2013 December UGC NET Examination in Comparative Study of Religions, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys




1. Primitive people are known as:
(A) Atheists
(B) Aborigines
(C) Ascetics
(D) Essenes
Answer: (B)

2. Primitive people believed in:
(A) Pantheism
(B) Henotheism
(C) Monism
(D) Animism
Answer: (D)

3. Epic of Gilgamesh is included in:
(A) Egyptian Civilization
(B) Babylonian Civilization
(C) Chinese Civilization
(D) Greek Civilization
Answer: (B)

4. Which one of the following was not a part of Primitive religion?
(A) Ancestor Worship
(B) Witch Craft
(C) Monotheism
(D) Shamanism
Answer: (C)

5. Who was the exponent of Phenomenology of religion?
(A) Max Muller
(B) Paul Tillich
(C) G. Van der Leeuw
(D) Bronislaw Malinowski
Answer: (C)

6. Totem may be represented by:
(A) Temple
(B) Animal or Plant
(C) Ocean
(D) Mountain
Answer: (B)

7. The author of ‘The Golden Bough’ was:
(A) Edward B. Tylor
(B) G.W.F. Hegel
(C) James Frazer
(D) Martin Heidegger
Answer: (C)

8. Identify the correct match from List I with II:
List I                                                   List II
(a) Rudolf Otto                                   (1) Primitive cultures
(b) Emile Durkheim                            (2) The idea of holy
(c) William James                                (3) Elementary forms of religion
(d) Edward B. Tylor                           (4) Varieties of religious experience
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (4) (2) (1) (3)
(B) (2) (3) (4) (1)
(C) (3) (4) (2) (1)
(D) (1) (3) (4) (2)
Answer: (B)

9. This is the first scripture among the vedic samhitas
(A) Atharva veda
(B) Sam veda
(C) Rig veda
(D) Yajur veda
Answer: (C)

10. “Vedokhilo Dharma mu–lam” is found in this scripturewww.netugc.in
(A) Mahabharata
(B) Ramayana
(C) Upanishad
(D) Manu smriti

Answer: (D)



11. DaraShikola studied deeply this scripture
(A) Upanishads
(B) Abhi Dhamm pitaks
(C) Smritis
(D) Sanskrit Dramas
Answer: (A)

12. Which one of the following deals with law, justice and punishment process?
(A) Smritis
(B) Brahmans
(C) Aranyakas
(D) Upanishads
Answer: (A)

13. The author of Ramayana epic is
(A) Vyasa
(B) Shri Harsha
(C) Panini
(D) Valmiki
Answer: (D)

14. Who among the following believed in attribute-less and form-less God?
(A) Surdas
(B) Kabirdas
(C) Tulasidas
(D) Meerabai
Answer: (B)

15. Who among the following reformer was propounder of widow-marriage movement on the basis of vedic texts?
(A) Dayananda Saraswati
(B) Raja Ram Mohan Rai
(C) Jyotirba Phule
(D) Ishwar Chandra Vidya Sagar
Answer: (A)

16. Lord Mahavira attained Kevalajnana at the bank of
(A) Ganga
(B) Yamuna
(C) Kaberi
(D) Rjukula
Answer: (D)

17. Twenty second Tirthankara of Jainism is
(A) Neminatha
(B) Parsvanatha
(C) Naminatha
(D) Ajitanatha
Answer: (A)

18. Sthanakavasisect belongs to
(A) Digambar Jaina
(B) Svetambar Jaina
(C) Buddhism
(D) Sikhism
Answer: (B)

19. The author of Pravachanasara is
(A) Umaswati
(B) Haribhadrasuri
(C) Kundakunda
(D) Yativrshabha
Answer: (C)

20. ‘The multi view point of reality’ is known in Jainism as:
(A) Ratnatraya
(B) Kevalajnana
(C) Anekantavada
(D) Mahavratas

Answer: (C)



21. The period of the famous Jaina Khajuraho temples
(A) 9th century A.D.
(B) 12th century A.D.
(C) 8th century A.D.
(D) 10th century A.D.
Answer: (B)

22. Read the following:
List I                                                   List II
(a) Samayasara                                    (1) Mulasutra
(b) Uttara-dhyanasutra                        (2) Samaraiccakaha
(c) Dravyasangraha                             (3) Kundakunda-charya
(d) Haribhadrasuri                               (4) Nemichandra-charya
Identify the correct combination from
Codes:
(A) (a) + (1)
(B) (b) + (4)
(C) (c) + (3)
(D) (d) + (2)
Answer: (D)

23. Lord Buddha obtained Maha-parinirvana at
(A) PAVA
(B) Bodha Gaya
(C) Kusinara
(D) Varanasi
Answer: (C)

24. Seven hundred Buddhist Monks participated inwww.netugc.in
(A) The First Buddhist Council
(B) The Fourth Buddhist Council
(C) The Third Buddhist Council
(D) The Second Buddhist Council
Answer: (D)

25. The propounder of the Vijnanavada theory in Buddhism was
(A) Vasubandhu
(B) Nagarjuna
(C) Nagasena
(D) Buddhagosa
Answer: (B)

26. The earliest Bodhisattva statue is found in the period of:
(A) Pusyamitra
(B) Milinda
(C) Kaniska
(D) Ashoka
Answer: (C)

27. The Sanchi Stupa is situated in
(A) Andhra Pradesh
(B) Bihar Pradesh
(C) Chhattisgarh
(D) Madhya Pradesh
Answer: (D)

28. Buddhism in Thailand is known as
(A) Sarvastivada
(B) Vajrayana
(C) Mahayana
(D) Theravada
Answer: (D)

29. Read the following:
List I                                                   List II
(a) Sammaditti                                    (1) Sanskrit
(b) Mogga-liputta Tissa                       (2) Suttapitaka
(c) Nyayabindu                                   (3) Astarigi-kamarka
(d) Dighanikaya                                  (4) Third Buddhist Council
Identify the correct combination from
Codes:
(A) (a) + (4)
(B) (b) + (2)
(C) (c) + (1)
(D) (d) + (3)
Answer: (C)

30. Identify the correct statement:
(A) Main Christian churches are: Catholic, Judaic and Protestant
(B) Main Christian churches are: Catholic, Protestant and Orthodox
(C) Main Christian churches are: Catholic, Protestant and Shia
(D) Main Christian churches are: Catholic, Protestant and Sunni

Answer: (B)



31. “The Sermon on the Mount” was delivered by:
(A) St. Peter
(B) St. Paul
(C) St. Thomas
(D) Jesus Christ
Answer: (D)

32. This is a prophet of the Old Testament
(A) St. Paul
(B) St. Thomas
(C) Jeremiah
(D) Jesus
Answer: (C)

33. It is believed that this apostle of Christ came to India:
(A) St. Mathew
(B) St. Thomas
(C) St. John
(D) St. Mark
Answer: (B)

34. Abraham of Old Testament is a father of:
(A) Egyptians
(B) Romans
(C) Persians
(D) Jews, Christians and Muslims
Answer: (D)

35. The head of the Apostles was
(A) St. Peter
(B) St. Thomas
(C) St. John
(D) St. Paul
Answer: (A)

36. The ancient city of Jerusalem is important for the following religions:
(A) Christians, Muslims and Hindus
(B) Christians, Jews and Muslims
(C) Christians, Muslims and Sikhs
(D) Christians, Muslims and Jains
Answer: (B)

37. Who among the following was the uncle of the Prophet Muhammad?
(A) Hashim
(B) Abbas
(C) Masud
(D) Ahmad
Answer: (B)

38. Arrange the following in chronological order and use the code given below:
I. Pact, al-Hudaybiyah
II. Battle of Badr
III. Migration to Abyssinia
IV Miraj
Codes:
(A) III, I, II, IV
(B) IV, II, I, III
(C) III, IV, II, I
(D) III, IV, I, II
Answer: (C)

39. Who among the following accompanied the Prophet Muhammad in the journey of Hijrat?
(A) Abu Bakr
(B) Umar
(C) Uthman
(D) Ali
Answer: (A)

40. One of the non-Jewish tribes in Yathrib was
(A) Qainqa
(B) Quraiza
(C) Nazir
(D) Khazraj

Answer: (D)



41. Who among the following was also called as al-saffah?
(A) Al-Hadi
(B) Al-Mahdi
(C) Al-Mansur
(D) Abul Abbas
Answer: (D)

42. Who among the following was called by the Arabs as al-shaykh al-rais?www.netugc.in
(A) Ibn-Sina
(B) Ibn-al-Abbas
(C) Ibn-Zakariya
(D) Ibn-Ishaq
Answer: (A)

43. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Ali – 656-661
(B) Ali – Battle of Siffin
(C) Ali – Fata-al-Arab
(D) Ali – Battle of Camel
Answer: (C)

44. Panja Sahib is situated in the town of:
(A) Nankana Sahib
(B) Hasan Abdal
(C) Peshawar
(D) Rawalpindi
Answer: (B)

45. The compilation of ‘Chaupai’ is a part of:
(A) Bachittar Natak
(B) Chrittropakhian
(C) Akal Ustat
(D) Ramavtar
Answer: (B)

46. In Guru Granth Sahib, raga Jaijawanti was included by:
(A) Guru Nanak Dev
(B) Guru Ramdas
(C) Guru Arjan Dev
(D) Guru Gobind Singh
Answer: (D)

47. Gurmukhi script was evolved by:
(A) Sheikh Farid
(B) Guru Nanak Dev
(C) Guru Angad Dev
(D) Guru Arjan Dev
Answer: (C)

48. Who was considered Guru of Hindus and Pir of Musalmans?
(A) Sheikh Farid
(B) Guru Nanak Dev
(C) Bulleh Shah
(D) Guru Gobind Singh
Answer: (B)

49. Zafarnamah is included in:
(A) Guru Granth
(B) Diwan-i-Goya
(C) Gur Sobha
(D) Dasam Granth
Answer: (D)

50. Identify the correct combination:www.netugc.in
(a) Sarup Das Bhalla                           (1) Suraj Prakash
(b) Kesar Singh Chibber                     (2) Panth Parkash
(c) Ratan Singh Bhangu                      (3) Mahima Parkash
(d) Bhai Santokh Singh                      (4) Bansawali Nama
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (4) (3) (2) (1)
(B) (1) (2) (3) (4)
(C) (3) (4) (2) (1)
(D) (2) (4) (3) (1)

Answer: (C)