2013 September UGC NET Examination in Archaeology, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys





1. Digging of canal by a Nanda King is mentioned in
(A) Junagadh inscription of Rudradaman I
(B) Aihole inscription of Pulkeshin II
(C) Hathigumpha inscription of Kharavela
(D) Gwalior inscription of Mihirabhoja
Answer: (C)

2. Which of the following stupas was built on the relics of Buddha’s famous disciples Śariputra and Maudgalyāyana?
(A) Sarnath Stupa
(B) Sanchi Stupa
(C) Bharhut Stupa
(D) Amaravati Stupa
Answer: (B)

3. Which Pillar Edict of Ashoka informs us about the birth place of Buddha?
(A) Sarnath
(B) Sanchi
(C) Rummindei
(D) Gurjara
Answer: (C)

4. Which of the following sites has yielded the ruins of Ghoshitaram monastery?
(A) Nagarjunikonda
(B) Taxila
(C) Kaushambi
(D) Patliputra
Answer: (C)

5. Which of the following is not a Mesolithic site of Ganga Valley?
(A) Sarai Nahar Rai
(B) Bagor
(C) Mahadaha
(D) Damdama
Answer: (B)

6. Who devised the Carbon-14 dating method?
(A) A. Daniel
(B) Willard F. Libby
(C) K.V. Raman
(D) K.P. Oakley
Answer: (B)

7. The principle of stratigraphy is borrowed from which of the following disciplines?
(A) Geology
(B) Zoology
(C) Anthropology
(D) Geography
Answer: (A)

8. Middle Palaeolithic artefacts have been found in association with fresh Acheulian artefacts at
(A) Sihawal
(B) Patpara
(C) Dhaba
(D) Khuteli
Answer: (B)

9. The earliest Hindu temple was erected at
(A) Aihole
(B) Pattadakal
(C) Vidisha
(D) Mahabalipuram
Answer: (C)

10. Which of the following Neolithic site has produced earliest remains of cotton?
(A) Lahuradeva
(B) Burzahome
(C) Mehargarh
(D) Chirand
Answer: (C)





11. Who among the following issued Aihole inscription?
(A) Harshavardhana
(B) Prabhavati Gupta
(C) Rudersen – I
(D) Pulkeshin – II
Answer: (D)

12. Find out association of the ashmounds among the following
(A) Mesolithic
(B) Neolithic of Gangetic Valley
(C) Neolithic of South India
(D) Neolithic of Kashmir
Answer: (C)

13. Which of the following metals played an important role in the development of the first urbanization?
(A) Iron
(B) Copper
(C) Tin
(D) Silver
Answer: (B)

14. Whose of the following coins bear the legend ‘Lichchhavayah’?
(A) Chandragupta Maurya
(B) Chandragupta I
(C) Samudragupta
(D) Ramagupta
Answer: (B)

15. Which of the following is suitable for Potassium Argon dating?
(A) Burnt clay
(B) Volcanic ash
(C) Burnt bone
(D) Burnt wood
Answer: (B)

16. In which of the following inscriptions ‘Ahichchhatrabhukti’ finds mention?
(A) Haraha inscription of Ishanavarman
(B) Banskhera copper plate inscription of Harshavardhana
(C) Gwalior inscription of Mihirbhoja
(D) Mandsore inscription of Yashodharman
Answer: (B)

17. Which of the following Ashokan inscriptions says to maintain discipline in Samgha for the monks and nuns?
(A) Sarnath Minor Pillar Edict
(B) Girnar Rock Edict XII
(C) Shahabazgarhi Rock Edict XIII
(D) Delhi-Topra Pillar Edict VII
Answer: (A)

18. Dharmarajika stupa is located at
(A) Taxila
(B) Hastinapur
(C) Sanchi
(D) Sarnath
Answer: (A)

19. The site Mehargarh is located on which of the following river?
(A) Bolan
(B) Indus
(C) Beas
(D) Helman
Answer: (A)

20. Thermoluminescence method is used to date
(A) Shell
(B) Metal
(C) Wood
(D) Pottery
Answer: (D)





21. Who composed the Mandsore pillar inscription of Yashodharman?
(A) Ravikirti
(B) Vasula
(C) Govind
(D) Harisena
Answer: (B)

22. Singi Talav is a Palaeolithic site of
(A) Vindhyan Plateau
(B) Konkan Cost
(C) Thar Desert
(D) Deccan Plateau
Answer: (C)

23. Australopithecus man manufactured
(A) Acheulian Hand-axes
(B) Levalloisian flakes
(C) Pebble tools
(D) Cleavers
Answer: (C)

24. The Madrasian culture is also known as
(A) Olduvan
(B) Levalloisian
(C) Acheulian
(D) Patzitanian
Answer: (C)

25. The earliest Yaksha image is found in the
(A) Śunga period
(B) Mauryan period
(C) Kushana period
(D) Gupta period
Answer: (B)

26. Palaeontology is a science which deals with
(A) Ancient bones
(B) Ancient plants
(C) Ancient coins
(D) Ancient potteries
Answer: (A)

27. Orthostates is related with
(A) Hut floor
(B) Harappan culture
(C) Megalithic burial
(D) None of the above
Answer: (C)

28. The first Indian Palaeolithic tool was discovered by
(A) B.L. Rice
(B) M. Sheshadri
(C) F.R. Allchin
(D) Robert Bruce Foote
Answer: (D)

29. Which ceramic evidence is found in the lowest levels of Hastinapur?
(A) Black and Red Ware
(B) Ochre Coloured Pottery
(C) Painted Grey Ware
(D) Northern Black Polished Ware
Answer: (B)

30. Who of the following introduced the die-struc technique of minting the coins in India?
(A) Mauryas
(B) Shungas
(C) Indo-Greeks
(D) Kushanas
Answer: (C)





31. Identify among the following metals that was used first by the early man:
(A) Silver
(B) Copper
(C) Gold
(D) Iron
Answer: (B)

32. Arrange the following inscriptions in a chronological order and select the correct answer using the codes given below:
(i) Sanjan copper plate
(ii) Taxila copper plate
(iii) Poona copper plate
(iv) Banskhera copper plate
Codes:
(A) (ii) (iii) (iv) (i)
(B) (iii) (iv) (ii) (i)
(C) (i) (ii) (iv) (iii)
(D) (iv) (i) (iii) (ii)
Answer: (A)

33. Which method of excavation is employed for obtaining cultural sequence of a site?
(A) Quadrant
(B) Vertical
(C) Horizontal
(D) Salvage
Answer: (B)

34. Which of the following Mesolithic site has not yielded the evidence of human burials?
(A) Chopani Mando
(B) Langhnaj
(C) Damdama
(D) Mahadaha
Answer: (A)

35. Which of the following sites has revealed the Copper Hoard tool ‘Harpoon’ from regular excavations?
(A) Bisauli
(B) Jakhera
(C) Saipai
(D) Gungeria
Answer: (C)

36. Pit-dwellings are known from which of the following site?
(A) Gilund
(B) Mahadaha
(C) Burzahome
(D) Rakhigarhi
Answer: (C)

37. Identify the correct meaning of the term Lakshanadhyaksha among the following:
(A) Chief religious officer
(B) Chief revenue officer
(C) Chief of mint
(D) Chief of royal treasury
Answer: (C)

38. Crescent represents one of the following:
(A) Clactonian tool
(B) Abbevillian tool
(C) Acheulian tool
(D) Composite tool
Answer: (D)

39. Which of the following is a single culture site?www.netugc.in
(A) Chopani Mando
(B) Koldihwa
(C) Mahagava
(D) Tokwa
Answer: (C)

40. Identify among the following the earliest mode of subsistence:
(A) Agriculture
(B) Gathering
(C) Pastoralism
(D) Gathering and Scavenging
Answer: (D)





41. Gravel III formation of the Belan section has been dated by
(A) Potassium organ dating method
(B) Thermoluminescence dating
(C) Carbon-14 dating method
(D) Dendrochronology
Answer: (C)

42. The earliest figure of bull was found at
(A) Rajgrih
(B) Dhouli
(C) Khandagiri
(D) Rampurwa
Answer: (D)

43. The Neolithic culture of the Gangetic plain may have some contact with that of the eastern India and south-east Asia is indicated by
(i) Celts of rounded variety
(ii) Cultivation of rice
(iii) Cord impressed pottery
(iv) Pit dwelling
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (ii), (iii) and (iv)
(C) (i), (ii) and (iv)
(D) (i), (iii) and (iv)
Answer: (A)

44. Following are the additional source of information for Mesolithic cultures in India, rarely found in earlier cultures. Select the answer using the code:
(a) Human burials
(b) Faunal remains
(c) Lithic artefacts
(d) Rock paintings
Codes:
(A) (a) and (b)
(B) (b) and (c)
(C) (c) and (d)
(D) (a) and (d)
Answer: (D)

45. Which one of the following are associated with Middle Palaeolithic technology?
(a) Indirect percussion technique
(b) Hard hammer technique
(c) Levalloisian
(d) Mousterian
Codes:
(A) (a) and (b)
(B) (b) and (c)
(C) (c) and (d)
(D) (a) and (d)
Answer: (C)

46. Assertion (A): The domestication of plants and animals took place only once and spread to other parts of the world from South-West Asia.
Reason (R): All the domesticated plants and animals are native to South-West Asia.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

47. Assertion (A): The famous Kailasanath temple at Ellora was carved by Rastrakuta King Krishna III.
Reason (R): Rastrakuta rulers patronized all the religions.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (D)

48. Assertion (A): The Badami caves were got made by the Chalukyas.
Reason (R): The Region was under the Chalukyan rule.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

49. Assertion (A): The Satavahanas got rock cut caves excavated.
Reason (R): Because they did not know brick technology.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (A)

50. Assertion (A): The Chalcolithic culture of Western India is supposed to have declined due to aridity.
Reason (R): Probably it happened due to invasions of the Megalithic people.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false and (R) is correct.
(D) (A) is correct and (R) is false.
Answer: (D)

51. Assertion (A): The Indo-Greeks spread the Greek culture in India.
Reason (R): They had ruled over the large parts of India.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

52. Assertion (A): The discovery of Persian Gulf seal at Lothal and subsequent import of such finds in Mesopotamia testify to the trade relations among these countries.
Reason (R): Evenso there seems to be some latitude in the interpretation of this evidence.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) (A) is correct, but (R) is false.
(C) (A) is false, but (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

53. Assertion (A): The presence of very large numbers of ground stone axes in Karnataka in the valleys of the river Krishna and its tributaries was first established by Bruce Foote.
Reason (R): The foundation provided by his researches become the best documented of the Neolithic groups of Peninsular India.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are correct.
Answer: (D)

54. Assertion (A): Heliodorus Pillar was erected by Bhagabhadra.
Reason (R): This was for the promotion of the Bhagavat Dharma.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (A) is false, but (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

55. Assertion (A): The early rock-cut architecture is based on wooden prototypes.
Reason (R): Pre rock-cut structures were mainly constructed of wood.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (A) is correct and (R) is false.
(D) (A) is false and (R) is correct.
Answer: (B)

56. Arrange the following in chronological order:
(i) Megaliths
(ii) Cemetery-H
(iii) Cemetery R-37
(iv) Cup marks
Codes:
(A) (ii) (i) (iv) (iii)www.netugc.in
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (iii) (ii) (iv) (i)
(D) (i) (iii) (iv) (ii)
Answer: (B)

57. Arrange the following in chronological order:
(a) Ground chissel
(b) Triangles
(c) Burin
(d) Bifacial Pebble tool
Codes:
(A) (a) (b) (c) (d)
(B) (d) (c) (b) (a)
(C) (b) (a) (d) (c)
(D) (c) (d) (a) (b)
Answer: (B)

58. Arrange the following books in chronological order of their publication year:
(i) The Archaeology of India (D.P. Agrawal)
(ii) The Birth of Indian Civilization (Allchin & Allchin)
(iii) Stone Age Cultures of Central India (R.V. Joshi)
(iv) Recent Archaeological Discoveries in India (B.K. Thapar)
Codes:
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (ii) (i) (iv) (iii)
(D) (ii) (iii) (i) (iv)
Answer: (D)

59. Arrange the following in chronological order:
(i) Kandaria Mahadeva Temple
(ii) Konarka Temple, Konark
(iii) Bhitargaon Temple, Kanpur
(iv) Bodhgaya Temple, Gaya
Codes:
(A) (iv) (iii) (ii) (i)
(B) (iii) (ii) (i) (iv)
(C) (iv) (iii) (i) (ii)
(D) (ii) (i) (iii) (iv)
Answer: (C)

60. Match the sites of List – I with the raw materials of List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                                                    List – II
(a) Kokatch Valley                                                                  (i) Iron
(b) Khetri                                                                                (ii) Chert
(c) Sukkar Hills                                                                       (iii) Copper
(d) Chhotta Nagpur                                                                (iv) Lapislazuli
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (iii) (iv) (i) (ii)
(D) (iv) (ii) (iii) (i)
Answer: (B)

61. Match the following sites in List – I with those of List – II:
List – I                                                                                    List – II
(a) Burzahom                                                                          (i) Palaeolithic
(b) Langhnaz                                                                           (ii) Neolithic
(c) Ahar                                                                                   (iii) Mesolithic
(d) Pallavaram                                                                         (iv) Chalcolithic
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (i) (iii) (ii)
(B) (iii) (ii) (i) (iv)
(C) (ii) (iii) (iv) (i)
(D) (i) (iv) (ii) (iii)
Answer: (C)

62. Match the sites of List – I with excavators of List – II:
List – I                                                                                    List – II
(a) Imlidihkhurd                                                                      (i) R.S. Bisht
(b) Chechar Kutubpur                                                             (ii) B.P. Singh
(c) Senuwar                                                                             (iii) P. Singh
(d) Gufkral                                                                              (iv) A.K. Sharma
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (iv) (ii)
(B) (iii) (i) (ii) (iv)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (i) (ii) (iii) (iv)
Answer: (B)

63. Match the following books of List – I with authors of List – II :
List – I                                                                                    List – II
(a) Pleistocene Fauna of India                                                            (i) G. Daniel
(b) The Idea of Prehistory                                                       (ii) V. Jayashwal
(c) Palaeohistory of India                                                       (iii) G.L. Badam
(d) Pre and Protohistory of the Berach Basin                         (iv) V.N. Mishra
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (iii) (i) (ii) (iv)
(D) (i) (iii) (iv) (ii)
Answer: (C)

64. Match the following sites of List – I with States of List – II:
List – I                                                                                    List – II
(a) Ramapuram                                                                        (i) Karnataka
(b) Piklihal                                                                               (ii) Orissa
(c) Paiyampalli                                                                        (iii) Andhra Pradesh
(d) Kuchai                                                                               (iv) Tamil Nadu
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (iii) (i) (iv) (ii)
(D) (ii) (iv) (i) (iii)
Answer: (C)

65. Match the following items of List – I with those of List – II:
List – I                                    List – II
(a) Man and Environment       (i) Indian Society for Prehistoric and Quaternary Studies
(b) Puratattva                          (ii) Indian Archaeological Society
(c) Purakala                             (iii) Indian History and Culture Society
(d) History today                    (iv) Rock Art Society of India
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (iii) (iv) (i) (ii)
(D) (i) (ii) (iv) (iii)
Answer: (D)

66. Match the following List – I with List – II and select the correct answer using the code given below the lists:
List – I                                                                                    List – II
(a) Tanjavaur inscription                                                         (i) Mihira Bhoja
(b) Hathigumpha inscription                                                   (ii) Kanishka-I
(c) Saranath Buddha image                                                    (iii) Rajendra Chola
(d) Gwalior inscription                                                            (iv) Kharvela
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (iv) (ii)www.netugc.in
(B) (ii) (i) (iii) (iv)
(C) (iv) (ii) (i) (iii)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (D)

67. Match the following List – I with the List – II and select the correct answer using the code given below the lists:
List – I                                                                                                                        List – II
(a) The river system has the maximum concentration of Harappan settlements.        (i) Burzhom
(b) The Harappan site has recently yielded an cache of silver ware and ornaments.  (ii) Ahar
(c) The Neolithic site in Kashmir has yielded evidence of early Harappan contacts.(iii) Kunal
(d) This site is described as a pure copper age site in India.                                       (iv) Ghaggar Hakra
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (ii) (iv) (i)
(B) (i) (iv) (ii) (iii)
(C) (ii) (i) (iii) (iv)
(D) (iv) (iii) (i) (ii)
Answer: (D)

68. Match the structural remains of List – I with the period of their construction of List – II:
List – I                                                                                                List – II
(a) Great Bath of Mohenjodaro                                                          (i) Gupta period
(b) Vishnu Temple at Bhitari                                                              (ii) Mauryan period
(c) Pillared Hall at Kumoahar                                                             (iii) Harappa period
(d) Settlement at Khairadih                                                                (iv) Chalcolithic period
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iii) (iv) (i)
(B) (iv) (ii) (iii) (i)
(C) (iii) (i) (ii) (iv)
(D) (i) (ii) (iii) (iv)
Answer: (C)

69. Match the Books of List – I with those of Authors in List – II:
List – I                                                                                    List – II
(a) Decline of the West                                                           (i) Bridget and Raymond Allchin
(b) A History and Culture of the Indian People (Edited)      (ii) S.R. Rao
(c) The Birth of Indian Civilisation                                        (iii) Spengler Oswald
(d) Marine Archaeology of Indian Ocean Countries              (iv) R.C. Majumdar
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iii) (iv) (i)
(B) (iv) (ii) (iii) (i)
(C) (i) (iv) (ii) (iii)
(D) (iii) (iv) (i) (ii)
Answer: (D)

70. Match the sites of List – I with the excavators of List – II and select the correct code given below:
List – I                                                                                    List – II
(a) Atranjikhera                                                                       (i) Marshall
(b) Taxila                                                                                 (ii) R.C. Agrawal
(c) Ahar                                                                                   (iii) Suraj Bhan
(d) Siswal                                                                                (iv) R.C. Gaur
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (iii) (ii) (i) (iv)
(C) (iv) (i) (ii) (iii)
(D) (i) (iii) (iv) (ii)
Answer: (C)

71. Match the sites of List – I with the culture of List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                                                    List – II
(a) Saipai                                                                                 (i) Late Harappan
(b) Daulatpur                                                                           (ii) Neolithic
(c) Gufakaral                                                                           (iii) Early Harappan
(d) Kot Dipi                                                                            (iv) Copper Hoard
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (iii) (i) (ii)
(B) (iii) (ii) (iv) (i)
(C) (ii) (i) (iii) (iv)
(D) (iv) (i) (ii) (iii)
Answer: (D)

72. Match the items of List – I with those of List – II:
List – I                                                                                    List – II
(a) Maski                                                                                 (i) Chandragupta II
(b) Udaigiri Varaha Temple                                                    (ii) Ashoka
(c) Patanjali                                                                             (iii) Yogasutra
(d) Bānabhatta                                                                        (iv) Harshacharit
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (ii) (i) (iii) (iv)
(D) (ii) (iii) (i) (iv)
Answer: (C)

73. Match the items of List – I with those of List – II:
List – I                                                                                    List – II
(a) Dharmaraja Rath                                                                (i) Chandella Dynasty
(b) Kandaria Mahadeva Temple                                             (ii) Pallava Dynasty
(c) Brihdishwara Temple                                                         (iii) Chalukya Dynasty
(d) Kailash Temple                                                                  (iv) Chola Dynasty
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (iii) (ii) (i)
(B) (ii) (i) (iv) (iii)www.netugc.in
(C) (iii) (iv) (ii) (i)
(D) (i) (ii) (iii) (iv)
Answer: (B)

74. Match List – I with List – II:
List – I                                                                                    List – II
(a) Sringavera-pura                                                                 (i) L.S. Rao
(b) Dholavira                                                                           (ii) Martimer Wheeler
(c) Bhirrana                                                                             (iii) B.B. Lal
(d) Arikamedu                                                                        (iv) R.S. Bisht
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (iv) (i) (ii)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (ii) (iv) (i) (iii)
(D) (iv) (ii) (iii) (i)
Answer: (A)

75. Match sites of List – I with cultures of List – II and select correct answer from the codes given below:
List – I                                                                                    List – II
(a) Chirand                                                                              (i) Grey ware
(b) Raja Karan ka Qila                                                            (ii) Neolithic
(c) Ganeshwar                                                                         (iii) NBPW
(d) Jakhera                                                                              (iv) OCP
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (iii) (ii) (i) (iv)
(C) (iv) (iii) (iv) (i)
(D) (ii) (iv) (iii) (i)
Answer: (A)