2013 December UGC NET Examination in Visual Arts, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. Archaeological site Dholavira is situated in
(A) Madhya Pradesh
(B) Orissa
(C) Haryana
(D) Gujarat
Answer: (D)

2. Masaroor Rock cut monolithic temples are located in
(A) Jammu
(B) Kangra
(C) Udaigiri
(D) Nasik
Answer: (B)

3. Indo-Islamic monument Alai Darwaza is located at
(A) Ajmer
(B) Aurangabad
(C) Hyderabad
(D) Delhi
Answer: (D)

4. Jean Jacques Rousseau’s idea mostly influenced the artistic movement of
(A) Neo-Classicism
(B) Romanticism
(C) Realism
(D) Impressionism
Answer: (B)

5. Blue period is related to
(A) Henry Matisse
(B) Pablo Picasso
(C) Emil Nolde
(D) Salvador Dali
Answer: (B)

6. Shock tactics was introduced by
(A) Eduard Munch
(B) Edger Degas
(C) Henry Matisse
(D) Claude Manet
Answer: (C)

7. Theodore Rousseau was a French Landscape painter of
(A) 16th Century
(B) 17th Century
(C) 18th Century
(D) 19th Century
Answer: (D)

8. Blue Horse painting belongs to
(A) Emil Nolde
(B) Franz Marc
(C) Eduard Munch
(D) Wassily Kandinsky
Answer: (B)

9. Himmat Shah studied at
(A) Delhi College of Art
(B) Vishva Bharati, Shantiniketan
(C) M.S. University, Baroda
(D) B.H.U., Varanasi
Answer: (C)

10. In which medium, Abanindranath Tagore works entitled ‘Owl’ and ‘Bird’ are executed?
(A) Wood
(B) Terracotta
(C) Iron
(D) Bronze

Answer: (A)



11. In which medium, the Sculpture entitled ‘Flight’ by P.R. Pochkhanawala is made?
(A) Steel
(B) Bronze
(C) Marble
(D) Aluminium
Answer: (D)

12. Sculptor V.R. Khajuriya belonged to
(A) Bhopal
(B) Chandigarh
(C) Jammu
(D) New Delhi
Answer: (C)

13. ‘The Life of a Virgin’ is a
(A) Painting
(B) Mural
(C) Woodcut
(D) Sculpture
Answer: (C)

14. Conte is used in
(A) Painting
(B) Lithography
(C) Screen printing
(D) Sculpture
Answer: (B)

15. The term ‘Undercutting’ is related to
(A) Sculpture
(B) Etching
(C) Painting
(D) Woodcut
Answer: (B)

16. ‘Burr’ is an effect achieved on
(A) Wood
(B) Metal
(C) Canvas
(D) Stone
Answer: (B)

17. Name a graphic image editing program introduced by Adobe.
(A) Adobe Photoshop
(B) Adobe Illustrator
(C) Adobe Premiere Pro
(D) Adobe After effects
Answer: (A)

18. Who used this aphorism “Less is More”?www.netugc.in
(A) Ludwig Mies Van der Rohe
(B) Paul Rand
(C) Alain Fletcher
(D) Ivan Charmayeff
Answer: (A)

19. Which Branding Company designed the logo of “Xerox”?
(A) Ivan Charmayeff and Thomas Geismar
(B) Sagmeister Inc.
(C) Geyrhalter & Company
(D) Adams Morioka
Answer: (A)

20. Who developed full Roman typeface for the first time?
(A) Nicholas Jenson
(B) Claude Garamond
(C) Francois Didot
(D) Giambatista Bodoni

Answer: (A)



21. Choose the correct sequence of monuments’ sites from North to South in India.
(A) Sanghol, Jaggayyapet, Martand, Bhimbetka
(B) Martand, Sanghol, Bhimbetka, Jaggayyapet
(C) Bhimbetka, Jaggayyapet, Sanghol, Martand
(D) Martand, Bhimbetka, Sanghol, Jaggayyapet
Answer: (B)

22. Choose the reverse chronological correct sequence of the following monuments:
(A) Teen Darwaza, Buland Darwaza, Dakhil Darwaza, Alai Darwaza
(B) Alai Darwaza, Teen Darwaza, Buland Darwaza, Dakhil Darwaza
(C) Alai Darwaza, Buland Darwaza, Teen Darwaza, Dakhil Darwaza
(D) Buland Darwaza, Teen Darwaza, Dakhil Darwaza, Alai Darwaza
Answer: (D)

23. Choose the correct sequence according to seniority:
(A) Chitamani Kar, D.P. Chowdhury, Ajit Chakraborty, Sarbari Roy Choudhury
(B) D.P. Chowdhury, Chitamani Kar, Ajit Chakraborty, Sarbari Roy Choudhury
(C) Ajit Chakraborty, Sarbari Roy Choudhury, Chitamani Kar, D.P. Chowdhury
(D) Sarbari Roy Choudhury, Ajit Chakraborty, Chitamani Kar, D.P. Chowdhury
Answer: (A)

24. Choose the correct chronological sequence of sculptors:
(A) Dhanraj Bhagat, Abanindranath Tagore, A.M. Davierwalla, K. Kunhiramman
(B) K. Kunhiramman, Dhanraj Bhagat, Abanindranath Tagore, A.M. Davierwalla
(C) Abanindranath Tagore, Dhanraj Bhagat, A.M. Davierwalla, K. Kunhiramman
(D) A.M. Davierwalla, K. Kunhiramman, Abanindranath Tagore, Dhanraj Bhagat
Answer: (C)

25. Place in chronological order:
(A) Amrita Shergil, Devyani Krishna, Arpana Caur, Vasundhara Tiwari
(B) Devyani Krishna, Arpana Caur, Amrita Shergil, Vasundhara Tiwari
(C) Arpana Caur, Vasundhara Tiwari, Amrita Shergil, Devyani Krishna
(D) Vasundhara Tiwari, Amrita Shergil, Arpana Caur, Devyani Krishna
Answer: (A)

26. Select the correct chronological sequence of the paintings:
(A) Demoiselles d’avignon, Abstract Speed, Stone Breaker, Water Lilies
(B) Stone Breaker, Water Lilies, Demoiselles d’avignon, Abstract Speed
(C) Water Lilies, Demoiselles d’avignon, Abstract Speed, Stone Breaker
(D) Water Lilies, Abstract Speed, Stone Breaker, Demoiselles d’avignon
Answer: (B)

27. Choose the correct sequence of the printing processes in reverse order:
(A) Screen printing, Lithography, Etching, Woodcut
(B) Etching, Woodcut, Screen printing, Lithography
(C) Screen printing, Woodcut, Lithography, Etching
(D) Woodcut, Lithography, Screen printing, Etching
Answer: (A)

28. Choose the correct chronological sequence:
(A) Henri Moore, Albrecht Durer, Francesco de Goya, Pablo Picasso
(B) Henri Moore, Albrecht Durer, Pablo Picasso, Francesco de Goya
(C) Albrecht Durer, Francesco de Goya, Pablo Picasso, Henri Moore
(D) Pablo Picasso, Henri Moore, Albrecht Durer, Francesco de Goya
Answer: (C)

29. Write in the correct sequence of historical development.
(A) Corporate identity, Cuneiform, Syllabic Writing, Pictogram
(B) Corporate identity, Pictogram, Cuneiform, Syllabic Writing
(C) Cuneiform, Syllabic Writing, Pictogram, Corporate identity
(D) Syllabic Writing, Pictogram, Cuneiform, Corporate identity
Answer: (C)

30. Choose the correct sequence of decades.
(A) Soap Opera, Consumerism, Consumer Protection, Industrial Revolution
(B) Consumerism, Industrial Revolution, Soap Opera, Consumer Protection
(C) Consumerism, Consumer Protection, Industrial Revolution, Soap Opera
(D) Industrial Revolution, Soap Opera, Consumerism, Consumer Protection

Answer: (D)



31. Assertion (A): Expressionism is an art style, which allows to depict distortion of forms.
Reason (R): Because it gives freedom to artists to express subjective emotions rather than objective reality.
(A) (A) and (R), both are correct.
(B) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(C) (A) is incorrect and (R) is correct.
(D) (A) and (R) are incorrect.
Answer: (A)

32. Assertion (A): Gandharan Art emphasizes realism of visual forms in manifestation.www.netugc.in
Reason (R): Because artists were trained imitating the objective reality.
(A) (A) and (R), both are correct.
(B) (A) is correct but (R) is incorrect.
(C) (A) is incorrect and (R) is correct.
(D) (A) and (R) both are incorrect.
Answer: (B)

33. Assertion (A): Amrita Shergil mainly focused on Indian themes in painting.
Reason (R): Because she was influenced by Raja Ravi Verma.
(A) (A) and (R), both are correct.
(B) (A) and (R) are incorrect.
(C) (A) is correct but (R) is incorrect.
(D) (A) is incorrect and (R) is correct.
Answer: (C)

34. Assertion (A): Frida Kahlo was a feminist artist.
Reason (R): Because she made a painting depicting two images of her, entitled “Two Fridas”.
(A) (A) and (R), both are correct.
(B) (A) and (R) are incorrect.
(C) (A) is correct but (R) is incorrect.
(D) (A) is incorrect and (R) is correct.
Answer: (A)

35. Assertion (A): Paraffin Wax is less used in metal casting than the bee-wax.
Reason (R): Because Paraffin Wax is harder and brittle.
(A) (A) and (R), both are incorrect.
(B) (A) and (R) both are correct.
(C) (A) is correct but (R) is incorrect.
(D) (A) is incorrect and (R) is correct.
Answer: (B)

36. Assertion (A): Shankho Choudhury is a major renowned sculptor of India.
Reason (R): Because he brought the concept of community studio in India for the first time.
(A) (A) and (R), both are incorrect.
(B) (A) and (R) both are correct.
(C) (A) is correct but (R) is incorrect.
(D) (A) is incorrect and (R) is correct.
Answer: (C)

37. Assertion (A): In Aquatint print making process the tonal effect is obtained by use of resin powder.
Reason (R): Because Resin powder is acid-resistant which does not allow biting the plate.
(A) (A) and (R), both are incorrect.
(B) (A) and (R) both are correct.
(C) (A) is correct but (R) is incorrect.
(D) (A) is incorrect and (R) is correct.
Answer: (B)

38. Assertion (A): In viscosity process of printing a variation in depth on a plate is obtained by etching.
Reason (R): Henceforth, for printing of various depths, hard roller is used.
(A) (A) and (R), both are correct.
(B) (A) is incorrect but (R) is correct.
(C) (A) is correct but (R) is incorrect.
(D) (A) and (R) both are incorrect.
Answer: (C)

39. Assertion (A): Everybody is exposed to Outdoor Advertising whether they like it or not.
Reason (R): Because it has “Captured Audience”.
(A) (A) is correct and (R) is also correct.
(B) (A) and (R) both are incorrect.
(C) (A) is incorrect and (R) is correct.
(D) (A) is correct but (R) is incorrect.
Answer: (A)

40. Assertion (A): Colours in Design have variable effects on the beholders’ psyche.
Reason (R): Colours including the cultural perception appeals to the individual choice.
(A) (A) and (R), both are correct.
(B) (A) and (R), both are incorrect.
(C) (A) is correct but (R) is incorrect.
(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: (A)



41. Match the following:
a. Jahaj Mahal                                                 i. Ahmedabad
b. Tomb of Ahmed Shah Khattu                    ii. Sarkhej
c. Roza of Ranik Sipari                                   iii. Srinagar
d. Shah Hamdan                                             iv. Mandu
Code:
        a b c d
(A) iv ii i iii
(B) ii iv i iii
(C) iii i iv ii
(D) iv iii ii i
Answer: (A)

42. Match the following:
a. Theory of Imitation                                     i. Bana Bhatta
b. Art is Communication                                 ii. Naganjeet
c. Chitrasutra                                                   iii. Leo Tolstoy
d. Harshacharita                                              iv. Aristotle
Code:
        a b c d
(A) iv ii i iii
(B) iv iii ii i
(C) iii i iv ii
(D) iv i ii iii
Answer: (B)

43. Match the following:
a. Lotus                                                           i. Time
b. Kalas                                                           ii. Life
c. Swastik                                                        iii. Well-being
d. Chakra                                                        iv. Enlightenment
Code:
        a b c d
(A) iv ii i iii
(B) iv iii ii i
(C) iv ii iii i
(D) iv i ii iii
Answer: (C)

44. Match the following:
a. A.R. Chugtai                                               i. Three Women
b. Rabindranath Tagore                                  ii. Gloomy Radhika
c. Amrita Shergil                                             iii. Maharashtrian Woman
d. Raja Ravi Verma                                        iv. Brooding
Code:
        a b c d
(A) iv ii i iii
(B) iv iii ii i
(C) iii i iv ii
(D) ii iv i iii
Answer: (D)

45. Match the following:
a. Air Blower                                                  i. Sculpture
b. Recipes                                                        ii. Teracotta
c. Earthenware                                                iii. Ceramics
d. Welding                                                      iv. Casting
Code:
        a b c d
(A) iv ii i iii
(B) iv iii i ii
(C) iv iii ii i
(D) iv i ii iii
Answer: (C)

46. Match the following:
a. Raku                                                            i. Acid
b. Red Clay                                                     ii. Ceramics
c. Biting                                                          iii. Print
d. Addition                                                     iv. Terracotta
Code:
        a b c d
(A) ii iv i iii
(B) iv iii ii i
(C) iii i iv ii
(D) iv i ii iii
Answer: (A)

47. Match the following:
a. Anupam Sood                                             i. Installation
b. Ananda Vardhan                                        ii. Print making
c. Abhinav Gupta                                            iii. Dhawani Siddhanta
d. Subodh Gupta                                            iv. Rasa
Code:
        a b c d
(A) iv ii i iii
(B) iv iii ii i
(C) iii i iv ii
(D) ii iii iv i
Answer: (D)

48. Match the following:www.netugc.in
a. Rocker                                                         i. Print making
b. Chisel                                                          ii. Computer Graphics
c. Grinder                                                        iii. Lithograph
d. Vector                                                         iv. Sculpture
Code:
        a b c d
(A) iv ii i iii
(B) iv iii ii i
(C) i iii iv ii
(D) iv i ii iii
Answer: (C)

49. Match the following:
a. I want you for US Army                             i. James Montogomery Flagga
b. bLoie Fuller Poster                                      ii. Peter Max
c. Jane Avril Poster                                         iii. Jules Cheret
d. Toulousse Lautrec Poster                            iv. Henri de Toulousse Lautrec
Code:
        a b c d
(A) iv ii i iii
(B) i iii iv ii
(C) iii i iv ii
(D) iv i ii iii
Answer: (B)

50. Match the Ad Agency with their TV Commercials:
a. Ogilvy & Mather                                         i. IDBI campaign for, Fat Boy
b. Taproot India                                              ii. Tanishq ‘True Diamond’ Campaign
c. DRAFT FCB+ULKA                                 iii. Airtel’s ‘Har ek friend Zaroori hoto hai’
d. Lowe Lintas                                                iv. Tata Docomo Campaign with the tagline ‘No getting away’
Code:
        a b c d
(A) i iii iv ii
(B) iv iii ii i
(C) iii i iv ii
(D) iv i ii iii

Answer: (A)