2013 December UGC NET Examination in Mass Communication and Journalism, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. Socially and culturally less powerful people are _________ by mass media.
(A) Supplemented
(B) Counselled
(C) Derecognised
(D) Stereotyped
Answer: (D)

2. The possible harmful effects of mediated communication always lead to
(A) Production glut
(B) Ad attention
(C) Economic concerns
(D) Moral panics
Answer: (D)

3. When media is connected with reality that type of framing becomes
(A) Analytical
(B) Critical
(C) Referential
(D) Mythological
Answer: (C)

4. The media audiences are capable of
(A) Passive notion
(B) Negative acceptance
(C) Inadvertence
(D) Critical distance
Answer: (D)

5. Semiology uses a microscopic views of texts to _________ them.
(A) Construct
(B) Deconstruct
(C) Expand
(D) Shorten
Answer: (B)

6. Raymond Williams identified the general process of the meaning production in relation to
(A) Ideology
(B) Publicity
(C) Advertising
(D) Public relations
Answer: (A)

7. When certain words are used to reinforce the encoder’s intended meaning, it is described as
(A) Support line
(B) Image caption
(C) Relational indicator
(D) Anchorage
Answer: (D)

8. A major barrier in the transmission of cognitive data is an individual’s
(A) Personality
(B) Expectation
(C) Language
(D) Status
Answer: (B)

9. Signs that possesses a resemblance to their referent are considered
(A) Indexical
(B) Associational
(C) Iconic
(D) Negotiable
Answer: (C)

10. When media texts are related emotions and feelings, it becomes _______ domain?
(A) The cognitive
(B) The affective
(C) The audience
(D) The production
Answer: (B)






11. Democratic-participant theory of media can be implemented only by
(A) Citizen viewpoints
(B) Cultural autonomy
(C) Public administration
(D) Decree
Answer: (A)

12. ‘Bridal Mantra’, a new magazine, was launched by
(A) The Hindu
(B) The Times of India
(C) The Hindustan Times
(D) The Indian Express
Answer: (A)

13. Who coined the term, ‘Pack Journalism’?
(A) Timothy Crouse
(B) Philip Meyer
(C) Alan Chakley
(D) Jay Rosen
Answer: (A)

14. The Copyright Board in India has certain powers ofwww.netugc.in
(A) The legislature
(B) Criminal procedure
(C) Civil courts
(D) The executive
Answer: (C)

15. The 42nd Amendment to the Indian Constitution was in relation to
(A) Parliamentary privileges
(B) Right to privacy
(C) Defamation
(D) Sedition
Answer: (A)

16. The term, development support communication was advocated by
(A) Paul Streeten
(B) E.M. Rogers
(C) Erskine Childers
(D) Y.V. Laxmana Rao
Answer: (C)

17. The role of epistemology is emphasized in ______ of development.
(A) The communitarian theory
(B) The multi-step flow
(C) The diffusion theory
(D) The theory of mature
Answer: (A)

18. The ethical classification of categorical imperatives was supported by
(A) Immanuel Kant
(B) Lord Bryce
(C) John Locke
(D) Karl Marx
Answer: (A)

19. Measurement systems attempt to be isomorphic to
(A) Reality
(B) Artificiality
(C) Persuasion
(D) Interpretation
Answer: (A)

20. The presence of an extraneous variable in media research indicates
(A) Reliability
(B) Mobility
(C) Lack of internal validity
(D) Presence of validity
Answer: (C)






21. A chain of referrals to identify respondents for collection of data will result in the sampling method known as
(A) Snowball
(B) Probability
(C) Incidental
(D) Observational
Answer: (A)

22. Cronbach’s Alpha signifies
(A) Reliability
(B) Validity
(C) Measurability
(D) Convertibility
Answer: (A)

23. Spurious relationship between two concepts in a research study offers a
(A) Rival explanation
(B) Support a hypothesis
(C) Covariation
(D) Correct measurement
Answer: (A)

24. Non-parametric tests are generally applied to analyse
(A) Nominal data
(B) Ordinal data
(C) Interval data
(D) Ratio data
Answer: (A)

25. A social psychologist, Albert Bandura, researched upon the imitation effect of
(A) Television violence
(B) Radio drama
(C) Internet comedy
(D) Fantasy films
Answer: (A)

26. One way news flow leads to
(A) Modernisation
(B) Globalisation
(C) Cultural Imperialism
(D) Morality Imposition
Answer: (C)

27. A rate of decline in response to advertisements is called
(A) Response decay
(B) Staggered response
(C) Response downturn
(D) Response entropy
Answer: (A)

28. Frequency range of FM Broadcast is
(A) 80 MHz – 110 MHz
(B) 88 MHz – 110 MHz
(C) 80 MHz – 108 MHz
(D) 88 MHz – 108 MHz
Answer: (D)

29. Publishing or telecasting controversial advertisements is a
(A) PR tactic
(B) Political stunt
(C) Non-commercial strategy
(D) Mindless Act
Answer: (A)

30. Scheme advertising aims at _________ promotion.
(A) Institutional
(B) Creative
(C) Internal
(D) Consumer
Answer: (D)






31. Theme advertisements normally contain
(A) Discount data
(B) Emotional appeal
(C) Investment information
(D) Colourful slang
Answer: (B)

32. The principal feature of marketing communication
(A) Surplus-demand
(B) Product life
(C) Hidden prices
(D) Two-way communication
Answer: (D)

33. The number of agate lines of advertising printed in a specific period is known as
(A) Linage
(B) Kerning
(C) Label head
(D) Jim dash
Answer: (A)

34. Short wave frequencies are used for radio communication of
(A) Short distance
(B) Long distance
(C) Location specific distance
(D) Specific distance
Answer: (B)

35. A cut from one sound to another without breaking continuity is
(A) Segue
(B) Harmonics
(C) Hiss
(D) Timbre
Answer: (A)

36. The off-script lines that characters or anchors say in real time are known as
(A) Amplitude
(B) Ad-libbing
(C) Break
(D) Bridge
Answer: (B)

37. The process of working on sound after studio production is known as
(A) Audio fades
(B) RCA
(C) Audio boost
(D) Audio Sweetening
Answer: (D)

38. The very first film show in India was held at
(A) Calcutta
(B) Bombay
(C) Madras
(D) Delhi
Answer: (B)

39. In film making, panning shots can be described as visual
(A) Art
(B) Convergence
(C) Speeches
(D) Paradigms
Answer: (D)

40. A canted shot is also referred to as
(A) Dangled angle
(B) Dutch angle
(C) Over shot
(D) Clear shot
Answer: (B)






41. Throw line is
(A) Fragmented scenes of a large event
(B) Graphic representation
(C) Transition from one visual to another
(D) A sentence in the news story that leads to a sound bite
Answer: (D)

42. Police story means
(A) Newspaper’s stand on an issue
(B) Opposing a police action
(C) Highlighting a day’s events
(D) Correcting a blunder in the edition
Answer: (A)

43. In newspaper parlance, sacred cow means
(A) Highlighting an inane issue
(B) Using many adjectives
(C) A favourable treatment to a story
(D) Management’s favour to an employee
Answer: (C)

44. Widow in newspaper production refers to
(A) Isolated word
(B) Useless headline
(C) Bad break
(D) Tie-break
Answer: (A)

45. The Italian type faces are invented by
(A) John Baskerville
(B) John Gutenburg
(C) Harold Lexington
(D) Aldus Manutins
Answer: (D)

46. Bright is a/an
(A) Short feature
(B) Balanced editorial
(C) Attractive news item
(D) Complex interview
Answer: (A)

47. Nicholas Jenson created the first of _______ typefaces.www.netugc.in
(A) Old style
(B) Transitional
(C) Modern
(D) Ultramodern
Answer: (A)

48. When the first and last columns have solid text, it becomes
(A) Vertical layout
(B) Horizontal layout
(C) Circus layout
(D) Frame layout
Answer: (D)

49. Polychronic use of time is popular in ________ culture.
(A) American
(B) British
(C) Ethiopian
(D) Indian
Answer: (D)

50.Galtung and Ruge identified an element of newsworthiness called
(A) Threshold
(B) Conduct
(C) Conviction
(D) Ideology
Answer: (A)

51. In reporting, verification is understood to have conformity with specified
(A) Techniques
(B) Ideals
(C) Sources
(D) Criteria
Answer: (D)

52. The Human Interest score of Flesch formula of readability indicates
(A) Syllable count
(B) Sentence length
(C) Fractions
(D) Personal words and sentences
Answer: (D)

53. Assertion (A): Public relations as aprofession cannot practice thecode of Athens always.
Reason (R): The profession demands that the practitioners have to assess the assigned task carefully and devise suitable strategies accordingly.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (D)

54. Assertion (A): The concept of community Journalism has made a definite exit from the Indian journalistic world.
Reason (R): Modern technology has made the reach of TV and radio possible in every nook and corner of the country and supply the community related news effectively.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

55. Assertion (A): The Indian media houses have lost their mission and vision relevant to a developing democracy.
Reason (R): The media managers are of present generation and lack a sense of social responsibility, as their main motto is to make profits.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

56. Assertion (A): Local content dominated local editions of large newspapers have reduced them to be local newspapers in reality.
Reason (R): Modern technology and commercial considerations are responsible for such a trend in Indian journalism.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

57. Assertion (A): The digital divide in India is a serious national issue.
Reason (R): The concept of knowledge economy will become a reality when the civil society addresses the issue of digital divide.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

58. Assertion (A): Folk media are now museum artifacts.
Reason (R): They are unable to survive against the power of technology-propelled massmedia.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

59. Assertion (A): The concept of development communication has failed to take-off in India.
Reason (R): Lack of professional approach and the people’s passion for entertainment, not development, are responsible for the situation.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

60. Identify the correct sequence of publications that were launched chronologically during freedom movement:
(A) Bengal Harkuru – The Telegraph – Samvad Kaumudi– Times of India
(B) Bengal Harkuru – Samvad Kaumudi – The Telegraph – Times of India
(C) The Telegraph – Bengal Harkuru – Times of India – Samvad Kaumudi
(D) Samvad Kaumudi – Bengal Harkuru – Times of India – The Telegraph
Answer: (A)

61. Identify the correct chronological sequence of the books on communication.
(A) People’s Choice, Effects of Television, Brass Check, Public Opinion
(B) Public Opinion, People’s Choice, Brass Check, Effects of Television
(C) Effects of Television, People’s Choice, Brass Check, Public Opinion
(D) Brass Check, Public Opinion, People’s Choice, Effects of Television
Answer: (D)

62. Find out the correct sequence of the editorship of the Indian Express:
(A) V.K. Narasimhan, B.G Varghese, Shekhar Gupta, S. Mulgaokar
(B) B.G. Varghese, Shekhar Gupta, S. Mulgaokar, V.K. Narasimhan
(C) S. Mulgaokar, V.K. Narasimhan, B.G. Varghese, Shekhar Gupta
(D) Shekhar Gupta, S. Mulgaokar, V.K. Narasimhan, B.G. Varghese
Answer: (C)

63. Identify the correct sequence of the committees set up by the Union Government:
(A) Varadhan Committee, Vidyalankar Committee, Geethakrishnan Committee, Diwakar Committee
(B) Geethakrishnan Committee, Varadhan Committee, Diwakar Committee, Vidyalankar Committee
(C) Diwakar Committee, Geethakrishnan Committee, Vidyalankar Committee, Varadhan Committee
(D) Vidyalankar Committee, Diwakar Committee, Varadhan Committee, Geethakrishnan Committee
Answer: (D)

64. Find out the correct sequence of the following developmental models:
(A) Integrated Rural Development, Dominant Paradigm, Dependista, Participatory
(B) Participatory, Integrated Rural Development, Dominant Paradigm, Dependista
(C) Dominant Paradigm, Participatory, Integrated Rural Development, Dependista
(D) Dominant Paradigm, Dependista, Integrated Rural Development, Participatory
Answer: (D)

65. Identify the correct chronological sequence of the following newspaper:
(A) Amrita Bazar Patrika, Swarajya, the Hindustan Times, Deccan Herald
(B) Swarajya, the Hindustan Times, Deccan Herald, Amrita Bazar Patrika
(C) The Hindustan Times, Deccan Herald, Amrita Bazar Patrika, Swarajya
(D) Deccan Herald, Amrita Bazar Patrika, Swarajya, the Hindustan Times
Answer: (A)

66. Match List – I with List – II:
List – I                                                                                    List – II
(Model)                                                                       (Theorist)
a. Model of Mass Communication process                 1. Comstock
b. Cognitive Dissonance Theory                                 2. Ball-Rokeach & Defleur
c. Dependency Model of Mass Communication        3. Festinger
d. Psychological model of television effect                4. Maletzke
Codes:
      a b c d
(A) 2 3 4 1
(B) 4 3 2 1
(C) 2 4 1 3
(D) 3 1 2 4
Answer: (B)

67. Match List – I with List – II:
List – I                                                List – II
(Theorist)                                 (Theory)
a. Rosengren                           1. Helical patterns
b. Elizabeth Neumann             2. Development media
c. F. Dance                              3. Centripetal and centrifugal messages
d. Y.V. Lakshmana Rao         4. Spiral of Silence
Codes:
       a b c d
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 4 3
(C) 4 3 1 2
(D) 3 4 1 2
Answer: (D)

68. Match List – I with List – II:
List – I                                                List – II
(Theorist)                                 (Theory)
a. Daniel Lerner                      1. Primary vs. Secondary social attachment
b. Ferdinand Toennies                        2. Urban vs. Rural society
c. Mahatma Gandhi                3. Gemeinschaft vs. Geselschaft
d. C.H. Cooley                        4. Traditional vs. Modern society
Codes:
       a b c d
(A) 3 1 2 4
(B) 1 2 3 4
(C) 4 2 1 3
(D) 4 3 2 1
Answer: (D)

69. Match List – I with List – II:
List – I                                                List – II
(Founder/editor)                      (Newspaper)
a. Annie Besant                       1. The Statesman
b. Thomas J. Bennet                2. Forward
c. Robert Knight                     3. New India
d. Chittaranjan Das                 4. The Times of India
Codes:
       a b c d
(A) 2 1 3 4
(B) 3 1 2 4
(C) 3 4 1 2
(D) 2 3 4 1
Answer: (C)

70. Match List – I with List – II:
List – I                                                            List – II
(Committee)                                        (Thrust Area)
a. Paswan Committee                                     1. Indian news agencies
b. P.C. Joshi Committee                     2. Status of Indian Film Industry
c. Kuldip Nayyar Committee              3. Software for Indian Television
d. Karanth Committee                        4. National Communication Policy
Codes:
       a b c d
(A) 1 2 3 4
(B) 4 1 2 3
(C) 4 3 1 2
(D) 2 4 3 1
Answer: (C)

Read the following passage and answer questions from 71 to 75:
There had already been a range of outlets for the dissemination of topical information before the introduction of printing to Western Europe in the middle of the fifteenth century, but these had most often involved a great deal of centralized control – political or ecclesiastical – a took the form of proclamations, sacred manuscripts, edicts or formal announcements of state decisions. To these we can add the informal commentary and dissemination of the ballad. The former depended on handwritten manuscripts, the latter on traditions of oral transmission. As commodity capital established itself in the Early Modern period, possession of extensive information about events in the contemporary world was as much a matter of social status as it was of political or economic survival, and consequently printing enabled an increased flow of both official and unofficial news in various forms. Both began a loosening up of the social networks of communication by increasing the number and range of voices in circulation. Newsletter writers had started to develop a structured form of information distribution following on from the kind perfected by the Fuggers, a powerful banking family in Central Europe in the mid-fifteenth century, who employed a chain a well-placed informant to provide them with the latest news pertaining to their business and political interests from around their trading areas of Western Europe and the Middle East. The application of the new technology of printing to the dissemination of news not only inverted social hierarchies of control over communication by allowing the commercial consideration of the printers to challenge the political considerations of ruling elites, but it also began a process of blending the careful textual construction of the newsletter scribes with the popular appeal which had characterized oral literature. The language of printed news material, even before the advent of formal periodical news-books and newspapers, was involved in a dialogic exchange with non-literate culture; printed works being disseminated by word of mouth, transforming the culture of the ‘illiterate’, and the oral modes of communication shaping the structure of printed works. This meant that printed news could gradually begin to combine both social and aesthetic aspects in its presentation, which would hold out the promise of a widening audience and an attractive potential for profit for those able to harness this twin appeal. The regular circulation of news in printed form implied, through its style and address, that it was intended for an audience that was significantly wider than traditional social and religious elites. This enhances the relevance to this account of contemporary analysts’ views of language as a ‘social semiotic’ since the communicative form of printed news told the audience not only about the state of the world in provisional form but also about their status as recipients of this news. In addition, it allowed a dawning realization of the implications of the changing social composition of a world which was structured increasingly by an understanding of current affairs which could be gleaned on a regular basis for a modest financial outlay. What energized this social form of communication still more was the fact that it could be sold as a commodity, for profit, so that broadening the base of news consumers, through style and popular appeal, meant printers making more money.

71. What did precede the printing as information disseminators in the fifteenth century?
(A) Edicts
(B) Pamphlets
(C) State Gazetteers
(D) Written books
Answer: (A)

72. Why did possession of more information by people take place in Europe?
(A) Political reasons
(B) Social status
(C) Financial issues
(D) Oral transmission
Answer: (B)

73. What technique was perfected by Fuggers to obtain information?
(A) News letters
(B) Unofficial news
(C) Informants
(D) Printing
Answer: (C)

74. What benefit did accrue out of printing of news?www.netugc.in
(A) Careful textual interpretation
(B) Widening of audience
(C) Newsletter audience
(D) Illiterate population
Answer: (B)

75. What would contemporary analysits’ view of language of printing?
(A) Social semiotic
(B) Financial outlay
(C) Profit-making
(D) Structured writing
Answer: (A)