2013 September UGC NET Examination in Archaeology, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys





1. Who of the following discovered the first palaeolith at Pallavaram?
(A) Sir William Jones
(B) John Marshall
(C) Robert Bruce Foote
(D) Major Alexander Cunningham
Answer: (C)

2. The Acheulian tools were introduced by one of the following group of human beings:
(A) Homo – habilis
(B) Homo – erectus
(C) Homo – sapiens
(D) Homo sapiens sapiens
Answer: (B)

3. Which of the following tools is not associated with Palaeolithic culture?
(A) Hand – axe
(B) Chopper
(C) Cleaver
(D) Adze
Answer: (D)

4. The term ‘Palaeolithic’ was introduced by
(A) Mortimer Wheeler
(B) John Lubbock
(C) Gordon Childe
(D) Henry Delumle
Answer: (B)

5. Which of the following features is not related to Harappan civilization?
(A) Gold and silver ornaments
(B) Bullock cart
(C) Iron technology
(D) Trade
Answer: (C)

6. The site Balathal belongs to which of the following culture?
(A) Jorwe Chalcolithic
(B) Malwa Chalcolithic
(C) Kaytha Chalcolithic
(D) Ahar Chalcolithic
Answer: (D)

7. Potin coins were first issued by
(A) Vakatakas
(B) Satavahanas
(C) Guptas
(D) Rashtrakutas
Answer: (B)

8. Who issued the ship marked coins?
(A) Samudragupta
(B) Yazna Satakarni
(C) Pulkeshin – II
(D) Govinda – III
Answer: (B)

9. Who has singled out the Lydians as the inventor of coins?www.netugc.in
(A) Herodotus
(B) Pythagoras
(C) Macdonald
(D) G. Rawlinson
Answer: (A)

10. Who deciphered the Brahmi script?
(A) John Marshall
(B) J.F. Fleet
(C) Alexander Cunningham
(D) James Princep
Answer: (D)





11. In which of the following inscriptions we find a provision of corn by the State to people in days of famine?
(A) Damodarpur
(B) Paharpur
(C) Sohagaura
(D) Ghugrahate
Answer: (C)

12. Who is the only known scribe from Ashokan epigraphs?
(A) Harisena
(B) Chapada
(C) Ravikirti
(D) Kupana Chama
Answer: (B)

13. Which edict of Ashoka refers to his Queen Charuvaki (Kavuvaki) and son Tivara?
(A) Rock edict – VII
(B) Rock edict – XIII
(C) Minor pillar edict – III
(D) Pillar edict – III
Answer: (C)

14. Sudarsana lake was again repaired by
(A) Buddhagupta
(B) Kumaragupta
(C) Ramgupta
(D) Skandagupta
Answer: (D)

15. Who was the chief patron of the Great Chaitya hall at Karle?
(A) Pulkeshin
(B) Nahapana
(C) Bhutapala
(D) Satakarni
Answer: (C)

16. The first anthropomorphic representation of Lord Buddha is found in
(A) Mathura and Gandhara
(B) Sarnatha
(C) Nagarjuna Konda
(D) Bodh-Gaya
Answer: (A)

17. The famous descent of the Ganga scene is depicted at
(A) Konark
(B) Khajuraho
(C) Mamallapuram
(D) Pattadakal
Answer: (C)

18. Who was the first Director General of Archaeological Survey of India?www.netugc.in
(A) A. Cunningham
(B) James Princep
(C) John Marshall
(D) R.E.M. Wheeler
Answer: (A)

19. Photogrammetry is
(A) A technique of transforming aerial photography into a scaled plan.
(B) A technique taking photographs of huge monuments.
(C) A technique of taking photographs of minute things into a wider form.
(D) None of the above
Answer: (A)

20. Menhir is associated with
(A) Palaeolithic culture
(B) Neolithic culture
(C) Chalolithic culture
(D) Megalithic culture
Answer: (D)





21. Hoysaleshwara temple is situated at
(A) Sravanabelagola
(B) Hampi
(C) Badami
(D) Halebidu
Answer: (D)

22. In which of the following cultures lower legs of the dead persons were chopped off before burial?
(A) Harappan Culture
(B) Painted Grey Ware Culture
(C) Neolithic Culture
(D) Jorwe Culture
Answer: (D)

23. In which of the following periods retouched blade was introduced?
(A) Lower Palaeolithic
(B) Middle Palaeolithic
(C) Upper Palaeolithic
(D) Mesolithic
Answer: (C)

24. Which of the following sites has produced three tier town system?
(A) Rakhigarhi
(B) Harappa
(C) Dholavira
(D) Sanauli
Answer: (C)

25. The Kailasanath temple is located at
(A) Badami
(B) Alampur
(C) Kanchipuram
(D) Sravanabelagola
Answer: (C)

26. Which Indo-Greek king is referred in the Besnagar Pillar Inscription?
(A) Alexander
(B) Antialkidas
(C) Demetrius
(D) Menander
Answer: (B)

27. The name ‘Mahakshatrapa Kharapallan’ finds mention in which of the following inscriptions?
(A) Junagadh inscription of Rudradaman I
(B) Sarnath Buddhist image inscription of Kanishka
(C) Aphsad inscription of Adityasena
(D) Nasik inscription of Balasri
Answer: (B)

28. Who of the following Governor Generals of India came as a great boon to Indian Archaeology?
(A) Lord Curzon
(B) Lord Cornwallis
(C) Lord Rippon
(D) Lord Lytton
Answer: (A)

29. Who introduced the principle of stratigraphy in Indian Archaeology?
(A) A. Cunningham
(B) John Marshall
(C) H.D. Sankalia
(D) R.E.M. Wheeler
Answer: (D)

30. Coins with legends and portraits were introduced in India by
(A) Mauryas
(B) Indo-Greeks
(C) Sungas
(D) Kushanas
Answer: (B)





31. Arrange the following sites in chronological order:
(i) Mehargarh
(ii) Narhan
(iii) Ahichchhatra
(iv) Shravasti
Codes:
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (A)

32. Arrange the following dynasties in chronological order:
(i) Kanva
(ii) Kadamba
(iii) Satavahana
(iv) Ganga
Codes:
(A) (iv) (iii) (ii) (i)
(B) (i) (ii) (iv) (iii)
(C) (iii) (i) (ii) (iv)
(D) (i) (iv) (iii) (ii)
Answer: (C)

33. Which one of the following sites have Neolithic deposits?
(a) Bagor
(b) Kanishpur
(c) Jhusi
(d) Narhan
Codes:
(A) (a) and (b)
(B) (b) and (c)
(C) (c) and (d)
(D) (a) and (d)
Answer: (B)

34. The excavated Toba volcanic ash sites in the Son vale are
(i) Khuteli
(ii) Bamburi
(iii) Ghoghara
(iv) Dhaba
Codes:
(A) (i) and (ii)
(B) (ii) and (iii)
(C) (iii) and (iv)
(D) (i) and (iii)
Answer: (D)

35. Assertion (A): Most popular tools of the Middle Palaeolithic culture are scrapers.
Reason (R): The Middle Palaeolithic man was working only on wood.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is wrong and (R) is not correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) Both (A) and (R) are incorrect.
(D) (A) is incorrect and (R) is correct.
Answer: (A)

36. Assertion (A): The Neolithic culture of Kashmir was an isolated phenomenon.
Reason (R): It did not evolve in Kashmir.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is correct.
(B) (A) is correct, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are correct.
Answer: (D)

37. Assertion (A): The image of the Buddha in the human form was introduced during thewww.netugc.in
Mahayana Sect.
Reason (R): Because we find such Buddha images in the Mathura art during the Kushana period.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is correct, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) (A) is partly correct, but (R) is false.
Answer: (C)

38. Assertion (A): Pashupati Shiva worship was popular during the Indus Valley Civilization.
Reason (R): As he was shown in Yogic posture surrounded by animals.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is correct, but (R) is false.
(C) (A) is partly correct, but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are correct.
Answer: (D)

39. Assertion (A): The Gupta period is known as the Golden age.
Reason (R): It was due to the discovery of gold mines in the Gupta empire.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (B)

40. Assertion (A): The Mauryan Empire did not survive for long after the death of Ashoka.
Reason (R): It was due to the invasion of Satavahanas.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (D)





41. Match the following List – I with List – II and select the correct answer using the code given below the lists:
List – I                                                                                    List – II
(a) Laboratory of Indian Architecture                                                (i) Lothal
(b) Vakataka Paintings                                                            (ii) Brahmagiri
(c) Megalithic Excavation                                                       (iii) Ajanta
(d) Harappan Port town                                                          (iv) Pattadakal
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (iv) (ii)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (iii) (ii) (i) (iv)
(D) (ii) (iv) (iii) (i)
Answer: (B)

42. Match the Sites of List – I with the Rivers of List – II and select the correct code given below :
List – I                                                                                    List – II
(a) Harappa                                                                             (i) Ganga
(b) Sanauli                                                                               (ii) Ravi
(c) Kunal                                                                                 (iii) Yamuna
(d) Hastinapur                                                                         (iv) Ghaggar
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iii) (iv) (i)
(B) (ii) (i) (iv) (iii)
(C) (iii) (ii) (i) (iv)
(D) (iv) (i) (ii) (iii)
Answer: (A)

43. Match the following List – I with List – II and select the correct answer using the code given below the lists:
List – I                                                                                                List – II
(a) Kalibangan                                                                                     (i) Dancing girl
(b) MohenJodaro                                                                                 (ii) Ploughed field
(c) Banawali                                                                                        (iii) Terracotta plough
(d) Harappa                                                                                         (iv) Granary
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iii) (iv)
(B) (iii) (iv) (i) (ii)
(C) (i) (ii) (iv) (iii)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)
Answer: (A)

44. Match the items of List – I with List – II:
List – I                                                                                                List – II
(a) Bamiyan                                                                                         (i) Karnataka
(b) Pottadaka                                                                                     (ii) Afghanistan
(c) Arikamedu                                                                                     (iii) West Bengal
(d) Pandurazardhibi                                                                            (iv) Pondichery
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (iii) (ii) (i) (iv)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (i) (ii) (iii) (iv)
Answer: (A)

45. Match the Books given in List – I with Authors given in List – II:
List – I                                                                                    List – II
(a) A Source Book of Indian Archaeology                             (i) Allchin F.R. and Chakrabarty D.K.
(b) The Indus Civilization                                                       (ii) Wheeler R.E.M.
(c) Frontiers of the Indus Civilization                                                (iii) Sankalia H. D.
(d) Pre history and Proto history of India and Pakistan         (iv) Lal B.B. and Gupta S.P.
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (i) (ii) (iv) (iii)
(D) (ii) (iii) (i) (iv)
Answer: (C)

46. Match the Sites of List – I with the Rivers of List – II:
List – I                                                                                    List – II
(a) Arikamedu                                                                        (i) Krishna
(b) Sringverpura                                                                      (ii) Yamuna
(c) Mathura                                                                             (iii) Ariyankuppam
(d) Nagarjunikonda                                                                 (iv) Ganga
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (iii) (i) (ii)
(B) (iii) (iv) (ii) (i)
(C) (i) (ii) (iii) (iv)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)
Answer: (B)

47. Match the Sites of List – I with Excavators of List – II:
List – I                                                                        List – II
(a) Durkadi                                                                  (i) K. Paddayya
(b) Budihal                                                                  (ii) J. Armand
(c) Anangwadi                                                            (iii) R.W. Dennel and H.M. Rendell
(d) Riwat                                                                     (iv) R.S. Pappu
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (ii) (i) (iv) (iii)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (C)

48. Match the Sites of List – I with the Excavators of List – II
List – I                                                                        List – II
(a) Brahmgiri                                                               (i) B. Subbarao
(b) Maski                                                                     (ii) F.R. Allchin
(c) Piklihal                                                                   (iii) B.K. Thapar
(d) Sangankallu                                                           (iv) Mortimer Wheeler
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (iv) (i) (ii)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (ii) (iii) (i) (iv)
(D) (i) (ii) (iii) (iv)
Answer: (B)

49. Match the items of List – I with those of List – II:
List – I                                                                        List – II
(a) Uttarmerur Inscription                                           (i) Mihirbhoja
(b) Gwalior Inscription                                               (ii) Govind IV
(c) Sangli Copper Plate                                               (iii) Pulakesin I
(d) Badami Inscription                                                (iv) Parantaka I
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iii) (i) (iv) (ii)
(C) (iv) (i) (ii) (iii)
(D) (i) (iii) (ii) (iv)
Answer: (C)

50. Match the Sites of List – I with the items of List – II and select the correct code given below:
List – I                                                                                    List – II
(a) Shortughai                                                                                     (i) Iron plough share
(b) Kalibanga                                                                          (ii) Terracotta plough
(c) Banawali                                                                            (iii) Lapislazuli
(d) Jakhera                                                                              (iv) Ploughed field
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (ii) (i) (iii)
(B) (i) (iii) (iv) (ii)
(C) (ii) (iv) (iii) (i)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (D)