C) Bada Khyal
(D) Chhota Khyal
Answer: (C)

66. Awap is a
(A) Nibaddha Kriya
(B) Nishabd Kriya
(C) Sashabd Kriya
(D) Alap-gan
Answer: (B)

67. Total number of Dha and Dhin syllables are used in the Theka of Trital
(A) 6 Dha - 6 Dhin
(B) 7 Dha - 7 Dhin
(C) 7 Dha - 6 Dhin
(D) 6 Dha - 7 Dhin
Answer: (A)

68. Taal having four talies and three khale is
(A) Chautaal
(B) Ada-Chautaal
(C) Vasant Taal
(D) Ek-Taal
Answer: (B)

69. Raja Chhatrapati Singh played
(A) Tabla
(B) Pakhawaj
(C) Nakkara
(D) Dukkada
Answer: (B)

70. Ustad Haji Vilayat Ali was the founder of which Gharana of Tabla?
(A) Delhi
(B) Punjab
(C) Lucknow
(D) Farukhabad
Answer: (A)

71. To set Jhaptaal in the span of Ektaal (From Sam to Sam) causing layakari of
(A) 5/6
(B) 6/5
(C) 5/4
(D) 6/4
Answer: (A)

72. Gopuchha is a kind of
(A) Jati
(B) Gati
(C) Graha
(D) Yati
Answer: (D)

73. A small and attractive composition on Tabla to catch the sam.
(A) Tukda
(B) Mukhada
(C) Gat
(D) Tihai
Answer: (B)

74. Writer of the book “Pakhawaj Aur Tabla Ke Gharane Avam Paramparaen’
(A) Yogmaya Shukla
(B) Aban E. Mistri
(C) Madhukar Ganesh Godbole
(D) Girish Chandra Srivastava
Answer: (B)

75. Writer of the book ‘Mridanga-Sagar’
(A) Ghanshyam Das
(B) Purushotam Das
(C) Bhagwan Das
(D) Gopal Das
Answer: (A)