2013 September UGC NET Examination in Museology and Conservation, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. The marble sculpture of Venus-de-Milo is displayed at
(A) British Museum
(B) The Louvre
(C) Victoria & Albert Museum
(D) Rijksmuseum Amstardam
Answer: (B)

2. Elgin Marbles are displayed at
(A) Louvre, Paris
(B) British Museum
(C) V & A, London
(D) Hermitage
Answer: (B)

3. Visvesvaraya Industrial & Technological Museum (VITM) is situated at
(A) Patna
(B) Kolkata
(C) Bangalore
(D) Chennai
Answer: (C)

4. What is the expansion of the abbreviation NCSM?
(A) National Cultural & Scientific Mission
(B) National Council of Science Museums
(C) National Council of Site Museum
(D) Natural Conservation of Selected Monuments
Answer: (B)

5. The ICOM Committee for Documentation is called
(A) M.D.A.
(B) CIDOC
(C) ICOM-DOC
(D) DOC-ICOM
Answer: (B)

6. The Ancient Monuments and Archaeological Sites & Remains Act was enacted in
(A) 1878
(B) 1958
(C) 1947
(D) 1864
Answer: (B)

7. The National Museum of Natural History, New Delhi was opened to the Public in the year
(A) 1972
(B) 2000
(C) 1978
(D) 1956
Answer: (C)

8. The Book “The Hand Book for Museums” is written by
(A) Gary Edson & David Dean
(B) C.E. Barcaw
(C) Ambrose & Paine
(D) Garry Thomson
Answer: (A)

9. The Book ‘Fundamentals of Museology’ is written by
(A) S.M. Nair
(B) M.L. Nigam
(C) O.P. Aggarwal
(D) S.J. Bakshi
Answer: (B)

10. The Monument Gol Gumbaz is situated at
(A) Hyderabad
(B) Bijapur
(C) Aurangabad
(D) Delhi
Answer: (B)






11. Gir Forest is famous for protection of
(A) Rhino
(B) Tiger
(C) Lion
(D) Bustard
Answer: (C)

12. Which of the following is not a cool colour?
(A) Blue
(B) Green
(C) Violet
(D) Red
Answer: (D)

13. Invertebrate animals are preserved in
(A) Ethane
(B) Formalin
(C) Hydrogen peroxide
(D) Paradichlorobenzene
Answer: (B)

14. Which one of the following is an Extinct Bird?
(A) Archyopterix
(B) Dodo
(C) Great Indian Bustard
(D) Emu
Answer: (B)

15. The Science of Study of Fossils is called
(A) Mineralogy
(B) Ornithology
(C) Paleonology
(D) Palaeontology
Answer: (D)

16. Bronze contains
(A) Copper + Tin
(B) Zinc + Tin
(C) Copper + Iron
(D) Copper + Zinc
Answer: (A)

17. Museums Napthalene is primarily used as a
(A) Fungicide
(B) Insect Repellent
(C) Rodenticide
(D) Insecticide
Answer: (B)

18. The non-reactive chemical used for the preservation of metal is calledwww.netugc.in
(A) Poly Vinyl Alcohol
(B) Poly Vinyl Acetate
(C) Formaldehyde
(D) Zinc Silicate
Answer: (B)

19. The largest Freshwater Island famous for dance and music in Brahmaputra River is called
(A) Nagarjuna Island
(B) Majuli Island
(C) Sundarbans
(D) Andaman
Answer: (B)

20. The instrument to measure light is called
(A) Hygrometer
(B) Lux meter
(C) Barometer
(D) Thermometer
Answer: (B)






21. Deleting the entry of an object from the accession register is called
(A) Data removal
(B) De-accessioning
(C) Decataloguing
(D) Deindexing
Answer: (B)

22. Three dimensional textile items should be stored by
(A) Putting them in boxes
(B) Rolling them as a cardboard/ plastic tubes
(C) Putting them in Drawers
(D) Hang them as prepared and padded hangers with cotton covers
Answer: (D)

23. Expansion and contraction of organic museum object is caused by
(A) Temperature
(B) Relative humidity
(C) Light
(D) Fluctuation in relative humidity and temperature
Answer: (D)

24. Graphic presentation techniques include
(A) Text and pictures
(B) Text only
(C) Text and models
(D) Text, pictures and models
Answer: (A)

25. The primary medium of communication in Museums is
(A) A showcase
(B) Original object/Specimen
(C) The text
(D) A.V. Techniques
Answer: (B)

26. The individual showcase label should be placed at the height of
(A) 2.0 – 2.5 metres
(B) 1.00 – 2.0 metres
(C) 1.0 – 1.5 metres
(D) 2.5 – 3.5 metres
Answer: (B)

27. A showcase depicts two Pictures/Models at right angles divided by a glass by switching the light from one to the other is called
(A) Two in one showcase
(B) Working Model
(C) Pepper’s Ghost
(D) Multimedia showcase
Answer: (C)

28. IDS is the abbreviation of
(A) International Data System
(B) Intruder Detection System
(C) Information Decimation System
(D) Intradepartmental Security System
Answer: (B)

29. Kalbalia is folk dance from
(A) Gujarat
(B) Rajasthan
(C) Kerala
(D) U.P.
Answer: (B)

30. Match the Temples in List – I with the Place in List – II:
List – I                                    List – II
a. Kamakhya Temple              i. Gujarat
b. Lingaraj Temple                  ii. Thanjaur
c. Brihdeshwara Temple         iii. Guwahati
d. Somnath Temple                 iv. Bhuvaneshwar
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iii iv ii i
(D) iv ii iii i
Answer: (C)






31. Match the List of Authors List – I with the Books written by them in List – II:
List – I                        List – II
a. V.H. Bedekar          i. Museums of India and their Maladies
b. M.L. Nigam            ii. New Museology
c. D.P. Ghosh              iii. Fundamentals of Museology
d. R.D. Chaudhary     iv. Studies in Museum and Museology
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iii iv ii i
(D) iv iii i ii
Answer: (B)

32. Match the Museums in List – I with their Locations (List – II):
List – I                        List – II
a. Dogra Museum        i. Chennai
b. Egmore Museum     ii. Jammu
c. Asutosh Museum    iii. Ahmedabad
d. Calico Museum       iv. Kolkata
Codes:
       a b c d
(A) iv ii iii i
(B) iii ii i iv
(C) ii i iv iii
(D) i ii iii iv
Answer: (C)

33. Match List – I with the List – II:www.netugc.in
List – I                                                                        List – II
a. Place where Animals are kept in captivity              i. Aquarium
b. A place for keeping birds                                        ii. Aviary
c. Place where fish are kept for public view               iii. Herpetorium
d. A place where reptiles are kept                               iv. Zoological Garden
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iv ii i iii
(C) iii i ii iv
(D) ii iii iv i
Answer: (B)

34. Match the following personalities and their contributions in museums world:
List – I                                    List – II
a. Rai Krishnodas                    i. Contributed in the enactment of the Treasure Trove Act (1878)
b. James Princep                      ii. Deciphered the Brahmi Script
c. Dr. Saroj Ghosh                  iii. Former Chairman of INC-ICOM (1984-90)
d. Lord Lytton                                    iv. Bharat Kala Bhavan
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iv ii iii i
(D) iii iv i ii
Answer: (C)

35. Arrange the following phyla in chronological order:
(i) Porifera
(ii) Protozoa
(iii) Coelentrata
(iv) Arthropoda
Codes:
(A) (ii) (i) (iii) (iv)
(B) (iii) (iv) (ii) (i)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (i) (ii) (iii) (iv)
Answer: (A)

36. Arrange the following museum labels in sequential order for museum weight:
(i) Descriptive label
(ii) Individual label
(iii) Group label
(iv) Introductory label
Codes:
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iv) (i) (iii) (ii)
(C) (iii) (ii) (iv) (i)
(D) (i) (iv) (iii) (ii)
Answer: (Wrong question)

37. Arrange the following museums in chronological order:
(i) Salarjung Museum
(ii) Indian Museum
(iii) National Gallery of Modern Art
(iv) Manav Sangharalaya
Codes:
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (ii) (i) (iii) (iv)
(C) (iii) (ii) (i) (iv)
(D) (iv) (i) (iii) (ii)
Answer: (B)

38. Arrange the following preservation procedures of museum objects in sequence:
(i) Isolation
(ii) Observation
(iii) Diagnosis
(iv) Treatment
Codes:
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (ii) (iii) (i) (iv)
(C) (ii) (i) (iii) (iv)
(D) (iii) (ii) (iv) (i)
Answer: (C)

39. Assertion (A): DidargangYakshi Sculpture assigned to the Mauryan period.
Reason (R): Because it is made up of highly polished stone.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are wrong.
(B) (A) is right, but (R) is wrong.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (C)

40. Assertion (A): Never lift large stuffed animals by their projecting members such as tail or head.
Reason (R): As they cannot withstand the weight of the animal.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)






41. Assertion (A): Hand gloves should be used for handling delicate and fragile objects.
Reason (R): Because gloves help to hold the object firmly.
Codes:
(A) (A) is right (R) is wrong.
(B) (A) is wrong (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are wrong.
(D) Both (A) and (R) are right.
Answer: (A)

42. Assertion (A): Biological specimens are preserved in ethyl alcohol or neutral formalin solution.
Reason (R): Because these chemicals arrest dehydration of the specimen.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are wrong.
(D) Both (A) and (R) are right.
Answer: (D)

43. Arrange the stages of applying number on a metal object in order:
(a) Dust and clean the surface
(b) Apply number
(c) Seal the number
(d) Apply primer
Codes:
(A) (a), (d), (b), (c)
(B) (a), (b), (d), (c)
(C) (a), (b), (c), (d)
(D) (b), (d), (c), (a)
Answer: (A)

44. Colour can be used in exhibitions to depict or create
(a) Political association
(b) Cultural association
(c) Mood
(d) Contrasts
Codes:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (b), (c) and (d)
(D) (a), (c) and (d)
Answer: (A)

45. Light damage is
(a) Cumulative
(b) Irreversible
(c) permanent
(d) reversible
Codes:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a), (c) and (d)
(C) (a), (b) and (c)
(D) (b), (c) and (d)
Answer: (A)

46. Arrange the following in order of Maslow’s hierarchy of needs:
(a) Security, stability and order, etc.
(b) Relationships
(c) Self-realization and development
(d) Food, drink and sleep etc.
Codes:
(A) (c), (d), (a), (b)
(B) (b), (c), (d), (a)
(C) (a), (b), (c), (d)
(D) (d), (a), (b) and (c)
Answer: (C)

47. Arrange the following in order of Bloom’s Taxonomy of Educational objectives:www.netugc.in
(a) Analysis
(b) Knowledge
(c) Evaluation
(d) Synthesis
Codes:
(A) (b), (a), (d) and (c)
(B) (a), (b), (c) and (d)
(C) (c), (d), (a) and (b)
(D) (d), (a), (c) and (b)
Answer: (A)

48. Excessive heat can cause:
(a) Softening of resins and waxes
(b) Mold growth
(c) Desiccation of organic material
(d) Acceleration of aging
Codes:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (a), (c) and (d)
(D) (b), (c) and (d)
Answer: (C)

49. Excessive humidity can cause:
(a) Changes in size and shape of hygroscopic materials
(b) Mold growth
(c) Encouragement of insect activity
(d) Fading of colour dyes in photographs and transparencies
Codes:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (b), (c) and (d)
(D) (a), (c) and (d)
Answer: (A)

50. Which of the following is part of the organisation of a didactic exhibition?
(a) Identifying the target groups
(b) Defining the learning strategy
(c) Testing the design with a group sample
(d) Modifying and producing
Codes:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (b), (c) and (d)
(D) (a), (c) and (d)
Answer: (A)