2013 December UGC NET Examination in Museology and Conservation, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. Rochelle Salt method is used in treatment of:
(A) Copper and its alloys
(B) Stone
(C) Terracotta
(D) Glass
Answer: (A)

2. Insect traps can help in
(A) Monitoring insect activity
(B) Attracting insects
(C) Killing insects
(D) all of the above
Answer: (A)

3. Red Rot occurs in
(A) Textiles
(B) Ceramics
(C) Leather
(D) Bone and Ivory
Answer: (C)

4. ‘The Conservation of Antiquities and Works of Art: Treatment, Repair and Restoration’ is authored by
(A) Harold J. Plenderleith
(B) Harold J. Plenderleith and A.E.A. Werner
(C) Garry Thomson
(D) Robert M. Organ
Answer: (B)

5. Which of the following cities does not have a Regional Museum of Natural History?
(A) Bhopal
(B) Kolkata
(C) Sawai Madhopur
(D) Mysore
Answer: (B)

6. Zonal Cultural Centres, Government of India are:
(A) Subordinate offices of Government of India
(B) Autonomous bodies of Government of India
(C) Attached offices of Government of India
(D) State Autonomous Bodies
Answer: (A)

7. Victoria Memorial Hall, Kolkata is governed by
(A) State Government
(B) Society (Under Society Registration Act)
(C) Board Trustee
(D) Board of Governors
Answer: (C)

8. Skansen Open Air Museum is in
(A) London
(B) Stockholm
(C) Florence
(D) Paris
Answer: (B)

9. Asutosh Museum of Indian Art, Calcutta University was established in
(A) 1925
(B) 1937
(C) 1946
(D) 1920
Answer: (B)

10. Turban and Chair of Tipu Sultan is housed in
(A) State Archaeology Museum, Bangalore
(B) Salarjung Museum, Hyderabad
(C) City Palace, Jaipur
(D) National Museum, New Delhi
Answer: (B)






11. CC in ICOM-CC stands for
(A) Committee for Conservation
(B) Council for Conservation
(C) Committee for Cultural Collections
(D) Committee for Curatorial Care
Answer: (A)

12. The ‘International Journal of Museum Management and Curatorship’ is published by:
(A) Routledge
(B) British Museum
(C) Museums Association, U.K.
(D) Smithsonian Institute
Answer: (A)

13. The life cycle stages of carpet beetle does not include
(A) Egg
(B) Larva
(C) Nymph
(D) Adult
Answer: (C)

14. Who was the first President of Museums Association of India?
(A) V.S. Aggrawal
(B) Moti Chandra
(C) K.N. Dikshit
(D) Grace Morley
Answer: (C)

15. Who said: “An efficient museum…. may be described as a collection of instructive labels, each illustrated by a well-selected specimen”?
(A) A.E. Parr
(B) Dillon Ripley
(C) John Cotton Dana
(D) George Brown Goode
Answer: (D)

16. Which is the chemical used for consolidation of wooden specimen?
(A) Creosote
(B) Urea Formaldehyde
(C) Barium Chloride
(D) Ammonium Hydroxide
Answer: (B)

17. Which chemical is used to remove grease stain from archival materials?
(A) Oxalic Acid
(B) Trichloroethylene
(C) Methylated spirit
(D) Formalin
Answer: (B)

18. Which chemical is used from removal of insoluble salts from terracotta objects?
(A) Sodium chloride
(B) Ammonia
(C) Acetic acid
(D) Hydrochloric acid
Answer: (B)

19. Which of the following is not a primary colour of pigment?
(A) Red
(B) Yellow
(C) Blue
(D) Green
Answer: (B)

20. According to museum norms, UV filtration is necessary when the proportion of UV radiation in the light is greater than:www.netugc.in
(A) 50 microwatt/lumen
(B) 75 microwatt/lumen
(C) 100 microwatt/lumen
(D) 150 microwatt/lumen
Answer: (B)






21. Exposure of a painting to 150 lux for 300 hours will result in the damage as exposure to
(A) 75 lux for 600 hours
(B) 100 lux for 600 hours
(C) 300 lux for 900 hours
(D) 200 lux for 500 hours
Answer: (A)

22. Pre-conditioning of silica gel means
(A) Drying the silica gel
(B) Raising the level of moisture to a particular level
(C) Adding moisture indicating ability
(D) None of the above
Answer: (B)

23. Hot solution of sodium carbonate is used in Taxidermy for
(A) Cleaning fur
(B) Removing flesh from boney skeleton
(C) Tanning the skin
(D) Softening the skin
Answer: (B)

24. Sanchi Museum has a collection of
(A) Jaina artefacts
(B) Buddhist artefacts
(C) Hindu artefacts
(D) Islamic artefacts
Answer: (B)

25. Acetone is used as a
(A) Solvent
(B) Adhesive
(C) Fixative
(D) Repellant
Answer: (A)

26. Plastination technique is used in museums for
(A) Preservation of colour
(B) Making a replica
(C) Preservation of biological specimen
(D) freez drying
Answer: (C)

27. Nanda Devi Biosphere Reserve is located in:
(A) Meghalaya
(B) Himachal Pradesh
(C) Uttarakhand
(D) Assam
Answer: (C)

28. Onge tribe is the indigenous inhabitants of:
(A) Andaman & Nicobar
(B) Lakshadweep
(C) Kerala
(D) Arunachal Pradesh
Answer: (A)

29. The first survey of museums in India was done by
(A) C. Sivaramamurthy
(B) Mortimer Wheeler
(C) D.P. Ghosh
(D) Markham and Hargreaves
Answer: (D)

30. Which of the following is not a publication?
(A) Exhibition labels
(B) CD
(C) DVD
(D) Guidebook
Answer: (A)






31. Assertion (A): In early stages of mold growth, the food source must be moist.
Reason (R): Enzymes use surface moisture to dissolve food.
Codes:
(A) (A) and (R) both are right.
(B) (A) is right, but (R) is wrong.
(C) (A) and (R) both are wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (A)

32. Assertion (A): If works on paper are to be stored together in a folder, drawer or box, those on poor-quality paper should be separated from those on good quality paper.
Reason (R): To protect them from biological infestation.
Codes:
(A) (A) and (R) both are right.
(B) (A) is right, but (R) is wrong.
(C) (A) and (R) both are wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (B)

33. Assertion (A): Encapsulation is not suitable for artefacts with friable media such as charcoal, chalk and pencil.
Reason (R): Because polyester film creates an electrostatic charge.
Codes:
(A) (A) and (R) both are right.
(B) (A) is right, but (R) is wrong.
(C) (A) and (R) both are wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (A)

34. Assertion (A): Before applying paint, canvas is prepared by applying size and ground layers.
Reason (R): Because these layers enhance the appearance of the painting.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are right.
(B) (A) is right, but (R) is wrong.
(C) Both (A) and (R) are wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (B)

35. Assertion (A): Polyester film used in encapsulation should be free of plasticisers and surface coating.
Reason (R): These can cause abrasions
Codes:
(A) (A) and (R) both are right.
(B) (A) is right, but (R) is wrong.
(C) (A) and (R) both are wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (B)

36. Assertion (A): Conservator should document all the stages during conservation work.
Reason (R): Documentation of all the stages could help in assessing the effectiveness of the conservation work.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.
Answer: (C)

37. Assertion (A): When transporting objects to an area with different environmental conditions, it is a good idea to keep objects well packed in boxes and wrapped in buffering material.
Reason (R): To ensure that acclimatisation to the new conditions can take place gradually.
Codes:
(A) (A) and (R) both are right.
(B) (A) is right, but (R) is wrong.
(C) (A) and (R) both are wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (A)

38. Assertion (A): It is recommended to use freshly cut and unseasoned wood for museum purpose.
Reason (R): Because it produces the least amount of harmful vapours.
Codes:
(A) (A) and (R) both are right.
(B) (A) is right, but (R) is wrong.
(C) (A) and (R) both are wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (C)

39. Assertion (A): Lignin added during the papermaking process to make high quality paper.
Reason (R): Lignin is a stable substance and gives strength to paper.
Codes:
(A) (A) and (R) both are right.
(B) (A) is right, but (R) is wrong.
(C) (A) and (R) both are wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (C)

40. Assertion (A): In display, books should be mounted vertically.
Reason (R): To avoid strain and distortion of their bindings.
Codes:
(A) (A) and (R) both are right.
(B) (A) is right, but (R) is wrong.
(C) (A) and (R) both are wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (D)






41. Assertion (A): Avoid blower machines to remove loose dust and dirt from textiles.
Reason (R): Because they will drive dirt deeper into the textile.
Codes:
(A) (A) and (R) both are right.
(B) (A) is right, but (R) is wrong.
(C) (A) and (R) both are wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (A)

42. Assertion (A): Metal objects should be handled with bare hands.
Reason (R): So that they can be held firmly.
Codes:
(A) (A) and (R) both are right.
(B) (A) is right, but (R) is wrong.
(C) (A) and (R) both are wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (C)

43. Assertion (A): Naphthalene balls are kept in the showcases on the higher side.
Reason (R): Fumes of Naphthalene move downwards.
Codes:
(A) (A) and (R) both are right.
(B) (A) is right, but (R) is wrong.
(C) (A) and (R) both are wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (A)

44. Assertion (A): Use of varnish is preferred over plastics for filtering UV rays.
Reason (R): It can be easily applied uniformly it does not deteriorate over time.
Codes:
(A) (A) and (R) both are right.
(B) (A) is right, but (R) is wrong.
(C) (A) and (R) both are wrong.
(D) (A) is wrong, and (R) is right.
Answer: (C)

45. Assertion (A): Handle or left sculptures by a projecting member such as an arm or head.
Reason (R): They provide good gripping and can take the weight of the sculpture.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are wrong.
(D) Both (A) and (R) are right.
Answer: (C)

46. Assertion (A): Fibre optic lighting is recommended for display particularly in exhibition cases.
Reason (R): Fibres conduct infrared or ultraviolet light and do not cause heat built up within the case.
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are wrong.
(D) Both (A) and (R) are right.
Answer: (A)

47. Assertion (A): Objects should be installed immediately after painting the showcase and walls of the gallery.
Reason (R): Paints do not produce any acid harmful to objects.
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (D)

48. Arrange in order the procedure followed for waterlogged terracotta objects:
(a) Removal of excess water
(b) Use of consolidant
(c) Removal of soluble salts
(d) Application of surface coating
Codes:
(A) (d), (a), (c), (b)
(B) (a), (c), (b), (d)
(C) (b), (a), (d), (c)
(D) (c), (a), (b), (d)
Answer: (B)

49. Arrange in order the procedure followed for Freeze drying of big mammals:
(a) Narcotization
(b) Collection of specimen
(c) Positioning & Freeze drying
(d) Mounting
Codes:
(A) (d), (c), (a), (b)
(B) (c), (a), (d), (b)
(C) (b), (a), (c), (d)
(D) (a), (c), (b), (d)
Answer: (C)

50. Arrange in order the Geological period.
(a) Pliocene
(b) Oligocene
(c) Eocene
(d) Paleocene
Codes:
(A) (b), (c), (d), (a)
(B) (c), (b), (a), (d)
(C) (a), (b), (c), (d)
(D) (c), (d), (a), (b)
Answer: (B)

51. Arrange in order the stages of conservation of Bone and Ivory objects.
(a) Removal of soluble salts
(b) Consolidation
(c) Removal of insoluble salts
(d) Removal of dirt
Codes:
(A) (c), (d), (a), (b)
(B) (d), (c), (a), (b)
(C) (b), (a), (d), (c)
(D) (d), (a), (c), (b)
Answer: (D)

52. Arrange in order the standard method of re-varnishing of Easel paintings.
(a) In painting
(b) Removal of defective varnish
(c) Re-varnishing
(d) Wax varnishing
Codes:
(A) (c), (d), (a), (b)
(B) (d), (c), (b), (a)
(C) (b), (a), (c), (d)
(D) (a), (c), (d), (b)
Answer: (C)

53. Arrange in order the following on the basis of evolution of vertebrates.
(a) Fish
(b) Reptiles
(c) Birds
(d) Amphibia
Codes:
(A) (a), (b), (c), (d)
(B) (a), (d), (b), (c)
(C) (b), (c), (d), (a)
(D) (c), (d), (a), (b)
Answer: (B)

54. Arrange in order the process of Taxidery of birds.
(a) Skinning
(b) Sluffing
(c) Collection
(d) Narcotization
Codes:
(A) (d), (c), (b), (a)
(B) (a), (b), (d), (c)
(C) (c), (d), (a), (b)
(D) (b), (c), (d), (a)
Answer: (C)

55. Arrange in order the restoration process of canvas.
(a) Strip lining
(b) Mending of tears
(c) Patching of holes
(d) Relining
Codes:
(A) (b), (a), (c) and (d)
(B) (d), (a), (b) and (c)
(C) (c), (b), (a) and (d)
(D) (a), (c), (b) and (d)
Answer: (C)

56. Arrange the stages of Research in order:
(a) Data Collection
(b) Generalization
(c) Hypotheses construction
(d) Data analysis
Codes:
(A) (c), (a), (b) and (d)
(B) (c), (a), (d) and (b)
(C) (a), (c), (b) and (d)
(D) (b), (c), (a) and (d)
Answer: (B)

57. Arrange the following items in correct order of their historical sequence.
(a) Taj Mahal
(b) Sanchi Stupa
(c) Bronze Dancing Girl
(d) Nalanda Vishwavidyalaya
Codes:
(A) (c), (d), (b) and (a)
(B) (d), (c), (a) and (b)
(C) (c), (a), (d) and (b)
(D) (c), (b), (d) and (a)
Answer: (D)

58. Adhesives normally used in lamination of paper are:
(a) Cellulose Acetate
(b) Fevicol
(c) Glutin free starch
(d) Polyvenyle Acetate
Codes:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a), (c) and (d)
(C) (b), (c) and (d)
(D) (a), (b) and (d)
Answer: (B)

59. In case of fire, museum staff should not
(a) Break windows
(b) Use elevators
(c) Assist disabled visitors
(d) Spread rumours
Codes:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a), (b) and (d)
(C) (b), (c) and (d)
(D) (a), (c) and (d)
Answer: (B)

60. Conditions needed for mold growth include:
(a) One viable spore
(b) An acceptable temperature range
(c) A usable food source
(d) Adequate moisture in food source
Codes:
(A) (a), (c) and (d)
(B) (a), (b) and (d)
(C) (a), (b), (c) and (d)
(D) (b), (c) and (d)
Answer: (C)

61. Improper handling of metal object can cause:
(a) Corrosion
(b) Scratching
(c) Dents
(d) Breakage
Codes:
(A) (b), (c) and (d)
(B) (a), (b), (c) and (d)
(C) (a), (b) and (d)
(D) (a), (b) and (c)
Answer: (B)

62. Encapsulation of paper artefacts has several advantages including:
(a) It is irreversible
(b) It is easy to apply
(c) It protects against physical damage
(d) It allows easy handling
Codes:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (b), (c) and (d)
(D) (b), (d) and (a)
Answer: (C)

63. Which of the following animals are vertebrates?
(a) Snake
(b) Lizard
(c) Star fish
(d) Turtle
Codes:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (a), (b) and (d)
(D) (b), (c) and (d)
Answer: (C)

64. Match the items in List-I with items in List-II:
List-I                                       List-II
a.Reference skills                    i. Ability to think in hypothetical and deductive terms
b. Interpretation skills             ii. Ability to bring parts together to form a new pattern
c. Inference skills                    iii. Ability to understand information
d. Synthesis skills                    iv. Ability to find and select information
Codes:
       a b c d
(A) iv ii iii i
(B) ii iv i iii
(C) iv ii i iii
(D) iv iii i ii
Answer: (D)

65. Match the Artist in List-I with the instrument they play in List-II:
List-I                                       List-II
a. Zakir Hussain                      i. Sitar
b. Pt. Ravi Shankar                 ii. Tabla
c. Shivkumar Sharma              iii. Sarod
d. Ali Akbar Khan                  iv. Santoor
Codes:
       a b c d
(A) iii iv ii i
(B) ii i iv iii
(C) i ii iii iv
(D) iv iii i ii
Answer: (B)

66. Match the List-I with List-II:
List-I                                                   List-II
a. The Residency complex                  i. Kolkota
b. Bhimbetka caves                             ii. Bhopal
c. Victoria Memorial Hall                   iii. Bijapur
d. Gol Gumbaz                                   iv. Lucknow
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iv ii i iii
(C) ii iii ii i
(D) ii i iii iv
Answer: (B)

67. Match the books in List-I with their authors in List-II:
List-I                                                   List-II
a. The Sacred Grove                           i. Stephen E. Weil
b. A Social History of Museums         ii. S. Dillon Ripley
c. Making Museums Matter                iii. Timothy Ambrose
d. Museum Basics                               iv.K. Hudson
Codes:
       a b c d
(A) ii i iv iii
(B) ii iv i iii
(C) iv i iii ii
(D) ii iv iii i
Answer: (B)

68. Match the instruments in List-I with their use in List-II:
List-I                                                               List-II
a. Psychrometer                                               i. To record continuous RH and temperature
b. Thermohygrograph                          ii. Measuring RH
c. Hot Table                                                    iii. Surface examination of objects
d. Stereoscopic Binocular Microscope            iv. Lining
Codes:
       a b c d
(A) ii iv i iii
(B) ii i iv iii
(C) i ii iii iv
(D) ii iii i iv
Answer: (B)

69. Match the museums in List I with their respective State in List II:
List-I                                                               List-II
a. Netaji Subhaschandra Bose Museum          i. Himachal Pradesh
b. Bhurisingh Museum                                    ii. Gujarat
c. Lady Wilson Museum                                 iii. Rajasthan
d. Rajputana Museum                                     iv. West Bengal
Codes:
       a b c d
(A) ii iii i iv
(B) i ii iv iii
(C) iv i ii iii
(D) iii ii i iv
Answer: (C)

70. Match the books in List-I with their authors in List-II:
List-I                                                                                       List-II
a. Museum Registration Methods                                           i. Arminta Neal
b. The Management of Small History Museums                     ii. Molly Harrison
c. Learning out of School                                                       iii.Carl E. Guthe
d. Exhibits for the Small Museum                                          iv.Dorothy H. Dudley and Others
Codes:
       a b c d
(A) iv iii ii i
(B) iv ii iii i
(C) iv iii i ii
(D) ii iii iv i
Answer: (A)

71. Match the colour in List-I with the mood they create or are associated with in List-II:
List-I               List-II
a. Blue             i. Cheerfulness
b. Grey            ii. Coolness
c. Yellow         iii. Mystery
d. Black           iv. Gentle & Dignified
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iii iv ii i
(C) ii iv i iii
(D) iv ii iii i
Answer: (C)

72. Match the terms in List-I with their meanings in List-II:
List-I                                                   List-II
a. Front End Evaluation                      i. Evaluation with the major purpose to improve the functioning of the exhibit
b. Formative Evaluation                      ii. Evaluation based on information collected, without imposing the evaluater’s goals.
c. Goal Referenced Evaluation           iii. Evaluation to assess whether or not specific objectives are met
d. Goal Free Evaluation                      iv. Evaluation undertaken before an exhibit is installed
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iv i iii ii
(C) iii iv ii i
(D) ii iii i iii
Answer: (B)

73. Match the type of intelligence in List-I with their meaning in List-II:www.netugc.in
List-I                           List-II
a. Visual spatial           i. Ability to understand and discern the feelings and intensions of others.
b. Bodily kinesthetic   ii. Ability to understand one’s own feelings and motivations.
c. Interpersonal           iii. Ability to manipulate and create mental images in order to solve problems.
d. Intrapersonal           iv. Ability to use one’s mental abilities to coordinate one’s own bodily movements
Codes:
       a b c d
(A) ii iii i iv
(B) iv iii ii i
(C) iii iv i ii
(D) i ii iii iv
Answer: (C)

74. Match the Concepts of Education in List-I with their meanings in List-II:
List-I                                       List-II
a. Assimilation                        i. mental frameworks which structure knowledge, beliefs and expectations of objects, people and situations
b. Discovery learning              ii. The process of fitting new information into existing schemes.
c. Schema                                iii. Concept of processes as perceiving knowing, recognising, conceptualizing and reasoning
d. Cognitive ability                 iv. Learning by children through self-discovery aided by a teacher providing suitable materials.
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iv i iii
(C) iii iv ii i
(D) iv ii i iv
Answer: (D)

75. Match the marketing concepts in List-I with their meanings in List-II:
List-I                                       List-II
a. Brand                                  i. An advantage or gain that customers obtain from performance of a service or use of a physical good.
b. Benefit                                ii. A core product (a good or a service) plus supplementary elements that add value for customers.
c. Customization                     iii. Tailoring service characteristics to meet each customer’s specific needs and preferences.
d. Augmented product           iv. A name, phrase, design, symbol, or some combination of this element that identified a company’s services and differentiates it from competitors.
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iv i iii ii
(D) ii iii i iv
Answer: (C)