2013 December UGC NET Examination in Folk Literature, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. In which journal the term ‘Folklore’ was first coined by W.J. Thoms?
(A) International Review
(B) California Folklore Quarterly
(C) The Anthenaeum
(D) Journal of American Folklore
Answer: (C)

2. Who said ‘Folk’ as ‘Among others! We are’?
(A) R.M. Dorson
(B) Alan Dundes
(C) Roger D. Abrahams
(D) Robert A. Georges
Answer: (B)

3. Stith Thompson is associated with
(A) Diffusion Theory
(B) Myth Ritual Theory
(C) Performance Theory
(D) Devolution Theory
Answer: (A)

4. The notion that, ‘Folklore concept apply not to a text but to an event in time in which a tradition is performed or communicated’ belongs to which theory?
(A) Folk cultural
(B) Contextual
(C) Oral formulaic
(D) Functional
Answer: (B)

5. Motif is
(A) recurring tale element
(B) repeated thematic element
(C) dominant idea
(D) central theme
Answer: (A)

6. ‘Panchatantra’ is on
(A) Animal Tales
(B) Fairy Tales
(C) Heroic Tales
(D) Numskull Tales
Answer: (A)

7. World heritage Day is celebrated on
(A) 08 March
(B) 18 April
(C) 28 May
(D) 08 June
Answer: (B)

8. Folk performance of Odisha is
(A) Dulla Bhatti
(B) Hiranyan Koothu
(C) Dhanu Jatra
(D) Vidhi Natakam
Answer: (C)

9. Tangible culture is
(A) Monument, Temple, Material
(B) Custom, Belief, Ritual
(C) Ethno-medicine, Ethno-music, Monument
(D) Epic, Ballad, Temple
Answer: (A)

10. The basic functions of folklore is
(i) Escape from repressions
(ii) Validating culture
(iii) Pedagogic device
(iv) Exercising social control
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (iii) & (iv) are correct
(C) (i) and (iii) are correct
(D) All are correct

Answer: (D)



11. The synchronic theories of folklore are
(i) Structuralism and Functionalism
(ii) Solar mythology and Analytical psychology
(iii) Psycho Analytical and Contextual theory
(iv) Cultural evolution and Finnish Theory
(A) (i) and (iii) are correct
(B) (iii) and (iv) are correct
(C) (ii) and (iii) are correct
(D) (i) and (iv) are correct
Answer: (A)

12. Evolution theory proposes:
(i) Unilinear progression
(ii) Cyclical progression
(iii) Complex to simple forms
(iv) Simple to complex forms
(A) (ii) and (iii) are correct
(B) (i) and (ii) are correct
(C) (i) and (iv) are correct
(D) (iii) and (iv) are correct
Answer: (C)

13. The characteristics of Myth is
(i) Charismatic Narrative
(ii) Spreading Gossip
(iii) Tracing the origins
(iv) Sacred Narrative
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (i) and (iv) are correct
(D) (iii) and (iv) are correct
Answer: (C)

14. Proppian function consists ofwww.netugc.in
(A) The basic structure of a tale
(B) The basic context of a tale
(C) The basic performance of a tale
(D) The basic meaning of a tale
Answer: (A)

15. Assertion (A): Folk Archives is a repository of ethnographic documents.
Reason (R): Ethnographic documents are found only in written form.
Codes:
(A) Both (A) and (R) is false.
(B) Both (A) and (R) is true.
(C) (A) is true and (R) is false.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (C)

16. Assertion (A): According to Freud, super-ego observes and criticises us like our parents whose influence reigns over our personalities throughout our lives.
Reason (R): Because super ego forces us to obey the moral codes expected by the group.
Codes:
(A) (A) is false and (R) is correct explanation.
(B) Both (A) and (R) is false and (R) is not the correct explanation.
(C) (A) is true and (R) is false.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (C)

17. Assertion (A): Folklore is always transmitted by mass media.
Reason (R): Mass media is the creation of the folk.
Codes:
(A) (A) is false and (R) is true.
(B) (A) is correct explanation and (R) is false.
(C) (A) and (R) is false.
(D) (A) and (R) is true.
Answer: (C)

18. Assertion (A): Myths are regarded not merely as true but also as venerable and sacred.
Reason (R): Myths are explanations for ritual practices.
Codes:
(A) Both (A) and (R) is false.
(B) Both (A) and (R) is true.
(C) (A) is false and (R) is true.
(D) (A) is true and (R) is false.
Answer: (B)

19. Assertion (A): Survey method uses empirical data therefore it is quantitative.
Reason (R): Quantitative data cannot be used in folklore research.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) is correct.
(C) (A) is wrong but (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) is wrong.
Answer: (A)

20. Assertion (A): Folklore is the study of futurology of a culture.
Reason (R): Future of a culture lies in the strength of folklore.
Codes:
(A) (A) is true (R) is false.
(B) Both (A) and (R) is true.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) is false.

Answer: (D)



21. Assertion (A): Indian Folkloristic deals with the cultures of ancient period and therefore it is forming a part of historical studies.
Reason (R): Historical studies rely on Sruti and Smriti literature as a source of study of ancient cultures.
Codes:
(A) (A) is correct but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) is wrong.
(C) (A) is wrong and (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) is correct
Answer: (D)

22. Assertion (A): Folklore study has been the identification of large, overall motifs and structures which occur in fiction and poetry.
Reason (R): But have their rootsn in the ground originally mapped by folklorists.
Codes:
(A) (A) is wrong (R) is correct.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (A) is correct (R) is wrong.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (B)

23. Correct sequence of the theories in Folkloristic is
(A) Myth ritual, Functionalism, Evolution, Performance
(B) Evolution, Myth ritual, Functionalism, Performance
(C) Performance, Myth ritual, Functionalism, Evolution
(D) Functionalism, Myth ritual, Evolution, Performance
Answer: (B)

24. Correct sequence of the books as per publication:
(A) Indian Folk Arts and Crafts, Art and Culture of North East, Folklore and Historiography
(B) Art and Culture of North East, Indian Folk Arts and Crafts, Folklore and Historiography
(C) Folklore and Historiography, Art and culture of North East, Indian Folk Arts and Crafts
(D) Art and culture of North East, Folklore and Historiography, Indian Folk Arts and Crafts.
Answer: (A)

25. Arrange deities from East to West order
(A) Viswanath, Jagannath, Srinath, Somnath
(B) Srinath, Somnath, Jagannath, Viswanath
(C) Somnath, Jagannath, Srinath, Viswanath
(D) Jagannath, Viswanath, Srinath, Somnath
Answer: (D)

26. Cultural performance associated with states Punjab, Bengal, U.P., Odisha
I. Jatra
II. Ramlila
III. Bhangra
IV. Dandanata
(A) III, I, II, IV
(B) I, II, III, IV
(C) II, III, I, IV
(D) IV, II, III, I
Answer: (A)

27. Sequence the deities Shiva, Kamakhya, Vishnu, Surya with places
I. Rishikesh
II. Konark
III. Gauhati
IV. Thiruananthapuram
(A) II, I, IV, III
(B) III, IV, II, I
(C) IV, II, I, III
(D) I, III, IV, II
Answer: (D)

28. Geographically arrange the festivals from North to South India:
(A) Raj(a), Baisakhi, Ugadi, Pongal
(B) Baisakhi, Raj(a), Ugadi, Pongal
(C) Ugadi, Pongal, Raj(a), Baisakhi
(D) Ugadi, Raj(a), Pongal, Baisakhi
Answer: (B)

29. Sequence the four Ethno-Linguists who contributed for the folk speech studies:
I. Noam Chomsky
II. Roman Jakobson
III. Dell Hymes
IV. Ferdinand de Saussure
(A) II, IV, I, III
(B) III, IV, II, I
(C) I, III, II, IV
(D) IV, II, III, I
Answer: (A)

30. Arrange the order of wind, pur cussion, string and metal instruments:
I. Ektara
II. Bansuri
III. Dufli
IV. Chimta
(A) III, IV, I, II
(B) II, III, IV, I
(C) II, III, I, IV
(D) IV, II, I, III

Answer: (C)



31. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Totemism                                                                 i. G. Frazer
b. Naturism                                                                 ii. E.B. Taylor
c. Magic                                                                      iii. Levi-Strauss
d. Animism                                                                 iv. Max Muller
Codes:
       a b c d
(A) ii i iii iv
(B) iii iv i ii
(C) iv iii ii i
(D) i ii iii iv
Answer: (B)

32. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Survey method                                                        i. Quantitative approach
b. Experimental method                                              ii. Field approach
c. Hermeneutic method                                               iii. Textual approach
d. Ethnographic method
iv. Qualitative approach
Codes:
       a b c d
(A) i iv iii ii
(B) ii iii iv i
(C) iv i iii ii
(D) iii i ii iv
Answer: (A)

33. Match the following:www.netugc.in
List – I                                                                                    List – II
a. Anthropology                                                                      i. Malinowski
b. Mythology                                                                          ii. Y. Sokolov
c. Folkloristics                                                                         iii. J.G. Frazer
d. Ritual studies                                                                      iv. Franz Boas
Codes:

        a b c d
(A) iv i ii iii
(B) ii iii i iv
(C) i ii iii iv
(D) iii i ii iv
Answer: (A)

34. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Motif Index                                                                         i. Aarne-Thompson
b. Type Index                                                              ii. F.J. Child
c. English Riddles                                                       iii. Stith Thompson
d. English Ballads                                                       iv. Archer Taylor
Codes:
        a b c d
(A) iv ii iii i
(B) ii i iv iii
(C) i ii iii iv
(D) iii i iv ii
Answer: (D)

35. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Adigrantha                                                              i. Buddhism
b. Zenda-Avesta                                                         ii. Sikhism
c. Tripitaka                                                                  iii. Hinduism
d. Srimad Bhagawata                                                 iv. Zorastrianism
Codes:
        a b c d
(A) iv iii ii i
(B) ii iii iv i
(C) ii iv i iii
(D) i iii ii iv
Answer: (C)

36. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Dokra                                                                      i. Andhra Pradesh
b. Bidiri                                                                       ii. Jharkhand
c. Kalamkari                                                                iii. Bihar
d. Madhubani                                                              iv. Karnataka
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iv i iii
(C) iv iii ii i
(D) iii i ii iv
Answer: (B)

37. Match the following:
List – I                                                                                    List – II
a. Gate Keepers                                                                       i. Antonio Gramsci
b. Culture Hegemony                                                              ii. Kenneth Goldstein
c. Cultural Metabolism                                                            iii. Stuart Blackburn
d. Performance markers                                                          iv. Milton Singer
Codes:
        a b c d
(A) iii i iv ii
(B) ii i iv iii
(C) iii ii i iv
(D) iv i iii ii
Answer: (A)

38. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Kamal Kothari – Rajasthan
(B) Haridas Bhatt – Karnataka
(C) Rama Raja – Andhra Pradesh
(D) Shankar Sen gupta – Punjab
Answer: (D)

39. Which one is not correctly matched?
(A) Somnath dham – Kashmir
(B) Devendra Satyarthi – Punjab
(C) Kunjabihari Dash  – Odisha
(D) P.D. Goswami – Bengal
Answer: (D)

40. Which one of the following pairs is not correctly matched?www.netugc.in
(A) Sattriya – Assam
(B) Thang Ta – Manipur
(C) Mohiniattam – Maharashtra
(D) Kuchipudi – Andhra Pradesh

Answer: (C)



41. Folk expressions are
(A) Lore
(B) Performance
(C) Utterance
(D) Gesture
Answer: (A)

42. Certain brief genres of oral expression are classed as
(A) Epics and ballads
(B) Fairy tales and Myths
(C) Proverbs and Riddles
(D) Nursery Rhymes and Tongue twisters
Answer: (C)

43. According to Alan Dundes, ‘the literary critic without proper knowledge of folklore can go wrong’ in
(A) Evaluation and explanation
(B) Identification and interpretation
(C) Understanding and Hermeneutics
(D) Folklore and Metafolklore
Answer: (B)

44. Specialised skills for a folklorist are
(A) Use of Indexes, Annotation, Informant
(B) Bibliography, Annotation, Translation
(C) Terminology, Speech, Performance
(D) Field Work, archives, Folk Museum
Answer: (D)

45. Material culture respond to
(A) Techniques, Skills, Formulas
(B) Recipes, Behaviour, Techniques
(C) Skills, Industry, Beliefs
(D) Implements, Utensils, Taboos
Answer: (A)

46. Functionalism is associated with
(A) Carl Jung
(B) Ruth Benedict
(C) Levi-Strauss
(D) Joseph Alder

Read the passage below and answer the questions that follow based on the passage:
Folklore is fascinating to study because people are fascinating creatures. It is a diversified and complex subject because it reflects the whole intricate mosaic of the rest of human culture. Folklore is part of culture, but it is elusive, flowing along separately from the main stream of the major intellectual attainments of humanity. In traditional lore, however, there are counterparts for literary and representational art, Philosophical speculations, scientific inquires, historical records, social attitudes and psychological insights. Thus, the study of folklore is a sub-division of the broader study of people and their works and as such, folklore research has much in common with both the humanities and the social sciences.
Answer: (B)

47. Why Folklore is fascinating to study?
(A) because it deals with people’s life
(B) because it deals with culture
(C) because it deals with art
(D) because people are fascinating creatures.
Answer: (D)

48. Traditional lore includes
(A) Social attitude
(B) Psychological attitude
(C) Historical record
(D) All the above
Answer: (D)

49. Folklore is part of culture because
(A) It is elusive and flows separately from main stream.
(B) It reflects the part of human culture.
(C) It is diversified and complex subject.
(D) It is part of major intellectual attainments.
Answer: (A)

50. The study of Folklore is a subdivision of
(A) The study of human behaviour.
(B) The study of people and their works.
(C) The study of philosophical speculation.
(D) The study of representational art.

Answer: (B)