2013 June UGC NET Examination in Home Science, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. The Emulsifier used in mayonnaise is
(A) Myoglobin
(B) Cellulose
(C) Soya protein
(D) Lecithin
Answer: (D)

2. Following food is a rich source of retinol:
(A) Milk
(B) Carrot
(C) Spinach
(D) Soyabean
Answer: (A)

3. Gluten Free Diet (GFD) is given to patients with
(A) Crohn’s Disease
(B) Celiac Disease
(C) Irritable Bowel Disease (IBD)
(D) Liver Disease
Answer: (B)

4. Tube feeding is also known as
(A) Parenteral nutrition
(B) Enteral nutrition
(C) Total parenteral nutrition
(D) Supplemental nutrition
Answer: (B)

5. Zero budget is used in institutions where
(A) The past three years financial report from the basis.
(B) Trend of sales is the indicator.
(C) Operations have to be evaluated a fresh.
(D) 10% escalation charges are added to previous year’s expenditure.
Answer: (C)

6. The term Pre-basic Education is given by
(A) Rabindranath Tagore
(B) Tarabai Modak
(C) Mahatma Gandhi
(D) Maria Montessori
Answer: (CD)

7. Psychosocial theory is given by
(A) Piaget
(B) Erickson
(C) Hurlock
(D) Kolberg
Answer: (B)

8. The function of Ego is based on
(A) Pleasure principle
(B) Reality principle
(C) Reflex action
(D) Practical experience
Answer: (B)

9. The process of cutting materials by means of a high velocity jet of high temperature ionized gas (argon) is called
(A) Laser cutting
(B) Plasma cutting
(C) Water jet cutting
(D) Die cutting
Answer: (B)

10. LEAF stands for
(A) Lasting Ecologically Apparels and Fabrics
(B) Labelling Ecologically Approved Fabrics
(C) Latest Ecologically Approved Fashion
(D) Lean Ecological Apparel and Fashion

Answer: (B)



11. A bedspread used for ceremonial occasions made with Kantha Embroidery
(A) Sujani
(B) Suber
(C) Sainchi
(D) Sangli
Answer: (A)www.netugc.in

12. When black colour is added to any colour it is called
(A) Chroma
(B) Tint
(C) Shade
(D) Colour value
Answer: (C)

13. Market is a place where, there is
(A) Exchange of services.
(B) Shaping of goods and services.
(C) Exchange of goods and services.
(D) Finishing of goods.
Answer: (C)

2013 June UGC NET in Home Science, Paper III, Question 14









Answer: (Wrong question)

15. _______ is a systematic arrangement and display of visual materials under a roof to create awareness and arouse interest in the minds of the learners about an idea.
(A) Demonstrations
(B) Black Board
(C) Posters
(D) Exhibition
Answer: (D)

16. _______ Five Year Plan onwards there has been a marked shift in the approach to women’s issues from ‘Welfare’, to ‘Development’.
(A) Fourth
(B) Fifth
(C) Sixth
(D) Seventh
Answer: (C)

17. For assessing nutritional status, following methods can be used:
I. IQ Test
II. Dietary survey
III. Anthropometry
IV. Psychological Tests
V. Clinical Examination
Codes:
(A) II, III, V
(B) I, II, III
(C) III, IV, V
(D) II, IV, V
Answer: (A)

18. Following are essential amino acids:www.netugc.in
I. Isoleucine
II. Alanine
III. Lysine
IV. Leucine
V. Arginine
Codes:
(A) I, II, V
(B) II, IV, V
(C) I, III, IV
(D) V, II, I
Answer: (C)

19. Maillard Reaction occurs in the following food items:
(a) Toast
(b) Lime Juice
(c) Milk cake
(d) Fried onions
(e) Crust of cake
(f) Cut apples
Codes:
(A) (b), (d), (f)
(B) (a), (c), (e)
(C) (c), (e), (b)
(D) (e), (d), (c)
Answer: (B)

20. Which of the following are rich sources of cholesterol?
I. Egg
II. Ice Cream
III. Soya oil
IV. Cereals
V. Pulses
VI. Barfi
Codes:
(A) IV, V, II
(B) III, II, I
(C) II, III, VI
(D) I, II, VI

Answer: (D)



21. Which of the following are the symptoms of diabetes Mellitus?
I. Polyuria
II. Hypoglycemia
III. Glycosuria
IV. Polyphagia
V. Edema
VI. Taste acuity
Codes:
(A) I, III, IV
(B) IV, II, III
(C) VI, IV, V
(D) II, IV, V
Answer: (A)

22. The following records have to be maintained for calculating food cost:
I. Standardized recipes
II. Cash receipt
III. Invoice of perishables
IV. Census
V. Store room issues
VI. Purchase order
Codes:
(A) I, II, V & IV
(B) II, III, I & V
(C) IV, II, III & I
(D) II, III, IV & V
Answer: (B)

23. Sustainable development consists of constituent parts:
I. Environmental sustainability
II. Economic sustainability
III. Sociopolitical sustainability
IV. Cultural sustainability
V. Low economic sustainability
Codes:
(A) II, III, IV & V
(B) I, II, IV & V
(C) I, II, III & IV
(D) I, III, IV & V
Answer: (C)

24. The appropriate way to stimulate sense of touch is
I. Massage
II. Expose to different texture
III. Gentle care and touch
IV. Playing with the child
Codes:
(A) I and II are correct.
(B) I, II and III are correct.
(C) II, III and IV are correct.
(D) All are correct.
Answer: (D)www.netugc.in

25. Parental role in the family changes during
I. Child bearing stage
II. Child rearing stage
III. Establishing stage
IV. Reconstruction stage
Codes:
(A) I and III are correct.
(B) II, III and IV are correct.
(C) I and II are correct.
(D) All are correct.
Answer: (Wrong question)

26. Lock stitch is
I. Reversible
II. Stretchable
III. Non-reversible
IV. Used for precise stitching
Codes:
(A) II and III are correct.
(B) II and IV are correct.
(C) I and IV are correct.
(D) I and III are correct.
Answer: (C)

27. Japanese traditional costumes include
I. Kimono
II. Yukata
III. Tatami
IV. Zanshi
Codes:
(A) I, III and IV are correct.
(B) I, II and IV are correct.
(C) II, III and IV are correct.
(D) I, II and III are correct.
Answer: (B)

28. Digital printing leads to:
I. Economic short runs
II. Sampling in multiple colours
III. Increase in downtime
IV. Mass customization
Codes:
(A) I, II and III are correct.
(B) II, III and IV are correct.
(C) I, III and IV are correct.
(D) I, II and IV are correct.
Answer: (D)

29. The following climatic factors affect the human body:
I. Air Temperature
II. Air Movement
III. Air Humidity
IV. Surface Texture
V. Surrounding Background
Codes:
(A) II, III, V
(B) V, I, IV
(C) I, II, III
(D) II, IV, V
Answer: (C)

30. The top of range utensils include
I. Skillets
II. Source pans
III. Pressure pans
IV. Muffin pans
V. Pie pans
Codes:
(A) II, IV, V
(B) V, I, III
(C) I, IV, V
(D) I, II, III

Answer: (D)



31. Types of market are:
I. Free market product
II. Oligopoly market
III. Monopoly market
IV. Perfect competition
V. Mix market
Codes:
(A) V, I, II
(B) IV, V, I
(C) II, III, IV
(D) V, II, I
Answer: (Wrong question)

32. Three dimensional aids used for class room teaching are:
I. Specimen
II. Flashcards
III. Models
IV. Slides
Codes:
(A) I, II and III are correct.
(B) I and III are correct.
(C) II and III are correct.
(D) II and IV are correct.
Answer: (B)

33. Which of the following gives the meaning of monitoring?
I. Finding out the weaknesses of programme implementation.
II. Watching periodically the progress of a programme.
III. Knowing the position in relation to the programme.
IV. To achieve the subject matter.
Codes:
(A) I, II and IV are correct.
(B) I, II and III are correct.
(C) II, III and IV are correct.
(D) I, III and IV are correct.
Answer: (B)

34. Which of the following comes under the three tier system of Panchayati Raj?
I. Village Panchayat
II. Self Help Groups
III. Mahila Mandal
IV. Zilla Parishad
Codes:
(A) I and IV are correct.
(B) II and III are correct.
(C) III and IV are correct.
(D) IV and II are correct.
Answer: (A)

35. Assertion (A): 24 hours diet recall method is the most accurate method of diet survey.
Reason (R): Food wastage can be measured by 24 hours diet recall method.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (B)

36. Assertion (A): Food irradiation is a process of food. Preservation in which food is exposed to ionizing energy.
Reason (R): Usually isotopes of selenium and chromium are used.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

37. Assertion (A): Regular monitoring of weight gain in infants is one of the commonest methods of their health assessment.
Reason (R): It is expected that a healthy baby should double its weight in a year.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (C)

38. Assertion (A): Gastric ulcers are localized erosions of the mucosal lining of the alimentary tract that comes in contact with the pancreatic juices.
Reason (R): Highly nervous, emotional, ambitions and aggressive individuals are more prone to ulcers.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false.
(B) (A) is wrong and (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (B)

39. Assertion (A): In ‘Theory Y’, the attitude held by the manager is optimistic.
Reason (R): He believes that employees under proper condition need to be guided and supervised.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

40. The causes of increasing social evils are:
I. Lack of creative parenting.
II. The concept of education for job not for life.
III. Unhealthy mass and multimedia communication.
IV. No emphasis is given regarding human values, civic responsibilities and learning life skills.
Codes:
(A) I and III are correct.
(B) II and IV are correct.
(C) I, II and IV are correct.
(D) All are correct.

Answer: (D)



41. Assertion (A): Disabled children should be educated with only disabled ones.
Reason (R): Only disabled can understand the problems and possibilities of disables.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) (A) is correct but (R) is wrong.
(C) (A) is wrong but (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (D)

42. Assertion (A): Helping the needy, homeless, abused and street children should be made compulsory to all the government employees and business holders for the nation’s progress.
Reason (R): It is very difficult to change the attitude of the people.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) Both (A) and (R) are wrong.
(C) (A) is wrong but (R) is correct.
(D) (A) is correct but (R) is wrong.
Answer: (D)

43. Assertion (A): Dominance of the unpleasant emotions during childhood distorts their outlook on life and relationship with others.
Reason (R): As they do not try to establish warm and friendly contacts with others because of their disagreeable behaviour.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) Both (A) and (R) are wrong.
(C) (A) is correct but (R) is wrong.
(D) (A) is wrong but (R) is correct.
Answer: (A)

44. Assertion (A): Denim fabric is generally made of open end rotor yarns in both warp and weft.
Reason (R): This method is less labour intensive and faster than conventional spinning methods however it is limited to coarser yarns.
Codes:
(A) (A) is correct but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

45. Assertion (A): It is possible to dye textiles containing fibres having different dye affinity, with one solid colour using a single dye bath.
Reason (R): Dyes having affinity for different fibre types can be used to produce one solid colour.
Codes:
(A) (A) is correct but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong and (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

46. Assertion (A): General fatigue results from the stress of performing tedious and boring activities and this lacks personal satisfaction.
Reason (R): Strenuous and disliked activities when performed by workers, this may lead to fatigue and stress and hence the worker is not satisfied.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) (A) is true, but (R) is only partly true.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

47. Assertion (A): Human Engineering is one of the Ergonomics is also referred to as human factors.
Reason (R): The focus of the study is on worker fatigue.
Codes:
(A) (A) is correct but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong and (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (A)

48. Assertion (A): Extension and transfer of technology are also used interchangeably, but the two are same.
Reason (R): Extension is an educational process; transfer of technology includes additional functions of input supply and agricultural services.
Codes:
(A) (A) and (R) are not correct.
(B) (A) is not correct but (R) is correct.
(C) (A) and (R) are correct.
(D) (A) is correct but (R) is not correct.
Answer: (B)

49. Assertion (A): Entrepreneurs are born and not made.
Reason (R): Entrepreneurs are also made by the financial and promotional support given by the government.
Codes:
(A) (A) is correct, (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are wrong.
(C) (A) is not correct, (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are correct.
Answer: (C)

50. Arrange the following foods in descending order according to Vitamin C content of foods:
I. Egg
II. Dates
III. Amla
IV. Spinach
V. Apple
Codes:
(A) I, II, III, IV, V
(B) V, III, I, II, IV
(C) II, IV, V, III, I
(D) III, IV, V, II, I
Answer: (D)

51. Give the sequential order of the stage of development of Atherosclerotic lesions:
I. Fatty streaks
II. Formation of connective tissue cells with fat and cholesterol.
III. Thickening of intimal layers
IV. Plague formation
V. Atheroma formation
VI. Ulceration
VII. Thrombosis
Codes:
(A) III, IV, II, V, I, VI, VII
(B) II, I, IV, III, VII, VI, V
(C) I, II, III, VII, IV, V, VI
(D) II, III, I, IV, V, VI, VII
Answer: (D)

52. Give the correct sequence of a purchasing procedure used in a food service unit.
I. Selection of source
II. Writing specification
III. Requiring the Market price
IV. Checking Invoice
V. Placing order
VI. Maintaining record
VII. Recognition of needs
Codes:
(A) VII, II, I, III, V, IV, VI
(B) II, VII, I, III, IV, V, VI
(C) IV, V, III, II, I, VII, VI
(D) IV, V, III, VII, I, II, VI
Answer: (A)

53. Write the correct sequence of mentally challenged children considering their IQ level:
I. Moron
II. Gifted
III. TMR
IV. EMR
V. Genius
Codes:
(A) V, II, III, IV, I
(B) II, IV, V, III, I
(C) I, III, IV, II, V
(D) IV, I, III, V, II
Answer: (C)

54. Write the sequential order of the development of play among children.
I. Parallel play
II. Associative play
III. Solitary play
IV. Group play
V. Co-operative play
Codes:
(A) V, I, IV, II, III
(B) III, IV, I, II, V
(C) II, III, V, I, IV
(D) III, I, II, IV, V
Answer: (D)

55. What is the sequence in Fashion Merchandising?
I. Awareness of market trends and fashion forecast.
II. Sampling
III. Knowledge and sourcing of fabrics and trims
IV. Selling
V. Negotiation with Vendors
Codes:
(A) I, III, V, II, IV
(B) II, I, III, V, IV
(C) V, I, II, III, IV
(D) I, III, V, IV, II
Answer: (A)

56. Give the correct sequence for preparation of woollen fabric
I. Crabbing
II. Bleaching
III. Carbonizing
IV. Fulling
Codes:
(A) III, II, I, IV
(B) I, III, IV, II
(C) II, IV, III, I
(D) IV, I, II, III
Answer: (A)

57. Write in correct sequence:
I. Planning
II. Feedback
III. Organization
IV. Implementation
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) IV, III, II, I
(C) III, IV, II, I
(D) I, IV, III, II
Answer: (D)

58. Arrange guides of storage in sequence:
I. Place frequently used items first
II. Provide sufficient clearance
III. Store unlike items
IV. Sort items according to functions
V. Stack items having same dimensions.
Codes:
(A) I, IV, III, II, V
(B) V, III, I, IV, II
(C) IV, III, V, II, I
(D) II, III, IV, I, V
Answer: (C)

59. Arrange in correct sequence the steps to be adopted in the evaluation of extension programme:
I. Objective
II. Sampling
III. Collection of information
IV. Analysis of data
V. Look for significant changes
VI. Report writing
Codes:
(A) VI, I, III, II, V, IV
(B) II, III, IV, V, I, VI
(C) III, II, I, IV, VI, V
(D) I, II, III, IV, V, VI
Answer: (D)

60. Arrange in correct sequence the year wise imitation of important systems of extension in India.
I. Community Development Block
II. Democratic Decentralization
III. Community Development Programme
IV. National Extension Service
Codes:
(A) I, IV, III, II
(B) II, III, I, IV
(C) III, IV, I, II
(D) IV, I, III, II
Answer: (C)

61. Arrange in correct sequence the steps to be followed for self-employment:
I. Draft a business plan
II. Analysis the business
III. Personal evaluation
IV. Make it legal
V. Set up shop
VI. Get financed
VII. Trial and Error
Codes:
(A) I, II, III, V, VI, IV, VII
(B) III, II, IV, I, VI,V, VII
(C) II, I, V, IV, VI, III, VII
(D) III, VI, IV, I, II, V, VII
Answer: (B)

62. Match the properties of egg given in List – I with the food items given in List – II:www.netugc.in
List – I                                    List – II
(Properties of egg)      (Food items)
a. Interfering               i. Custard
b. Coating                   ii. Mayonnaise
c. Clarifying                iii. Cake
d. Emulsifying            iv. Cutlet
e. Thickening               v. Clear soup
f. Leavening                vi. Ice cream
vii. Short crust pastry
Codes:
        a b c d e f
(A) vi iv v ii i iii
(B) i ii v iv vi vii
(C) iii ii i v vi iv
(D) vii v iv ii iii i
Answer: (A)

63. Match the spices in List – I with its sources in List – II:
List – I                        List – II
a. Asafetida                 i. Flower bud
b. Saffron                    ii. Lentil
c. Clove                       iii. Gum resin
d. Mace                       iv. Fragrant stigma
e. Turmeric                  v. Aromatic root
f. Fenugreek                vi. Orange fleshy cover
vii. Bark
Codes:
       a b c d e f
(A) i ii iii vi v iv
(B) iii iv i vi v ii
(C) i vi ii v iv iii
(D) ii v vi vii i iii
Answer: (B)

64. Match the hormones in List – I with diseases in List – II:
List – I                                                List – II
(Hormones)                             (Diseases)
a. Insulin                                 i. Goitre
b. TSH                                     ii. Hypertension
c. Renin Angiotensin              iii. Cushing Syndrome
d. Cortisol                               iv. Diabetes
v. Gout
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iii iv i v
(C) iv i ii iii
(D) v iv ii iii
Answer: (C)

65. Match the following equipments in List – I with areas in food service units in List – IIwww.netugc.in
List – I                                                List – II
(Equipments)                           (Food service units)
a. Weighing balance                i. Cold store
b. Food trolley                        ii. Preparation
c. Food processor                    iii. Store room (dry)
d. Salamander                                     iv. Pantry
e. Steam cooker                       v. Production
vi. Service counter
Codes:
      a b c d e
(A) i iii iv ii v
(B) ii i iii vi v
(C) iv ii i iii vi
(D) iii vi ii iv v
Answer: (D)

66. Match the foods in List – I with additives in List – II:
List – I                        List – II
a. Butter                      i. BHA
b. Cake                        ii. Sodium Benzoate
c. Oil                           iii. Baking powder
d. Rose syrup              iv. Annatto
e. Orange squash         v. MSG
vi. Cochineal
Codes:
       a b c d e
(A) i ii iv iii v
(B) ii i iii v iv
(C) iv iii v vi i
(D) iv iii i vi ii
Answer: (D)

67. Match List – I correctly with List – II:
List – I                                    List – II
a. Anorexia nervosa                i. learning by doing
b. Dementia                             ii. Eating disorder
c. Addiction                            iii. Psychological dependence
d. Pragmatism                         iv. Neurological disorder
v. Emotional imbalance
Codes:
       a b c d
(A) v ii iii iv
(B) iv ii i iii
(C) iii iv ii v
(D) ii iv i iii
Answer: (Wrong question)

68. Match the List – I correctly with List – II:
List – I                                    List – II
a. Froebel                                i. Germination
b. McMillan sisters                  ii. Puppet show
c. Science experience              iii. Nursery school
d. Story telling                        iv. Father of Kindergarten
v. Field visit
Codes:
        a b c d
(A) v iii iv ii
(B) iv iii i ii
(C) ii iii i iv
(D) iii ii iv v
Answer: (B)

69. Match the fabrics given in List – I with their weaves given in List – II:
List – I                        List – II
a. Huckaback              i. Surface figure weave
b. Dotted Swiss          ii. Basket weave
c. Hopsacking                         iii. Twill weave
d. Gabardine               iv. Leno weave
e. Gauze                      v. Dobby weave
Codes:
       a b c d e
(A) v i ii iii iv
(B) i ii iii iv v
(C) iv iii i v ii
(D) ii iv v i iii
Answer: (A)

70. Match the dyes in List – I with characteristics given in List – II:
List – I                        List – II
a. Vat dyes                  i. Forms a co-valent bond with fibers
b. Reactive dyes          ii. Non-ionic in nature used for synthetic fibers
c. Direct dyes              iii. Carboxylic group
d. Disperse dyes          iv. Anionic in nature with poor wash fastness
Codes:
       a b c d
(A) ii iii i iv
(B) iii i iv ii
(C) i iv iii ii
(D) iv iii ii i
Answer: (B)

71. Match the equipments from List – I to their principles of work from List – II:
List – I                                                List – II
(Equipment)                            (Principles of work)
a. Microwave                          i. Agitation &Centrifugation
b. Refrigerator                         ii. Suction
c. Washing machine                iii. Radiation
d. Vacuum cleaner                  iv. Condensation
v. Convection
Codes:
       a b c d
(A) iv i ii iii
(B) i iii ii iv
(C) iii iv i ii
(D) ii iii iv v
Answer: (C)

72. Match the details of list of items in List-I with List – II
List – I                                    List – II
a. One wall kitchen                 i. Two major appliances one and third on adjacent wall
b. Parallel wall kitchen            ii. Two major kitchen appliances one and third on opposite wall
c. “L” shaped kitchen                         iii. Sink, refrigerator, range on one wall
d. “V” shaped kitchen            iv. One major appliance on each of three adjacent walls
Codes:
       a b c d
(A) i ii iv iii
(B) iii ii i iv
(C) iv i ii iii
(D) iii iv i ii
Answer: (B)

73. Match the items given in List – I with List – II
List – I                                                            List – II
a. Indira Awaas Yojana                                  i. Sanitation
b. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana          ii. Women and child welfare
c. Integrated women sanitary complex           iii. Road connectivity
d. Integrated child Development Services     iv. Shelter
Codes:
       a b c d
(A) iii i ii iv
(B) iv iii i ii
(C) iv iii ii i
(D) ii i iv iii
Answer: (B)

74. Match the nature of projection given in List – I with its projections in List – II
List – I                                    List – II
a. Direct projection                 i. Opaque projector
b. Indirect projection              ii. Television
c. Reflective projection           iii. Cinema projector
d. Non projected                     iv. Overhead projector
Codes:
        a b c d
(A) iii iv i ii
(B) iv i ii iii
(C) iii i iv ii
(D) ii iii i iv
Answer: (A)

75. Match the organizations given in List– I with their roles given in List – II
List – I                                    List – II
a. Mobile cretches                   i. Regulation
b. IWS                                     ii. Research
c. ICAR                                  iii. Culture
d. UNESCO                           iv. Exports
v. Child’s health
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iv v iii ii
(C) v iv ii iii
(D) ii iii iv i

Answer: (C)