2013 December UGC NET Examination in Comparative Literature, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys





1. Elaine Showalter is associated with ________.
(A) Feminism
(B) Cultural materialism
(C) Structuralism
(D) Reception
Answer: (A)

2. Which Marxist text among those listed below engages with formalism?
(A) Lenin and Philosophy by Althusser
(B) The Novel and the People by Fox.
(C) Art and Social Life by Plekhanov
(D) Literature and Revolution by Trotsky
Answer: (D)

3. The journal of the Comparative Literature Association of India is called ______.
(A) Literary and Cultural Studies
(B) Comparative Literature
(C) Literature and Literary Studies
(D) Sahitya
Answer: (D)

4. The chief exponent of Dhvani theory is ________.
(A) Kuntaka
(B) Bharata
(C) Abhinava Gupta
(D) Anandavardhana
Answer: (D)

5. The periodical Indian Literature is currently edited by _______.
(A) K. Satchidanandan
(B) Harish Trivedi
(C) Yashodhara Mishra
(D) Indranath Choudhari
Answer: (C)

6. Which of the following words is not an acceptable translation of the term ‘rasa’?
(A) Flavour
(B) Truth
(C) Desire
(D) Beauty
Answer: (B)

7. Bharatendu Harishchandra had translated Bankim Chandra Chattopadhyay’s _______.
(A) Durgeshnandini
(B) Sitaram
(C) Rajani
(D) Rajsimha
Answer: (D)

8. In his An Autobiography: My Experiments with Truth, Gandhi mentions one of these texts as a distinct influence. Identify the text.
(A) Thoreau, Walden
(B) Ruskin, Unto This Last
(C) Arnold, Culture and Anarchy
(D) Carlyle, Sartor Resartus
Answer: (B)

9. “Indian Literature is one though written in different languages.” This was a statement by ______
(A) Jawaharlal Nehru
(B) S. Radhakrishnan
(C) Rabindra Nath Tagore
(D) Sisir Kumar Das
Answer: (B)

10. The theme of the educated hero as the liberator of the oppressed peasant appears diachronically in _______.
(A) Russian Nihilist and Marxist traditions.
(B) French tradition of the revolution of 1789 and the anti-Nazi resistance.
(C) Bengali leftist writings of the Progressive and Naxalite eras.
(D) Malayalam literature of the 1930s and 1970s.
Answer: (C)





11. In an Akam poem, the description of a buffalo treading on a lotus as he feeds on small flowers symbolises an unfaithful man who makes his lady love suffer by visiting prostitutes, is an example of ________.
(A) Ullurai
(B) Utanurai
(C) Nakai
(D) Sirappuwww.netugc.in
Answer: (B)

12. In which of these novels does M.K. Gandhi not feature by his physical presence?
(A) R.K. Narayan’s Waiting for the Mahatma
(B) Mulk Raj Anand’s Untouchable
(C) Raja Rao’s Kanthapura
(D) Sashi Tharoor’s The Great Indian Novel
Answer: (C)

13. Sartre’s The Flies borrows its theme from _______.
(A) Homer
(B) Aeschylus
(C) Sophocles
(D) Aristophanes
Answer: (B)

14. The utopian aspirations of the epic poets of the sixteenth century have been disentangled by examining the theme of earthly paradise by ________.
(A) Kaiser
(B) Frye
(C) Giamatti
(D) Levin
Answer: (C)

15. The Comparatist who introduces a distinction, between ‘direct’ and ‘indirect’ influence, by asking the question, ‘did a Renaissance poet have to read Petrarch in order to write a petrarchan sonnet’ is _______.
(A) G.E. Lessing
(B) A. Balakian
(C) J.T. Shaw
(D) C. Guillen
Answer: (D)

16. Which of the following pairs do not deal with thematology?
(A) Stoff-Rohstoff
(B) Dominant – Residual
(C) Plot – Tale
(D) Trait – Type
Answer: (B)

17. The critic who defined ‘analogy’ or ‘affinity’ as “resemblances in style, structure, mood or idea between works which have no other connection” is ________.
(A) Wellek
(B) Aldridge
(C) Prawar
(D) Balakian
Answer: (B)

18. In the Harry Potter series, a central theme is ________.
(A) Religion
(B) Sports
(C) Racism
(D) Modern Science
Answer: (C)

19. Who among the following has mapped the reception of Kalidasa’s Abhijñānasākuntalam in nineteenth century Europe?
(A) Michael Dodson
(B) Ronald B. Inden
(C) Dorothy Figueira
(D) Richard King
Answer: (C)

20. Evam Indrajit is _______.
(A) A short story by Rabindranath
(B) A play by Badal Sarkar
(C) A play by Girish Karnad
(D) A novel by Munshi Prem Chand
Answer: (B)





21. The critic who believes that a high translation activity takes place when a literature is in its initial stage of development is ________.
(A) Nida
(B) Evan Zohar
(C) Newmark
(D) Steiner
Answer: (B)

22. Which genre came up in medieval India as non-fiction but has survived to encompass fiction in modern South Asia?
(A) Upanyās
(B) Mahākāvya
(C) Nāmāh
(D) Nātaka
Answer: (C)

23. The critic who talks about the impossibility of translation is ________.
(A) Dryden
(B) Arnold
(C) Croce
(D) Cowper
Answer: (C)

24. Who talked about three kinds of poetry – the heroic (epic and tragedy), the scommatic (satire and comedy), and the pastoral?
(A) Hobbes
(B) Davenant
(C) Dallas
(D) Coleridge
Answer: (A)

25. The writer who makes a distinction between languages and meta language in connection with translation is ________.
(A) Catford       
(B) Nida
(C) Steiner
(D) Lefevère
Answer: (B)

26. Thomas More’s Utopia is seen as a forerunner of the modern genre of _______.
(A) Fantasy
(B) Travel narrative
(C) Science Fiction
(D) Mirror of Prince tract
Answer: (C)

27. Who argues that every translator should look at the translation process through the prism of culture, which refracts the source language cultural norms and it is the translator’s task to convey them, preserving their meaning and their foreigners, to the target-language text?
(A) Harish Trivedi
(B) Laurence Venuti
(C) Andrew Robinson
(D) Shamile Bandyopadhyay
Answer: (B)

28. Who among the following conceived of Greek tragedy as an interplay of the Apollonian/Dionysian opposition ________?
(A) Nietzschewww.netugc.in
(B) Heraclitus
(C) Schopenhauer
(D) Kant
Answer: (A)

29. Who among the following has translated Beowulf?
(A) Ezra Pound
(B) Seamus Heaney
(C) Robert Lowell
(D) Joseph Brodsky
Answer: (B)

30. Marxist literary historiography in relation to science fiction was pioneered by ________.
(A) Raymond Williams
(B) Terry Eagleton
(C) Darko Suvin
(D) Pierre Macherey
Answer: (C)





31. The Throne of Blood is a Japanese film version of _________.
(A) Macbeth
(B) Richard the Third
(C) Hamlet
(D) King Lear
Answer: (A)

32. An argument about Literature’s “crisis” of periodisation was made by ________.
(A) Wellek and Warren
(B) Althusser
(C) Guillen
(D) Jameson
Answer: (D)

33. One of the novels in the list below is analogically related to the structure of Indian classical music. Identify.
(A) The Ground Beneath Her Feet
(B) An Equal Music
(C) A Suitable Boy
(D) Evening Raga
Answer: (C)

34. The genre of history writing was developed in conscious opposition to epics by _________.
(A) Hiuen Tsang
(B) Aristotle
(C) Thucydides
(D) Plutarch
Answer: (C)

35. In which of the following American plays is the African folk music used as a motif?
(A) The Hairy Ape
(B) A Streetcar Named Desire
(C) The Emperor Jones
(D) Death of a Salesman
Answer: (C)

36. Which among the following elements tends to be de-emphasized in extrinsic histories of literature?
(A) Text
(B) Author
(C) Context
(D) Readers
Answer: (A)

37. The Last Supper is a subject of which novel?
(A) The Bourne Inheritance
(B) The Da Vinci Code
(C) The Trotternamah
(D) Angels and Demons
Answer: (B)

38. Who among the following has said “all history is contemporary history”?
(A) Hegel
(B) Croce
(C) Voltaire
(D) Bossuet
Answer: (B)

39. Francois Truffault’s film Fahreinheit 451 is based on a story by _________.
(A) Isaac Asimov
(B) Dorothy L Sayers
(C) Ray Bradbury
(D) Toni Morrison
Answer: (C)

40. Which of the following is not one of the Comparative Literature “methodology triad”?
(A) Genealogy
(B) Historiography
(C) Genology
(D) Thematology
Answer: (A)





41. Which event was to result in the writing of a Canadian play?
(A) The Jallianwalla Bagh Massacre
(B) The Komagata Maru Incident
(C) The Bengal Famine
(D) The Fall of the Berlin Wall
Answer: (B)

42. Who among the following thinkers holds the view that the African culture is weak compared to the Western culture?
(A) Kant
(B) Hegel
(C) Sartre
(D) Pascal
Answer: (B)

43. Which among the following is a definitive characteristic of the French School of Comparative Literature?
(A) Stylistics
(B) Polygenesis Studies
(C) Mythological Studies
(D) Influence Studies
Answer: (D)

44. The critic who has used Robelais’ The Life of Gargantua and Pantagruel in a significant way is _______.
(A) Leavis
(B) Bakhtin
(C) Gramsci
(D) Spivak
Answer: (B)

45. Who described Comparative Literature as “a discipline which bears on facts common to several literatures, considered as such, be it in their mutual interdependence or by analogy”?
(A) Van Tieghem
(B) Guyard
(C) Wellek
(D) Levin
Answer: (A)

46. The Quit India Movement is the subject matter of _________.
(A) Maila Anchal
(B) Chemmeen
(C) Jagori
(D) Chha Mana Atha Guntha
Answer: (C)

47. Comparative Literature is defined as “the comparison of one literature with another or others, and the comparison of literature with other spheres of human experience” by __________.
(A) Wellek
(B) Weisstein
(C) Levin
(D) Remak
Answer: (D)

48. Who are the authors of Dialectics of Enlightenment?www.netugc.in
(A) Partha Chatterjee and Dipesh Chakravorty
(B) Edward Said and Homi Bhaba
(C) Theodore Adorno and Max Hoskheimer
(D) Robert E. Park and Charles H. Cooley
Answer: (C)

49. The device of using set speeches by early historians is derived from _________.
(A) Homer’s Iliad
(B) Virgil’s Aeneid
(C) Dante’s Divine Comedy
(D) Plato’s Republic
Answer: (A)

50. Name the novel that features South Indian life that deals with the theme of extra-marital relationship as a sin from among the following:
(A) Choma’s Drum
(B) Kaadu
(C) Mother Came
(D) Nectar in a Sieve
Answer: (C)