2013 December UGC NET Examination in Comparative Study of Religions, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. Which one of the following is not a part of primitive religion?
(A) Fetishism
(B) Animism
(C) Shamanism
(D) Henotheism
Answer: (D)

2. The exponent of Totemism was:
(A) James Frazer
(B) Mircea Eliade
(C) Joseph Kitagama
(D) Emile Durkheim
Answer: (A)

3. The cult of Osiris was prevalent among:
(A) The Greeks
(B) The Hebrews
(C) The Europeans
(D) The Egyptians
Answer: (D)

4. Monotheism believes in:
(A) Oneness of God
(B) Multiplicity of gods
(C) God is nowhere
(D) Duality of God
Answer: (A)

5. Phenomenology of religion deals with:
(A) Origin of religion
(B) History of religion
(C) Manifestation of religion
(D) Philosophy of religion
Answer: (C)

6. Which of the following is a challenge to Inter-faith understanding?
(A) Multiculturalism
(B) Communalism
(C) Enlightenment
(D) Ritualism
Answer: (B)

7. The word ‘Religion’ has its roots in this language:
(A) Greek
(B) Hebrew
(C) Spanish
(D) Latin
Answer: (D)

8. Who was the author of ‘Systematic Theology’?
(A) Paul Tillich
(B) Max Muller
(C) Joachim Wach
(D) S. Radhakrishnan
Answer: (A)

9. Match the following and identify the correct match:
List – I                                                            List – II
(a) Zend Avesta                                              (1) Muslims
(b) Old Testament                                           (2) Buddhists
(c) Tripitaks                                                     (3) Jews
(d) Quran                                                        (4) Zoroastrians
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (2) (1) (4) (3)
(B) (4) (3) (2) (1)
(C) (1) (2) (3) (4)
(D) (3) (4) (1) (2)
Answer: (B)

10. The ancient civilization of Peru is known as:
(A) civilization of Celts
(B) civilization of Mesopotamia
(C) civilization of Alps
(D) civilization of Incas

Answer: (D)



11. This is the correct order of Vedas:
(A) Rigveda, Atharvaveda, Samaveda, Yajurveda
(B) Atharvaveda, Samaveda, Rigveda, Yajurveda
(C) Yajurveda, Samaveda, Atharvaveda, Rigveda
(D) Rigveda, Yajurveda, Samaveda, Atharvaveda
Answer: (D)

12. This is the sub-text of Samaveda
(A) Gandharva veda
(B) Āyur veda
(C) Dhanur veda
(D) Artha veda
Answer: (A)

13. The Shatapatha Brahmana and The Taittiriya-Brahmana are the commentary-texts of this veda -
(A) Rigveda
(B) Yajurveda
(C) Sāmaveda
(D) Atharvaveda
Answer: (B)

14. Identify the correct author-group of sānkhya sutra and yoga-sutra-
(A) Kapila       –          Patanjali
(B) Gautama   –          Kanāda
(C) Vyāsa        –          Jaimini
(D) Jaimini      –          Kanāda
Answer: (A)

15. The dialogue held between Yamāchārya and Nachiketa is found in this text:
(A) Chhandogy Upanishad
(B) Kenopanishad
(C) Prashnopanishad
(D) Kathopanishad
Answer: (D)

16. The main statement of advait concept is
(A) Brahma Satyam Jaganmithya
(B) Jn ~ ānam Mokshsadhakam
(C) Avidya Nivritih Mokshah
(D) Satyameva Jayate
Answer: (A)

17. Nainam Chhindam Shastrani nainam Dahati Pāvakah.
Na chainam kledayantyāpo na shoshayati marutah: This following verse of Bhagavad Geeta deals mainly with
(A) Water
(B) Air
(C) Weapon
(D) Soul
Answer: (D)

18. Ramayan and Mahabharat are considered as:
(A) Spiritual scriptures
(B) Novels
(C) Poetry
(D) Epics
Answer: (D)

19. Kabirdas is related to
(A) Haridwar
(B) Chitrakut
(C) Ujjain
(D) Varanasi
Answer: (D)

20. The movement of Raja Ram Mohan Rāi was
(A) Widow marriage
(B) Propoganda of Vedanta
(C) Eradication of ‘Sati’ custom
(D) Eradication of child-marriage

Answer: (C)



21. This social reformer was against the idol-worship:
(A) Chaitanya Mahaprabhu
(B) Swami Vivekanand
(C) Keshava Chandra Sen
(D) Dayanand Saraswati
Answer: (D)

22. The word ‘Jina’ in Jainism literally means
(A) Victor of cities
(B) Victor of women
(C) Victor of passions
(D) Victor of countries
Answer: (C)

23. Lord Parśvanatha mainly propounded this concept of religion -
(A) Purusārth Dharm
(B) Chāturyāma Dharm
(C) Varnāśrama Dharm
(D) Śunyavāda Dharm
Answer: (B)

24. Match the items in List-I with those in List-II and select the correct code answer:
List – I                                                            List – II
(i) Abhaya                                                       (a) Moolsūtra
(ii) Kundakunda                                              (b) Ayodhya
(iii) Uttrādhyayan sutra                                   (c) Dāna
(iv) Rushabdeva                                              (d) Niyam–sara
(A) (i) + (c)
(B) (ii) + (b)
(C) (iii) + (d)
(D) (iv) + (a)
Answer: (A)

25. The samayasara text is composed by
(A) Acharya Haribhadra
(B) Acharya Śivārya
(C) Acharya Bhadrabāhu
(D) Acharya Kundakunda
Answer: (D)

26. According to Jainism the meaning of Mrsāvāda word is
(A) Attachment
(B) Stealing things
(C) Telling lie
(D) Killing living beings
Answer: (C)

27. ‘Samvara’ is included in this group of Jaina principles:
(A) Three jewels
(B) Six substances
(C) Seven fundamentals
(D) Five vows
Answer: (C)

28. This is the supreme aim of Jainism:
(A) Purification of mind
(B) Attainment of salvation
(C) Practicing of meditation
(D) Attainment of wisdom
Answer: (B)

29. The doctrine of ‘syādavāda’ is mainly related to the religious tradition of -
(A) Buddhism
(B) Sikhism
(C) Jainism
(D) Christianity
Answer: (C)

30. The famous Mount Abu Jaina temples are built with the support of
(A) Vastupāla-Tejapāla
(B) Samprati King
(C) Chamundarai
(D) Mahārāna Kumbha

Answer: (A)



31. Shravnabelagola is famous for
(A) Museum of paper manu scripts
(B) Birth place of Lord Rsabhadeva
(C) Salvation of Lord pārsvanātha
(D) The statue of Gomateshvara Bāhubali
Answer: (D)

32. The pratice of giving four kinds of charity in Jainism is mainly associated with -www.netugc.in
(A) Caste Protection Act
(B) Social and Religious Service
(C) Temples Protection Service
(D) Political and Social Election work
Answer: (B)

33. Siddhārtha was the son of:
(A) King Ashoka
(B) King Khārabela
(C) King Samudradatta
(D) King Śuddhodana
Answer: (D)

34. The enlightenment was got by Gautam Siddhartha at -
(A) Sārnātha
(B) Bodh Gaya
(C) Lumbini
(D) Pāvā
Answer: (B)

35. The Second Buddhist Council was held during the period of -
(A) Kaniska
(B) Ashoka
(C) Kālāśoka
(D) Ajātaśatru
Answer: (C)

36. This is known as historical text of Buddhism -
(A) Suttapitaka
(B) Jataka
(C) Di – pavam. sa
(D) Dhammapada
Answer: (C)

37. One of the following is the fourth constituent of the noble eight fold pāth:
(A) Sammā Kammānta
(B) Sammā Ditthi
(C) Sammā Sati
(D) Sammā Vāyāma
Answer: (A)

38. The way of explaining the twelve points of views is known in Buddhism is -www.netugc.in
(A) Syādvada
(B) Pratityasa mutpada
(C) Satkaryavada
(D) Sūnyavāda
Answer: (B)

39. ‘Anattavāda’ is the doctrine of:
(A) Buddhism
(B) Jainism
(C) Brahma ism
(D) Ājivakism
Answer: (A)

40. The ‘Nyāyabindu’ text was composed in this language:
(A) Sanskrit
(B) Pali
(C) Tibetan
(D) Prakrit

Answer: (A)



41. Mahābodhi temple is situated at -
(A) Kāsi
(B) Ujjain
(C) Bodh Gaya
(D) Pātaliputra
Answer: (C)

42. Jataka tales are engraved in -
(A) Bodha Gayā temple
(B) SānchiStupa
(C) Sāranātha Vihar
(D) Ajanta Caves
Answer: (B)

43. Buddhism was introduced in Japan in the:
(A) 6th Century A.D.
(B) 3rd Century A.D.
(C) 5th Century A.D.
(D) 2nd Century A.D.
Answer: (A)

44. Roman Pontiff (Pope) is accepted as the leader of the following Christian church:
(A) Protestant
(B) Orthodox
(C) Anglican
(D) Catholic
Answer: (D)

45. Identify the correct chronological order of the councils that happened in the history of Christianity:
(A) Jerusalem, Nicea, Trent and Vatican II
(B) Vatican, Vatican II, Nicea, Jerusalem
(C) Trent, Jerusalem, Nicea and Vatican II
(D) Nicea, Trent, Jerusalem and Vatican II
Answer: (A)

46. David is the author of:
(A) Genesis
(B) Gospel
(C) Psalms
(D) Book of Theology
Answer: (C)

47. Jesus was born at:
(A) Bethlehem
(B) Nazareth
(C) Jerusalem
(D) Jericho
Answer: (A)

48. Jesus Christ preached his message in the countryside of:
(A) Judea
(B) Jammu Kashmir
(C) Europe
(D) Egypt
Answer: (A)

49. Match the items of List-I with List-II by identifying the correct one:
List – I (Persons)                                             List – II (Associated Places)
(1) Mother Theresa                                          (a) Mylapore
(2) St. Francis Xavier                                      (b) Kerala
(3) St. Thomas Apostle                                   (c) Goa
(4) St. Alphonsa                                              (d) Kolkatta
Identify the right Code:
(A) (1) and (a)
(B) (2) and (d)
(C) (3) and (c)
(D) (4) and (b)
Answer: (D)

50. Jesus suffered and was crucified at:
(A) Egypt
(B) Galilee
(C) Rome
(D) Jerusalem
Answer: (D)

51. Identify the Christian mystic from the following:
(A) St. Francis Assissi
(B) St. Thomas Apostle
(C) St. George
(D) St. Peter
Answer: (A)

52. Identify the chronological order of great persons of the Bible:
(A) Jacob, Abraham, Isaac, Jesus Christ
(B) Jesus Christ, Jacob, Isaac, Abraham
(C) Isaac, Abraham, Jesus Christ, Jacob
(D) Abraham, Isaac, Jacob, Jesus Christ
Answer: (D)

53. Which is the correct match?
List – I                                                            List – II
(a) St. Francis Xavier                                      (1) Mannanam
(b) St. Thomas                                                 (2) Goa
(c) John Brito                                                  (3) Mylapore
(d) Blessed Chavara                                        (4) Madurai
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (1) (2) (3) (4)
(B) (4) (3) (2) (1)
(C) (3) (4) (2) (1)
(D) (2) (3) (4) (1)
Answer: (D)

54. Identify the immediate predecessor of Jesus Christ:
(A) St. Mathew
(B) John the Baptist
(C) Moses
(D) Abraham
Answer: (B)

55. Which of the following is correctly matched?
(A) Abd Allah ibn Abdal – Muttalib – Amina
(B) Mamun ibn Harun – Ottomans
(C) Walid ibn Abdal – Malik – Safawids
(D) Shah Tahmasp – Abbasids
Answer: (A)

56. Which of the following is not correctly matched?
(A) Bayt al Hikmah – al-Mamun
(B) Imam Ghazali – Ihya Ulum al Din
(C) Nizamuddin Awliya – Naqshbandiya order
(D) Shah Wali Allah – Hujjatullah al Baligha
Answer: (C)

57. Read the following:
List – I                                                            List – II
(a) Uthman ibn Affan                                     (1) Umayyads
(b) Al-Mutawakkil                                          (2) Safavids
(c) Sulayman ibn Abdal-Malik                        (3) Fatimids
(d) Ahmad ibn Hanbal                                    (4) Asharite
Identify the correct combination:
(A) (a) and (2)
(B) (c) and (1)
(C) (b) and (3)
(D) (d) and (4)
Answer: (B)

58. The Quran is consisted of
(A) 112 Chapters
(B) 114 Chapters
(C) 116 Chapters
(D) 118 Chapters
Answer: (B)

59. Who among the following was the foster mother of the Prophet Muhammad?
(A) Fatima bint Amr
(B) Halima Sadia
(C) Barra bint Abdal Uzza
(D) al Shafa
Answer: (B)

60. The author of Aathar al Sanadid is
(A) Sir Sayyid Ahmad Khan
(B) Amir Ali
(C) Chiragh Ali
(D) Altaf Husain
Answer: (A)

61. Who among the following was a leading advocate for Islamic revivalism in the 19th century?
(A) Muhammad ibn Abd al Wahhab
(B) Jamal al-din- al- Afghani
(C) Hasan al-Banna
(D) Said Nursi
Answer: (B)

62. Who among the following was a cousin of Khadijah?
(A) Hisham ibn Umar
(B) Waraqah ibn Nawfal
(C) Hakam ibn abi-al-salt
(D) Zahoor ibn Walid
Answer: (B)

63. Which of the following is correctly matched?
(A) Alf Laylah Wa-Laylah – Umayyads
(B) Kitab al-Musiqi al-Kabir – Al-Kindi
(C) Abu Nasr al-Farabi – al-Mu‘allim al-thani
(D) Kitab al-Kharaj – Imam Shāfi‘i
Answer: (C)

64. Who among the following is known as al-Shayikh al-Akbar?
(A) Mansur Hallaj
(B) Junayd Baghdadi
(C) Zun Nun Misri
(D) Ibn Arabi
Answer: (D)

65. In which of the following regions the manufacture of writing paper first began?
(A) Samarqand
(B) Egypt
(C) Baghdad
(D) Morocco
Answer: (A)www.netugc.in

66. Granth and Panth shall be Guru of the Sikhs, was declared by:
(A) Guru Nanak Dev
(B) Guru Arjan Dev
(C) Guru Hargobind Sahib
(D) Guru Gobind Singh
Answer: (D)

67. Finalization of Guru Granth Sahib was done at:
(A) Anandpur Sahib
(B) Talwandi Sahib
(C) Kiratpur Sahib
(D) Nander
Answer: (B)

68. Maharaja Ranjit Singh took possession of Lohore in:
(A) 1899
(B) 1799
(C) 1857
(D) 1708
Answer: (B)

69. Identify the correct chronological order of the following:
(A) Ram Raias, Dhirmalias, Minas, Nirankaris
(B) Minas, Dhirmalias, Ramraias, Nirankaris
(C) Nirankaris, Ramraias, Dhirmalias, Minas
(D) Dhirmalias, Minas, Nirankaris, Ramraias
Answer: (B)

70. Word ‘Gurbilas’ was used to describe the life of:
(A) Guru Nanak Dev
(B) Guru Hargobind Sahib
(C) Guru Gobind Singh
(D) Both Guru Hargobind Sahib and Guru Gobind Singh
Answer: (D)

71. Janamsakhi literature relates to the life story of:
(A) All Sikh Gurus
(B) Guru Nanak Dev
(C) Guru Gobind Singh
(D) None amongst above
Answer: (B)

72. ‘Malaar ki Vaar’ belongs to
(A) Guru Nanak Dev
(B) Guru Amar Das
(C) Guru Ram Das
(D) Guru Arjan Dev
Answer: (A)

73. In Sikhism word ‘Udasi’ means:
(A) An ascetic
(B) A sad person
(C) A vegabond
(D) A traveller
Answer: (D)

74. The word ‘Gurmata’ means
(A) Hukamnamah from Guru Granth
(B) Teaching of Guru
(C) Decision of Khalsa Panth
(D) None among the above
Answer: (C)

75. Guru Granth Sahib does not comprise the writings of:
(A) Surdas
(B) Sadhna
(C) Mira Bai
(D) Ramanand

Answer: (C)