2013 June UGC NET Examination in Museology and Conservation, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. The Rosetta stone is a display at
(A) British Museum
(B) Indian Museum
(C) National Museum
(D) Victoria & Albert Museum
Answer: (A)

2. Elgen Marbles are
(A) Collection of Greek Sculptures
(B) Collection of Italian Sculptures
(C) Collection of Egyptian Sculptures
(D) Collection of Mesopotamian Sculptures
Answer: (A)

3. Birla Industrial and Technological Museum (BITM) is situated in
(A) New Delhi
(B) Kolkata
(C) Bangalore
(D) Pilani
Answer: (B)

4. What is the expansion of the abbreviation NRLCP?
(A) National Research Laboratory for Conservation of Cultural Property
(B) National Regional Laboratory for Cultural Property
(C) National Research Laboratory for Conservation of Prehistoric Sites
(D) National Research Laboratory for Conservation of Paper
Answer: (A)

5. The ICOM Committee for Natural History Museums is called
(A) NAT COM
(B) ICOM NAT.HIST.
(C) ICOM NAT
(D) NAT. HIST. ICOM
Answer: (B)

6. The Indian Treasure Trove Act was enacted in the yearwww.netugc.in
(A) 1864
(B) 1861
(C) 1878
(D) 1947
Answer: (C)

7. The Parliament Museum was established in the year
(A) 1947
(B) 2006
(C) 1978
(D) 2005
Answer: (B)

8. The book “Introduction to Museum Work” is written by
(A) Gary Edson & David Dean
(B) C.E. Barcaw
(C) Ambrose T and Paine C
(D) G. Thomson
Answer: (Wrong question)

9. The book “Fundamentals of Museology” is written by
(A) Dr. S.S. Biswas
(B) Dr. A.K. Das
(C) Dr. M.L. Nigam
(D) D. R.D. Choudhary
Answer: (C)

10. The monument Bibi ka Maqbara is situated at
(A) Aurangabad
(B) Delhi
(C) Bijapur
(D) Hyderabad

Answer: (A)



11. Kaziranga National Park is famous for the protection of
(A) Lion
(B) Rhinoceros
(C) Tiger
(D) Wild Bear
Answer: (B)

12. Which of the following is not the dynamic interpretation technique?
(A) Working model
(B) Lecture
(C) Guided tour
(D) Museum label
Answer: (D)

13. Technique of dry preservation of plants is called
(A) Freeze drying
(B) Herbarium making
(C) Aquarium making
(D) Planetarium
Answer: (B)

14. Which one of the following is a flightless bird?
(A) Albatross
(B) Emu
(C) Peacock
(D) Pelican
Answer: (B)www.netugc.in

15. The Science of Study of Birds is called
(A) Osteology
(B) Aveology
(C) Ornithology
(D) Paleontology
Answer: (C)

16. The main environmental factor responsible for the deterioration of metal is
(A) Temperature
(B) Relative Humidity
(C) Light
(D) Air Pollution
Answer: (B)

17. Which of the following chemical is used as a Rodenticide in Museums?
(A) Naphthalene
(B) Citronella oil
(C) Sodium chloride
(D) Formaldehyde
Answer: (B)

18. The method of staining of skeletons’ of small specimen is called
(A) Toluene Blue Method
(B) Red Lacto Alcohol Method
(C) Colour Injection Method
(D) Alazarin Red-S Method
Answer: (D)

19. Which of the following method is practised in Museum for removing metal corrosion?
(A) Electroplating
(B) Electrolysis
(C) Metallography
(D) None of the above
Answer: (B)

20. The instrument to measure the relative humidity is called
(A) Thermometer
(B) Lux meter
(C) Hygrometer
(D) Photometer

Answer: (C)



21. Deaccessioning of an object means
(A) Removing the object from the collection
(B) Removing the entry of object from the records
(C) Accessioning of object in the records
(D) Digitization of accession entries
Answer: (B)

22. Photographic slides are best stored in
(A) Card board boxes
(B) Plastic slide covers
(C) Acid-free paper sleeves in a hanging file in cabinet
(D) Card board trays in a cabinet
Answer: (C)

23. The ideal temperature for Museum exhibits is between
(A) 18 °C – 30 °C
(B) 18 °C – 22 °C
(C) 10 °C – 15 °C
(D) 30 °C – 40 °C
Answer: (B)

24. Text and pictures presentation techniques are also called as
(A) 3-D presentation
(B) Graphic presentation
(C) Virtual presentation
(D) Digital presentation
Answer: (B)

25. Objects/specimens are
(A) The secondary medium of communication in Museums
(B) The only medium of communication in Museums
(C) The primary medium of communication
(D) None of the above
Answer: (C)

26. Museum show-case labels are easiest to read by most visitors are placed at the height between
(A) 2.0 – 2.5 metre’s
(B) 0.5 – 1 metre
(C) 1.00 – 1.5 metre
(D) 2.5 – 3.00 metre
Answer: (C)

27. ‘Pepper’s Ghost’ is a show case
(A) Which depicts two pictures/ models at right angles divided by a glass by switching the light from one to the other is called
(B) Which displays working Model’s
(C) Which show objects in their context
(D) Small show cases with miniature objects
Answer: (A)

28. ACS (Access Control System) is related withwww.netugc.in
(A) Museum Security
(B) Museum Documentation System
(C) Reserve Collection
(D) Visitor Studies
Answer: (A)

29. The folk dance of Mizoram is called
(A) Chhau
(B) Bamboo Dance
(C) Bihu
(D) Garba
Answer: (B)

30. The famous Mazuli Island is located in
(A) Manipur
(B) Assam
(C) Nagaland
(D) Mizoram

Answer: (B)



31. Match the items in List – I with the items in List – II:
List – I                                                List – II
a. Bagh Caves                                                 i. Wayanad
b. Patal Bhuvaneshwar Caves             ii. Aurangabad
c. Edakkal Caves                                iii. Pithoragarh
d. Ajanta Caves                                  iv. Dhar
Codes:
       a b c d
(A) ii iii i iv
(B) iv iii i ii
(C) i ii iii iv
(D) iii i ii iv
Answer: (B)

32. Match the Personalities in List – I with the Institution they were associated with in List – II:
List – I                                    List – II
a. Dr. S.M. Nair                      i. Prince of Wales Museum
b. Mr. S. Gorakshakar             ii. Salarjung Museum
c. Grace Morley                      iii. Natural History Museum
d. M.L. Nigam                        iv. Natural Museum
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii i iii iv
(C) iv iii ii i
(D) iii i iv ii
Answer: (D)

33. Match the National Parks in List – I with the States in List – II where they are located:
List – I                                    List – II
a. Sunder Ban                                     i. Kerala
b. Corbet National Park          ii. West Bengal
c. Gir National Park                iii. Uttrakhand
d. Perriyer National Park        iv. Gujarat
Codes:
        a b c d
(A) ii iii iv i
(B) i ii iii iv
(C) iii iv i ii
(D) iv iii i ii
Answer: (A)

34. Match the Objects in List – I with the Museums in List – II where they should go:
List – I                                                List – II
a. Elephant tusk                                  i. Philatelly
b. Pottery                                            ii. Natural History Museum
c. Spectacle of a famous person          iii. Archaeology Museum
d. Postal Stamp                                   iv. Personnalia Museum
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iv ii i iiiwww.netugc.in
(D) iii i ii iv
Answer: (B)

35. Arrange the following Phyla in chronological order:
(i) Amphibians
(ii) Mammals
(iii) Pieces
(iv) Reptiles
Codes:
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iii) (i) (iv) (ii)
(C) (ii) (i) (iii) (iv)
(D) (iv) (ii) (iii) (i)
Answer: (B)

36. Arrange the following ‘Museums’ in chronological sequence:
(i) British Museum
(ii) Houvre Museum
(iii) Hermitage
(iv) Indian Museum
Codes:
(A) (iii) (ii) (iv) (i)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (ii) (iii) (i) (iv)
(D) (i) (ii) (iv) (iii)
Answer: (D)

37. Arrange the following Museum procedures in sequence:
(i) Cataloguing
(ii) Accessioning
(iii) Publishing
(iv) Field Noes
Codes:
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iv) (ii) (iii) (i)
(C) (ii) (iii) (iv) (i)
(D) (iii) (ii) (i) (iv)
Answer: (Wrong question)

38. Arrange the following exhibition organizing steps in sequence:
(i) Selection of objects
(ii) Theme selection
(iii) Layouting the exhibition
(iv) Installing the exhibits
Codes:
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (ii) (i) (iii) (iv)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (iii) (ii) (i) (iv)
Answer: (B)

39. Arrange the following Museum labels in sequential order for Museum visitors
(i) Object Label
(ii) Introductory Label
(iii) Title of the Exhibition
(iv) Section Label
Codes:
(A) (iii) (ii) (iv) (i)
(B) (ii) (iii) (i) (iv)
(C) (i) (ii) (iii) (iv)
(D) (iv) (ii) (i) (iii)
Answer: (A)

40. Assertion (A): As far as possible conservation treatment should be reversible.
Reason (R): So that if there is a problem due to the treatment, the chemicals and material used in treatment can be removed.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong
(B) Both (A) and (R) are right.
(C) (A) is wrong, but (R) is right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)



41. Assertion (A): High level of RH implies low temperature.
Reason (R): Because due to low temperature air contracts and the RH increase.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong
(B) Both (A) and (R) are right.
(C) Both (A) and (R) are wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (B)

42. Assertion (A): Use of Audio visual aid in Museum exhibits to engage visitor and interpreted objects is desirable.
Reason (R): Because they create curiosity and arouse interest in the minds of the visitors.
Codes:
(A) (A) is wrong, (R) is right.
(B) (A) and (R) are right.
(C) (A) is right, (R) is wrong.
(D) Both (A) and (R) is wrong.
Answer: (B)

43. Assertion (A): Never lift a heavy sculpture by its projecting member such as an arm or head.
Reason (R): Because they cannot bear the weight of the sculpture.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are right.
(B) Both (A) and (R) are wrong.
(C) (A) is right, but (R) is wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (A)

44. Assertion (A): The best way to store ceramic fragments is to lay them on a cushioned surface.
Reason (R): Because uncushioned surface may absorb their moisture.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are right.
(B) Both (A) and (R) are wrong.
(C) (A) is wrong, but (R) is right.
(D) (A) is right, but (R) is wrong.
Answer: (D)

45. Assertion (A): All costumes should always be stored folded in Museums.www.netugc.in
Reason (R): So that more costumes can be stored in less space.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are right.
(C) Both (A) and (R) are wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (C)

46. Para-dichlorobenzene is a volatile solid that
(a) kill insects in a sealed container.
(b) kill larvae in a sealed container.
(c) kill eggs in a sealed container.
(d) kill fungus
(A) (a) & (b)
(B) (a) & (c)
(C) (a) & (d)
(D) (c) & (d)
Answer: (A)

47. Educational goals of an exhibition can include:
(a) affirming identity
(b) inculcate ideas about culture
(c) teaching history
(d) attracting more people to the Museum.
(A) (a), (b), (c) & (d)
(B) (a), (b) & (c)
(C) (b), (c) & (d)
(D) (a), (b) & (d)
Answer: (B)

48. Business goals of an exhibition can include:
(a) Attracting more people to Museum
(b) Image building
(c) Arousing aesthetic responses
(d) Fund generation
(A) (a), (b), (c) & (d)
(B) (a), (b) & (c)
(C) (b), (c) & (d)
(D) (a), (b) & (d)
Answer: (D)

49. Storage facilities are essential in the management of the collection because they:
(a) allow the displays to be changed.
(b) ensure the preservation of the collection for the future.
(c) provide space for expansion of the collection.
(d) provide space for research collections.
(A) (a), (b), (c) & (d)
(B) (a), (b) & (c)
(C) (b), (c) & (d)
(D) (a), (c) & (d)
Answer: (A)

50. To reduce the exposure time of light, which of the following measures can be taken?
(a) Change display regularly.
(b) Use computers to control light.
(c) Exclude all light when museum is closed.
(d) Fit time-switches.
(A) (a), (b), (c) & (d)
(B) (a), (b) & (c)
(C) (b), (c) & (d)
(D) (a), (c) & (d)

Answer: (A)