2013 September UGC NET Examination in Museology and Conservation, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. The Raza Library is situated in
(A) Patna
(B) Rampur
(C) Aligarh
(D) Dhaka
Answer: (B)

2. Who was the first President of Museum Association of India (MAI)?
(A) V.S. Aggrawal
(B) Moti Chandra
(C) C. Sivaramamurthi
(D) Grace Morley
Answer: (Wrong question)

3. ‘Encapsulation’ technique is used in Museums for
(A) Freeze drying the specimen
(B) Preservation and Presentation of object
(C) Colouring the specimen
(D) Documenting the specimen
Answer: (B)

4. In which State the Dholavira Harappan Site is located?
(A) Maharashtra
(B) Rajasthan
(C) Haryana
(D) Gujarat
Answer: (D)

5. Wildlife Institute is located in
(A) Darjeeling
(B) Pachmari, M.P.
(C) Dehradun
(D) Nainital
Answer: (C)

6. Alexandria Museum was founded by Ptolemy Soter in
(A) 3rd Century B.C.
(B) 2nd Century B.C.
(C) 1st Century B.C.
(D) 3rd Century A.D.
Answer: (A)

7. The traditional boundary between UV and light is
(A) 300 nm
(B) 400 nm
(C) 500 nm
(D) 700 nm
Answer: (B)

8. The Tomb of Mohammad Shah at Bijapur is also known as
(A) Allai Darwaza
(B) Qadam Rasul
(C) Gol Gumbaz
(D) Char Minar
Answer: (C)

9. Which one of the following is a primary colour ?
(A) Black
(B) White
(C) Orange
(D) Blue
Answer: (D)

10. Salvador Dali represents which of the Art Style?
(A) Cubism
(B) Surrealism
(C) Impressionism
(D) Realism
Answer: (B)






11. Ardhanarishwar is a combination of
(A) Vishnu-Lakshmi
(B) Siva-Parvati
(C) Brahma-Saraswati
(D) Ganesh-Shakti
Answer: (B)

12. “Gaddi Girl” is a famous painting of
(A) Jamni Roy
(B) Nicholas Roerich
(C) S.H. Raza
(D) Rabinder Nath Tagore
Answer: (B)

13. “Santhal Family” is a famous sculpture of
(A) Chintamani Kar
(B) Ram Kinkar Baij
(C) Satish Gujral
(D) Amit Ghosh
Answer: (B)

14. Puppets in Karnataka are mostly made up of
(A) Paper
(B) Wood
(C) Leather
(D) Textile
Answer: (C)

15. The Mahabalipuram Monuments are deteriorating mainly due to
(A) Saline Effect
(B) Fungus
(C) Vandalism
(D) Plant Growth
Answer: (A)

16. Dafala Tribe is the indigenous inhabitants of
(A) West Bengal
(B) Arunachal Pradesh
(C) Assam
(D) Nagaland
Answer: (B)

17. The range of visible radiation is between
(A) 300 nm to 400 nm
(B) 400 nm to 700 nm
(C) 500 nm to 600 nm
(D) 600 nm to 800 nm
Answer: (B)

18. If distance between an object and the light sources decreases then Lux levels will
(A) Decrease
(B) Increase
(C) Remain the same
(D) None of the above
Answer: (B)

19. Which of the following is NOT a warm colour?
(A) Red
(B) Yellow
(C) Blue
(D) Orange
Answer: (C)

20. Where the Lepcha Tribal Museum is situated?
(A) Gangtok
(B) Darjeeling
(C) Kaling Pong
(D) Bidisa
Answer: (C)






21. The people of the Mesolithic age used
(A) Sand stone tool
(B) Iron tools
(C) Small stone tools
(D) Copper tools
Answer: (C)

22. The Maharaja Jivaji Rao Scindia Museum was established in
(A) 1964
(B) 1910
(C) 1974
(D) 2000
Answer: (A)

23. Who is considered as a ‘great museum showman’?
(A) Sir Hans Sloan
(B) P.T. Barnum
(C) German Bazin
(D) B.I. Gilman
Answer: (B)

24. Who is considered as ‘Father of Open Air Museums’?www.netugc.in
(A) Dhilon Replay
(B) Arthur Hazelius
(C) T.R. Adam
(D) H.R. Baker
Answer: (B)

25. Who was the first curator of Indian Museum Calcutta?
(A) William Jones
(B) Nathaniel Wallich
(C) F.S. Growse
(D) Lord Lytton
Answer: (B)

26. Ashokan Lion Capital is exhibited at
(A) National Museum
(B) Sanchi Museum
(C) Khajuraho Museum
(D) Sarnath Museum
Answer: (D)

27. The North Zone Cultural Centre is located at
(A) Allahabad
(B) Patiala
(C) Nagpur
(D) Udaipur
Answer: (B)

28. In most of the Indus Seal there is representation of
(A) Tiger
(B) Humped bull
(C) Unicorn
(D) Elephant
Answer: (B)

29. A Museum which focuses on the heritage of a particular Natural and Cultural Environment of a community and run by them for their own benefit is called
(A) Local Museum
(B) Site Museum
(C) Eco-Museum
(D) Biographical Museum
Answer: (C)

30. Cloze Test is used in Museums to evaluate
(A) Readability of text
(B) Legibility of text
(C) Comprehensibility of Exhibition Text
(D) All of the above
Answer: (C)






31. When Asiatic Society in Calcutta was established?
(A) 1786
(B) 1789
(C) 1784
(D) 1984
Answer: (C)

32. Which of the following is not a Static Interpretation Technique?
(A) Label
(B) Photograph
(C) Object
(D) Guide Service
Answer: (D)

33. Match the following Authors of Books in List – I with List – II:
List – I                                    List – II
a. Hudson, Kenneth                i. Social History of Museums
b. Ali, Salim                            ii. The Sacred Grove
c. S.D. Ripley                          iii. Common Birds of India
d. Dana, John Cotton              iv. The New Museum
Codes:
       a b c d
(A) ii i iv i
(B) i ii iii iv
(C) i iii ii iv
(D) iv ii iii i
Answer: (C)

34. Match the following terminology in List – I with List – II:
List – I                        List – II
a. P.V.A.                     i. Polyvinyl Acetate
b. Psychrometer          ii. Things of the Past
c. Relics                       iii. A device for measuring RH
d. Relining                  iv. Mounting of old canvas on a new support
Codes:
       a b c d
(A) ii iii i iv
(B) i iii ii iv
(C) i iii iv ii
(D) iii i iv ii
Answer: (B)

35. Match the item in List – I with List – II:
List – I                        List – II
a. Paper machine         i. Removal of NaCl
b. Shellac Solution      ii. Used as Varnish
c. Red lead                  iii. Pigment used in illustrations
d. Formic Acid            iv. Removing copper incrustations
Codes:
       a b c d
(A) ii iii iv i
(B) i ii iii iv
(C) iii iv i ii
(D) i iii ii iv
Answer: (B)

36. Match the List – I with List – II:
List – I                                    List – II
a. Ankurvat Temple                i. Afghanistan
b. Bamian Budha                    ii. Cambodia
c. Pasupati Temple                  iii. Thailand
d. Brahma Temple                   iv. Nepal
Codes:
       a b c d
(A) ii i iv iii
(B) i ii iii iv
(C) iv iii i ii
(D) iii ii iv i
Answer: (A)

37. Match the items in List – I with items in List – II:
List – I            List – II
a. Chalking      i. convex bulge in paint surface
b. Blister          ii. Series of tiny breaks in a paint film
c. Flaking        iii. Loss of pigment in a paint layer by powdering off
d. Crazing       iv. Breaking away of one or all paint and ground layer
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iii i iv ii
(C) ii iii i iv
(D) iv ii iii i
Answer: (B)

38. Arrange the following stages of documentation in order:
I. Recording the details of potential acquisitions.
II. Generating full record for each individual item.
III. Formally accepting the material for museum.
IV. Allocation of accession number.
Codes:
(A) I, IV, III, II
(B) III, IV, I, II
(C) I, III, IV, II
(D) II, I, IV, III
Answer: (C)

39. Arrange the stages – process of preservation of invertebrates in order:
(a) Collection
(b) Preservation
(c) Narcotization
(d) Killing & Fixing
Codes:
(A) (a), (c), (d), (b)
(B) (d), (b), (c), (a)
(C) (a), (b), (c), (d)
(D) (c), (d), (b), (a)
Answer: (A)

40. Match the items in List – I with List – II:
List – I                                                            List – II
a. Simplipal Biosphere                                    i. M.P.
b. Panchmari Biosphere                                  ii. Tamil Nadu
c. Manas Biosphere Reserve                           iii. Assam
d. Gulf of Mannar Biosphere Reserve            iv. Orissa
       a b c d
(A) iv i iii ii
(B) iii ii iv i
(C) iv iii i ii
(D) i ii iii iv
Answer: (A)






41. Match the items in List – I with List – II:
List – I                                                List – II
a. Marine National Park                      i. M.P.
b. Kudramukh National Park              ii. Kerala
c. Silent Valley National Park             iii. Karnataka
d. Sanjay National Park                      iv. Gujarat
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iv iii ii i
(D) iii ii i iv
Answer: (C)

42. Match the following List – I with List – II:
List – I                                    List – II
a. Sodium Chloride                 i. Made from ink sac of cattle fish
b. Ethyl Alcohol                      ii. Adhesive
c. Urea Formaldehyde            iii. Preservation
d. Sepia                                   iv. Narcotics for Leaches
Codes:
       a b c d
(A) iii ii i iv
(B) ii iii iv i
(C) iv iii ii i
(D) i ii iii iv
Answer: (C)

43. Matching the item with List – I with List – II:
List – I                        List – II
a. Oil Vitrol                 i. White colour require for illustration of manuscripts
b. Saffron                    ii. Gold yellow used in manuscript
c. Lack dye                 iii. Red used in manuscript
d. Zinc White              iv. Bleaching
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iii i iv
(C) iv i ii iii
(D) iv ii iii i
Answer: (D)

44. Match the items in List – I with items in List – II:
List – I                                                            List – II
a. Archaeological Museum                              i. Kolkata
b. Birla Planetarium                                        ii. Kashmir
c. Babukumar Singh Memorial Museum         iii. Bihar
d. Amar Mahal Museum                                 iv. Sarnath
Codes:
       a b c d
(A) iv ii i iii
(B) ii iii i iv
(C) i ii iii iv
(D) iv i iii ii
Answer: (D)

45. Match the List – I with List – II:
List – I                                    List – II
a. Cellulose Acetate Foil         i. Killing of Insect
b. Paradichloro Benzene         ii. Taxidermy
c. Arsenic Soap                       iii. Lamination
d. Cyanide Bottle                   iv. Insect Repellent
Codes:
        a b c d
(A) iii iv ii i
(B) ii i iii iv
(C) i ii iii iv
(D) iv iii i ii
Answer: (A)

46. Match List – I with List – II:
List – I                                                                        List – II
a. Birla Academy of Art & Culture                            i. Museum of National Importance
b. Robindra Bhavan Museum                                     ii. Private Museum
c. Commercial & Industrial Museum, Kolkata           iii. University Museum
d. Salarjung Museum                                                  iv. State Museum
Codes:
        a b c d
(A) iii ii i iv
(B) iv iii ii i
(C) ii iii iv i
(D) i ii iii iv
Answer: (C)

47. Match the following items in List – I with List – II:
List – I                                                List – II
a. Lloyd Botanical Garden                 i. Darjeeling, West Bengal
b. Central National Herbarium            ii. Howrah, West Bengal
c. Humayun Tomb                              iii. Delhi
d. Hathi Gumpha Cave                       iv. Orissa
Codes:
       a b c d
(A) iv iii ii i
(B) i ii iii iv
(C) ii iii iv i
(D) iii i ii iv
Answer: (B)

48. Match the following terminology in List – I with List – II:
List – I                        List – II
a. Oology                    i. Branch of ornithology studying birds eggs, nets etc.
b. Ethnology               ii. Study of Fungi
c. Entomology             iii. Scientific Study of Insects
d. Mycology                iv. Scientific and objective study of animal behaviour
Codes:
       a b c d
(A) ii iii i iv
(B) iv iii ii i
(C) i iv iii ii
(D) iii ii iv i
Answer: (C)

49. Match the items in List – I with List – II:
List – I                                    List – II
a. Konark Temple                    i. Marble
b. Victoria Memorial Hall       ii. Granite
c. Ellora Cave                          iii. Khondolite
d. Red Fort                             iv. Red Sandstone
Codes:
       a b c d
(A) iii i ii iv
(B) ii iii iv i
(C) iv iii i ii
(D) iv ii iii i
Answer: (A)

50. Assertion (A): Acetate based plastics are recommended for use in museums.
Reason (R): They do not give off acetic acid vapour.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (D)

51. Assertion (A): The accession number of temporary loans is usually typed on stickers, tape or tags.
Reason (R): So that they can be easily removed before objects are returned to lenders.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

52. Assertion (A): It is recommended to control mould and fungus growth by keeping the relative humidity below 65%.
Reason (R): Mould and fungus spores are always present in the atmosphere but will only grow if relative humidity is above this level.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

53. Assertion (A): UV and IR are not part of the dilemma between seeing and damaging.
Reason (R): UV and IR are not necessary for seeing. They are simply damaging.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

54. Assertion (A): It is recommended to use plastic instead of varnish for filtering UV rays.
Reason (R): Plastic is more convenient, lasts longer and does the job better.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

55. Assertion (A): Conventional incandescent lamps do not need UV filtering.
Reason (R): They usually emit negligible amounts of UV.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

56. Assertion (A): If UV is eliminated, visible light is of no concern.
Reason (R): Wavelengths of visible light do not cause damage.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (D)

57. Assertion (A): IR rays cause photochemical deterioration to happen quickly.
Reason (R): Because they have less energy, less frequency and lesser capacity to excite molecules.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (B)

58. Assertion (A): Using colour in museums is different from using colour in other places.
Reason (R): Because the colour of light source or background should not change the look of an artifact, that is, affect its “original appearance”.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

59. Assertion (A): The colour of moisture indicating silica gel changes as it absorbs moisture.
Reason (R): Because it is a natural ability of silica gel.
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (A)

60. Assertion (A): Always check packing material before discarding it.
Reason (R): For small objects or fragments that may have been overlooked.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

61. Assertion (A): Neglect is less dangerous than in expert treatment.
Reason (R): Because museum collections or objects can be irreparably damaged by incorrect methods of cleaning or treatment.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

62. Assertion (A): An unmounted print or drawing should be lifted by its corners.
Reason (R): The edges and corners of a sheet of paper are its strongest areas.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (D)

63. Assertion (A): Any work of art on paper that runs the risk of flaking should have double window mat.
Reason (R): So that the interleaving material does not rest on the surface of the work.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

64. Assertion (A): Curators should be able to recognize different pest species.
Reason (R): Because different species used different treatment.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

65. Assertion (A): Large size works on paper should be rolled on itself or in a tube for storage and transportation.
Reason (R): Rolling will not cause flaking of inks and pigments and distort fibres.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (D)

66. Assertion (A): Oil paintings should not be put into thymol cabinets.
Reason (R): Thymol softens varnishes and some resins.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

67. Assertion (A): It is important to prevent dirt accumulation on textiles in order to preserve them.
Reason (R): To minimize the need to clean them, repeated cleaning treatments can cause unnecessary damage.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

68. Assertion (A): ‘Human inertia is an important factor that influences circulation path’.
Reason (R): People tend to continue on the same path or in the same direction unless there is something else.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

69. Assertion (A): While storing textiles in a closet make sure that there is sufficient air circulation.
Reason (R): To prevent mold growth.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

70. Assertion (A): Museum visitors need to be prepared mentally before visiting an exhibition in the same way an athlete needs to be prepared mentally for a competition.
Reason (R): Because museum visiting causes physical fatigue.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

71. Assertion (A): Furniture should be grasped by handles, arms or carved decoration.
Reason (R): Because these parts can support the weight of the entire piece.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (D)

72. Assertion (A): Radiocarbon dating is not applicable to samples with ages greater than about 50,000 years.
Reason (R): Because of the somewhat short half-life of 14 C, the remaining concentration would be too small for accurate measurement.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

73. The harmful effects of daylight can be reduced by
(a) Eliminating all daylight
(b) Using curtains
(c) Applying solar control film to windows
(d) Using artificial light
Codes:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (b), (c) and (d)
(D) (a), (c) and (d)
Answer: (B)

74. Access of insects and vermin to collection stores can be prevented by
(a) Not allowing birds access to attics
(b) Ensuring that doors and windows are well sealed
(c) Creating a quarantine area for newly acquired and potentially infested items
(d) Using insect traps to monitor the presence of insects
Codes:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a), (b) and (d)
(C) (b), (c) and (d)
(D) (a), (c) and (b)
Answer: (A)

75. To reduce the exposure time of light, which of the following measures can be taken?
(a) Fit time-switches
(b) Install sensors that switch on the lights only when movement is sensed
(c) Turn pages of manuscripts regularly
(d) Change display regularly
Codes:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (b), (c) and (d)
(D) (a), (c) and (d)
Answer: (A)