2013 December UGC NET Examination in Arab Culture and Islamic Studies: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys





1. Abrahah built a magnificent cathedral in
(A) Aden
(B) San‘a
(C) Khawlān
(D) None of the above
Answer: (B)

2. Banu Bakr fought Harb al-Basūs with
(A) Banu Asad
(B) Banu Tamim
(C) Banu Taghlib
(D) Banu ‘Abs
Answer: (C)

3. Dhul Quruh is the title given to the pre-Islamic Mu‘allaqah writer
(A) Imru al-Qais
(B) Zuhair bin Abi Sulma
(C) Labid bin Rabi‘ah
(D) Antarah bin Shaddad
Answer: (A)

4. The odes that were hung on the walls of Ka‘bah were
(A) three
(B) four
(C) five
(D) seven
Answer: (D)

5. Manah, that was worshipped by the pre-Islamic Arabs, was the goddess of
(A) Prosperity
(B) Death
(C) Destiny
(D) Knowledge
Answer: (C)

6. The conquest of Makkah took place in
(A) 7 A.H.
(B) 8 A.H.
(C) 9 A.H.
(D) 10 A.H.
Answer: (B)

7. The Holy Prophet’s mother died at
(A) Makkah
(B) Tā’if
(C) Abwā
(D) San‘a
Answer: (C)

8. Bilal was the slave of
(A) Umayyah bin Khalaf
(B) Ibn al-Asda
(C) Hakam bin Abi al-Ās
(D) Uqba bin Ali
Answer: (A)

9. “Umm al-Masākeen” was the title of Hazrat
(A) Saudah bint Zam‘ah
(B) Umm Habibah
(C) Zainab bint Jahash
(D) Zainab bint Khuzaimah
Answer: (D)

10. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Abu Sufyan – Umm Habibah
(B) Abu Bakr – Asma
(C) Usman – Hafsah
(D) Ali – Umm Kulsum
Answer: (C)





11. Which one of the following is correctly matched?
(A) Aleppo                              –                                  Syria
(B) Basrah                               –                                  Yemen
(C) Yanbu‘                              –                                  Iraq
(D) Bandar Abbas                   –                                  Lebanon
Answer: (A)

12. The Battle of the Bridge was fought between
(A) Muslims and Romans
(B) Muslims and Iranians
(C) Muslims and Egyptians
(D) Muslims and Syrians
Answer: (B)

13. The last King of Persia, prior to the establishment of the Islamic rule, was
(A) Anusharwan
(B) Jamshed-I
(C) Khusraw Parvez
(D) Yazdagird-III
Answer: (D)

14. Hazrat Ali was martyred in the year
(A) 650 AD
(B) 655 AD
(C) 661 AD
(D) 665 AD
Answer: (C)

15. The Muslim army defeated the last Iranian King belonging to the dynasty of
(A) Sāmānid
(B) Sasānid
(C) Safavid
(D) Shervanite
Answer: (B)

16. ‘Muqawqis’ is the Arabic term for
(A) Cyrus
(B) Caesar
(C) Negus
(D) Khusraw
Answer: (A)

17. The third Orthodox Caliph recalled Amr bin al-As from Egypt and appointed in his place his
(A) Son
(B) Son-in-law
(C) Nephew
(D) Foster brother
Answer: (D)

18. In 649, Mu‘āwiyah seized Cyprus, the famous naval base of
(A) Iranians
(B) Greeks
(C) Byzantines
(D) Egyptians
Answer: (C)

19. The Dhimmis
(A) Enjoyed the protection and had no military duty.
(B) Enjoyed the protection and paid zakat.
(C) Enjoyed the protection and given military duty.
(D) None of the above
Answer: (A)

20. The famous medieval Muslim Indologist was
(A) Ibn al-Muqaffah
(B) Al-Biruni
(C) Ibn Khaldun
(D) Haji Khalifah
Answer: (B)





21. As Caliph, Hazrat Abubakr received
(A) 1200 dirmah annually
(B) Stipend in kind
(C) Stipend to cover all his expenses
(D) No stipend
Answer: (D)

22. The title “Khalifatu Khalifati Rasūl Allah” was used for Hazrat
(A) Umar
(B) Usman
(C) Ali
(D) Mu‘āwiyah
Answer: (A)

23. Hazrat Ali was proclaimed the fourth Caliph in
(A) Makkah
(B) Madinah
(C) Kufah
(D) Najaf
Answer: (B)

24. ‘The Battle of Camel’ took place outside
(A) Basrah
(B) Madinah
(C) Kufah
(D) Ta’if
Answer: (A)

25. Amir Mu‘āwiyah was a descendant of
(A) Hashim
(B) Abdul Muttalib
(C) Abd Shams
(D) None of the above
Answer: (C)

26. Al-Qayrawan was founded by
(A) Mūsa ibn Nusair
(B) ‘Uqbah ibn Nāfi’
(C) Mohammad ibn Qasim
(D) Tariq ibn Ziyad
Answer: (B)

27. The population throughout the Umayyad empire was divided into
(A) two social classes
(B) three social classes
(C) four social classes
(D) five social classes
Answer: (C)

28. Al-Akhtal, the famous poet was a
(A) Muslim
(B) Jew
(C) Magian
(D) Christian
Answer: (D)

29. Arrange the following Caliphs chronologically in respect of their rule, using the code given below:
(i) Al-Wathiq
(ii) Al-Amin
(iii) Al-Mutawakkil
(iv) Al-Mu‘tasimwww.netugc.in
Codes:
(A) (ii), (iv), (i), (iii)
(B) (iii), (i), (iv), (ii)
(C) (i), (iii), (iv), (ii)
(D) (iv), (ii), (iii), (i)
Answer: (A)

30. Siddhanta was translated by
(A) Muhammad ibn-Ibrahim al- Fazāri
(B) Ibn al-Muqaffah
(C) Hunayn ibn Ishaq
(D) Ali ibn Al-Abbas
Answer: (A)





31. Arrange the following personalities chronologically according to their dates of death, using the code given below:
(i) Al-Ghazzali
(ii) Imam Malik
(iii) Ibn Sina
(iv) Al-Razi
Codes:
(A) (iii), (iv), (ii), (i)
(B) (ii), (iv), (iii), (i)
(C) (iv), (iii), (i), (ii)
(D) (i), (iv), (ii), (iii)
Answer: (B)

32. Jāmi‘al-Bayān Fi Tafsir al-Qur’ān was written by
(A) Al-Razi
(B) Ibn Jarir al-Tabari
(C) Ibn Miskawayh
(D) Ibn al-Athir
Answer: (B)

33. The incomplete commentary on the Holy Qur’an was written by
(A) Abul Kalam Azad
(B) Ashraf Ali Thanvi
(C) Amin Ahsan Islahi
(D) Maulana Maududi
Answer: (A)

34. The Quranic commentary al- Kashshāf was written by
(A) Ibn Hazm
(B) Ibn Taimiyah
(C) Zamakhshari
(D) Ibn Kathir
Answer: (C)

35. Hadith means
(A) Only suggestions of Prophet Muhammad
(B) Sayigns of the Prophet and his companions
(C) Sayings of the rightly-guided Caliphs
(D) What Muhammad said, did and approved of.
Answer: (D)

36. Of the following, which is not a source of Islamic law?
(A) Ijmā’
(B) Qiyās
(C) The Holy Qur’ān
(D) Riwayah and Dirayah
Answer: (D)

37. Of the following, which is not included in Sihah Sittah?
(A) Musnad Imam Ahmad
(B) Jami' al-Tirmidhi
(C) Sunan Ibn Mājah
(D) Sunan Abu Dawood
Answer: (A)

38. Riwayah and Dirayah means
(A) Rituals mentioned in Hadith
(B) Compilation of Hadith
(C) Transmission and scrutiny of Hadith
(D) Source of Islamic law
Answer: (C)

39. The largest number of Ahādith were reported by
(A) Uthman
(B) Abu Hurairah
(C) Umar
(D) Abu Bakr
Answer: (B)

40. The author of Kitab al-Shamā’il is
(A) Imam Tirmidhi
(B) Imam Bukhari
(C) Imam Muslim
(D) Abu Dawood
Answer: (A)





41. Fath al-Bari of Ibn Hajar al-Asqalani is a commentary on
(A) Sahih Muslim
(B) Sahih Bukhari
(C) Jami’ Tirmidhi
(D) Sunan Abi Dawood
Answer: (B)

42. The author of Kitab al-Umm is
(A) Abu Yusuf
(B) Sufiyan Sauri
(C) Imam Shafi’i
(D) Imam Ahmad ibn Hanbal
Answer: (C)

43. Identify the city which is known as ‘Dār-ul-Sunnah’:
(A) Madinah
(B) Makkah
(C) Basrah
(D) Kufah
Answer: (A)

44. Hazrat Umar sent Abd Allah ibn Mas‘ūd as a teacher to
(A) Ta’if
(B) Halb
(C) Basrah
(D) Kufah
Answer: (D)

45. Al-Majmu‘ fi al-Fiqh was written by
(A) Ahmad ibn Hanbal
(B) Abu Hanifah
(C) Zayd ibn Ali Zayn al-Abidinwww.netugc.in
(D) Abu Yusuf
Answer: (C)

46. The Committee of jurists that compiled ‘Fatāwa Alamgiri’ was headed by
(A) Shaykh Hammad Jaunpuri
(B) Mufti Muhammad Akram Lahori
(C) Shaykh Nizam Burhanpuri
(D) Qazi Muhammad Husayn Jaunpuri
Answer: (C)

47. Shaykh Abdul Haq Dehlavi was
(A) Faqih
(B) Scholar of Hadith
(C) Physician
(D) Historian
Answer: (B)

48. The Sufis of Naqshbandi Order disapprove of
(A) Non-obligatory prayer
(B) Non-obligatory fasting
(C) Paying poordue
(D) Dhikr-e-Jali
Answer: (D)

49. Kashf al-Mahjūb was written by
(A) Makhdum Maha’imi
(B) Quli Qutub Shah
(C) Nizam al-Din Auliya
(D) Ali Hujweri
Answer: (D)

50. Khwajah Mu‘in al-Din Chishti was Khalifah of
(A) Khwajah Uthman Haruni
(B) Shahab al-Din Suhrawardi
(C) Junaid Baghdadi
(D) Abdul Qādir Jilāni
Answer: (A)

51. The famous jurist, Alqamah al-Nakha’i, was a pupil of
(A) Abd Allah ibn Abi ‘Awf
(B) Abd Allah ibn Abbas
(C) Abd Allah ibn ‘Umar
(D) Abd Allah ibn Mas‘ūd
Answer: (D)

52. The name of the extinct book of Abu Hanifah was
(A) Kitāb al-Rā’i
(B) Kitab al-Kharāj’
(C) Usūl al-Hadith
(D) None of the above
Answer: (A)

53. The author of Kitab al-Risālah is
(A) Imam Muhammad
(B) Imam Abu Yusuf
(C) Imam Shāfi’i
(D) Imam Razi
Answer: (C)

54. The Prophet’s nocturnal journey is mentioned in Surah
(A) Al-Ma‘ūn
(B) Al-Feel
(C) Al-Sajdah
(D) Al-Isrā’
Answer: (D)

55. Nizam al-Din Auliyā was born in
(A) Bulandshahar
(B) Badāyūn
(C) Baghdad
(D) Bareilly
Answer: (B)

56. Mujaddid Alf Thāni was born in
(A) Malerkotla
(B) Lahore
(C) Delhi
(D) Sirhind
Answer: (D)

57. Ezālat al-Khifā ‘un Khilāfat al-Khulafā was written by
(A) Shah Waliullah
(B) Abdul Haq Dehlavi
(C) Nizam al-Din Auliyā
(D) Amir Khusro
Answer: (A)

58. Panchtantra was translated into Arabic from Pahlavi by
(A) Al-Fārābi
(B) Ibn al-Mu‘qaffa‘
(C) Muhammad ibn Mūsa al-Khwarizmi
(D) Al-Kindi
Answer: (B)

59. Beside being a poet and mathematician, Umar al-Khayyam was
(A) Astronomer
(B) Historian
(C) Chemist
(D) Pharmacist
Answer: (A)

60. Al-Kindi is known as the
(A) Theologian of the Arabs
(B) Novelist of the Arabs
(C) Philosopher of the Arabs
(D) Poet of the Arabs
Answer: (C)

61. Which of the following is correctly matched?
(A) Al-Battani                         –                      Astronomer
(B) Ibn Sina                            –                      Historian
(C) Farabi                                –                      Jurist
(D) Ibn Nafis                          –                      Poet
Answer: (A)

62. Which of the following is not correctly matched?
(A) Al-Biruni – Kitab al-Hind
(B) Abu al-Qasim al-Zahravi – Tafsir
(C) Al-Jahiz – Kitab al-Hayawān
(D) Gazzali – Tarikh al-Khulafā
Answer: (D)

63. Identify the personality known as Herodotus of the Arabs?
(A) Al-Tabari
(B) Al-Mas‘udi
(C) Ibn Khaldun
(D) Al-Biruni
Answer: (B)

64. Arrange the following personalities chronologically, according to their demise using the code given below:
(i) Al-Biruni
(ii) Al-Kindi
(iii) Al-Tabari
(iv) Ibn Sinā
Codes:
(A) (iv), (ii), (i), (iii)
(B) (iii), (i), (ii), (iv)
(C) (i), (iv), (iii), (ii)
(D) (ii), (iii), (iv), (i)
Answer: (D)

65. Abu Bakr Muhammad ibn Zakariya al-Razi was basically
(A) Physician
(B) Astrologer
(C) Geographer
(D) None of the above
Answer: (A)

66. Which of the following pairs is correctly matched?
(A) Ghazzali                            –                      Mathematics
(B) Ali Hujveri                        –                      Medicine
(C) Jabir ibn Hayyan               –                      Chemistry
(D) Ibn Sina                            –                      Mysticism
Answer: (C)

67. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Scientific                          –                      Sir Sayyad Society Ahmad Khan
(B) Kanz al-Iman                    –                      Ahmad Raza Khan
(C) Ahl-e-Hadith                    –                      Abul A’la Maududi
(D) Bhakti Movement             –                      Ramanand
Answer: (C)

68. Saddam Husain belonged to
(A) Al-B’ath Party
(B) Ahl-e-Hadith
(C) Sannusi Movement
(D) Ikhwan-al-Muslimun
Answer: (A)

69. Khawarij were
(A) Against Ali and in favour of Mu‘āwiyah
(B) Against Ali and Mu‘āwiyah
(C) Against Mu‘āwiyah and in favour of Ali
(D) In favour of Ali and Mu‘āwiyah
Answer: (B)

70. The Ithna ‘Asharis follow the laws laid down bywww.netugc.in
(A) Imam Zahir
(B) Imam Zaid
(C) Imam Isma’il
(D) Imam Ja‘far al-Sadiq
Answer: (D)

71. The founder of modern Egypt is
(A) Ismail Pasha
(B) Saeed Pasha
(C) Mohammad Ali Pasha
(D) Abbas Pasha
Answer: (C)

72. Sayyad Ahmad Shaheed was martyred at
(A) Balakot
(B) Pathankot
(C) Rajkot
(D) Sherkot
Answer: (A)

73. Muhammad ibn Abdul Wahhab was born in the year
(A) 1690
(B) 1703
(C) 1803
(D) 1903
Answer: (B)

74. The revolution in Iran led by Ayat Allah Khumaini took place in
(A) 1979
(B) 1984
(C) 1988
(D) 1989
Answer: (A)

75. The book of al-Mas‘ūdi which depicts the early Indo-Arab relations is
(A) Kitab al-Ma‘arif
(B) Kitab al-Khiraj
(C) Kashf al-Mahjūb
(D) Murūj al-Dhahab
Answer: (D)