2013 September UGC NET Examination in Anthropology: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. The term Emic refers to:
(A) Ethnocentric perspective
(B) Outsider’s perspective
(C) Value-neutral perspective
(D) Insider’s perspective
Answer: (D)

2. The cognitive aspect of religion is represented by:
(A) Prayer
(B) Offering
(C) Myth
(D) Worship
Answer: (C)

3. A pattern of residence whereby a married couple lives separately from the kin of both spouses is called:
(A) Patrilocal
(B) Matrilocal
(C) Neolocal
(D) Avunculocal
Answer: (C)

4. Who among the following, is associated with unilinear evolution?
(A) Edward B. Tylor
(B) Raymond Firth
(C) Ralph Linton
(D) Franz Boas
Answer: (A)

5. The first human to stand erect was the:
(A) Neanderthal man
(B) CroMagnon man
(C) Java man
(D) Homo habilis
Answer: (C)

6. Which one of the following is a prosimian?
(A) Loris
(B) Lemur
(C) Tarsier
(D) All of these
Answer: (D)

7. Who did the most to defend Darwin and his ideas?
(A) Wallace
(B) Darwin
(C) Thomas Huxley
(D) Samuel Wilberforce
Answer: (C)

8. Mendel’s work was rediscovered independently by:
(A) Hugo De Vries, Morgan and Muller
(B) Lari Correns, Erich Von Tschermak and Bateson
(C) Carl Correns, Bateson and Punnet
(D) Hugo De Vries, Carl Correns & Erich Von Tschermak
Answer: (D)

9. Thellasostatic Terraces are formed:
(A) At the meanders of the rivers
(B) Inside the caves
(C) At the end of the glacier
(D) At the mouth of the river
Answer: (D)

10. The one dating method among the following is NOT an isotopic dating method:
(A) Dendrochronology
(B) Carbon – 14
(C) Thermoluminescence
(D) Potassium-Argon
Answer: (A)






11. Who among the following are associated with ‘Tribe – Caste Continuum’?
I. D.N. Majumdar
II. Surajit Sinha
III. Sachchidanand
IV. F.G. Bailey
Code:
(A) II, III and IV are correct.
(B) I, II and IV are correct.
(C) I, III and IV are correct.
(D) I and IV are correct.
Answer: (A)

12. Which of the following statements apply to culture?
I. Culture is transmitted.
II. Culture is static.
III. Culture is learned.www.netugc.in
IV. Culture is shared.
Code:
(A) I and II are correct.
(B) I, III and IV are correct.
(C) I, II and IV are correct.
(D) II, III and IV are correct.
Answer: (B)

13. Levi-Strauss’s idea of ‘elementary structure’ rests on how many fundamental kin relationships?
(A) Two
(B) Three
(C) Four
(D) Five
Answer: (C)

14. A custom whereby a man is obliged to marry his brother’s widow is known as:
(A) Sororate
(B) Levirate
(C) Filial inheritance
(D) Extended kin marriage
Answer: (B)

15. Lamarck believed in:
(A) An organism could ‘will’ itself to change to meet environmental challenges
(B) Natural selection
(C) In the inheritance of acquired characteristics
(D) (A) and (C)
Answer: (D)

16. Jaundice is caused by the presence of bilirubin in the blood plasma, which is a breakdown product of:
(A) Haemoglobin – Red blood cells
(B) Bilirubin – Red blood cells
(C) Albumin – White blood cells
(D) Prothrombin – Platelets
Answer: (A)

17. Which of the following are correctly matched?
(A) Indian Anthropological Association – Indian Anthropologist
(B) Indian Society of Human Genetics - Human Ecology
(C) Ethnographic & Folk Culture Society - Man in India
(D) Indian Anthropological Society - Eastern Anthropologist
Answer: (A)

18. Which one of the following statements about the hominoids is false?
(A) Hominoids includes gorillas, chimpanzee and humans
(B) Hominoids have larger brains than other primates
(C) Hominoids lack tails
(D) Hominoids typically are bipedal and walk erect
Answer: (D)

19. The one archaeological site in the following is NOT a Mesolithic site characteristic of Rock Art:
(A) Langhnaj
(B) Lekhania
(C) Bhimbetka
(D) Adamgarh
Answer: (A)

20. In which of the sites the dog was buried along with the master?
(A) Tekkalakota
(B) Burzahom
(C) Daojali Hading
(D) Sarutaru
Answer: (B)






21. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Societies that are built around matrilineal descent are not necessarily matriarchal.
Reason (R): In a matrilineal society, a man’s principal heir is not his son, but his sister’s son.
In the context of above two statements, which of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are wrong.
(C) (A) is wrong, but (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are correct.
Answer: (D)

22. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Among the Toda tribe, a woman marries a man but she is also the wife of the man’s brother.
Reason (R): Todas follow fraternal polyandry.
In the context of above statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are wrong.
(D) Both (A) and (R) are correct.
Answer: (D)

23. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): An Anthropologist uses participant-observation
Reason (R): Ethnographic research demands that another social world be studied with empathy
In the context of above statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) Both (A) and (R) are wrong.
(C) (A) is correct and (R) is wrong.
(D) (A) is wrong and (R) is correct.
Answer: (A)

24. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Money can change relationships.
Reason (R): In simple societies the social relationship created by a transaction can be subordinated to the economic value of that transaction.
On the basis of the above statements, choose the correct answer.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) (A) is correct, but (R) is wrong.
(C) (A) is wrong, but (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (B)

25. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): The sutures of the cranium obliterate or close at different ages but follow a uniform pattern.
Reason (R): The age of a dead person can not be determined by studying the cranial sutures.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (R) is true, but (A) is false.
Answer: (C)

26. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): The term ‘Prosimians’ is used for an evolutionary stage before the advent of monkeys.
Reason (R): Simians is a collective term used for both old world and new world monkeys.
Codes:
(A) Both (R) and (A) are incorrect.
(B) Both (R) and (A) are correct.
(C) (R) is correct, but (A) is incorrect.
(D) (A) is correct, but (R) is incorrect.
Answer: (B)

27. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): The type-2 diabetes is a ‘Life-style’ disease.
Reason (R): The diabetes type-2 is more common among urban people.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (R) is correct, but (A) is incorrect.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.
Answer: (C)

28. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): All human beings go through the process of birth, growth and ageing.
Reason (R): The process of growth is an important indicator of the health status.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (R) is correct, but (A) is incorrect.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.
Answer: (B)

29. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Bountiful of human remains together with cultural relics are unearthed from Pleistocene layers of India.
Reason (R): The Pleistocene sedimentary deposits are alkaline in nature thereby capable of preserving organic and inorganic remains in tact.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (C)

30. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Mesolithic is considered as multi-facetted economy and stands for economic transitions from hunting-foraging stage to agriculture.
Reason (R): The bio-physical environmental changes which took place at the onset of Holocene period triggered bio-cultural transitions.
On the basis of the above statements choose the correct answer:
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false
(B) (A) is true, but (R) is false
(C) (A) is false, but (R) is true
(D) Both (A) and (R) are true
Answer: (D)






31. Arrange the following works of Bronislaw Malinowski in the order in which they were published:
(i) A Scientific Theory of Culture
(ii) Argonauts of the Western Pacific
(iii) The Dynamics of Culture Change
(iv) A Diary in the Strict Sense of the Termwww.netugc.in
(A) (ii) (i) (iii) (iv)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (ii) (i) (iv) (iii)
(D) (iv) (i) (iii) (ii)
Answer: (A)

32. Identify the order in which the following concepts made their appearance:
I. Evolutionism
II. Diffusionism
III. Structuralism
IV. Functionalism
(A) Diffusionism – Evolutionism – Functionalism – Structuralism
(B) Diffusionism – Evolutionism – Structuralism – Functionalism
(C) Evolutionism – Diffusionism – Structuralism – Functionalism
(D) Evolutionism – Diffusionism – Functionalism – Structuralism
Answer: (D)

33. Arrange the following kin groups in an ascending order:
I. Moiety
II. Clan
III. Phratry
IV. Lineage
(A) Lineage – Clan – Phratry – Moiety
(B) Lineage – Clan – Moiety – Phratry
(C) Clan – Lineage – Moiety – Phratry
(D) Clan – Lineage – Phratry – Moiety
Answer: (A)

34. Arrange the following societies in an ascending order:
(A) Horticulturist – Forager – Pastoralist – Agriculturist
(B) Horticulturist – Forager – Agriculturist – Pastoralist
(C) Forager – Horticulturist – Agriculturist – Pastoralist
(D) Forager – Horticulturist – Pastoralist – Agriculturist
Answer: (D)

35. Arrange the following pioneers in an ascending order on the basis of their contributions:
(A) Hardy – Weinberg – Watson & Crick – Karry Mullis – Mendel
(B) Mendel – Hardy – Weinberg – Watson & Crick – Karry Mullis
(C) Watson & Crick – Hardy – Weinberg – Mendel – Karry Mullis
(D) Karry Mullis – Watson & Crick – Hardy – Weinberg – Mendel
Answer: (B)

36. Identify the correct sequence of the following in the descending order based on their genetic relatedness:
(A) Gibbon – Orang utan – Gorilla – Chimpanzee – Human
(B) Gorilla – Chimpanzee – Orang utan – Human – Gibbon
(C) Human – Chimpanzee – Gorilla – Orang utan – Gibbon
(D) Human – Gorilla – Chimpanzee – Orang utan – Gibbon
Answer: (C)

37. Identify the correct sequence of the following fossils in terms of their appearance on the Earth:
(A) Australopithecus – Homo habilis – Homo erectus – Neanderthal man – CroMagnon
(B) Homo habilis – Australopithecus – Homo erectus – Neanderthal man – CroMagnon
(C) Australopithecus – Neanderthal man – Homo habilis – CroMagnon – Homo erectus
(D) CroMagnon – Homo erectus – Neanderthal man – Homo habilis – Australopithecus
Answer: (A)

38. Arrange the following in the correct sequence:
(A) Cell membrane – Cytoplasm – Nucleus – Chromosome
(B) Chromosome – Nucleus – Cell membrane – Cytoplasm
(C) Cell membrane – Nucleus – Chromosome – Cytoplasm
(D) Cytoplasm – Cell membrane – Nucleus – Chromosome
Answer: (A)

39. Arrange the following pluvial periods of Africa in the correct sequence:
(A) KAGERAN – KAMASEAN – KANJEERAN – GAMBLEAN
(B) KAGERAN – KANJEERAN – KAMASEAN – GAMBLEAN
(C) KANJEERAN – KAMASEAN – GAMBLEAN – KAGERAN
(D) KAMASEAN – KAGERAN – GAMBLEAN – KANJEERAN
Answer: (A)

40. Arrange the following prehistoric tool-making technologies in the correct sequence:
(A) Clactonian – Levalloisian – Stone hammer – Cylinder hammer
(B) Stone hammer – Cylinder hammer – Clactonian – Levalloisian
(C) Cylinder hammer – Levalloisian – Clactonian – Stone hammer
(D) Stone hammer – Clactonian – Cylinder hammer – Levalloisian
Answer: (B)






41. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:
List – I                                                                                    List – II
(a) Little and Great tradition                                                  (i) Robert Redfield
(b) Universalisation and Parochialisation                                (ii) M.N. Srinivas
(c) Sanskritisationand Dominant caste                                   (iii) Mckim Marriott
(d) Folk-Urban continuum                                                      (iv) Milton Singer
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (ii) (iv)
(B) (iii) (ii) (iv) (i)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (ii) (iii) (i) (iv)
Answer: (C)

42. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:
List – I                                                            List – II
(a) ‘The Girijan Movement’                            (i) The Rajbanshis of North Bengal
(b) ‘The Kamtapur Movement’                       (ii) The Jatapu and Savara of Andhra Pradesh
(c) ‘The Tana Bhagat Movement’                   (iii) Rani Guidelo
(d) ‘The Zeliangrong Movement’                   (iv) The Santhals of Chhotanagpur
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iii) (iv) (ii) (i)
(C) (i) (iii) (iv) (ii)
(D) (ii) (i) (iv) (iii)
Answer: (D)

43. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:
List – I                                                                                    List – II
(a) Primitive Polynesian Economy                                          (i) Melville Herskovits
(b) Traditional Exchange and Modern Markets                      (ii) Raymond Firth
(c) Primitive and Peasant Economic System                          (iii) Manning Nash
(d) Economic Anthropology                                                   (iv) Cyril S. Belshaw
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (ii) (iv) (iii) (i)
(D) (iii) (ii) (iv) (i)
Answer: (C)

44. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:
List – I                                                                                    List – II
(a) Genealogical Method                                                        (i) G.P. Murdock
(b) Cross-cultural comparison                                                 (ii) Bronislaw Malinowski
(c) Participant Observation                                                     (iii) W.H.R. Rivers
(d) Extended-case method                                                     (iv) A.L. Epstein
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iii) (i) (ii) (iv)
(C) (ii) (iii) (i) (iv)
(D) (iv) (ii) (iii) (i)
Answer: (B)

45. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:
List – I                                                                                    List – II
(a) Inborn errors of metabolism                                              (i) Sutton & Boveri
(b) Dosage compensation                                                        (ii) A.E. Garrod
(c) Chromosomal theory of inheritance                                  (iii) Beadle & Tatum
(d) One gene-One enzyme hypothesis                                    (iv) Mary Lyon
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (i) (ii) (iv)
(B) (ii) (iv) (i) (iii)
(C) (ii) (i) (iv) (iii)
(D) (i) (iii) (iv) (ii)
Answer: (B)

46. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:
List – I                                                                                    List – II
(a) Goodall                                                                              (i) Orang utan
(b) Fossey                                                                                (ii) Savanna baboon
(c) Strum                                                                                 (iii) Chimpanzee
(d) Galdikas                                                                            (iv) Gorilla
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (ii) (i) (iv)
(B) (iv) (i) (ii) (iii)
(C) (iii) (iv) (ii) (i)
(D) (iv) (iii) (i) (ii)
Answer: (C)

47. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:
List – I                                                                                    List – II
(a) Lemur                                                                                (i) New world Monkey
(b) Marmoset                                                                           (ii) Ape
(c) Langur                                                                               (iii) Prosimian
(d) Gibbon                                                                              (iv) Old world Monkey
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (i) (iv) (ii)
(B) (iii) (ii) (iv) (i)
(C) (ii) (iv) (i) (iii)
(D) (iv) (i) (ii) (iii)
Answer: (A)

48. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:www.netugc.in
List – I                                                                                    List – II
(a) The Origin of Species                                                        (i) Darwin
(b) Philosophic Zoologique                                                     (ii) Dobzhansky
(c) Genetics & Origin of Species                                            (iii) Linnaeus
(d) Systema Naturale                                                              (iv) Lamarck
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (iv) (ii)
(B) (i) (iv) (iii) (ii)
(C) (i) (iv) (ii) (iii)
(D) (ii) (i) (iii) (iv)
Answer: (C)

49. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:
List – I                                                                                    List – II
(a) The first human deliberate burials                                     (i) Upper Palaeolithic period
(b) The first paintings, engravings, sculptures                        (ii) Mesolithic period
(c) The shell-middens and kitchen middens                           (iii) Neolithic period
(d) Early domestication of plants and animals                       (iv) Middle Palaeolithic period
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (i) (ii) (iii)
(B) (iii) (ii) (iv) (i)
(C) (ii) (iv) (i) (iii)
(D) (i) (iii) (iv) (ii)
Answer: (A)

50. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:
List – I                                                                                    List – II
(a) Palaeolithic period                                                             (i) Holocene period
(b) Protohistoric period                                                           (ii) Emergence of Civilization
(c) Nuclear areas                                                                     (iii) Pleistocene period
(d) Agricultural Innovations                                                   (iv) Agricultural Origins
Codes:
      (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iv) (i) (iii)
(B) (i) (iii) (ii) (iv)
(C) (iii) (i) (iv) (ii)
(D) (iv) (ii) (iii) (i)
Answer: (C)