2013 June UGC NET Examination in Performing Arts - Dance, Drama, Theatre, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys





Part – I: Common to Dance / Drama / Theatre

1. Assertion (A): The Kutiyattam performance departs radically from the text of a play.
Reason (R): Kutiyattam structure lays stress on the introduction of characters and elaboration of the story not found in the act of the written play.
Codes:
(A) (A) is false, (R) is true.
(B) (A) is true, (R) is true.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is true, (R) is false.
Answers: (B)

2. Match the items in List-I with the items in List-II:
List – I                         List – II
(a) Rāslila                     (i) The Ritual Tradition
(b) Teyyam                   (ii) The Folk Popular Tradition
(c) Tamasha                 (iii) The Classical Tradition
(d) Kutiyattam              (iv) The Devotional Tradition
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iv) (i) (ii) (iii)
(C) (ii) (iii) (iv) (i)
(D) (iii) (iv) (i) (ii)
Answers: (B)

3. Give the correct sequence in respect of their Geographical Origin from South to North:
(A) Bhand Jashna, Nautanki, Veethi Natakam, Krshnattam.
(B) Veethi Natakam, Krshnattam, Bhand Jashna, Nautanki.
(C) Krshnattam, Veethi Natakam, Nautanki, Bhand Jashna.
(D) Nautanki, Bhand Jashna, Krshnattam, Veethi Natakam.
Answers: (C)

4. Pick the odd one out:
(A) Bhavai
(B) Nautanki
(C) Teyyam
(D) Tamasha
Answers: (C)

5. Mānch is a folk popular tradition which is prevalent in
(A) Uttar Pradesh
(B) Punjab
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh
Answers: (D)

6. Assertion (A): The concepts of nātya, n tya and n tta seem to have one thing in common, namely gātravikshepa or movement of limbs.
Reason (R): All these forms lack the Satvik Abhinaya.
Codes:
(A) (A) is true, (R) is true.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is true, (R) is false.
Answers: (D)

7. Match items in List-I with the items in List-II:
List – I                         List – II
(a) Kakshya                 (i) Voice Modulation in delivery of speeches.
(b) Kāku                      (ii) Graceful mode of dramatic presentation
(c) Kaishiki                   (iii) Zonal division of stage
(d) Karyavastha            (iv) Stages of Plot
Development
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iv) (ii) (iii)
(B) (iii) (i) (ii) (iv)
(C) (ii) (iii) (i) (iv)
(D) (iv) (ii) (iii) (i)
Answers: (B)

8. Which is the correct sequence?
(A) Bhāsa, Kālidasa, Ashwaghosha, Bhavbhuti, Shudraka.
(B) Kalidasa, Bhavbhuti, Bhāsa, Shudraka, Ashwaghosha.
(C) Ashwaghosh, Bhāsa, Kālidāsa, Shudraka, Bhavbhuti.
(D) Shudraka, Bhāsa, Ashwaghosha, Bhavbhuti, Kalidasa.
Answers: (C)

9. Pick the odd one out:www.netugc.in
(A) Mattavar i
(B) Brahmamandala
(C) Ragapitha
(D) Pataka
Answers: (D)

10. The word ‘Pusta’ is described in the context of
(A) Angika Abhinaya
(B) Vachika Abhinaya
(C) Āharya Abhinaya
(D) Sattvika Abhinaya
Answers: (C)





11. Assertion (A): Experiment kills the tradition.
Reason (R): Art depicts the contemporary requirement and interest of the society.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is false, (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answers: (C)

12. Arrange the correct sequence:
(A) Mishra, Khand, Tisra, Sankirn
(B) Tisra, Khand, Mishra,Sankirn
(C) Khand, Tisra, Mishra, Sankirn
(D) Khand, Mishra, Tisra, Sankirn
Answers: (B)

13. Pick the Odd one out:
(A) Shruti
(B) Nartanam
(C) Chhayanat
(D) Kadambini
Answers: (D)

14. Match items in List-I with items in List-II.
List – I                         List – II
(a) NupiLan                  (i) Priti Patel
(b) Shravan                  (ii) Sachin Shankar
(c) Malem                    (iii) Charu Sija
(d) Ghost                      (iv) Kumudini Lakhia
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (iv) (ii)
(B) (iii) (iv) (i) (ii)
(C) (ii) (iii) (i) (iv)
(D) (iv) (ii) (i) (iii)
Answers: (B)

15. Pick the Odd one out:
(A) Hallisak
(B) Chhalikya
(C) Lasya
(D) Rechaka
Answers: (D)

16. Which university does not have department of Dance?
(A) Maharaja Seyajirao University
(B) Indira Kala Sangeet University
(C) Ravindra Bharati University
(D) Amity University
Answers: (D)

17. Select the choreography which Uday Shankar did for Anna Pavlova:www.netugc.in
(A) Labour and Machine
(B) Radha Krishna
(C) Panchtantra
(D) Indra
Answers: (B)

18. Assertion (A): The traditional system of Guru Shishyaparampara of teaching requires a very long period apprenticeship.
Reason (R): All institution has considered introducing specialised training in the many professional areas.
Codes:
(A) (A) is false and (R) is true.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answers: (C)

19. In which play a competition is held to prove the ability of dance teacher?
(A) Abhigyanshakuntalam
(B) Karpoormanjiri
(C) Malvikagnimitram
(D) Ramcharitam
Answers: (C)

20. Match items in List-I with items in List-II
List – I                         List – II
(a) Banaras                   (i) Name of Dance
(b) Uppu                      (ii) Name of Gharana
(c) Pandanalloor           (iii) Name of Instrument
(d) Gidda                     (iv) Name of Bani
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (ii) (i) (iv)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (i) (iii) (ii) (iv)
(D) (iv) (ii) (iii) (i)
Answers: (B)





21. Pick the Odd one out:
(A) BalaSaraswati
(B) Yamini Krishnamurthy
(C) Johra Sahgal
(D) Sanyukta Panigrahi
Answers: (C)

22. Arrange the correct sequence:
(A) Learning, Perfection, Practice, Perform.
(B) Practice, Learning, Perfection, Perform.
(C) Perfection, Perform, Practice, Learning.
(D) Learning, Practice, Perfection, Perform.
Answers: (D)

23. Assertion (A): Yoga is in the complete oneness of soul and body.
Reason (R): This oneness can be attaining through dance.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false.
(B) (R) is true and (A) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answers: (C)

24. Match items in List-I with List-II:
List – I                         List – II
(a) Assam                     (i) Jhanjh
(b) Bihar                       (ii) Pung
(c) Gujarat                    (iii) Dhol
(d) Manipur                  (iv) Kohili
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (ii) (iv)
(B) (iii) (ii) (iv) (i)
(C) (iv) (iii) (i) (ii)
(D) (ii) (iv) (i) (iii)
Answers: (Wrong question)

25. ‘Baithakibhava’ is a speciality of
(A) Kathakali
(B) Saraikela
(C) Kathak
(D) Sattariya
Answers: (C)

Part – II: Dance

26. Pindibandhas are
(A) Circular formations
(B) Linear formations
(C) Choreographic patterns
(D) Duet dancing
Answers: (C)

27. Assertion (A): Tradition should be the axis of all innovation.
Reason (R): Classical dance can be convincing when it rests on the firm foundation of only tradition.
Codes:
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is true, (R) is true.
Answers: (A)

28. Match items in List-I with List-II.
List – I                         List – II
(a) Chaunfla                  (i) Bihar
(b) Jhumar                    (ii) Madhya Pradesh
(c) Jadur                       (iii) Garhwal
(d) Saila                       (iv) Punjab
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iii) (iv)
(B) (iii) (iv) (i) (ii)
(C) (iv) (ii) (iii) (i)
(D) (i) (iii) (ii) (iv)
Answers: (B)

29. Masked play of Thailand is
(A) Wayang
(B) Khon
(C) Anyein Pwe
(D) Penchak
Answers: (B)

30. Choose the odd one:www.netugc.in
(A) Kamsanaatakam
(B) Chavittunatakam
(C) Kaikottikali
(D) Kuravanji
Answers: (D)





31. Which is not an ornament of the ankle?
(A) Nupura
(B) Angada
(C) Kinkini
(D) Kataka
Answers: (B)

32. Identify the correct sequence:
(A) Kudiyattam, Krishnattam, Ramanattam, Kathakali.
(B) Krishnattam, Kudiyattam, Ramanattam, Kathakali.
(C) Kudiyattam, Ramanattam, Krishnattam, Kathakali.
(D) Ramanattam, Kudiyattam, Krishnattam, Kathakali.
Answers: (A)

33. Which pair is not correctly matched?
(A) Urnanabha – Hasta
(B) Vartita – Karana
(C) Mandala – Mukhaja Bhinaya
(D) Agratalasañcara – Pada Bheda
Answers: (C)

34. Assertion (A): Today’s dancers lack problems in pursuit of their art.
Reason (R): The problems result from changes in patrons and audiences.
Codes:
(A) (A) is true, (R) is true.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) (A) is true, (R) is false.
(D) (A) is false, (R) is false.
Answers: (C)

35. Match items in List-I with List-II:
List – I                         List – II
(a) Lasyanga                 (i) Unit of movement
(b) Karana                   (ii) Vaksha movement
(c) Abhugna                 (iii) Dance and music
(d) Aavritta                   (iv) Wrist movement
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (iii) (i) (ii)
(B) (i) (iv) (ii) (iii)
(C) (iii) (i) (iv) (ii)
(D) (iii) (i) (ii) (iv)
Answers: (D)

36. Pick the odd one out:
(A) Abhilasha
(B) Anusmruti
(C) Lila
(D) Unmada
Answers: (C)

37. Identify the correct sequence:
(A) Bhaya, Adbhuta, Hasya, Bibhatsa.
(B) Bibhatsa, Hasya, Adbhuta, Bhaya.
(C) Hasya, Adbhuta, Bibhatsa, Bhaya.
(D) Hasya, Bhaya, Bibhatsa, Adbhuta.
Answers: (D)

38. The Chitrasabha of Nataraja is in
(A) Tiruvalangadu
(B) Kuttralam
(C) Chidambaram
(D) Madurai
Answers: (C)

39. Choose the odd one:
(A) Vicchitti
(B) Bibboka
(C) Kanta
(D) Vilasa
Answers: (C)

40. Which pair is not properly matched?
(A) Manipuri – Sankeertan
(B) Kummatikali – Mask
(C) Vilasini Natyam– Swapnasundari
(D) Kathak – Chaali
Answers: (D)





41. Assertion (A): Raslila of Manipur has some common aspects with Raslila of Braj.
Reason (R): Both are understood as acts of devotion and not mere entertainment.
Codes:
(A) (A) is true, (R) is true.
(B) (A) is true, (R) is false.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is false, (R) is true.
Answers: (A)

42. Sarfoji Maharaja wrote
(A) Sangeeta Parijat
(B) Tristhali Yatrechi Lavani
(C) Prahlada Charitram
(D) Sita Svayamvara
Answers: (B)

43. Pick the odd one out:
(A) Chakkar
(B) Bhramari
(C) Utplavana
(D) Shuttral
Answers: (C)

44. Pick the correct sequence from Abhinayadarpana:www.netugc.in
(A) Mandala, Sthanaka, Utplavana, Chari, Bhramari.
(B) Sthanaka, Chari, Utplavana, Mandala, Bhramari.
(C) Chari, Mandala, Bhramari, Utplavana, Sthanaka.
(D) Mandala, Sthanaka, Utplavana, Bhramari, Chari.
Answers: (D)

45. Saing is the musical orchestra for dances of
(A) Thailand
(B) Burma
(C) Cambodia
(D) Indonesia
Answers: (B)

46. Match items in List-I with List-II.
List – I                                     List – II
(a) Hastamuktavali                    (i) Tamil
(b) Kalitogai                             (ii) Malayalam
(c) Powada                              (iii) Assamese
(d) Kalyanasaugandhikam         (iv) Marathi
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (i) (ii) (iii)
(B) (i) (iv) (ii) (iii)
(C) (ii) (iii) (iv) (i)
(D) (iii) (i) (iv) (ii)
Answers: (D)

47. Penchak is a dance form from
(A) Balli
(B) Cambodia
(C) Laos
(D) Kerala
Answers: (A)

48. Which does not have sanchari elaborations?
(A) Oddissi
(B) Jatisvaram
(C) Ashtapadi
(D) Thumri
Answers: (B)

49. Assertion (A): Kaishiki Vritti is beautiful costumes worn by women.
Reason (R): Only women can perform Kaishiki Vritti.
Codes:
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is true, (R) is true.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is false, (R) is true.
Answers: (C)

50. Which pair is not properly matched?
(A) Kumudini Lakhia– Dhabkar
(B) Kanak Rele – Kalyani
(C) Asha Coorlawala– Asana
(D) Chandralekha – Chakravyuha
Answers: (D)

Part – III: Drama/Theatre

26. The plays of Jaishankar Prasad was presented for the first time by
(A) E. Alkazi
(B) Shambhu Mitra
(C) Habib Tanveer
(D) B.V. Karanth
Answers: (D)

27. Match List-I with List-II :
List – I                         List – II
(a) Selectivity                (i) Principle of Design
(b) Lines                       (ii) Two dimension
(c) Emphasis                 (iii) Objectives of Art
(d) Shape                     (iv) Elements of Design
Codes :
        (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iv) (i) (iii)
(B) (iv) (ii) (iii) (i)
(C) (i) (iv) (iii) (ii)
(D) (iii) (iv) (i) (ii)
Answers: (D)

28. Presentation of a play follows the order, as below :
(A) Costume, Set, Light, Makeup, Show.
(B) Set, Costume, Makeup, Light, Show.
(C) Costume, Light, Makeup, Show, Set.
(D) Light, Costume, Makeup, Set, Show.
Answers: (B)

29. Assertion (A) : Theatre is always contemporary.
Reason (R) : Classical plays can also be performed as contemporary.
Codes :
(A) (A) is True, (R) is True.
(B) (A) is False, (R) is True.
(C) (A) is True, (R) is False.
(D) (A) is False, (R) is False.
Answers: (A)

30. Pick the odd one :
(A) Habib Tanveer – Political Theatre
(B) Badal Sircar – Psycophysical Theatre
(C) Safdar Hashmi – Realistic Theatre
(D) B.V. Karanth – Theatre Music
Answers: (C)

31. The famous Light Designer who designed the light and sound programme of Sabaramati Ashram and Purna Quila in Delhi
(A) V. Ramamurthi
(B) Tapas Sen
(C) Prof. G.N. Dasgupta
(D) KanishkaSen
Answers: (B)

32. Match the items in List-I with the items in List-II.
List – I                                                 List – II
(a) BadalSircar                                     (i) Painted curtains
(b) Rām Nagar Ki Rāmlila                    (ii) Thrust stage
(c) Surabhi Theatre                               (iii) Arena theatre
(d) Jatra of Bengal and Orissa   (iv) Environmental theatre
Codes :
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (ii) (i) (iii)
(B) (i) (iii) (iv) (ii)
(C) (ii) (i) (iii) (iv)
(D) (iii) (iv) (i) (ii)
Answers: (D)

33. Give the correct sequence :www.netugc.in
(A) Commedia dell’arte, Roman Theatre, Elizabeathan Theatre, Church Drama.
(B) Elizabeathan Theatre, Roman Theatre, Commedia dell’arte, Church Drama.
(C) Church Drama, Elizabeathan Theatre, Roman Theatre, Commedia dell’arte.
(D) Roman Theatre, Church Drama, Commedia dell’arte, Elizabeathan Theatre.
Answers: (D)

34. Assertion (A) : Art cannot be taught, it can be learned.
Reason (R) : All artistes are born as talented artistes.
Codes :
(A) (A) is false, (R) is false.
(B) (A) is true, (R) is false.
(C) (A) is false, (R) is true.
(D) (A) is true, (R) is true.
Answers: (B)

35. The light which is used to remove patches on the state is called
(A) Par Light
(B) Fresnel Spot Light
(C) Plano-Convex Spot Light
(D) Profile Spot Light
Answers: (B)

36. Match the items in Column-I with the items in the Column-II.
List – I                                     List – II
(a) Kimono                               (i) Elizabeathan Theatre
(b) Chiton                                 (ii) Indian Theatre
(c) Robe                                   (iii) Nōh Theatre
(d) Angavastra              (iv) Greek Theatre
Codes :
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (iii) (i) (ii)
(B) (iii) (iv) (i) (ii)
(C) (ii) (i) (iv) (iii)
(D) (i) (iv) (ii) (iii)
Answers: (B)

37. Give correct sequence according to their appearance :
(A) Surrealism, Realism, Naturalism, Expressionism.
(B) Realism, Naturalism, Expressionism, Surrealism.
(C) Naturalism, Realism, Surrealism, Expressionism.
(D) Expressionism, Surrealism, Realism, Naturalism.
Answers: (C)

38. Assertion (A) : Brecht has written plays by following certain Political Ideology.
Reason (R) : Brecht was a politician in theatre.
Codes :
(A) (A) is false, (R) is false.
(B) (A) is true, (R) is false.
(C) (A) is false, (R) is true.
(D) (A) is true, (R) is true.
Answers: (B)

39. Pick the odd one out:
(A) AnjuMallige
(B) Tale Dand
(C) Kanyashulkam
(D) Yayati
Answers: (C)

40. ‘Theatre of Independence’ is written by
(A) Vasudha Dalmia
(B) Anuradha Kapur
(C) Rustom Bharucha
(D) Aparna Dharwadkar
Answers: (D)

41. ‘Kisi Ek Phoolka Nām Lo’ is a play written by
(A) Chandrashekhar Kambar
(B) Baddal Sircar
(C) Satish Alekar
(D) Madhu Rye
Answers: (D)

42. Match the items in List-I with the items in List-II :
List – I                                     List – II
(a) Garcia Lorca                       (i) Italian
(b) Samuel Beckett                   (ii) German
(c) Bertolt Brecht                      (iii) Irish
(d) Luigi Pirandello                   (iv) Spanish
Codes :
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (iii) (i) (iv) (ii)
(D) (ii) (iv) (i) (iii)
Answers: (B)

43. Assertion (A) : Drama is not considered to be the pure form of literature.
Reason (R) : It is a composite Art.
Codes :
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is true, (R) is true.
(C) (A) is false, (R) is false.
(D) (A) is false, (R) is true.
Answers: (B)

44. Give the correct sequence :
(A) Stage, Audience, Text, Performance, Catharsis.
(B) Catharsis, Audience, Text, Stage, Performance.
(C) Performance, Catharsis, Stage, Audience, Text.
(D) Text, Stage, Performance, Audience, Catharsis.
Answers: (D)

45. Pick the odd one out :
(A) AshadhkaEk Din
(B) Surya ki Antim Kiran se Surya ki Antim Kiran Tak
(C) Laheronka Rajhans
(D) Adhe Adhure
Answers: (B)

46. ‘Nora’ is a famous character of Isben’s
(A) An Enemy of the People.
(B) The Ghosts
(C) The Wild Duck
(D) A Doll’s House
Answers: (D)

47. Match the items in List-I with the items in List-II.
List – I                                                 List – II
(a) Ghasiram Kotwal                            (i) Om Shivpuriwww.netugc.in
(b) Andha Yug                                     (ii) Mohan Maharshi
(c) Evam Indrajeet                                (iii) E. Alkazi
(d) Ādhe Adhure                                  (iv) Jabbar Patel
Codes :
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (iii) (ii) (i)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (ii) (i) (iv) (iii)
(D) (iii) (iv) (i) (ii)
Answers: (A)

48. Assertion (A) :Girish Karnad is a modern playwright who has written plays based Myth.
Reason (R) : All the plays of Girish Karnard are mythological.
Codes :
(A) (A) is true, (R) is true.
(B) (A) is false, (R) is false.
(C) (A) is true, (R) is false.
(D) (A) is false, (R) is true.
Answers: (C)

49. Give the correct sequence of the performances of the plays by Habib Tanveer :
(A) Agra Bazzar, Charandas Chor, Ponga Pandit, Basantrutuka Sapna, Hirma Ki Amar Kahani.
(B) Charandas Chor, Agra Bazzar, Hirma Ki Amar Kahani, Basantrutu KaS apna, Ponga
Pandit.
(C) Basantrutuka Sapna, Hirma Ki Amar Kahani, Ponga Pandit, Charandas Chor, Agra Bazzar.
(D) Ponga Pandit, Agra Bazzar, Charandas Chor, Hirma Ki Amar Kahani, Basantrutuka Sapna.
Answers: (B)

50. Pick the odd one out :
(A) King Oedipus
(B) Antigone
(C) Electra
(D) Trojan Women
Answers: (D)