2013 September UGC NET Examination in Arab Culture and Islamic Studies: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys





1. Hud was sent as a Prophet to the people of
(A) ‘Ād
(B) Thamud
(C) Banu Israel
(D) None of the above
Answer: (A)

2. Mesopotamia is the old name of
(A) Yemen
(B) Turkey
(C) Iraq
(D) Afghanistan
Answer: (C)

3. The Himyarite kingdom was established in
(A) Syria
(B) Iraq
(C) Egypt
(D) South-western Arabia
Answer: (D)

4. The first European to cross the Empty Quarter (al-Rub’ al-Khali) was
(A) St. John Philby
(B) Bertram Thomas
(C) Lawrence of Arabia
(D) None of the above
Answer: (B)

5. Which of the following animals is known as the ship of the desert?
(A) Horse
(B) Elephant
(C) Donkey
(D) Camel
Answer: (D)

6. The war of Dahis and Ghabra was fought between
(A) ‘Abs and Dhubyan
(B) Banu Bakr and Taghlib
(C) Aws and Khazraj
(D) None of the above
Answer: (A)

7. In his migration from Mecca to Medina Prophet Muhammad was accompanied by
(A) Hazrat Abu Bakr
(B) Hazrat Umar
(C) Hazrat Uthman
(D) Hazrat Ali
Answer: (A)

8. Prophet Muhammad received his first revelation in the year
(A) 600
(B) 610
(C) 615
(D) 622
Answer: (B)

9. The Islamic State was founded by Prophet Muhammad in
(A) Mecca
(B) Medina
(C) Jeddah
(D) Taif
Answer: (B)

10. The farewell pilgrimage was performed by Prophet Muhammad in the year
(A) 600
(B) 615
(C) 630
(D) 632
Answer: (D)





11. The battle of Yamamah was fought during the caliphate ofwww.netugc.in
(A) Hazrat Abu Bakr
(B) Hazrat Umar
(C) Hazrat Uthman
(D) Hazrat Ali
Answer: (A)

12. The battle of Siffin was fought between
(A) Aisha and Ali
(B) Quraish and Ansar
(C) Ali and Muawiyah
(D) None of the above
Answer: (C)

13. The legendary founder of Arabic grammar is
(A) Ibn Khallikan
(B) Abul Aswad al-Du’ali
(C) Umar II
(D) Abdul Malik
Answer: (B)

14. Hasan al-Basari lived during the
(A) Umayyad period
(B) Abbasid period
(C) Ayyubid period
(D) Ottoman period
Answer: (A)

15. Who among the following was a schoolmaster before becoming a governor?
(A) Musa Bin Nusayr
(B) Al-Muhallab
(C) Hajjaj Bin Yusuf
(D) Umar Bin Abdullah
Answer: (C)

16. The Umayyad Caliph Abdul Malik was succeeded by
(A) Hisham
(B) Umar II
(C) Marwan
(D) Al-Walid
Answer: (D)

17. Arrange the following Caliphs in chronological order. Use the code given below:
i. Yazid
ii. Mu‘awiyah
iii. Mu‘awiyah II
iv. Marwan
Codes:
(A) iv iii ii i
(B) ii i iii iv
(C) i ii iii iv
(D) iii ii i iv
Answer: (B)

18. Who among the following were contemporaries:
(A) Mutanabbi                        –                      Khalid Bin Walid
(B) Jarir                                   –                      Salahuddin Ayyubi
(C) Harun Rashid                    –                      Charlemagne
(D) Mamun                             –                      Muthanna Ibn Harithah
Answer: (C)

19. Zubaydah was the wife of
(A) Caliph Al-Mansur
(B) Caliph Al-Hadi
(C) Caliph Al-Mahdi
(D) Caliph Harun Rashid
Answer: (D)

20. Arrange the following Caliphs in order they ruled. Use the code given below:
i. Al-Mamun
ii. Al-Mutawakkil
iii. Abdul Malik Bin Marwan
iv. Al-Mustasim
Codes:
(A) i iii iv ii
(B) iii iv i ii
(C) iii i ii iv
(D) iii i iv ii
Answer: (D)





21. The book ‘Firdaws al-Hikmah’ by Ali al-Tabari is a book on
(A) Geography
(B) Medicine
(C) Poetry
(D) Chemistry
Answer: (B)

22. Who one of the following is not correctly matched?
(A) Ibn Sina                            –                      Medicine
(B) Abu Hanifa                       –                      Jurisprudence
(C) Jabir Ibn Hayyan              –                      Alchemy
(D) Al-Biruni                          –                      Tafsir-e-Quran
Answer: (D)

23. Who among the following is popularly known as ‘Philosopher of the Arabs’?
(A) AL-Kindi
(B) Al-Farabi
(C) Ibn Sina
(D) Al-Razi
Answer: (A)

24. The book ‘al-Durrah al-Yatimah’ was written by
(A) Al-Biruni
(B) Ibn Khaldun
(C) Ibn al-Muqaffa
(D) None of the above
Answer: (C)

25. The full name of al-Farabi was
(A) Abu Ali al-Farabi
(B) Abul Hasan al-Farabi
(C) Abu Hamid al-Farabi
(D) Abu Nasr al-Farabi
Answer: (D)

26. Which one of the following is correctly matched:
(A) Arabs                                –                      Aryans
(B) Baital Maqdis                   –                      Jerusalem
(C) Darul Hikmat                    –                      Baghdad
(D) Baitul Hikmat                   –                      Cairo
Answer: (B)

27. The first Muslim scholar in the field of comparative religion was
(A) Ibn Hazm
(B) Al Idrisi
(C) Al-Ghazali
(D) Al-Biruni
Answer: (A)

28. The book Mu‘jamul Buldan by Yaqut al-Hamawi is a
(A) Scientific dictionary
(B) Linguistic dictionary
(C) Geographical dictionary
(D) Biographical dictionary
Answer: (C)

29. Shan-e-Nuzul means
(A) The theme discussed in the Quran.
(B) The relationship of a Surah with the next Surah.
(C) The background and conditions in which a Surah is revealed.
(D) None of the above
Answer: (C)

30. Which of the following books on Tafsir is incomplete?
(A) Tarjumanul Quran
(B) Tafhimul Quran
(C) Tadabbur-e Quran
(D) Bayanul Quran
Answer: (A)





31. The interest prohibited in the Quran is known as
(A) Al-Riba
(B) Al-Faidah
(C) Al-Mazid
(D) None of the above
Answer: (A)

32. Which of the following is the name of a Surah in the Quran?
(A) Al-Qahirah
(B) Al-Dakhilah
(C) Al-Kahf
(D) Al-Fadilah
Answer: (C)

33. The Surah of the Quran that begins without Bismillah is
(A) Surah Ikhlas
(B) Surah Tawbah
(C) Surah Falaq
(D) Surah Yasin
Answer: (B)

34. The author of the book ‘Kitabul Manazir’ was
(A) Ibn Abd Rabbih
(B) Ibn Rushad
(C) Ibn al-Haytham
(D) Ibn Zuhr
Answer: (C)

35. Which of the following is correctly matched?
(A) Ibn Sina                            –                      Fath al-Rahman
(B) Al-Ghazali                        –                      Al-Itqan
(C) Al-Biruni                           –                      Al-Qanun
(D) Al-Ash‘ari                         –                      Ilm-e-Kalam
Answer: (D)

36. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Al-Mawardi                      –                      Ihya Ulum al-Din
(B) Al-Ghazali                        –                      Maqasid al-Falasifah
(C) Al-Farabi                           –                      Al-Siyasat al-Madaniyah
(D) Ibn Rushad                       –                      Al-Kulliyat fi al-Tibb
Answer: (A)

37. The conflict between the Asharites and the Mutazilites emerged during
(A) The Jahili period
(B) The Rashidi period
(C) The Abbasid period
(D) The Ottoman period
Answer: (C)

38. Who among the following is regarded as the greatest critic of Greek Philosophy?
(A) Al-Ghazali
(B) Ibn Sina
(C) Al-Farabi
(D) Ibn Rushd
Answer: (A)

39. Imam Ghazali died in the year
(A) 1050
(B) 1011
(C) 1111
(D) 1211
Answer: (C)

40. Imam Shafi‘i was born inwww.netugc.in
(A) Baghdad
(B) Jerusalem
(C) Damascus
(D) Ghazzah
Answer: (D)





41. Author of the book ‘al-Masalik w-al-Mamalik’ was
(A) Ibn Khurdadhbih
(B) Al-Masudi
(C) Sulayman al-Tajir
(D) Al-Maqdisi
Answer: (A)

42. Hadith means
(A) Saying of Prophet Muhammad and his companions
(B) Sayings of Prophet Muhammad’s companions and those who followed them
(C) Sayings and practices of Prophet Muhammad
(D) Juristic decisions of Imams
Answer: (C)

43. Which of the following is not a fundamental source of Islamic law?
(A) Quran
(B) Hadith
(C) Ijma
(D) Tabaqat Ibn Sa‘d
Answer: (D)

44. Arrange the following jurists in chronological order. Use the code given below:
i. Imam Abu Hanifah
ii. Imam Shafi‘i
iii. Imam Malik Ibn Anas
iv. Imam Ibn Hanbal
Codes:
(A) i ii iii iv
(B) i iii ii iv
(C) iv iii ii i
(D) ii i iii iv
Answer: (B)

45. Which of the following is correctly matched?
(A) Asnad                               –                      Hadith
(B) Tirmidhi                            –                      Comparative religion
(C) Ahmed Ibn Hanbal           –                      Mishkat al-Masabih
(D) Abu Dawud                      –                      Al-Munqidh Min Al-Dalal
Answer: (A)

46. Imam Abu Yusuf belongs to
(A) Maliki school of Fiqh
(B) Hanbali school of Fiqh
(C) Hanafi school of Fiqh
(D) None of the above
Answer: (C)

47. The author of ‘Kashf al-Mahjub’ is
(A) Shaikh Ali Hujweri
(B) Khwaja Nizamuddin Awliya
(C) Shaikh Bahauddin Zakaria
(D) Ameer Khusru
Answer: (A)

48. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Khwaja Muinuddin                      –                      Chistia Order
(B) Ibn Arabi                                      –                      Wahdat al-Wujud
(C) Hasan Basari                                 –                      Qadiriya order
(D) Mujaddid Alf-e Thani                  –                      Naqshbandia order
Answer: (C)

49. Who among the following was an Egyptian Sufi poet?
(A) Hafiz Shirazi
(B) Shaikh Sadi
(C) Al-Rumi
(D) Ibn al-Farid
Answer: (D)

50. Arrange the following dynasties in chronological order. Use the code given below:
i. The Fatimids
ii. The Ayyubids
iii. Burji Mamluks
iv. Bahri Mamluks
Codes:
(A) iii iv i ii
(B) i iii ii iv
(C) i ii iv iii
(D) iv i ii iii
Answer: (C)

51. The Fatimid power reached the meridian of its glory under
(A) Caliph al-Qasim
(B) Caliph al-Aziz
(C) Caliph al-Amir
(D) Caliph al-Hafiz
Answer: (B)

52. Sultan Malikshah died in the year
(A) 1050
(B) 1060
(C) 1082
(D) 1092
Answer: (D)

53. Author of the book ‘Hayy Bin Yaqzan’ was
(A) Ibn Bajjah
(B) Ibn Rushd
(C) Ibn Tufail
(D) None of the above
Answer: (C)

54. The Black Stone was taken away from the Kaba by
(A) The Qarmatians
(B) The Berbers
(C) The Jews
(D) The Christians
Answer: (A)

55. Which of the following is correctly matched?
(A) Shakib Arsalan                 –                      Biology
(B) Baba Farid                        –                      Tasawwuf
(C) Al-Hallaj                           –                      Political Science
(D) Sufi Sarmad                      –                      Military Science
Answer: (B)

56. Ibn Arabi was buried in
(A) Taif
(B) Mecca
(C) Baghdad
(D) Damascus
Answer: (D)

57. Abdul Qadir Jilani flourished in
(A) Cordova
(B) Damascus
(C) Baghdad
(D) Cairo
Answer: (C)

58. Jamat-e-Islami was founded by Maulana Maududi in
(A) 1950
(B) 1947
(C) 1941
(D) 1944
Answer: (C)

59. The Egyptian President Mohammad Morsi belongs to
(A) Bath Party
(B) Communist Party
(C) Wafd Party
(D) Muslim Brotherhood
Answer: (D)

60. Ahl-e- Hadith are so called because
(A) They believe only in Hadith.
(B) The are not Sufis.
(C) They do not believe in the Quran.
(D) None of the above
Answer: (D)

61. Which of the following is correctly matched?
(A) Shias                                 –                      Ithna Asharis
(B) Ahmad Raza Khan           –                      Darul Ulum Deoband
(C) Jamal Abdul Nasir            –                      Muslim Brotherhood
(D) Ashraf Ali Thanawi          –                      Jamaat-e-Islami
Answer: (A)

62. Which of the following is not correctly matched?
(A) Khawarij                                       –                      Muqtadir Billah
(B) Al-Ikhwan al-Muslimun               –                      Hasan al-Banna
(C) Tablighi Jamat                               –                      Maulana Zakaria
(D) Sayyid Qutb                                 –                      Ma‘alim fi al- Tariq
Answer: (A)

63. Arrange the following Sufis in chronological order. Use the code given below:
i. Baqi Billah
ii. Chirag Dehlavi
iii. Bakhtiar Kaki
iv. Abdul Qadir Jilani
Codes:
(A) ii i iv iii
(B) iv iii ii i
(C) i iv iii ii
(D) i ii iii iv
Answer: (B)

64. The founder of Bahai faith was
(A) Bahaullah
(B) Babullah
(C) Dhikrullah
(D) Bahauddin
Answer: (A)

65. Sindh was conquered by Muslim forces underwww.netugc.in
(A) Abu Muslim Khurasani
(B) Khalid Bin Walid
(C) Abu Ubaidah
(D) Muhammad Bin Qasim
Answer: (D)

66. Arrange the following rulers in chronological order. Use the code given below:
i. Qutbuddin Aybak
ii. Sulayman I
iii. Salahuddin Ayyubi
iv. Mohd. Ali Pasha
Codes:
(A) iii i ii iv
(B) iv ii i iii
(C) ii i iv iii
(D) i iv iii ii
Answer: (A)

67. Amman is the capital of
(A) Qatar
(B) Bahrain
(C) Jordan
(D) Kuwait
Answer: (C)

68. Who among the following got Malik Faisal Award in 1980?
(A) Maulana Maududi
(B) Maulana Sayyid Sulaiman Nadwi
(C) Qazi Athar Mubarakpuri
(D) Sayyid Abul Hasan Ali Nadwi
Answer: (D)

69. “Al-Ayyam” is the biography of
(A) Ahmed Amin
(B) Taha Hussain
(C) Al-Rafi‘i
(D) Mahmud Taimoor
Answer: (B)

70. Who among the following was a famous Muhaddith of India?
(A) Mulla Abdul Qadir
(B) Maulana Hamiduddin Farahi
(C) Ghulam Ali Azad Bilgrami
(D) Abdul Haq Dehlawi
Answer: (D)

71. The journal “Al-Bath Al-Islami” is published from
(A) Delhi
(B) Hyderabad
(C) Lucknow
(D) Azamgarh
Answer: (C)

72. The Oslo agreement was signed between PLO and Israel in
(A) 1990
(B) 1993
(C) 1995
(D) 1997
Answer: (B)

73. Jerusalem was occupied by Israel in the year
(A) 1948
(B) 1956
(C) 1967
(D) 1971
Answer: (C)

74. The Islamic Resistance Movement ruling over Ghaza is known as
(A) The Islamic Jihad
(B) Hamas
(C) PLO
(D) None of the above
Answer: (B)

75. The leader of Hizbullah of Lebonon is
(A) Khalid Mishal
(B) Walid Janbalat
(C) Hasan Nasrullah
(D) None of the above
Answer: (C)