2013 September UGC NET Examination in Defence and Strategic Studies, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. Cabinet Committee on security is presided by
(A) Defence Minister
(B) National Security Advisor
(C) Prime Minister
(D) President of India
Answer: (C)

2. Lakshadweep is a
(A) Islet
(B) Island
(C) Continent
(D) Capital of a state
Answer: (B)

3. Officer Training Academy is located at
(A) Bombay
(B) Kolkata
(C) Chennai
(D) Hyderabad
Answer: (C)

4. Identify the correct descending order in respect of ethnic population in the Jafana province of Sri Lanka.
(A) Sinhalese, Tamils, Muslims, Christians
(B) Tamils, Muslims, Sinhalese, Christians
(C) Muslims, Tamils, Christians, Sinhalese
(D) Christians, Tamils, Muslims, Sinhalese
Answer: (B)

5. “Universal Declaration of Human Rights” was adopted by U.N.O. on
(A) 24th Oct. 1945
(B) 10th Dec. 1948
(C) 25th Sept. 1951
(D) 30 July 1970
Answer: (B)

6. Identify the correct sequence of induction of following ships in Indian Navy in chronological order:
(A) INS Vikrant, INS Virat, INS Jalashwa, INS Arihant
(B) INS Arihant, INS Virat, INS Vikrant, INS Jalashwa
(C) INS Jalashwa, INS Vikrant, INS Arihant, INS Virat
(D) INS Virat, INS Vikrant, INS Arihant, INS Jalashwa
Answer: (A)

7. Match the military activity given in List – I with their military code name given in List – II. Choose the appropriate code:www.netugc.in
List – I                                                                                                List – II
a. Integration of Hyderabad into Indian Union                                 i. OP Polo
b. Integration of Goa into Indian Union                                            ii. OP Vijay
c. Liberation of East Pakistan                                                             iii. OP Cactus Lily
d. Clearance of Terrorists from Golden Temple (Punjab)                   iv. OP Blue Star
Codes:
(A) (a)(i), (b)(ii), (c)(iii), (d)(iv)
(B) (b)(ii), (c)(iii), (b)(ii), (c)(iii)
(C) (c)(iii), (d)(ii), (a)(i), (b)(ii)
(D) (a)(iv), (a)(i), (d)(iv), (a)(i)
Answer: (A)

8. Mark the correct sequence of world regions in descending order in respect of per capita CO2 emissions
(A) Europe, Middle East and North Africa, Oceana, Asia (excluding middle East), North America
(B) North America, Oceana, Europe, Middle East and North Africa, Asia (excluding Middle East)
(C) Europe, North America, Oceana, Asia (Excluding Middle East), Middle East and North Africa
(D) North America, Europe, Asia (excluding Middle East), Oceana, Middle East and North Africa
Answer: (B)

9. Chakma refugees are
(A) Ethnic Vietnamese settled in Cambodia
(B) Muslim Burmese who fled to Bangladesh following repression by the Burmese Junta
(C) Sinhalese who fled the Jaffna peninsula in the wake of civil war
(D) Buddhist inhabitants of Chittagong Hill Tracts in Bangladesh who fled to India.
Answer: (D)

10. Rimland Theory emphasises on
(A) Core area
(B) Inner crescent
(C) Outer crescent
(D) Core area and outer crescent

Answer: (B)



11. Arrange the sequence of wars in India in chronological order.www.netugc.in
(A) Indo-Pak War on Kashmir, Sino Indian War, Bangladesh Liberation War, Goa Liberation War
(B) Goa Liberation War, Indo-Pak War on Kashmir, Sino Indian War, Bangladesh Liberation War
(C) Indo-Pak War on Kashmir, Goa Liberation War, Sino Indian War, Bangladesh Liberation
War
(D) Indo-Pak War on Kashmir, Sino Indian War, Goa Liberation War, Bangladesh Liberation War
Answer: (C)

12. How many countries emerged out of disintegration of USSR?
(A) Nine
(B) Twelve
(C) Fifteen
(D) Six
Answer: (C)

13. CTBT is meant to
(A) Create Nuclear free zone in Asia
(B) Create Nuclear free zone
(C) Ban testing of Nuclear weapons
(D) Ban production and export of Nuclear Material
Answer: (D)

14. “Who so ever rules the ocean, will rule the world” was propounded by
(A) A.T. Mahan
(B) Walter Lippman
(C) Mao Tse Tung
(D) Indira Gandhi
Answer: (A)

15. The difference between a nuclear reactor and atomic bomb is that
(A) No chain reaction takes place in nuclear reactor, while in the atomic bomb there is a chain reaction.
(B) The chain reaction in nuclear reactor is controlled.
(C) The chain reaction in nuclear reactor is not controlled.
(D) No chain reaction takes place in atomic bomb, while it takes place in nuclear reactor
Answer: (B)

16. Bandung Conference refers to meeting of which group of countries?
(A) European countries
(B) Latin American countries
(C) Asian countries
(D) African countries
Answer: (C)

17. Karbi Aunglong is a militant organisation operating in
(A) Assam and Meghalaya
(B) Mizoram and Tripura
(C) Nagaland and Manipur
(D) Nagaland and Mizoram
Answer: (A)

18. What is a ‘White Paper’?www.netugc.in
(A) A preliminary report of Government proposals for discussions.
(B) The complete freedom to take action on a particular issue.
(C) A Parliamentary Report
(D) A report published by the Government for the knowledge of the public
Answer: (D)

19. The instrument used in seeing objects on the surface of sea from submarine is known as
(A) Kaleidoscope
(B) Spectroscope
(C) Telescope
(D) Periscope
Answer: (D)

20. Which one of the International Organization proposed at Bretton Woods, was never created?
(A) International Trade Organization
(B) GATT
(C) WTO
(D) IMF

Answer: A)



21. Who was the chief architect of India’s Nuclear Development Programme?
(A) Homi J. Bhabha
(B) Jagdish Chandra Bose
(C) Raja Ramanna
(D) H.N. Sethna
Answer: (A)

22. “We will wage a thousand years war against India”, is a statement related to
(A) Zia-ul-Haq
(B) Ayub Khan
(C) Yahya Khan
(D) Z.A. Bhutto
Answer: (D)

23. Choose the appropriate code of Assertion and Reason:
Assertion (A): Revolutionary Movement failed to make any big dent in British hold over India.
Reason (R): The movement lacked centralised leadership and coordination among various groups.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are true and (R) substantiates (A).
(C) (A) is false and (R) is true and (R) do not substantiate (A)
(D) (R) is true and (A) is false.
Answer: (B)

24. Which one of the following is known as biological agent used in war?
(A) G. Fever
(B) Gun Powder
(C) Anthrax
(D) Swine flue
Answer: (C)

25. Two extreme points of supply chain are
(A) Logistic supply from raw material to finished goods at the place of user.
(B) Logistic supply from industry to place of demand.
(C) Logistic supply from Industry to supply depot.
(D) Logistic supply from raw material to Industry.
Answer: (A)

26. Operation cactus relates to
(A) IPKF assistance in Sri Lanka
(B) NSG anti-terrorist operation in Punjab
(C) Indian army’s assistance to Maldives Government.
(D) American operation in Iran to relieve American hostages.
Answer: (C)

27. Which one of the following is not the goal of terrorism?
(A) Political independence
(B) Weaken government
(C) Car bomb
(D) Free prisoners
Answer: (C)

28. D├ętente in US-USSR relations did not imply
(A) elimination of all differences between them on international issues.
(B) a limited understanding for cooperation for containing China.
(C) the realisation of the dangers of the uncontrolled race of nuclear and strategic weapons.
(D) Both (A) and (B) of the above
Answer: (D)

29. “Smiling Buddha” was the code name of
(A) India’s First Nuclear test
(B) India’s Second Nuclear test
(C) Indo-Soviet Treaty 1971
(D) Indo-US Nuclear Agreement
Answer: (A)

30. Nuremberg Trial is associated with
(A) Nobel Prize
(B) War Crime
(C) Peace Prize
(D) Oscar Prize

Answer: (B)



31. Heavy water is
(A) Water treated with chlorine
(B) Water which does not form lather easily with soap
(C) Distilled water
(D) Water used as a moderator in nuclear reactors.
Answer: (D)

32. Which of the following two countries does the Karakoram Highway connect?
(A) India and Nepal
(B) China and Nepal
(C) Pakistan and China
(D) Pakistan and Afghanistan
Answer: (C)

33. Identify the correct sequence of Publication of following Books in chronological order:
(A) Himalayan Blunder, Kargil Report, Discovery of India, Blind men of Hindustan
(B) Kargil Report, Blind men of Hindustan, Himalayan Blunder, Discovery of India
(C) Blind men of Hindustan, Kargil Report, Discovery of India, Himalayan Blunder
(D) Discovery of India, Himalayan Blunder, Blind men of Hindustan, Kargil Report
Answer: (D)

34. ‘Blitzkreig’ was a tactics employed in II W.W. by
(A) England
(B) France
(C) Russia
(D) Germany
Answer: (D)

35. Assertion (A): Economic Globalization across the world is heavily concentrated among few key economies.
Reason (R): The powerful social forces favour the advance of economic globalization.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true, (R) is not the reason of (A).
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

36. Match the following concepts (List – I) with their respective security concern (List – II) and choose the appropriate
Code:
List – I                                                                                                List – II
a. HIV                                                                                                             i. Energy security
b. Global warming                                                                              ii. Political security
c. Oil and Natural Gas                                                                                    iii. Environment security
d. Governance                                                                                     iv. Health Security
Codes:
       a b c d
(A) ii i iii iv
(B) iv iii i ii
(C) ii i iv iii
(D) iv i ii iii
Answer: (B)

37. Identify the correct sequence of Induction in Air Force of following aircrafts in their chronological order:
(A) Mig, Sukhoi, Gnat, Miraj
(B) Gnat, Mig, Jaguar, Sukhoi
(C) Tejas, Mig, Miraj, Gnat
(D) Sukhoi, Jaguar, Mig, Gnat
Answer: (B)

38. Match the major conventional weapons arms suppliers and their main recipients, in recent time.www.netugc.in
List – I                                                                                                List – II
a. U.S.A.                                                                                             i. China
b. France                                                                                             ii. Turkey
c. Russia                                                                                              iii. South Korea
d. Germany                                                                                         iv. U.A.E.
Codes:
        a b c d
(A) iii i iv ii
(B) i ii iv iii
(C) iii iv i ii
(D) iv ii iii i
Answer: (C)

39. Match the militant organization given in List – I with their respective States given in List – II. Choose the appropriate code:
List – I                                                                                                List – II
a. National Democratic Front of Bodoland                                        i. Assam
b. United National Democratic Front                                                 ii. Manipur
c. National Volunteers Council                                                           iii. Meghalaya
d. Naga National Council                                                                   iv. Nagaland
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii i iii iv
(C) iii ii i iv
(D) iv ii iii i
Answer: (A)

40. Match the following Aircraft (List – I) with the countries of their origin (List – II) and choose the appropriate code.
List – I                                                                                                List – II
a. Jaguar                                                                                              i. India
b. Miraj                                                                                                ii. Britain
c. Mig                                                                                                  iii. France
d. Tejas                                                                                                iv. Russia
Codes:
       a b  c d
(A) ii iv iii i
(B) iii iv i ii
(C) ii iii iv i
(D) i ii iv iii

Answer: (C)



41. Choose the appropriate code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:
Assertion (A): It is a fact that cross border terrorism is an externally inspired phenomenon but it is also a fact that this phenomenon gets internal assistance and motivation.
Reason (R): Few sleeping-cells and frustrated individuals offer assistance and motivation to external agencies responsible for sponsoring terrorism.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the logical conclusion of (A).
(B) Both (A) and (R) are incorrect and (R) is the logical conclusion of (A).
(C) (A) is correct but (R) is not correct.
(D) (A) is incorrect but (R) is correct.
Answer: (A)

42. Who was the commander of the 7th Brigade in the Sino-Indian conflict of 1962?
(A) Brig. Surinder Singh
(B) Brig. J.P. Dalvi
(C) Brig. Gurmeet Kanwal
(D) Brig. J.S. Aurora
Answer: (B)

43. ‘Atom for Peace’ concept was propounded by
(A) Abraham Lincoln
(B) John F. Kennedy
(C) Dwight Esenhower
(D) D. Roosevelt
Answer: (C)

44. “Collective Security of Asia” concept was initiated by
(A) L. Breznev
(B) J.L. Nehru
(C) Abdul Jamal Nasser
(D) Nelson Mandela
Answer: (A)

45. “National Missile Defence” strategy was coined by
(A) France
(B) U.S.A.
(C) Europe
(D) Russia
Answer: (B)

46. Exclusive Economic Zone maritime limit is
(A) 12 kms
(B) 200 kms
(C) 350 kms
(D) 150 kms
Answer: (C)

47. Arrange the following Oceans in terms of area in the ascending order:
(A) Arctic Ocean, Atlantic Ocean, Pacific Ocean, Indian Ocean
(B) Atlantic Ocean, Arctic Ocean, Indian Ocean, Pacific Ocean
(C) Arctic Ocean, Indian Ocean, Atlantic Ocean, Pacific Ocean
(D) Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Arctic Ocean
Answer: (C)

48. ‘Wings of Fire’ in the name of a book written by
(A) Raja Ramanna
(B) Jaswant Singh
(C) K. Subramanian
(D) Abdul Kalam
Answer: (D)

49. The event which triggered the beginning of the first World War was
(A) Austria’s declaration of war on Serbia
(B) Germany’s invasion of neutral Belgium
(C) Assassination of Francis Ferdinand
(D) Germany’s declaration of war on Russia
Answer: (C)

50. Indira Gandhi Peace Prize for year 2009 was awarded to
(A) Benazir Bhuto
(B) Shaikh Hasina
(C) Begum Khalida Zia
(D) Sonia Gandhi

Answer: (B)