2013 December UGC NET Examination in Visual Arts, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. Which part of the Stupa is called Hermika?
(A) Upper part of the pillar
(B) Upper part of the gate
(C) Upper part of the parasol
(D) Upper part of the anda (hemisphere)
Answer: (D)

2. Who is not Greek Sculpture of 4th century B.C.?
(A) Scopus
(B) Lysippus
(C) Praxiteles
(D) Phidias
Answer: (D)

3. Famous Kusana Sculpture of Boddhiswattva from Mathura dedicated by Frian Balal is housed in which museum?
(A) National Museum, New Delhi
(B) State Museum, Mathura
(C) Archaeological Museum, Sarnath
(D) British Museum, London
Answer: (C)

4. Where is the temple called Teli Ka Mandir?
(A) Gwalior
(B) Orchha
(C) Jaipur
(D) Bhopal
Answer: (A)

5. Which of the text from following exclusively deals with Indian architecture?
(A) Ashtadhyayi
(B) Shilpataru
(C) Vishvakarmiya Shilp
(D) Sadhanmala
Answer: (C)

6. What was the original word used in Republic of Plato for Imitation?
(A) Replicos
(B) Caricature
(C) Repetition
(D) Mimesis
Answer: (D)

7. Who is accredited to introduce diagonal perspective in Renaissance painting?
(A) Andrea del Mantegna
(B) Paolo Uccello
(C) Fra Philippe Lippi
(D) Leonardo da Vinci
Answer: (B)

8. Caricature Honore Daumier was associated to which art movement?
(A) Realism
(B) Romanticism
(C) Neoclassicism
(D) Expressionism
Answer: (A)

9. Who is the Sculptor of Gates of Hell?
(A) Arstide Maillol
(B) August Rodin
(C) Lipchitz
(D) James Ensor
Answer: (B)

10. From the following whose paintings bear affinity with Manjit Bawa?
(A) Nilima Sheikh
(B) Nalini Malani
(C) Arpita Singh
(D) Arpana Caur
Answer: (D)






11. Whose painting depicts photo realism?
(A) Vivan Sundaram
(B) Bikas Bhattacharyaji
(C) Ranbir Kaleka
(D) Manu Parikh
Answer: (B)

12. Who has authored several books on Pahari Painting?
(A) Mulk Raj Anand
(B) Karl J. Khandalawala
(C) M.S. Randhawa
www.netugc.in
t; margin-bottom: 0in;"> (D) Rai Krishna Das
Answer: (C)

13. Which colour model is named as subtractive colour model?
(A) RGB colour model
(B) Index colour model
(C) CMYK colour model
(D) HSL colour model
Answer: (C)

14. Device that breaks the original continuous tone image into patterns of dots.
(A) Quarter tone
(B) Acetate screen with criss cross lines
(C) Mezzotint
(D) Half tone
Answer: (D)

15. First live action film which was completely storyboarded.www.netugc.in
(A) Fantasgomarie
(B) Gone with the wind
(C) Three little pigs
(D) Steamboat Willie
Answer: (B)

16. “Storyboard” was developed in World Disney studio in 1930s, are graphic organizers in the form of
(A) Illustrative images displayed in sequence
(B) A motion picture
(C) Animation
(D) Interactive media sequence
Answer: (A)

17. “Vectorization” refers to process of converting
(A) RGB into CMYK
(B) Raster graphics into Vector graphics
(C) Continuous tone to halftone
(D) Hand drawn drawings to digital edition
Answer: (B)

18. “Inbetweening” helps to create the illusion of motion in animation, are the drawings between
(A) 12 frames
(B) 24 frames
(C) 4 frames
(D) key frames
Answer: (D)

19. Amongst following who is not sculptor?
(A) Girish Bhatt
(B) Mrinalini Mukherjee
(C) Balan Nambiar
(D) P.R. Daroz
Answer: (D)

20. Which material provides strength to clay?
(A) Sand
(B) Grog
(C) Leaves
(D) Husk
Answer: (D)






21. Malar artist are known for their
(A) Wood carving
(B) Terracotta
(C) Metal casting
(D) Iron work
Answer: (C)

22. Of the following with from whom the work of Meera Mukherjee is inspired?
(A) Ghadva Artist
(B) Bhareva Artist
(C) Jhara Artist
(D) Bell metal Artist
Answer: (A)

23. Of the following, what is used for purification of metal for casting?
(A) Tin
(B) Borax
(C) Mercury
(D) Sulpher
Answer: (B)

24. The dancing torso found from Mohenjodaro is made of
(A) Bronze
(B) Copper
(C) Brass
(D) Terracotta
Answer: (D)

25. Krishna Reddy belongs to
(A) Delhi
(B) Hyderabad
(C) Mumbai
(D) Chennai
Answer: (B)

26. In print making for viscosity process what type of surface of block is needed?
(A) Wooden
(B) Metal
(C) Rubber
(D) Stone
Answer: (B)

27. In printmaking aluminium plate is etched by which acid?
(A) Nitric acid
(B) Hydrochloric acid
(C) Sulphuric acid
(D) Caustic soda
Answer: (A)

28. Water is common factor in printing in
(A) Lithography and Offset
(B) Dry point and Mezzotint
(C) Silk screen and colography
(D) Linocut and wood block printing
Answer: (A)

29. In silk printing what makes the surface photosensitive?
(A) Potassium Permanganate
(B) Potassium Dichromate
(C) Sodium Hydrochloride
(D) Nitric Acid
Answer: (B)

30. Amongst following who is not a print maker?
(A) Rembrandt
(B) William Blake
(C) Pablo Picasso
(D) Theodore Gericault
Answer: (D)






31. Choose the correct sequence of parts of architecture in elevation of Orissan temple.
(A) Audha, Kalash, Khapuri, Amlaka
(B) Amlaka, Khapuri, Kalash, Audha
(C) Amlaka, Kalash, Khapuri, Ayudha
(D) Kalash, Amlaka, Khapuri, Ayudha
Answer: (B)

32. Choose the correct chronological sequence:
(A) Dharmarajika Stupa, Bhaja Chaitya, Durga Temple of Aihole, Konark Sun Temple
(B) Bhaja Chaitya, Dharmarajika Stupa, Durga Temple of Aihole, Konark Sun Temple
(C) Bhaja Chaitya, Durga Temple of Aihole, Dharmarajika Stupa, Konark Sun Temple
(D) Bhaja Chaitya, Konark Sun Temple, Durga Temple of Aihole, Dharmarajika Stupa
Answer: (A)

33. Choose the correct chronological sequence of the texts.
(A) Vishnudharmottar purana, Ashtadhyayi, Harshcharita, Kalpasutra
(B) Vishnudharmottar purana, Ashtadhyayi, Kalpasutra, Harshcharita
(C) Vishnudharmottar purana, Harshcharita, Ashtadhyayi, Kalpasutra
(D) Ashtadhyayi, Vishnudharmottar purana, Harshcharita, Kalpasutra
Answer: (D)

34. Choose the correct sequence of the works of Pablo Picasso.
(A) La Vie, The Old Guitarist, Les Demoiselles d’Avignon, Guernica
(B) The Old Guitarist, La Vie, Les Demoiselles d’Avignon, Guernica
(C) La Vie, les Demoiselles d’Avignon, The Old Guitarist, Guirnica
(D) Les Demoiselles d’Avignon, The Old Guitarist, La Vie, Guernica
Answer: (B)

35. Choose the correct chronological sequence of the scholars:
(A) Percy Brown, Anand Coomarswamy, Stella Kramerisch, Susanne Huntington
(B) Anand Coomarswamy, Percy Brown, Stella Kramerisch, Susanne Huntington
(C) Stella Kramerisch, Susanne Huntington, Anand Coomarswamy, Percy Brown
(D) Percy Brown, Stella Kramerisch, Anand Coomarswamy, Susanne Huntington
Answer: (A)

36. Choose the reverse chronological sequence of the artists:
(A) Gustav Courbet, Theodore Gericault, Jackson Pollock, George Braque
(B) Gustav Courbet, Jackson Pollock, George Braque, Theodore Gericault
(C) Jackson Pollock, George Braque, Gustav Courbet, Theodore Gericault
(D) Jackson Pollock, George Braque, Theodore Gericault, Gustav Courbet
Answer: (C)

37. Select correct sequence of ground plan in temple architecture.
(A) Sopan, Mandap, Garbhagriha, Antaral
(B) Sopan, Mandap, Antaral, Garbhagriha
(C) Sopan, Antaral, Mandap, Garbhagriha
(D) Sopan, Garbhagriha, Mandap, Antaral
Answer: (B)

38. Select correct sequence in lithography.
(A) Grinding, Surface Cleaning, Application of Gum, Drawing
(B) Grinding, Application of Gum, Surface cleaning, Drawing
(C) Grinding, Surface cleaning, Drawing, Application of Gum
(D) Surface cleaning, Drawing, Application of Gum, Grinding
Answer: (B)

39. Select the correct chronology of the famous print makers.
(A) Michael Wolgemut, William Hogarth, Rembrandt, Ottavio Leoni
(B) Rembrandt, Ottavio Leoni, Michael Wolgemut, William Hogarth
(C) Ottavio Leoni, Michael Wolgemut, Rembrandt, William Hogarth
(D) Michael Wolgemut, Ottavio Leoni, Rembrandt, William Hogarth
Answer: (D)

40. Select correct chronological sequence of sculptures.
(A) Shringar, Toilet, The Bull, Mukhabhyas
(B) Mukhabhyas, Shringar, Toilet, The Bull
(C) The Bull, Mukhabhyas, Shringar, Toilet
(D) The Bull, Toilet, Mukhabhyas, Shringar
Answer: (B)






41. Select correct chronological sequence of the sculptors.
(A) Ajit Chakravarty, M. Dharmani, Raghav Kaneria, J.J. Narzhari
(B) Raghav Kaneria, J.J. Narzhari, Ajit Chakravarty, M. Dharmani
(C) J.J. Narzhari, Ajit Chakravarty, Raghav Kaneria, M. Dharmani
(D) M. Dharmani, Raghav Kaneria, J.J. Narzhari, Ajit Chakravarty
Answer: (A)

42. Select correct sequence of metal casting of hollow cast wax image.
(A) Making of mould, Fix Runner, Firing of Mould, Fill Core
(B) Fix Runner, Firing of Mould, Making of Mould, Fill Core
(C) Making of Mould, Firing of Mould, Fix Runner, Fill Core
(D) Fix Runner, Making of Mould, Fill Core, Firing of Mould
Answer: (A)

43. Select the correct sequence of typographers:
(A) John Baskerville, Giambatista Bodoni, William Caslon, Edward Benguiat
(B) William Caslon, John Baskerville, Giambatista Bodoni, Edward Benguiat
(C) William Caslon, Giambatista Bodoni, Edward Benguiat, John Baskerville
(D) Giambatista Bodoni, William Caslon, John Baskerville, Edward Benguiat
Answer: (B)

44. The correct sequence in order of publication:
(A) Time, Life, Playboy, Esquire
(B) Life, Playboy, Time, Esquire
(C) Life, Playboy, Esquire, Time
(D) Playboy, Esquire, Time, Life
Answer: (A)

45. Select correct sequence of advertising strategy.
(A) Feedback, Market research, Media selection, Creative planning
(B) Media selection, Market research, Creative planning, Feedback
(C) Creative planning, Market research, Media selection, Feedback
(D) Market research, Media selection, Creative planning, Feedback
Answer: (D)

46. Assertion (A): In Indus Valley art appliqué method was used vaguely to prepare terracotta images.www.netugc.in
Reason (R): Because by the time moulds were not invented.
Codes:
(A) (A) and (R) both are correct.
(B) (A) is correct but (R) is incorrect.
(C) (A) and (R) both are incorrect.
(D) (A) is incorrect but (R) is correct.
Answer: (B)

47. Assertion (A): During the Pal period terracotta art in Eastern India reached to culmination.
Reason (R): Because malleable quality of clay provided greater freedom of plastic rendering and paucity of stone furthered use of clay.
Codes:
(A) (A) and (R) both are correct.
(B) (A) is correct but (R) is partly correct.
(C) (A) and (R) both are incorrect.
(D) (A) is incorrect but (R) is correct.
Answer: (B)

48. Assertion (A): Imagination is an essential element of creation of art.
Reason (R): Imagination is faculty of mind which transforms ideas and feelings into visual images.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is partly correct.
(B) (A) is correct and (R) is incorrect.
(C) (A) is incorrect but (R) is correct.
(D) (A) and (R) both are correct.
Answer: (D)

49. Assertion (A): Manjeet Bawa’s figuration seems to be both an assertion of tradition as well as its negation.
Reason (R): Because he had a village background and ethnic preoccupation.
Codes:
(A) (A) is incorrect and (R) is correct.
(B) (A) is correct and (R) is incorrect.
(C) (A) and (R) both are correct.
(D) (A) and (R) both are incorrect.
Answer: (B)

50. Assertion (A): Guernica is an agonistic expression of Pablo Picasso resulting from Spanish Civil War.
Reason (R): Because he lost his many dear friends in this war.
Codes:
(A) (A) and (R) both are correct.
(B) (A) and (R) both are incorrect.
(C) (A) is correct and (R) is incorrect.
(D) (A) is incorrect and (R) is correct.
Answer: (C)

51. Assertion (A): Pop art chiefly includes cinema, sex and comic strip.
Reason (R): Because its basic intention is to appeal the instinct and attention of common mass.
Codes:
(A) (A) is incorrect and (R) is correct.
(B) (A) and (R) both are correct.
(C) (A) is correct and (R) is partly correct.
(D) (A) is partly correct and (R) is correct.
Answer: (B)

52. Assertion (A): In Serigraphy, silk cloth is used for taking prints.
Reason (R): Because very fine pores of silk fabric allow the ink/paint to be transferred on the surface of medium.
Codes:
(A) (A) and (R) both are incorrect.
(B) (A) and (R) both are correct.
(C) (A) is correct and (R) is incorrect.
(D) (A) is incorrect and (R) is correct.
Answer: (B)

53. Assertion (A): Over the platen of a printing press a sheet of felt is used.
Reason (R): Because felt serves the purpose of cushion for paper for better impression.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect and (R) is correct.
(C) (A) and (R) both are incorrect.
(D) (A) and (R) both are correct.
Answer: (D)

54. Assertion (A): Hieroglyphics is found all over in Egyptian temples, pillars, palaces etc.
Reason (R): Because it was used for decoration.
Codes:
(A) (A) and (R) both are correct.
(B) (A) and (R) both are incorrect.
(C) (A) and (R) both are partly correct.
(D) (A) is incorrect and (R) is correct.
Answer: (A)

55. Assertion (A): Stoneware is fired on higher temperature than the baking terracotta.
Reason (R): Because higher temperature turns silica into vitrified condition which makes it harder and strong.
Codes:
(A) (A) is incorrect and (R) is correct.
(B) (A) is correct and (R) is also correct.
(C) (A) is correct and (R) is incorrect.
(D) (A) and (R) both are incorrect.
Answer: (B)

56. Assertion (A): Raku is made of coarse grained clay containing lots of grog and sand particles.
Reason (R): Because it gives desirable texture, finish and strength.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect and (R) is correct.
(C) (A) is correct and (R) is also correct.
(D) (A) and (R) both are incorrect.
Answer: (C)

57. Assertion (A): Celadon is term for ceramics denoting particular type of colour and glaze.
Reason (R): It was originated in China and spread to Korea.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is incorrect.
(B) (A) and (R) both are correct.
(C) (A) and (R) both are incorrect.
(D) (A) is incorrect and (R) is partly correct.
Answer: (A)

58. Assertion (A): Referring to type, ‘serifs’ are appendage found on the top and bottom of Roman letters.
Reason (R): Serif types were presumably derived from chisel marks left after letters were cut into stone.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect and (R) is correct.
(C) (A) is correct and (R) is also correct.
(D) (A) and (R) both are incorrect.
Answer: (C)

59. Assertion (A): Computer is a tool like camera, works best in hands of designers with knowledge of entire graphic process.
Reason (R): Hence, thinking before designing and coming up with idea is no more important part of the process.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is incorrect.
(B) (A) and (R) both are correct.
(C) (A) and (R) both are incorrect.
(D) (A) is incorrect and (R) is partly correct.
Answer: (A)

60. Assertion (A): Our world is a more visual place than ever before and today reader responds more to pictures that to words.
Reason (R): Printed materials that lack an illustration, must fail to make an impression on today’s audience.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is incorrect.
(B) (A) and (R) both are correct.
(C) (A) and (R) both are incorrect.
(D) (A) is incorrect and (R) is partly correct.
Answer: (B)

61. Match the following:
a. Terracotta                                        i. Naum Gabo
b. Aquatic forms in marble                 ii. Rodin
c. Spontaneity in sculpture                  iii. Jean Hans Arp
d. Kinetic sculptures                           iv. Henry Moore
Codes:
        a b c d
(A) iv i ii iii
(B) i ii iii iv
(C) iii iv ii i
(D) iv iii ii i
Answer: (D)

62. Match the following:
a. Apsidal Plan                                                            i. Vaital Deul
b. Khakhra type                                                          ii. Durga temple, Aihole
c. Dogoba                                                                    iii. Humayun’s Tomb
d. Double Dome                                                         iv. Sri Lanka
Codes:
       a b c d
(A) ii i iv iii
(B) ii iv iii i
(C) i ii iii iv
(D) iii i ii iv
Answer: (A)

63. Match the following:
a. Alexander Cunningham                              i. Formalism
b. Ernst Gombrich                                           ii. Archaeology
c. Susanne Langer                                           iii. Aesthetics
d. Roger Fry                                                    iv. Art History
Codes:
        a b c d
(A) iv i ii iii
(B) ii iv iii i
(C) iii iv ii i
(D) iv iii ii i
Answer: (B)

64. Match the following:
a. Salon des Refuses                                       i. England
b. Bauhaus                                                      ii. France
c. Fluxus                                                          iii. United States
d. Bloomsbury Group                                     iv. Germany
Codes:
        a b c d
(A) iv i ii iii
(B) i ii iii iv
(C) ii iv iii i
(D) iv iii ii i
Answer: (C)

65. Match the following:
a. Mural                                                           i. Prasoon Joshi
b. Print Making                                               ii. Raghav Kaneria
c. Advertising                                                             iii. Joan Miro
d. Sculpture                                                     iv. Palaniappan
Codes:
         a b c d
(A) iii iv i ii
(B) i ii iii iv
(C) iii iv ii i
(D) iv iii ii i
Answer: (A)

66. Match the following:
a. Raghurai                                                      i. Painting
b. J. Swaminathan                                           ii. Ceramics
c. Subodh Gupta                                             iii. Photography
d. Gurucharan Singh                                       iv. Installation
Codes:
        a b c d
(A) iv i ii iii
(B) i ii iii iv
(C) iii iv ii i
(D) iii i iv ii
Answer: (D)

67. Match the following sculptors with their work:
a. Henry Moore                                               i. Woman of Venice
b. Rodin                                                          ii. The Kiss
c. Giacometti                                                   iii. Reclining figures
d. Brancusi                                                      iv. Sleeping muse
Codes:
        a b c d
(A) iii ii i iv
(B) i ii iii iv
(C) iii iv ii i
(D) iv iii ii i
Answer: (A)

68. Match the following:
a. Ray Maker                                                   i. Graphic
b. Seema Kohli                                                ii. Sculpture
c. Pankaj Panwar                                             iii. Painting
d. P.D. Dhumal                                               iv. Ceramics
Codes:
        a b c d
(A) iii ii i iv
(B) iv iii ii i
(C) ii i iv iii
(D) ii i iii iv
Answer: (B)

69. Match the following:
a. Linseed oil                                                   i. Metal Sculpture
b. Resin                                                           ii. Print making
c. Grog                                                            iii. Painting
d. Patina                                                          iv. Ceramic
         a b c d
(A) iii iv ii i
(B) i ii iii iv
(C) iii ii iv i
(D) iv iii ii i
Answer: (C)

70. Match the following:
a. Copper plate                                                i. Serigraphy
b. Stone                                                           ii. Mezzotint
c. Cloth                                                           iii. Aquatint
d. Resin                                                           iv. Lithography
Codes:
        a b c d
(A) ii iv i iii
(B) i ii iii iv
(C) iii i iv ii
(D) ii i iii iv
Answer: (A)

71. Match the following artists and mediums:
a. Raja Ravi Verma                                         i. Viscosity
b. Sanatkar                                                      ii. Aquatint
c. Anupam Sood                                             iii. Oleographs
d. Krishna Reddy                                           iv. Wood Engraving
Codes:
         a b c d
(A) iii iv ii i
(B) i ii iii iv
(C) iii i iv ii
(D) ii i iii iv
Answer: (A)

72. Match the following:
a. Sand                                                i. Stone
b. Metal                                               ii. Bronze
c. Patina                                              iii. Pottery
d. Clay                                                iv. Resin
Codes:
         a b c d
(A) iii iv ii i
(B) i iv ii iii
(C) iii i iv ii
(D) ii i iii iv
Answer: (B)

73. Match the following:
a. Paper                                               i. Aspect Ratio
b. Ink                                                   ii. Grain
c. Film & T.V.                                     iii. Ogilvy
d. Brand Image                                   iv. Tackiness
Codes:
        a b c d
(A) ii iv i iii
(B) i ii iii iv
(C) iv iii ii i
(D) iii ii i iv
Answer: (A)

74. Match the following:
a. Rubber Blanket                                                                   i. Newspaper
b. Scrapper Board                                                                   ii. Offset printing
c. 35 mm format                                                                      iii. TV Commercial
d. Magnetically sensitive chemical coating                             iv. Film sound track
Codes:
        a b c d
(A) iii ii i iv
(B) iv ii iii i
(C) i ii iv iii
(D) ii i iii iv
Answer: (D)

75. Match the following:
a. Light Table & Pencil on paper                                i. Typography
b. Camera                                                                    ii. Traditional hand drawn animation
c. X-height                                                                  iii. Television storyboard
d. Animatic                                                                 iv. Depth offield
Codes:
        a b c d
(A) iii iv ii i
(B) ii iv i iii
(C) i ii iii iv
(D) ii iii i iv
Answer: (B)