2013 September UGC NET Examination in Indian Culture, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. The art of dancing in the Harappan culture is known from:
(A) Harappa
(B) Mohenjodaro
(C) Lothal
(D) Dholavira
Answer: (B)

2. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): The discovery of copper seals during the chalcolithic culture attests the existence of trade.
Reason (R): Seals were used as money for external trade.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

3. Which one of the following is the first to throw light on Barter system in the vedic period?
(A) Rigveda
(B) Yajurveda
(C) Samaveda
(D) Atharvaveda
Answer: (A)

4. Match the List I with List II and select the correct answer from the codes given below.
List – I (Mahajanapada States)                                               List – II (In Modern States)
a. Anga                                                                                    1. Madhya Pradesh
b. Kosala                                                                                 2. Rajasthan
c. Machchha                                                                            3. Uttar Pradesh
d. Avanti                                                                                 4. Bihar
Codes:
a          b          c          d
(A)       1          2          3          4
(B)       4          3          2          1
(C)       3          4          1          2
(D)       2          3          4          1
Answer: (B)

5. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below.
List – I (Buddhist Councils)                                                   List – II (Presiding Personalities)
a. Rajgriha                                                                               1. Vasumitra
b. Vaishali                                                                               2. Moggaliputra Tissa
c. Pataliputra                                                                           3. Sabbakami
d. Kashmir                                                                              4. Mahakassapa
Codes:
a          b          c          d
(A)       3          2          1          4
(B)       4          3          2          1
(C)       2          1          4          3
(D)       1          2          3          4
Answer: (B)

6. Match the List I and List II and select the correct answer from the codes given below the lists.
List – I (Place of Edicts of Ashok)                                                     List – II (Modern State)
a. Kalsi                                                                                                1. Maharastra
b. Girnar                                                                                              2. Odisha
c. Sopara                                                                                             3. Gujarat
d. Dhauli                                                                                             4. Uttarakhand
Codes:
a          b          c          d
(A)       4          3          1         2
(B)       3         1          2          4
(C)       1          2          4          3
(D)       4          1          3          4
Answer: (A)

7. Where was Lomas rishi cave carved?
(A) Udaigiri
(B) Khandgiri
(C) Barbar hills
(D) Junagarh hills
Answer: (C)

8. Which one of the following ancient places is not related to Jainism?
(A) Ujjain
(B) Sravanabelgola
(C) Nasik
(D) Vallabhi
Answer: (C)

9. Jataka stories were depicted for the first time in Indian art in:
(A) Bodh Gaya
(B) Sanchi
(C) Bharhut
(D) Amaravati
Answer: (C)

10. Which among the following works has not been written by Asvagosha?
(A) Buddha-charita
(B) Sariputra-Prakarana
(C) Saundarananada
(D) Madhyamika sutra
Answer: (D)






11. In which one of the following places, was a Jaina council held under Devardhagani?
(A) Pataliputra
(B) Vallabhi
(C) Rajgriha
(D) Vaisali
Answer: (B)

12. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):www.netugc.in
Assertion (A): After the death of Emperor Asoka, Buddhism lost its royal patronage.
Reason (R): Rulers of the post- Mauryan period supported the cause of Hinduism.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

13. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below.
List – I (Works)                                                          List – II (Authors)
a. Abidharma Kosha                                                   1. Jayamkondar
b. Mahabhasya                                                            2. Panini
c. Ashtayayi                                                                3. Patanjali
d. Kalingattuparani                                                     4. Vasubandhu
Codes:
a          b          c          d
(A)       4          3          2          1
(B)       3          2          1          4
(C)       2          1          4          3
(D)       1          2          3          4
Answer: (A)

14. Who among the following performed two Aswamedhas?
(A) Vasumitra
(B) Agnimitra
(C) Pushyamitra
(D) Jyeshtamitra
Answer: (C)

15. Pliny’s Naturalis Historica was written in which one of the following languages?
(A) Greek
(B) Roman
(C) Latin
(D) Chinese
Answer: (C)

16. The Fire Temple of Taxila belongs to which of the following periods?
(A) Bacterian – Greeks
(B) Kushans
(C) Saka – Pahlavas
(D) Mauryas
Answer: (C)

17. Who among the following Satavahana rulers is known for his performance of vedic sacrifices?
(A) Kanha
(B) Simuka
(C) Vedasiri
(D) Sri Satakarni
Answer: (D)

18. Earliest Vishnu image was found at:
(A) Tala
(B) Malhar
(C) Sirpur
(D) Rajim
Answer: (B)

19. Who among the following personalities was not connected with the system of medicine during the ancient period?
(A) Charaka
(B) Bhaskara
(C) Dhanvantari
(D) Susruta
Answer: (B)

20. Cost expenditure account for various architectural activities is given in which inscription?
(A) Junagarh inscription of Rudradaman I
(B) Hathigumpha inscription of Kharavela
(C) Nasik inscription of Gautamibalsri
(D) Helodorus pillar inscription Vidisa
Answer: (B)






21. ‘Parikha’ is the architectural part of:
(A) Stupa architecture
(B) Cave architecture
(C) Fort architecture
(D) Temple architecture
Answer: (C)

22. Gathasaptasati sculptural panel is displayed in the museum of:
(A) Bhopal
(B) Jabalpur
(C) Gwalior
(D) Indore
Answer: (B)

23. Mention of Karshapana as a coin occurs in:
(A) Nasik inscription of Gautami Balasri
(B) Hathigumpha inscription of Kharavela
(C) Naneghat inscription of Naganika
(D) Junagarh inscription of Rudradaman
Answer: (C)

24. That some Gupta rulers petronised music during their reign is evident from the gold vina type coins issued by:
(A) Chandragupta I
(B) Samudragupta
(C) Skandagupta
(D) Chandragupta II
Answer: (B)

25. Famous colossal Varaha image was cerved at:
(A) Deogarh
(B) Mathura
(C) Eran
(D) Udaigiri
Answer: (D)

26. Meghavarman the ruler of Sri Lanka sent a cultural mission to which of the following Gupta rulers?
(A) Chandragupta I
(B) Samudragupta
(C) Chandragupta II
(D) Skandagupta
Answer: (B)

27. Krishnalila scences are depicted in the temple of
(A) Deogarh
(B) Nachna Kuthara
(C) Khoh
(D) Sanchi
Answer: (A)

28. Arrange the following temples in Chronological order:
i. Shore temple at Mahabalipuram
ii. Kailasanatha temple at Kanchipuram
iii. Brihadesvara temple at Tanjavur
iv. Minakshi temple at Madurai
Select your answer from the codes given below:
(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iii iv i ii
(D) iv iii ii i
Answer: (A)

29. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List – I (Sun Temples)                                                            List – II (States)
a. Modhera Sun temple                                                           1. Orissa
b. Konark Sun Temple                                                            2. Madhya Pradesh
c. Martand Sun Temple                                                           3. Gujarat
d. Chitragupta temple Khajuraho                                           4. Kashmir
Codes:
a          b          c          d
(A)       3          1          4          2
(B)       2          3          1          4
(C)       3          4          1          2
(D)       1          2          3          4
Answer: (A)

30. An early Muslim invader who adopted Sanskrit legend on his coins was
(A) Mahmud of Ghazni
(B) Muhammad bin Qasim
(C) Muhammad Ghori
(D) None of the above
Answer: (A)






31. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below.www.netugc.in
List – I (Name of Palaces)                                                      List – II ( Built by)
a. Qasr-i Safed                                                                        1. Qutubuddin Aibek
b. Kushk-i Lal                                                                         2. Ghyasuddin Balban
c. Kushk-i Sabz                                                                       3. Jalaluddin Firoz Khalji
d. Qasr-i Hazar Sutun                                                                         4. Alauddin Khalji
Codes:
a          b          c          d
(A)       1          2          3          4
(B)       2          3          1          4
(C)       4          3          2          1
(D)       1          2          4          3
Answer: (A)

32. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Bhakti movement tended to diminish the strong prejudice against women.
Reason (R): The Bhakti saints believed that devotion to God was more important in life than being a householder.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (R) is true, but (A) is false.
Answer: (C)

33. In Indian sufi literature the term Zikr stands for
(A) Repentance
(B) Renunciation
(C) Remembrance of God
(D) Satisfaction with whatever is ordained by God
Answer: (C)

34. Jahaz Mahal was constructed at:
(A) Jaunpur
(B) Mandu
(C) Pandua
(D) Ahmedabad
Answer: (A)

35. On 28th January 1519, Babur married Mubarrak Begum, a daughter of Malik Shah Mansoor, the chief of the Yusuf Zais with a view to:
(A) show his might to Yusuf Zai’s
(B) suppress the Yusuf Zai’s
(C) conciliate ‘the Yusuf Zai horde’
(D) create terror in the Yusuf Zai horde
Answer: (C)

36. Which of the following was not constructed at Fatehpur Sikri?
(A) Panch Mahal
(B) Jodha Bai’s Palace
(C) Jahangiri Mahal
(D) Khwab Gah
Answer: (C)

37. Dastan-i-Masih or Miratul Quds is a
(A) Persian translation of a work in Portuguese based on the Gospels.
(B) Persian translation of a work on European Renaissance art.
(C) A manuscript containing numerous copies of Christian pictures by artist Keshavdas.
(D) English translation of Bible written in Portuguese by Father Jerome Xavier on Akbar’s order.
Answer: (A)

38. Which Mughal painter supervised the work of illustration of the first four volumes of the Hamzanama?
(A) Mir Mansur
(B) Mir Saiyyad Ali
(C) Abdus Samad
(D) Mukhlis
Answer: (B)

39. In Hindustan tester of food is called Chashnigir while Babur called him
(A) Bakāwal
(B) Āftābgir
(C) Amir i dād
(D) Amir i tarab
Answer: (A)

40. Sawai Jai Singh built his last observatory at
(A) Delhi
(B) Ujjain
(C) Mathura
(D) Banaras
Answer: (C)






41. The Asiatic Society of Bengal was started by
(A) Henry Vivian Derozio
(B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) William Jones
(D) Lord Cornwallis
Answer: (C)

42. The Fort William College was established by
(A) Warrren Hastings
(B) Lord Ripon
(C) Lord William Bentinck
(D) Lord Wellesley
Answer: (D)

43. ‘Palempore’ was the famous textile variety that was exported fromwww.netugc.in
(A) Gujarat
(B) Bengal
(C) Coromandel Coast
(D) Malabar Coast
Answer: (C)

44. ‘The Lottery Committee’ of 1817 was associated with the town planning of
(A) Pondicherry
(B) Calcutta
(C) Bombay
(D) Madras
Answer: (B)

45. Which of the following is not true about the Arya Samaj?
(A) The Vedas are infallible.
(B) The marriageable age of the boys and girls should be 25 and 16 respectively.
(C) It encouraged the female education.
(D) The recognition of interreligious marriages.
Answer: (D)

46. Arrange the following in chronological order and select the correct answer using the code given below:
i. The Universities Act
ii. The Hunter Commission
iii. The Wood’s Despatch
iv. The Sandler Commission
Codes:
(A) i iii iv ii
(B) ii i iii iv
(C) iii ii i iv
(D) iv i iii ii
Answer: (C)

47. The Age of Consent Bill of 1891 sought to push the age of consummation of marriage for women
(A) from 8 to 10 years
(B) from 10 to 12 years
(C) from 12 to 14 years
(D) from 16 to 18 years
Answer: (B)

48. Who was the leader of ‘No-Tax Campaign’ of the peasants organised in 1928?
(A) S.A. Dange
(B) Sardar Vallabhbhai Patel
(C) Baba Ramchandra
(D) Subhash Chandra Bose
Answer: (C)

49. Match the following names with the specific movements:
List – I                                                                        List – II
a. Swami Sahajanand Saraswati                                 1. Bardoli Satyagraha of 1928
b. Vallabhbhai Patel                                                    2. Ezhavas of Kerala
c. Sasipada Bannerjee                                                 3. Bhumihar Brahman Sabha of Bihar
d. Nanu Asan                                                              4. Jute Mill Workers of Baranagar
Codes:
a          b          c          d
(A)       3          2          1          4
(B)       3          1          4          2
(C)       2          3          4          1
(D)       1          4          3          2
Answer: (B)

50. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Modern Indian nationalism arose to meet the challenge of foreign domination.
Reason (R): Because the British rule had become the major barrier to India’s development.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(D) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
Answer: (D)