2013 September UGC NET Examination in History, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. Consider the following statements about the Harappan civilization:
1 The sites are discovered both from the urban and rural areas.
2 The inscriptions are in different contemporary scripts.
3 The tools and metals provide the idea of the specialised artisans.
4 The dock-yards have been found at Lothal and Dholavira.
Which of the above statements are correct?
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 4
(D) 4 and 2
Answer: (B)

2. Which deities are not referred to in the Rig-veda?
(A) The gods of natural phenomena like Indra, Agni, Varuna and Mitra.
(B) The goddesses like Ushas and Aditi.
(C) The semi-divine deities such as gandharvas, apsaras and pishachas.
(D) Ganesha and Karttikeya.
Answer: (D)

3. Which one of the following is not contained in the Upanishads?
(A) Avataravada
(B) Atman
(C) Brahman
(D) Maya
Answer: (A)

4. Which of the following inscriptions makes a reference to Chandragupta Maurya?
(A) Kandhar inscription of Ashoka
(B) Brahmagiri inscription of Ashoka
(C) Junagadh inscription of Rudradaman I
(D) Maski inscription of Ashoka
Answer: (C)

5. The 5th pillar edict says that Ashoka made some living creatures such as parrots, fish, ants, tortoises, etc, inviolable. After which consecration year was it ordered?
(A) 20th year
(B) 26th year
(C) 30th year
(D) 15th year
Answer: (B)

6. Which of the following is not true about the sangam age?
(A) Its historicity is debatable.
(B) The tamil commentaries of about the 8th century AD inform us about the three sangams.
(C) There are references to wars between the Cholas, the Pandyas and the Cheras in its poems.
(D) The exploits of the chiefs are not given in its literature.
Answer: (D)

7. Which of the following does not belong to Jainism?
(A) Anekantavada
(B) Ganadhara
(C) Patimokkha
(D) Syadvada
Answer: (C)

8. Which of the following is the theme of the sculptures of Gandhara art?
(A) Presentation of bride to Siddhartha.
(B) Gift of Jetavana Garden to the Buddha.
(C) Buddha’s parinirvana scene.
(D) All the above.
Answer: (D)

9. Which of the following Gupta inscriptions mentions Krishna and Devaki?
(A) Allahabad pillar inscription of Samudragupta
(B) Bhitari pillar inscription of Skandagupta
(C) Eran stone pillar inscription of Budhagupta
(D) The Mehrauli iron pillar inscription
Answer: (B)

10. At which of the following Quinquennial assemblies at Prayaga did Harsha donate almost all his belongings?www.netugc.in
(A) 5th
(B) 6th
(C) 7th
(D) 8th
Answer: (B)






11. What is true about the Kushanas?
(A) Their traces have been found in Central Asia.
(B) They perhaps initiated the practice of appointing two governors simultaneously in the same province.
(C) The Gandhara art which developed under them not only popularised the Buddha in the anthropomorphic form, but also encouraged the amalgam of Indian and foreign arts.
(D) All the above.
Answer: (D)

12. Who has propounded the theory of the beginning of the process of State formation at regional and sub-regional levels during the early mediaeval period?
(A) Hermann Kulke
(B) R.S. Sharma
(C) B.N. Datta
(D) D.D. Kosambi
Answer: (A)

13. Which Gupta inscription records the gift of a village in favour of a Vishnu temple?
(A) Allahabad pillar inscription of Samudragupta
(B) Udayagiri cave inscription of Chandragupta II
(C) Bilsad pillar inscription of Kumaragupta I
(D) Bhitari pillar inscription of Skandagupta
Answer: (D)

14. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).
Assertion (A): Rudradaman I repaired the damaged embankment of Sudarshana Lake.
Reason (R): As a good gesture, he neither levied any emergency tax nor demanded the free services of people.
In the context of the above statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

15. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
(Term)                         (Meaning)
(a) Jajamani system     (i) Cultivable land
(b) Kakini                    (ii) Land measurement
(c) Kshetra                  (iii) Remuneration paid in kind for services
(d) Nivartana               (iv) Copper coin
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(B)       (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(C)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(D)       (iv)       (ii)        (iii)       (i)
Answer: (C)

16. Tilak, a Hindu general, served the army of:
(A) Mir Qasim
(B) Mahmud Gaznavi
(C) Mohammad Ghori
(D) Yalduz
Answer: (B)

17. The terms ‘Khut’, ‘Muqaddam’ and ‘chaudhary’ in the Sultanate period referred to:
(A) Big Rajput chiefs
(B) Land Revenue Collectors
(C) The class of rural intermediaries
(D) Officers of the judicial department
Answer: (C)

18. The water tax collected during Firoz Shah Tughlaq’s reign was known as:
(A) Sondhar
(B) Haqq-i-Sharab
(C) Ghari
(D) Charai
Answer: (B)

19. Which of the following travellers has given the graphic picture of sati practiced in the Sultanate period?
(A) Ibn Battuta
(B) Duarate Barbosa
(C) Abdur Razzaq
(D) A. Nikitin
Answer: (A)

20. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A): Alauddin Khilji decreed that the entire revenue collection from Khalisa in the Doab as well as from Delhi should be in kind.
Reason (R): Alauddin wanted a large amount of grain reserve for Delhi for contingents as well as for price fixation.
In the context of the above statements, which one of the following codes is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (D)






21. In respect of the reign of Sikandar Lodi which one of the following observations is correct?
(A) Sikandar’s love for justice was remarkable and he provided speedy and impartial justice.
(B) He persecuted the Hindus because of his religious intolerance.
(C) Sikandar made Agra his second capital.
(D) All of the above.
Answer: (AC)

22. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A): The process of urbanisation during the sultanate period led to social mobility among craftsmen in the urban centres.
Reason (R): The artisans and craftsmen considered low caste in the Hindu social system could now live even in the vicinity of the ruling elite.
In the context of the above statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer:(A)

23. ‘Khair ul Majalis’ a sufi malfuzat, is dedicated to which sufi saint?
(A) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(B) Nasiruddin Mahmud Chirag-i- Dilli
(C) Muhammad Gesu Daraz
(D) Baba Hayat Qalandar
Answer: (B)

24. The du-aspa sih-aspa was introduced into the Mughal mansabdari system bywww.netugc.in
(A) Babur
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Shah Jahan
Answer: (C)

25. The use of tobacco came to northern India during the reign of Akbar and it was popularly used. Seeing its menance, it was banned by:
(A) Emperor Akbar
(B) Emperor Jahangir
(C) Emperor Shah Jahan
(D) Emperor Aurangzeb
Answer: (B)

26. Which of the following is not correctly matched?
(A) Marco Polo - Portuguese
(B) Pietro Della Valle - Italian
(C) William Hawkins - English
(D) Francois Bernier - French
Answer: (A)

27. Which one of the following terms denotes money changers?
(A) Ijardars
(B) Patels
(C) Sarrafs
(D) Wajhdars
Answer: (C)

28. Which of the Mughal emperors disapproved of old women taking young husbands and said that “this goes against all modesty”?
(A) Babur
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Aurangzeb
Answer: (B)

29. In which of his works, prince Dara Shikoh compares Islamic sufi concepts with the Hindu philosophical outlook?
(A) Sakinat-ul Auliya
(B) Qawaid-i-Sultanate-i-Shah Jahan
(C) Majma-ul- Bahrain
(D) Shahnama-i-Munawwar Kalam
Answer: (C)

30. In the context of the conquest of Gujarat and Malwa by the Marathas, which one of the following statements is correct?
(A) The Maratha claim of chauth and sardeshmukhi was formalized in Gujarat and Malwa.
(B) Subsequently the Maratha claim for chauth and sardeshmukhi was substituted by a demand for the cessation of territory.
(C) The provinces were divided into spheres of influence among the Maratha Sardars.
(D) All of the above.
Answer: (D)






31. The French East India Company was formed for trading with India under the patronage of:
(A) Louis XIII
(B) Louis XIV
(C) Louis XV
(D) Louis XVI
Answer: (B)

32. Who made the following statement after the battle of plassy? “Britain must secure the prosperity of India’s people before seeking any gain itself. Britain’s right to rule India, so its leaders argued, could be made legitimate, but only through just governance.”
(A) Warren Hastings
(B) Edmund Burke
(C) Robert Clive
(D) Cornwallis
Answer: (B)

33. Brahmo Samaj has not adopted one of the following as the part of social reform:
(A) Spread of modern education
(B) Infallibility of the vedas
(C) Opposition to idolatery
(D) Rational ethics
Answer: (B)

34. In 1837, Lord Auckland sent Alexander Burnes as an English Ambassador to:
(A) Baluchistan
(B) Sindh
(C) Kabul
(D) Kandhar
Answer: (C)

35. The censorship of the Press Act was passed in
(A) 1773
(B) 1774
(C) 1793
(D) 1799
Answer: (D)

36. One of the following organisations was not associated with National Education Movement in the early twentieth century.
(A) Bhagabat Chatuspadi of Satischandra Mukherjee
(B) The Saraswat Ayatan of Brahma Bandopadhyay
(C) Santiniketan Ashram of Rabindranath Tagore
(D) Anushilan Samiti of Barindra Kumar Ghosh
Answer: (D)

37. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A): British contemplated different strategies in India. At no time was the British vision of India ever informed by a single coherent set of ideas.
Reason (R): Despite an enduring commitment to the production of knowledge about India, the British made little effort at any time to construct a consistent ideology for their imperial enterprise.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is false.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(D) Both are correct and (R) is not the correct explanation of (A).
Answer: (C)

38. Who became the trend-setter of Modern Telugu literature?
(A) Rao Bahadur Veeresa Lingam Pentulu
(B) Nanduri Venkata Subbarao
(C) Kokkanda Venkataratnam Pentulu
(D) Garimella Satyanarayana
Answer: (A)

39. On which post Dadabhai Naoroji was appointed in the Baroda State?
(A) Treasurer
(B) Minister
(C) Dewan
(D) Collector
Answer: (C)

40. Mrs. Annie Besant leader of the Theosophical Society of India waswww.netugc.in
(A) An English Lady
(B) An American Lady
(C) A European Lady
(D) An Irish Lady
Answer: (D)






41. The Preservation of Ancient Monuments Act was passed during the time of
(A) Lord Curzon
(B) Elgin II
(C) Lord Lytton
(D) Lord Ripon
Answer: (A)

42. Match the List – I the annual sessions of Indian National Congress with List – II its President in that session:
List – I                                                List – II
(a) Lucknow Session of 1916             (i) Hakim Ajmal Khan
(b) Delhi Session of 1918                   (ii) C.R. Das
(c) Ahmedabad Session of 1920         (iii)Madan Mohan Malaviya
(d) Gaya Session of 1922                   (iv) Ambika Charan Mazumdar
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(B)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)
(C)       (i)         (ii)        (iv)       (iii)
(D)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)
Answer: (A)

43. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A): Montagu-Chelmsford reforms in 1919 totally disregarded the Lucknow pact.
Reason (R): The defeat of Turkey created the spectre of ‘Islam in danger’ and started Khilafat movement to mobilise mass support for muslim leadership.
Read the above statements and select the correct answers from the codes given below:
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is false.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(D) Both are correct and (R) is not the correct explanation of (A).
Answer: (A)

44. In which year Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru were hanged?
(A) 1929
(B) 1930
(C) 1931
(D) 1935
Answer: (C)

45. Feeling of bias is increasing in the historians of the present day because of
(A) Increasing communalism in writing
(B) Narrow interpretations of datas
(C) Regionalism and prejudices in writing
(D) All the above are correct
Answer: (D)

46. Who among the following stated that “Bad history is not harmless history? It is dangerous. The sentences typed on apparently innocuous keyboards may be sentences of death”?
(A) E.H. Carr
(B) Eric Hobsbawm
(C) R.G. Collingwood
(D) Marc Bloch
Answer: (B)

47. Who among the following observed that “the subject matter of history is not a general fact, such as revolution, custom or a culture, nor is it a particular fact such as a war or a great personality, but it is thought.”?
(A) E.H. Carr
(B) R.G. Collingwood
(C) Lord Acton
(D) Ernest Bernheim
Answer: (B)

48. Who among the following does not belong to the school of subaltern historiography?
(A) Ranjit Guha
(B) David Arnold
(C) Bipin Chandra
(D) Gyan Pandey
Answer: (C)

49. The only country which welcomed India’s status as a member of nuclear club in 1974 was:
(A) Germany
(B) France
(C) Canada
(D) UK
Answer: (B)

50. Which of the following characteristics of commonwealth is not correct?
(A) The commonwealth is neither a federation nor a confederation.
(B) The voluntary character of the commonwealth is proved by the right of the nations to secede.
(C) It has a recognised constitutional organisation.
(D) There is no central authority and division of power among the members.
Answer: (C)