2013 June UGC NET Examination in Folk Literature, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. Ben Amos contributed towards
(A) Texture, Text and Context
(B) The definition of Folklore in Context
(C) Folklore in Cultural Contexts
(D) Four Functions of Folklore
Answer: (B)

2. Collective Unconscious was advocated by
(A) Sigmund Freud
(B) Eric Fromm
(C) Carl Jung
(D) Pavlov
Answer: (C)

3. The concept of ‘ritual process’ is associated with
(A) Victor Turner
(B) Richard Bauman
(C) Milton Singer
(D) Stuart Blackburn
Answer: (A)

4. Von Sydow put forth the concept of
(A) Ethnography
(B) Archetypes
(C) Meta-folklore
(D) Oicotype
Answer: (D)

5. “The materials handed on traditionally may be physical objects, ideas or words” is commented by
(A) Richard A. Waterman
(B) William R. Bascom
(C) Archer Taylor
(D) Mac Edward Leach
Answer: (C)

6. Cinderella: A casebook is edited by
(A) Alan Dundes
(B) A.K. Ramanujan
(C) Margaret A. Mills
(D) Anna Birgitta Rooth
Answer: (A)

7. ISFNR Interim Congress in 2011 was hosted by
(A) Mizoram University
(B) Assam University
(C) North East Hill University
(D) Manipur University
Answer: (C)www.netugc.in

8. E. Thurston authored
(A) Identity and Genesis of Caste System in India
(B) Caste and Tribes of South India
(C) Indian Caste System: Essence and Reality
(D) Caste and Race in India
Answer: (B)

9. The concept of Binary Oppositions is associated with
(A) J. Derrida
(B) Henrie Glassie
(C) Saussure
(D) Levi-Strauss
Answer: (D)

10. Richard Schechner is associated with
(A) Historical Geographical Studies
(B) Myth-ritual Theory
(C) Theatre Studies
(D) Folk narrative Research

Answer: (C)



11. The concept of public sphere is propounded by
(A) Jurgen Habermas
(B) Joel Ritzer
(C) David Harve
(D) Marshall Mcluhan
Answer: (A)

12. The anthropological study of folklore deals with certain common problems. Identify them from the following:
(A) The social context of folklore
(B) The relations of folklore to culture
(C) The functions of folklore
(D) All the above
Answer: (D)

13. Customs that have acquired considerable magical and sacred potency are known as
(A) Festivals
(B) Rituals
(C) Behaviours
(D) Procession
Answer: (B)

14. Identify the correct order of major folklore categories from the following:
(A) Performing folk arts, social folk custom, material culture, oral literature
(B) Social folk custom, performing folk arts, oral literature, material culture
(C) Oral literature, material culture, social folk custom, performing folk arts
(D) Oral literature, social folkcustom, performing folk arts,material culture
Answer: (C)

15. “Every folk custom and belief has roots in a historical event” – stated bywww.netugc.in
(A) George L. Gomme
(B) Alan Dundes
(C) R.M. Dorson
(D) A.K. Ramanujan
Answer: (A)

16. Lai Haraoba Ritual Festival is observed in
(A) Mizoram
(B) Manipur
(C) Meghalaya
(D) Arunachal Pradesh
Answer: (B)

17. Electra complex is
(A) Libidinal feelings of daughter towards father
(B) Libidinal feelings of son towards mother
(C) Libidinal feelings of brother towards sister
(D) Libidinal feelings of son-in-law towards mother-in-law
Answer: (A)

18. ‘Taboo’ is
(A) Sacred acts in a group
(B) Ceremonial acts in a group
(C) Forbidden acts in a group
(D) Ritual acts in a group
Answer: (C)

19. Sigmund Freud leaned heavily on
(A) Myths
(B) Fairy tales
(C) Dreams
(D) All the above
Answer: (CD)

20. Identify the folklore association which serves for the folklorists in South India?
(A) ISFNR
(B) FOSSILS
(C) AFA
(D) IFC

Answer: (B)



21. Sigmund Freud is author of
I. Interpretation of Dreams
II. Savage mind and Myth in Primitive Psychology
III. Civilization and Its Discontents
IV. Raw and the Cooked
Codes:
(A) I and IV are correct.
(B) III and IV are correct.
(C) I and III are correct.
(D) II and III are correct.
Answer: (C)www.netugc.in

22. The folk medicine is
I. A scientific knowledge
II. Identify marker of folk group
III. A magico religious belief and practice
IV. A healing practice
Codes:
(A) III and IV are correct.
(B) I and II are correct.
(C) II and III are correct.
(D) II and IV are correct.
Answer: (A)

23. Ballad poetry is related to
I. Heroes
II. Clowns
III. Adventurous acts
IV. Cynical acts
Codes:
(A) II and III are correct.
(B) I and III are correct.
(C) II and IV are correct.
(D) I and IV are correct.
Answer: (B)

24. Material culture is the study of
I. Typology of cultural products.
II. Communities associated with cultural products.
III. Technology involved in cultural products.
IV. Tangible and intangible aspects of the cultural communities.
Codes:
(A) I and II are correct.
(B) II and III are correct.
(C) II and IV are correct.
(D) III and IV are correct.
Answer: (C)

25. Which is correct group of theories in folklore?
I. Hemispherical, Contextual and Cultural
II. Psychological, Oral formulaic, Evolutionary
III. Historical, Educational, Marxist
IV. Performance, Historical Geographical, Functional
Codes:
(A) II and III are correct.
(B) I and IV are correct.
(C) I and II are correct.
(D) II and IV are correct.
Answer: (D)

26. Grimm Brothers are associated with
I. Ethnology
II. Philology
III. Fairy tales
IV. Musicology
Codes:
(A) I and IV are correct.
(B) II and III are correct.
(C) II and IV are correct.
(D) I and III are correct.
Answer: (B)

27. A.K. Ramanujan’s works on Indian folklore
I. Hanchi: A Kannada Cinderella
II. Ascetism and Erotism in the Mythology of Siva
III. The Indian Oedipus
IV. Hindu manners customs and ceremonies
Codes:
(A) I and IV are correct.
(B) II and III are correct.
(C) I and III are correct.
(D) II and IV are correct.
Answer: (C)

28. Proppian function consists of
I. The basic structure of a tale.
II. The basic context of the tale.
III. The basic performance of the tale.
IV. The basic syntagmatic of the tale.
Codes:
(A) I and IV are correct.
(B) II and IV are correct.
(C) I and III are correct.
(D) II and III are correct.
Answer: (A)

29. Jataka tales are related to
I. Life of Vardhaman.
II. Previous births of Buddha.
III. Contemporary socio-economic and folk life of the populace.
IV. Doctrine of Buddhism disseminated through narrative path.
Codes:
(A) I and IV are correct.
(B) II and IV are correct.
(C) I and III are correct.
(D) II and III are correct.
Answer: (B)

30. Personal narrative research can best be done by
I. Case Study Method
II. Narrative inquiry
III. Participant observation
IV. Life Course Method
Codes:
(A) I and IV are correct.
(B) II and III are correct.
(C) II and IV are correct.
(D) III and I are correct.

Answer: (C)



31. Oral Formulaic Theory is related to
I. John Foley
II. Folk belief
III. John Hobelk
IV. Performance studies
Codes:
(A) I and II are correct.
(B) II and III are correct.
(C) III and IV are correct.
(D) I and IV are correct.
Answer: (D)

32. “Performance is not behaviour, nor culture, nor conduct, nor communication, but is something creative, realised, achieved, even transcendent of the ordinary course of the events.” This statement is substantiated by
I. Performance Centred Approach
II. Historical Approach
III. Structural Approach
IV. Ethnography of Speaking Approach
Codes:
(A) I and IV are correct.
(B) II and III are correct.
(C) I and III are correct.
(D) II and IV are correct.
Answer: (A)

33. Culture is
I. Material and normative
II. Sacred and profane
III. Cognitive and conceptual
IV. Physical and spiritual
Codes:
(A) III and IV are correct.
(B) I and III are correct.
(C) II and IV are correct.
(D) I and II are correct.
Answer: (B)

34. Erich Fromm’s ‘The Forgotten Language’ deals with
I. Songs and ballads
II. Myths and fairy tales
III. Etiological tales and oral epics
IV. Dreams and phantasies
Codes:
(A) I and II are correct.
(B) II and III are correct.
(C) II and IV are correct.
(D) I and III are correct.
Answer: (C)

35. Which of the following is not correct?
(A) Tamasha is a social folk drama of Maharashtra.
(B) Raslila is a religious folk drama of Uttar Pradesh.
(C) Cindu Yakshaganam is a folk drama of Andhra Pradesh.
(D) Jatra is a socio-religious drama of Kerala.
Answer: (D)

36. ‘Dialect’ in folklore refers to
I. Traditional Speech
II. Modern Speech
III. Folk Speech
IV. Literate Speech
Codes:
(A) I and IV are correct.
(B) II and III are correct.
(C) I and III are correct.
(D) II and IV are correct.
Answer: (C)

37. What are the basic elements of folk performance?
I. Performer and text
II. Sponsorer and financer
III. Audience and context
IV. Stage-craft and properties
Codes:
(A) I and III are correct.
(B) II and IV are correct.
(C) I and IV are correct.
(D) II and III are correct.
Answer: (A)

38. Multi-cultural communication means
I. Contact between immigrant groups and host societies.
II. Bilingual or multilingual interrelations.
III. Migration of host societies in different cultures.
IV. Interrelationship of differentcultures.
Codes:
(A) II and III are correct.
(B) III and IV are correct.
(C) I and IV are correct.
(D) All are correct.
Answer: (D)

39. Folk belief about ‘the Devil as a father figure’ is
I. emission of repressed oral sadism
II. repressed incestuous wishes
III. Frequent identification with a snake
IV. Son’s wish to imitate and to defy father
Codes:
(A) I and IV are correct.
(B) II and III are correct.
(C) II and IV are correct.
(D) I and III are correct.
Answer: (C)

40. The main purpose of structural morphological study in Folklore is
I. The discovery of distinctive features of each genre
II. The relations within various genres
III. To differentiate genres within oral tradition
IV. To study text and discourse
Codes:
(A) II and IV are correct.
(B) I and III are correct.
(C) I and IV are correct.
(D) II and III are correct.

Answer: (B)



41. Assertion (A): Exorcism is the practice of dislodging an evil spirit from a person, often by rituals, prayers or charms.
Reason (R): Sickness may be seen as the entry of a malevolent spirit into the afflicted person.
Codes:
(A) (A) is false and (R) is correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true and (R) is false.
(D) (A) is true and (R) is correct explanation.
Answer: (D)

42. Assertion (A): Dorson argued against the production of folklore by literary, commercial and political producers and labelled them as fake lore, as he perceived them as dishonest popularization and distortion of the lore of the folk.
Reason (R): The globalization of the Western market economy has led to the further commodification of folklore, that is, the preparation of seemingly unique cultural goods or performances for mass consumption.
Codes:
(A) (A) is false and (R) is not correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation.
(C) (A) is true and (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are false and (R) is the correct explanation.
Answer: (B)

43. Assertion (A): Morphology of festivals must indicate their minimal units and the possible sequences of these units may aim at an archetype accounting for all festivals or, at “Oicotype” accounting for a class of festivals of the same kind.
Reason (R): Festivals cannot be studied as units since they happen within a frame of time and space and their meaning is considered to be literal and real.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false and (R) is not the correct explanation.
(B) (A) is false and (R) is correct explanation.
(C) Both (A) and (R) are false and (R) is the correct explanation.
(D) (A) is false and (R) is not true.
Answer: (A)

44. Assertion (A): Folk games are defined as play forms, usually with overt rules, known to a particular cultural group of people.
Reason (R): The folk games from verbal folklore as well as nonverbal folklore and rules are embedded in both.
Codes:
(A) (A) is false and (R) is true.
(B) (A) is correct explanation and (R) is false.
(C) (A) and (R) are false.
(D) (A) and (R) are true.
Answer: (D)

45. Assertion (A): An informant is one who only introduces the field worker to other community members who may have special knowledge or performance abilities that they will share with the field worker.
Reason (R): An informant is the person who has a competent knowledge of the target folk community’s cultural traits and who is willing to share this knowledge with the field worker.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (A) is false, but (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

46. Assertion (A): Lullaby is a genre of song used to soothe a baby to sleep and it is also known as a cradle song.
Reason (R): Lullabic lyrics are commonly accompanied by musical instruments with chorus.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is true, but (R) is false and not correct explanation of (A).
(C) (A) is false and (R) is true.
(D) (A) is false, but (R) is the correct explanation of (A).
Answer: (B)

47. Assertion (A): Bard is often used asa general term for singersand/or composers of (especially) epic folk poetry. The synonyms are minstrel or troubadour.
Reason (R): One of the most interesting areas of contemporary research focuses on the coexistence and mutual influence between oral and literary epics and the use of epics in modern culture due to the presence of bards even today.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is false.
(B) Both(A) and (R) are false.
(C) (A) is false and (R) is correct explanation.
(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation.
Answer: (D)

48. Assertion (A): Folk art is the creation of aesthetic forms that emulate or reproduce techniques and designs taught, learned and displayed primarily in situations of informal interaction.
Reason (R): Associated with particular groups or communities, they are called “folk” and because rooted in the past continuities and consistencies, the art exhibits form and design in materials or techniques of manufacture.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false and (R) is not correct explanation.
(D) (A) is correct, but (R) is correct explanation.
Answer: (A)

49. The sequential order of folklore theories is
(A) Structuralism, Solar Mythology, Performance Centered, Cultural Metabolism
(B) Solar Mythology, Performance Centered, Cultural Metabolism, Structuralism
(C) Solar Mythology, Structuralism, Performance Centered, Cultural Metabolism
(D) Performance Centered, Cultural Metabolism, Structuralism, Solar Mythology
Answer: (C)

50. The chronological order of the concept of Ferdinand de Saussure is
(A) Syntagmatic-Paradigmatic, Langue-Parole; Sign-Signifier; Diachronic-Synchronic
(B) Sign-Signifier; Langue-Parole; Syntagmatic-Paradigmatic; Diachronic-Synchronic
(C) Diachronic-Synchronic; Sign- Signifier; Syntagmatic- Paradigmatic; Langue-Parole
(D) Langue-Parole; Sign-Signifier; Diachronic-Synchronic, Syntagmatic-Paradigmatic
Answer: (B)

51. The order in narrative inquiry is study of
(A) Story, analysis, interpretation
(B) Structure, function, interpretation
(C) Story, plot, discourse
(D) Collection, analysis, synthesis and interpretation
Answer: (C)

52. Identify the correct sequence of the following events:
I. Establishment of American Folklore Society
II. Publication of Household Marchen
III. Publication of ‘Motif-Index of Folk Literature’
IV. Coinage of the term Folklore
Codes:
(A) IV, I, II, III
(B) III, II, I, IV
(C) I, II, IV, III
(D) II, IV, I, III
Answer: (D)

53. Arrange the following cities with therespective deities – Kali, Ekavira, Kamakhya, Srirama
I. Muhur
II. Kolkata
III. Bhadrachalam
IV. Guwahati
Codes:
(A) II, I, IV, III
(B) I, II, IV, III
(C) IV, I, III, II
(D) III, II, I, IV
Answer: (A)

54. Identify the chronological order of folk song genres from the following:
(A) Lullaby, Lamentation, Nursery Rhyme, Puberty Song
(B) Nursery Rhyme, Lullaby, Lamentation, Puberty Song
(C) Lullaby, Nursery Rhyme, Puberty Song, Lamentation
(D) Lamentation, Lullaby, Nursery Rhyme, Puberty Song
Answer: (C)

55. Find out the order of development of cultures as per the evolutionary process:
(A) Folk, Tribal, Popular, Elite
(B) Tribal, Folk, Elite, Popular
(C) Tribal, Popular, Elite, Folk
(D) Elite, Popular, Folk, Tribal
Answer: (B)

56. Give the correct sequence of the scholars with their Indian Language – A.K. Ramanujan, Komal Kothari, B. Ramaraju, and P.D. Goswami:
(A) Kannada, Rajasthani, Telugu, Assamese
(B) Rajasthani, Telugu, Assamese, Kannada
(C) Telugu, Rajasthani, Kannada, Assamese
(D) Rajasthani, Kannada, Assamese, Telugu
Answer: (A)

57. Match the following List – I with List – II:
List – I                                    List – II
a. Din-e-Ilahi                           1. Ashtapadi
b. Brihadisvara Temple           2. Kautilya
c. Kalidasa                              3. Tanjore
d. Arthasastra                          4. Akbar
Codes:
       a b c d
(A) 1 4 3 2
(B) 4 1 2 3
(C) 3 1 2 4
(D) 4 3 1 2
Answer: (D)

58. Match the following List – I with List – II:
List – I                        List – II
a. Chenchu                  1. Nagaland
b. Ao                           2. Meghalaya
c. Ghumiar                  3. Andhra Pradesh
d. Khasi                       4. Punjab
Codes:
       a b c d
(A) 2 3 1 4
(B) 4 2 3 1
(C) 3 1 4 2
(D) 1 3 2 4
Answer: (C)

59. Match the following List – I with List – II:
List – I                                                List – II
a. Hermeneutic approach                    1. Max Muller
b. Comparative Philosophy                 2. Pokimghore
c. Narrative method                            3. Derrida
d. Deconstruction                               4. Paul Ricoeur
Codes:
       a b c d
(A) 2 3 1 4
(B) 4 1 2 3
(C) 2 4 3 1
(D) 1 3 2 4
Answer: (B)

60. Match the following List – I with List – II:
List – I                        List – II
a. Proverb                    1. Tangible and intangible
b. Sorcery                    2. A cultural performance
c. Material Culture      3. Folk belief
d. Ritual                      4. A Topic and a Comment
Codes:
       a b c d
(A) 4 3 1 2
(B) 2 3 4 1
(C) 3 2 1 4
(D) 1 4 3 2
Answer: (A)

61. Which one of the following is correct?
(A) Anima is female in male psyche.
(B) Anima is an instinct in psyche.
(C) Anima is male in female psyche.
(D) Anima is a split psyche.
Answer: (A)

62. Which one of the following pairs is correctly matched?www.netugc.in
(A) Dynamics of Folklore: Alan Dundes
(B) Folklore and Folk life: Richard Bauman
(C) Verbal Art as Performance: Ben-Amos
(D) Breaking the Magic Spell: Jack Zipes
Answer: (D)

63. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Erukala: Andhra Pradesh
(B) Aimol: West Bengal
(C) Irula: Maharashtra
(D) Khond: Kerala
Answer: (A)

64. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Folklore is the survival of the past refuses to die: Francis Potter
(B) Folklore comes early and stays late in the lives of all of us: Richard Bauman
(C) Folklore is the weapon of class conflict: Y.M. Sokolov
(D) Folklore is a body of traditional belief, custom and expression: B.A. Botkin
Answer: (B)

65. Match the following List – I with List – II:
List – I                                                                        List – II
a. Folklore University                                                 1. Kolkata
b. Lok Kala Mandal                                                    2. Bengaluru
c. National Folklore Support Centre                           3. Jaipur
d. Folkloristic Education and Research Institute       4. Chennai
Codes:
       a b c d
(A) 1 4 2 3
(B) 4 1 3 2
(C) 2 3 4 1
(D) 3 2 1 4
Answer: (C)

66. Match the following List – I with List – II:
List – I                                    List – II
a. Maariyamman                      1. Andhra Pradesh
b. Gangamma                          2. Tamil Nadu
c. Mangala                               3. Manipur
d. Panthoibi                             4. Odisha
Codes:
       a b c d
(A) 4 2 3 1
(B) 2 1 4 3
(C) 3 4 1 2
(D) 1 4 3 2
Answer: (B)

67. Find out which one is not correctly matched?
(A) Folklorismus: Hans Moser
(B) Folklore process: Lauri Honko
(C) Historical Reconstructionism: G.L. Gomme
(D) Functionalism: Kunio Yanagita
Answer: (D)

68. Match the following List – I with List – II:
List – I                                    List – II
a. Therakkoothu                      1. Karnataka
b. Chindhu Yakshagana          2. Tamil Nadu
c. Mughal Tamasa                   3. Andhra Pradesh
d. Yakshagana                        4. Odisha
Codes:
      a b c d
(A) 2 3 4 1
(B) 3 2 1 4
(C) 4 1 3 2
(D) 1 4 2 3
Answer: (A)

69. Match the following List – I with List – II:
List – I                                                List – II
a. Lok Sahitya                                     1. Kapila Vatsayayan
b. Indian Folk Dance                          2. Balwant Gargi
c. Cultural Heritage of India               3. Rabindranath Tagore
d. Folk Theatre of India                      4. S.K. Chatterjee
Codes:
       a b c d
(A) 2 1 3 4
(B) 3 2 4 1
(C) 3 1 4 2
(D) 1 4 2 3
Answer: (C)

70. Match the following List – I with List – II:
List – I                                    List – II
a. Conversational genre           1. Myth, legend and folktale
b. Prose Narratives                  2. Proverbs, riddles andjokes
c. Meta-folklore                      3. Use of folklore out of its context
d. Applied folklore                 4. Folklore about folklore
Codes:
       a b c d
(A) 2 3 4 1
(B) 1 4 2 3
(C) 4 2 3 1
(D) 2 1 4 3
Answer: (D)

71. Match the following List – I with List – II:www.netugc.in
List – I                                    List – II
a. Ethnography                        1. Glorifying one’s own culture
b. Ethnology                           2. Study of traditional music from the native perspective
c. Ethnocentrism                     3. Comparative study of different cultures
d. Ethnomusicology                4. Descriptive study of a cultural group
Codes:
       a b c d
(A) 3 1 4 2
(B) 4 3 1 2
(C) 2 4 3 1
(D) 1 2 4 3
Answer: (B)

72. Propp’s Morphology was instrumental in
(A) Shift from typology by content to typology by structure
(B) Study of functions and motifemes
(C) Classifying folktales by dramatis personae
(D) Recognising thirty one functions in a tale
Answer: (A)

73. The scholars of psychoanalytical theory are:
(A) Karl Abraham, Sigmund Freud, Ernest Jones, Erich Fromm
(B) Durkheim, Karl Abraham, Sigmund Freud, Walter Anderson
(C) Albert Wesselski, Gaston Paris, Karl Abraham, Sigmund Freud
(D) Walter Anderson, Albert Wesselski, Sigmund Freud, Karl Abraham
Answer: (A)

74. Which one is the correct statement?
(A) Comparative study of folklore raises folkloristic to the level of history of human nature.
(B) Aim of comparative study is to differentiate between variable and tangible.
(C) Folkloristic is a comparative subject and folklore belongs to all humanity.
(D) By looking at other cultures we can understand individual creativity.
Answer: (C)

75. ‘Semantics’ is the study that deals with
I. Sentence structure
II. Meaning structure
III. Grammatical structure
IV. Signified structure
Codes:
(A) I and II are correct.
(B) II and IV are correct.
(C) I and III are correct.
(D) II and III are correct.

Answer: (B)