2013 September UGC NET Examination in International & Area Studies, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. The theory of hegemonic stability was proposed by
(A) Stephen Krasner
(B) Robert Gilpin
(C) Immanuel Walterstein
(D) Charles Kindleberger
Answer: (D)

2. Match the following thinkers with their concepts by using the correct code given below:www.netugc.in
List – I (Thinkers)                                                       List – II (Concepts)
a. Robert Mundell                                                       i. Spill over
b. Adam Smith                                                            ii. Theory of Optimum Currency
c. Ernst Haas                                                               iii. Hegemony
d. Antonio Gramsci                                                    iv. Invisible hand
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         ii          iii         i
(B)       i           iii         ii          iv
(C)       ii          iv         i           iii
(D)       iii         i           iv         ii
Answer: (C)

3. The Gini coefficient is used to measure one of the following:
(A) Population groups
(B) Stock markets and its impact on the economy
(C) The degree of inequality in the distribution of income in a given society.
(D) Power distribution and income inequality in a given society.
Answer: (C)

4. The focus of constructivism is on
(A) Power and anarchy in the international system
(B) Ideas and beliefs that inform actors.
(C) Identities and interests in a given milieu.
(D) International institutions and processes.
Answer: (B)

5. Who among the following, defined War as “organized violence carried on by political units against each other”?
(A) Hedley Bull
(B) Quincy Wright
(C) Carl Von Clausewitz
(D) Raymond Aron
Answer: (A)

6. Who, among the following, wrote the book “Bananas, Beaches and Bases: Making feminist sense of International Politics.”?
(A) P. Darby
(B) C. Weber
(C) C. Enloe
(D) A.J. Paolini
Answer: (C)

7. Choose the correct answer for Assertion (A) and Reason (R) by using the code given below:
Assertion (A): American Cold Warriors embraced geopolitics as a basis for a national policy.
Reason (R): It was aimed at confronting the Soviet Union and International Communism by introducing politico strategic concepts as containment, domino theory, balance-of-power linkages and linchpin states.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

8. Who among the thinkers given below would you associate with the idea that “the territorial state is vital to the capitalist system and therefore to the operation of the world economy”?
(A) Peter Drucker
(B) E.P. Thompson
(C) Michael Hardt
(D) Peter Taylor
Answer: (D)

9. Match the following thinkers in Table – I with their seminal works in Table – II on the basis of the correct code given below:
Table – I (Thinkers)                 Table – II (Works)
a. Clausewitz                           i. Geographical Pivot of History
b. A.T. Mahan                         ii. The Command of Air
c. H. MacKinder                     iii. The Campaign of 1812 in Russia
d. Douhet                                iv. The Interests of America in Sea Power, Present and Future
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       ii          iii         iv         i
(C)       iv         iii         ii          i
(D)       iii         iv         i           ii
Answer: (D)

10. Which one of the following has been on the offensive for the end of democratic system in Pakistan as witnessed in 2013 elections in Pakistan?
(A) Tehrik-e-Pakistan Taliban
(B) J.U.D.
(C) L.E.T.
(D) Afghanistan Taliban
Answer: (A)






11. Which one of the following countries has emerged as the biggest market of personal computers (PCs) in 2013 in the globalised world?
(A) U.S.A.
(B) China
(C) India
(D) Japan
Answer: (B)

12. Which among the following are identified as countries of the Golden Triangle?
(A) Laos, Vietnam, Cambodia
(B) Afghanistan, Pakistan, Iran
(C) Myanmar, India, China
(D) Myanmar, Thailand, Laos
Answer: (D)

13. Which one of the following is not identified as existential threat to human kind?
(A) Weapons of Mass Destruction
(B) Climate change
(C) International terrorism
(D) Globalisation
Answer: (D)

14. Which of the following is not a chemical warfare agent?
(A) Tabun
(B) Sarin
(C) Chloropicrin
(D) SARS
Answer: (D)

15. Who articulated the ‘Atom for Peace’ concept?
(A) D. Eisenhower
(B) W. Wilson
(C) J.F. Kennedy
(D) W. Clinton
Answer: (A)

16. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:
Assertion (A): During the cold war period the prevailing Western conception of ‘National
Security’ gradually shifted to ‘International Security’.
Reason (R): As cold war evolved towards the super power détente of 1970s, the prevailing terminology was increasingly that of ‘International Security’.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A).
(B) (A) is correct, but (R) is not correct.
(C) Both (A) and (R) are not correct.
(D) (A) is not correct, but (R) is correct.
Answer: (A)

17. The Kurds are significant minorities in the following countries of West Asia:
(A) Turkey, Iraq, Oman
(B) Iran, UAE, Jordan
(C) Turkey, Syria, Saudi Arabia
(D) Turkey, Iran, Iraq
Answer: (D)

18. The Suez Canal connects the following:
(A) The Atlantic Ocean and the Mediterranean Sea
(B) Pacific and Atlantic Ocean
(C) Black Sea and Mediterranean Sea
(D) Red Sea and Mediterranean Sea
Answer: (D)

19. Match the leaders mentioned in List – I with their countries mentioned in List – II with the help of code given below:
List – I (Leaders)                                                        List – II (Countries)
a. Kamal Ataturk                                                        i. Iran
b. Golda Meir                                                              ii. Tunisia
c. Mohammed Mossadegh                                          iii. Turkey
d. H. Bargiba                                                              iv. Israel
Codes:
a          b          c          d
(A)       iii         iv         i           ii
(B)       iv         ii          iii         i
(C)       i           iii         ii          iv
(D)       ii          i           iv         iii
Answer: (A)

20. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:www.netugc.in
Assertion (A): The Iranian Revolution has served to reconfigure the politics of West Asia.
Reason (R): It marked a crucial moment in the emergence of militant Islam. It reflected the aspirations of Muslims who had felt humiliated and frustrated by their bitter experiences with the West.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)






21. ‘Shock and Awe’ tactics were used in one of the following:
(A) Gulf War I
(B) Gulf War II
(C) Global War on Terror (GWOT)
(D) World War II
Answer: (B)

22. The 1975 Algiers Accord provides for
(A) End of the UN intervention in Iraq
(B) Ceasefire between Egypt and Israel
(C) Agreement between Iraq and Iran to settlement border disputes
(D) To end the Kurdish War
Answer: (C)

23. Chronologically arrange the Presidents in the post-revolution Iran (1979) in the ascending order by using the correct code given below:
i. Mohammad Khatami
ii. Abolhasan Banisadr
iii. Ali-Akbar Hashemi Rafsanjani
iv. Ali Khamenei
Codes:
(A) iv i ii iii
(B) iii ii i iv
(C) i iii iv ii
(D) ii iv iii i
Answer: (D)

24. Turkey became an associate member of the ‘European Common Market’ in the year
(A) 1965
(B) 1963
(C) 1982
(D) 1985
Answer: (B)

25. With reference to West Asia, choose the odd one out:
(A) Ottoman Empire
(B) Mandate System
(C) Western Colonialism
(D) Apartheid Policy
Answer: (D)

26. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:
Assertion (A): China intended to keep away India as member of East Asian Summit (EAS). But India became a member though it does not belong to East Asia.
Reason (R): The ASEAN and Japan strongly supported India’s case to be a member of the EAS.
Codes:
(A) (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (R).
(B) (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

27. Arrange the following events in a chronological ascending order on the basis of code given below:
i. Dr. Mahathir Mohammad became Prime Minister in Malaysia.
ii. Ferdinand Marcos fled to Hawaii from the Philippines.
iii. Sukarno transferred power to Suharto in Indonesia.
iv. Lao People’s Democratic Republic was established.
Codes:
(A) iv ii iii i
(B) iii iv i ii
(C) ii iv iii i
(D) i iii ii iv
Answer: (B)

28. Match List – I (Country) with List – II (Year of Independence) by using the correct code given below:
List – I (Country)                                                                                List – II (Year)
a. Brunei                                                                                              i. 1957
b. Cambodia                                                                                        ii. 1948
c. Malaysia                                                                                          iii. 1984
d. Myanmar                                                                                         iv. 1953
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         iii         ii          i
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       i           ii          iv         iii
(D)       ii          iii         iv         i
Answer: (B)

29. Establishment of an ASEAN community by 2015 was signed at
(A) Bangkok Declaration of 1967
(B) Phnom Penh Declaration of 2002
(C) East Asia Summit of 2005
(D) Cebu Declaration of 2007
Answer: (C)

30. Which one of the following is ASEAN’s highest decision-making body?
(A) Foreign Ministers Conference of ASEAN
(B) ASEAN Regional Forum (ARF)
(C) ASEAN + 3
(D) ASEAN Summit
Answer: (D)






31. Which one of the following Southeast Asian countries was victimised by terrorist bombings at Valentine Day?
(A) Thailand
(B) Myanmar
(C) Cambodia
(D) Indonesia
Answer: (A)

32. Name the Southeast Asian country who is inclined in providing physical connectivity between South Asia and Southeast Asia.
(A) Indonesia
(B) Myanmar
(C) Cambodia
(D) Thailand
Answer: (B)

33. Which one of the following is identified as the largest island of the South-east Asian region?
(A) Luzon
(B) Borneo
(C) Sulawesi
(D) Sumatra
Answer: (B)

34. India’s Nuclear Doctrine should be revamped because of the following:
(A) China’s strategic, tactical and theatre nuclear capabilities
(B) Pakistan’s efforts for lowering the threshold of using tactical nuclear weapons at theatre level
(C) India’s credible nuclear force requirements vis-à-vis China and Pakistan.
(D) All of the above three
Answer: (D)

35. Chronologically arrange the following Nigerian Chief Executives in the ascending order on the basis of code given below:
i. Sani Abacha
ii. Olusegun Obasanjo
iii. Shehu Shagari
iv. Ibraham Babangida
Codes:
(A) iv i ii iii
(B) i ii iii iv
(C) iii iv i ii
(D) ii iii iv i
Answer: (C)

36. The Abuja Treaty (1991) resulted in the formation of one of the following:
(A) Gulf Co-operation Council
(B) African Central Bank
(C) African Economic Community
(D) African Monetary Union
Answer: (C)

37. Match the country mentioned in List – I with their previous names mentioned in List – II by using the correct code given below:
List – I (Country)                                                                    List – II (Old Names)
a. Benin                                                                                   i. Gold Coast
b. Bourkina Fasso                                                                   ii. Dahomey
c. Ghana                                                                                  iii. Upper Volta
d. Malawi                                                                                iv. Nyasaland
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          iii         i           iv
(B)       iii         i           iv         ii
(C)       ii          iv         i           iii
(D)       iv         ii          iii         i
Answer: (C)

38. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:
Assertion (A): Most of the weakest States in the world are concentrated in sub-Saharan Africa.
Reason (R): These States fail the most basic test of State power; they are unable to maintain domestic order and personal security, civil strife and even civil war become almost routine.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

39. The African Union was formed in one of the following years:
(A) 1995
(B) 2001
(C) 2002
(D) 2004
Answer: (B)

40. The Berber uprising took place against the Government in which of the following countries?
(A) Algeria
(B) Ethiopia
(C) Cameroon
(D) Nigeria
Answer: (A)






41. The concept of the Government of National Unity was developed by one of the following countries of Africa:
(A) Nigeria
(B) Tanzania
(C) South Africa
(D) Uganda
Answer: (C)

42. The Russian Federation today follows the party system in the following way:
(A) Biparty system
(B) Triparty system
(C) Multiparty system
(D) One party system
Answer: (C)

43. A novel feature of the Russian Federal System is included in Article 72 of the Constitution of 1993 that states:www.netugc.in
(A) Ad-hoc Union
(B) Centralisation of powers
(C) Joint jurisdiction of the Federal and State units
(D) Internationalism
Answer: (C)

44. Which one of the following countries is not a part of the Shanghai Cooperation Organisation?
(A) Turkmenistan
(B) Tajikistan
(C) Kyrgyzstan
(D) Uzbekistan
Answer: (A)

45. How many Former Soviet Republics joined the Commonwealth of Independent States?
(A) 7
(B) 9
(C) 11
(D) 13
Answer: (B)

46. Match the countries in List – I with their leaders in List – II by using the correct code given below:
List – I (Country)                                                                    List – II (Leaders)
a. Russia                                                                                  i. Putin
b. Tajikistan                                                                             ii. Karimov
c. Uzbekistan                                                                          iii. Niyazev
d. Kazakhstan                                                                                     iv. Nazarbayev
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       i           iii         ii          iv
(C)       ii          iv         i           iii
(D)       iv         i           iii         ii
Answer: (B)

47. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:
Assertion (A): The disintegration of the Soviet Union brought Russia’s decisive retreat from socialism and a turn to capitalism.
Reason (R): The disintegration eliminated its ‘Superpower’ status.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the only explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

48. Which one of the following countries regards Church as a valuable ally in building patriotic loyalty, national pride and ethical values?
(A) Belarus
(B) Ukraine
(C) Georgia
(D) Russia
Answer: (D)

49. Which Article in the Russian Constitution of 1993 states that ‘no ideology be established as state or an obligatory one’?
(A) Article 3
(B) Article 10
(C) Article 13
(D) Article 15
Answer: (C)

50. As a multiethnic state, Russia has the following number of ethnic groups:
(A) 70
(B) 90
(C) 140
(D) 185
Answer: (D)

51. What is the National Assembly of Bhutan called?
(A) Assembly
(B) Ladoe Tashogdu
(C) Tashogdu
(D) Lhengye Shungtsog
Answer: (C)

52. Which news channel telecast helped Tamil groups in projecting the brutal killings of the Tamils by Sri Lankan army at the UN?
(A) CNN-IBN
(B) T.V. Q
(C) T.V. 4
(D) Times Now
Answer: (C)

53. Who termed India’s party system as the “Congress System”?
(A) Partha Chatterjee
(B) Ashis Nandy
(C) Sudipta Kaviraj
(D) Rajani Kothari
Answer: (D)

54. Match the South Asian States in List – I with their political parties in List – II from the code given below:
List – I (States)                                                                       List – II (Parties)
a. Sri Lanka                                                                             i. Jatiya
b. Bangladesh                                                                                     ii. Trotskyist
c. India                                                                                    iii. MQM
d. Pakistan                                                                              iv. PMK
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         ii          iii         i
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       ii          i           iv         iii
(D)       i           iii         ii          iv
Answer: (C)

55. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:
Assertion (A): The aggressive pursuit of interests by a politically mobilized citizenry can strain the limited capacity of political institutions in South Asia.
Reason (R): Despite the pressure on the institutions and the occasional political crisis, the system has so far maintained its resilience.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

56. Sikkim was merged with India in the year
(A) 1972
(B) 1974
(C) 1985
(D) 1987
Answer: (B)

57. ‘South Asia Growth Quadrangle’ comprises
(A) India, Sri Lanka, Pakistan and Bangladesh
(B) India, Pakistan, Afghanistan and Bhutan
(C) India, Bangladesh, Nepal and Bhutan
(D) India, Nepal, Sri Lanka and Bhutan
Answer: (C)

58. The Fifth Summit of ‘BRICS’ was held at
(A) New Delhi
(B) Moscow
(C) Durban
(D) Beijing
Answer: (C)

59. Which one of the US Presidents named below called his Government as “Government by the Committees”?
(A) Theodore Roosevelt
(B) John Kennedy
(C) Woodrow Wilson
(D) Richard Nixon
Answer: (C)

60. Match the following doctrines of U.S. Presidents in List – I with their explanations in List – II with the code given below:
List – I (Doctrines)                                                     List – II (Explanations)
a. Truman doctrine                                                      i. Support all freedom fighters
b. Reagon doctrine                                                      ii. Containment of hostile regimes
c. Clinton doctrine                                                      iii. Pre-emption and unilateralism
d. Bush doctrine                                                         iv. Always act multilaterally
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           iii         ii          iv
(B)       ii          i           iv         iii
(C)       iii         iv         i           ii
(D)       iv         ii          iii         i
Answer: (B)

61. Who, among the following, argued that the United States was the world’s “first new nation” in the sense that the problems it faced in its efforts to establish a stable and principled political system after winning independence?
(A) James Bryce
(B) Leon D. Epstein
(C) Alexis de Tocqueville
(D) Seymour M. Lipset
Answer: (D)

62. Who, among the following, is the first Female Speaker of the House of Representatives in the United States?
(A) Nancy Pelosi
(B) Hillary Clinton
(C) Madeline Albright
(D) Geraldine Ferraro
Answer: (A)

63. Which one of the following practices is known as “Gerry mandering” in the United States?
(A) Corruption between the friends of the President.
(B) A client and master relationship.
(C) District making on a partisan basis for political reasons.
(D) Changing parties often.
Answer: (C)

64. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:
Assertion (A): The existence and articulation of interest groups in the US have opposed, what
Rosenau called, the general will.
Reason (R): They are opposed to the doctrine of genuine representation and makes them immune to public accountability.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

65. New Orleans in the United States was largely flooded and destroyed after Hurricane ‘Katrina’ in August 2005. Which one of the following ethnic groups was affected the most?
(A) Whites
(B) Latinos
(C) African-Americans
(D) Asians
Answer: (C)

66. Who had been the Democratic Party candidate for the 2004 US Presidential election?
(A) John Kerry
(B) Al Gore
(C) Bill Clinton
(D) Howard Dean
Answer: (A)

67. The members of South American Union make the following groups:
(A) Mercosur and EU groups
(B) Andean and OAS groups
(C) Andean and Mercosur groups
(D) OAS and NAFTA groups
Answer: (C)

68. The ‘Charcas Triangle’ an important gas field, is located in
(A) Bolivia
(B) Peru
(C) Mexico
(D) Venezuela
Answer: (B)

69. Fidel Castro’s Chief Lieutenant, Che Guevara was killed in 1967 in one of the following countries:
(A) Colombia
(B) Ecuador
(C) Bolivia
(D) Peru
Answer: (C)

70. Match the countries in List – I with the names of political parties in List – II by using the correct code as given below:
List – I (Country)                                                                    List – II (Political Party)
a. Brazil                                                                                   i. Social Democratic Party
b. Cuba                                                                                    ii. Communist Party
c. Mexico                                                                                iii. National Action Party
d. Nicaragua                                                                            iv. Constitutionalist Liberal Party
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       ii          iii         iv         i
(C)       iv         i           ii          iii
(D)       iii         iv         i           ii
Answer: (A)

71. Arrange the following countries in an ascending order in terms of their size
(A) Venezuela, Paraguay, Uruguay, Peru
(B) Uruguay, Paraguay, Venezuela, Peru
(C) Peru, Paraguay, Venezuela, Uruguay,
(D) Peru, Chile, Mexico, Ecuador
Answer: (B)

72. In Latin America, President Jose Daniel Ortega Saavedra is associated to which one of the following parties?
(A) Nicaragua Liberal Alliance (ALN)
(B) Constitutionalist Liberal Party (PLC)
(C) Sandinista National Liberation Front (FSLN)
(D) Communist Party (CP)
Answer: (C)

73. Chronologically arrange the following Mexican Presidents in the ascending order of their Presidency by using the code given below:
i. Vicente Fox
ii. Felipe Calderon
iii. Carlos Salinas de Gortari
iv. Ernesto Zedillo
Codes:
(A) iii iv i ii
(B) i ii iii iv
(C) ii iii iv i
(D) iv i ii iii
Answer: (A)

74. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Identify the correct code for them.
Assertion (A): In the midst of the worldwide ‘Crisis of Socialism’ Cuba stood almost alone against the global offensive of capitalism.
Reason (R): Cuba remained the one society which retained its revolutionary commitment to Socialism.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (A)

75. Who among the following in 1970 became the first popularly elected Socialist President in Chile?
(A) Salvador Allende
(B) Daniel Ortega
(C) Pinochet
(D) Pablo Neruda
Answer: (A)