2013 September UGC NET Examination in Music, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






Part – I: Common to Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instrument.

1. Harvallabha Sangeet Samaroha is observed in which city?
(A) Patiala
(B) Jallandhar
(C) Amritsar
(D) Ambala
Answer: (B)

2. “Ma Ni Dha Ni S” is the phrase of which ‘Raga’?
(A) Miyan Ki Malhar
(B) Bahar
(C) Desh
(D) Bageshri
Answer: (B)

3. When there are two matras in each measure of Time Signature
(A) Simple Time
(B) Simple Duple Time
(C) Compound Time
(D) Simple Triple Time
Answer: (B)

4. The interval of 4 Shrutis in Staff Notation is
(A) Minor tone
(B) Major Tone
(C) Semi tone
(D) Octave
Answer: (B)

5. Which of the following Sitar players does not play Sitar with six strings?
(A) Vilayat Khan
(B) Buddhaditya Mukherji
(C) Haleem Jaffar Khan
(D) Shahid Parvez
Answer: (C)

6. Who of the following is not a Sitar player?
(A) Rahim Sen
(B) Amrit Sen
(C) Aashish Khan
(D) Barkatulla Khan
Answer: (C)

7. Folk tune of Rajasthan is
(A) Heer
(B) Beehu
(C) Raas
(D) Mand
Answer: (C)

8. Placement of shudha ‘swaras’ on the wire of Veena was initiated by which of the following scholar?
(A) Bharat
(B) Sharang Deo
(C) Narad
(D) Ahobal
Answer: (D)

9. Maihar Band was the creation of
(A) Ali Akbar Khan
(B) Hafiz Ali Khan
(C) Amjad Ali Khan
(D) Allauddin Khan
Answer: (D)

10. Kuchipudi Dance form is originated from
(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Karnataka
Answer: (B)






11. One of the Musical Trinity
(A) Purandara Dasa
(B) Syama Shastri
(C) Swati Tirunal
(D) Annamacharya
Answer: (B)

12. Vaidika Ganam is
(A) Sacred Music
(B) Secular Music
(C) Music with moral theme
(D) None of the above
Answer: (A)

13. Corresponding that of Gamanashrama is
(A) Bhairav
(B) Poorvi
(C) Marwa
(D) Asaveri
Answer: (C)

14. Kal ita Sangeeta in Karnatak Music is
(A) Improvised
(B) Pre Composed
(C) Devotional only
(D) Jaati Sangeet
Answer: (B)

15. The 35 Talas scheme is known as
(A) Shadangas
(B) Desi Talas
(C) Shodashangas
(D) Sooladi Sapta Talas
Answer: (D)

16. Which song is based on ‘Kirtan Ang’ among the following?
(A) Sei Bhalo, Sei Bhalo
(B) Amra Nutan Joubaneri Dut
(C) Ami Bhoy Karbo Na
(D) Kaler Mandira Je
Answer: (A)

17. Which song created by Rabindranath for children?www.netugc.in
(A) Duare Dao More Rakhia
(B) Tomari Gehe Palichho Snehe
(C) Je Tomay Chare Charuk
(D) Kabe Tumi Asbe Bole
Answer: (B)

18. Which Carnatic Tal is similar to Rabindrik Tal ‘Ardha Jhaptal (2/3)’?
(A) Rupakam (Tishra)
(B) Rupakam (Chatusra)
(C) Triput
(D) Ektal
Answer: (A)

19. ‘Prathama Adi Taba Shakti’ – song is based on which Tal?
(A) Chautal
(B) Jhaptal
(C) Teora
(D) Sur-faktal
Answer: (D)

20. Which song is based on ‘Tappa Ang’ among the following?
(A) Tomay Natun Kore Pabo Bole
(B) Bhalobese Sakhi
(C) O re Grihabasi
(D) Ami Tarei Khuje Berai
Answer: (A)






21. Originator of Delhi gharana of Tabla
(A) Ustad Bugara Khan
(B) Ustad Ghaseet Khan
(C) Ustad Sidhar Khan
(D) Ustad Natthoo Khan
Answer: (C)

22. Chatasra Triput taal is also known as
(A) Ek Taal
(B) Dwitiya Taal
(C) Aadi Taal
(D) Ugadi Taal
Answer: (C)

23. Well-known Mridangam player
(A) Lalgudi Jairaman
(B) Palghat Mani Ayyer
(C) T.N. Krishnan
(D) Shekh Chinnmoulana
Answer: (B)

24. The number of Deshi Talas described in Sangeet Ratnakar
(A) 120
(B) 108
(C) 101
(D) 35
Answer: (A)

25. Match the following:
List – I                        List – II
(i) Vishnu Taal            1. 9 Matra
(ii) Vasant Taal            2. 11 Matra
(iii) Rudra Taal            3. 16 Matra
(iv) Punjabi Taal          4. 17 Matra
Codes:
(i)         (ii)        (iii)       (iv)
(A)       4          3          2          1
(B)       4          2          1          3
(C)       4          2          3          1
(D)       4          1          2          3
Answer: (D)

Part – II: Hindustani Music (Vocal / Instrumental)

26. Who wrote Sangeet Raga Kalpadrum?
(A) Krishnanand Vyas
(B) Sir Sourindra Mohan Tagore
(C) Raja Pratapsingh Dev
(D) Pt. Vishnu Narayan Bhatkhande
Answer: (A)

27. Which of the following Gram is mentioned in Dattilam?
(A) Madhyam Gram
(B) Shadaj Gram
(C) Gandhar Gram
(D) Gandharv Gram
Answer: (C)

28. Kaivalyakumar Gurav is associated with
(A) Delhi Gharana
(B) Jaipur Gharana
(C) Agra Gharana
(D) Kirana Gharana
Answer: (D)

29. Which Gharana prefers to sing in Vilambit Teental?
(A) Patiala
(B) Gwalior
(C) Jaipur
(D) Kirana
Answer: (C)

30. Match the following:
List – I                                                List – II
(i) Pt. Nikhil Banerjee                         1. U. Hafiz Ali Khan
(ii) U. Amjad Ali Khan                       2. U. Allauddin Khan
(iii) Vidushi Kishori Amonkar            3. Pt. Birju Maharaj
(iv) Shaswati Sen                                4. Vidushi Mogubai Kurdikar
Codes:
(i)         (ii)        (iii)       (iv)
(A)       1          3          2          4
(B)       2          1          4          3
(C)       3          4          2          1
(D)       4          2          1          3
Answer: (B)






31. From the following find out the artist who is not a dancer?
(A) Pt. Birju Maharaj
(B) Pt. Gokulostav Maharaj
(C) Pt. Shambhu Maharaj
(D) Pt. Achhan Maharaj
Answer: (B)

32. Match the following:
(i) Pt. Kumar Gandharv          1. Bhavarangalaheri
(ii) Pt. Balwantrai Bhatt          2. Abhinav Geetanjali
(iii) Pt. Ramashray Jha            3. Raga-bodh
(iv) Prof. B.R. Devdhar          4. Anoop Raga Vilas
Codes:
(i)         (ii)        (iii)       (iv)
(A)       2          3          4          1
(B)       3          4          2          1
(C)       4          1          2          3
(D)       4          3          2          1
Answer: (C)

33. Name the type of Veena which was in use in Vedic period.
(A) Bhamari
(B) Shadbhamari
(C) Vallaki
(D) Kachhapi
Answer: (C)

34. In Bharat Kaal there were
(A) 10 Jatis
(B) 12 Jatis
(C) 16 Jatis
(D) 18 Jatis
Answer: (D)

35. Find out the artist who was equally good as a Violinist and Vocalist.
(A) Pt. V.G. Jog
(B) Pt. Puttur Devdas Joshi
(C) Pt. Gajananrao Joshi
(D) Pt. Shridhar Parsekar
Answer: (C)

36. At present who is the Editor of “Sangeet Kala Vihar”?
(A) Smt. Sudha Patwardhan
(B) Smt. Charusheela Divekar
(C) Smt. Madhavi Nanal
(D) Dr. Sudha Patwardhan
Answer: (C)

37. Which one is the most consonant interval?
(A) 4: 3
(B) 3: 2
(C) 10: 9
(D) 9: 8
Answer: (B)

38. The main folk dance form of Assam is
(A) Bhangra
(B) Garba
(C) Ghoomar
(D) Beehu
Answer: (D)

39. The length of Rishabha on the 36″ length wire of Veenawww.netugc.in
(A) 27″
(B) 20″
(C) 32″
(D) 30″
Answer: (C)

40. Ustad Rashid Khan is associated with
(A) Patiala Gharana
(B) Rampur Sahaswan Gharana
(C) Delhi Gharana
(D) Kirana Gharana
Answer: (B)






41. Lavani is the folk dance of
(A) Bihar
(B) Uttar Pradesh
(C) Madhya Pradesh
(D) Maharashtra
Answer: (D)

42. Where was the first Music Seminar organised?
(A) Gwalior
(B) Varanasi
(C) Allahabad
(D) Baroda
Answer: (D)

43. Recognise the following swara combinations: ‘ Ni Re Ga Ma Ma Ma Ga’
(A) Basant
(B) Kamod
(C) Lalit
(D) Maru Bihag
Answer: (C)

44. Recognise the following swara combinations: ‘Dha Ni Pa Ma Pa, Ga Ma Re Sa’
(A) Shahana
(B) Mian Malhar
(C) Nayaki Kanhra
(D) Adana
Answer: (D)

45. In which Raga both Re, Ga, Dha, Ni is used?
(A) Basant Bahar
(B) Bahar
(C) Bageshri B har
(D) None of the above
Answer: (A)

46. Correct order of writing foot note is
(A) Book, Author’s name, Page number
(B) Author’s name, Book, Page no.
(C) Page no., Author’s name, Book
(D) None of the above
Answer: (B)

47. Which of the following Ragas do not belong to ‘Khamaj Thata’?
(A) Jhinjhoti
(B) Rageshwari
(C) Tilang
(D) Bihag
Answer: (D)

48. In which Raga both the Nishads are not used?
(A) Nat Bihag
(B) Mian Ki Sarang
(C) Shudh Sarang
(D) Mian Malhar
Answer: (C)

49. Which of the following Ragas do not belong to Audav – Audav Jati?
(A) Bhupal Todi
(B) Chandra Kauns
(C) Sur Malhar
(D) Durga
Answer: (C)

50. Which of the following pair of Ragas have the same Swaras but different that’s?
(A) Miya ki Todi - Multani
(B) Bhoop - Deshkar
(C) Shree – Puriya Dhanashree
(D) Madhmad Sarang – Megh Malhar
Answer: (B)

Part – III: Karnatak Music (Vocal, Instrumental, Percussion)

26. Anya Svara in Bilahari ragam is
(A) Kakali Nishada
(B) Sudha Dhaivata
(C) Kaisiki Nishada
(D) Sadharna Gandhara
Answer: (C)

27. Gauri Nayaka Tillana has been composed by
(A) Mahavaidyanatha Iyer
(B) Swati Thirunal
(C) Patnam Subramanya Iyer
(D) Sadasiva Rao
Answer: (A)

28. Match the following:
I. Dharmapuri Subbarāyar       1. Daru
II. Kavi Kunjara Bharati         2. Ashtapadi
III. Arunachala Kavirayar       3. Javali
IV. Jayadeva                           4. Padam
Codes:
I           II         III        IV
(A)       4          3          1          2
(B)       2          3          1          4
(C)       3          4          1          2
(D)       1          3          2          4
Answer: (C)

29. Sudha Saveri is a Janya of
(A) Kharaharapriya
(B) Dhirashankarabharana
(C) Natabhairavi
(D) Harikamboji
Answer: (B)

30. The additional Sarani string in Tambura
(A) Adi Sarani
(B) Mandra Sarani
(C) Anusarani
(D) Madhya Sarani
Answer: (C)

31. Ettugada Svaras figure in
(A) Varnam
(B) Chitrasvara
(C) Samashthi Charanam
(D) None of the above
Answer: (A)

32. Suchindram Temple is famous for
(A) Musical inscriptions
(B) Annual music festival
(C) Sculptures
(D) Musical stone pillars
Answer: (D)

33. Sankeerna Jati Jhampa Tala
(A) Khanda Mathya
(B) Sankeerna Rupaka
(C) Misra Triputa
(D) Khanda Dhruva
Answer: (A)

34. Write the correct sequencing as per mela in ascending order.
(A) Bhupalam, Bahudari, Darbar, Hamir kalyani
(B) Bhupalam, Darbar, Hamir kalyani, Bahudari
(C) Bhupalam, Bahudari, Hamir kalyani, Darbar
(D) Bhupalam, Darbar, Bahudari, Hamir kalyani
Answer: (D)

35. Ātata and Vitata is played on drums
(A) Both hands on each side
(B) Hand and stick
(C) Sticks only
(D) None of the above
Answer: (B)

36. ‘Sakhi prana’ in Chencurutti raga is a
(A) Varnam
(B) Javali
(C) Padam
(D) Keertanam
Answer: (B)

37. Assertion (A): The Kudumiyamalai inscriptions prove the existence of quarter tones.
Reasoning (R): The solfa syllables led to the logical emergence of Adhara Shadja.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is true, (R) is false.
(C) (A) is false, (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

38. Mula Purusha of Modern Bhajana Paddhati
(A) Purandara Dasa
(B) Talapakam Chinnaya
(C) Narayana Tirthar
(D) Sadasiva Bramhendra
Answer: (B)

39. Prahalada Bhakti Vijayam has been composed by
(A) Tyagaraja
(B) Gopala Krishna Bharati
(C) Kavi Kunjara Bharati
(D) Narayana Tirthar
Answer: (A)

40. Vartani is also known as
(A) Ettugada Svara
(B) Akshiptika
(C) Makarini
(D) Muktayi
Answer: (C)

41. Ri Gu Ma Dha Nu represents
(A) Harikamboji
(B) Sarasangi
(C) Naganandini
(D) Charukesi
Answer: (B)

42. Tala with 29 aksharakala
(A) Sankeerna Jati Mathya
(B) Sankeerna Jati Dhruva
(C) Sankeerna Jati Ata
(D) Sankeerna Jati Jhampa
Answer: (B)

43. The Shadangas does not include
(A) Guru
(B) Plutam
(C) Druta Virama
(D) Kakapadam
Answer: (C)

44. A prati madhyama audava raga
(A) Mandari
(B) Amrita Varshni
(C) Vijayasri
(D) Saraswaty
Answer: (B)

45. Assertion (A): In applied Music sahitya is given, more importance than music.
Reason (R): Vedic hymns are the earliest source of sacred music.
Codes:
(A) (A) is false, (R) is true.
(B) (R) is false, (A) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

46. Nautanki is a popular folk dance drama of
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Uttar Pradesh
(D) Bihar
Answer: (C)

47. Vishama graha includes
(A) Atita and Anagata
(B) Atita graha only
(C) Anagata graha only
(D) None of the above
Answer: (A)

48. Eranapai Varnam in Raga Todi is composed by
(A) Pattanam Subramanya Iyer
(B) Pallavi Gopalayyar
(C) Vina Kuppayyar
(D) Swati Thirunal
Answer: (A)

49. Match the following:www.netugc.in
List – I                                                List – II
I. Vijay Raghava Pancharatna            1. Kakapadam
II. Shodasangas                                  2. Yati
III. Pancha Taleswaram                      3. Padas
IV. Sri Varalaxmi                                4. Talamalika
Codes:
I           II         III        IV
(A)       3          1          2          4
(B)       4          2          3          1
(C)       3          1          4          2
(D)       4          1          2          3
Answer: (C)

50. Chaturdandi Prakashika includes
(A) Gita
(B) Alapa
(C) Prabandha
(D) All of the above
Answer: (D)

Part – IV: Rabindra Sangeet

26. ‘Shaono Gagane Ghor Ghana Ghata’ – song is from which Dance-Drama written by Tagore?
(A) Shyama
(B) Bhanu Singher Padavali
(C) Chandalika
(D) Tasser Desh
Answer: (B)

27. Match the following:
List – I                                                            List – II
I. Nishitha Sayane, Prabhu Kheliche              1. Puja
II. Naba Anande Jage                                                 2. Prem
III. Tumi Kon Kananer Phul                           3. Ragashrayi
IV. Gram Chara Oyi, Ranga Matir Path         4. Bhatiyali
Codes:
I           II         III        IV
(A)       1          3          2          4
(B)       3          1          2          4
(C)       2          1          3          4
(D)       3          2          4          1
Answer: (B)

28. Jadu Bhatt was an expert of which instrument apart from Singing?
(A) Veena
(B) Sarangi
(C) Tabla
(D) Pakhawaj
Answer: (D)

29. Śa, Ré, Gá, Má – sign of ‘Akar Mat ik Swarlipi’ system denotes which of the following?
(A) Komal Swar
(B) Mandra Saptak Swar
(C) Tar Saptak Swar
(D) Madhya Saptak Swar
Answer: (C)

30. Which one is the symbol of ‘one Matra’ as per ‘Akar Matrik Swarlipi’?
(A) |
(B) Y
(C) :
(D) {
Answer: (B)

31. Which song was composed by Rabindranath following Raga Ashavari?
(A) Tumi Sandhyar Megha Mala
(B) Aaj Bari Jhare
(C) Anek Diyecho Nath
(D) Sada Thako Anande
Answer: (C)

32. Which song was composed by Rabindranath following Carnatic song ‘Purna Chandranane’?
(A) Aaji Subhodine
(B) Tumi Kichho Diye Jao
(C) Baje Karun Sure
(D) Eso he Grihadevata
Answer: (A)

33. Radhika Prasad Goswami was an expert of which style of vocal tradition?
(A) Bengali Folk music
(B) Baul
(C) Khyal
(D) Dhrupad
Answer: (D)

34. Radhika Prasad Goswami sung which composition of Rabindranath in Gramaphone record?
(A) Bimalo Anande Jagore
(B) Baje Karun Sure
(C) Anandaloke Mangalaloke
(D) Amar Matha Nata Kore
Answer: (A)

35. The following songs are from which category of Rabindra Sangeet?
1. Amar Ange Ange
2. O Dekha Diye Chole Gelo
3. Keteche Ekela Birohero Bela
(A) Prakiti
(B) Puja
(C) Prem
(D) Anushthanik
Answer: (C)

36. ‘Subhro Aasane Birajo’ song is based on which Tal?
(A) Chautal
(B) Ada-chautal
(C) Jat Tal
(D) Sur-fak Tal
Answer: (B)

37. Ravindranath converted his story ‘Parishodh’ into a famous dancedrama which is called as
(A) Mayar khela
(B) Shyama
(C) Bhanu Singher Padabali
(D) Valmiki Pratibha
Answer: (B)

38. In which year ‘Vishwabharti’ was declared as a Central University?
(A) 1950
(B) 1951
(C) 1921
(D) 1927
Answer: (B)

39. Who authored the book ‘Yantra Kosh’?
(A) Jotirindranath Tagore
(B) Dinendranath Tagore
(C) Hemendranath Tagore
(D) Sourindra Mohan Tagore
Answer: (D)

40. Who was the ‘Acharya’ of ‘Vishwabharati’ after the death of Rabindranath?
(A) Somendranath
(B) Hemendranath
(C) Abanindranath
(D) Sarojini Naidu
Answer: (C)

41. Who created ‘Danda-Matrik Swarlipi’ system?
(A) Kshetra Mohan Goswami
(B) Radhika Prasad Goswami
(C) Sourindra Mohan Tagore
(D) Kali Prasanna Bandopadhyay
Answer: (A)

42. Which song was composed by Rabindranath on the occasion of his birthday?
(A) Ananda Dhara Bohiche Bhubane
(B) Aaj Jyotshna Rate
(C) Tahare Aarati Kare
(D) He Nutan Dekha Dik Bar Bar
Answer: (D)

43. Which song was composed by Rabindranath as inaugural song?
(A) Eso He Griha Debata
(B) Matri Mandir Punya Angan
(C) Sobare Kori Ahowan
(D) Phire Chal Matir Tane
Answer: (C)

44. The song ‘Tahare Aarati Kare Chandra’ is based on which Tal?
(A) Dadra
(B) Teental
(C) Ada Chautal
(D) Chautal
Answer: (D)

45. Which song is based on ‘Dadra Tal’ among the following?
(A) Pramode Dhaliya Dinu Man
(B) Himer Rate Oi Gaganer Deepgulire
(C) Tumi Rabe Nirabe
(D) Nivrita Praner Debata
Answer: (B)

46. Who was the teacher of renowned Rabindra Sangeet Singers Kanika Bandopadhyay and Subinoy Roy?
(A) Sahana Devi
(B) Kanak Biswas
(C) Anadi Kumar Dastidar
(D) Shailaja Ranjan Majumdar
Answer: (D)

47. ‘Naba pancha Tal’ is in which of the following format?
(A) 4 + 2 + 2 + 4 + 4 + 2
(B) 2 + 2 + 2 + 4 + 4 + 4
(C) 2 + 4 + 4 + 4 + 4
(D) 2 + 4 + 2 + 4 + 2 + 4
Answer: (C)

48. ‘Naba Tal’ is divided in how many divisions?
(A) 4 (such as 3 + 2 + 2 + 2)
(B) 3 (such as 3 + 3 + 3)
(C) 5 (such as 2 + 2 + 2 + 2 + 1)
(D) 2 (such as 4 + 5)
Answer: (A)

49. Which of the following song was composed by Rabindranath following Western Composition?
(A) Pagla Haway Badal Dine
(B) Basante Phul Ganthlo
(C) Phule Phule Dhole Dhole
(D) Kato bar Bhebe Chinu
Answer: (C)

50. The song ‘Garaba Mama Horechho Prabhu’ based on which Tal?
(A) Teora
(B) Dhamar
(C) Jhampak
(D) Sur phank Tal
Answer: (B)

Part – V: Percussion Instruments

26. Khalifa of Nachkaran Baj
(A) Ustad Wazid Hussain
(B) Ustad Afaque Hussain
(C) Ustad Abid Hussain
(D) Ustad Ghame Khan
Answer: (C)

27. Arrange the following in chronological order:
(i) Ustad Siddhar Khan
(ii) Ustad Sitab Khan
(iii) Ustad Alla Rakha Khan
(iv) Ustad Natthoo Khan
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (i), (ii), (iv), (iii)
(C) (i), (iv), (iii), (ii)
(D) (i), (iv), (ii), (iii)
Answer: (B)

28. The form of Karnatak Triput Taal
(A) 100
(B) 101
(C) 1011
(D) 1100
Answer: (A)

29. Initial Avanaddha Instrument
(A) Kansya Taal
(B) Dardur
(C) Panav
(D) Dundubhi
Answer: (D)

30. Layakari of ¾ is called
(A) Pav gun
(B) Paun gun
(C) Sawa gun
(D) Dedh gun
Answer: (B)

31. Ateet and Anagat are kinds of
(A) Sam
(B) Yati
(C) Gat
(D) Graha
Answer: (D)

32. One Avartan of Taal is described in Sangeet Ratnakar as
(A) Mahavartan
(B) Deerghavartan
(C) Parivartan
(D) Parivardhan
Answer: (C)

33. The number of Talas described by Bharat in Natyashastra
(A) 10
(B) 4
(C) 6
(D) 5
Answer: (D)

34. Chautal was also known as
(A) Chhand Taal
(B) Chand Taal
(C) Bhand Taal
(D) Dhrupad Taal
Answer: (B)

35. Match the following:
List – I                        List – II
(i) Pakhawaj                1. Akbar Hussain Ballu
(ii) Nakkara                 2. Ghulam Jaffer
(iii) Tabla                     3. Purshottam Das
(iv) Dholak                  4. Rasheed Khan
Codes:
(i)         (ii)        (iii)       (iv)
(A)       1          2          3          4
(B)       3          2          4          1
(C)       3          4          1          2
(D)       3          2          1          4
Answer: (C)

36. Kumbha Taal consists of
(A) Eleven Matras
(B) Twelve Matras
(C) Thirteen Matras
(D) Seventeen Matras
Answer: (A)

37. Value of ‘Laghu’ in Mishra Jati
(A) 3 Akshar Kala
(B) 5 Akshar Kala
(C) 7 Akshar Kala
(D) 9 Akshar Kala
Answer: (C)

38. Pakhawaj player who accompanied Tansen
(A) Bhagwan Pakhawaji
(B) Kirpa Pakhawaji (Mridang Rai)
(C) Firoz Khan Dhadhi
(D) Sitab Khan Pakhawaji
Answer: (A)

39. Traditional instrumental to accompany Shehanai
(A) Pakhawaj
(B) Dukkad
(C) Tabla
(D) Duff
Answer: (B)

40. The number of principal talas of Karnatak taal systemwww.netugc.in
(A) 5
(B) 7
(C) 9
(D) 11
Answer: (B)

41. With which singing style laggi-ladi are used?
(A) Dhrupad
 (B) Khayal
(C) Thumari
(D) Tappa
Answer: (C)

42. Dahyalal Shivram is the author of
(A) Sangeet Makarand
(B) Sangeet Samayasar
(C) Sangeet Kalavadya
(D) Sangeet Kaladhar
Answer: (D)

43. Assertion (A): Ajarada Gharana is derived from Delhi Gharana.
Reason (R): Because Ustad Kallu Khan and Meeru Khan were disciples of Delhi Gharana.
Codes:
(A) (A) correct, (R) wrong.
(B) (A) wrong, (R) correct.
(C) (A) and (R) both are wrong.
(D) (A) and (R) both are correct.
Answer: (D)

44. Ustad of Ajarada Gharana Habibuddin Khan also learnt Tabla from
(A) Ustad Natthoo Khan of Delhi Gharana.
(B) Pt. Bhairav Sahai of Banaras Gharana.
(C) Ustad Ameer Hussain of Farrukhabad Gharana.
(D) Ustad Quadir Baksh of Punjab Gharana.
Answer: (A)

45. Who was awarded ‘Sangat-Samrat’?
(A) Ahmad Jan Thirakua
(B) Gudai Maharaj
(C) Kishan Maharaj
(D) Habibuddin
Answer: (D)

46. Who got the highest fame for playing ‘NA DHIN DHIN NA’?
(A) Samta Prasad
(B) Alla Rakha
(C) Karmatulla
(D) Anaukhelal
Answer: (D)

47. ‘Dhumali’ Taal is befitting for the style of singing
(A) Dhamar
(B) Khayal
(C) Tappa
(D) Bhajan/Quawali
Answer: (D)

48. Founder of Banaras Gharana of Tabla
(A) Pt. Ram Sahay
(B) Pt. Sharda Sahay
(C) Pt. Badri Prasad
(D) Pt. Gudai Maharaj
Answer: (A)

49. Tabla player who was felicitated with Padmashree recently
(A) Pt. Suresh Gaytonde
(B) Pt. Kumar Bose
(C) Pt. Sudheer Saxena
(D) Pt.Suresh Talwalkar
Answer: (D)

50. The Bayan (Dagga) is not made of
(A) Mud
(B) Copper
(C) Nickle
(D) Bamboo
Answer: (D)