2013 December UGC NET Examination in Tribal and Regional Language - Literature, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. Who is the author of the book “Oraons of Chhotanagpur”?
(A) E.T. Dalton
(B) L.P. Vidyarthy
(C) S.C. Roy
(D) Kumar Suresh Singh
Answer: (C)

2. Who is the Supreme God of ‘Mundas’?
(A) Dharmesh
(B) Singbonga
(C) Ekir Bonga
(D) Jaher Than
Answer: (B)

3. What is the ‘Jankor’ of Kharia tribe?
(A) Sarhul
(B) Holy
(C) Sohray
(D) Karma
Answer: (A)

4. In which year Jharkhand became a separate State?
(A) 1995 A.D.
(B) 1998 A.D.
(C) 2000 A.D.
(D) 2001 A.D.
Answer: (C)

5. How many tribes are scheduled in primitive tribes in Jharkhand State?
(A) 08
(B) 09
(C) 07
(D) 11
Answer: (A)

6. Which tribe is related to ‘Sasandiri’?
(A) Munda
(B) Korwa
(C) Santhal
(D) Paharia
Answer: (A)

7. What is the ‘Dolihera’ marriage in Sadan?
(A) Marriage in the ‘Mandap’
(B) Marriage in the house of girls
(C) Marriage in the Temple
(D) Marriage in the house of boy
Answer: (D)

8. For whom the ‘Gomke’ word is used?
(A) Owner
(B) Servant
(C) Dhangar
(D) Jhangar
Answer: (A)

9. Who is the elder ‘brother-in-law’?www.netugc.in
(A) Younger brother of wife
(B) Elder brother of wife
(C) Uncle’s brother (Chachera) of wife
(D) Uncle’s brother (Fufera) of wife
Answer: (B)

Read the following passage minutely and answer Question Nos. 10 to 14:
“We do admit that there are many kinds of evils prevailing in the country today, corruption, bribery and malpractices are rampant everywhere. And not only ordinary people but most responsible administrators are also involved in this dirty quagmire. It is essential to put an end of these evils. But we want to urge upon our students and young men that this can be done only through constructive activities and not through destructive ones. The fact is that as far as possible students should not disturb their studies by involving themselves in the morass of politics etc. Learning and knowledge are the greatest assets of a man and by losing them he will get nothing but only kicks.”

10. Who are involved in dirty quagmire?
(A) Student and public
(B) Politician and student
(C) Officers and politicians
(D) Ordinary and big administrative officers
Answer: (D)






11. For which work students are requested?
(A) Destructive work
(B) Constructive work
(C) Political work
(D) Educational work
Answer: (B)

12. What is the greatest property of human being?
(A) Money
(B) Big post
(C) Education and knowledge
(D) Respect
Answer: (C)

13. What will be the correct heading of this passage?
(A) Indian Politics
(B) Constructive ability
(C) Indian democracy
(D) Student life
Answer: (B)

14. Why student should not involve in politics?
(A) Disturbance in education
(B) Disturbance in constructive work
(C) To go in wrong direction
(D) To go far from wisdom and knowledge
Answer: (D)

15. What is poem in Literature?
(A) Prose
(B) Poetry
(C) Champu
(D) Song
Answer: (B)

16. ‘Ram is eating mango.’ Which is the main verb in this sentence?
(A) Ram
(B) Is
(C) Eat
(D) None of them
Answer: (C)

17. Who was the proponent of the Divine Theory?
(A) Susmilsh
(B) Plato
(C) Max Muller
(D) Heyes
Answer: (A)

18. How can the education develop rapidly?
(A) Primary education through mother tongue
(B) Primary education through regional language
(C) Primary education through State language
(D) Primary education through national language
Answer: (A)

19. Is there any similarity in the Devanagari Script and sound?
(A) Yes
(B) No
(C) Very few
(D) Not at all
Answer: (A)

20. Which are bilabial sounds in the following?
(A) K Kh G Gh N
(B) T Th D Dh N
(C) C Ch J Jh Nˆˆ
(D) P Ph B Bh M
Answer: (D)






21. Which is not a material noun word in the following?
(A) Gold
(B) Silver
(C) Metal
(D) Sonar
Answer: (D)

22. Which is not correct case sign of the following?www.netugc.in
(A) Kartta – Ne
(B) Karma – Ko
(C) Apadan – Se
(D) Sambodhan – Ka, Ke, Ki
Answer: (D)

23. Which do not come in the category of Shabda Shakti?
(A) Abhidha
(B) Suvidha
(C) Vyanjana
(D) Lakshna
Answer: (B)

24. Which is not correct in Hindi grammar?
(A) Noun – Mohan
(B) Pronoun – You
(C) Verb – To drink
(D) Adjective – To come
Answer: (D)

25. How many ‘Bedang’ are in Baidik literature?
(A) 06
(B) 05
(C) 08
(D) 10
Answer: (A)

26. How many ‘Parva’ are in Mahavarat?
(A) 15
(B) 16
(C) 17
(D) 18
Answer: (D)

27. Important sant in ‘Nirgun Bhakti’ is
(A) Narharidas
(B) Kabir
(C) Ramanand
(D) Tulsidas
Answer: (B)

28. Who was the founder of ‘Brahma Samaj’?
(A) Raja Madra Munda
(B) Raja Harish Chandra
(C) Raja Rammohan Roy
(D) Raja Vikramaditya
Answer: (C)

29. Who is the author of ‘Bande Mataram’ song?
(A) Ishwarchandra
(B) Sharat Chandra
(C) Rabindranath Thakur
(D) Bankimchandra
Answer: (D)

30. “Beauty is truth, truth is beauty that is all.” Who stated this?
(A) W.B. Keats
(B) Shelley
(C) Coleridge
(D) Wordsworth
Answer: (A)






31. What is more important than the subject in Literature?
(A) Technique
(B) Language
(C) Feeling
(D) Attitude of writer
Answer: (D)

32. The central characteristic of “Lyrical technique” is
(A) Logic
(B) Ornamentation
(C) Centralisation of feeling
(D) Imitation
Answer: (B)

33. What is the ‘Sthayee Bhav’ of Karun Ras?
(A) Shok
(B) Raudra
(C) Bhayanak
(D) Adbhut
Answer: (A)

34. “Poetry is the criticism of life.” Whose definition of poetry is this?
(A) T.S. Eliot
(B) Matthew Arnold
(C) Wordsworth
(D) Coleridge
Answer: (B)

35. What is ‘Godan’ of Premchand?
(A) Poetry
(B) Drama
(C) Story
(D) Novel
Answer: (D)

36. Sukh Dukh Ke Madhur Milon Se
Yaha Jivan ho Paripuran,
Phir Ghan me Ojhol ho Shashi
Phir Shashi se Ojhol ho ghan
Which “Alankar” is in it?
(A) Brantiman
(B) Yamak
(C) Dristant
(D) Odaharan
Answer: (C)

37. Identify the writer and his book.
Writer                                      Book
a. Premchand                          i. Tapaswani
b. BholanathDas                     ii. Satsai
c. Gangadhar Mehar               iii. Seva Sadan
d. Biharilal                              iv. Sitaharan
Codes:
        a b c d
(A) iii iv i ii
(B) ii iii iv i
(C) i ii iii iv
(D) ii iii i iv
Answer: (A)

38. Underline the writer and his statement in the following:
Statement                                                                                            Writer
a. Poetry is at bottom a criticism of life.                                             i. John Milton
b. Poetry should be simple, sensous and passionate                           ii. Mathew Arnold
c. Poetry is interpretation of life through imagination                        iii. Coleridge
d. Poetry is the best word in the best order                                        iv. Hudson
Codes:
         a b c d
(A) iii iv i ii
(B) iv ii iii i
(C) i iii iv ii
(D) ii i iv iii
Answer: (D)

39. Which grouping of the assertion and reason is most appropriate in the following?
Assertion (A): A myth is prepared collected faith, development and coded.
Reason (R): Because Myth is an establish of useful law.
Codes:
(A) (A) is correct, (R) is not correct.
(B) (A) and (R) are correct.
(C) (A) and (R) are not correct.
(D) (A) is not correct, (R) is correct.
Answer: (B)

40. Which is not ‘Folksong’ in the following?www.netugc.in
(A) Art song
(B) National song
(C) Child song
(D) Ballad
Answer: (B)






41. To which category the ‘Karma Parba’ Katha belongs?www.netugc.in
(A) Myth tales
(B) Hero tales
(C) Jokes tales
(D) Animals tales
Answer: (A)

42. “Pleasure of life, sorrow of life, this is the seed of Folk literature.” Who stated this?
(A) Devendra Satyarthy
(B) Ram Naresh Tripathy
(C) Hazari Prasad Dwivedi
(D) Dr. Satyendra
Answer: (A)

43. What is called ‘Life of Heroes tales’?
(A) Fairy tale
(B) Myth
(C) Religious tales
(D) Legend
Answer: (D)

44. To which community the ‘Jomsim Binti’ legend belongs?
(A) Kharia
(B) Santhal
(C) Oraon
(D) Munda
Answer: (B)

45. Akar. bakar. bombe bo,
Assi nabey pure so,
Bag jhule bagjhulia jhule,
Sawan mas koloinda phule.
Which is related this song?
(A) Health song
(B) Labour song
(C) Child song
(D) Marriage song
Answer: (C)

46. Who was the investigator of “Barang Chiti” script?
(A) Pt. Raghu Nath Murmu
(B) Dr. Narayan Oroan
(C) Sadhu Ramchand Murmu
(D) Lakho Bodra
Answer: (D)

47. Which of the following is needed for the progress of country or society?
(A) Corruption
(B) Change of Government
(C) Education
(D) Working hard
Answer: (C)

48. What is the language of ‘Kamba Ramayana’?
(A) Tamil
(B) Telugu
(C) Marathi
(D) Malayalam
Answer: (A)

49. Whose statement is this “Bakyan rasatmakon kabyam”?
(A) Acharya Vishwanath
(B) Anandvardhan
(C) Mahimbhatta
(D) Acharya Abinavgupta
Answer: (A)

50. Which is not epic literature in the following?
(A) Mahabharat
(B) Ramayan
(C) Geeta
(D) Odissi
Answer: (C)