2013 December UGC NET Examination in Anthropology: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys





1. An extensive study on ‘magic’ among human societies was done by
(A) Franz Boas
(B) Emile Durkheim
(C) McLennan
(D) James Frazer
Answer: (D)

2. The central reference point from which all relationships can be traced on a genealogical diagram, is
(A) Id
(B) Ego
(C) Centrum
(D) Super ego
Answer: (B)

3. ‘Social Organization’ according to Radcliffe Brown refers to the study of
(A) Roles
(B) Statuses
(C) Groups
(D) Associations
Answer: (A)

4. Those aspects of society that are considered ordinary, having no special religious significance, is known as
(A) Profane
(B) Sacred
(C) Secular
(D) Spiritual
Answer: (A)

5. Alzheimer disease leads to
(A) Malnutrition
(B) Diabetes
(C) Cancer
(D) Dementia
Answer: (D)

6. ‘Race’ refers to a
(A) Cultural category
(B) A non-biological reality
(C) A classification which is arbitrary
(D) All of the above
Answer: (D)

7. Among the living apes, the genetically closest to humans is
(A) Gorilla
(B) Chimpanzee
(C) Orangutan
(D) Gibbon
Answer: (B)

8. A statistical technique showing relationship between two variables:
(A) Regression
(B) Correlation
(C) Standard Deviation
(D) Standard Error
Answer: (B)

9. Plio-Pleistocene boundary is, determined by the presence of villa Franchian fauna. These fauna include
(A) Species of Aves
(B) Species of Lupus
(C) Species of Bos
(D) Species of Dinosaurs
Answer: (C)

10. Prehistoric art is found all through the upper Palaeolithic period. This art best exemplified by the site is known as
(A) Combe-Grenal
(B) Altamira
(C) Laugerie-Haute
(D) Parpallowww.netugc.in
Answer: (B)





11. Cultural variability is a function of
i. Physical features of a country
ii. The adaptability of the people
iii. Technological differences
iv. Cultural similarities
Codes:
(A) i, ii, iv and iii are correct.
(B) ii, iv and i are correct.
(C) i, ii and iii are correct.
(D) iv, iii and ii are correct.
Answer: (C)

12. Quantitative Research aims at
i. To quantify variation
ii. To predict causal relationship
iii. To describe characteristics of a population
iv. To describe an individual’s experience
Codes:
(A) i, iii & iv are correct.
(B) i, ii & iii are correct.
(C) ii, iii & iv are correct.
(D) i, ii & iv are correct.
Answer: (B)

13. Which among the following are considered as property among the most vulnerable tribal societies?
i. Land
ii. Cattle
iii. Tools and implements
iv. Precious metals ornaments
Codes:
(A) i, ii and iv are correct.
(B) ii, iii, iv and i are correct.
(C) iii, iv and i are correct.
(D) i, ii and iii are correct.
Answer: (D)

14. The VI Schedule of the Indian Constitution is applicable to the areas in the following States:
i. Assam
ii. Meghalaya
iii. Tripura
iv. Jharkhand
(A) iv, iii & ii are true.
(B) i, ii & iii are true.
(C) ii, iii & iv are true.
(D) i, iii & iv are true.
Answer: (B)

15. Which of the pairs is correctly matched?
(A) ABO blood group system                        – T.H. Morgan
(B) Rh blood group system                 – Karl Landsteiner & A.S. Weiner
(C) Pharmacogenetics                         – W.S. Sutton
(D) Phenylketonuria                            – J.B.S. Haldane
Answer: (B)

16. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Haemophilia                                 – Sex-linked recessive
(B) Sickle cell disease                         – Autosomal dominant
(C) Beard development in man           – Sex limited
(D) Turner’s syndrome                        – XO
Answer: (B)

17. Racial Classification of World Population was given by
(A) Risley
(B) Sauk
(C) Guha
(D) None of the above
Answer: (D)

18. Tertiary period includes
(A) Miocene and Pliocene only
(B) Oligocene and Palaeocene only
(C) Pliocene, Miocene, Oligocene, Eocene and Palaeocene
(D) Eocene and Miocene
Answer: (C)

19. Fire for cooking was used for the first time by
(A) Homo-Neandarthalensis
(B) Pithecanthropus Erectus
(C) Homo-sapiens-sapiens
(D) Sinanthropus Pekinensis
Answer: (D)

20. Remains of the lower Palaeolithic culture in India are found at
(A) Langhnaj
(B) Navdatoli
(C) Burzahom
(D) Attirampakkam
Answer: (D)





21. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): Emic Approach in Anthropological research is useful to trace out the ‘insiders views’ on the research problem.
Reason (R): It helps the Anthropologist to give semantic explanations about the research problem from people’s perspective. In the context of the above statements, which of the following is true?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are not the correct explanation of (A).
(B) (A) is false and (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(D) (R) is false and (A) is true.
Answer: (C)

22. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): Little community is characterised by subsistence economy.
Reason (R): Such a community satisfies all needs of its members from birth to death.
In the context of above two statements, which of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) (R) is false and (A) is true.
Answer: (B)

23. Given below are two statements. One is called as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): Divination is done to foresee future events or uncover the causes of past events.
Reason (R): Human beings often attempt to control the forces of the universe.
In the context of above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

24. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): Despite various developmental programmes made for the scheduled castes and scheduled tribe communities in India, majority amongst them are socioeconomically backward.
Reason (R): Fruits of developmental programmes have not reached the scheduled castes and scheduled tribe communities as desired by the planners.
Codes:
(A) (A) is false and (R) is true.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) (A) is true and (R) is also true.
(D) (A) is false and (R) is also false.
Answer: (C)

25. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): In sickle cell anaemia, glutamic acid in the beta chain is replaced by valine.
Reason (R): Sickle cell haemoglobin is caused by a point mutation.
In the context of above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

26. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): Racism is a biological concept.
Reason (R): Racism leads to prejudice.
In the context of above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (D)

27. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): Molecular Anthropology is one of the evolving subfields of biological anthropology.
Reason (R): Development in Molecular Anthropology is due to the advancement in the Human Genome Project.
In the context of above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

28. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): Habitual erect posture and bipedalism are exclusive human traits.
Reason (R): There were major anatomical change in the human skeleton during the course of evolution.
In the context of above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

29. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): It was due to technological advancement that Neolithic men were able to produce their food.
Reason (R): Food production led to an available surplus to maintain a larger population.
In the context of above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (A) is wrong, but (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

30. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): Microliths were manufactured by fluting technique during Mesolithic culture.
Reason (R): Microliths were used to make composite tools because they were able to economize raw materials.
In the context of above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (R) is true, but (A) is false.
Answer: (B)





31. Identify the correct sequence of development of theories in cultural anthropology:
(A) Multi linear cultural evolution – Unilinear cultural evolution – Universal cultural evolution
(B) Unilinear cultural evolution – Universal cultural evolution – Multi linear cultural evolution –
(C) Multi linear cultural evolution – Universal cultural evolution – Unilinear cultural evolution
(D) Universal cultural evolution – Multi linear cultural evolution – Unilinear cultural evolution –
Answer: (B)

32. Identify the correct developmental sequence of economic pursuits among the following categories:
(A) Fishing – Gathering and Hunting – Cultivation – Pastoralism
(B) Pastoralism – Cultivation – Gathering and Hunting – Fishing
(C) Gathering and Hunting – Fishing – Pastoralism – Cultivation
(D) Cultivation – Pastoralism – Fishing – Gathering and Hunting
Answer: (C)

33. Robert Redfield’s concept of “Folkurban continuum” is based on his study of four communities – a city, a town, a peasant society and a folk or simple society. Identify these four communities and arrange them in correct sequence to depict the folk-urban continuum.
(A) Chankom – Marida – Tuski – Diztas
(B) Tuski – Chankom – Diztas – Marida
(C) Diztas – Tuski – Chankom – Marida
(D) Marida – Diztas – Tuski – Chankom
Answer: (B)

34. Identify the correct instrumental sequence as per Malinowski.
(A) Object – Technique – Cooperation or Tradition – Context of Situation
(B) Context of situation – Cooperation or Tradition – Technique – Object
(C) Technique – Object – Context of situation – Cooperation or Tradition
(D) Cooperation or Tradition – Object – Technique – Context of situation
Answer: (A)

35. Arrange the following in the ascending order as far as the development of evolutionary thought is concerned:
(A) Jean Baptise – Darwin – Comte de Buffon – Stebbins
(B) Comte de Buffon – Darwin – Stebbins – Jean Baptise
(C) Comte de Buffon – Jean Baptise – Darwin – Stebbins
(D) Jean Baptise – Darwin – Stebbins – Comte de Buffon
Answer: (C)

36. Identify the correct evolutionary sequence of the following fossil hominids:
(A) A. africanus – Java Man – Neanderthal Man – Grimaldi Man
(B) Java Man – A. africanus – Grimaldi Man – Neanderthal Man
(C) Grimaldi Man – Java Man – A. africanus – Neanderthal Man
(D) Neanderthal Man – A. africanus – Grimaldi Man – Java Man
Answer: (A)

37. Identify the correct sequence of the following geneticists chronologically according to their contribution:
(A) Sutton – Morgan – Watson & Crick – Mendelwww.netugc.in
(B) Mendel – Sutton – Morgan – Watson & Crick
(C) Morgan – Mendel – Watson & Crick – Sutton
(D) Watson & Crick – Morgan – Sutton – Mendel
Answer: (B)

38. Identify the correct sequence of cell components in the ascending order of their occurrence:
(A) Genes – Chromosome – Nucleus – Cytoplasm
(B) Chromosome – Genes – Cytoplasm – Nucleus
(C) Nucleus – Genes – Chromosome –Cytoplasm
(D) Cytoplasm – Chromosome – Genes – Nucleus
Answer: (A)

39. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Bone tools – Homohabilis
(B) Earliest Harappan Phase – Mehergarh
(C) Mousterian culture – Homo-erectus
(D) Interglacial – Miocene
Answer: (B)

40. Arrange the following lithic tool types in their correct sequence of appearanc:
i. Point
ii. Chopper
iii. Cleaver
iv. Burin
Codes:
(A) ii i iv iii
(B) i ii iii iv
(C) iv iii ii i
(D) ii iii i iv
Answer: (D)





41. Match the following residence patterns with their corresponding practices:
List – I                                                            List – II
a. Virilocal residence                                       i. After marriage the couple settle with the wife’s parents.
b. Uxori local residence                                  ii. After marriage, the couple settle with husband’s parents
c. Avunculocal                                                iii. After marriage, the couple may choose to settle either with husband’s or wife’s parents.
d. Ambilocal residence                                   iv. After marriage, the couple settle with husband’s mother’s brother.
Codes:
       a b c d
(A) ii i iv iii
(B) i ii iii iv
(C) iii iv ii i
(D) ii iii iv i
Answer: (A)

42. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:
List – I                                                            List – II
a. Abraham Kardiner                                      i. Culture
b. E.B. Tylor                                                   ii. Cultural Ecology
c. Julian Steward                                             iii. Patterns of Culture
d. Ruth Benedict                                            iv. Basic personality structures
Codes:
        a b c d
(A) iv i ii iii
(B) iii ii iv i
(C) ii iii i iv
(D) i iv iii ii
Answer: (A)

43. Match the following anthropologists with the concepts, they are associated with:
List – I                                                                                                List – II
a. D.N. Majumdar                                                                   i. Animatism
b. E. Durkheim                                                                        ii. Animism
c. R.R. Marett                                                                                     iii. Totemism
d. E.B. Tylor                                                                           iv. Bongaism
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iv iii i ii
(C) ii i iv iii
(D) iii ii iv i
Answer: (B)

44. Match the items in List – I with the items in List – II and select the answer from code given below:
List – I (Systems of Authority)          List – II (Communities which are associated with)
a. Uni-centric Authority System         i. The Pueblo Indians
b. Kin-based Authority System          ii. Hopi Indians
c. Non-kin based Authority System   iii. The Nuer
d. Village Council Authority System iv. Bushman
Codes:
        a b c d
(A) iv iii ii i
(B) iii ii i iv
(C) i iv iii ii
(D) ii i iv iii
Answer: (A)

45. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:
List – I                                                                        List – II
a. Classification of Indian People                               i. Ashley Montago
b. ‘Ethnic group’ term coined by                                ii. C.S. Coon
c. ‘Origin of Races’                                                     iii. S.S. Sarkar
d. Racial Classification based on blood groups          iv. W.C. Boyd
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iv i iii
(C) iii i ii iv
(D) iv iii ii i
Answer: (C)

46. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:
List – I                                                            List – II
a. Subspecies                                                   i. Hominidae
b. Family                                                         ii. Homo sapiens sapiens
c. Suborder                                                      iii. Primate
d. Order                                                          iv. Anthropoidea
Codes:
       a b c d
(A) ii i iv iii
(B) iv ii i iii
(C) i ii iii iv
(D) ii iv iii i
Answer: (A)

47. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:
List – I                                                            List – II
a. Baboon                                                        i. Indonesia
b. Hanuman Langurs                                       ii. Madagascar
c. Orangutan                                                   iii. India
d. Lemur                                                         iv. Africa
Codes:
        a b c d
(A) iv iii i ii
(B) i ii iii iv
(C) iii i ii iv
(D) ii iii iv i
Answer: (A)

48. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:www.netugc.in
List – I                                                            List – II
a. Homo habilis                                               i. Raymond Dart
b. Australopithecus                                         ii. Louis Leakey
c. Gigantopithecus                                          iii. Simons & Chopra
d. Java Man                                                     iv. Eugene Dubois
Codes:
       a b c d
(A) ii i iii iv
(B) i ii iii iv
(C) iv ii iii i
(D) iii iv i ii
Answer: (A)

49. Match items of List – I with items of List – II and select the correct answer from the code given below:
List – I (Name of the Book)                           List – II (Author of the Book)
a. Man Makes Himself                                    i. M. Burkitt
b. Old Stone Age                                            ii. Brian M. Fagan
c. Stone Age Tools                                          iii. V.G. Childe
d. People of the Earth                                     iv. H.D. Sankalia
Codes:
        a b c d
(A) iv ii i iii
(B) iii i ii iv
(C) iii i iv ii
(D) i iv iii ii
Answer: (C)

50. Arrange the following ceramic types in chronological order of their occurrence:
i. Jorwe
ii. Malwa
iii. Painted Grey ware
iv. Northern black polished ware
Codes:
(A) iv ii iii i
(B) ii i iii iv
(C) i ii iii iv
(D) iv iii ii i
Answer: (B)