2013 June UGC NET Examination in Home Science, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. The primary reason for parboiling is
(A) Whiten the rice
(B) Enhance cooking time
(C) Conserve nutrients
(D) To favour gelatinization
Answer: (C)

2. Recommendations for visible dietary fat intake for an adult Indian woman (moderate worker) as suggested by ICMR is
(A) 25 g per day
(B) 20 g per day
(C) 30 g per day
(D) 40 g per day
Answer: (A)

3. Which of the following equipment is used for keeping cooked food warm in a cafeteria?
(A) Recaud
(B) Bain Marie
(C) Food Trolley
(D) Smorgasbord
Answer: (B)

4. Which of the following is not a theory of the origin of clothing?
(A) Protection
(B) Tattooing
(C) Adornment
(D) Modesty
Answer: (B)

5. Which of the following is not a stretch fiber?
(A) Neoprene
(B) Spandex
(C) Elastane
(D) Viscose
Answer: (D)

6. The gas that is found in compressor of refrigerator is
(A) Freon 10
(B) Freon 11
(C) Freon 12
(D) Freon 13
Answer: (C)

7. Developmental period from birth to 8to 12 months known as
(A) Toddler
(B) Infancy
(C) Teen
(D) Peer
Answer: (B)

8. The target group for National Literacy Mission iswww.netugc.in
(A) Below 15 years
(B) 35-44 years
(C) 15-35 years
(D) 15-65 years
Answer: (C)

9. ________ is an intense educational activity for motivating and mobilizing a community to action.
(A) Brainstorming
(B) Colloquium
(C) Campaign
(D) Symposium
Answer: (C)

10. Which distribution should be used in order to find out where certain scores rank relative to all others?
(A) Frequency Polygon
(B) Probability Distribution
(C) Grouped Frequency Distribution
(D) Cumulative Frequency Distribution

Answer: (D)



11. Which of the two nutrients are responsible for green ring formation in boiled egg?
I. Iron
II. Protein
III. Calcium
IV. Sulphur
V. Copper
Codes:
(A) II and III
(B) III and V
(C) I and IV
(D) II and V
Answer: (C)

12. Which of the following foods are rich in omega 3 fatty acids?
I. Lard
II. Butter
III. Fatty fish
IV. Olive oil
V. Mustard seeds
VI. Walnuts
Codes:
(A) I, II, III
(B) III, V, VI
(C) V, VI, II
(D) VI, III, IV
Answer: (B)

13. Which of the following terms are associated with sanitation?
I. JIT
II. MBO
III. HACCP
IV. BARS
V. GHP
(A) I and III
(B) II and IV
(C) III and V
(D) IV and I
Answer: (C)

14. Principles in textile design are:
I. Proportion
II. Balance
III. Light
IV. Harmony
V. Rhythm
Codes:
(A) I, II, III, IV are correct.
(B) I, II, IV, V are correct.
(C) II, III, IV, V are correct.
(D) III, I, II, IV are correct.
Answer: (B)

15. Electronic and microprocessor controlled alternatives in weaving have resulted in
I. Better and assured quality fabrics
II. High noise and vibration
III. Higher rate of production
IV. Consistency and reliable performance
Codes:
(A) I, II and III are correct.
(B) I, III and IV are correct.
(C) II, III and IV are correct.
(D) I, II and IV are correct.
Answer: (B)

16. Anthropometric is concerned with structural dimensions which are;
I. Weight
II. Body position
III. Height
IV. Waist circumference
V. Body posture
Codes:
(A) I, II, III
(B) I, II, IV
(C) I, III, IV
(D) I, II, V
Answer: (C)

17. To meet the individual differences the curriculum should be:
I. Lengthy
II. Formal
III. Informal
IV. Flexible
Codes:
(A) I and II are correct.
(B) II and III are correct.
(C) I, II and IV are correct.
(D) II and IV are correct.
Answer: (D)

18. Which of the following aspects are closely related to Programme Planning?
I. Plan of work
II. Calendar of work
III. Supervision
IV. Coordination
Codes:
(A) I and II are correct.
(B) II and III are correct.
(C) III and IV are correct.
(D) I and IV are correct.
Answer: (A)

19. Credibility in communication means:
I. Trustworthiness
II. Competence
III. Complete
IV. Profitable
Codes:
(A) I and II are correct.
(B) II and III are correct.
(C) III and IV are correct.
(D) I and III are correct.
Answer: (AD)

20. Power of statistical test of a mean depends on
I. Particular HA that is assumed true if H0 is false.
II. Value of α chosen
III. Size of sample
IV. Variability of the population under study.
Codes:
(A) I & II
(B) I, III & IV
(C) II & III
(D) All of the above

Answer: (D)



21. Assertion (A): Gluten is formed when flour is mixed with water and kneaded to make dough.
Reason (R): It helps in the browning of chapatti when cooked by dry heat.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false and (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (A)

22. Assertion (A): Breast milk is nutritionally ‘tailor made’ for infants.
Reason (R): Breast milk contains the bifidus factor which promotes the growth of lactobacilli and inhibits the growth of E. Coli.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (A)

23. Assertion (A): A purchase order is a list of items given to the supplier.
Reason (R): It is based on the layout prospectus developed in the food service unit.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

24. Assertion (A): People choose to dress in the style that makes a statement about their personalities.
Reason (R): As per their wish to be perceived by the outside society.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

25. Assertion (A): Velvet is delivered on specially constructed frames.
Reason (R): It prevents the pile from getting crushed.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) Both (A) and (R) are incorrect.
(C) (A) is correct but (R) is incorrect.
(D) (R) is correct but (A) is incorrect.
Answer: (A)

26. Assertion (A): Proper placement of cooking, preparation and washing areas (centers) minimize the cost of operation.
Reason (R): Existence of cooking, washing and preparation areas close to each other reduces excessive walk and time taken in operation.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

27. Assertion (A): Premature tend to make good social adjustments throughout life than those born at full term.
Reason (R): The parental over protectiveness adversely affects their behavioral response.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) Both (A) and (R) are wrong.
(C) (A) is correct but (R) is wrong.
(D) (A) is wrong but (R) is correct.
Answer: (D)www.netugc.in

28. Assertion (A): Senses are the gateways to learning.
Reason (R): Learning activities should engage a maximum number of senses by using audio-visual aids.
Codes:
(A) (A) is correct, (R) is wrong.
(B) (A) is correct, (R) is correct.
(C) (A) is not correct, (R) is correct.
(D) (A) and (R) are not correct.
Answer: (B)

29. Assertion (A): Newspaper is a print media. It is one of the mass media.
Reason (R): All mass media are print media.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

30. Assertion (A): Test retest is the method used to test the reliability of the measurement instrument.
Reason (R): The measurement instrument to collect data should have both reliability &validity.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) Both (A) and (R) are true, but
(R) is not the correct explanation of (A).
(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (C)



31. Write the steps involved in cheese preparation in the correct sequence:
I. Addition of enzyme
II. Curd cutting and cooking
III. Acidification of milk
IV. Curd draining and cheddaring
V. Pasteurization of milk
VI. Salting and pressing
VII. Ripening
Codes:
(A) I, II, IV, VII, III, V, VI
(B) V, III, I, II, IV, VI, VII
(C) III, II, I, VI, V, VII, IV
(D) I, IV, II, V, VI, VII, III
Answer: (B)

32. Give the sequential order of the symptoms of vitamin A deficiency.
I. Night Blindness
II. Keratinization
III. Xerophthalmia
IV. Keratomalacia
Codes:
(A) I, III, II, IV
(B) I, II, IV, III
(C) I, II, III, IV
(D) II, III, IV, I
Answer: (A)

33. Give the procedure for hiring an employee in the right sequence:
I. Advertisement
II. Interview
III. Medical examination
IV. Screening of applications
V. Verification of reference
VI. Testing skills
Codes:
(A) I, III, V, II, IV, VI
(B) I, IV, VI, II, V, III
(C) IV, II, V, VI, III, I
(D) VI, I, III, V, IV, II
Answer: (B)

34. Give the correct sequence of work that goes in the cutting room of the garment industry.
I. Spreading the fabric to form a lay.
II. Cutting the fabric
III. Planning and reproduction of marker.
IV. Bundling of cutwork for the sewing room.
Codes:
(A) III, I, II, IV
(B) I, II, III, IV
(C) II, III, IV, I
(D) IV, III, II, I
Answer: (A)

35. Give the correct sequence in the processing of textiles:
(a) Singeing
(b) Scouring
(c) Bleaching
(d) Designing
(e) Mercerization
Codes:
(A) (b), (a), (e), (c), (d)
(B) (a), (d), (b), (c), (e)
(C) (a), (e), (b), (d), (c)
(D) (d), (c), (a), (e), (b)
Answer: (B)

36. The sequential order of financial management is
I. Analyze financial resources
II. Prioritize goals and set standards
III. Make a budget to controlspending and saving.
IV. Establish systematic financial management practices.
Codes:
(A) IV, III, II, I
(B) II, I, IV, III
(C) I, II, III, IV
(D) II, III, IV, I
Answer: (B)

37. Give the correct sequence of stages of human development considering the chronological age:
I. Toddler
II. Early adolescence
III. Infant
IV. Youth
V. Teenager
Codes:
(A) I, III, IV, V, II
(B) III, I, II, V, IV
(C) II, III, V, I, IV
(D) V, I, II, III, IV
Answer: (B)

38. Arrange in sequence the year of recommendation for Non-formal education in different commission and policies.
I. National Policy on Education
II. Kothari Commission
III. National Education Policy
IV. New National Policy on Education
Codes:
(A) II, I, III, IV
(B) I, II, III, IV
(C) III, II, I, IV
(D) I, III, II, IV
Answer: (A)

39. Give the correct sequence of the procedure to be adopted in organising audio-visual programme:
I. Planning
II. Presentation
III. Follow-up
IV. Preparation
Codes:
(A) I, II, IV, III
(B) I, IV, II, III
(C) IV, I, II, III
(D) III, IV, II, I
Answer: (B)

40. Arrange the following steps of Research in the correct sequence:
I. Review of Literature
II. Rationale
III. Objectives
IV. Methodology
V. Interpretation
VI. Results
Codes:
(A) II, III, I, IV, VI, V
(B) I, II, III, IV, VI, V
(C) III, II, I, IV, V, VI
(D) II, I, III, IV, V, VI

Answer: (A)



41. Match the foods in List – I to the colour pigment in List – II:
List – I                                    List – II
(Foods)                        (Colour pigment)
a. Carrot                      i. Anthocyanin
b. Beet root                 ii. Anthoxanthins
c. Plums                       iii. Carotenoids
d. Cauliflower             iv. Betalains
e. Broccoli                   v. Chlorophylls
Codes:
       a b c d e
(A) ii v iii iv i
(B) iv i ii v iii
(C) i iii ii v iv
(D) iii iv i ii v
Answer: (D)

42. Match the foods in List – I with its rich nutrients in List – II:
List – I                                    List – II
(Foods)                        (Nutrients)
a. Papaya                     i. Iron
b. Orange                    ii. Calcium
c. Dates                       iii. Vit. C
d. Ragi                                    iv. Vit. A
v. Vit. B12
Codes:
       a b c d
(A) v ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iv iii i ii
(D) iii ii v i
Answer: (C)

43. Match the items given in List – I with List – II:
List – I                                    List – II
a. MBO                                   i. Sanitation
b. CCP                                    ii. Management
c. Perpetual Inventory             iii. Storage
d. Al a carte                            iv. Menu
e. Specification                       v. Purchase
vi. Sales
Codes:
       a b c d e
(A) ii i iii iv v
(B) i ii iv v vi
(C) i ii iv iii v
(D) vi i ii iv iii
Answer: (A)

44. Match the items given in List – I with their descriptions given in List – II.
List – I                        List – II
a. Godet                      i. Piece attached at sleeve
b. Gusset                     ii. Short flare attached to the waist of a garment
c. Peplum                    iii. Triangular piece attached at the hemline
d. Gores                      iv. Panels in a garment
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iv i iii
(C) iii i ii iv
(D) ii iii iv i
Answer: (C)

45. Match the equipment given in List – I with the end products for which they are used given in List – II:
List – I                                    List – II
a. Pad steam range                  i. Fibre and yarn
b. Crimp tester                        ii. Dyeing
c. Air permeability                  iii. Yarn
d. Hairiness meter                   iv. Fabric
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iii iv i ii
(C) ii i iv iii
(D) iv iii ii i
Answer: (C)

46. Match List – I with List – II:www.netugc.in
List – I                                                List – II
a. Physiological needs                         i. Freedom from fear
b. Safety needs                                   ii. Food & Shelter
c. Social needs                                    iii. Self-respect
d. Esteem needs                                  iv. Social interaction
e. Selfactualization                              v. Self-discipline
vi. Self-conscious
Codes:
       a b c d e
(A) ii iii vi iv v
(B) ii i iv iii v
(C) i iv ii iii v
(D) iv iii ii i v
Answer: (B)

47. Match List – I correctly with List – II:
List – I                                    List – II
a. Overprotectiveness              i. Aggressiveness
b. Permissiveness                    ii. Over dependency
c. Rejection                             iii. Confident
d. Acceptance                                     iv. Irresponsible
v. Inferior
Codes:
       a b c d
(A) iv i ii iii
(B) ii iv i iii
(C) iii ii iv v
(D) v iii iv ii
Answer: (B)

48. Match the concepts related to extension in List – I with their meaning given in List – II
List – I                        List – II
a. Motivation               i. A desire on the part of an individual to learn.
b. Learning                  ii. An inner state that energizes activates or moves and directs human behavior towards goals.
c. Need                        iii. It is a process by which a person becomes changed in his behavior through self-activity.
d. Interest                    iv. A gap between ‘what is’ and ‘what ought to be’.
Codes:
       a b c d
(A) iii iv ii i
(B) iv iii i ii
(C) ii iii iv i
(D) i iii iv ii
Answer: (C)

49. Match the items given in List – I with List – II:
List – I                                    List – II
a. Overhead Projector                         i. Slides
b. LCD Projector                    ii. Films
c. Slide Projector                     iii. Flannel
d. Motion Picture Projector    iv. Transparency Sheet
v. Power Point
Codes:
       a b c d
(A) iv v i ii
(B) iii i v iv
(C) ii v i iii
(D) i iii iv v
Answer: (A)

50. Match the items in List – I with List – II
List – I                                    List – II
a. Median                                i. Post hoe comparison
b. Wilcoxon Test                     ii. Arithmetic average of distribution
c. Symmetric distribution        iii. Non-parametric Test
d. Tukey’s HSD                      iv. Mean and Median are of equal value
e. Type I Error                         v. Mid way point between top and bottom halves of distribution
vi. H0 is falsely rejected
Codes:
       a b c d e
(A) v i ii iii vi
(B) v iii iv i vi
(C) ii i v iii vi
(D) v i iv iii vi

Answer: (B)www.netugc.in