2013 June UGC NET Examination in Forensic Science, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. Assertion (A): The shifting of NMR signals is known as ‘chemical shift’.
Reason (R): The ‘chemical shifts’ occur due to shielding andde-shielding by electrons.
(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (R) is correct, but (A) is incorrect.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) & (R) are incorrect.
Answer: (C)

2. Which of the following is used as a detector in HPLC?
(A) Photovoltaic cell
(B) Phototubes
(C) Electrochemical detector
(D) Photomultiplier tubes
Answer: (C)

3. A carrier gas in GLC should have the following characteristics except
(A) It should be inert
(B) It should be mixtures of gases
(C) It should be easily available
(D) It should not cause explosion or fire
Answer: (B)

4. The name ‘Keeler’ is associated with
(A) Chromatograph
(B) Polygraph
(C) Spectrograph
(D) Monograph
Answer: (B)

5. Which of the following witness can be asked a leading question during examination-in-chief?www.netugc.in
(A) Common witness
(B) Expert witness
(C) Hostile witness
(D) None of the above
Answer: (C)

6. Exhumation means
(A) Execution of a death sentence
(B) Examination of skeletal remains
(C) Digging out of a buried body
(D) Injecting formalin into body for preservation
Answer: (C)

7. Magistrate inquest is conducted inthe following conditions except
(a) Death in borstal school
(b) Death in police custody
(c) Death in shoot out
(d) Death in corporate hospital
Codes:
(A) (a) and (d) are correct.
(B) (b) and (c) are correct.
(C) (a) and (b) are correct.
(D) (b) and (d) are correct.
Answer: (Wrong question)

8. ‘Expert’ is defined in the following section:
(A) 145 of Indian Evidence Act
(B) 45 of Indian Evidence Act
(C) 145 of Criminal Procedure Code
(D) 45 of Indian Penal Code
Answer: (B)

9. Assertion (A): While taking the photograph of the dead body at the scene of offence a scale should be put by the side of the body.
Reason (R): It would help to calculate the total height of the person.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(C) Both (A) and (R) are incorrect.
(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.
Answer: (B)

10. Which of the following is the most important component for the individualization of hair?
(A) Follicular tag
(B) Cuticle
(C) Medulla
(D) Cortex

Answer: (A)



11. Which are the natural fibres?www.netugc.in
(A) Cotton, jute, wool, hemp
(B) Cotton, nylon, rayon, wool
(C) Silk, jute, polyester, cotton
(D) Rayon, silk, hemp, polyester
Answer: (A)

12. Jaffe test for urine is a reaction between
(A) creatinine and picric acid
(B) Urea and ammonium hydroxide
(C) Urea and picric acid
(D) creatinine and ammonium hydroxide
Answer: (A)

13. Which of the following is a pigment found in faecal matter?
(A) Titanium oxide
(B) Urobilinogen
(C) Creatinine
(D) Keratin
Answer: (B)

14. Vaginal secretions can be characterised on the basis of the following:
(A) Glycogenated epithelial cells
(B) Papillary cells
(C) Squamous cells
(D) Elongated cells
Answer: (A)

15. Presence of colostrum in milk is indicative of
(A) Ovariantumours
(B) False pregnancy
(C) Recent delivery
(D) Uterinetumour
Answer: (C)

16. Precipitin Test is performed to determine
(A) Species of origin
(B) Sex of origin
(C) Age of origin
(D) All of the above
Answer: (A)

17. The working of Polilight is based on ______.
(A) Alternate light source
(B) U.V. light source
(C) I.R. radiation source
(D) Near I.R. radiation source
Answer: (A)

18. Guided-hand writing is also known as ________.
(A) Skilled handwriting
(B) Assisted handwriting
(C) Forged handwriting
(D) Traced handwriting
Answer: (B)

19. Graphology can be defined asexamination of handwriting for purpose of determining ________.
(A) Sex of the writer
(B) Stature of the writer
(C) Age of the writer
(D) Personality of the writer
Answer: (D)

20. Pica type of typewriter types _______.www.netugc.in
(A) 10 characters per inch
(B) 12 characters per inch
(C) 15 characters per inch
(D) 9 characters per inch

Answer: (A)



21. Grazing angle in case of oblique light examination of documents pertains to _______.
(A) 10° – 15°
(B) 20° – 25°
(C) 25° – 30°
(D) 30° – 35°
Answer: (A)

22. Indented writings on paper can be deciphered by ________.
(A) Electrophoresis
(B) Electrostatic Detection Apparatus
(C) Electroplating
(D) Electrolysis
Answer: (B)

23. The length is the greatest dimension in which of the following wounds?
(A) Chop wound
(B) Contusion
(C) Incised wound
(D) Stab wound
Answer: (C)

24. ACE-V in fingerprints terminology stands for _______.
(A) Association, comparison, evaluation, verification
(B) Analysis, comparison, expertise, verification
(C) Analysis, correlation evaluation, verification
(D) Analysis, comparison, evaluation, verification
Answer: (D)

25. Blobbing can be found in writings written with_______.
(A) Fountain pen
(B) Ball point pen
(C) Sketch pen
(D) Roller pen
Answer: (B)

26. Foot prints on wooden floor may be collected by
(A) Electrostatic method
(B) Plaster of paris
(C) Sulphur
(D) All of the above
Answer: (A)

27. The most suitable method for preservation of surface foot print is
(A) Tracing
(B) Wax cast
(C) Plaster of paris cast
(D) All of above
Answer: (A)

28. The refractive index of glass is determined by
(A) Becke line method
(B) Free floatation method
(C) Pulfritchrefractometer
(D) Density gradient tube method
Answer: (A)

29. Nigrosine Ink is obtained from
(A) Plant
(B) Coloured dyes
(C) Carbon
(D) Coal tar
Answer: (D)

30. Assertion (A): Organic contents of the soil help in ascertaining the source of the soil.
Reason (R): The organic components of soil from different sources are different in nature.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (R) is correct, but (A) is incorrect.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both(A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)



31. The following form of paint sample is most suitable clue in forensic paint analysis:
(A) Paint smear
(B) Paint dust
(C) Paint streak
(D) Paint chip
Answer: (D)

32. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Vegetable fibre                    i. Asbestos
b. Animal fibre                        ii. Cotton
c. Mineral fibre                        iii. Acrylic
d. Synthetic fibre                    iv. Angora
Codes:
       a b c d
(A) iv ii i iii
(B) i iv iii ii
(C) ii iv iii i
(D) ii iv i iii
Answer: (D)

33. Linen fibre posseses
(A) Medulla
(B) Hollow tube in centre
(C) Nodes
(D) Twist
Answer: (C)

34. Gait pattern comprises
(A) Step length
(B) Foot angle
(C) Footwear mark
(D) Movement line
Answer: (Wrong question)

35. Drill marks are
(A) Single action striation mark
(B) Compression mark
(C) Repeated action striation mark
(D) Mixed marks
Answer: (C)

36. Sodium fluoride that is used as a preservative for blood samples inhibits the enzyme
(A) Enolase
(B) Esterase
(C) Peptidase
(D) Phosphokinase
Answer: (A)

37. Post-mortem caloricity means
(A) Colour change of the bodybefore death
(B) Colour change of the body after death
(C) Fall of temperature before death
(D) Rise of temperature after death
Answer: (D)

38. Suspended animation may be seen in which of the following type of deaths?
(a) Burns
(b) Drowning
(c) Hanging
(d) Electrocution
Codes:
(A) (a) and (b) are correct.
(B) (b) and (c) are correct.
(C) (a) and (d) are correct.
(D) (b) and (d) are correct.
Answer: (D)

39. Assertion (A): The colour of lividity in carbon-mono oxide poisoning is cherry red.
Reason (R): Because of the binding of carbon to hemoglobin.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.
Answer: (A)

40. Caffey Syndrome is related with
(A) Child abuse
(B) Husband abuse
(C) Wife abuse
(D) Harassment at work place

Answer: (A)



41. Post-mortem lividity helps in the determination of the following except
(A) Cause of death
(B) Motive for death
(C) Position of death
(D) Time of death
Answer: (B)

42. In a case of hanging, if the knot is situated at the occipital region, is called
(A) Atypical
(B) Complete
(C) Partial
(D) Typical
Answer: (D)

43. Which of the following organs is most suitable for diatom test?
(A) Jejunum
(B) Lungs
(C) Stomach
(D) Sternum
Answer: (D)

44. The yellowish discoloration of a healing contusion is due to
(A) Bilirubin
(B) Hematoidin
(C) Hemosiderin
(D) Oxyhemoglobin
Answer: (A)

45. Hesitation marks or tentative cuts is a feature seen in
(A) Accidents
(B) Suicides
(C) Homicides
(D) Fall from height
Answer: (B)

46. The first permanent tooth to erupt is
(A) Lateral incisor
(B) Bicuspid – II
(C) Molar I
(D) Molar II
Answer: (C)

47.Taurodontism is a feature seen among
(A) Caucassians
(B) Indians
(C) Mongoloids
(D) Negroids
Answer: (C)

48. Which of the following is not a prominent feature of male skull?
(A) Glabella
(B) Frontal eminence
(C) Supra orbital ridge
(D) Zygomatic arch
Answer: (B)

49. Sharpey’s fibres that join ligaments in holding a tooth in the socket are present in
(A) Cementum
(B) Enamel
(C) Gingiva
(D) Dentin
Answer: (A)

50. The radiological study of skeletal remains for age estimation is based on the fusion of
(A) Epiphysis
(B) Anaphylaxis
(C) Metaphase
(D) Telophase
Answer: (A)

51. Match the following:
List – I                        List – II
a. Age                          i. Barr body
b. Race                        ii. Epiphyseal union
c. Sex                          iii. Femur
d. Stature                    iv. Shovel shaped incisors
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iii i iv ii
(C) ii iv i iii
(D) iv iii ii i
Answer: (C)

52. The following mark is not found in fired cartridge case
(A) Firing pin mark
(B) Rifling mark
(C) Chamber mark
(D) Breach face mark
Answer: (B)

53. HPLC was discovered by
(A) Izmailov and Schraiber
(B) M. Tsuet
(C) de Vries
(D) Kirkland and Huber
Answer: (D)

54. Zip guns are
(A) Country made guns
(B) Rifles
(C) Machine guns
(D) Carbines
Answer: (A)

55. In the gunshot wound, the term back spatter refers to
(A) Ejection of blood and tissues from exit wound
(B) Ejection of projectile from the exit wound
(C) Ejection of projectile from entrance wound
(D) Ejection of blood and tissues from entrance gunshot wound
Answer: (D)

56. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Fulminate of mercury          i. Nitroglycerin
b. Gelatinesticks                      ii. Dart
c. Ballistite                              iii. Primer
d. Air gun                                iv. Double base smokeless powder
Codes:
      a b c d
(A) i iii iv ii
(B) iv iii ii i
(C) iii i iv ii
(D) iii ii i iv
Answer: (C)

57. The terminal velocity of falling 9 mm bullet is about
(A) 168 ft/s
(B) 282 ft/sec
(C) 198 ft/sec
(D) 219 ft/sec
Answer: (D)

58. What is the effect of cutting of barrel on dispersion of pellets on a target?
(A) Decrease the dispersion of pellet
(B) Increase the dispersion of pellet
(C) No change in dispersion of pellet
(D) The whole mass will make a single hole
Answer: (B)

59. In black powder Fg, FFg, FFFgnumber represents
(A) Weight of powder grains
(B) Volume of powder grains
(C) Fineness of powder grains
(D) Density of powder grains
Answer: (C)

60. The three genetic loci that control PGM polymorphism are locus 1 on chromosome 1, locus 2 on chromosome 4 and locus 3 is on which of these chromosomes?
(A) 6
(B) 8
(C) 10
(D) 14
Answer: (A)

61. In GC-MS, a process in which an inert gas is bubbled through the water is known as
(A) Trapping
(B) Purging
(C) Mixing
(D) Eluting
Answer: (B)

62. The time interval that a drug takes for its concentration to drop to half of its concentration is known as
(A) Full life period
(B) Sleep life period
(C) Half-life period
(D) Quarter life period
Answer: (C)

63. 90% of the total ethanol consumed in body is converted into acetaldehyde and acetic acid within the
(A) Liver
(B) Lung
(C) Stomach
(D) Kidney
Answer: (A)

64. Effects of barbiturate onsets afterwww.netugc.in
(A) Twelve hours
(B) Eight hours
(C) Two hours
(D) Six hours
Answer: (C)

65. Cannabis sativa contains the following principal constituents
(a) Cannabinol
(b) Strychnine
(c) Hyosciene
(d) Tetra hydro cannabinol
Codes:
(A) (a) and (b) are correct.
(B) (a) and (c) are correct.
(C) (a) and (d) are correct.
(D) (b) and (c) are correct.
Answer: (C)

66. Which of the following instrument is used to identify the organic drugs?
(A) Infra-red spectrophotometer
(B) Polymerase chain reaction
(C) Atomic absorption spectrophotometer
(D) Automatic blood analyzer
Answer: (A)

67. The soap remains present in the blood because of high alkaline binding capacity of the serum/due to its dissociated products like
(A) Proteins
(B) Albumin
(C) Fatty acid
(D) RBC
Answer: (C)

68. Which of the following preservatives is used to preserve the blood in case of alcohol poisoning?
(A) EDTA
(B) Heparin
(C) Sodium fluoride
(D) Sodium chloride
Answer: (C)

69. A technique used for increasing the amount of a specific segment of DNA is called
(A) DNA replication
(B) DNA amplification
(C) Denaturation
(D) VNTR
Answer: (B)

70. Which of the following is a plant protein?
(A) Lectins
(B) Actin
(C) Mycin
(D) All of the above
Answer: (A)

71. Which of these is a part of a mt. DNA?
(A) D-loop
(B) Y-loop
(C) S-loop
(D) T-loop
Answer: (A)

72. Which of the following is not a red cell blood group system?
(A) Kell
(B) Duffy
(C) ABO
(D) HLA
Answer: (D)

73. A forensic scientist is supposed to answer the question when examining dried blood
(A) Is it blood?
(B) Is it human blood?
(C) Which group it belongs to?
(D) All of the above
Answer: (D)

74. Which of the following rare earth oxide is not found in ‘Nernst Glower’?
(A) Zirconia
(B) Yttria
(C) Thoria
(D) Titanium
Answer: (D)

75. Which of the following is not true in case of a radiation source?www.netugc.in
(A) It must be stable.
(B) It must have sufficient intensity.
(C) It must supply intermittent radiation.
(D) It should be detected at the end of the optical path.

Answer: (C)