2013 December UGC NET Examination in Arab Culture and Islamic Studies: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys





1. “Be loyal to thy tribe.” The slogan represented
(A) Asabiyah
(B) Adabiyah
(C) Asliyah
(D) Hubb al-Qabilah
Answer: (A)

2. The Arabicized Arabs were called
(A) Āribah
(B) Ma‘ribah
(C) Ajānib
(D) Musta‘ribah
Answer: (D)

3. The Ottoman ruler who captured Egypt was
(A) Sulaiman the magnificent
(B) Salim-I
(C) Murad-I
(D) Bayazid-I
Answer: (B)

4. The Ottoman rule was established in the year
(A) 1279
(B) 1289
(C) 1299
(D) 1309
Answer: (C)

5. The Moon-God of the pre-Islamic Arabs was
(A) Laat
(B) Wadd
(C) Uzza
(D) Hubal
Answer: (B)

6. Al-Hijāz means
(A) The barrier
(B) The rocky tract
(C) The pilgrimage centre
(D) The great desert
Answer: (A)

7. The Holy Prophet was brought up by Halimah who belonged to
(A) Banu Sa‘eed
(B) Banu As‘ad
(C) Banu Su‘ād
(D) Banu Sa‘d
Answer: (D)

8. The first war in which the Holy Prophet participated before prophethood was
(A) Fijar
(B) Dahis
(C) Basus
(D) None of the above
Answer: (A)

9. The first wife of the Holy Prophet after the death of Hazrat Khadijah was Hazrat
(A) Hafsah
(B) Aishah
(C) Saudah
(D) Zainab
Answer: (C)

10. Observing fasts of Ramadhan was made obligatory in the year
(A) 1 A.H.
(B) 2 A.H.
(C) 4 A.H.
(D) 5 A.H.
Answer: (B)





11. Kitab al-Maghazi is written by
(A) Al-Zamakhshari
(B) Al-Mas‘udiwww.netugc.in
(C) Al-Jahiz
(D) Al-Waqidi
Answer: (D)

12. Laylat al-Qadr means night of
(A) Power
(B) Bounty
(C) Destiny
(D) Mercy
Answer: (A)

13. The expedition of Tabuk was against the
(A) Bedouins and Christians
(B) Bedouins and Jews
(C) Christians and Jews
(D) Bedouins and Abyssinian mercenaries
Answer: (C)

14. Riddah war was fought against
(A) Christians
(B) Apostates
(C) Quraish
(D) Jews
Answer: (B)

15. The battle of al-Qadisiyah took place during the caliphate of Hazrat
(A) Mu ‘awiyah
(B) Uthman
(C) Ali
(D) Umar
 Answer: (D)

16. Abdullah ibn Wahb al-Rāsibi was the leader of the
(A) Ash‘arites
(B) Mu‘tazilites
(C) Kharijites
(D) Rasibites
Answer: (C)

17. Yazid sent a force against the people of Madinah under the leadership of
(A) Al-Hajjaj
(B) Amr bin al-Ās
(C) Abul Ās
(D) Omar ibn Sa‘d ibn Abi Waqqās
Answer: (A)

18. Arrange the construction of the following mosques chronologically.
 Use the code given below:
i. Mosque of the Prophet
ii. Damascus Mosque
iii. Samarrah Mosque
iv. Azhar Mosque
Codes:
(A) (iii), (i), (iv), (ii)
(B) (i), (ii), (iii), (iv)
(C) (i), (iii), (iv), (ii)
(D) (i), (iv), (ii), (iii)
Answer: (B)

19. Mu‘awiyah-II was Yazid’s
(A) Uncle
(B) Cousin
(C) Step-brother
(D) Son
Answer: (D)

20. Postal service was developed under
(A) Mu‘awiyah
(B) Umar bin Abdul Aziz
(C) Abdul Malik
(D) Hishām
Answer: (C)





21. Abul Abbas al-Saffah was nominated as the first Caliph of the Abbasid dynasty by his brother.
(A) Ibrahim
(B) Ismail
(C) Ishaq
(D) Yaqub
Answer: (A)

22. The author of ‘al-Hawi’ was
(A) Ibn Sina
(B) Ibn Hazm
(C) Ibn Khaldun
(D) Al-Razi
Answer: (D)

23. The first Islamic coins were struck at Damuscus by
(A) Yazid
(B) Abdul Malik
(C) Marwan
(D) Al-Walid
Answer: (B)

24. Arrange the following Caliphs in chronological order using the code given below:
(i) Umar bin Abdul Aziz
(ii) Hisham
(iii) Al-Walid
(iv) Marwan-I
Codes:
(A) (iii), (iv), (ii), (i)
(B) (ii), (iv), (i), (iii)
(C) (iv), (iii), (i), (ii)
(D) (i), (ii), (iii), (iv)
Answer: (C)

25. Which of the following pairs is correctly matched?
(A) Kitab al-Manazir – Ibn Arabi
(B) Kitab al-Hind – Al-Mas‘udi
(C) Kitab al-Āin – Al-Jahiz
(D) Kitab al-Aghani – Abul Faraj Isfahani
Answer: (D)

26. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Fusus al-Hikam – Ibn Taymiyah
(B) Kitab al-Shifa – Ibn Sina
(C) Kitab al-Hayawan – Al-Jahiz
(D) Al-Manar – Rashid Ridha
Answer: (A)

27. ‘Yaqut al-Hamavi’ was a
(A) Poet
(B) Historian
(C) Traditionist (Muhaddis)
(D) Qur‘anic exegesist
Answer: (B)

28. ‘Al-Baladhuri’ is the author of
(A) Mu‘jim al-Buldan
(B) Qamus al-Buldan
(C) Al-Milal wa Al-Nehal
(D) Futuh al-Buldan
Answer: (D)

29. The Hadith narrated by a liar is called
(A) Maqlub
(B) Mastur
(C) Matr–uk
(D) Mudraj
Answer: (C)

30. Who among the following is known for emphasizing ‘Nazm-e-Qur’an?
(A) Mufti Mohammad Shafi
(B) Hamid-ud-Din Farahi
(C) Sir Syed Ahmed Khan
(D) Abul A’la Maududi
Answer: (B)





31. Who is the author of al-Akhbar al- Tiwāl?
(A) Abu Hanifah al-Dinawari
(B) Al-Kindi
(C) Al-Ghazzali
(D) Al-Mas‘udi
Answer: (A)

32. The Saljuqs were
(A) Arabs
(B) Abyssinians
(C) Turks
(D) Iranians
Answer: (C)

33. Saifud Daula was
(A) Aghlabi
(B) Fatimi
(C) Ayyubi
(D) Hamdani
Answer: (D)

34. Imam Malik was
(A) Mufassir
(B) Muhaddith
(C) Mutakallim
(D) Mu‘arrikh
Answer: (B)

35. Al-Zahra Palace was built by
(A) Abdul Rahman-II
(B) Abdul Rahman al-Dakhil
(C) Abdul Rahman al-Kawakibi
(D) Abdul Rahman al-Nasir
Answer: (D)

36. Shahnamah was written by
(A) Firdausi Tusi
(B) Nizam al-Mulk Tusi
(C) Asadi Tusi
(D) Nasir al-Din Tusi
Answer: (A)

37. Which one of the following is correctly matched?
(A) Fi Zilal al-Qur’an                                      –                      Sir Syed Ahmad Khan
(B) Tafheem al-Qur’an                                    –                      Maulana Maududi
(C) Jami‘ al-Bayan Fi Tafsir al-Qur’an           –                      Abul Kalam Azad
(D) Tarjumanal-Qur'an                                    –                      Mohammad Ibn Jarir al-Tabari
Answer: (B)

38. Ibn al-Baytār was bron in
(A) Egypt
(B) Syria
(C) Spain
(D) Iraq
Answer: (C)

39. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Ithna ‘Ashari                                –                                  Imamat
(B) Al-Qanun                                     –                                  Ibn Sina
(C) Sayyed Qutub Shaheed                –                                  Egypt
(D) Kitab al-Hayawan                                    –                                  Ibn Khaldun
Answer: (D)

40. Dar ul-Hikmah was established in
(A) Egypt
(B) Iraq
(C) Syria
(D) Yemen
Answer: (A)





41. The Crusaders captured Jerusalem inwww.netugc.in
(A) 1072
(B) 1085
(C) 1089
(D) 1099
Answer: (D)

42. Arrange the following personalities in chronological order according to their birth, using the code given below:
(i) Abul Faraj Isfahani
(ii) Ibn Rushd
(iii) Ibn Hazm
(iv) Imam Bukhari
Codes:
(A) (ii), (iii), (iv), (i)
(B) (iv), (i), (iii), (ii)
(C) (iii), (iv), (ii), (i)
(D) (i), (ii), (iii), (iv)
Answer: (B)

43. The founder of the Fatimid dynasty was
(A) Al-Mansur
(B) Ulugh Beg
(C) Ubaidullah
(D) Al-Mu’izz
Answer: (C)

44. Rukn al-Din Baybars belonged to
(A) Bahri Mamluks
(B) Burji Mamluks
(C) Fatimids
(D) Ayyubites
Answer: (A)

45. Which one of the following is correctly matched?
(A) Al-Qa’im                          –                                  Saljuq
(B) Shajarat al-Durr                –                                  Fatimid
(C) Nur al-Din Zangi              –                                   Crusade
(D) Qalawun                           –                                  Ayyubid
Answer: (C)

46. The great age of translation was during
(A) Umayyad period
(B) Fatimids
(C) Buwayhids
(D) Early Abbasid period
Answer: (D)

47. Jabir ibn Hayyan was a renownedwww.netugc.in
(A) Astrologer
(B) Chemist
(C) Geographer
(D) Historian
Answer: (B)

48. The issue of Khalq-e-Qur’an emerged during the rule of the
(A) Orthodox Caliphate
(B) Umayyads
(C) Abbasids
(D) Ottomans
Answer: (C)

49. Armugham-e-Hijaz is the work of
(A) Iqbal
(B) Sir Syed Ahmad Khan
(C) Shah Waliullah
(D) Ashraf Ali Thanvi
Answer: (A)

50. Al-Fawz al-Kabir was written by
(A) Hasan al-Bannā
(B) Muhammad Abduh
(C) Jamal al-Din Afghani
(D) Shah Waliullah
Answer: (D)