2013 September UGC NET Examination in Arab Culture and Islamic Studies: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys





1. Petra was the capital of
(A) The Nabataeans
(B) The Abyssinians
(C) The Chaldaeans
(D) None of the above
Answer: (A)

2. Prophet Muhammad received his first revelation at the age of
(A) 35
(B) 40
(C) 45
(D) 50
Answer: (B)

3. Mecca was conquered by Prophet Muhammad in the year
(A) 622
(B) 628
(C) 630
(D) 635
Answer: (C)

4. Arrange the following battles in order in which they took place.
Use the code given below:
i. The Battle of the Camel
ii. The Battle of Badr
iii. The Battle of Qadisiyah
iv. The Battle of Uhud
Codes:
(A) iii, i, ii, iv
(B) i, ii, iii, iv
(C) ii, iv, i, iii
(D) ii, iv, iii, i
Answer: (D)

5. The pact of Hudaybiah was concluded by Prophet Muhammad in the year
(A) 620
(B) 625
(C) 628
(D) 630
Answer: (C)

6. Caliph Abu Bakr took charge of the Caliphate in the year
(A) 630
(B) 632
(C) 634
(D) 640
Answer: (B)

7. Which one of the following is correctly matched?www.netugc.in
(A) Caliph Abu Bakr              –                      634-36
(B) Caliph Umar                     –                      636-40
(C) Caliph Uthman                 –                     644-56
(D) Caliph Ali                         –                      656-65
Answer: (C)

8. Abdullah Ibn Abi Sarh was the governor of Caliph Uthman at
(A) Damascus
(B) Egypt
(C) Khurasan
(D) Basra
Answer: (B)

9. In whose reign were Riddah wars fought?
(A) Caliph Abu Bakr
(B) Caliph Umar
(C) Caliph Uthman
(D) Caliph Ali
Answer: (A)

10. Caliph Ali shifted his capital from
(A) Najaf to Medina
(B) Medina to Karbala
(C) Mecca to Medina
(D) Medina to Kufa
Answer: (D)





11. Sindh was conquered by
(A) The Umayyads
(B) The Abbasids
(C) The Safawids
(D) The Ayyubids
Answer: (A)

12. Which one of the following is correctly matched?
(A) Tariq Bin Ziyad                –                      Spain
(B) Salahuddin Ayyubi           –                      Ottoman Empire
(C) Caliph Abdul Malik          –                      Persian Poetry
(D) Ameer Muawiyah             –                      Baghdad
Answer: (A)

13. Which one of the following is not correctly matched?www.netugc.in
(A) Umayyad dynasty                        –                      Damascus
(B) Ameer Mu‘awiyah            –                      Tafsirul Quran
(C) Hajjaj Ibn Yusuf               –                      Iraq
(D) Farazdaq                           –                      Umayyad poet
Answer: (B)

14. The founder of the Abbasid dynasty was
(A) Al-Mamun
(B) Al-Mahdi
(C) Al-Hadi
(D) AL-Saffah
Answer: (D)

15. The Barmakids were ministers during the period of
(A) The Umayyads
(B) The Abbasids
(C) The Fatimids
(D) The Ayyubids
Answer: (B)

16. Which one of the following is not correctly matched:
(A) Al-Mutanabbi – Poetry
(B) Rabiya Basari – Taswwuf
(C) Imam Ghazali – Mathematics
(D) Ibn Sina – Medicine
Answer: (C)

17. The book ‘Futuh Al-Buldan” was written by
(A) Ibn Khaldun
(B) Al-Baladhuri
(C) Al-Yaqubi
(D) Al-Battani
Answer: (B)

18. Which of the following countries has the second largest Muslim population?
(A) Pakistan
(B) Bangladesh
(C) India
(D) Saudi Arabia
Answer: (C)

19. The title of “Zamakhshari Tafsir” is
(A) Bayan al-Quran
(B) Tarjuman al-Quran
(C) Al-Kashshaf
(D) Ma‘arif al-Quran
Answer: (C)

20. The first five verses revealed to Prophet Muhammad are incorporated in
(A) Surah Fatihah
(B) Surah ‘Alaq
(C) Surah Ikhlas
(D) Surah Nas
Answer: (B)





21. The Tafsir authored by Muhammad bin Jarir al-Tabari is
(A) Tafhim al-Quran
(B) Jami al-Bayan
(C) Ahkam al-Quran
(D) Ma‘arif al-Quran
Answer: (B)

22. “Kitab Al-Kharaj” is a book on
(A) Fiqh
(B) Literature
(C) Hadith
(D) Poetry
Answer: (A)

23. Imam Nasai was born in
(A) Cairo
(B) Medina
(C) Mecca
(D) None of the above
Answer: (D)

24. Which of the following is correctly matched?
(A) Qiyas                    –                      Analogical reasoning
(B) Ijma                       –                      Difference of opinion
(C) Ijtihad                   –                      Fighting
(D) Ilm al- Tafsir         –                      Wahdat al-Shuhud
Answer: (A)

25. The Idrisi dynasty lasted during
(A) 661 to 750
(B) 788 to 974
(C) 935 to 969
(D) 1171 to 1246
Answer: (B)

26. The Hamdanis were
(A) Shias
(B) Sunnis
(C) Jews
(D) Christians
Answer: (A)

27. The Ikhshidi dynasty was established in
(A) Damascus
(B) Fustat
(C) Sicily
(D) Taif
Answer: (D)

28. Capital of the Aghlabids was
(A) Tehran
(B) Qayrawan
(C) Damascus
(D) Nahrawan
Answer: (D)

29. The founder of the Ayyubid dynasty was
(A) Sultan Kamil
(B) Sultan Salahuddin
(C) Sultan Qalawun
(D) Sultan Ashraf Musa
Answer: (B)

30. The historic battle of Ayn Jalut took place in the year
(A) 1258 A.D.
(B) 1260 A.D.
(C) 1265 A.D.
(D) 1270 A.D.
Answer: (B)





31. The Ismailis are popularly known aswww.netugc.in
(A) Fatimids
(B) Zaidis
(C) Alawis
(D) Ithna ‘Asharis
Answer: (A)

32. Jerusalem was conquered by the Crusaders in the year
(A) 1055
(B) 1065
(C) 1075
(D) 1099
Answer: (D)

33. Jerusalem was recaptured by Salahuddin from the Crusaders in the year
(A) 1180
(B) 1187
(C) 1190
(D) 1200
Answer: (B)

34. Which one of the following is correctly matched?
(A) The Fatimids                     :                       900-1165
(B) Zangids                             :                       750-950
(C) Ayyubids                          :                       1100-1258
(D) Mamluks                           :                       1250-1517
Answer: (D)

35. Office of the Abbasid Caliphate was revived in Cairo by
(A) Sultan Salahuddin
(B) Sultan Baybars
(C) Sultan Qalawun
(D) Sultan Nasir
Answer: (B)

36. Islamic revolution of Iran took place in the year
(A) 1970
(B) 1975
(C) 1979
(D) 1985
Answer: (C)

37. Founder of the Safavid dynasty was
(A) Shah Ismail
(B) Nasiruddin Shah
(C) Shaikh Safi al-Din
(D) Sultan Salim
Answer: (A)

38. Who among the following is known as Abdul Rahman al-Dakhil?
(A) Abdul Rahman I
(B) Abdul Rahman II
(C) Abdul Rahman III
(D) Abdul Rahman IV
Answer: (A)

39. Muslim rule in Spain came to an end in the year
(A) 1027
(B) 1492
(C) 1500
(D) 1525
Answer: (B)

40. ‘Al-Hamra’ is situated in
(A) Turkey
(B) Iran
(C) Spain
(D) Iraq
Answer: (C)





41. The institution of caliphate was abolished by Mustafa Kamal in the year
(A) 1900
(B) 1915
(C) 1920
(D) 1924
Answer: (D)

42. Choose the odd among the following:
(A) Al-Razi
(B) Al-Zahrawi
(C) Ibn Sina
(D) Ibn Khaldun
Answer: (D)

43. The author of the book ‘Al-Hawi’ was
(A) Ibn Sina
(B) Al-Razi
(C) Dawud Antaki
(D) Ibn Zuhr
Answer: (B)

44. Ammar Bin Ali al-Mawsili was a distinguished
(A) Historian
(B) Geographer
(C) Ophthalmologist
(D) Mathematician
Answer: (C)

45. Author of the book ‘Hayat al-Hayawan’ was
(A) Al-Jahiz
(B) Al-Damiri
(C) Ibn al-Haytham
(D) None of the above
Answer: (B)

46. The book ‘Surat al-Ard’ was authored by
(A) Al-Khwarizmi
(B) Al-Indrisi
(C) Al-Biruni
(D) Al-Masudiwww.netugc.in
Answer: (A)

47. Which one of the following is correctly matched?
(A) Al-Biruni              –                      Kitab al- Manazir
(B) Ibn Khaldun         –                      Muqaddimah
(C) Ibn Rushd                         –                      Tahafit al-Falasifah
(D) Ibn Muqaffa         –                      Sindhind
Answer: (B)

48. The architect of the famous Sulaymania Mosque was
(A) Rehan
(B) Muhammad al-Fatih
(C) Sivan
(D) None of the above
Answer: (C)

49. The scholar who compiled the famous book ‘Multaqa al-Abhur’ was
(A) Mustafa Kamal
(B) Khalifa Haji
(C) Kara Mustafa
(D) Ibrahim al-Halabi
Answer: (D)

50. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Sir Syed Ahmed Khan                 –                      Tahzibul Akhlaq
(B) Ghulam Ali Azad                         –                      Subhatul Marjan
(C) Allamah Iqbal                               –                      Bale Jibril
(D) Muhammad Abduh                      –                      Kitab al-Umm
Answer: (D)