2013 June UGC NET Examination in Linguistics, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. A mental disorder characterized by a breakdown of thought processes and by a deficit of typical emotional responses is known as
(A) Alzhemer’s disease
(B) Schizophrenia
(C) Aphasia
(D) Dementia
Answer: (B)

2. The children who suffer from language deprivation during critical period are known as
(A) Deaf
(B) Dumb
(C) Feral
(D) Mute
Answer: (C)

3. Auditory agnosia otherwise known as
(A) Pure word blindness
(B) Pure word deafness
(C) Agraphia
(D) Anomia
Answer: (B)

4. Assertion – I: Most language functions are located in the left hemisphere.
Assertion – II: The right hemisphere does play a role in the interpretation of prosody, metaphor and humour.
Codes:
(A) I is true, II is false.
(B) I is false, II is true.
(C) Both I and II are true.
(D) Both I and II are false.
Answer: (C)

5. Match the following with List – I and List – II and select the correct answer from the following codes:
List – I                                    List – II
a. Fluency disorder                 i. Dyslexia
b. Voice disorder                    ii. Aphasia
c. Learning disorder                iii. Dysphonia
d. Language disorder              iv. Stuttering
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii i iv iii
(C) iv iii i ii
(D) iii iv ii i
Answer: (C)

6. Language loss in aging is known aswww.netugc.in
(A) Dementia
(B) Alzheimere disease
(C) Schizophrenia
(D) Parkinson disease
Answer: (B)

7. Assertion – I: The lower back part of the frontal lobe is primarily involved in the encoding of speech.
Assertion – II: The upper back part of the temporal lobe, extending upwards into the parietal lobe, is important in the comprehension of speech.
(A) Both I and II are true.
(B) Both I and II are false.
(C) I is true, II is false.
(D) I is false, II is true.
Answer: (A)

8. The book “Profiling Linguistic Disability” is written by
(A) A.R. Luria
(B) David Crystal
(C) H. Goodglass
(D) N. Chomsky
Answer: (B)

9. Match the following with List – I and List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                        List – II
a. Saussure                  i. Selection and combination
b. Chomsky                 ii. Langue and Parole
c. Jacobson                  iii. Phonological and semiological
d. Sabouraud               iv. Competence and Performance
Codes:
       a b c d
(A) i iii iv ii
(B) ii iv i iii
(C) iii iv ii i
(D) iv i iii ii
Answer: (B)

10. The Syndrome of acoustic-agnosicaphasia is referred by A.R. Luria as
(A) Sensory Aphasia
(B) Motor Aphasia
(C) Efferent Aphasia
(D) Afferent Aphasia

Answer: (A)



11. Match the items in List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                            List – II
a. Communicative competence                       i. William Labov
b. Verbal deficit hypothesis                            ii. Charles Ferguson
c. Diglossia                                                      iii. Basil Bernstein
d. Social motivation of sound change            iv. Dell Hymes
Codes:
       a b c d
(A) iv iii ii i
(B) i ii iii iv
(C) ii iii iv i
(D) iii iv i ii
Answer: (A)

12. Tokenization means
(A) Syntactic analysis
(B) Morphological analysis
(C) Semantic analysis
(D) Lexical analysis
Answer: (D)www.netugc.in

13. Match the following with the List – I and List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
a. Content validity                  i. If it looks as it measures what it is supposed to measure.
b. Criterion related validity     ii. It measures the ability which it is supposed to measure.
c. Construct validity               iii. The result agrees with those provided by some dependable measures.
d. Face validity                       iv. If its content constitutes are presentative sample of the language skills.
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iv iii ii i
(C) iv iii i ii
(D) ii i iii iv
Answer: (B)

14. Match the following with the List – I and List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                        List – II
a. Semasiological         i. A catalogue of the words of agiven language
b. Lexica                     ii. Giving information on many subjects or on many aspects of one subject.
c. Encyclopedia           iii. What concepts the word refers to
d. Thesauri                  iv. It lists words grouped together according to similarity of meaning
Codes:
       a b c d
(A) iii i ii iv
(B) i ii iii iv
(C) iv i ii iii
(D) iii ii i iv
Answer: (A)

15. Literacy and non-formal, adult education may be linked to
(A) Computer skill
(B) Empowerment
(C) Feminism
(D) None of the above
Answer: (B)

16. The responsive dimension of style is characterized as _________ in language of media
(A) Audience choice
(B) Audience preferences
(C) Audience design
(D) Style
Answer: (C)

17. Social development theory argues that social interaction precedes development. Consciousness and cognition are the end products of socialization and social behaviour. It was developed by
(A) Lave and Werger
(B) Bruner Jerome
(C) Lev Vygotsky
(D) N. Chomsky
Answer: (C)

18. A behaviourist theory based on the fundamental idea that behaviours that are reinforced will tend to continue was given by
(A) Chomsky
(B) A Bandura
(C) Ivan Pavalov
(D) B.F. Skinner
Answer: (D)

19. A branch of linguistics which studies words in such a way that it includes their nature and function as symbols, and their meaning in relation to epistemology, is known as
(A) Lexicography
(B) Lexicology
(C) Semantics
(D) Pragmatics
Answer: (B)

20. Match the items in List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                        List – II
a. Structure shifts        i. involves changes in rank.
b. Classs hifts              ii. Involves a grammatical change between the structure of source text (ST) and target text.
c. Unit shifts               iii. When a SL item is translated into a T.L. item which belongs to a different word class.
d. Intra system shifts  iv. SL and TL possess systems which correspond formally as to their constitution, but when translation involves, a non-corresponding term is selected.
Codes:
       a b c d
(A) ii iii i iv
(B) i ii iii iv
(C) iv iii ii i
(D) iv ii iii i

Answer: (A)



21. A process of adapting a message from one language to another in such a way that its intent, style, tone and context are maintained, is known as
(A) Transliteration
(B) Transcreation
(C) Full translation
(D) Partial translation
Answer: (B)

22. The construction which determines the selectional restrictions (or preferences) of the whole construction is known as
(A) Semantic component
(B) Semantic field
(C) Semantic heads
(D) Semantic opacity
Answer: (C)

23. In the sentence “I kicked it with my foot,” ‘with my foot’ is redundant. This type of semantic anomaly isk nown as
(A) Plesionymy
(B) Pleonasm
(C) Polar antonyms
(D) Zeugma
Answer: (B)

24. The category of words through which speakers can convey their attitude towards the truth or reliability of their assertions is known aswww.netugc.in
(A) Tense
(B) Deontic modality
(C) Epistemic modality
(D) Command
Answer: (C)

25. Match the items in List – I with those in List – II with the codes given below
List – I                                    List – II
a. I implicature                        i. Maxim of manner
b. M implicature                      ii. Maxim of quality
c. Q implicature                       iii. Maxim of quantity
d. Generalised implicature      iv. Independent of context
Codes:
        a b c d
(A) iv iii ii i
(B) iii ii i iv
(C) ii i iii iv
(D) i ii iii iv
Answer: (C)

26. Identify the “default meaning” in the sentences given below
(A) I saw him going
(B) I see what you mean
(C) See, what you can do
(D) I think you should see a doctor
Answer: (A)

27. Assertion – I: The irregular forms have been discarded and replaced by the help of analogy.
Assertion – II: Analogy is made on the basis of existing model.
Codes:
(A) Both I and II are true.
(B) Both I and II are false.
(C) I is true, but II is false.
(D) I is false, but II is true.
Answer: (A)

28. Select the correct sequence moving from a smaller to a larger phenomenon
(A) Dialect – language – idiolect
(B) Idiolect – language – dialect
(C) Dialect – idiolect – language
(D) Idiolect – dialect – language
Answer: (D)

29. The phrase ‘very old men and women’ shows
(A) Lexical ambiguity
(B) Functional ambiguity
(C) Structural ambiguity
(D) Dialectal ambiguity
Answer: (C)

30. Match the items in List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                List – II
a. A short History of Linguistics        i. Phonemics
b. B.F. Skinner                                    ii. Motorphonetics
c. R.H. Stetson                                    iii. Verbalbehaviour
d. K.L. Pike                                        iv. R.H. Robins
Codes:
       a b c d
(A) iv i iii ii
(B) iv iii ii i
(C) ii i iii iv
(D) iii iv ii i

Answer: (B)



31. Brahui language belongs to the
(A) Indo-Aryan family
(B) Tibeto-Burman family
(C) Austro-Asiatic family
(D) Dravidian family
Answer: (D)

32. The study of the changes and developments of the same language at different periods is
(A) Comparative Linguistics
(B) Historical Linguistics
(C) Contrastive Linguistics
(D) Synchronic Linguistics
Answer: (B)

33. PRO must be
(A) Governed
(B) Ungoverned
(C) Case marked
(D) Tense marked
Answer: (B)

34. Assertion – I: External reconstruction takes into consideration the data of more than one language.
Assertion – II: External reconstruction attempts to posit an earlier stage of a language family.
Codes:
(A) I is true, II is false.
(B) I is false, II is true.
(C) Both I and II are false.
(D) Both I and II are true.
Answer: (D)

35. Don Ringe and Joseph F. Eska wrote a book on
(A) Comparative Literature
(B) Sociolinguistics
(C) Historical linguistics
(D) Psycholinguistics
Answer: (C)

36. Match the items in List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
a. Internal reconstruction        i. Individual speech
b. Linguistic atlas                    ii. Comparative linguistics
c. Idiolect                                iii. Sociolinguistics
d. Code switching                   iv. Dialect map
Codes:
       a b c d
(A) ii iv i iii
(B) ii i iii iv
(C) iv ii i iii
(D) i iii ii iv
Answer: (A)

37. Linguistic change as occurring in the context of linguistic heterogeneity is described by
(A) Ferdinand De Saussare
(B) Jennifer Coates
(C) K.L. Pike
(D) C.F. Hockett
Answer: (B)

38. Identify the odd one among the following:
(A) Declarative
(B) Comparative
(C) Imperative
(D) Interrogative
Answer: (B)

39. Assertion – I: Descriptive linguist formulates the structure of a language at a particular time.
Assertion – II: Historical linguistics describes the historical development of language.
Codes:
(A) Both I and II are true.
(B) Both I and II are false.
(C) I is true but II is false.
(D) I is false but II is true.
Answer: (A)

40. Match the items in List – I with those in List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
a. Airstream process                i. Associated with the actions of the velum
b. Phonation process               ii. Associated with the actions of the lungs
c. Oronasal process                 iii. Associated with the actions of the vocal cords
d. Articulatory process            iv. Associated with the actions of the tongue and lips
Codes:
       a b c d
(A) ii iii i iv
(B) i ii iv iii
(C) iii iv ii i
(D) iv ii iii i

Answer: (A)



41. The larynx is composed ofwww.netugc.in
(A) Two cartilages
(B) Three cartilages
(C) Four cartilages
(D) One cartilages
Answer: (C)

42. From the time dimension sounds of momentary stricture type are
(A) Fricatives
(B) Trills
(C) Approximants
(D) Flaps
Answer: (D)

43. The articulation of ‘Sh’ in the English word ‘shoe’ is an example of
(A) Double articulation
(B) Anticipatory coarticulation
(C) Primary articulation
(D) Perseveration coarticulation
Answer: (B)

44. With reference to the intensity cline the most intense sounds are
(A) Vowels
(B) Nasals
(C) Voiced stops
(D) Voiceless fricatives
Answer: (A)

45. Assertion – I: Stops exhibit a relative lack of spectrographic activity.
Assertion – II: Fricatives show on a spectrogram irregular striations, dark vertical lines in the upper part.
Codes:
(A) Both I and II are true.
(B) Both I and II are false.
(C) I is true and II is false.
(D) I is false but II is true.
Answer: (A)

46. Match the items in List – I with those in List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                            List – II
a. Amplitude                                                   i. Quality
b. Frequency                                                   ii. Loudness
c. Frequency of the vibrating vocal cords       iii. Pitch
d. Harmonics                                                   iv. Fundamental frequency
Codes:
        a b c d
(A) iii i ii iv
(B) ii iii iv i
(C) i ii iii iv
(D) iv ii iii i
Answer: (B)

47. Complementary distribution is the relation between
(A) Two phonemes
(B) Two phones
(C) Two allophones
(D) Two features
Answer: (C)

48. Assertion – I: The feature [+syllabic] implies [+sonorant]
Assertion – II: The feature [+sonorant] implies [+syllabic]
Codes:
(A) Both I and II are true.
(B) Both I and II are false.
(C) I is true and II is false.
(D) I is false and II is true.
Answer: (C)

49. Assertion – I: Lexical rules apply only within words and require morphological information.
Assertion – II: Post-lexical rules apply within words or a crossword boundaries and also require morphological information.
Codes:
(A) Both I and II are true.
(B) Both I and II are false.
(C) I is true and II is false.
(D) I is false and II is true.
Answer: (C)

50. Match the items of List – I with those of List – II Choose the correct answer from the codes given below:
List – I                                                                        List – II
a. Illogical                                                                   i. Apocope
b. The pronunciation of ‘chimney’ as [tsimli:]            ii. Assimilation
c. The pronunciation of ‘risk’ as [riks]                        iii. Dissimilation
d. The pronunciation of ‘hand’ as [haen]                    iv. Metathesis
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iii i ii iv
(D) iv ii iii i
Answer: (B)

51. The terms ‘endocentric’ and ‘exocentric’ were coined by
(A) L. Bloomfield
(B) H.A. Gleason
(C) C.F. Hockelt
(D) E. Sapir
Answer: (A)

52. Assertion – I: A foot is a rhythmical unit in speech consisting of one or more syllables.
Assertion – II: In foot one or more syllables are grouped together according to their stress pattern.
Codes:
(A) Both I and II are true.
(B) Both I and II are false.
(C) I is true and II is false.
(D) I is false but II is true.
Answer: (A)

53. In the English word ‘untruthful’ the morphemes
(A) Display a linear order and also a hierarchical structure.
(B) Display a linear order and does not display a hierarchical structure.
(C) Does not display a linear order but display a hierarchical structure.
(D) Display neither a linear order nor a hierarchical structure.
Answer: (B)

54. Match the items in List – I with those in List – II and choose the correct answer from the codes given below:
List – I                                                            List – II
a. Prosodic phonology                                    i. A prince and P. Smolensky
b. Autosegmental phonology                          ii. J. Goldsmith
c. Generative phonology                                 iii. J.R. Firth
d. Constraints based phonology                     iv. N. Chomsky and M. Halle
Codes:
        a b c d
(A) i iii ii iv
(B) ii iv i iii
(C) iii ii iv i
(D) iv i iii ii
Answer: (C)

55. Assertion – I: NLP aims at devising techniques which will automatically analyse large quantities of spoken and written texts.
Assertion – II: The notion of parsing is very useful in NLP
Codes:
(A) Both I and II are true.
(B) Both I and II are false.
(C) I is true and II is false.
(D) I is false but II is true.
Answer: (A)www.netugc.in

56. ‘Vernacular’ in William Labov’s model of sociolinguistics refers to
(A) The speech which is consciously monitored.
(B) A regional standard variety.
(C) The least self-conscious style of speech.
(D) A dialect which is substandard.
Answer: (C)

57. Assertion – I: Isoglosses are lines which show the distribution of linguistic features in a dialect atlas.
Assertion – II: Bundles of isoglosses serve to mark the dialect boundaries.
Codes:
(A) I is true, but II is false.
(B) Both I and II are false.
(C) I is false, but II is true.
(D) Both I and II are true.
Answer: (D)

58. Assertion – I: The cultural characteristics of a speech community are all preserved and transmitted by language.
Assertion – II: The cultural characteristics are not inherited through the genes.
Codes:
(A) Both I and II are true.
(B) I is true, but II is false.
(C) I is false, but II is true.
(D) Both I and II are false.
Answer: (A)

59. Assertion – I: The concept of ‘communicative competence’ is a contribution of Dell Hymes in sociolinguistics.
Assertion – II: It means ‘Linguistic competence’ plus knowledge of appropriate language use in different social situations.
Codes:
(A) I is true, but II is false.
(B) I is false, but II is true.
(C) Both I and II are false.
(D) Both I and II are true.
Answer: (D)

60. Assertion – I: The speakers of non-standard varieties are capable of complex, logical, symbolic and expressive speech.
Assertion – II: We tend to use the norms of the standard variety and normally label the nonstandard ones as ‘incorrect’ and ‘illogical’.
Codes:
(A) I is false but II is true.
(B) Both I and II are true.
(C) I is true but II is false.
(D) Both I and II are false.
Answer: (B)

61. Assertion – I: Acoustic phonetics studies the physical properties of speech sounds as transmitted from mouth to ear.
Assertion – II: Physiological phonetics studies the perceptual response to speech sounds.
Codes:
(A) Both I and II are true.
(B) Both I and II are false.
(C) I is true and II is false.
(D) I is false and II is true.
Answer: (C)

62. Assertion – I: A main clause is usually finite and is equivalent to a simple sentence.
Assertion – II: A subordinate clause may be finite or nonfinite and usually functions within other clauses or phrases.
Codes:
(A) Both I and II are true.
(B) I is false, but II is true.
(C) I is true, but II is false.
(D) Both I and II are false.
Answer: (A)

63. A sentence composed of a main clause and at least one subordinate clause is a
(A) Simple sentence
(B) Complex sentence
(C) Complement sentence
(D) Compound sentence
Answer: (B)

64. Assertion – I: An adverbial clause is a type of subordinate clause that functions as adverbial in sentences.
Assertion – II: An adverbial clause is usually introduced by a subordinating conjunction.
Codes:
(A) I is true but II is false.
(B) I is false but II is true.
(C) Both I and II are false.
(D) Both I and II are true.
Answer: (D)

65. The principle that linguistic rules are sensitive to constituent structure is known as
(A) Principle of categorical scope
(B) Principle of reference
(C) Principle of structure dependency of linguistic rules
(D) Principle of knowledge
Answer: (C)

66. Lexical information is syntactically represented by
(A) Extended projection principle
(B) Projection principle
(C) Theta criterion
(D) Argument structure
Answer: (B)

67. “When an immediately higher subject differs in persons from a lower subject, long distance antecedents are blocked” is called as
(A) M. Command
(B) ECP
(C) Parasitic gap
(D) Blocking effects
Answer: (D)

68. A linguistic area indicates
(A) Share linguistic features within a language family.
(B) Geographical boundaries of a language family.
(C) Shared linguistic features across language family.
(D) Linguistic features separating language families.
Answer: (C)

69. Assertion – I: Intra-language and inter-language switching are sociolinguistic universals.
Assertion – II: Code-switching is context-governed.
Codes:
(A) I is true, but II is false.
(B) Both I and II are true.
(C) I is false, but II is true.
(D) Both I and II are false.
Answer: (B)

70. Stylistics is the study of interpretation of texts from a linguistic perspective as a discipline it links
(A) Literary criticism and linguistics
(B) Phonology and morphology
(C) Morphology and syntax
(D) Literary criticism and translation
Answer: (A)

71. In the English word ‘uneasiness’ there are _________ morphemes.www.netugc.in
(A) two
(B) Three
(C) four
(D) five
Answer: (C)

72. The process by which humans acquire the capacity to perceive and comprehend language, as well as to produce and use words and sentences to communicate is known as
(A) Language Acquisition
(B) Language Learning
(C) Language Perception
(D) Language Reception
Answer: (A)

73. Assertion – I: Both external and internal Sandhi rules operate within words.
Assertion – II: External Sandhi rules operate across word boundaries and internal Sandhi rules operate within words.
Codes:
(A) Both I and II are true.
(B) Both (I) and (II) are false.
(C) (I) is true and (II) is false.
(D) (I) is false and (II) is true.
Answer: (D)

74. Assertion – I: A root is a type of morpheme which forms the kernel of a word and to which affixes may be joined to form derivations.
Assertion – II: A stem is a word that may not be further affixed to derive a new word.
Codes:
(A) I is true, but II is false.
(B) Both I and II are false.
(C) Both I and II are true.
(D) I is false, but II is true.
Answer: (A)

75. A synthetic language distinguished from agglutinative languages by its tendency to overlay many morphemes to denote grammatical, syntactic or semantic change is known as
(A) Isolating language
(B) Polysynthetic language
(C) Agglutinative language
(D) Fusional language
Answer: (D)