2013 June UGC NET Examination in Music, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




Part – I: Common to Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instrument.

1. Siddheshwari Devi was a leading artist of
(A) Thumri
(B) Kriti
(C) Dhrupad
(D) Tarana
Answer: (A)

2. Author of ‘Sangeet Parijat’ is
(A) Ahobal
(B) Lochan
(C) Narad
(D) Tumburu
Answer: (A)

3. ‘Upaj Anga’ is meant for
(A) Tan
(B) Sargam
(C) Meend
(D) Layakari
Answer: (D)

4. Hira Bai Barodekar has represented which ‘Gharana’?
(A) Jaipur
(B) Delhi
(C) Kirana
(D) Rampur
Answer: (C)

5. Which one of the following is the devotional composition in western music?
(A) Chamber music
(B) Plain song
(C) Symphony
(D) Jazz music
Answer: (B)

6. Match the following:
List – I                        List – II
i. Rati                          1. Raudra
ii. Haas                        2. Karun
iii. Shok                       3. Hasya
iv. Krodh                     4. Shringar
Codes:
      i ii iii iv
(A) 4 3 2 1
(B) 3 2 1 4
(C) 1 4 3 2
(D) 2 1 4 3
Answer: (A)

7. Where is Dhrupad Kala Kendra situated in Gwalior?
(A) Haddu Hassu Sabhagar
(B) Madhav Sangeet Mahavidyalaya
(C) Govt Madhav Sangeet Mahavidyalaya
(D) Sharda Sangeet Mahavidyalaya
Answer: (A)

8. Assertion (A): Music is not limited to Guru Shishya Parampara or the classroom boundary, but now it should be used for the welfare of human welfare and in the interest of social context.
Reason (R): Music is not a means of entertainment, rather it is related to the intellectual class of society and also music can play important role in the propagation of Indian culture.
Codes:
(A) (A) is correct, (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, (R) is correct.
(C) (A) is wrong, (R) is wrong.
(D) (A) is correct, (R) is correct.
Answer: (D)www.netugc.in

9. Which one is not a ‘Rabindra Sangeet’ among the following list of songs?
(A) Tomaro Ashime, Prano Mano Loye
(B) Ore Bhai Fagun Legeche
(C) Eki Brinte Duti Kusum
(D) Ore Grihabasi, Khol Dwar Khol
Answer: (C)

10. How many divisions are in ‘Ekadashi Tal’?
(A) 6
(B) 4
(C) 3
(D) 5

Answer: (B)



11. Rabindranath re-arranged the division of ‘Dhamar Tal’ as
(A) 5⎪2⎪3⎪4
(B) 3⎪2⎪2⎪3⎪4
(C) 5⎪3⎪2⎪4
(D) 4⎪3⎪3⎪4
Answer: (B)

12. How many ‘Khali’ or ‘Fhank’ is in Tal ‘Rupakda’?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 0
Answer: (D)

13. Who was the famous Rabindra Sangeet Teacher and Singer?
(A) Girija Shankar Chakraborty
(B) Radhika Mohan Goswami
(C) Shailaja Ranjan Majumdar
(D) Gyan Prakash Ghosh
Answer: (C)

14. Katapayadi Sankhya is used in
(A) Grama Moorchana Jati System
(B) Thaat Nomenclature
(C) 72 Melakarta scheme
(D) None of the above
Answer: (C)

15. The corresponding thaat of Kamavardhini is
(A) Poorvi
(B) Khamaj
(C) Belaval
(D) Kafi
Answer: (A)

16. ‘Vatapiganapatim’ is composed by
(A) Syama Shastri
(B) Muttuswami Dikshitar
(C) Patnam Subramanyam Iyer
(D) Tyagaraja
Answer: (B)

17. Match the following:
List – I                                    List – II
i. Dha Kit Nakit Taka                         1. Nakkara
ii. Dha Tin Na Da                    2. Tabla
iii. Dhi ƒ kd Dhin Dha                        3. Pakhawaj
iv. Tak Dim                             4. Mridangam
Codes:
       i ii iii iv
(A) 3 1 4 2
(B) 3 1 2 4
(C) 1 3 4 2
(D) 2 4 3 1
Answer: (B)

18. ‘Na’ of Tadana is produced on
(A) On Syahi
(B) On Lava
(C) On Chanti
(D) In the air
Answer: (C)

19. Writer of Taal Prakash
(A) Bharat Bhushan Agrawal
(B) Bhagwat Sharan Sharma
(C) Satyanarayan Vasishtha
(D) Ram Naresh Rai
Answer: (B)

20. Renowned Tabla player of Delhi gharana
(A) Ramkumar Mishra
(B) Manju Khan
(C) Ilmas Hussain
(D) Lateef Ahmad

Answer: (D)



21. How many ‘Ghar’ are there in the padi of Tabla / Pakhawaj?
(A) 4
(B) 8
(C) 16
(D) 24
Answer: (C)

22. Second component of Prabandh is called
(A) Melapak
(B) Udgraha
(C) Dhruva
(D) Sanchari
Answer: (A)

23. Bade Gulam Ali Khan used which pen name in his compositions?
(A) Ram Rang
(B) Man Rang
(C) Sab Rang
(D) Bhav Rang
Answer: (C)

24. From the following, which scholar has arranged the notes according to the interval 4 3 2 4 4 3 2
(A) Matang
(B) Lochan
(C) Ahobal
(D) Bharat
Answer: (D)

25. Match the following:
i. Pt. Bhimsen Joshi                             1. Jaipur
ii. Pt. MallikarjunMansoor                  2. Gwaliar
iii. Pt. UlhasKashalkar                        3. Agra
iv. U. VilayatHussain Khan                4. Kirana
Codes:
       i ii iii iv
(A) 2 1 3 4
(B) 3 2 4 1
(C) 4 1 2 3
(D) 1 4 3 2
Answer: (C)

Part – II: Hindustani Music (Vocal / Instrumental)

26. How many strings were used in ‘Baan-Vadya of Vedic period?
(A) Seven
(B) Nine
(C) One hundred
(D) Twenty five
Answer: (C)

27. In which treatise thirteen characteristics of Raga have been stated?
(A) Brihaddeshi
(B) Sangeet Ratnaker
(C) Natya Shastra
(D) Sangeet Parijat
Answer: (B)

28. Author of ‘Raga Tarangini’
(A) Pt. Somnath
(B) Pt. Lochan
(C) Pt. Hrydaya Narayan Dev
(D) Pt. Sirinivas
Answer: (B)

29. Uddatswaras are associated with which Gandharva Swaras?
(A) Re, Dha
(B) Pa, Sa
(C) Ma, Ni
(D) Ni, Ga
Answer: (D)

30. How many Bhaktis are there in ‘Samved’?
(A) 4
(B) 6
(C) 5
(D) 7

Answer: (C)



31. In staff notation ‘Pa’ is situated on which line from leger line
(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth
Answer: (B)

32. Following Shloka is cited from which trealise:
‘VeenavadanTatvagyahShrutijatiVishardahTalagyachAprayasaneMokshmargNigachhati’
(A) Brihaddeshi
(B) Yagyavalkhya Smriti
(C) Vakyapadiya
(D) Sangeet Martand
Answer: (B)

33. Which Raga will be formed by making Re and Dhakomal in Raga Bhupali?
(A) Bhairavi
(B) Vibhas
(C) Todi
(D) None of the above
Answer: (B)

34. Which Raga is formed by making Rishabh and Dhaivat Shuddh in Multani Raga?
(A) Gurjari
(B) Madhuvanti
(C) Bihag
(D) Maru Bihag
Answer: (B)

35. The combination of Miya Malhar and Sarang creates
(A) Jayant Malhar
(B) Nat Malhar
(C) Miya Ki Sarang
(D) Shuddha Sarang
Answer: (C)

36. The Odav Raga consisting both Gandhar
(A) Jog
(B) Bhupali
(C) Deshkar
(D) Jogia
Answer: (A)

37. What is the frequency of Komal Gandhar?
(A) 248
(B) 258
(C) 268
(D) 288
Answer: (D)

38. Which of the following is the minor chord?
(A) SaGa Pa
(B) Ga Pa Ni
(C) ' Ma Dha ' Sa
(D) P Ni 'Re
Answer: (D)

39. Ustad Mushtak Ali Khan played sitar of how many frets?
(A) 16
(B) 18
(C) 17
(D) 19
Answer: (C)

40. On the Jodi string of Sitar, which swara is found on the fifth fret from Ati or Atak?
(A) Ga
(B) Ma
(C) Ga
(D) ' Ma

Answer: (B)



41. Which of the following Artists is not a sitar player?
(A) Mushtak Ali Khan
(B) Imdad Khan
(C) Abdul Haleem Zaffar Khan
(D) Ali Akbar Khan
Answer: (D)

42. Match the items of List – I with List – II:
List – I            List – II
i. Dhrupad       1. Dhumali
ii. Thumari       2. Punjabi
iii. Tappa         3. Deepchandi
iv. Quawali      4. Chautal
Codes:
      i ii iii iv
(A) 2 1 3 4
(B) 3 2 1 4
(C) 4 3 2 1
(D) 1 3 4 2
Answer: (C)

43. Which category of instruments is named as Pushkar by Acharya Bharat?
(A) Ghan Vadya
(B) Sushir Vadya
(C) Avnadhha Vadya
(D) Tat Vadya
Answer: (C)

44. Name the famous singer of Kirana Gharana in whose name a Gurukul is opened in Karnataka State
(A) Roshanara Begum
(B) Gangubai Hangal
(C) Hirabai Barodekar
(D) Saraswatibai Rane
Answer: (B)

45. Find out the wrong match:
(A) Tansen Samaroha – Gwaliar
(B) Sawai Gandharv Sangeet Samaroha– Pune
(C) Dover Lane Music Conference – Goa
(D) Thygaraj Festival – Theruvaiyar
Answer: (C)

46. Which of the following pair of Ragas have the same Aroha?
(A) Miya Ki Malhar – Bahar
(B) Bhupal Todi – Bilaskhani Todi
(C) Miya Ki Todi – Multani
(D) Yaman Kalyan – Puriya Kalyan
Answer: (B)

47. Who mentioned saranachatustai for the first time?
(A) Matang
(B) Sharangdev
(C) Bharat
(D) Shriniwas
Answer: (C)

48. Who wrote Sangeet Sudhakar?
(A) Singh Bhopal
(B) Vidyaranya Swami
(C) Fakirulla
(D) Vasdev Shastri
Answer: (A)

49. Who is the author of Rag Darpan?
(A) Srikantha
(B) Damodar
(C) Fakirulla
(D) Bhavbhatta
Answer: (C)

50. Vimal Knat Rai Chowdhary is the author of
(A) Pranav Bharti
(B) Sangeet Samay Sar
(C) Kala Nidhi
(D) Bhartiya Sangeet Kosh
Answer: (D)

Part – III: Karnatak Music (Vocal, Instrumental, Percussion)

26. Anya Svara in Sri Ragam
(A) Sadharana Gandhara
(B) Chatusruti Dhaivata
(C) Kakali Nishada
(D) None of the above
Answer: (D)

27. Ri Gu Mi Dha Nu is raga
(A) Latangi
(B) Vachaspati
(C) Keeravani
(D) Mechakalyani
Answer: (A)

28. Sri Kaalahastisa Pancharatnam composer
(A) Vina Kuppayyar
(B) Patnam Subramanyam Iyer
(C) Tyagaraja
(D) Syama Shastri
Answer: (A)

29. Composition provoked by incidents in the life of Tyagaraja
(A) Svara Ragasudha
(B) Kori Sevimparare
(C) Nidhi Chāla Sukhama
(D) Endaro Mahānu Bhāvulu
Answer: (C)

30. Samudāyapadas were composed by
(A) Arunagirinathor
(B) Ghanam Krishnayyar
(C) Kshetregna
(D) Svati Thirunal
Answer: (C)

31. Anubandham was the concluding section ofwww.netugc.in
(A) Kriti
(B) Varnam
(C) Padam
(D) Tillana
Answer: (B)

32. Lakshana Gitas composer
(A) MahaVaidya Natha Iyyer
(B) Paidala Gurumurty Shastri
(C) Purandara Dasa
(D) Dikshitar
Answer: (B)

33. Bhuta Sankhya is used to denote names of
(A) Uttaranga Svaras
(B) Poorvanga Svaras
(C) Melas
(D) Chakras
Answer: (D)

34. Match the following:
List – I                                    List – II
i. Shatkala Govinda Marar      1. Vaggekkara
ii. Tyagaraja                             2. Tevaram
iii. Subbaraya Shastri              3. Edaikkya
iv. Tirunjana Sambandhar       4. Telugu
Codes:
      i ii iii iv
(A) 3 4 1 2
(B) 2 1 4 3
(C) 3 2 1 4
(D) 3 1 4 2
Answer: (A)

35. Assertion (A): Alapana precedinga kruti should have a balanced proportion to the length of thekruti.
Reasoning (R): Alapanas should not precede a Padam.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, (R) is false.
(C) (R) is true, (A) is false
(D) Both (R) and (A) are false.
Answer: (A)

36. Tayampaka is ensemble of
(A) Chenda
(B) Mrudangam
(C) Tavil
(D) Maddalam
Answer: (A)

37. Assertion (A): In wind instruments greater the vibrating length of air column, less is the pitch.
Reasoning (R): Pitch is inversely proportionate to the length of vocal chords.
Codes:
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (R) is false, (A) is false.
(C) (R) is true, (A) is false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

38. Author of Sangita Sara
(A) Damodar
(B) Vidyaranya
(C) Somanatha
(D) Haripala
Answer: (B)

39. Kriyanga Ragas are presently known as
(A) Varja Ragas
(B) Shadava Ragas
(C) Audava Ragas
(D) Vakra Ragas
Answer: (D)

40. Kriti ‘KaruBaru’ of Tyagaraja is in Raga
(A) Mukhari
(B) Nadanamakriya
(C) Bhairavi
(D) None of the above
Answer: (A)

41. Sangita Kalpadrumam has been authored by
(A) Haripala
(B) Subbarama Dikshitar
(C) Muttaih Bhagavatar
(D) Somanatha
Answer: (C)

42. Singer of Tevaram
(A) Oduvar
(B) Nayanar
(C) Marar
(D) Ponnani
Answer: (A)

43. Kovur Pancharatna is in praise of
(A) Kamakshi
(B) Venkatesha
(C) Madurai Meenakshi
(D) Sundaresvara Swamy
Answer: (D)

44. Magudi is also known as
(A) Nagasvaram
(B) Nagapani
(C) Kombu
(D) Bhujanga Svaram
Answer: (D)

45. Rudra in 72 melakarta scheme is thewww.netugc.in
(A) 9th Chakra
(B) 11th Chakra
(C) 12th Chakra
(D) 8th Chakra
Answer: (B)

46. Simhendra Madhyamam inas ampoornamelapadhati
(A) Vegavahini
(B) Chamaram
(C) Sumadyuti
(D) Bhinna Shadjam
Answer: (C)

47. Alaku is the name in ancient Tamil music
(A) Gamaka
(B) Svara
(C) Shruti
(D) Raga
Answer: (C)

48. Nirupanam is found in
(A) Kalakshepams
(B) Tevaram
(C) Divya Prabandham
(D) Tirupugazh
Answer: (A)

49. Match the following:
i. Navavidha Bhakti                            1. Nayanar
ii. Abhang                                           2. Prastara
iii. Divya Prabandham                        3. Sravanam
iv. Dasa Pranas                                    4. Tukaram
Codes:
       i ii iii iv
(A) 2 4 3 1
(B) 1 4 2 3
(C) 3 4 1 2
(D) 4 2 1 3
Answer: (C)

50. Ottamtullal is a popular folk dance of
(A) Karnataka
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala
Answer: (A)

Part – IV: Rabindra Sangeet

26. Total number of songs included in the book ‘Geetanjali’?
(A) 144
(B) 157
(C) 147
(D) 168
Answer: (B)

27. Which ‘Tal’ was created by R.N. Tagore in 3/2 Chhanda?
(A) Ardha-Jhaptal
(B) Rupakda
(C) Jhampak
(D) Rupak
Answer: (C)

28. ‘Khanchar Pakhi Chilo, Sonar Khanchatite…’ song is originally included in which book of R.N. Tagore?
(A) ‘Manasi’
(B) ‘Utsarga’
(C) ‘Chitra’
(D) ‘Sonar Tori’
Answer: (D)

29. How many songs were composed by R.N. Tagore in his book ‘Geetanjali’?
(A) 147
(B) 114
(C) 96
(D) 86
Answer: (D)

30. In which book the song ‘Tumi Ki Kebal-i Chhabi…’ was included?
(A) Mahua
(B) Manasi
(C) Balaka
(D) Kalpana
Answer: (C)

2013 June UGC NET in Music, Paper II, Part IV, Question 31







Answer: (B)

32. How many divisions are in ‘Naba Pancha’ Tal created by Tagore?
(A) 4
(B) 6
(C) 8
(D) 5
Answer: (D)

33. In Jorasako Tagore family, who influenced Tagore mostly for making innovative compositions?
(A) Hemendranath
(B) Abanindranath
(C) Jotirindranath
(D) Devendranath
Answer: (C)

34. ‘Jibano Maraner Simana Chharaye…’ In which taal this song is based onwww.netugc.in
(A) Rupak
(B) Rupakda
(C) Jhampak
(D) Ekadashi
Answer: (B)

35. Which song reflects ‘Swadesh Prem’ (patriotism) of Rabindranath?
(A) Anando Loke, Mangala Loke
(B) Bado Asha Kore
(C) Purano Sei Diner Katha
(D) Sarthak Janam Amar
Answer: (D)

36. Rabindranath composed which song in reply to his felicitation ceremony at Oxford University?
(A) Aaj Sabar Range,… Rang Meshate Hobe
(B) Anek Katha Jao Je Bole
(C) VishwaVidyathirtha Prangan Karo Mahojjal
(D) Shanti Mandir Punya Angan Hok
Answer: (C)

37. Rabindranath wrote drama ‘Tapati’ in protest against the death of which freedom fighter during British period?
(A) Khudiram Bose
(B) Chittaranjan Das
(C) Mahatma Gandhi
(D) Jotindranath Das
Answer: (D)

38. ‘Ananda Dhara, Bohichhe Bhubane…’ In which raga this song is based on?
(A) Darbari
(B) Malkauns
(C) Bageshri
(D) Kafi Kanada
Answer: (B)

39. Which song is based on the theme of Monsoon among the following?
(A) Jhar Jhar Rakta Jhare
(B) Tahar Ananda Dhara
(C) Jhar Jhat Jhar Bhadar Badar
(D) Bahe Nirantaro Ananda Dhara
Answer: (C)

40. Which song is a baul (folk) based Rabindra Sangeet composition?
(A) Ami Tare-i Jani…..
(B) Joy Hok, Joy Hok…..
(C) Jagite Hobe Re…..
(D) Naba Anande Jago…..
Answer: (A)

41. In terms of number of Matra, Rabindrik Tal ‘Ardha Jhaptal’ is equal to
(A) Sasthi Tal
(B) Rupakda
(C) Nabatal
(D) Jhampak
Answer: (D)

42. Rabindra Sangeet ‘Tomaro Ashime Pran Mano….’ is based on which tal?
(A) Ektal
(B) Dhamar
(C) Kaharwa
(D) Teental
Answer: (C)

43. ‘Maha Vishwe, Mahakashe….’ Song is based on which raga?
(A) Yaman
(B) Yaman Kalyan
(C) Bihag
(D) Bihagda
Answer: (B)

44. ‘Ki Gabo Ami, Ki Sunabo…’ song is based on which tal?
(A) Teental
(B) Jhamptal
(C) Ektal
(D) Dadra
Answer: (C)

45. Who was appointed as the music teacher of Tagore family after Jadu Bhatta?
(A) Vishnu Chakroborty
(B) Shyam Sundar Mishra
(C) Radhika Prasad Goswami
(D) Khitindramohan Goswami
Answer: (C)

46. Song ‘Hridaya Nandana Bane….’ Is based on which Mishra Raga?
(A) Ananda – Bhairavi
(B) Asha – Bhairavi
(C) Kafi – Kanada
(D) Lalita – Gauri
Answer: (D)

47. ‘Je Chilo Amar Swapano Charini….’Which style of Rabindra Sangeet is it?www.netugc.in
(A) Folk style
(B) Baul style
(C) Devotional
(D) Kirtan style
Answer: (D)

48. Which song was composed in the style of Western composition?
(A) Laho Laho, Tule Laho
(B) Tomra Ja Balo Tai Balo
(C) Aacho Antare Chirodin
(D) Purano Sei Diner Katha
Answer: (D)

49. Rabindranath wrote famous dance drama ‘Chitrangada’ in which Chitrangada was depicted as Princess of which state?
(A) Punjab
(B) Orrisa
(C) Manipur
(D) Assam
Answer: (C)

50. Dance Drama ‘Taser Desh’ is based on which story written by Rabindranath?
(A) Ekti Asade Golpo
(B) Shyama
(C) Mayar Khela
(D) Mouni Tapas
Answer: (A)

Part – V: Percussion Instruments

26. God of Taal according to ancient treatise
(A) Brahma
(B) Vishnu
(C) Shiva
(D) Ganesh
Answer: (C)

27. Avanaddha Vadya which is played with Manipuri Dance
(A) Mridang
(B) Mridangam
(C) Khol
(D) Pung
Answer: (D)

28. Instrument of Tatavanaddha category
(A) Chang
(B) Upang
(C) Karta
(D) Mukhchang
Answer: (B)

29. Tabla player, who had control equally over all the four main styles of Tabla
(A) Ahmad Jaan Thirakua
(B) Habibuddin
(C) Karamatulla Khan
(D) Alla Rakkha Khan
Answer: (A)

2013 June UGC NET in Music, Paper II, Part V, Question 30






Answer: (B)

31. ‘Jay Ghanta’ instrument belongs to
(A) Tantra Vadya
(B) Sushir Vadya
(C) Avanaddha Vadya
(D) Ghan Vadya
Answer: (D)

32. Match the following:
List – I                        List – II
i. Tappa                       1. Deepchandi
ii. Thumari                   2. SoolTaal
iii. Saadara                  3. Dhumali
iv. Quawali                  4. Punjabi
Codes:
      i ii iii iv
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 2 1
(C) 4 1 2 3
(D) 3 2 1 4
Answer: (C)

33. Author of ‘Tabla Kaumudi’
(A) Shri Ramshankar Das Pagaldas
(B) Shri Girish Chandra Shrivastava
(C) Shri Satish Chandra Shrivastava
(D) Shri Vijay Shankar Mishra
Answer: (A)

34. Jat Taal consists of
(A) 14
(B) 16
(C) 18
(D) 15
Answer: (B)

35. Match the following:
List – I                                    List – II
i. Delhi Gharana                      1. Mohammad Akaram
ii. Punjab Gharana                   2. Lateef Ahmed
iii. Farrukhabad Gharana        3. Karamat Ullah Khan
iv. Ajarada Gharana                4. Laxman Singh Seen
Codes:
      i ii iii iv
(A) 1 2 3 4
(B) 2 4 3 1
(C) 2 3 4 1
(D) 3 2 4 1
Answer: (B)

36. Arrange in chronological order on the basis of their birth year:www.netugc.in
(i) Ustad Ahmedjan Thirkawa
(ii) Ustad Natthoo Khan
(iii) Haji Vilayat Ali
(iv) Pandit Anokhelal
Codes:
(A) (iii), (i), (ii), (iv)
(B) (i), (ii), (iii), (iv)
(C) (iii), (ii), (i), (iv)
(D) (iii), (ii), (iv), (i)
Answer: (A)

37. The process of applying mud on the faces of Mridang was known as
(A) Lepan
(B) Trilepan
(C) Vilepan
(D) Sammilan
Answer: (C)

38. Number of Desi-Taalas in Sangeet Ratnakar
(A) 80
(B) 100
(C) 140
(D) None of these
Answer: (D)

2013 June UGC NET in Music, Paper II, Part V, Question 39







Answer: (D)

40. Avanaddha Vadya which is played with Odissi Dance
(A) Mridangam
(B) Tabla
(C) Maddalam
(D) Ghant Vadyam
Answer: (D)

41. The guru of Ustad Ahmed Jan Thirkawa
(A) Ustad Muneer Khan
(B) Ustad Nazeer Ali
(C) Ustad Ghame Khan
(D) Ustad Fakeer Bakhsha
Answer: (A)

42. Name the Taala in which the very first Bola covers 1(1/2) Matra
(A) Dhumali
(B) Dhamar
(C) Jhoomara
(D) Deepchandi
Answer: (B)

43. The Matras of the Taal ‘Khemta’
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9
Answer: (A)

44. Number of Gattas in Tabla/Pakhawaj
(A) 4
(B) 6
(C) 8
(D) 10
Answer: (C)

45. ‘Trivali instrument belongs to the classification of
(A) Tantri Vadya
(B) Sushir Vadya
(C) Avanaddha Vadya
(D) Ghan Vadya
Answer: (C)

46. The editor of Taalkosh
(A) Harishchandra Srivastava
(B) Satishchanda Srivastava
(C) Girishchandra Srivastava
(D) Lalji Srivastava
Answer: (C)

47. Nana Panse belonged to the instrument of
(A) Tabla
(B) Pakhawaj
(C) Mridangam
(D) Khola
Answer: (B)

48. Match the following:www.netugc.in
List – I                                                            List – II
i. Tabla Puran                                                  1. Shri Chhotelal Mishra
ii. Taal Deepika                                               2. Shri Sudhir Mainkar
iii. Tabla Vadan Kala aur Shastra                   3. Shri Vijay Shankar Mishra
iv. Taal Prasoon                                               4. Shri Madhukar Ganesh Godbole
Codes:
      i ii iii iv
(A) 4 3 2 1
(B) 4 1 2 3
(C) 3 2 4 1
(D) 3 4 2 1
Answer: (D)

49. The place where ‘Taal Toya Nidhi’ granth was written
(A) Jaipur (Rajasthan)
(B) Rampur (Uttar Pradesh)
(C) Datiya (Madhya Pradesh)
(D) Raigarh (Chhattisgarh)
Answer: (D)

50. Match the following:
List – I                        List – II
i. Varanasi                   1. Ustad Habibuddin Khan
ii. Meerut                     2. Ustad Jahangir Khan
iii. Gurudaspur            3. Ustad Afaque Hussain Khan
iv. Lucknow                4. Ustad Allarakha Khan
Codes:
      i ii iii iv
(A) 2 1 4 3
(B) 3 2 1 4
(C) 4 3 1 2
(D) 2 4 3 1

Answer: (A)