2013 December UGC NET Examination in Adult Education, Continuing Education, Andragogy, Non Formal Education: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys





1. Which of the following is not the objective of universalization of primary education?
(A) Universal Provision
(B) Universal Supervision
(C) Universal Enrolment
(D) Universal Relention
Answer: (B)

2. One of the social objectives of extension education iswww.netugc.in
(A) Restoration of caste and culture harmony
(B) Increase income
(C) Training of artisans
(D) None of the above
Answer: (A)

3. Provision of ‘Right to Equality’ has been incorporated in Indian Constitution under the articles
(A) 16 to 20
(B) 15 to 19
(C) 14 to 18
(D) 13 to 17
Answer: (C)

4. Which of the following is an example of a community?
(A) Family
(B) Marriage
(C) Village
(D) Refugee camp
Answer: (C)

5. As per 2011 census (Final data) the literacy rates in rural and urban areas of the country stands at
(A) 70.3% and 83.1% respectively
(B) 67.8% and 84.1% respectively
(C) 65.3% and 82.6% respectively
(D) 69.2% and 78.9% respectively
Answer: (B)

6. ‘Nirman Bharat Abhiyan’ Yojana is associated with
(A) Development of villages
(B) Community toilets in slum areas
(C) Construction of houses for low income groups
(D) None of the above
Answer: (B)

7. Adult learning process includes:
I. From whole to part
II. From simple to complex
III. From direct to indirect
IV. From invisible to visible
Codes:
(A) I, II, IV are correct
(B) I, II, III are correct
(C) II, III, IV are correct
(D) I, III, IV are correct
Answer: (B)

8. The main objective of “Education for all” is to be
(A) Promote to learning society
(B) Promote to economic development
(C) Promote to health facilities development
(D) Promote to child education
Answer: (A)

9. Main objective of the National Policy on Women Empowerment 2001 was
(A) Women’s progress development and empowerment
(B) Education for women
(C) Economic development of women
(D) Health facilities development for women
Answer: (A)

10. Education technology is
(A) Use of books
(B) Use of material
(C) Use of learning theories
(D) Use of teaching techniques
Answer: (D)





11. Training is treated as
I. Two sided process
II. One sided process
III. Systematic process
IV. Planned process
Choose right code given below:
(A) I, II, IV are correct
(B) II, III, IV are correct
(C) I, II, III are correct
(D) I, III, IV are correct
Answer: (D)

12. Population education deals with
I. Death rate
II. Population situation
III. Quality of life
IV. Economic growth
Choose right code given below:
(A) I, II, IV are correct
(B) I, II, III are correct
(C) II, III, IV are correct
(D) I, III, IV are correct
Answer: (B)

13. Which of the following were included in five technology missions in 1988?
I. Immunization
II. Literacy
III. Energy
IV. Communication
Choose right code given below:
(A) I, II, III are correct
(B) II, III, IV are correct
(C) I, II, IV are correct
(D) I, III, IV are correct
Answer: (C)

14. Which of the following components are essential in any type of communication?
I. A communicator
II. A massage
III. A sentence
IV. A receiver
Choose right code given below:
(A) I, III, IV are correct
(B) I, II, III are correct
(C) II, III, IV are correct
(D) I, II, IV are correct
Answer: (D)

15. The four pillars of ‘Sakshar Bharat’ are
I. Functional Literacy
II. Moral Education
III. Basic Education
IV. Vocational Skill Development
V. Continuing Education Programmes
Choose right code given below:
(A) I, III, IV, V are correct
(B) I, II, III, IV are correct
(C) II, III, IV, V are correct
(D) I, II, IV, V are correct
Answer: (A)

16. Pilot survey is conducted
I. After finishing research
II. In the beginning of a research
III. In the middle of a research
IV. Before conducting of a research
Codes:
(A) I and II are correct
(B) II and III are correct
(C) III and IV are correct
(D) II and IV are correct
Answer: (D)

17. Which of the following are more closer to extension education?
I. Need based education
II. Formal education
III. Flexible education
IV. Multidimensional education
V. School education
Codes:
(A) I, III & IV are correct
(B) I, IV & V are correct
(C) II, III & V are correct
(D) V, I & II are correct
Answer: (A)

18. Quality education means
I. Improvement of education system
II. Improvement of teacher students relationship
III. Improvement of transport facility to all
IV. Improvement of teaching technology
Code:
(A) I, III & IV are correct
(B) I, II & IV are correct
(C) II, I & III are correct
(D) I, II & III are correct
Answer: (B)

19. Skills of a leader include
I. Humanistic skills
II. Conceptual skills
III. Employment skills
IV. Efficiency skills
Codes:
(A) I and III are correct
(B) I and II are correct
(C) III and IV are correct
(D) II and III are correct
Answer: (B)

20. Characteristics of adult learner include
I. Remediation attitude
II. Motivation attitude
III. Experience attitude
IV. Indolence attitude
Codes:
(A) I and II are correct
(B) II and IV are correct
(C) III and IV are correct
(D) I and IV are correct
Answer: (A)






21. Assertion (A): Formative evaluation is important for monitoring of adult education.
Reason (R): Adult teaching techniques are more important for adult education programme.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A).
(C) (A) is wrong, but (R) is correct.
(D) (R) is wrong, but (A) is correct.
Answer: (B)

22. Assertion (A): The development of higher education in India is a responsibility of central govt.
Reason (R): The higher education system of India is supported by each & every state government too.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A).
(C) Both (A) and (R) are wrong.
(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is a correct explanation of (A).
Answer: (D)

23. Assertion (A): Computer application in adult education, is important for research and evaluation.
Reason (R): Information technology is helpful for adult learning.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are wrong.
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is a correct explanation of (A).
(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A).
Answer: (C)

24. Assertion (A): Motivation implies any emotion or desire which so conditions one’s will that individual is propelled in to action.
Reason (R): Motivation means a process, by which peoples start to move to achieve goals.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is not correct explanation of (A).
(D) Both (A) and (R) are correct, and (R) is correct explanation of (A).
Answer: (D)

25. Assertion (A): India is a developing nation with poor people.
Reason (R): People of India are still under poverty.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is wrong.
(B) (R) is correct, but (A) is wrong.
(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A).
(D) Both (A) and (R) are correct, and (R) is correct explanation of (A).
Answer: (D)

26. Assertion (A): Extension activities give an exposure to the university students and teachers.
Reason (R): Extension is the ‘Third important dimension of higher education’.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is false.
(B) (A) is false and (R) is correct.
(C) (A) and (R) are false.
(D) (A) and (R) are correct.
Answer: (D)

27. Assertion (A): Adults learns from simple to complex.
Reason (R): Adult learning is a rapid-process.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is false.www.netugc.in
(B) (A) is false and (R) is correct.
(C) (A) and (R) are correct.
(D) (A) and (R) are false.
Answer: (A)

28. Assertion (A): Education helps in developing human resource in a country.
Reason (R): Literacy is the first step in educational process.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is false.
(B) (A) is false and (R) is correct.
(C) (A) and (R) are correct.
(D) (A) and (R) are false.
Answer: (C)

29. Assertion (A): Trained man power is the biggest asset to an organisation.
Reason (R): Training is a systematic process to improve the acquired abilities of the workers.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is false.
(B) (A) is false and (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(D) Both (A) and (R) are correct, and (R) is not the correct explanation of (A).
Answer: (C)

30. Assertion (A): Adoption of innovation is a mental process.
Reason (R): Adoption rate of innovation is higher in communities favourable to change.
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is false.
(B) (A) is false and (R) is correct.
(C) (A) and (R) are correct.
(D) (A) and (R) are false.
Answer: (C)






31. Arrange the following in correct order of their implementation.
(i) MNP
(ii) Community Development
(iii) IRDP
(iv) Total literacy campaign
Codes:
(A) (ii), (iii), (i), (iv)
(B) (i), (ii), (iv), (iii)
(C) (iv), (ii), (i), (iii)
(D) (iii), (iv), (ii), (i)
Answer: (A)

32. Arrange the following programmes in order of their implementation.
(i) Saakshar Bharat
(ii) CEC
(iii) PLC
(iv) TLC
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (ii), (i), (iii), (iv)
(C) (iii), (ii), (i), (iv)
(D) (iv), (iii), (ii), (i)
Answer: (D)

33. Arrange the following in order they appeared:
(i) Non formal education
(ii) Extension education
(iii) Continuing education
(iv) Social education
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (iv), (i), (iii), (ii)
(C) (iii), (ii), (iv), (i)
(D) (ii), (iii), (i), (iv)
Answer: (B)

34. Arrange the following stages of communication in order of the best sequence:
(i) Receiver
(ii) Source
(iii) Coding
(iv) Decoding
Codes:
(A) (i), (ii), (iv), (iii)
(B) (iii), (i), (ii), (iv)
(C) (ii), (i), (iii), (iv)
(D) (iv), (iii), (ii), (i)
Answer: (C)

35. Arrange the following as they appeared in ascending order by using the code given below:
(i) Open Schooling
(ii) Adult literacy centre
(iii) Continuing education centre
(iv) Post literacy centre
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (ii), (i), (iii), (iv)
(C) (ii), (iv), (iii), (i)
(D) (iv), (iii), (ii), (i)
Answer: (C)

36. Arrange the following programme implemented in order by using the code given below:
(i) FFLP
(ii) MPFL
(iii) NAEP
(iv) NLM
Codes:
(A) (ii), (i), (iii), (iv)
(B) (iii), (ii), (i), (iv)
(C) (i), (ii), (iii), (iv)
(D) (iv), (iii), (i), (ii)
Answer: (B)

37. Arrange the following media in order in which they are popularly used in adult education. Use the codes given below:
(i) Radio
(ii) Folk arts, Kalajatha
(iii) Print media
(iv) Television
Codes:
(A) (iv), (ii), (iii), (i)
(B) (ii), (i), (iii), (iv)
(C) (i), (ii), (iii), (iv)
(D) (iii), (ii), (i), (iv)
Answer: (B)

38. Put the correct sequence of Hierarchical theory of needs:
(i) Social needs
(ii) Self actualization
(iii) Physiological needs
(iv) Basic need
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (ii), (iv), (i), (iii)
(C) (iv), (i), (ii), (iii)
(D) (iv), (iii), (i), (ii)
Answer: (D)

39. Choose the correct sequence of growth of educational and communication technologies.
(i) Visual
(ii) Audio-visual
(iii) Interactive
(iv) Audio
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (ii), (iii), (iv), (i)
(C) (iv), (ii), (i), (iii)
(D) (iii), (iv), (i), (ii)
Answer: (C)

40. Arrange the following management steps in order by using the code given below:
(i) Implementation
(ii) Planning
(iii) Evaluation
(iv) Monitoring
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (ii), (i), (iv), (iii)
(C) (iii), (ii), (i), (iv)
(D) (i), (iii), (iv), (ii)
Answer: (B)






41. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:
List-I                                                               List-II
(I) Reading, Writing and Arithmetic              (1) CE
(II) Extension Education                                (2) 3R
(III) Continuing Education                             (3) 3H
(IV) Head, Hand and Heart                           (4) EE
Codes:
       (I) (II) (III) (IV)
(A) (2) (4) (1) (3)
(B) (4) (2) (3) (1)
(C) (1) (2) (3) (4)
(D) (1) (3) (2) (4)
Answer: (A)

42. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:
List-I                                                                           List-II
(I) Population education                                             (1) UTA
(II) National Service Scheme                                      (2) PERC
(III) Adult Education                                                 (3) DPEP
(IV) Primary Education                                              (4) NAEP
Codes:
       (I) (II) (III) (IV)
(A) (1) (2) (3) (4)
(B) (2) (1) (4) (3)
(C) (2) (1) (3) (4)
(D) (3) (2) (1) (4)
Answer: (B)

43. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:
List-I                                                               List-II
(I) NLM                                                          (1) Follow up programme
(II) NAEP                                                       (2) Life long education
(III) PLP                                                         (3) Center based approach
(IV) CEP                                                         (4) Total literacy compaign
Codes:
       (I) (II) (III) (IV)
(A) (1) (2) (3) (4)
(B) (4) (3) (2) (1)
(C) (3) (4) (1) (2)
(D) (4) (3) (1) (2)
Answer: (D)

44. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:
List-I                                                               List-II
(I) National Youth Day                                  (1) 3 October
(II) National Science Day                               (2) 8 September
(III) World Nature Day                                  (3) 12 January
(IV) International Literacy Day                      (4) 28 February
Codes:
       (I) (II) (III) (IV)
(A) (4) (3) (1) (2)
(B) (3) (4) (1) (2)
(C) (1) (2) (3) (4)
(D) (2) (1) (3) (4)
Answer: (B)

45. Match the following List-I with List-II by using the codes given below:
List-I                                                               List-II
(I) Case study                                                             (1) Innovation
(II) Flash card                                                             (2) Teaching technique
(III) Perceiving a new idea                             (3) Method
(IV) Way of presentation                                (4) Teaching aid
Codes:
       (I) (II) (III) (IV)
(A) (3) (4) (1) (2)
(B) (1) (3) (2) (4)www.netugc.in
(C) (1) (4) (3) (2)
(D) (1) (2) (3) (4)

Read the passage given below and answer the questions that followed based on your understanding of the passage. (Question No. 46 to 50)
In India alcoholism is the curse of the poor strata of society. While it shatters their health it further aggravates their poverty so much so that their wives and children do not get even the bare necessities of life. Alcoholism also leads to violence, marital conflict, family disorganizations and increase in mental tensions and diseases. In the west, on the other hand, alcoholism has not much relationship with poverty. Drinks are very much a part of their life and alcoholism is the result of excess of resources. While it does affect the physical and mental health of the person concerned it does not create so much concerned it does not create so much hardship for wife and children as in the case of India.
India is a poor country. Most of the people are even below subsistence level. Nutrition is not sufficient even for the middle class people. Hence alcoholism creates to much hardship. It is therefore, absolutely necessary that the sale of wines and intoxicants should be limited to cardholders and not to everyone. Mass awareness against alcoholism should also be created at various level by government and non-government organisations to root it out.
Answer: (A)

46. The author of the paragraph is presenting
(A) A very coherent argument
(B) A very disorganized argument
(C) A very clear argument
(D) An unwarranted argument
Answer: (C)

47. The author feels that alcoholism leads to
(A) Aggravates their poverty
(B) Spoils their wives and children
(C) Violence and family disintegration
(D) All the above
Answer: (D)

48. The writer focused and stressed the evils of alcoholism in the west.
(A) Drinks are very much part of their life.
(B) Alcoholism is the result of excess of resources.
(C) Does not affect the physical and mental health.
(D) None of the above
Answer: (D)

49. The writer is trying to explain that alcoholism in the west does not have direct relationship with
(A) Poverty
(B) Mental health
(C) Nutrition
(D) All the above
Answer: (D)

50. The author suggest to curb the bad practices of alcoholism in India.
(A) To provide alcohol only for card holders
(B) To rich people
(C) To Government servant
(D) To Non-government employees
Answer: (A)