2013 December UGC NET Examination in Music, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






Part – I: Common to Hindustani / Karnatik / RabindraSangeet / Percussion Instrument.

1. Who has categorized the classification of Raga as ‘Mitra, Soochak and Dooti’ under RaagVargikaran?
(A) SangeetMakrand by Narad
(B) RaagSagar by Narad
(C) RaagNirupanam by Narad
(D) NaradiyaShiksha by Narad
Answer: (B)

2. The Shwetambar Jain Music author of Indian music, who had received the honour of ‘Vachanacharya’?
(A) Someshwar
(B) Sharangdeva
(C) Sudhakalash
(D) Parshwadeva
Answer: (C)

3. Who has explained the section of Ragas as ‘Deshya, Shuddha Salag and Chhaila’?
(A) Sangeet Darpan
(B) Sangeet Makrand
(C) Sangeet Sudha
(D) Sangeet opanishatsaroddhar
Answer: (D)

4. In which treatise, there are four kinds of ‘Audav-Shadav-Purna-Apurna’?
(A) Sangitopanishatsaroddhar
(B) Dattilam
(C) Raag Tatwa Vibodh
(D) Nagmat-E-Aasafi
Answer: (A)

5. Which author has classified alankaras under title of seven alankaras for musicians especially?
(A) Damodar
(B) Pt. Ahobal
(C) Bharat
(D) Kohal
Answer: (B)

6. Who is the founder of ‘Nayak- Nayika-Bhed’ in musial treatises?
(A) Bharat
(B) Dattil
(C) Narad
(D) Lochan
Answer: (D)

7. Who has classified the Ragas as ‘Uttam-Madhyam-Adham’?
(A) Bharat
(B) Matang
(C) Ramamatya
(D) Narad
Answer: (C)

8. “Yoyam Dhwanivishashastu Swarvarnvibhushitah RanjakoJanchittanam Sa Raga
Kathito Budhaih” – this is the statement of
(A) Damodar Pandit
(B) Matang
(C) Sharangdev
(D) Bharat
Answer: (A)

9. Match the following:
(a) Bharat Ratn           (i) Vishwamohan Bhatt
(b) Padmabhushan      (ii) Samta Prasad
(c) Padmavibhushan    (iii) Bheemsen Joshi
(d) Grammy                (iv) Jasraj
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (ii) (iii) (i)
(B) (iii) (iv) (ii) (i)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (iii) (ii) (iv) (i)
Answer: (D)

10. How many ‘Alankaar’ are described in ‘Sangeet-Ratnaakar’?
(A) 63
(B) 64
(C) 62
(D) 66
Answer: (A)






11. The Sulaadis of Purandara Dasa can be traced to Matangas
(A) Alankaras
(B) Grama Ragas
(C) Jatis
(D) Murchanas
Answer: (A)

12. The forerunner of Veena is
(A) Ravanastram
(B) Dundubhi
(C) Yazh
(D) Bheri
Answer: (C)

13. Musical Stone Pillar is found in
(A) Brindavan
(B) Suchindram
(C) Mamallapuram
(D) Tirupati
Answer: (B)

14. A Hindustani Raga similar to Dasha Saveri
(A) Durga
(B) Vibhas
(C) Bhupali
(D) None of the above
Answer: (A)

15. Which is not a Pancha Dasha Gamakas?www.netugc.in
(A) Sphurita
(B) Vali
(C) Tribhinna
(D) Murchana
Answer: (D)

16. Which ‘Tala’ has same no. of matra as ‘Trital’ has?
(A) Naba Pancha
(B) Ektal
(C) Ada Choutal
(D) Madhyaman
Answer: (D)

17. ‘Naba Tal’ has the divisional structure of which one of the following?
(A) 2 | 2 | 2 | 3
(B) 3 | 2 | 2 | 2
(C) 3 | 3 | 3
(D) 2 | 3 | 2 | 2
Answer: (B)

18. How many ‘Talas are used to compose the total songs of the ‘Geetanjali’?
(A) 10
(B) 12
(C) 14
(D) 15
Answer: (C)

19. Which ‘Gharana’ influenced Rabindranath the most to compose Raga based songs?
(A) Lucknow Gharana
(B) Delhi Gharana
(C) Banaras Gharana
(D) Vishnupur Gharana
Answer: (D)

20. Which one is the folk song category of Bengal under the following?
(A) Mand
(B) Kajri
(C) Bhatiyali
(D) Lawani
Answer: (C)






21. Which Tabla player is known as the Khalifa of Lucknow Gharana?
(A) Ustad Modu Khan
(B) Ustad Bakshu Khan
(C) Ustad Abid Hussain Khan
(D) Ustad Aafaqua Khan
Answer: (C)

2013 December UGC NET in Music, Paper II, Part I, Question 22









Answer: (C)

23. The Theka of Deepchandi Tal is used in which vocal system?
(A) Chhota Khyal
(B) Bada Khyal
(C) Dhrupad-Dhamar
(D) Thumari-Chaiti
Answer: (D)

24. Padma Vibhushan Pt. Kishan Maharaj Ji died on
(A) 4th May, 2007
(B) 4th May, 2008
(C) 4th May, 2009
(D) 4th May, 2010
Answer: (B)

25. Which Tabla Player is also known as?
(A) Ahmad Khan
(B) Allah Rakha Khan
(C) Latif Ahmed
(D) Ahmed Jan Thirkawa
Answer: (B)

Part – II: Hindustani Music (Vocal / Instrumental)

26. Locate the place of ‘Sudh Dhaivat’ on a 36 inch stringed veena from the following:
(A) 21 1/2″
(B) 21 1/3″
(C) 21 1/4″
(D) 21 1/5″
Answer: (B)

27. Who was the first Guitar player in the field of Hindustani Music?
(A) Pt. Vishwamohan Bhatt
(B) Pt. Devashish Bhattacharya
(C) Pt. Braj Bhushan Kabra
(D) Pt. Nalin Majumdar
Answer: (C)

28. Who was the famous artist of ‘Agra Gharana’?
(A) Ustad Ghagghe Khan
(B) Ustad Munavwar Ali Khan
(C) Ustad Haddu Khan
(D) Ustad Faiyaz Khan
Answer: (D)

29. Who was the first Vice-Chancellor of Indira Kala Sangeet Vishwavidyalaya?
(A) Dr. Premlata Sharma
(B) Dr. Mandvi Singh
(C) Pt. Bimlendu Mukherjee
(D) Pt. S.N. Ratanjankar
Answer: (D)

30. Which of the following musicologists is not from Indian origin?
(A) Alain Danielou
(B) Jairaj Bhoy
(C) U.S. Krishna Rao
(D) Zubin Mehta
Answer: (A)






31. On which date, Pt. Ravishankar had passed away?
(A) 14-12-2012
(B) 15-12-2012
(C) 13-12-2012
(D) 12-12-2012
Answer: (D)

32. Which one is the modern ‘Shruti- Swar Division System’ as per following list?www.netugc.in
(A) 1, 5, 8, 10, 14, 18, 21
(B) 4, 7, 9, 13, 17, 20
(C) 1, 4, 7, 9, 13, 17, 20
(D) 4, 7, 8, 13, 17, 20, 22
Answer: (A)

33. ‘Small (Choti) Chikari’ string of Sitar is tuned in which ‘Swara’?
(A) Sa
(B) Sa
(C) Sa
(D) Pa
Answer: (C)

34. Locate the Raga ‘Kalavati’ from the under mentioned combination of notes:
(A) G P D N D P
(B) G P D N D P
(C) G P D N D P
(D) G P D N D P
Answer: (B)

35. Pick up the right notes of Raga ‘Basant Mukhari’:
(A) G ′M R S, G M P D N D
(B) R N S R G, R G M G R S
(C) N R G M G R S
(D) G M D P M G R S
Answer: (B)

36. What is festival music of Mahabharat age?
(A) Gatha
(B) Kajari
(C) Samajja
(D) Khyal
Answer: (C)

37. Which is the SaptaSwaras of Sam Vidhan’s Brahman Grantha?
(A) Sa, re, ga, ma, pa, dha, ni
(B) Krusttam, Pratham, Dwiteeya, Triteey, Chaturth, Pancham and Antya
(C) Shadj, Rishabh, Gandhar, Madhyam, Pancham, Dhaiwat, Nishad
(D) Sa, Re, Ga, ′Ma, Pa, dha, ni
Answer: (B)

38. Which is collection of Geya Richas of Rigveda?
(A) Samaved
(B) Richa Collection
(C) Brahmana
(D) Upnishad
Answer: (A)

39. Which are the initial swaras of Samaveda?
(A) Shadj, Madhyam, Pancham
(B) Udatt, Anudatt, Swarit
(C) Krushttam, Antya, Chaturth
(D) Hriswa, Deergh, Plut
Answer: (B)

40. Which are the main three ‘Uchcharana Sthana’?
(A) Uras, Kanth, Siras
(B) Shadj, Rishabha, Gandhar
(C) Mandra, Madhya, Tar
(D) Hraswa, Deergh, Plut
Answer: (A)






41. Sama is related to which Shiksha?
(A) Paniniya Shiksha
(B) Mandooki Shiksha
(C) Naradiya Shiksha
(D) Yajnavalkya Shiksha
Answer: (C)

42. Krishna is the inventor of which art?
(A) Gandharva
(B) Saptswar
(C) Chhalikya
(D) TiwraSwar
Answer: (C)

43. Who is the founder of ‘Indian Musicological Society’?
(A) Pt. Ravishankar
(B) Padmbhushan Prof. R.C. Mehta
(C) Prof. (Dr.) Premlata Sharma
(D) Dattil
Answer: (B)

44. Who is the editor of some parts of Nanyadeva’s ‘Bharatbhashyam’?
(A) Prof. Subhadra Chaudhary
(B) Chetanya Pundrik Desai
(C) Prof. (Dr.) Premlata Sharma
(D) Dr. Vimal
Answer: (B)

45. Which Grantha is also named as ‘Saraswati Hridayalankar’?
(A) Sharadatanaya
(B) Bharatbhashyam
(C) Manasollas
(D) Varnaratnakar
Answer: (B)

46. What is the name of ‘Abhilashitarth Chintamani Treatise’?
(A) Varnaratnakar
(B) Manasollas
(C) Bharatbhashyam
(D) Sharadatanaya
Answer: (B)

47. How many categories of Rag Vargikaran are there in Sangeet Makrand written by Narad?
(A) Four
(B) Two
(C) Three
(D) One
Answer: (A)

48. Which treatise is known as dattil – Narad – Samvad?
(A) Dattilam
(B) Rag Sagar by Narad
(C) Kohaliyam
(D) Naradiya Shiksha
Answer: (B)

49. What is the name of the Book written by Prof. Ramkrishna Kavi?
(A) Ragnirupanam
(B) Sangeet Raj
(C) Sangeeta Chudamani
(D) Bharat Kosh
Answer: (D)

50. In which film, Pt. Rajan Mishra - Pt. Sajan Mishra have Sung the classical based songs?
(A) Basant Bahar
(B) Sur Sangam
(C) Devdas
(D) Baiju Bawra
Answer: (B)

Part – III: Karnatik Music (Vocal, Instrumental, Percussion)

26. A Margi Tala
(A) Gaja Lila
(B) Adi
(C) Chachaputa
(D) All the above
Answer: (D)

27. ‘Devakriya’ of Dikshitar Sampradayam is similar to
(A) Saveri
(B) Sudha Saveri
(C) Simhendra Madhyamam
(D) Yadukula Kamboji
Answer: (B)

28. The mela with ri, gi, mi, dhi, nu is
(A) Dharmavati
(B) Nitimati
(C) Shanmughapriya
(D) Gamanashrama
Answer: (A)

29. Viloma Chitta Svara can be found in
(A) Nimadi Challaga
(B) Kamlambam Bhajare
(C) Navaratri Kritis
(D) None of the above
Answer: (B)

30. Match the following:
List – I                        List – II
I. Jyā                           1. Bowed instrument
II. Rāvanāstram          2. Veena
III.Kinnari                   3. YantraVadya
IV.Harmonium            4. Ancient Harp
Codes:
I           II         III        IV
(A)       1          3          2          4
(B)       4          2          1          3
(C)       4          1          2          3
(D)       1          3          4          2
Answer: (C)

31. Dvitiya Ghana Panchaka
(A) Shankarabharanam
(B) Nata
(C) Gaula
(D) Bauli
Answer: (D)

32. The Navaragamalika Varna in Valachi Raga is composed by
(A) Patnam Subramanya Iyer
(B) Poochi Srinivas
(C) Vina Kupayyar
(D) Pachimiriyam Adiyappaya
Answer: (A)

33. Not a folk form
(A) Kaikotti Kali
(B) Lavani
(C) Kummi
(D) Devarnama
Answer: (D)

34. A Nisadantya Raga
(A) Pharaz
(B) Kurinji
(C) Navroz
(D) Chenchurutti
Answer: (B)

35. Reasoning and Assertion:
Assertion (A): Anubandha was deleted from TanaVarnas as they lacked musical excellence.
Reasoning (R): Anubandha disturbed the balance of Poorvanga and Uttaranga
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is true (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) (A) is false (R) is true.
Answer: (C)

36. Tick the odd one: Chaturdandi Prakashika does not include
(A) Thaya
(B) Prabandha
(C) Svara
(D) Alapa
Answer: (C)

37. Mohiniattam is the classical dance form of
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Thiruvananthapuram
(D) Karnataka
Answer: (A)

38. Match the following:
List – I                                    List – II
I. Ninnu Vinagamari               1. Maratha Kirtankar
II. Sadhincine                         2. Viloma Chapu
III. Desadi Talas                     3. Upa Pallavi
IV. Navasandhi Tala               4. Isāna
Codes:
I           II         III        IV
(A)       3          2          1          4
(B)       2          3          1          4
(C)       1          3          2          4
(D)       4          2          3          1
Answer: (B)

39. Correct the sequence:
(A) Laghu, Guru, Kakapada, Pluta
(B) Laghu, Pluta, Guru, Kakapada
(C) Laghu, Guru, Pluta, Kakapada
(D) Laghu, Pluta, Kakapada, Guru
Answer: (C)

40. Another term for visarjitam:
(A) Vusi
(B) Arudi
(C) Vishranti
(D) None of the above
Answer: (A)

41. Sequence correctly:
(A) Bana, Rudra, Aditya, Vasu
(B) Vasu, Bana, Aditya, Rudra
(C) Bana, Rudra, Vasu, Aditya
(D) Bana, Vasu, Rudra, Aditya
Answer: (D)

42. Atodaya in Natya Shastra denoted
(A) Speech
(B) Lute
(C) Drum
(D) Instrument
Answer: (D)

43. Classical dance of Kerala
(A) Yakshagana
(B) Kathakali
(C) Kaikotti Kali
(D) Kuchipudi
Answer: (B)

44. Author of Sangita Sampradaya Pradarshini
(A) Subbarama Dikshitar
(B) Muthiah Bhagavathar
(C) Somnath
(D) Ahobala
Answer: (A)

45. Pratiloma is Ragam Tanam Pallavi
(A) Speed of singing is constant and speed of Tala increases.
(B) Speed of Tala and singing increases
(C) Speed of Tala and singing remain constant
(D) Speed of singing increases and Tala remains constant
Answer: (A)

46. Another name for Tanam
(A) Vicari
(B) Vartani
(C) Rupaka Alapti
(D) Raga Vardhini
Answer: (B)

47. One of the Pancha Dasa Gamaka
(A) Yati
(B) Yamakam
(C) Andolita
(D) Jakkini
Answer: (C)

48. Assertion and Reasoning:
Assertion (A): In Ragam Tanam Pallavi, the Prathamanga and Dvitiyanga is separated by a stressed syllable called padagarbham.
Reasoning (R): Ragam Tanam Pallavi belong to the sphere of Manodharma Sangeeta
Codes:
(A) (A) is true (R) is false.
(B) (A) is false (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

49. Saraswati Manohari is a janya under
(A) 27th Mela
(B) 28th Mela
(C) 29th Mela
(D) 22nd Mela
Answer: (B)

50. Prahalada Bhakti Vijayam is composed by
(A) Tyagaraja
(B) Gopala Krishna Bharati
(C) Ramamatya
(D) Kshetregna
Answer: (A)

Part – IV: Rabindra Sangeet

26. In which book, all writings of Tagore is compiled?
(A) Vishwa Veena
(B) Sangeet Chinta
(C) Kalantar
(D) Tatvabodhini
Answer: (B)

27. Last song composed by Tagore was
(A) Tumi to seijabeichole
(B) O he jeebanballav
(C) Deep nibhegechemomo
(D) Oei Mahamanab Ase
Answer: (D)

28. ‘Bhenge Mor Gharer Chabi’ song is based on which category?
(A) Kirtan
(B) Baul
(C) Swadesh
(D) Sari Gaan
Answer: (B)

29. ‘Bajao-re Mohan Banshi’ song is from which Kavya Geeti of Tagore?
(A) Balaka
(B) Manasi
(C) Ritu-rang
(D) Bhanu Singher Padavali
Answer: (D)

30. ‘Hriday Amar Nache-re Ajike’ song is included in which ‘Kabya Granth’?
(A) Chitra
(B) Kalpana
(C) Kshanika
(D) Kheya
Answer: (C)

31. Which of the following pairs is correctly matched?
(A) E Sudhu Alas Maya – Kodi O Komal
(B) Marana Re Tuhu Mamo Shyam Saman– Utsarg
(C) Oi Ase Oi Ati Bhairav Harashe– Manasi
(D) Jaboi Ami Jaboi– Balaka
Answer: (A)

32. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Sakhi Bhabana Kahare Bole – Ektal
(B) Aaj Jyotsna Rate Sobai– Jhaptal
(C) Aro Aro Prabhu– Khemta
(D) A Parobase Rabe Kehai– Madhyaman
Answer: (B)

33. Which bowing instrument is not used for accompaniment with Rabindra Sangeet?
(A) Esraj
(B) Dilruba
(C) Violin
(D) Sarengi
Answer: (D)

34. Which percussion instrument is generally used for accompaniment with Kirtan-Ang song?www.netugc.in
(A) Anand Lahari
(B) Pakhwaj
(C) Sri Khol
(D) Mridang
Answer: (C)

35. ‘Saurasen Alias Aruneswar’ is a character in which dance-drama written by Rabindranath?
(A) Taser Desh
(B) Balmiki Pratibha
(C) Shapmochan
(D) Mayar Khela
Answer: (C)

36. Which song based dance-drama has the character of King Dasharath written by Tagore?
(A) Mayar Khela
(B) Kal Mrigaya
(C) Shap Mochan
(D) Chitrangada
Answer: (B)

37. Who was awarded ‘Doctor of Music’ from Oxford University among the following?
(A) Indira Devi Choudhurani
(B) Hemendranath Tagore
(C) Jotirindranath Tagore
(D) Sourindra Mohan Tagore
Answer: (D)

38. Who was the editor of ‘Tatvabodhini’ magazine?
(A) Radhika Prasad Goswami
(B) Kshitindranath Tagore
(C) Guru Prasad Mishra
(D) Satyendranath Tagore
Answer: (B)

39. Which of the following pairs is correctly matched?
(A) Pratidin Ami He Jiban Swami – Malkauns
(B) JibanJakhan Sukaye Jai – Jai Jawanti
(C) Jiban Maraner Simana Chhraye– Rupak
(D) Bipade More Raksha Karo– Jhampak
Answer: (B)

40. Who was the author of the book ‘Yantra Kshetra Deepika’?
(A) Kshetra Mohan Goswami
(B) Gopeswar Bandopadhya
(C) Sourindra Mohan Tagore
(D) Gyanendra Prasad Goswami
Answer: (C)

41. “Pushpa Vane Pushpa Nahi” song is based on which category?
(A) Puja
(B) Prem
(C) Vichitra
(D) Prakriti
Answer: (B)

42. ‘Aaji E Ananda Sandhya’ song is based on which raga?
(A) Bihag
(B) Bhairav
(C) Alahiya
(D) Purbi
Answer: (D)

43. ‘Mandire Mamo Ke Aasile’ song is based on which ‘Raga’ and ‘Tala’
(A) Asabari / Trital
(B) Yaman-Kalyan / Teora
(C) Adana / Ektal
(D) Alahiya Bilawal / Dadra
Answer: (C)

44. Match the following Rabindra Sangeet with their original Hindustani song:
List – I                                                List – II
i. Hridayanandana vane                      I. Ayo Fagun
ii. Shunya Hathe Fhiri He                   II. UdataVandana Naba
iii. Sudha Sagar Tire                            III. Rum Jhum Barakhe
iv. VishwaVeenarabe                          IV. Nad Vidya Parabramha Ras
Codes:
i           ii          iii         iv
(A)       I           III        IV        II
(B)       II         III        I           IV
(C)       II         I           III        IV
(D)       II         III        IV        I
Answer: (B)

45. The following Tagore songs are based on which category?
(i) Gram Chara Oi Ranga Matir Path;
(ii) Amra Nutam Joubaneri Dut;
(A) Prem
(B) Vichitra
(C) Prakriti
(D) Ragashryi
Answer: (B)

46. The following songs are under which category?
(i) Jaboi Ami Jaboi Ogo
(ii) Krishna Kali Ami Tarei Boli
(iii) Hriday Amar Nache re Aajike
(A) Raga based song
(B) Western music based song
(C) Children song
(D) Kavya Geeti
Answer: (D)

47. Which one among the following written by Tagore for children?
(A) Tomay Gaan Sonabo
(B) Aaj Bari Jhare
(C) Sara Jiban Dilo Alo
(D) Purano Sei Diner Katha
Answer: (C)

48. Which one is the original Hindustani Song of ‘Antare Jagicho’?
(A) Lagi More Thumak
(B) Tum Bin Kyese
(C) Balma Re Chunaria
(D) Kon Jogi Bhayo
Answer: (D)

49. Which song was composed by Tagore for the inauguration of ‘Sree Niketan’?
(A) Tumi Je Surer Agun Lagiye Dile
(B) Phire Chal Matir Tane
(C) Matri Mandir Punya Angan
(D) Chaligo, Chali go, Jai go chale
Answer: (B)

50. ‘Pratidin Ami, He Jiban Swami’ song is based on which ‘Raga’?
(A) Kafi-Kanada
(B) Kafi
(C) Malkauns
(D) Bhupali
Answer: (A)

Part – V: Percussion Instruments

26. In Brahmtal on which matra second khali is placed?
(A) 8
(B) 9
(C) 10
(D) 7
Answer: (B)

27. Where has been organizing Hariballabha Sangeet Samaroh?
(A) New Delhi
(B) Jalandhar
(C) Amritsar
(D) Kolkata
Answer: (B)

2013 December UGC NET in Music, Paper II, Part V, Question 28








Answer: (B)
29. How many Talas are described in Sangeet Ratnakar?
(A) 100
(B) 120
(C) 130
(D) 125
Answer: (B)

30. In which year Padmabhushan has been given to Ustad Zakir Hussain?
(A) 2001
(B) 2002
(C) 2003
(D) 2004
Answer: (B)

31. Famous Gharana for Quada
(A) Delhi
(B) Banaras
(C) Lucknow
(D) Punjab
Answer: (A)

32. Pakhawaj based Gharana of Tabla
(A) Banaras
(B) Punjab
(C) Delhi
(D) Lucknow
Answer: (B)

33. In which Tala Quada is not necessary to play?
(A) Jhaptal
(B) Deepchandi
(C) Panchamswari
(D) Teental
Answer: (B)

34. Tabla player honoured with Padmashree
(A) Shri Shubhankar Banerjee
(B) Shri Yogesh Shamsi
(C) Shri Ramkumar Mishra
(D) Pt. Suresh Talawa
Answer: (D)

35. What will be the Layakari of Quadain Ektal after converting the lay in Teen Tal?
(A) Tigun
(B) Aad
(C) Reverse Layakari of Aad
(D) Dugun
Answer: (B)

36. From where it will begin Chaugun of Pancham Sawari in one aawartan ?
(A) 10 beats
(B) 11 1/2 beats
(C) 11 1/4 beats
(D) 12 beats
Answer: (C)

37. Which king was regular Nakkara player in Naubat Khana?
(A) Sher Shah Suri
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Babar
Answer: (B)

38. What was the ancient name of instrument Hudka?
(A) Aawaj
(B) Pushkar
(C) Dundubhi
(D) Dhansa
Answer: (A)

39. Damama is the folk instrument of which state?
(A) Uttar Pradesh
(B) Madya Pradesh
(C) Bihar
(D) Uttarakhand
Answer: (D)

40. Which book is not written by Prof. Girish Chandra Srivastava?
(A) Tal Parichaya
(B) Tabla Shastra
(C) Tal Kosh
(D) Tal Prabhakar Prashnotari
Answer: (B)

41. Prominent Tabla player in film music?
(A) Ustad Allahrakha
(B) Pt. Kishan Maharaj
(C) Ustad Karam Tulla Khan
(D) Pt. Samta Prasad Mishra
Answer: (D)

42. What is the name of the Guru of Pt. Suresh Talwalkar?
(A) Shri Pandharinath Nageshkar
(B) Ustad Amir Hussain Khan
(C) Ustad Ahmed Jan Thirakawa
(D) Ustad Munne Khan Sahib
Answer: (A)

43. Founder of Awadhi Gharana in Pakhawaj?www.netugc.in
(A) Shri Ramakant Pathak
(B) Dr. Raj Khushi Ram
(C) Swami Pagal Dasji
(D) Ayodhya Prasadji
Answer: (C)

44. Where has been organized Chakradhar Sangeet Samaroh?
(A) Raipur
(B) Khairagarh
(C) Raigarh
(D) Satana
Answer: (C)

45. Accompanying instrument with Manipuri Dance
(A) Tabla
(B) Mridang
(C) Pung
(D) Chenda
Answer: (C)

46. Real name of Pt. Gudai Maharaj
(A) Pt. Vikramaditya Mishra
(B) Pt. Samta Prasad Mishra
(C) Pt. Kamta Prasad Mishra
(D) Pt. Sudhai Maharaj
Answer: (B)

47. How many Matras in Pashto Tal?
(A) 10
(B) 12
(C) 7
(D) 9
Answer: (C)

48. Which word is best for Tabla?
(A) Vijaysar Tree
(B) Neem Tree
(C) Mango Tree
(D) Jack Tree
Answer: (A)

49. Dhaunsa is a folk instrument. This is a kind of _________.
(A) Nakkara
(B) Pakhawaj
(C) Nal
(D) Tabla
Answer: (A)

50. Author of “Bharatiya Sangeet Vadya”?
(A) Pt. Satyanarayan Vashisht
(B) Pt. Lalmani Mishra
(C) Prof. Girish Chandra Srivastava
(D) Prof. Sudhir Kumar Varma
Answer: (B)