2013 September UGC NET Examination in Labour Welfare and Industrial Relations, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. Who had given the conceptual, human and technical skills concept of managerial skills?
(A) Robert Blake
(B) Henry Mintzberg
(C) Robert Katz
(D) Heinz Weihrich
Answer: (C)

2. Who had advocated the systems approach model?
(A) John T. Dunlop
(B) Herbert A. Spencer
(C) Charles A. Spaulding
(D) Talcott Parsons
Answer: (A)

3. Who advocated the theory Z?
(A) Douglas Murray McGregor
(B) William Ouchi and Price
(C) John Galbraith
(D) Jerdee and Caroll
Answer: (B)

4. Induction is viewed as
(A) Socializing process
(B) Belongingness
(C) Feel at home
(D) All the above
Answer: (D)

5. Match the following:
Approaches to HRD                                       Propagator
a. Human Capital Approach                           i. UNDP
b. Socio Psychological Approach                   ii. Human Development Report of the UN
c. Poverty Alleviation Approach                    iii. T.W. Schultz
d. World Human Development Approach.     iv. David McClelland
Codes:
a          b          c          d
(A)       iii         iv         ii          i
(B)       ii          iv         i           iii
(C)       iv         iii         i           ii
(D)       iii         ii          i           iv
Answer: (A)

6. The ongoing globalization in India requires drastic changes under which of the labour legislations?
(A) The Factories Act
(B) The Employees’ State Insurance Act
(C) The Industrial Disputes Act
(D) The Employees’ Provident Funds Act
Answer: (C)

7. Which of the following conventions has secured highest number of ratifications?
(A) Forced Labour Convention (No 29)
(B) Freedom of Association and Protection of Right to Organize (No 87)
(C) Equal Remuneration Convention (No 100)
(D) All the above
Answer: (D)

8. The composition of which of the following is similar to the structure of I.L.O?
(A) Canteen Managing Committee
(B) Standing Labour Committee
(C) Safety Committee
(D) Works Committee
Answer: (B)

9. Which of the following legislations extends some sort of benefit to retired employees also?
(A) Maternity Benefit Act
(B) Employees’ Compensation Act
(C) Employees’ State Insurance Act
(D) Payment of Bonus Act
Answer: (C)

10. Which of the following is not a method for fixing Minimum Wages under the Minimum Wages Act, 1948?
(A) Notification Method
(B) Committee Method
(C) Bargaining Method
(D) None of the above
Answer: (C)






11. Which of the following is not an objective of Workers’ Education Scheme in India?
(A) To make workers’ responsible citizens
(B) To make them efficient at work.
(C) To enable them to earn more.
(D) To make them responsible Union members and Officers.
Answer: (C)

12. Which part of the Indian Constitution has shaped the labour welfare programmes?
(A) Preamble
(B) The Directive Principles of State Policy
(C) Both (A) & (B)
(D) None of the above
Answer: (C)

13. Who among the following advocated the theory of full employment?www.netugc.in
(A) Beveridge
(B) Keynes
(C) Adam Smith
(D) A.C. Pigou
Answer: (B)

14. Which of the following provides for recognition of trade unions at the central level?
(A) Industrial Disputes Act
(B) Trade Unions Act
(C) Code of Discipline in Industry
(D) Inter-Union Code of Conduct
Answer: (C)

15. Which of the following legislations was based on the recommendations of the B.P. Adarkar Committee Report?
(A) Maternity Benefit Act
(B) Employees’ Compensation Act
(C) Employees’ Provident Funds Act
(D) Employees’ State Insurance Act, 1948
Answer: (D)

16. Which of the following industrial actions has been declared illegal by the Court of Law in India?
(A) Strike
(B) Gherao
(C) Go slow
(D) Lockout
Answer: (B)

17. The concept of co-operation in Industrial Relations was implemented through which of the following?
(A) Works Committee
(B) Joint Management Councils
(C) Workers’ representatives on the Board of Directors
(D) All the above
Answer: (D)

18. In which type of collective bargaining workers lose something instead of gaining?
(A) Concession Bargaining
(B) Coalition Bargaining
(C) Productivity Bargaining
(D) All the above
Answer: (A)

19. From which of the following, representatives are not taken in tripartite bodies in India?
(A) Management
(B) Labour/Trade Unions
(C) Government
(D) I.L.O.
Answer: (D)

20. Who was the Chairman of the National Commission on Rural Labour?
(A) Ravindra Verma
(B) H. Hanumantappa
(C) G. Ramanujam
(D) V.B. John
Answer: (B)






21. Which of the following cannot be said to be an objective of Workers’ Participation in Management?
(A) To associate in decision making process of the organization.
(B) To satisfy the urge of self-expression of workers.
(C) To promote a conducive environment in the organisation.
(D) To promote higher income and better conditions of employment for workers.
Answer: (D)

22. Which of the following combinations is taken as bipartitism in Industrial Relations?
(A) Government and Labour
(B) Government and Employer
(C) Labour and Management
(D) Employers and Consumers
Answer: (C)

23. In which of the following institutions Central Government prefers to place the labour policies for consultation?
(A) I.L.O.
(B) I.L.C / S.L.C
(C) Labour Ministers’ Conference
(D) None of the above
Answer: (B)

24. Which of the following prohibits formation or continuance of company unions?
(A) Code of discipline in industry
(B) Code of efficiency and welfare
(C) Inter-union code of conduct
(D) None of the above
Answer: (C)

25. The ongoing globalization in the country needs reforms in our labour laws. Which of the following forces oppose changes in the existing labour legislations?
(A) Government
(B) Labour and Trade Unions
(C) Employers’ Associations
(D) Human Rights’ Commission
Answer: (B)

26. In USA collective bargaining mostly takes place at the
(A) Industrial level
(B) Regional level
(C) National level
(D) Enterprise level
Answer: (D)

27. In which among the following countries Productivity Bargaining was first used?
(A) USA
(B) India
(C) U.K.
(D) Germany
Answer: (C)

28. The purpose of granting recognition to trade unions in USA by NLRB is to
(A) send representatives to I.L.O.
(B) to participate in Government Bodies
(C) to raise labour disputes
(D) to be accepted by Management for Collective Bargaining purposes
Answer: (D)

29. The recent Industrial Relations problem at Maruti Udyog Ltd. at its Manesar Plant was concerned with
(A) Permanent workers
(B) Contract labour
(C) Displaced persons
(D) None of the above
Answer: (B)

30. Which of the following statements is not correct in the light of present Industrial Relations scenario in India?
(A) Number of strikes is declining
(B) Rate of unionism is increasing
(C) Number of Lockouts is higher than the number of strikes
(D) Wages are revising
Answer: (B)






31. Union shop, closed shop, preferential shop are known as
(A) Union Security Measures
(B) Industrial Actions
(C) Organizational Security Measures
(D) All the above
Answer: (A)

32. Which of the following Federations is associated with International Confederation of Free Trade Unions (ICFTU)?
(A) AITUC
(B) INTUC
(C) BMS
(D) CITU
Answer: (B)

33. Which of the following can be said to be an Employers’ Association in India?
(A) Chambers of Commerce
(B) Federation of Indian Chamber of Commerce and Industry
(C) All India Sugar Mills Employers’ Association
(D) All the above
Answer: (D)

34. Which of the following strikes are not authorised by Union?
(A) Quickie Strike
(B) Lightning Strike
(C) Wild-Cat Strike
(D) All the above
Answer: (D)

35. Which of the following legislations deals with collective bargaining in USA?
(A) Labour Management Relations Act
(B) Landrum Griffin Act
(C) OASDHI Act
(D) None of the above
Answer: (A)

36. Which of the following statements about Economic Reforms in India is not true?
(A) Economic reforms were initiated in July 1991
(B) The balance of payment crisis led to the hurried introduction of Economic reforms
(C) LPG were the three components of Economic reforms
(D) It had least impact on the human resources management
Answer: (D)

37. Rationalization of human resource means
(A) only downsizing
(B) only increasing the manpower strength
(C) right sizing
(D) skill enhancement only
Answer: (C)

38. Name the economist turned Finance Minister, who initiated economic reforms in India?
(A) P. Chidambaram
(B) Manmohan Singh
(C) Pranab Mukherjee
(D) Yashwant Sinha
Answer: (B)

39. Kim Cameron defines ‘downsizing’ as a set of activities undertaken on the part of management and designed to improve organizational efficiency, productivity and/or competitiveness. It represents a strategy implemented by managers that affects the size of firm’s workforce, the costs and the work processes.”
From this definition which one is not true?
(A) To improve organizational efficiency
(B) Strategic decision of management
(C) Trade Union approved action plan
(D) Affects the size of firms’ workforce, costs and work processes
Answer: (C)

40. Which of the following is the meaning of ‘Golden handshake’?
(A) It is a bribe.
(B) It is a gift.
(C) It is a gratis.
(D) It is a compensation.
Answer: (D)






41. What are the four components of ‘4’ P model of organizational excellence as suggested in Toyota culture?www.netugc.in
(A) Plan, policy, procedure, programme
(B) Philosophy, process, people, problem solving
(C) Plan, philosophy, process, product
(D) Philosophy, product, price, promotion
Answer: (B)

42. Delphi Technique is used in
(A) Planning
(B) Promoting
(C) Forecasting
(D) Pricing
Answer: (C)

43. Which of the following is not a TQM technique?
(A) Six Sigma
(B) Zero Defect Programmes
(C) Quality Circles
(D) Core Competency
Answer: (D)

44. Which of the following is a Matrix Organization?
(A) When bureaucratic structure is made less hierarchical
(B) When project structure is superimposed on bureaucratic structure
(C) When project structure is independently created
(D) When projects are geographically dispersed
Answer: (B)

45. Who had advanced the ‘soft’ and ‘hard’ approach of HRM?
(A) Benjamin Schneider
(B) James Niniger
(C) John Storey
(D) Lloyd Baind
Answer: (C)

46. The book ‘Competitive Advantage’ is authored by
(A) C.P. Lewis
(B) Michael Porter
(C) C.K. Prahalad
(D) Sumantra Ghosal
Answer: (B)

47. The concepts of ‘human engineering’ and ‘ergonomics’ are advanced by which school of management thought?
(A) Quantitative School
(B) Human Relations School
(C) Behavioural School
(D) Scientific Management School
Answer: (D)

48. Which of the following statements about assessment centres is not correct?
(A) It is a simulation exercise.
(B) It is designed to evaluate managerial potential.
(C) It is used only as a selection technique.
(D) It uses interviews, in-basket problem solving exercises and business decision games as methods.
Answer: (C)

49. Assertion (A): Downsizing is an organisational imperative in the context of open market competition.
Reason (R): Outsourcing strategy gave rise to downsizing.
Codes:
(A) (A) is wrong and (R) is right.
(B) Both (A) and (R) are right.
(C) (A) right and (R) is wrong.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (B)

50. Which one is an underlying value in OD efforts?
(A) Profit maximization by hook or crook.
(B) Coercing the people
(C) Trust and support
(D) Resorting to short cut methods
Answer: (C)

51. Which of the following is not a traditional model of outsourcing?
(A) Transactional outsourcing
(B) Functional outsourcing
(C) Operational outsourcing
(D) Utility outsourcing
Answer: (B)

52. The ‘force-field analysis’ model of organisational change resistance was advanced by
(A) Abraham Maslow
(B) Douglas McGregor
(C) Kurt Lewin
(D) Chris Argyris
Answer: (C)

53. Which of the following is not a segment of David McClleland’s Theory of Needs?
(A) Need for Self Actualization
(B) Need for Achievement
(C) Need for Affiliation
(D) Need for Power
Answer: (A)

54. A systematic, integrated and planned approach to improve the effectiveness of groups of people in organizations is known as
(A) Management Development
(B) Organizational Development
(C) Managerial Training
(D) Management by Objectives
Answer: (B)

55. Which of the following is not a cross cultural theory of international HRM?
(A) Geert Hofstede’s Theory
(B) Cluckhohn-Strodthbeck’s Theory
(C) Halls Theory
(D) Jai B.P. Sinha’s Theory
Answer: (D)

56. Who among the following advocated the principles of Labour Legislation?
(A) Dankert
(B) V.V. Giri
(C) R.K. Dash
(D) S.D. Punekar
Answer: (C)

57. Which of the following is not a regulative type of labour legislation?
(A) Factories Act, 1948
(B) Trade Unions Act, 1926
(C) Industrial Disputes Act, 1947
(D) Industrial Employment (Standing Orders) Act, 1946
Answer: (A)

58. Which of the following is not a labour legislation?
(A) Factories Act
(B) Minimum Wages Act
(C) Untouchability Abolition Act
(D) Equal Remuneration Act
Answer: (C)

59. Social justice is the guiding principle of which of the following labour legislations?
(A) Factories Act
(B) Mines Act
(C) Plantation Labour Act
(D) Equal Remuneration Act
Answer: (D)

60. For which of the following the first labour legislation was enacted in 1860?
(A) Factory
(B) Industrial Relations
(C) Mines
(D) Plantations
Answer: (B)

61. The Factories Act, 1934 was enacted to implement the recommendations of which of the following?
(A) Labour Investigation Committee
(B) I.L.O.
(C) First National Commission on Labour
(D) Royal Commission on Labour
Answer: (D)

62. Which of the following labour legislations is implemented only by the Central Implementation Machinery?
(A) Industrial Disputes Act
(B) Trade Unions Act
(C) Employees’ State Insurance Act
(D) Maternity Benefit Act
Answer: (C)

63. Shops and Commercial Establishment legislations are included under which of following lists of Indian Constitution?
(A) Union List
(B) State List
(C) Concurrent List
(D) None of the above
Answer: (B)

64. What is the wage limit for employees to be covered under the Employee State Insurance Act as per the latest amendment?
(A) Rs. 15,000 per month
(B) Rs. 18,000 per month
(C) Rs. 20,000 per month
(D) Rs. 25,000 per month
Answer: (A)

65. Which of the following legislations in India is governed by a tripartite organization consisting of representatives of labour, management and Government?
(A) Industrial Disputes Act
(B) ESI Act
(C) Maternity Benefit Act
(D) Payment of Bonus Act
Answer: (B)

66. The eligibility condition for obtaining gratuity under the Payment of Gratuity Act, 1972 is
(A) Completion of 2 years of Service
(B) Completion of 3 years of Service
(C) Completion of 4 years of Service
(D) Completion of 5 years of Service
Answer: (D)

67. Which of the following has adopted the principle of fair wages in India?
(A) The Minimum Wages Act
(B) The Equal Remuneration Act
(C) The Wage Boards
(D) None of the above
Answer: (C)

68. The Bureau of Public Enterprises is related to
(A) Central Public Sector undertaking
(B) State Public Sector undertaking
(C) Central Government Departmental undertakings
(D) Private Sector Undertakings
Answer: (A)

69. The provision of minimum of one year and maximum of three years of operation under the Industrial Disputes Act is related to which of the following?www.netugc.in
(A) Converted settlement
(B) Settlement
(C) Award
(D) None of the above
Answer: (C)

70. The minimum wages as fixed under the Minimum Wages Act, 1948 must be revised at least once in
(A) 2 years
(B) 3 years
(C) 5 years
(D) No mention under the Act
Answer: (C)

71. The method of applying ‘means test’ for giving benefit is found under
(A) Social Assistance
(B) Social Insurance
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Answer: (A)

72. Under the Child Labour (Prohibition and Regulation) Act, 1986, a child is one who has not completed his
(A) 18 years
(B) 16 years
(C) 15 years
(D) 14 years
Answer: (D)

73. No contribution is required for getting benefit under which of the following legislations?
(A) Maternity Benefit Act
(B) Employees’ Compensation Act
(C) Both under (A) & (B)
(D) None of the above
Answer: (C)

74. As per the latest amendment under the ESI Act, 1948 medical treatment is now available to persons under voluntary retirement scheme also.
(A) True
(B) False
(C) Partly True
(D) The Act is silent
Answer: (A)

75. The maximum amount of gratuity has now been enhanced to Rs. 10 lakhs from
(A) 2.5 lakhs
(B) 3.5 lakhs
(C) 5 lakhs
(D) 7.5 lakhs
Answer: (B)