2013 December UGC NET Examination in Mass Communication and Journalism, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. Mass media essentially operate in
(A) Limited sphere
(B) Parallel sphere
(C) Public sphere
(D) Conventional sphere
Answers: (C)

2. When codes govern signs, and when assembled together, they become
(A) Texts
(B) Paradigms
(C) Contexts
(D) Symbol
Answers: (A)

3. The addressability of mass communication is altered by
(A) The digital media
(B) The folk media
(C) The personality-oriented media
(D) The non-real time media
Answers: (A)

4. Transferring thoughts, ideas and messages into verbal and non-verbal signs is referred to as
(A) Channelisation
(B) Mediation
(C) Encoding
(D) Decoding
Answers: (C)

5. The utilization of a personal space and physical environment for communication is called
(A) Chronemics
(B) Proxemics
(C) Kinesics
(D) Paralanguage
Answers: (B)

6. Generally, referential readings are
(A) Normal
(B) Researched
(C) Emotional
(D) Prohibitive
Answers: (C)

7. The first chairman of the Press Council of India was
(A) Justice Rajagopala Iyenger
(B) Justice P.B. Sawant
(C) Justice Jeevan Reddy
(D) Justice J.R. Mudholkar
Answers: (D)

8. Organisational communication is concerned with the flow of messages within a network of interdependent
(A) Relationships
(B) Performances
(C) Obstacles
(D) Biases
Answers: (A)

9. The concept of Flak was constructed by
(A) John Fiske
(B) E. Durkheim
(C) Noam Chomsky
(D) Leon Festinger
Answers: (C)

10. Sardar K.M. Panickar was associated with
(A) The Times of India
(B) The Pioneer
(C) The Hindustan Times
(D) The Tribune
Answers: (C)






11. In analog mass communication, contents are linear and
(A) Dynamic
(B) Static
(C) Exploratory
(D) Sensational
Answers: (B)

12. Expression of opinion as to the public conduct of public servants is not
(A) A breach of privilege
(B) Contempt of public servants
(C) Violation of service protection
(D) Defamatory
Answers: (D)

13. The decision of the Union Government to fix a minimum price for a newspaper was challenged by
(A) Hitavada
(B) The Tribune
(C) Deccan Herald
(D) Sakal
Answers: (D)

14. The organisation of ombudsmen is located inwww.netugc.in
(A) The United States
(B) Brazil
(C) Hong Kong
(D) South Africa
Answers: (A)

15. The New York Times has created the position of
(A) Ombudsman
(B) Reader Editor
(C) Public Editor
(D) News Controller
Answers: (C)

16. Copyright does not subsist in
(A) Reproductions
(B) Music
(C) Original works
(D) Sound recordings
Answers: (A)

17. Preparation before beginning the task of investigation in qualitative research is called
(A) Curtain raiser
(B) Simplification
(C) Epoche
(D) Pre-review
Answers: (C)

18. Developmental media Philosophy exports
(A) Domestic media content
(B) Intellectual property of a country
(C) De-Westernized views
(D) Public per capita
Answers: (A)

19. To a positivist researcher, reality is
(A) Critical
(B) Objective
(C) Interpretative
(D) Conventional
Answers: (B)

20. The accuracy of systematic samplingis directly related to the adequacy of
(A) Investment
(B) Physical resources
(C) Research goals
(D) Sampling frame
Answers: (D)






21. The process of examining every member of a specified population is called
(A) Probability
(B) Partiality
(C) Census
(D) Non-probability
Answers: (C)

22. Former President of India, Dr. Rajendra Prasad was associated with
(A) Searchlight
(B) Satyagraha
(C) Sentinel
(D) Leader
Answers: (A)

23. Cutlip, Bernays, Ivy Lee are associated with
(A) Radio and T.V. Journalism
(B) Public Relations and Corporate Communication
(C) Film production and new media
(D) Print Journalism
Answers: (B)

24. In terms of public awareness, news has the status of
(A) Dominant discourse
(B) Conflict value
(C) Unintended exchange
(D) Limited judgement
Answers: (A)

25. The film, Lawrence of Arabia, belongs to the genre of
(A) Crime
(B) Detective
(C) Epic
(D) Comedy
Answers: (C)

26. Live Television and radio that need the presence of audience are identified as
(A) Transmission media
(B) Signal media
(C) Asynchronous media
(D) Synchronous media
Answers: (D)

27. In frequency modulation
(A) Frequency of carrier wave varies according to the frequency of signal.
(B) Frequency of carrier wave varies according to the amplitude of the signal.
(C) Frequency of signal varies according to the amplitude of carrier wave.
(D) Frequency of signal varies according to the frequency of carrier wave
Answers: (B)

28. A psychographic characteristic of film audience is
(A) Income
(B) Age
(C) Gender
(D) Need for status
Answers: (D)

29. The term ‘spin doctors’ is used in a negative sense to refer to
(A) News reporters
(B) Legal counsels
(C) Advertisers
(D) PR Professionals
Answers: (D)

30. If a publication is half the size of a broadsheet, it is called
(A) Tabloid
(B) Digest
(C) Single dummy
(D) Double dummy
Answers: (A)






31. Assertion (A): The Press in India has the liability to pay nondiscriminatory taxes.
Reason (R): Under the Indian constitution, the press is no different from ordinary citizens.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answers: (A)

32. Assertion (A): The government cannot directly restrict one freedom by permitting another freedom.
Reason (R): Clause (1) of Article 19 of the Indian Constitution provides equal opportunity for every type of freedom.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answers: (D)

33. Assertion (A): Television and Internet have become a major source of news these days for daily newspapers.
Reason (R): Since news agency services have become less dependable due to global recession.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answers: (C)

34. Assertion (A): Today the focus of media is more on hype and entertainment than information and education.
Reason (R): Because they aim at massive audience consisting of common denominators that have low level tastes and preferences.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answers: (C)

35. Assertion (A): Researchers who opt for secondary analysis do not have limitations in the types of hypothesis or research questions which are to be investigated.www.netugc.in
Reason (R): For them, data already exists and it is difficult to get more information.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answers: (D)

36. Identify the correct sequence of marketing approach in relation to advertising and public relations.
(A) Product knowledge, prospecting, approach decision, establishing needs
(B) Establishing needs, product knowledge, approach decision, prospecting
(C) Prospecting, establishing needs, approach decision, product knowledge.
(D) Approach decision, prospecting, product knowledge, establishing needs.
Answers: (A)

37. The correct sequence in the communication process is
(A) Selection, attention, perception, retention
(B) Attention, selection, retention, perception
(C) Selection, retention, perception, attention
(D) Perception, attention, selection, retention
Answers: (D)

38. Identify the correct sequence of the following statutes:
(A) The Press and Registration of Books Act, the Indian Telegraph Act, the Indian Penal Code, the Indian Post Office Act.
(B) The Indian Post Office Act, the Indian Telegraph Act, the Press and Registration of Books Act, the Indian Penal Code
(C) The Indian Telegraph Act, the Indian Post Office Act, the Press and Registration of Books Act, the Indian Penal Code
(D) The Indian Penal Code, the Press and Registration of Books Act, the Indian Telegraph Act, the Indian Post Office Act
Answers: (D)

39. Identify the correct sequence of chronological order of the following newspapers that were launched during freedom movement:
(A) Bombay Herald, Madras Courier, Madras Gazette, Asiatic Mirror
(B) Asiatic Mirror, Bombay Herald, Madras Courier, Madras Gazette
(C) Madras Courier, Bombay Herald, Asiatic Mirror, Madras Gazette
(D) Madras Gazette, Madras Courier, Bombay Herald, Asiatic Mirror
Answers: (C)

40. Identify the correct sequence of sales steps a PR person should know.
(A) Creation of confidence, Interest, attention, selling the product
(B) Selling the product, attention, interest, creation of confidence
(C) Attention, selling the product, interest, creation of confidence
(D) Attention, Interest, creation of confidence, selling the product
Answers: (D)






41. Match List – I with List – II:
List – I                                    List – II
(Name)                        (Area)
a. Volney B. Palmer    1. New Journalism
b. Tim Berners-Lee     2. Advertising
c. Joseph Pulitzer        3. Web
d. D.W. Griffith          4. Film
Codes:
       a b c d
(A) 2 3 1 4
(B) 3 2 1 4
(C) 4 3 1 2
(D) 3 2 4 1
Answers: (A)

42. Match List – I with List – II:
List – I                                                List – II
(Author)                                  (Concept)
a. W.W. Rostow                     1. Entropy
b. Shannon & Weaver             2. Evolutionary Perspective
c. MarshalMcLuhan                3. Growththeory
d. Herbert Spencer                  4. Medium is the message
Codes:
      a b c d
(A) 3 1 4 2
(B) 1 4 2 3
(C) 2 3 1 4
(D) 2 3 4 1
Answers: (A)

43. Match List – I with List – II:
List – I                                                                        List – II
(Book)                                                             (Author)
a. Crystallising Public Opinion                       1. Sandra Oliver
b. The Power of Corporate Communication   2. Edward L. Bernays
c. Effective public relations                            3. Scott M. Cutlip
d. Public Relations Strategy                           4. Paul A. Argenti
Codes:
       a b c d
(A) 4 2 3 1
(B) 3 2 1 4
(C) 2 4 3 1
(D) 1 3 2 4
Answers: (C)

44. Match List – I with List – II:
List – I                                    List – II
(Director)                                (Film)
a. Ketan Mehta                       1. Jaane Bhi Do Yaaron
b. Kundan Shah                      2. Aarth
c. Mahesh Bhatt                      3. Parinda
d.VidhuVinod Chopra            4. Mirch Masala
Codes:
       a b c d
(A) 4 1 2 3
(B) 1 2 4 3
(C) 4 2 3 1
(D) 3 4 2 1
Answers: (A)

45. Match List – I with List – II:
List – I                                                                                    List – II
(Models)                                                                      (Author)
a. Preparation, Implementation, Impact Model          1. Lindermann
b. Three step yardstick model                                     2. Watson &Nobel
c. Pyramid Model                                                       3. Cutlip, Center &Broom
d. Short term and continuing programme model        4. McNamara
       a b c d
(A) 2 4 1 3
(B) 3 2 4 1
(C) 4 1 2 3
(D) 3 1 4 2
Answers: (D)

Read the following passage and answer Question Nos. from 46 to 50.
Communication is essential to human life and what we call media is essential to communication. The tongue was the first medium of communication, along with hands for making gestures. The first great communicators, who also happened to be one of first great political and cultural leaders, were orators, and one of them, Cicero, a Roman legislator and lawyer, was so good at the use of his hands in oratory that when he was murdered by his enemies, they severed his hands and nailed them – along with his tongue – to the door of the Roman Senate. That horrible detail from history suggests emphatically how influential the media can be. The Romans so feared the media used by orators to sway the masses that they killed those who used them too well. The Roman Empire would not have worked without effective means of communication – papyrus and wax plates for writing, as well as a well – developed language to facilitate the communication of ideas and information and to assist the attainment of ends by influencing others to think and act in certain ways. Cicero’s death was initiated using a simple medium – a posted list of Roman citizens who had been proscribed – literally, “written off.” A proscribed citizen had ceased to have the protection of the law. He could be murdered by anyone, and his property seized by the murderer. The posted proscription list was a simple communicative medium with fatal implications. It meant life or death, and it did so by placing words in people’s minds that carried ideas that initiated actions. Words work and sometimes they work by changing the world. With Cicero’s death, the era of the Roman Republic ended, and from that point forward, Rome would be ruled by emperors. Wall posters continued to be used down through the centuries to influence public thought and behaviour. In China, when it was ruled by Mao Tse-Tung’s Communist Party, posters began to appear in 1963 all over Beijing. Ostensibly, posted by ordinary people, their appearance in fact launched a campaign by Mao to regain control of the party from pragmatists who favoured capitalist style economic development over state run collectivism. The posters vilified his adversaries, and soon a movement called the Cultural Revolution began that set back China’s economic development and resulted in many deaths through purges. A more genuinely popular use of posters to attain political ends occurred in Argentina in the 1980’s after a repressive conservative military dictatorship finally ended. It had suppressed a leftist movement through torture and murder, and the mothers of those killed protested in the Plaza de Mayo, a public square, using posters and placards that contained pictures of those who had “disappeared.” They eventually succeeded in drawing attention to the atrocity and getting redress.
Why are the media – everything from wall posters to Internet sites – so powerful? It is largely because they use words and images to convey ideas that inspire action. The action they inspire can be mild and can take the form of simple belief in something. Many people who regularly attend action adventure movies actually believe that the images of Arabs in such films are accurate representations of Arab reality. Or it can be extreme and take the form of murder. When the leaders of the genocide in Rwanda in 1994 wanted to “get the word out” about what they intendedto do, they used the national radiosystem to broadcast calls for ethnicmassacre to begin.

46. Why were Cicero’s hands severed by his enemies?
(A) Unable to tolerate his accusing fingers.
(B) Unable to see his beautiful fingers.
(C) Able to use his hands along with oratory.
(D) Able to guide people
Answers: (C)

47. Why was Roman Empire so successful?
(A) By fearing the enemies
(B) By effective means of communication
(C) Unable to use the means of communication
(D) By proscribing people
Answers: (B)

48. What was the lesson communicators could learn from Cicero’s death?
(A) Use of wall posters
(B) Preparation of list of proscribers
(C) Death, a lesson for criminals
(D) No protection of law for citizens
Answers: (A)

49. What did Mao do to bring in Cultural Revolution?
(A) Use of posters
(B) Vilifying his adversaries
(C) Favouring purges of his opponents
(D) State run collectivism
Answers: (B)

50. What did leaders in Rwanda do to come to power in terms of communication?
(A) Use of national radio system
(B) Use of genocide pictures
(C) Producing adventure movies
(D) By learning new cultures
Answers: (A)