2013 December UGC NET Examination in Tribal and Regional Language - Literature, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






Read the following passage carefully and answer Question Nos. 1 – 5:
“We want that the whole world should know that we are the worshippers of peace, that we have our own history and that we believe in the co-existence of the people of the world. In fact, the organisation of the competitions of the Olympic Games is only a means. We do regard these games as only a festival of the youth of the world where they may develop the qualities of friendship, brotherhood and mutual goodwill by mingling with one another and playing together in a healthy competitive spirit.”

1. What would be the proper heading of this passage?
(A) Co-existence
(B) Worshipper of peace
(C) Olympic Game
(D) Brotherhood
Answer: (A)

2. What do we believe in?
(A) In worship
(B) In co-existence
(C) In competition
(D) In Olympic Game
Answer: (B)

3. What is Olympic Game in fact?
(A) Means
(B) Worship
(C) Brotherhood
(D) Competition
Answer: (A)

4. What is Olympic Game?
(A) Competition
(B) Festival of the youth
(C) Friendship
(D) Organisation
Answer: (B)

5. What is the purpose of Olympic Game?
(A) Meeting
(B) Worship
(C) Struggle
(D) Development of friendship, brotherhood and goodwill
Answer: (D)

6. When the second Panchayat Election was held in Jharkhand?
(A) March 2012
(B) December 2011
(C) October 2011
(D) January 2012
Answer: (B)

7. Which is the highest peak in Jharkhand?
(A) Jhumra Hill
(B) Parasnath Hill
(C) Netarhat
(D) Ranchi Hill
Answer: (B)

8. With which festival ‘Bhains Chuman’ is related?
(A) Sohrai
(B) Sarhul
(C) Dussera
(D) Karam
Answer: (A)

9. How many second State languages are in Jharkhand?
(A) 9
(B) 12
(C) 15
(D) 2
Answer: (B)

10. Who has written ‘The Khadias’?
(A) Dr. K. N. Singh
(B) Dr. K.S. Singh
(C) Dr. L.P. Vidyarthi
(D) S.C. Roy
Answer: (D)






11. What is the traditional profession of Karmali tribe?
(A) Jhum cultivation
(B) Hunting
(C) Making tool of iron
(D) Food gathering
Answer: (C)

12. In which tribe the tradition of ‘Dakua’ is in vogue?
(A) Binjhia
(B) Gond
(C) Ho
(D) Kharia
Answer: (C)

13. In which revolution Thakur Vishwanath Shahi was involved?
(A) 1857
(B) 1831
(C) 1900
(D) 1915
Answer: (A)

14. Have Adivasi been benefitted with the Reservation Policy?
(A) Yes
(B) No
(C) A little
(D) Not known
Answer: (A)

15. Assertion (A): Adivasi and Sadan both celebrate ‘Karam’ festival.
Reason (R): Because it is a traditional festival of Jharkhand.
Codes:
(A) (A) and (R) both are correct.
(B) (A) is correct, not (R).
(C) (A) and (R) both are wrong.
(D) (R) is correct, not (A).
Answer: (A)

16. Who was the founder of Jharkhand Pary?www.netugc.in
(A) N.E. Horo
(B) S.K. Bage
(C) Paul Dayal
(D) Jaipal Singh
Answer: (D)

17. Which award was given to Albert Ekka?
(A) Veer Chakra
(B) Mahaveer Chakra
(C) Paramveer Chakra
(D) Defence Service Medal
Answer: (C)

18. Which tribe observes ‘Bandai’ festival?
(A) Khadia
(B) Munda
(C) Mahali
(D) Lohra
Answer: (A)

19. Father Hoffman is remembered for
(A) Missionary work
(B) Encyclopaedia Mundarika
(C) As a foreigner
(D) Supporter of Adivasi
Answer: (B)

20. Development of Jharkhand depends on
(A) Co-ordination between Government and people
(B) Privatisation of Education
(C) Foreign Direct Investment
(D) Open Market
Answer: (A)






21. Suniti Kumar Chatterjee has worked in the field of
(A) Linguistics
(B) Grammar
(C) Literature
(D) History
Answer: (A)

22. Which is not correct?
(A) Language is an untraditional entity.
(B) Language is a social entity.
(C) Language is an acquired property.
(D) Language is not paternal property.
Answer: (A)

23. What kind of change is in Telephone > Phone, Aeroplane > Plane, Bharatvarsh > Bharat?
(A) Economy of effort
(B) Illiteracy
(C) Ignorance
(D) Uncarefulness
Answer: (A)

24. In which part of speech the word does not change?
(A) Noun
(B) Pronoun
(C) Adjective
(D) Constant (Abyaya)
Answer: (D)

25. Identify the group of language having three numbers:
(A) Sanskrit, Hindi, Nagpuri, Mundari
(B) Mundari, Khadia, Ho, Sanskrit
(C) Santhali, Khortha, Kudukh, Kurmali
(D) Panchpargania, Sanskrit, Bangla, Odiya
Answer: (B)

26. ‘Dara Singh was the Bhim of Kaliyug.’ What is ‘Bhim’ in this sentence?
(A) Noun
(B) Object
(C) Adjective
(D) Subject
Answer: (C)

27. What was Malinovski’s main field of study?
(A) History
(B) Linguistics
(C) Economics
(D) Grammar
Answer: (B)

28. To which group the sounds Cha, Chha, Ja, Jha, Yian belong?
(A) Bilabial
(B) Cerebral
(C) Dental
(D) Palatal
Answer: (D)

29. Identify the correct match:
Language                                                                    Number of Alphabet
a. Hindi                                                                       i. 37
b. Arabic                                                                     ii. 26
c. English                                                                    iii. 28
d. Parsi                                                                        iv. 52
Codes:
        a b c d
(A) iv iii ii i
(B) iii ii i iv
(C) ii i iv iii
(D) i iv iii ii
Answer: (A)

30. Which statement is not correct?
(A) There is no final form of language.
(B) The stream of language flow from easy to difficult form.
(C) Language has a historical and geographical limit.
(D) The change of language happens first in oral form.
Answer: (B)






31. Which group is correct in regard to the Indo-European family?
(A) Arabic, Chinese, Tamil, Kudukh
(B) Greek, Malayalam, Tibatti, Santhali
(C) French, Kannada, Japani, Mundari
(D) Sanskrit, Parsi, Latin, German
Answer: (D)

32. Whether Sadani belongs to the Austric group of language?
(A) No
(B) Yes
(C) To some extent
(D) To great extent
Answer: (A)

33. When a dialect becomes language?
(A) When the Government accepts it.
(B) When the people accept it.
(C) When best literature is written.
(D) When grammar and dictionary are standardised.
Answer: (D)

34. Which statement is more correct in regard to the mother-tongue?
(A) Deprives from International language
(B) Handicaps love of nation
(C) Strengthens base of education
(D) Obstructs national language
Answer: (C)

35. Which is the correct example of contraction of meaning?
(A) Pashu, Mrig, Murg
(B) Patra, Tail, Maharaj
(C) Var, Akashwani, Mugdh
(D) Asur, Ling, Ghrina
Answer: (A)

36. What is ‘Mani Praval’?www.netugc.in
(A) Classical mix-up of Sanskrit and local languages
(B) Pearl necklaces
(C) Marathi word
(D) Pali language
Answer: (A)

37. When Ramanujacharya reached to Assam?
(A) 15th century
(B) 2nd century
(C) 13th century
(D) 21st century
Answer: (A)

38. Which is written in ‘Laukik Sanskrit”?
(A) Upanishad
(B) Puran
(C) Mahabharat
(D) Kumar Sambhavam
Answer: (D)

39. ‘Manimekalai’ is related to
(A) Vaishnavas
(B) Baudhs
(C) Sanatanis
(D) Jains
Answer: (B)

40. To which State Chaitanya Mahaprabhu belonged?
(A) Assam
(B) Bengal
(C) Tamil Nadu
(D) Punjab
Answer: (B)






41. Who has named ‘Veergatha Kal’?
(A) Ramvilas Sharma
(B) Hazari Prasad Dwivedi
(C) Mahavir Prasad Dwivedi
(D) Ram Chandra Shukla
Answer: (D)

42. Which is the period of ‘Bhakti Kal’?
(A) 1050 – 1375 A.D.
(B) 1375 – 1700 A.D.
(C) 1400 – 1800 A.D.
(D) 1700 – 1900 A.D.
Answer: (B)

43. Who is the author of ‘Padmavata’?
(A) Jayasi
(B) Kabir
(C) Nanak
(D) Raidas
Answer: (A)

44. Who has written “Bharat Durdasha’?
(A) Biharilal
(B) Rahim
(C) Bharatendu
(D) Hariaudh
Answer: (C)

45. Who is modern Meerabai?
(A) Subhadra Kumari Chauhan
(B) Yashodhara Rathaur
(C) Mahadevi Verma
(D) Gargi
Answer: (C)

46. Which one is the novel of Tarashankar Bandopadhyay?
(A) Gora
(B) Charitraheen
(C) Geetanjali
(D) Arogya Niketan
Answer: (D)

47. When the publication of the Assamese Patrika, Arunoday started?
(A) 1848 A.D.
(B) 1880 A.D.
(C) 1846 A.D.
(D) 1800 A.D.
Answer: (C)

48. Who was the cultural leader of Orissa?
(A) Dr. B.K. Behura
(B) Gope Bandhu Das
(C) Gopal Chandra Prahraj
(D) Fakir Mohan Senapati
Answer: (B)

49. Which writer of Jharkhand has been awarded with ‘Durgawati Samman’?
(A) Mahua Maje
(B) Rose Kerketta
(C) Vidyabhusan
(D) Ashok Pagal
Answer: (B)

50. Who is the main character of ‘Godan’?
(A) Dhania
(B) Gobar
(C) Hori
(D) Rai Saheb
Answer: (C)

51. ‘Poetry is the best word in best order.’ Who has defined poetry in these words?
(A) Wordsworth
(B) Coleridge
(C) Plato
(D) Browning
Answer: (B)

52. What is the primary element of literature?
(A) Feeling
(B) Thought
(C) Imagination
(D) Style
Answer: (A)

53. What is flashback technique?
(A) Imagination of future
(B) Present anxiety
(C) Remembrance of the past
(D) Historical events
Answer: (C)

54. Is literature useful for society?
(A) Yes
(B) No
(C) To some extent
(D) To great extent
Answer: (A)

55. “Sabdarthou Sahitau Kavyam.” Who has defined poetry in these words?
(A) Bhamah
(B) Dandi
(C) Mammata
(D) Vishwanath
Answer: (A)

56. Which ‘Kavya-guna’ is appropriate for Veer Rasa?
(A) Oj
(B) Madhurya
(C) Prasad
(D) None
Answer: (A)

57. ‘His village is heaven.’ What is ‘heaven’ in this sentence?
(A) Upmeya
(B) Upman
(C) Samanya Dharm
(D) None
Answer: (B)

58. What alankar is in ‘Chhavigrih deepshikha janu barai’?
(A) Upma
(B) Rupak
(C) Utpreksha
(D) None
Answer: (C)

59. What is ‘Kavya-dosh’?www.netugc.in
(A) Which obstruct the realisation of Rasa
(B) Which is helpful in the understanding of meaning
(C) Lack of Alankars
(D) None
Answer: (A)

60. Who is the author of ‘Sahityadarpan’?
(A) Bhamah
(B) Mammat
(C) Vishwanath
(D) Anandvardhan
Answer: (C)

61. What is expressed in Folk-literature?
(A) Folk mind
(B) Individual mind
(C) Civic Sense
(D) Common Sense
Answer: (A)

62. What is the simple identification of folk-literature?
(A) Unavailability of name of writer
(B) Availability of the name of writer
(C) Simplicity of language
(D) Local colour
Answer: (A)

63. What is the name for the folktales related to the fairies?
(A) Fairy Tales
(B) Lori
(C) Ballad
(D) Legend
Answer: (A)

64. In which folk-literature religious belief is dominant?
(A) Myth
(B) Legend
(C) Fairy tales
(D) None
Answer: (A)

65. Whether State language and folk language are one and the same?
(A) Yes
(B) No
(C) To some extent
(D) To great extent
Answer: (B)

66. To which category of language Santhali belongs?
(A) National language
(B) Language of Santhal Pargana
(C) 8th Schedule language
(D) Extinct language
Answer: (C)

67. On which language Ahlad Tirkey has worked?
(A) Nagpuri
(B) Kudukh
(C) Hindi
(D) English
Answer: (B)

68. What is the field of work of Dhanursingh Purty?
(A) Grammar
(B) Story
(C) History
(D) Drama
Answer: (C)

69. Who is the first poet of Khadia?
(A) Julius Baa
(B) Nuas Kerketta
(C) Joakim Dungdung
(D) Paulus Kullu
Answer: (B)

70. Which is the first novel of Nagpuri?
(A) Du Dair : Bis fool
(B) Shankar Gotek Jingi
(C) Nerua Lota
(D) Sato Nadi Par
Answer: (B)

71. Jharkhand is a ‘Jhumar Desh’. Whose statement is this?
(A) Girish Chandra Mahanti
(B) Nand Kishore Singh
(C) H.N. Singh
(D) Basant Kumar Mehta
Answer: (A)

72. Who is the writer of ‘Palas Ke Ful’?
(A) Deenbandhu Mahto
(B) Parmanand Mahto
(C) Karam Chand Ahir
(D) Santosh Sahu Preetam
Answer: (D)

73. What is ‘Metmat’?
(A) Drama
(B) Novel
(C) Story collection
(D) Collection of poems
Answer: (A)

74. Who is the editor of ‘Jonoka Kajiko’?
(A) Tulsinarayan Singh Munda
(B) Mansidha Badajud
(C) Amita Munda
(D) Ram Dayal Munda
Answer: (B)

75. Is it necessary to include the tribal and regional languages in the education system of Jharkhand State?
(A) Yes
(B) No
(C) To some extent
(D) To great extent
Answer: (A)