2013 June UGC NET Examination in Music, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




Part – I: Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instruments – Common to all

1. Ragas are divided into how many sections as per the ‘Time-theory of Ragas’, in Hindustani Music, on the basis of ‘swaras’?
(A) 10
(B) 5
(C) 4
(D) 3
Answer: (D)

2. One ‘swara’ consists of how much maximum number of shruties as per Hindustani music?
(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) 6
Answer: (B)

3. Alaripu is an opening part of which of the following dance?
(A) Bharat Natyam
(B) Mohini Attam
(C) Kathakali
(D) Kuchipudi
Answer: (A)

4. Which of the following ‘Raga’ does not fall under ‘Todi Thata’?
(A) Todi
(B) Gurjari Todi
(C) Multani
(D) Bahaduri Todi
Answer: (D)

5. Chord is the basis of
(A) Staccato
(B) Harmony
(C) Rest
(D) Metre
Answer: (B)

6. Grammy Award 2013 was conferred on Pt. Ravi Shankar posthumously on his album
(A) Twilight
(B) If tomorrow comes
(C) The living room session part I
(D) Shastriya Sangeetki Vividha Shailiyan
Answer: (C)

7. World Radio Day is observed on
(A) 13 Feb
(B) 15 Jan
(C) 26 Sept
(D) 19 April
Answer: (A)

8. Zia Fariduddin is an exponent of which musical form?
(A) Tappa
(B) Thumri
(C) Khayal
(D) Dhrupad
Answer: (D)

9. The first singer to receive Phalke Award
(A) Lata Mangeshkar
(B) Bhupen Hazarika
(C) Asha Bhonsle
(D) Manna Dey
Answer: (A)

10. Indian Broadcasting Service was renamed in 1936 as
(A) Akashwani
(B) Nabhowani
(C) Doorwani
(D) All India Radio

Answer: (D)



11. The first singer to receive Bharat Ratna is
(A) M.S. Subbalakshmi
(B) Pt. Bhimsen Joshi
(C) Smt. Lata Mangeshkar
(D) Pt. Balmurali Krishna
Answer: (A)

12. What is the full form of ‘AM’ regarding Radio Broadcasting?
(A) Amplitude movement
(B) Anywhere movement
(C) Amplitude matching
(D) Amplitude modulation
Answer: (D)

13. In Western notation system minim is equivalent to
(A) 2 matras
(B) 1/2 matra
(C) 1/4 matra
(D) 1 matra
Answer: (B)

14. How many Ragangas have been described by Narayan Moreshwar Khare?
(A) 16
(B) 30
(C) 26
(D) 10
Answer: (C)

15. Which musicologist did use Dwadash Moorchanavad?
(A) Bharat
(B) Matang
(C) Nanyadev
(D) Sharangdeo
Answer: (B)

16. Which is the most suitable swara combination to express Bhairav Anga?
(A) Ma Ga Re Sa
(B) Ga Ma Re Sa
(C) Re Ga Re Sa
(D) Ga Ma Dha Pa
Answer: (BD)

17. Identify the Raga which does not belong the Audav Audav Jati
(A) Durga
(B) Vibhas
(C) Shuddh Kalyana
(D) Malkauns
Answer: (C)

18. According to ancient authors which swara is capable of producing vibhats and Bhayanak Rasa?
(A) Ga
(B) Ni
(C) Dha
(D) Pa
Answer: (C)

19. At what time the Ragas with Komal Ga Ni are sung or played?
(A) Morning 7-10 A.M.
(B) Morning 10 A.M. – Evening 4 P.M.
(C) Early Morning 4 A.M. – Morning 7 A.M.
(D) Night 12 P.M. – Morning 4 A.M.
Answer: (B)

20. Which intervals are in between Vadi- Samvadi Swaras?
(A) 3: 4
(B) 3: 5
(C) 3: 8
(D) 8: 9

Answer: (A)



21. Which interval exists in between the Unison intervals?
(A) 1: 2
(B) 1: 1
(C) 2: 3
(D) 3: 4
Answer: (B)

22. Commentator of Nardiya Shiksha iswww.netugc.in
(A) Maharana Kumbha
(B) Abhinav Gupta
(C) Bhatt Shubhankar
(D) Dattil
Answer: (C)

23. Which view was adopted by Bhatta Nayak in the context of Rasa?
(A) Uttpattivad
(B) Anukrativad
(C) Muktibad
(D) Abhivyaktivad
Answer: (C)

24. The author of Bharat Bhashyam Grantha?
(A) Vidyaranya Swami
(B) Maharaja Pratap Singh
(C) Vimal Kant Chaudhary
(D) Nanya Bhoopal
Answer: (D)

25. Which of the musicians received Padamshree Award in 2012?
(A) Pt. Jasraj
(B) Pt. Rajansajan Mishra
(C) Abdul Rashid Khan
(D) Savita Devi
Answer: (C)

26. Match the following:
List – I                                    List – II
a. RudraVeena                                    1. Bhajan Sopori
b. Santoor                                2. Raghunath Seth
c. Flute                                    3. Asad Ali Khan
d. Nakkara                              4. Dilawar Khan
Codes:
       a b c d
(A) 4 1 2 3
(B) 3 1 2 4
(C) 1 3 2 4
(D) 2 1 4 3
Answer: (B)

27. Who is not a Pakhawaj player from the following?
(A) Pagal Das
(B) Bhagwan Das
(C) Purshottam Das
(D) Purno Das
Answer: (D)

28. Which one is a expandable composition from the following:
(A) Tukda
(B) Laggi
(C) Chakradar
(D) Rela
Answer: (D)

29. ‘Pudi’ of Mridangam is made of
(A) Skin of ox
(B) Skin of goat
(C) Skin of buffalo
(D) Skin of horse
Answer: (B)

30. Instrument, which was used for showing Taal
(A) KansyaTaal
(B) JalTarang
(C) Tanpura
(D) Veena

Answer: (A)



31. Pakhawaj is derived from
(A) Damaroo
(B) Ankik
(C) Alingyak
(D) Hudukka
Answer: (C)

32. Founder of Lucknow Gharana of Tabla:
(A) U. Kallu Khan – Meeru Khan
(B) U. Bakhshu Khan – Modu Khan
(C) U. Sitab Khan – Ghaseet Khan
(D) U. Fakir Baksha– Quadir Baksh
Answer: (B)

33. The total number of Taals based on the Jati-Gati Bhed in Karnatak Taal system
(A) 35
(B) 105
(C) 108
(D) 175
Answer: (D)

34. Silapadikaram is a treatise in
(A) Tamil
(B) Sanskrit
(C) Telugu
(D) Malayalam
Answer: (A)

35. One of the Dandis in Chaturdandi Prakasika
(A) Taal
(B) Svara
(C) Thaya
(D) Varna
Answer: (C)

36. Pancha Vadyam is the ensemble of
(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Andhra Pradesh
(D) Mysore
Answer: (B)

37. Tavil is an instrument
(A) Melodic
(B) Percussion
(C) Wind
(D) None of the above
Answer: (B)

38. Sollukettuis
(A) Jatis
(B) Swars
(C) Garland of Ragas
(D) None of the above
Answer: (A)

39. Raga Suddha Saveri corresponds to
(A) Vibhas
(B) Durga
(C) Bhupali
(D) Khamaj
Answer: (B)

40. ‘Gram Chara Oi Ranga Matir....’ song is based on which ‘Taal’?
(A) Dadra
(B) Kaharwa
(C) Rupakda
(D) Jhampak

Answer: (B)www.netugc.in



41. ‘Daruna Agni Bane Re...’ song depicts which season?
(A) Varsha
(B) Sarat
(C) Basant
(D) Grishma
Answer: (D)

42. ‘Jhara Shefalir Path Bohiya...’ song refers to which season?
(A) Grishma
(B) Varsha
(C) Sarat
(D) Basant
Answer: (C)

43. ‘Neel Digante Oi Phuler Agun, Laglo....’ song refers to which season?
(A) Varsha
(B) Hemant
(C) Basant
(D) Sarat
Answer: (C)

44. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Bhurji Khan                                     1. D.V. Paluskar
b. Balkrishnabuva Ichalkaranjikar       2. Jannathbuva Purohit
c. Vinayakbuva Patwardhan               3. Mallikarjun Mansoor
d. Vilayat Hussain Khan                     4. V.D. Paluskar
Codes:
       a b c d
(A) 4 1 2 3
(B) 2 1 3 4
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
Answer: (C)

45. Name the Paramelpraveshak raga from the following:
(A) Bhimpalasi
(B) Multani
(C) Gavati
(D) Shree
Answer: (B)

46. The music University of Madhya Pradesh is
(A) Indira Kala Sangeet Vishwavidyalaya
(B) Nathibai Damodar Thakarsi Vishwavidyalaya
(C) Bhartiya Vidyapeeth
(D) Raja Man Singh Tomar Sangeet Avam Kala Vishwavidyalaya
Answer: (D)

47. Which National organization organizes National Youth Festival?
(A) Sangeet Natak Academy
(B) Lalit Kala Academy
(C) Department of Culture
(D) Association of Indian Universities
Answer: (D)

48. Haveli Sangeet is originated by
(A) Ramanujacharya
(B) Mahaprabhu Vallabhacharya
(C) Madhavacharya
(D) Shakaracharya
Answer: (B)

49. Shatashruti ‘Dha’ or ‘Kaishik Ni’ of Karnataka Music is equivalent to which swara of Hindustani Music?
(A) Komal Dha
(B) Shudha Ni
(C) Komal Ni
(D) Shudha Dha
Answer: (C)

50. Which form is not included in Dashvidh-Raga-Vargikaran of Sangeet Ratnakar?
(A) Bhasha
(B) Vibhasha
(C) Upbhasha
(D) Antarbhasha
Answer: (C)

Part – II: Hindustani Music

51. Which of the following scholar has written annotation on Natya Shastra?
(A) Vishnu Gupta
(B) Dattilam
(C) Abhinav Gupta
(D) Beejgupt
Answer: (C)

52. ‘Shudha Dhaiwat’ is placed on which shruti according to the ancient musicologist?
(A) 20th
(B) 19th
(C) 17th
(D) 16th
Answer: (A)

53. Which musician is known as a Vaggeykar, who possesses the following qualities?
(A) Gamak and Tan
(B) Mandra and Tar
(C) Laya and Taal
(D) Dhatu and Matu
Answer: (D)

54. Which of the following instrument falls under the category of ‘Shushir Vadya’?
(A) Sitar
(B) Sarangi
(C) Tabla
(D) Harmonium
Answer: (D)

55. Which of the following Gharana is originated from Patiala Gharana?
(A) Rampur
(B) Vishnupur
(C) Banaras
(D) Shyam Chaurasi
Answer: (D)

56. Ashraya Raga of Todi Thata is
(A) Gurjari Todi
(B) Miyanki Todi
(C) Bilaskhani Todi
(D) Bhupal Todi
Answer: (B)

57. According to modern ‘Shudha’ scale, the frequency of ‘Pancham’ is
(A) 360
(B) 320
(C) 305
(D) 405
Answer: (A)

58. Which of the following ‘Thata-Raga’ pair is not correct?
(A) Kafi Kanda – Kafithata
(B) Abhogi Kanda – Kafithata
(C) Nayki Kanda – Kafithata
(D) Darbari Kanda – Kafithata
Answer: (D)

59. Swaras arranged in the order of –Tone, Semi-Tone, Tone, Tone, Semi-Tone, Tone, Tone depicts the structure of which Hindustani Thata?
(A) Kafi
(B) Todi
(C) Bhairavi
(D) Asawari
Answer: (D)

60. ‘Man Kutuhal’ is an important ‘Grantha’, which elucidate on which of the following musical form?
(A) Thumri
(B) Tappa
(C) Kajri
(D) Dhrupad
Answer: (D)

61. Rendering more than one melody at a time is known as
(A) Counter Point Harmony
(B) Syncopation
(C) Slur
(D) Staccato
Answer: (A)

62. Which Thata of Hindustani Music is equivalent to Kharharpriya of Karnatak Music
(A) Kafi
(B) Bhairav
(C) Todi
(D) Kalyan
Answer: (A)

63. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Maharana Kumbha              1. Rasa Kaumudi
b. Nanyadev                            2. Sangeet Raj
c. Shri Kantha                         3. Rag Tatva –Vivodh
d. Shri Nivas                           4. Bharat Bhashyamwww.netugc.in
Codes:
       a b c d
(A) 2 4 1 3
(B) 1 3 4 2
(C) 2 3 4 1
(D) 4 2 1 3
Answer: (A)

64. Who was the Guru of Pt. Ravishankar?
(A) Ustad Inayat Khan
(B) Ustad Allauddin Khan
(C) Ustad Haffiz Ali Khan
(D) Ustad Mushtaque Hussain Khan
Answer: (B)

65. Assertion (A): Expert musician screate beauty in the mind of listeners by adding shadow of parallel ragas while elaborating the ragas.
Reason (R): This act should be performed only when a musician has sound knowledge of the intricacies of Ragas.
Codes:
(A) (A) is correct (R) is wrong.
(B) (A) is wrong (R) is correct.
(C) (A) and (R) both are wrong.
(D) (A) and (R) both are correct.
Answer: (D)

66. In which Raga Pancham is omitted in Aroh by most of the musicians?
(A) Lalit
(B) Malkauns
(C) Todi
(D) Bilaskhani Todi
Answer: (C)

67. Which symbol is used in staff notation to write one semitone higher?
(A) Flat
(B) Sharp
(C) Natural
(D) Double sharp
Answer: (B)

68. Which sign of the staff notation is equal to one matra of Indian music?
(A) Breve
(B) Minim
(C) Crotchet
(D) Quaver
Answer: (C)

69. ‘Jafar Khani Baj’ is related to
(A) Tabla
(B) Pakhawaj
(C) Mridang
(D) Sitar
Answer: (D)

70. Accoridng to ancient scholars seven string and nine string veenas were known as
(A) Chitra and Vipanchi
(B) Margi and Saraswati
(C) Matt Kokila and Chitra
(D) Margi and Vipanchi
Answer: (A)

71. Who has named Madhyam as Avilopee Swara?
(A) Matang
(B) Bharat
(C) Sharangdev
(D) Ahobal
Answer: (B)

72. Echo is based on
(A) Reflection of sound
(B) Refraction of sound
(C) Diffraction of sound
(D) Interference of sound
Answer: (A)

73. ‘Jodi wire’ of sitar is tuned in which note?
(A) Sa
(B) Sa
(C) Sa
(D) ⋅⋅Sa
Answer: (C)

74. What is the distance of Gandhar from Ghurach on the 36" long wire of Veena?
(A) 30"
(B) 24"
(C) 6"
(D) 27"
Answer: (A)

75. Following notes blong to which Raga“ Ni Re Ga, M' a Dha Ni Sa”
(A) Poorvi
(B) Puriya
(C) Basant
(D) Puriya Dhanashree
Answer: (B)

Part – III: Karnatak Music

51. Composer of Navaratna Malika
(A) Svati Thirunal
(B) Dikshitar
(C) Syama Shastri
(D) Tyagaraja
Answer: (C)

52. Geya Nataka
(A) Kuravanji
(B) Prahalada Bhakti Vijayam
(C) Utsava Prabandham
(D) Krishna Leela Tarangini
Answer: (B)

53. Aligite in Husseni Raga is a
(A) Pada
(B) Kriti
(C) Jawali
(D) Devarnama
Answer: (A)

54. Write the correct sequence
(A) Svaravali, Prabandha, Pada, Kriti
(B) Pada, Svaravali, Prabandha, Kriti
(C) Prabandha, Svaravali, Pada, Kriti
(D) Svaravali, Prabandha, Kriti, Pada
Answer: (C)

55. Padagarbham is also known as
(A) Ardha Virama
(B) Arudi
(C) Eduppu
(D) Atita Graha
Answer: (B)

56. Match the following:
a. Andal                                  1. Nayanar
b. Birana Varalichi                  2. Tevaram
c. Divya Prabandham              3. Thiruppavai
d. Oduvar                                4. Himadri Sute
Codes:
       a b c d
(A) 3 4 1 2
(B) 2 1 4 3
(C) 1 4 2 3
(D) 3 2 1 4
Answer: (A)

57. Gitam in Malahari Raga is a
(A) Lakshana Gita
(B) Dvidhatu Prabandha
(C) Churnika
(D) Dandakam
Answer: (Wrong question)www.netugc.in

58. Kalahastisa Pancharatnam composer
(A) Maha Vaidyanathayyar
(B) Tyagaraja
(C) Vina Kuppayyar
(D) Patnam Subramanya Iyer
Answer: (C)

59. Assertion (A): Concept of Ragapaved way for development of kriti.
Reason (R): Padam give scope for Manodharma.
Codes:
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (R) is true, (A) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

60. Vivadimelas include
(A) Shatsrutirishabha
(B) Sudhagandhara
(C) Shatsrutidhaivata
(D) All the above
Answer: (D)

61. Mani Mantapas are
(A) Music hall
(B) Hall of gems
(C) Musical stone pillars
(D) Dance hall
Answer: (C)

62. Audavashadava raga
(A) Saraswati Manohari
(B) Ranjani
(C) Curuti
(D) Saveri
Answer: (B)

63. Bhurigi mi dhani raga is
(A) Rishabhapriya
(B) Hemavati
(C) Natabhairavi
(D) Shanmukhapriya
Answer: (D)

64. Taal with 18 aksharakala
(A) Mathya Taal
(B) Ata Taal
(C) Jhampa Taal
(D) Dhruva
Answer: (Wrong question)

65. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Todi                                     1. Tyagaraja
b. Sita Rama Vijayam             2. Kalakshepam
c. Javali                                   3. Dharmapuri Subbarayar
d. Krishna Bhagavatar                        4. Subhapantuvarali
Codes:
       a b c d
(A) 4 1 3 2
(B) 3 2 1 4
(C) 2 1 3 4
(D) 4 2 3 1
Answer: (A)

66. Tarangam are found in
(A) Dandakam
(B) Geeta Govind
(C) Krishna Leela Tarangini
(D) None of the above
Answer: (C)

67. Lavani is a dance form
(A) Uttar Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Gujarat
(D) Rajasthan
Answer: (B)

68. Svayambuswaras are
(A) Harmonic notes
(B) Foreign notes
(C) Dissonate notes
(D) None of the above
Answer: (D)

69. Make sequence correctly in ascending order:
(A) Dhanuka, Kanada, Vasanta, Sahana
(B) Kanada, Dhanuka, Vasanta Sahana
(C) Sahana, Dhanuka, Vasanta, Kanada
(D) Dhanuka, Vasanta, Kanada, Sahana
Answer: (Wrong question)

70. Samudaya Kritis are
(A) Kritis composed in same raga
(B) Kritis composed in same taal
(C) Kritis composed on a particular theme
(D) All the above
Answer: (C)

71. Muktayiswars occur in
(A) Kriti
(B) Varna
(C) Ragam Tanam Pallavi
(D) Tillana
Answer: (C)

72. Assertion (A): Navasandhi ragas and Taals were used for temple processions.
Reason (R): The meeting point of10 directions was called Navasandhi.
Codes:
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (R) is true, (A) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

73. Natabhairavi corresponds to That
(A) Asaveri
(B) Bhairav
(C) Todi
(D) Marwa
Answer: (A)

74. Sankirna ragas
(A) Curuti
(B) Sahana
(C) Dvijavanti
(D) Brindavani Saranga
Answer: (C)

75. Tribhinnagamaka is one of the
(A) Pancha Dasa Gamaka
(B) Dasa Vidha Gamaka
(C) Janta Swara Prayoga
(D) None of the above
Answer: (A)

Part – IV: Rabindra Sangeet

51. What are the Tagore songs that have adopted tunes from Hindustani classical music usually called?
(A) Bangla Kheyal
(B) Bhatiyali
(C) Raga based
(D) Baithaki Gaan
Answer: (C)

52. The song ‘Amar Praner Manus ache Prane’ has original tune from?
(A) Baul Song
(B) Kirtan
(C) Dhrupad
(D) Thumri
Answer: (A)

53. What is the Taal of Song ‘Ek Mone Tor Ektarate’?
(A) Ektaal
(B) Dadra
(C) Khemta
(D) Jat Taal
Answer: (D)

54. Match the following and select the correct combination from below:www.netugc.in
List – I                                                            List – II
a. Aji Je Rajni Jaye                                          1. Chitra
b. Ekada Prate Kanjatale                                2. Sonar Tori
c. Bhanga Deuler Debata                                3. Mahua
d. Arokichhukan Na Hoy Bosiyo Pashe         4. Kalpana
Codes:
       a b c d
(A) 2 1 4 3
(B) 1 3 2 4
(C) 2 3 1 4
(D) 1 2 4 3
Answer: (A)

55. Place the following in order and select the correct combination from the ‘codes’ below:
(i) Rabindranath
(ii) Jotirindranath
(iii) Dwijendranath
(iv) Rathindranath
Codes:
(A) (ii) (iii) (i) (iv)
(B) (iii) (ii) (iv) (i)
(C) (ii) (iv) (iii) (i)
(D) (iii) (ii) (i) (iv)
Answer: (D)

56. In which book you can get all musical compositions by Tagore?
(A) Rabichaya
(B) Geetanjali
(C) Geetabitan
(D) Geeti Malya
Answer: (C)

57. ‘Aji Dakhino Pabane....’ song is based on which Mishra Raga?
(A) Pilu Barwa
(B) Yaman-Purbi
(C) Pancham-Sohini
(D) Bihag-Khamaj
Answer: (C)

58. In which Rabindra Dance-Drama, we find characters like ‘Ruitani & Hartani’?
(A) Valmiki Pratibha
(B) Taser Desh
(C) Mayar Khela
(D) Chandalika
Answer: (B)

59. Which song is based on Jhaptal among the following list?
(A) Amar Prane Govir Gopan
(B) Aachho Antare Chirodin
(C) Tabu Mane Rekho
(D) Tomari Koriyachhi Jiboner Dhruvatara
Answer: (D)

60. ‘Maha Vishwe, Mahakashe....’ song based on which Tal?
(A) Teora
(B) Rupak
(C) Kaharwa
(D) Dadra
Answer: (A)

61. As per ‘Akar Matrik Swarlipi’ system, the sign of standing or ending note is
(A) S ' a
(B) S''a
(C) Sa||
(D) ||Sa
Answer: (B)

62. Which one of the following Rabindra Sangeet is based on Raga ‘Adana’?
(A) Aachho Antare Chirodin
(B) Jay Tabo Bichitra Ananda
(C) Bani Taba Dhay
(D) Danrao Amar Ankhir Aage
Answer: (C)

63. ‘Rim JhimG hano Ghano Re...’ song is based on which raga?
(A) Kanada
(B) Bahar
(C) Desh
(D) Mallhar
Answer: (D)

64. Who composed some of the tunes of Rabindra Sangeet?
(A) Vishnu Chakravarty
(B) Sahana Devi
(C) Indira Devi
(D) Abanindranath Tagore
Answer: (C)

65. Which song was composed by Tagore to celebrate the harvest ceremony?
(A) O Amar Desher Mati
(B) Eso Shyamala Sundara
(C) Aaye re Mora Fasal Kati
(D) Amar Paraner Pare
Answer: (C)

66. Who prepared maximum number of notation of Tagore songs?
(A) Jyotirindranath Tagore
(B) Dinendranath Tagore
(C) Shaurindra Mohan Tagore
(D) Sarala Devi
Answer: (B)

67. How many maximum number of matras used in a single tal by Tagore?
(A) 15
(B) 16
(C) 17
(D) 18
Answer: (D)

68. Which ‘Taal’ was created by Tagore among the following?
(A) Pancham Sawari
(B) Nab Pancha
(C) Jat Taal
(D) Surfak Taal
Answer: (B)

69. Which song was composed by Tagore on the formation of ‘Sanjibani Sabha’ against the British rule?
(A) Amar Sonar Bangla
(B) O Amar Desher Mati
(C) Ek Sutre Bandhiachhi
(D) Sakalere Kachhe Daki
Answer: (C)

70. Match the following songs with Raga:
a. Anek Diyechho Nath                      1. Kafi
b. Aji E Ananda Sandha                     2. Asavari
b. Sunyo Hate Firi He                         3. Purbi
c. Timar Ashime                                  4. Bihag
Codes:
       a b c d
(A) 1 3 2 4
(B) 3 2 4 1
(C) 2 3 1 4
(D) 4 1 3 2
Answer: (C)

71. ‘Aaro Aaro Prabhu.....’ song is based on which ‘Taal’?
(A) Ekadashi
(B) Ada Theka
(C) Khemta
(D) Taal Ferta
Answer: (C)

72. The following ‘Theka’ belongs to which ‘Taal’ ?
1          2          3          4          5          6          7          8          9          10        11        12
Dha     Te        Te        | Na      Dhi      Na       | Te      Te        Dhi|     Na       Dhi      Na
X                                             2                                  0                                  3
(A) Jat Taal
(B) Ada Khemta
(C) Ek Taal
(D) Khemtawww.netugc.in
Answer: (D)

73. How many matras are in ‘Madhyaman Taal’?
(A) 12
(B) 14
(C) 15
(D) 16
Answer: (D)

74. ‘Megher Pare Megh Jamechhe...’ song is based on which category of Rabindra Sangeet
(A) Puja
(B) Prakriti
(C) Swadesh
(D) Prem
Answer: (B)

75. What are the name of the institute which was established in ‘Viswabharati’ in 1919 for painting and music?
(A) Vidya Bhavan
(B) Sangeet Bhavan
(C) Kala Bhavan
(D) Uttarayan
Answer: (C)

Part –V: Percussion

51. When all the four faces of Bharat Kalin Mridanga are tuned in the appropriate Swaras, it is called
(A) Moorchhana
(B) Marjana
(C) Swar Yojana
(D) Prarthana
Answer: (B)

52. Match the following:
List – I                        List – II
a. Mridangam              1. Vikku Vinayak Ram
b. Ghatam                   2. Raja Chhatrapati Singh
c. Pakhawaj                 3. Umayalpuram Shivraman
d. Dholak                    4. U. Bafati Khan
Codes:
       a b c d
(A) 3 1 2 4
(B) 3 2 4 1
(C) 1 2 3 4
(D) 2 1 4 3
Answer: (A)

53. Total Matras of Tistra Jaati Dhruva Taal?
(A) 9
(B) 11
(C) 14
(D) 16
Answer: (B)

54. Fraction depicting Sawailaya
(A) 4/5
(B) 5/7
(C) 1(1/2)
(D) 5/4
Answer: (D)

55. Patah is also called
(A) Pata
(B) Damaru
(C) Dholak
(D) Ghatam
Answer: (C)

56. It is also called ‘Saptadhyayee’
(A) Brihaddeshi
(B) Natya Shashtra
(C) Abhinava Bharati
(D) Sangeet Ratnakar
Answer: (D)

57. Khandit Pravahyukta composition of Bolas with Tihai is called
(A) Quada
(B) Tukada
(C) Gat
(D) Chakra Dar
Answer: (B)

58. The Khoda of Mridangam is made by
(A) Shisham – Wood
(B) Bel – Wood
(C) Sandle – Wood
(D) Jack Fruit – Wood
Answer: (D)

59. Assertion (A): Tabla – Accompaniment is more difficult than Tabla-Solo
Reason (R): The main aim of Tabla-Accompaniment is to play according to the main artist.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) Both (A) and (R) are wrong.
(C) (A) is correct, (R) is wrong.
(D) (A) is wrong, (R) is correct.
Answer: (A)

60. To play the basic form of a Taal on Tabla is called
(A) Tek
(B) Theka
(C) Palta
(D) Rela
Answer: (B)

61. Tavil belongs to
(A) Ghanvadya
(B) Layavadya
(C) Avanaddhavadya
(D) Sushirvadya
Answer: (C)

62. Total number of Matras of Brahma Taal
(A) 16
(B) 28
(C) 30
(D) 48
Answer: (B)

63. Writre of Brihaddeshi
(A) Matanga
(B) Upanga
(C) Dattila
(D) Vishakhil
Answer: (A)

64. The ancient name of Hudukka
(A) Patah
(B) Panava
(C) Pattavadya
(D) Trivali
Answer: (B)

65. The composition in which unlimited development is possible
(A) Qaida
(B) Peshakar
(C) Laggi
(D) Rela
Answer: (B)

2013 June UGC NET in Music, Paper III, Part V, Question 66






Answer: (B)

67. The annotation of which treatise is done by Abhinava Gupta?
(A) Natya Shashtra
(B) Sangeet Ratnakar
(C) Sadrag Chandrodaya
(D) Sangeet Saramrita
Answer: (A)www.netugc.in

2013 June UGC NET in Music, Paper III, Part V, Question 68








Answer: (C)

69. Idiophones belong to
(A) Ghan Vadya
(B) Sushir Vadya
(C) Avanaddha Vadya
(D) Taranga Vadya
Answer: (A)

70. Layakari of Paune Do Gun is called
(A) Biad
(B) Kuad
(C) Sawai
(D) Aad
Answer: (A)

71. The writer of ‘Art of Tabla Rhythm’
(A) Sudhir Kumar Saxena
(B) Sudhir Mainkar
(C) Sudhir Kumar Verma
(D) Sudhir Gupta
Answer: (A)

72. Ustaad Amir Hussen Khan was the Khalifa of
(A) Delhi Gharana
(B) Ajarada Gharana
(C) Lucknow Gharana
(D) Farukhabad Gharana
Answer: (D)

73. The only Hindu Artist who was given the tile of Khalifa:
(A) Pt. Vikramaditya Mishra
(B) Pt. Ramayan Prasad Mishra
(C) Pt. Dargahi Mishra
(D) Pt. Kishan Maharaj
Answer: (A)

74. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Pt. Daragahi Mishra                        1. Banaras Gharana
b. U. Ahamad Jan Thirakva                2. Farukhabad Gharana
c. U. Habibuddin Khan                      3. Lucknow Gharna
d. U. Vazid Hussen Khan                   4. Ajarada Gharana
Codes:
       a b c d
(A) 1 2 3 4
(B) 1 3 2 4
(C) 1 2 4 3
(D) 1 4 3 2
Answer: (C)

75. Which Avanaddha Vadya is used in Haweli Sangeet?
(A) Daffali
(B) Jhanjh
(C) Pakhawaj
(D) Tabla

Answer: (C)