2013 September UGC NET Examination in Forensic Science, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. Match the following:
List – I                                    List – II
(Author)                      (Name of the book)
(a) Soderman               i. Fundamentals of criminal investigation
(b) Paul L. Kirk           ii. Judicial Photography
(c) O’Hara                   iii. Modern Criminal Investigation
(d) Rudolph Reise       iv. Crime Investigation
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       iii         i           iv         ii
(B)       i           iv         iii         ii
(C)       iii         iv         i           ii
(D)       iv         iii         i           ii
Answer: (C)

2. Split laceration resembles
(A) Abrasion
(B) Contusion
(C) Incised wound
(D) Stab wound
Answer: (C)

3. Which of the following is important for the identification from hair?
(A) Cuticle
(B) Medulla
(C) Cortex
(D) All of the above
Answer: (D)

4. The most prevalent plant fibre is
(A) Wool
(B) Hemp
(C) Cotton
(D) Mohair
Answer: (C)

5. The study of hair is known as
(A) Lithology
(B) Histology
(C) Phytology
(D) Trichology
Answer: (D)

6. In SDS-PAGE electrophoresis, the role of SDS is to
(A) Bind proteins
(B) Denature proteins
(C) Identify proteins
(D) Isolate proteins
Answer: (B)

7. Which microscope has found wide application for the examination of birefringent material present in soil?
(A) Comparison microscope
(B) Stereomicroscope
(C) Fluorescent microscope
(D) Polarising microscope
Answer: (D)

8. Rocket Immunoelectrophoresis is also known as
(A) Immunodiffusion
(B) Crossed-over electrophoresis
(C) Laurell technique
(D) Ring test
Answer: (C)

9. Which of the following officers cannot conduct enquiry into a dowry death?
(A) District Magistrate
(B) Sub Divisional Magistrate
(C) Executive Magistrate
(D) Deputy Superintendent of Police
Answer: (D)

10. Ninhydrine is used to
(A) Develop latent finger prints
(B) Identify barbiturates
(C) Make gunpowder mixture
(D) Identify the type of fibre
Answer: (A)






11. First Forensic Science University in India is opened at
(A) Calcutta
(B) Patiala
(C) Sagar
(D) Ahmedabad
Answer: (D)

12. The evidence of Expert in the Court of Law is recorded in the following order:
(A) Examination in chief, Cross examination, Oath, Questions by Judges.
(B) Oath, Examination chief, Cross examination, Questions by Judges
(C) Questions by Judges, Oath, Cross examination, Examination in Chief
(D) Oath, Questions by Judges, Examination in chief, Cross examination
Answer: (B)

13. In terms of maximum power, the Courts are in the following ascending order:
(A) C.J.M., Sessions Court, High Court, Supreme Court
(B) Sessions Court, C.J.M., High Court, Supreme Court
(C) Sessions Court, High Court, C.J.M., Supreme Court
(D) Sessions Court, High Court, Supreme Court, C.J.M.
Answer: (A)

14. Assertion (A): Polilight is used to detect latent fingerprints from the scene of crime.
Reason (R): Non-destructive methods should be used as a first step to detect latent fingerprints.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) Both (A) and (R) are incorrect.
(D) (R) is correct, but (A) is incorrect.
Answer: (B)

15. First Fingerprint Bureau was started at Kolkata in the yearwww.netugc.in
(A) 1897
(B) 1902
(C) 1905
(D) 1913
Answer: (A)

16. Which of the following is a type of cuticular scale?
(A) Imbricate
(B) Flattened
(C) Elongated
(D) All of the above
Answer: (D)

17. The most reliable test for detection of semen in the absence of spermatozoa is
(A) Acid phosphatase
(B) Florence test
(C) Prostate specific antigen
(D) Esterase
Answer: (C)

18. Which of the following tests is not a catalytic colour test for blood stain?
(A) O-toulidine
(B) Tetramethyl benzidine
(C) Adler’s test
(D) Teichman’s test
Answer: (D)

19. Which of the following contributed to the forensic characterization of blood and other body fluids by DNA fingerprinting?
(A) A.S. Osborn
(B) Calvin Goddard
(C) Alec Jeffreys
(D) A. Bertillon
Answer: (C)

20. Who is credited for his practical interest in fingerprints as a means of identifying workers to detect duplicate payment of wages?
(A) E.R. Henry
(B) William Herschel
(C) Francis Galton
(D) Henry Faulds
Answer: (B)






21. ‘Off-its-feet’ is an individual characteristic found in ________
(A) Type script typed with manual typewriters
(B) Inkjet printer printout
(C) Electronic typewriter
(D) Laser printer
Answer: (A)

22. Measurement of stride is used in
(A) Foot length
(B) Shoe length
(C) Gait pattern
(D) Foot width
Answer: (C)

23. The following chemical is used for hardening of plaster of Paris cast of tyre mark?
(A) Sodium sulphate
(B) Sodium chloride
(C) Sodium carbonate
(D) Aluminium sulphate
Answer: (C)

24. The approximate age of iron gallotannate ink on document can be determined with the help of
(A) TLC
(B) Colorimetric analysis of ink
(C) Chloride ion diffusion of ink
(D) Change in preservative
Answer: (C)

25. The following material is most suitable for toolmark casting
(A) Plasticine
(B) Sulphur
(C) Woods metal
(D) Wax
Answer: (C)

26. The angle of tool application should be fixed for making standard marks in
(A) Hammer
(B) Screwdriver
(C) Pliers
(D) Firing pin
Answer: (B)

27. Besides silica, the main constituents of dolomite soil is
(A) Aluminium oxide
(B) Ferrous oxide
(C) Calcium magnesium carbonate
(D) Calcium sulphate
Answer: (C)

28. Birefringence is shown by
(A) Cotton fiber
(B) Nylon
(C) Rayon
(D) Acrylic
Answer: (Wrong question)

29. Friction tool marks are prepared by
(a) Hammer
(b) Drill
(c) Saw
(d) Firing pin
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (a) and (d) are correct
Answer: (B)

30. Assertion (A): A translucent design impressed into paper during manufacture is called as water mark.
Reason (R): They help in providing information about the origin of paper.
Codes:
(A) (A) is correct but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.
Answer: (C)






31. Which of the following is not a psychiatric disorder?
(A) Delusion
(B) Dementia
(C) Diplopia
(D) Hallucination
Answer: (C)

32. Foamy liver is seen in
(A) Alcohol poisoning
(B) Phosphorous poisoning
(C) Drowning
(D) Putrefaction
Answer: (D)

33. The time limit for exhumation in India iswww.netugc.in
(A) 2 years
(B) 5 years
(C) 10 years
(D) No time limit
Answer: (D)

34. The earliest putrefactive colour changes after death is noticed over
(A) Cubital fossa
(B) Left iliac fossa
(C) Right iliac fossa
(D) Popliteal fossa
Answer: (C)

35. Which of the following is a feature in antemortem hanging?
(A) Fracture of hyoid bone
(B) Ligature mark around neck
(C) Protrusion of tongue
(D) Salivary dribbling
Answer: (D)

36. Singeing of hair around a wound of entry is seen at which range?
(A) Contact
(B) Close range
(C) Intermediate range
(D) Long range
Answer: (B)

37. Match the various sections of Forensic Science Lab with the physical evidence they are examining:
(a) Chemistry              i. Ricochet bullet
(b) Physics                   ii. Insecticides
(c) Toxicology             iii. Ink
(d) Ballistics                iv. Skid marks
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       iii         i           ii          iv
(B)       ii          iv         iii         i
(C)       i           iv         ii          iii
(D)       iii         iv         ii          i
Answer: (D)

38. Flaying of the skin is associated with which of the following wounds?
(A) Avulsed laceration
(B) Grazed abrasion
(C) Patterned laceration
(D) Stretch laceration
Answer: (A)

39. The identification of shot gun is possible when the fired cartridge contains
(A) A shots
(B) B shots
(C) Buck Shots
(D) SSG shots
Answer: (C)

40. Which of the following sutures of the skull are the first to fuse?
(A) Coronal
(B) Lambdoid
(C) Metopic
(D) Sagittal
Answer: (C)






41. Davidson’s body is found in
(A) Platelets
(B) Neutrophil
(C) Red blood cell
(D) Reticulocyte
Answer: (B)

42. Corpus delecti means
(A) Body of evidence
(B) Corporal punishment for dereliction of duty
(C) Detection of chemical compounds
(D) Exhumation of corpse
Answer: (A)

43. Match the following:
(a) Cephalic index                   i. Age
(b) Carl Pearson’s formula      ii. Disputed sex
(c) Gustafson’s method          iii. Race
(d) Turner’s syndrome            iv. Stature
Codes:
(a)        (b)        (c) (d)
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       ii          iii         iv         i
(C)       iv         i           ii          iii
(D)       iii         iv         i           ii
Answer: (D)

44. Zeroing is
(A) Distance adjustment to strike the bullet at Bull’s eye of target.
(B) Sight adjustment so that the bullet strikes at Bull’s eye of target.
(C) Distance and sight adjustment to strike the bullet at the target.
(D) Firing at the target without any adjustment
Answer: (B)

45. The diameter of 16 bore shot gun is
(A) .729"
(B) .709"
(C) .662"
(D) .579"
Answer: (C)

46. Bullet wipe is a term used for
(A) Wiping of bullet by hand before firing.
(B) Wiping of lubricant, soot or other material from the bullet on skin of body.
(C) Cleaning of bullet after fire.
(D) Sticking of blood on bullet after fire through body.
Answer: (B)

47. Assertion (A): Test bullet and exhibit bullet can be compared under comparison microscope to establish the identity of weapon.
Reason (R): Because firing pin mark on them are identical.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (B)

48. In .177 Air gun, the maximum velocity to perforate skin is
(A) 191 ft/sec
(B) 245 ft/sec
(C) 331 ft/sec
(D) 442 ft/sec
Answer: (C)

49. Thermal fractures on glass sheet are of following type:
(A) Concentric fracture
(B) Wavy fracture
(C) Radial fracture
(D) Tangential fracture
Answer: (B)

50. In the case of firing through windowpane glass, spiral fractures are found on
(A) Side of impact
(B) Other side of impact
(C) Edge of fractured sheet
(D) Edge of the shattered glass
Answer: (A)

51. Wads are found in the cartridge of the following firearms:
(A) Rifles
(B) Revolvers
(C) Airgun
(D) Shotgun
Answer: (D)

52. The drug metabolizes in the liver through oxidation, dealkylation and conjugation and the main form of conjugation is with
(A) Glucoronic acid
(B) Sulphuric acid
(C) Glacial acetic acid
(D) Hydrochloric acid
Answer: (A)

53. Vesication test is done to confirm the identification of following poison:
(A) Markingnut (Semicarpus Anacardium)
(B) Dhatura
(C) Crotontiglium
(D) Harshish
Answer: (A)

54. The magnified effects from the combination of drugs is called
(A) Tolerance
(B) Dependence
(C) Synergism
(D) Reverse tolerance
Answer: (C)

55. The average elimination or ‘burn-off’ rate of alcohol is approximately
(A) 0.5% w/v per hr.
(B) 0.15% w/v per hr.
(C) 0.015% w/v per hr.
(D) 0.05% w/v per hr.
Answer: (B)

56. Babinski toe sign occurs in which of these drugs?
(A) Benzodiazepines
(B) Methamphetamine
(C) Chloral hydrate
(D) Barbiturates
Answer: (D)

57. Which of the following teeth are superadded permanent teeth in jaw of an adult?
(A) Incisors
(B) Canines
(C) Bicuspids
(D) Molars
Answer: (D)

58. Ten fingerprints classification system is also known as
(A) Fauld’s system
(B) Bertillon’s system
(C) Henry’s system
(D) Galton’s system
Answer: (C)

59. Which of the following is not classified as Hallucinogen?www.netugc.in
(A) Methaqualone
(B) Psilocybin
(C) Marijuana
(D) Mescaline
Answer: (A)

60. Daizy wheel is a type of
(A) Paper feeding system used in printers
(B) Key board system used in printers
(C) Rolling system used in typewriters
(D) Font system used in electronic typewriters
Answer: (B)

61. Inkjet printer printing can be recognized by
(A) Concentrating droplets
(B) Satellite droplets
(C) Central droplets
(D) Lateral droplets
Answer: (B)

62. The final purple coloured compound produced during the development of latent fingerprints with ninhydrin is known as ________.
(A) Rutherford purple
(B) Ruheman’s purple
(C) Reinberg purple
(D) Jaffery’s principle
Answer: (B)

63. Anthropometry is an identification system which is also known as ________
(A) Bertillonage
(B) Ridgeology
(C) Poroscopy
(D) Edgeoscopy
Answer: (A)

64. Micturition syncope is a condition which occurs due to heavy consumption of
(A) Aluminium phosphide
(B) Beer
(C) Opium
(D) Endrin
Answer: (B)

65. Which of these markers is present in seminal plasma?
(A) Peptidase A
(B) Peptidase C
(C) Peptidase D
(D) Transferrin
Answer: (A)

66. In Kastle-Mayer test, which of the following reagents are used?
(A) Benzidine
(B) Phenolphthalein
(C) O-toulidine
(D) Luminol
Answer: (B)

67. Takayama’s test for confirming blood is based on
(A) Haemin crystal formation
(B) Haemochromogen crystal formation
(C) Ferric sulphate crystal formation
(D) Globulin crystal formation
Answer: (B)

68. Which of the following test is used to determine whether the blood belongs to human or animal?
(A) Benzidine test
(B) Phenolphthalein test
(C) Precipitin test
(D) O-toulidine test
Answer: (C)

69. Anti-H lectin, is prepared from
(A) Dolichos biflorus seeds
(B) Semecarpus anacardium seeds
(C) Ulex europaeus seeds
(D) Ricinus communis seeds
Answer: (C)

70. The person having ‘Bombay Blood Group’ has the following in his red blood cells:
(A) ABH antigens
(B) HLA antigens
(C) mt DNA
(D) Myoglobin
Answer: (C)

71. Which of the following is not a base associated with DNA?
(A) Guanine
(B) Cytosine
(C) Thronine
(D) Adenine
Answer: (C)

72. In an NMR spectra, the relative numbers of protons are depicted by
(A) Number of signals
(B) Position of signals
(C) Intensities of different signals
(D) Splitting of signals
Answer: (C)

73. An instrument that measures the radiant power of two electromagnetic beams is called as
(A) Detector
(B) Photometer
(C) Filter
(D) Monochromator
Answer: (B)

74. Which of the following is an isotropic substance?
(A) Glass
(B) Wood
(C) Fibers
(D) Films
Answer: (Wrong question)

75. The silica gel ‘G’ contains _______ as binder
(A) Cobalt
(B) Gypsum
(C) Aluminium
(D) Copper
Answer: (B)