2013 September UGC NET Examination in Indian Culture, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. Which one of the following is Tekkalakota?
(A) Palaeolithic site in West Bengal
(B) Neolithic site in Karnataka
(C) Chalcolithic site in Gujarat
(D) Megalithic site in Andhra Pradesh
Answer: (B)

2. Mention of which of the rivers in the Rigveda suggests that Afghanistan formed a part of the vedic geography?
(A) Asikni and Parushni
(B) Kubha and Kramu
(C) Sindhu and Vitasta
(D) Vipas and Sutudri
Answer: (B)

3. The available Rigveda Samhita is the recension of
(A) Bashkala
(B) Sakala
(C) Saunaka
(D) Paippala
Answer: (B)

4. Match List I and List II and select the correct answer with the help of the codes given below:
List – I (Samhitas)                                                      List – II (Brahmanas)
a. Rigveda                                                                   1. Satapatha Brahmana
b. Yajurveda                                                               2. Pancavimsa Brahmana
c. Samaveda                                                                3. Gopatha Brahmana
d. Atharvaveda                                                           4. Aitareya Brahmana
Codes:
a          b          c          d
(A)       1          3          2          4
(B)       4          1          2          3
(C)       2          1          3          4
(D)       4          2          1          3
Answer: (B)

5. Who among the following priests was the overall supervisor of vedic sacrifices?
(A) Adhvurya
(B) Brahma
(C) Hotri
(D) Udgatri
Answer: (B)

6. Ratnins played an important role in the coronation of a vedic king. Whom did he visit first in connection with ratna-havi?
(A) Gramani
(B) Mahishi
(C) Purohit
(D) Senani
Answer: (D)

7. According to the Jaina tradition who among the following Tirthankaras was from the same Yadava clan as Krishna?
(A) Neminatha
(B) Mallinatha
(C) Parsvanatha
(D) Adinatha
Answer: (A)

8. Which of the following was the principal city of the Asmaka Mahajanapada?
(A) Viratanagar
(B) Dantapura
(C) Mahishmati
(D) Potana
Answer: (D)

9. Which among the following was a Bhiksuni-vihara?
(A) Jivakarama of Rajagriha
(B) Rajakarama of Sravasti
(C) Kukkutarama of Pataliputra
(D) Kakanadavota of Sanchi
Answer: (B)

10. ‘Siddhamatrika’ signifies
(A) a Buddhist text
(B) a Jain goddess
(C) a temple style
(D) a kind of Indian script
Answer: (D)






11. Which is the oldest work on polity available in India?
(A) Arthasastra
(B) Bahudantaka
(C) Barhaspatya sastra
(D) Vaisalaksha
Answer: (A)

12. Match List I and List II and select the correct answer with the help of the codes given below:
List – I (Official)                                            List – II (Designation)
a. Collector of Taxes                                       1. Kupyadhyaksha
b. Incharge of Treasury                                   2. Sannidhata
c. Incharge of Forest Resources                      3. Panyadhyaksha
d. Incharge of Commerce                               4. Samaharta
a          b          c          d
(A)       4          2          1          3
(B)       2          1          3          4
(C)       4          2          3          1
(D)       1          3          4          2
Answer: (A)

13. Tiruvachakam which occupies a place akin to the Upanishads in the Sanskrit tradition was composed by
(A) Tirumangai
(B) Kulasekhara
(C) Tirumular
(D) Manikkavachakar
Answer: (D)

14. Which one of the following is a work on astrology?
(A) Baveru Jataka
(B) Sibi Jataka
(C) Sutasoma Jataka
(D) Yavana Jataka
Answer: (D)

15. According to the inscriptional evidence the relative value of gold and silver coins during the Saka-Satavahana period was
(A) 1:5
(B) 1:15
(C) 1:25
(D) 1:35
Answer: (D)

16. Who had the first right in the succession of stridhana?
(A) Son
(B) Daughter
(C) Daughter-in-law
(D) Husband
Answer: (B)

17. The elevan headed Bodhisattva image is represented in a Chaitya hall of
(A) Ajanta
(B) Ellora
(C) Kanheri
(D) Karle
Answer: (C)

18. The guild which had migrated from Lata to Dasapura during the Gupta period traded in
(A) oil
(B) silk
(C) food grain
(D) wine
Answer: (B)

19. Match List I and List II and select the correct answer with the help of the codes given below:
List – I (Philosophical Schools)                                              List – II (Teachers)
a. Nyaya                                                                                  1. Gautama
b. Purva Mimamsa                                                                  2. Isvarakrisna
c. Sankhya                                                                               3. Jaimini
d. Vaisesika                                                                             4. Kanada
Codes:
a          b          c          d
(A)       1          3          4          2
(B)       1          3          2          4
(C)       4          2          1          3
(D)       2          1          3          4
Answer: (B)

20. Where was a Chaitya griha constructed specially for the Buddhist monks of Sri Lanka during the Ikshvaku period?
(A) Ajanta
(B) Amaravati
(C) Karle
(D) Nagarjunakonda
Answer: (D)






21. Which of the Pallava rathas has a hut like roof?
(A) Arjuna
(B) Bhima
(C) Dharmaraja
(D) Draupadi
Answer: (D)

22. Where had the Sailendra king Balaputradeva constructed a Buddhist Vihar in India?
(A) Nalanda
(B) Nagipatanam
(C) Sarnath
(D) Vikramasila
Answer: (A)

23. Which of the following had been the chief centres of casting bronze images during the Pala Period?
1. Kurkihar
2. Nalanda
3. Rajgriha
4. Vaisali
Choose the correct answer from the code given below:
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 2 and 4
Answer: (A)

24. Which kind of gift ceremony was performed by the Rashtrakuta king Dantidurga at Ujjain?
(A) Tulapurusha
(B) Hiranyagarbha
(C) Saptasagar
(D) Ratnadhenu
Answer: (B)

25. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Basava compeletely rejected the Vedas and authority of the Brahmana class.
Reason (R): He ordained a new priesthood the Jangamas.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

26. Which of the following Orissan temples has a khakhara type of Sikhara?
(A) Jagannath Temple
(B) Lingaraja Temple
(C) Rajarani Temple
(D) Vaitala deul Temple
Answer: (D)

27. The seeds of Borobudur temple of ancient Java can be traced in which of the following stupas?
(A) Amaravati
(B) Ghantasala
(C) Nagarjunakonda
(D) Nalanda
Answer: (B)

28. Identify the temple which served as a centre of higher education:
(A) Dashavatar temple at Devgarh
(B) Sasbahu temple at Gwalior
(C) Shore temple at Mamallapuram
(D) Trayipurush temple at Salotgi
Answer: (D)

29. A gold coin attributed to Harsha depicts on the reverse
(A) Gautama Buddha
(B) Maitreya
(C) Surya
(D) Siva
Answer: (D)

30. Who among the following authors is known for his satires on the evils of contemporary society?
(A) Bana Bhatta
(B) Kshemendra
(C) Pravarasena
(D) Rajasekhara
Answer: (B)






31. Match List I and List II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List – I (Temples)                                            List – II (Builders)
a. Brihadesvara temple, Tanjavur                    1. Dhanga
b. Virupaksha temple, Pattadakal                   2. Rajaraja
c. Visvanath temple, Khajuraho                      3. Lalitaditya
d. Martanda temple, Kashmir                         4. Lokamahadevi
Codes:
a          b          c          d
(A)       1          3          2          4
(B)       2          4          1          3
(C)       4          1          3          2
(D)       2          3          4          1
Answer: (B)

32. Out of 18 rulers of the family at least one third were women. This refers to
(A) Bhaumakaras
(B) Chalukyas
(C) Rashtrakutas
(D) Vakatakas
Answer: (A)

33. Who among the following called themselves ‘Brahma-Kshatriya’?
(A) Palas
(B) Senas
(C) Cholas
(D) Rashtrakutas
Answer: (B)

34. The celebrated mathematician Bhaskara lived in the court of:
(A) Chalukyas of Badami
(B) Cholas of Tanjavur
(C) Pallavas of Kanchi
(D) Yadavas of Devagiri
Answer: (D)

35. Who among the following founded the city of Parihasapura?
(A) Didda
(B) Harsha
(C) Lalitaditya
(D) Yasovarman
Answer: (C)

36. Sultan Ghari built by Iltutmish in 1231 A.D. is a:
(A) Mosque
(B) Tomb
(C) Madrassa
(D) Kotla
Answer: (B)

37. Who stated that for the first time in India a true arch was introduced in Balban’s tomb?
(A) Percy Brown
(B) E.B. Havell
(C) H. Goetz
(D) James Fergusson
Answer: (A)

38. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:
List – I (Concept)                                           List – II (Meaning)
a. Tasawwuf                                                    1. Concept of one God
b. Tauhid                                                         2. Unity of God and being
c. Wahadat-ul-Wazud                                     3. Mysticism
d. Mujtahid                                                     4. One entitled to interprete holy laws
Codes:
a          b          c          d
(A)       3          1          2          4
(B)       1          3          2          4
(C)       1          3          4          2
(D)       3          2          1          4
Answer: (A)

39. Which of the following statement is true?
(A) The cult of Rambhakti was popularized by Ramanand in northern India.
(B) Chaitanya cultivated the ceremonial side of Krishnabhakti.
(C) Vallabhacharya believed that all ten incarnations of Vishnu are a part of the maya.
(D) Nabhadas was a nirguna bhakti saint.
Answer: (A)

40. Which of the following statements are true?
1. Sayyid Muhammad of Jaunpur proclaimed himself to be the Mahdi.
2. Mahdavi movement became widely popular in the Punjab.
3. Obliged to leave the kingdom of Jaunpur, Mahdi found shelter in Mandu under sultan Mahmud.
4. He was opposed by the Ulema.
Codes:
(A) 1, 2, 3
(B) 1, 3, 4
(C) 2, 3
(D) 1, 4
Answer: (D)






41. Which of the following poet was not connected with Shahjahan’s court?
(A) Abul Talib Kalim
(B) Samant
(C) Kavindra Acharya
(D) Chintamani
Answer: (B)

42. Shaikh Gesudaraz, a khalifa of Shaikh Nizamuddin Auliya established dargah of Chishti Silsilah at:
(A) Mysore
(B) Bidar
(C) Gulbarga
(D) Bijapur
Answer: (C)

43. Who is the author of ‘The Sources of Vijayanagara History’?www.netugc.in
(A) S.K. Aiyangar
(B) K.A. Nilakanta Sastri
(C) T.V. Mahalingam
(D) N. Venkataramanayya
Answer: (A)

44. Which were the temples built by Krishnadevaraya?
(A) Vithalaswami and Hazara Ramaswami temples
(B) Shri Ranganatha and Brihadesvara temples
(C) Hazara Ramaswami and Virupaksha temples
(D) Vithalaswami and Kailasanatha temples
Answer: (A)

45. The concept of Charbagh was brought by
(A) The Turks
(B) The Mughals
(C) The Aryans
(D) The Britishers
Answer: (B)

46. Badauni says that Akbar segregated prostitutes in a locality and it was called:
(A) Zanan khana
(B) Shaitanpurah
(C) Malzadipurah
(D) Vaishyapurah
Answer: (B)

47. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Akbar rescued painting from religious connotations.
Reason (R): Akbar’s interest in painting was in its thematic aspect rather than its ideological dimensions.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (R) is true, but (A) is false.
Answer: (B)

48. Match List I and List II and select the correct answer with the help of the codes given below:
List – I (Authors)                                                                    List – II (Books)
a. Abdul Sattar bin Qasim Lahori                                           1. Majalis-i-Jahangiri
b. Moitmid Khan                                                                    2. Iqbalnama-i-Jahangiri
c. Shaik Farid Bhukhari                                                          3. Zakhiral-ul Khawanin
d. Khawaja Kamgar Husaini                                                   4. Maasir-i-Jahangiri
Codes:
a          b          c          d
(A)       1          2          3          4
(B)       2          1          3          4
(C)       4          2          1          3
(D)       3          1          2          4
Answer: (A)

49. Which of the following statements are true?
1. Mughal miniatures also present various facets of the life of ordinary people.
2. Persian elements became an integral part of the Mughal painting.
3. Mughal painting was an off shoot of the traditions of Persian painting.
4. Ustad Mansur specialized in the portrayal of flora and fauna.
Codes:
(A) 1, 2, 3
(B) 1, 2, 4
(C) 2, 3, 4
(D) 3, 4
Answer: (B)

50. Who among the following rulers was the patron of musician Lal Khan Gunsamudra?
(A) Hussain Shah Sharqi
(B) Baj Bahadur of Malwa
(C) Shah Jahan
(D) Jahandar Shah
Answer: (C)

51. The city of Shah Jahanabad founded by Emperor Shah Jahan was not consisted of:
(A) Lal Qila
(B) Jama Masjid
(C) Din Panah
(D) Chandni Chowk
Answer: (C)

52. The book Asar-us Sanadid written by Sir Syed Ahmad Khan in 1846 is a history of monuments of Delhi and it was written in the language
(A) Arabic
(B) Persian
(C) Urdu
(D) English
Answer: (C)

53. In Tuzuk-i-Jahangiri, Jahangir writes, ‘In the whole of the hereditary dominions, both the crown lands and the jagirs, I ordered the preparation of bulghar-khanas.’ Bulghar-khanas were for
(A) Accommodation for nobles
(B) Residences for Sufis
(C) Free eating houses where cooked food might be provided for the poor according to their condition
(D) Accommodation for travellers
Answer: (C)

54. Which of the following is not a work of poet Kesavdas?
(A) Rasik-Priya
(B) Ramchandrika
(C) Jahangir-yas-Chandrika
(D) Nam-mala
Answer: (D)

55. In South India there are variety of ragas. Some ragas are identified with regions. Point out from the following which one can be identified with a region
(A) The Suddhas
(B) The Gaudas
(C) The Turhi Todi
(D) The Talas
Answer: (C)

56. Which of the following colleges was established first?
(A) Muhammedan Anglo-Oriental College, Aligarh
(B) Delhi College
(C) Mayo College, Ajmer
(D) Hindu College, Calcutta
Answer: (D)

57. Who among the following transformed the traditional Ganapati festival of Maharashtra into a national festival and also gave it a political colour?
(A) Shivaji
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Ram Das
(D) M.G. Ranade
Answer: (B)

58. Who among the following launched the Depressed Class Mission Society in 1906?
(A) V.R. Shinde
(B) N.C. Kelkar
(C) S. Paranjpe
(D) A.V. Thakkar
Answer: (A)

59. Who was the author of the book Unhappy India written as a response to the book Mother India?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Lala Hardayal
(C) Mahatma Gandhi
(D) B.G. Tilak
Answer: (A)

60. Which of the following is not true about Raja Ram Mohan Roy?
(A) The Permanent Settlement of Bengal was opposed by him.
(B) He had to close down the publication of Mirat-ul-Akhbar under the Licensing Regulation of 1823.
(C) He organised the first intercaste marriage under the auspices of the Brahmo Samaj.
(D) He supported the western education.
Answer: (C)

61. Which of the following is not one of the recommendations of the Wood’s Despatch, 1854?
(A) The aim of Government’s policy of education is to spread the western education.
(B) The vital place is assigned for the English language, but it is also felt that the regional languages should also be kept in order to take the European knowledge to the remote areas.
(C) To open primary and vernacular high schools at district levels.
(D) To set up universities on the large scale.
Answer: (D)

62. The Theosophical Society was opened in the U.S.A. by:
(A) Madam H.P. Blavatski and Col. H.S. Olcott
(B) Annie Besant
(C) A.O. Hume
(D) Lala Hardayal
Answer: (A)

63. Who established the Muhammadan Literary Society in Calcutta in 1863?
(A) Sir Syed Ahmad
(B) Syed Ameer Ali
(C) Mohd. Iqbal
(D) Nawab Abdul Latif
Answer: (D)

64. Match List I and List II and select the correct answer with the help of the codes given below:
List – I (Authors)                                                        List – II (Books)
a. B.G. Tilak                                                                1. Ganadebata
b. Catherine Mayo                                                      2. Mother India
c. Dadabhai Naoroji                                                    3. Gita Rahasya
d. Tara Shankar Bandopadhyaya                                4. Poverty and Unbritish Rule in India
Codes:
a          b          c          d
(A)       1          3          2          4
(B)       2          4          3          1
(C)       3          2          4          1
(D)       4          3          1          2
Answer: (C)

65. Arrange the following events related to Gandhiji in a chronological order and select the correct answer using the code given below:
1. Rowlatt Satyagraha
2. Dandi March
3. Champaran Satyagraha
4. Khera Satyagraha
Codes:
(A) 1 3 2 4
(B) 2 4 1 3
(C) 3 4 1 2
(D) 4 2 3 1
Answer: (C)

66. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Swami Vivekananda attended the Parliament of Religions in Chicago, and impressed the Westerners about India’s rich cultural heritage and his excellent oratory.
Reason (R): He emphasized that the Indian culture is superior to its western counterparts and hence there is nothing in the western culture to give to India.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

67. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Gandhiji sat on fast unto death in 1932.
Reason (R): He was opposed to the grant of separate electorates to the depressed classes.
In the context of the above two\ statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

68. The founder President of Harijan Sewak Sangh launched by Mahatma Gandhi, was:
(A) Amrit Lal Thakkar
(B) G.D. Birla
(C) B.R. Ambedkar
(D) Mahadev Desai
Answer: (B)

69. The Parliament building in New Delhi was designed by:
(A) Robert Toll Russell
(B) A.G. Shoesmith
(C) Le Corbusier
(D) Herbert Baker
Answer: (D)

70. Who was the Architect of Victoria Memorial, Calcutta (Kolkata)?
(A) Vincent J. Esch
(B) Sir William Emerson
(C) William Berges
(D) Hodgeson
Answer: (B)

Read the following passage carefully and answer questions from 71 to 75:
V.A. Smith had observed that there was a general decline in everything from about 647. The statement is a little exaggerated and is therefore rightly criticized. In the early medieval period there are important names in the different fields of art and scholarship who compare favourably with their counterparts in earlier times. What is however significant and which is often overlooked is the fact that there was not much original and creative activity in most aspects of cultural life. It was an age mostly of commentaries and digests and not of original works. The emphasis seems to have been on the preservation and explanation of the existing fund of knowledge. This tendency is found in legal writings, philosophical literature and works on astronomy, medicine and other similar technical branches. The literary works also do not reveal any freshness, but bound to earlier conventions, excel in laboured and pedantic imitation of the past masters. The output in the field of art and architecture, though imposing in size and volume, is formal and conventional in approach, without much life and vigour. The intrusion of Islam accelerated the process of the decline of Indian culture which had started in the early medieval period.

71. 647 is a landmark date in India from the point of view of:
(A) Political history
(B) Economic history
(C) Social history
(D) Art history
Answer: (A)

72. V.A. Smith’s observation is:
(A) True
(B) False
(C) Overstatement
(D) Neutral
Answer: (C)

73. Who, among the following early medieval play writers, can be placed second only to his predecessor Kalidasa?
(A) Bhavabhuti
(B) Bhatta Narayana
(C) Rajasekhara
(D) Krisnamisra
Answer: (A)

74. Different aspects of cultural life after 647 were characterised by:www.netugc.in
(A) Profuse creativity
(B) Writing of original works
(C) Writing of commentaries and digests
(D) Expansion of new knowledge
Answer: (C)

75. The examples of Art of early- Medieval period are:
(A) Few in number
(B) Lifeless and weak in execution
(C) Innovative in imagination
(D) Excel their precursors
Answer: (B)