2013 December UGC NET Examination in Home Science, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. Maillard reaction takes place in the following cooking procedure:
(A) Prolonged cooking of milk with sugar
(B) Prolonged cooking of milk with salt
(C) Prolonged cooking of milk with vegetables
(D) Prolonged cooking of milk with cereal
Answer: (A)

2. β-carotene in the body changes into Retinol in
(A) Liver
(B) Pancreas
(C) Gall Bladder
(D) Intestine
Answer: (A)

3. Total parenteral nutrition involves
(A) Use of the large central vein to deliver life sustaining nourishment
(B) Use of peripheral veins to deliver nourishment
(C) Ingestion of food through the oral route
(D) Use of a tube to deliver full fluid or commercial formulae
Answer: (A)

4. Which of the following is not a theory of clothing?
(A) Modesty
(B) Individuality
(C) Protection
(D) Adornment
Answer: (B)

5. Which of the following is not a plain weave fabric?
(A) Percale
(B) Calico
(C) Drill
(D) Chintz
Answer: (C)

6. The most durable, long lasting and low maintenance metal used commonly for construction of household equipment is
(A) Aluminium
(B) Iron
(C) Stainless steel
(D) Copper
Answer: (C)

7. “The Protection of Children fromSexual Offences Act” was enacted in
(A) 1986
(B) 1956
(C) 2013
(D) 2012
Answer: (D)

8. Marionettes are also called
(A) String puppets
(B) Rod puppets
(C) Shadow puppets
(D) Finger puppets
Answer: (A)

9. Advertising is based on the following function of communication:
(A) Instruction
(B) Information
(C) Influence
(D) Integration
Answer: (C)

10. An experimenter conducts an experiment using a control group containing 8 subjects and an experimental group containing 8 subjects. How many degrees of freedom are there in this experimental design if the groups were matched?
(A) 7
(B) 8
(C) 14
(D) 15
Answer: (A)






11. Following properties of egg are used in food preparation:
I. Emulsification
II. Coagulation
III. Tenderisation
IV. Leavening
Codes:
(A) I, II & III
(B) II, III & IV
(C) I, II & IV
(D) All of these
Answer: (C)

12. Following nutrients play role in synthesis of haemoglobin:
I. Vitamin C
II. Iron
III. Vitamin B12
IV. Protein
Codes:
(A) II and III are correct.
(B) I and IV are correct.
(C) I, II and III are correct.
(D) All of the above are correct.
Answer: ()

13. Tools of management used at the top management level are
I. Staff duty lists
II. Menus
III. Plans for sales
IV. Expansion
V. Leadership
VI. Time and work schedules
Codes:
(A) I, III, VI
(B) II, IV, V
(C) III, IV, V
(D) I, V, VI
Answer: (C)

14. Which of the following are textile repeat units?
I. Shape
II. Half drop
III. Balance
IV. All over
V. Brick
Codes:
(A) I, IV and V are correct.
(B) II, IV and V are correct.
(C) III, IV and V are correct.
(D) II, III and V are correct.
Answer: (B)

15. Which of the following yarns are novelty yarns?www.netugc.in
I. Retine
II. Slub
III. Cable
IV. Boncle
V. Cord
Codes:
(A) I, II and V are correct.
(B) II, IV and V are correct.
(C) I, II and IV are correct.
(D) II, III and IV are correct.
Answer: (C)

16. Which of the following cladding materials improve the efficiency of a base metal of a vessel with poor conductivity which is used for surface cooking?
I. Cooper
II. Vanadium
III. Aluminium
IV. Stainless steel
V. Brass
Codes:
(A) I, III, IV
(B) I, III, V
(C) I, II, III
(D) I, IV, V
Answer: (B)

17. Gardner’s Multiple Intelligences include
(a) Linguistic
(b) Musical
(c) Dramatic
(d) Interpersonal
Codes:
(A) (b), (c), (d)
(B) (a), (b), (d)
(C) (a), (b), (c)
(D) (a), (c), (d)
Answer: (D)

18. Result Demonstration is undertaken when
I. The process is very long.
II. The outputs are to be compared
III. The process is very short
IV. The relative advantage of a method is to be shown
Codes:
(A) I, II and III are correct.
(B) I, II and IV are correct.
(C) I and II are correct.
(D) I and III are correct.
Answer: (B)

19. Outdoor Publicity Media include
I. Posters
II. Flip Charts
III. Banners
IV. Flash cards
Codes:
(A) I and II are correct.
(B) II and III are correct.
(C) III and IV are correct.
(D) I and III are correct.
Answer: (D)

20. Following are non-parametric tests:
(a) Kruskal-Wallis Test
(b) ANOVA
(c) Pearson’s r
(d) Sign Test
(e) Man-Whitney Test
Codes:
(A) (c), (d), (e)
(B) (a), (c), (e)
(C) (a), (b), (c)
(D) (a), (e), (d)
Answer: (D)






21. Assertion (A): Gums are used to replace fat partially in meat hamburger to reduce the fat calories.
Reason (R): Gums are not fat substitutes, but their hydrophyllic properties allow them to hold water and keep food moist and soft.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true & (R) is the correct explanation of (A).
(B) (A) is correct, but (R) is not correct.
(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(D) Both (A) & (R) are not correct.
Answer: (A)

22. Assertion (A): Excess of iodine ingestion can be harmful.
Reason (R): Excess iodine inhibits the synthesis of thyroid hormone.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

23. Assertion (A): Hepatic encephalopathy is a condition characterized by degenerative changes in the brain and neurological symptoms.
Reason (R): The failing liver cannot inactivate, detoxify or metabolize certain substances.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is thecorrect explanation.
Answer: (A)

24. Assertion (A): A dart can be shifted from one place to another without changing the fit of the garment.
Reason (R): In shifting of darts, angle of the darts remain same.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) Both (A) and (R) are incorrect.
(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.
Answer: (A)

25. Assertion (A): Silk is as resilient as wool.
Reason (R): Silk fibre also contains cystine linkages.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) Both (A) and (R) are incorrect.
(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.
Answer: (B)

26. Assertion (A): Painting walls and ceiling with light colour, matt finish paint will reduce the size of the room.
Reason (R): The matt finish even though the colour is light will absorbs the light by creating illusion of advancing effect.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both(A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

27. Assertion (A): Freud’s Oedipus conflict for boys and Electra conflict for girls takes place during adolescence.
Reason (R): Id impulses transfer to the genitals and the child finds pleasure in genital stimulation during this stage.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) (R) is correct and (A) is wrong.
(C) (A) is correct and (R) is wrong.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.
Answer: (D)

28. Assertion (A): Literacy is indispensable for National Development.
Reason (R): India cannot make rapid progress unless ignorance is wiped out.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (C)

29. Assertion (A): Social scientists use indigenous channels of communication.
Reason (R): The indigenous channels of communication are formal in nature.
Codes:
(A) Both(A) and (R) are true.
(B) Both(A) and (R) are false.
(C) (A) is true (R) is false.
(D) (A) is false (R) is true.
Answer: (C)

30. Assertion (A): A random sample is a systematic form of sample selection that is representative of a population.www.netugc.in
Reason(R): Hypothesis testing is always about a population and not about a sample in inferential statistics.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both(A) and (R) are false.
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)






31. Arrange the following steps in Jelly preparation in the correct sequence:
(a) Test the extract for pectin content.
(b) Pour hot into sterilized jar.
(c) Boil the fruit with citric acid and water until tender.
(d) Wash and slice the fruit.
(e) Add sugar to extract & boil vigorously without stirring.
(f) Strain the contents through muslin cloth to get clear extract.
(g) Perform sheet test for readiness.
Codes:
(A) (d), (c), (a), (g), (f), (e), (b)
(B) (c), (d), (f), (g), (a), (e), (b)
(C) (d), (e), (f), (c), (a), (g), (b)
(D) (d), (c), (f), (a), (e), (g), (b)
Answer: (D)

32. Arrange the following vegetables in decreasing order of β-carotene:
(i) Pumpkin
(ii) Carrot
(iii) Beet
(iv) Green leafy vegetables
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (ii), (iii), (iv), (i)
(C) (iii), (i), (ii), (iv)
(D) (iv), (ii), (i), (iii)
Answer: (D)

33. Give the correct sequence of steps in standardizing a recipe
I. Test the recipe
II. Evaluate yield, number and size of portions
III. Evaluate for acceptability
IV. Analyse proportion of ingredients
V. Determine problems with preparation
Codes:
(A) I, III, II, V, IV
(B) IV, V, I, II, III
(C) I, IV, III, II, V
(D) IV, I, II, V, III
Answer: (D)

34. Give the correct sequence in the merchandizing of apparels:
I. Fabric sourcing
II. Production execution and tracking
III. Costing and negotiations
IV. Preparing lab dippings, printing etc.
V. Developing sample
Codes:
(A) III, I, IV, V, II
(B) III, I, IV, II, V
(C) I, II, III, IV, V
(D) I, IV, III, II, V
Answer: (A)

35. Give the correct sequence in the manufacturing of viscose rayon
I. Steeping process
II. Churning process
III. Conditioning of wood pulp
IV. Ageing process
Codes:
(A) II, III, IV, I
(B) III, I, IV, II
(C) IV, III, II, I
(D) I, III, II, IV
Answer: (B)

36. Arrange in correct sequence the stage of an interior design process:
I. Bubble diagram
II. Schematic diagram
III. Detailed drawing
IV. Construction administration
V. Execution
Codes:
(A) II, III, I, V, IV
(B) II, I, III, V, IV
(C) I, V, III, II, IV
(D) I, II, III, V, IV
Answer: (D)

37. Organize the stages in the correct sequence:
(a) Generativity vs Stagnation
(b) Intimacy vs. Isolation
(c) Industry vs. Inferiority diffusions
(d) Identity vs. Identity confusion
(e) Ego integrity vs. Despair
Codes:
(A) (c), (a), (b), (d), (e)
(B) (c), (d), (b), (a), (e)
(C) (c), (b), (d), (a), (e)
(D) (a), (d), (b), (e), (c)
Answer: (B)

38. The steps followed in training for development are in the following sequential order:
(a) Evaluation
(b) Implementation
(c) Programme Development
(d) Follow up
(e) Need Assessment
Codes:
(A) (e), (c), (b), (d), (a)
(B) (e), (c), (b), (a), (d)
(C) (e), (c), (a), (b), (d)
(D) (e), (b), (d), (a), (c)
Answer: (B)

39. Arrange the following models of communication in descending order of their inception:
(a) Berl’s Model of Communication
(b) Schromm’s Model of communication
(c) Lasswell’s Model of Communication
(d) Shannon-Weaver Model of Communication
Codes:
(A) (d), (a), (b), (c)
(B) (a), (d), (b), (c)
(C) (b), (a), (d), (c)
(D) (b), (c), (d), (a)
Answer: (C)

40. Arrange the steps involved in construction of a frequency polygon in the correct sequence:
(a) Place a dot above the mid-point of each class interval at a height equal to the frequency.
(b) Connect the dots with the straight line.
(c) Construct a frequency distribution in table form.
(d) Decide a suitable scale for the axes.
(e) Label the class interval midpoints along horizontal axis.
Codes:
(A) (d), (c), (e), (a), (b)
(B) (c), (d), (e), (a), (b)
(C) (d), (a), (c), (b), (e)
(D) (c), (a), (d), (e), (b)
Answer: (B)






41. Match the foods given in List – I with pigments given in List – II:
List – I            List – II
a. Meat            i. Xanthophyll
b. Tomato        ii. Anthoxanthin
c. Brinjal          iii. Chlorophyll
d. Turnip         iv. Myoglobin
e. Corn            v. Anthocyanin
vi. Lycopene
Codes:
a          b          c          d          e
(A)       iv         iii         v          vi         i
(B)       ii          i           v          vi         iii
(C)       iv         vi         v          ii         i
(D)       v          vi         iv         iii        i
Answer: (C)

42. Match the retinol requirement (μg/day) given in List – II with age group given in List – I:
List – I                        List – II
a. School child            i. 600
b. Pregnant woman     ii. 950
c. Lactating woman    iii. 400
d. Adolescent Boy      iv. 800
v. 350
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       iii         iv         ii          i
(C)       ii          iii         iv         v
(D)       iv         v          ii          iii
Answer: (B)

43. Match the following processing methods in List – I with foods involved in List – II:
List – I                        List – II
a. Germination            i. Oils, Butter,Flours
b. Fermentation           ii. Dehydrated foods
c. Fortification            iii. Pulses, grains
d. Preservation            iv. Doughs&batters
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         i           iii         ii
(B)       iii         ii          i           iv
(C)       ii          iii         i           iv
(D)       iii         iv         i           ii
Answer: (D)

2013 December UGC NET in Home Science, Paper II, Question 44
















Answer: (C)


45. Match the instrument given in List – I with the property tested given in List – II:
List – I                                    List – II
a. Pick glass                             i. Colour shade of fabric
b. Beesley balance                   ii. Thread count
c. Densimeter                          iii. Direct yarn count
d. Spectrophotometer                         iv. Fabric construction
v. Tensile stiffness
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         v
(B)       ii          iv         iii         i
(C)       ii          iii         iv         i
(D)       iii         v          i           iv
Answer: (C)

46. Match the following resources:www.netugc.in
List – I                                    List – II
a. Individual resource                         i. House
b. Family resource                   ii. Museum
c. Community resource           iii. Forest
d. Environmental resources     iv. Energy
v. Money
vi. Competency
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         ii          iii         vi
(B)       iv         i           ii          iii
(C)       iv         v          ii          iii
(D)       v          i           iii         iv
Answer: (D)

47. Match the list of methods of child study in List – I with most appropriate groups in List – II:
List – I                                    List – II
a. Questionnaire                      i. Infants
b. Observations                       ii. Large samples of literate adults
c. Interviews                           iii. Adolescents with psychological problems
d. Psychometric tests              iv. In-depth data from rural women
v. Measurement of home environment
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         i           iii         ii
(B)       v          iii         i           ii
(C)       ii          i           iv         iii
(D)       ii          iv         i           v
Answer: (C)

48. Match the following PRA methods from List – I with their salient features from List – II:
List – I                                                List – II
a. Transact walk                                  i. Agriculture related decisions
b. Seasonal diagramming                    ii. Identifying geographic features
c. Ranking and scoring                       iii. Seeking opinions
d. Focussed Group Discussion           iv. Promoting creativity
v. Expression of preferences
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          i           v          iii
(B)       iii         v          i           ii
(C)       iv         v          i           ii
(D)       ii          i           v          iv
Answer: (A)

49. Match the following methods of training form List – I with their major objective mentioned in the List – II:
List – I                        List – II
a. Role Play                 i. Stimulating creative ideas
b. Case Study              ii. Problem solving
c. Discussion               iii. Motivation
d. Demonstration        iv. Self-directed learning
v. Skill development
Codes:
a          b          c          d
(A)       v          i           ii          iv
(B)       iv         ii          i           v
(C)       iv         ii          i           iii
(D)       i           ii          iii         v
Answer: (B)

50. Match the items in List – I with items in List – II:
List – I            List – II
a. μ ± 2σ          i. 99.7%
b. μ ± 3σ         ii. 66%
c. μ ± 1σ          iii. p = 0.045
d. α < 0.05       iv. 95%
e. α < 0.01       v. p = .002
vi. 99%
vii. 68%
viii. p = 0.055
Codes:
a          b          c          d          e
(A)       iv         i           vii        iii         v
(B)       iv         i           ii          viii       v
(C)       vi         i           ii          iii         viii
(D)       iv         vi         vii        viii       v
Answer: (A)