2013 December UGC NET Examination in Home Science, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. The frequency with which a job position falls vacant in an organization is referred to as
(A) Employee turnover
(B) Absenteeism
(C) Induction
(D) Reinforcement
Answer: (A)

2. The fortificant used in iodized salt is
(A) Sodium iodide
(B) Potassium iodate
(C) Sodium iodate
(D) Potassium iodide
Answer: (B)

3. Serum Vitamin D level ______ are indicative of sub-clinical Vitamin D deficiency.
(A) < 20 ng/dl
(B) < 10 ng/dl
(C) < 30 ng/dl
(D) < 5 ng/dl
Answer: (A)

4. Following is not a method of nutritional assessment using Biochemical Method:
(A) Urinary iodine
(B) Haemoglobin estimation
(C) Serum retinol
(D) Blood Pressure
Answer: (D)

5. In the study of language the terms surface structure and deep structure can be associated with
(A) Albert Bandura
(B) Noam Chomsky
(C) Jane Elliot
(D) B.F. Skinner
Answer: (B)

6. The overall female literacy according to Census 2011 is
(A) 54.6%
(B) 10.8%
(C) 65.5%
(D) 38.2%
Answer: (C)

7. Which of the following is not a hand printing technique?
(A) Duplex
(B) Screen
(C) Block
(D) Stencil
Answer: (A)

8. Which of the following garment finishers is used for finishing number of garments together?
(A) Form press
(B) Tunnel
(C) Buck Press
(D) Die Press
Answer: (B)

9. Electromyography is a method used for measuring
(A) Muscle fatigue
(B) Electric phenomenon occurring in the muscle
(C) Electric phenomenon occurring in the bones
(D) Efficiency of tissues
Answer: (B)

10. The Act which governs Consumer Disputes Redressal Forum is
(A) The Bureau of Indian Standards Act
(B) The Consumer Protection Act
(C) The Trade merchandise Mark Act
(D) Restrictive Trade Practices Act
Answer: (B)






11. ‘Diffusion of Innovation’ Theory was proposed by
(A) Evrett Rogers
(B) Aristotle
(C) Wilbur Schramm
(D) Shannon and Weaver
Answer: (A)

12. International Literacy Day is celebrated on
(A) 8th September
(B) 8th October
(C) 8th November
(D) 8th August
Answer: (A)

13. Operating expenses in any food service organization include
I. Labour
II. Depreciation
III. Replacement and maintenance
IV. Rent
V. Food
Codes:
(A) II, III, IV
(B) I, II, IV
(C) II, IV, V
(D) I, III, V
Answer: (A)

14. Following food components have antioxidant effects:
I. Sesame lignans
II. Phenols
III. Carotenoid
IV. Vitamin E
V. Vitamin D
VI. Vitamin C
Codes:
(A) III, V, II, VI
(B) V, I, II, III
(C) II, III, IV, VI
(D) I, II, III, V
Answer: (C)

15. The following are the tests for measuring pectin concentration:
I. Alcohol Test
II. Boiling point test
III. Jelmeter Test
IV. Sheet test
Codes:
(A) I & II
(B) II & IV
(C) I & III
(D) All of these
Answer: (B)

16. Important functions of calcium are
I. Formation of bone
II. Neuromuscular excitation
III. Blood coagulation
IV. Membrane permeability
V. maintain osmotic equilibrium
Codes:
(A) I and IV
(B) I, II, III & IV
(C) I, II, III & V
(D) I, III, IV & V
Answer: (B)

17. Fruits such as mangoes, papaya, peaches and apricots are rich source of
I. Antioxidants
II. Carbohydrates
III. Soluble fibre
IV. Protein
Codes:
(A) I, II, IV
(B) I, II, III
(C) II, III, IV
(D) None of these
Answer: (B)

18. Mid-Day Meal (MDM) Programme for school children between 6 – 11 years of age involves the following:
I. Monitors growth of the children
II. Provide 450 kCals and 8 – 12 g protein/day
III. Provide hot cooked meals
IV. Provide timely immunization
V. Improve school attendance
Codes:
(A) II, III & IV
(B) II, III & V
(C) I, II & V
(D) II, IV & V
Answer: (B)

19. Common symptoms of Alzheimer’s disease are
(a) Disorientation
(b) Joint pain
(c) Anxiety and anger
(d) Upper respiratory infections
(e) Memory loss
Codes:
(A) (d), (a) and (e)
(B) (b), (d) and (a)
(C) (c), (b) and (e)
(D) (a), (c) and (e)
Answer: (D)

20. Egocentrism leads to a variety of illogical features of thought in preschoolers
(a) Animistic thinking
(b) Irreversibility
(c) Perception bound
(d) Metacognition
Codes:
(A) (a), (b), (c)
(B) (b), (c), (d)
(C) (c), (d), (a)
(D) (d), (a), (b)
Answer: (A)






21. Which are the statutory bodies required to be set up under the Juvenile Justice (Care and Protection) Act 2000?
(a) Councils for Rights
(b) Observation Homes
(c) Juvenile Welfare Boards
(d) Antenatal clinics
(e) Child Welfare Committees
Codes:
(A) (a), (b) and (c)
(B) (b), (d) and (c)
(C) (a), (c) and (e)
(D) (b), (c) and ü (e)
Answer: (D)

22. Oxidizing bleaching agents include:
I. Sodium hypochlorite
II. Hydrogen peroxide
III. Ozone
IV. Sodium bisulphate
Codes:
(A) II, III and IV are correct.
(B) I, II and III are correct.
(C) I, II and IV are correct.
(D) I, III and IV are correct.
Answer: (B)

23. Specifications in a production unit affect the following:
I. Consistency in fit
II. Costs
III. Intrinsic quality
IV. Materials used
Codes:
(A) I & II are correct.
(B) II & III are correct.
(C) III & IV are correct.
(D) All the above are correct.
Answer: (D)

24. Persian carpets are divided into three groups:
I. Obee
II. Farsh/Qali
III. Qalichech
IV. Gelim/Zilu
V. Pagan
Codes:
(A) I, II and III are correct.
(B) II, IV and V are correct.
(C) III, IV and V are correct.
(D) II, III and IV are correct.
Answer: (D)

25. Which of the following methods are used for controlling the use of income?
I. Mental check
II. Evaluation of Expenditure
III. Savings and Investment
IV. Mechanical Check
V. Record Keeping
VI. Budgeting
Codes:
(A) II, III, VI
(B) I, IV, V
(C) III,V, VI
(D) I, IV, V, VI
Answer: (D)

26. Types of traction (important in the development of goal character in activities) include
I. Operation traction
II. Object traction
III. Time traction
IV. Batch traction
V. Process traction
VI. Machine traction
VII. Line traction
Codes:
(A) II, IV, V, VI, VII
(B) II, III, IV, V, VII
(C) I, IV, V, VI, VII
(D) II, III, IV, V, VI
Answer: (C)

27. In the managerial subsystem of systems approach to management, the sources of demands and resources of inputs are:
I. Events in micro-habitat
II. Family goals
III. Feed back
IV. Goods and services of a family
V. Events in macro-habitat
VI. Decisions and Standards
Codes:
(A) I, III, IV, V
(B) II, III, V, VI
(C) I, II, IV, V
(D) I, II, V, VI
Answer: (C)

28. The effects of magic Bullet Theory of Mass Media are
I. Promotion of innovation
II. Popularization of radio and television.
III. Emergence of advertising industry.
IV. Hitler’s monopolization of the mass media.
Codes:
(A) I, II, III and IV are correct.
(B) I, II and III are correct.
(C) II, III and IV are correct.
(D) Only I is correct.
Answer: (C)

29. The impact of Information, Communication, Technologies, and ICTs in practice is evident in
I. Networks in society
II. Digital divide
III. E-commerce
IV. Grapevineswww.netugc.in
Codes:
(A) I, II, III and IV are correct.
(B) I, II and IV are correct.
(C) I, II and III are correct.
(D) II and III are correct.
Answer: (C)

30. The essential features of leaders training include the following:
I. Participatory atmosphere
II. Group interaction
III. Realistic venues
IV. Create work opportunities
Codes:
(A) I, II, III and IV are correct.
(B) II, III, IV are correct.
(C) II, III, I are correct.
(D) Only IV is correct.
Answer: (C)






31. Assertion (A): Antioxidant rich diet can minimize toxicity and maximize potential health benefits.
Reason (R): Diet rich in fruits and vegetables provide Vitamin A, Vitamin C and Vitamin E, etc. at higher than RDA levels.
Codes:
(A) (A) is wrong and (R) is right.
(B) (A) is right, but (R) is wrong.
(C) (A) is right and (R) is the correct explanation.
(D) (A) is right, but (R) is incorrect explanation.
Answer: (C)

32. Assertion (A): Obesity and Heart Disease is a result of excessive energy intake and reduced physical activity.
Reason (R): Sedentary life style and availability of high energy density foods leads to degenerative disease.
Codes:
(A) (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

33. Assertion (A): Bakery products are rich in hydrogenated fat containing transfats.
Reason (R): Excess consumption of foods rich in transfat increases the risk to develop non-communicable diseases.
Codes:
(A) (A) and (R) are correct and (R) is partial explanation of (A).
(B) (A) and (R) are correct and (R) is complete explanation of (A).
(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.
Answer: (B)

34. Assertion (A): In nutrition assessment, biochemical tests are useful in early detection of nutritional deficiency.
Reason (R): Such laboratory tests confirm the sub-clinical form.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is not correct explanation of (A).
(B) (A) is correct, but (R) is partially correct.
(C) (A) is incorrect and (R) is correct.
(D) (A) is correct and (R) is correct explanation.
Answer: (D)

35. Assertion (A): Indians are at increased risk to develop metabolic syndrome X.
Reason (R): Primary indicators of syndrome X are central obesity, abnormal glucose tolerance, and low level of HDL.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are true and(R) is partially true.
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is completely true.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (B)

36. Assertion (A): Between 2 and 6 years the preschoolers improve in a wide variety of skills such as perception, attention and logical thinking.
Reason (R): Myelinization and synaptic pruning of neural fibres together with brain increasing from 70 to 90 percent adult weight leads to dramatic changes in skills.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) (R) is correct and (A) is wrong.
(C) (A) is correct and (R) is wrong.
(D) Both(A) and (R) are wrong.
Answer: (A)

37. Assertion (A): Authoritative parenting styles is a democratic, rational approach
in which children’s rights are respected.
Reason (R): A democratic and rational approach in parenting may lead to children not respecting their parents.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) (R) is correct and (A) is wrong.
(C) (A) is correct and (R) is wrong.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (B)

38. Assertion (A): To uncover cultural meanings of children and adults behaviour human development researchers have borrowed ethnographic methods from the field of anthropology.
Reason (R): It uses participant observation to understand the unique values and social processes of a culture.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are wrong.
(B) (R) is correct and (A) is wrong.
(C) (A) is correct and (R) is wrong.
(D) Both (A) and (R) are correct.
Answer: (D)

39. Assertion (A): Fibres containing high proportion of amorphous regions are markedly prone to crease.
Reason (R): This is because of the absence of intermolecular binding forces.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

40. Assertion (A): Recent developments on finishing focus on reducing consumption of water, energy and chemicals.
Reason (R): They are nonrenewable resources which are used for finishing textiles.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)






41. Assertion (A): Traditional Kantha is a sustainable textile.
Reason (R): It is traditionally made from waste textile material.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both(A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

42. Assertion (A): A source or means, is considered if it is available and recognized only in present context.
Reason (R): A source or means which may not have any utility at present but has a potential for use in future could not be considered as a resource.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is wrong and (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (D)

43. Assertion (A): Static work results due to static muscle contraction required to hold the body or any segment of it in a fixed position without contributing to work performance.
Reason (R): Occlusion of blood vessels during muscular activity could be a serious detriment to blood flow in the muscles resulting in pain and muscle weakness.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is wrong and (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

44. Assertion (A): Non-formal educational interventions are important for developing societies.
Reason (R): Non-formal education is more flexible in terms of time and age.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is true, but (R) is not the reason.
(C) (A) is true and (R) is the reason.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

45. Assertion (A): Diffusion of Innovation is the adoption of technical and social innovations.
Reason (R): Rogers presented the communication strategy for development.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the reason for it.
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the right reason for it.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (B)

46. Arrange the steps used in planning of meals by using food exchange list:
(a) Use the food exchanges for planning menu.
(b) Distribute the above food exchanges between meals.
(c) Estimate the amount of different food exchanges that provide required energy and protein (Food Exchange Plan).
(d) Record personal data for determining RDA.
Codes:
(A) (a), (b), (c), (d)
(B) (c), (a), (b), (d)
(C) (d), (b), (c), (a)
(D) (d), (c), (b), (a)
Answer: (D)

47. Arrange fruits in decreasing order as per their fibre content:
(a) Water melon
(b) Banana
(c) Papaya
(d) Apple
(e) Sapota
(f) Guava
Codes:
(A) (d), (f), (e), (a), (b), (c)
(B) (f), (e), (d), (c), (b), (a)
(C) (b), (d), (c), (e), (a), (f)
(D) (b), (d), (a), (f), (c), (e)
Answer: (B)

48. Arrange the following steps in the planning of a new unit in the proper sequence:
I. Organize a planning team
Ii. Prepare a prospectus
III. Design development
IV. Preliminary study
V. Architectural features
VI. Menu analysis
Codes:
(A) I, II, IV, VI, V, III
(B) IV, II, I, VI, V, III
(C) IV, I, VI, III, II, V
(D) III, II, I, IV, VI, V
Answer: (B)

49. Arrange in correct sequence the metabolic changes occurring in uncontrolled diabetic state:
I. Dehydration
II. Glycosuria
III. Peripheral circulatory failure
IV. Loss of water and electrolytes
V. Anuria
VI. Decrease Renal Blood Flow
VII. Coma and Death
Codes:
(A) I, II, III, VI, V, IV, VII
(B) II, IV, I, III, VI, V, VII
(C) II, I, III, IV, VI, V, VII
(D) II, I, IV, III, V, VI, VII
Answer: (B)

50. Arrange the following needs according to Maslow’s Need Hierarchy Theory:
I. Love
II. Self Actualisation
III. Safety
IV. Physiological
V. Esteem
Codes:
(A) IV, I, III, V, II
(B) IV, III, I, V, II
(C) III, IV, II, I, II
(D) II, III, IV, V, I
Answer: (B)

51. Arrange according to cognitive attainment:
(a) Object permanence
(b) Reflexive schemes
(c) Deferred imitation
(d) Centration
(e) Hierarchical classification
Codes:
(A) (c), (b), (a), (d), (e)
(B) (b), (a), (c), (d), (e)
(C) (a), (b), (d), (e), (c)
(D) (b), (a), (d), (c), (e)
Answer: (B)

52. Arrange in accordance with Kohlberg’s stages of Moral Development:
(a) Good boy – Good girl orientation
(b) Punishment and obedience orientation
(c) Instrumental purpose orientation
(d) Social contract orientation
(e) Social order maintaining orientation
(A) (a), (b), (c), (e), (d)
(B) (b), (c), (a), (e), (d)
(C) (b), (a), (e), (d), (c)
(D) (c), (b), (a), (e), (d)
Answer: (B)

53. Give the correct sequence of wet spinning:
(a) Stretching
(b) Washing and chemical treatment
(c) Solidifying filaments in a coagulating bath
(d) Drying
(e) Winding
Codes:
(A) (c), (b), (a), (d), (e)
(B) (b), (c), (a), (e), (d)
(C) (c), (a), (b), (d), (e)
(D) (a), (b), (c), (d), (e)
Answer: (C)

54. What is the sequence in the production of line assembly for trousers?
(a) Production of back of trousers
(b) Production of front of trousers
(c) Pre-preparation of pockets, fly and labels
(d) Assembling of garment parts
Codes:
(A) (c), (a), (b), (d)
(B) (d), (a), (c), (b)
(C) (a), (c), (d), (b)
(D) (b), (d), (c), (a)
Answer: (A)

55. Arrange the following steps of a pathway chart in a sequential order:
I. Draw the plan of the place.
II. Analyse the observation.
III. Insert nails and connects thread
IV. Observe the movement and wind the thread
V. Discuss the suggestions with the worker for repeated task.
VI. Draw suggestion for improvement.
Codes:
(A) I, III, II, IV, V, VI
(B) III, I, IV, II, V, VI
(C) I, IV, II, III, VI
(D) I, III, IV, II, VI, V
Answer: (D)

56. Write the correct sequence of the steps involved in controlling:
I. Establish standards
II. Device suitable measures of performance.
III. Analyse the performance based on standards.
IV. Measure performance against standards.
V. Set right deviations if required.
Codes:
(A) II, I, III, V, IV
(B) II, III, I, IV, V
(C) II, I, IV, V, III
(D) II, IV, V, III, I
Answer: (C)

57. Give in the sequential order the steps to be followed while preparing a budget:
I. Estimating the total expected income
II. Estimating the cost of desired items.
III. Listing the commodities and services needed.
IV. Checking the plan for realism.
V. Balancing expected income and expenditure.
VI. Writing out the plan.
Codes:
(A) I, III, II, V, IV, VI
(B) III, II, I, V, IV, VI
(C) III, I, II, IV, V, VI
(D) I, II, IV, III, VI, V
Answer: (B)

58. Arrange the following in the descending order of hierarchy:
I. Jilla Panchayat
II. Gram Panchayat
III. Block Panchayat
IV. Gram Sabha
Codes:
(A) IV, II, III and I
(B) I, III, II and IV
(C) II, IV, III and I
(D) III, IV, II and I
Answer: (B)

59. The steps followed in process of transfer of information by a person to another person are in the following sequential order:
I. Idealism
II. Transmission
III. Encoding
IV. Decoding
V. Receiving
VI. Action
Codes:
(A) I, II, III, IV, VI and V
(B) I, III, II, V, IV and ü VI
(C) VI, V, IV, III, II and I
(D) I, III, II, V, VI and IV
Answer: (B)

60. The steps in executing the programme of training includes the following sequence:
I. Building a training group
II. Introduction of the participants
III. Reception of trainees
IV. Registration of participants
V. Monitoring of programmes
Codes:
(A) III, IV, II, I and V
(B) III, IV, II, V and I
(C) I, II, III, IV and V
(D) III, I, II, IV and V
Answer: (A)

61. Match the markers in List – I with cut off values in List – II:
List – I                                                                                    List - II
a. Normal Systolic B.P. (mmHg)                                            i. < 80
b. Normal Dystolic B.P. (mmHg)                                           ii. < 120
c. Normal adult BMI (kg/m2)                                                  iii. 200
d. HbAIC (%)                                                                                     iv. 240
e. Fasting blood sugar (mg/de)                                               v. < 7
f. Serum cholesterol level (mg/de)                                          vi. 18.5 to 24.9
vii. < 100 – 120
Codes:
a          b          c          d          e          f
(A)       i           ii          vi         v          vii        iii
(B)       iii         i           v          vii        ii          iv
(C)       ii          i           vi         v          vii        iii
(D)       ii          i           v          vi         iii         iv
Answer: (C)

62. Match the following marks of standardization in List – I with the products in List – II:
List – I                        List – II
a. BIS                          i. Milk products
b. FPO                         ii. Coffee, Tea, Infant foods
c. Agmark                   iii. Meat products
d. MMPO                    iv. Oil, ghee, pulses, and spices
e. MPO                        v. Fruit squashes
Codes:
a          b          c          d          e
(A)       iii         iv         ii          i           v
(B)       ii          v          iv         i           iii
(C)       iv         v          i           ii          iii
(D)       i           iii         ii          iv         v
Answer: (B)

63. Match the disease condition given in List – I with the nutrient to be restricted given in List – II:
List – I                        List – II
a. Celiac                      i. Fibre
b. Typhoid                   ii. Sodium
c. Renal failure            iii. Gluten
d. Atherosclerosis       iv. Fat
e. Liver                        v. Saturated fatty acids
f. Hypertension           vi. MCT
vii. protein
Codes:
a          b          c          d          e          f
(A)       ii          vi         iv         i           v          iii
(B)       iv         vii        i           v          vi         ii
(C)       iii         i           vii        v          iv         ii
(D)       iii         vii        ii          iv         vi         i
Answer: (C)

64. Match Consumption Unit (CU) given in List – II with Age Group given in List – I:
List – I                                                            List – II
Age Group                                          Consumption Union
a. Adolescent (12 – 21 yrs.)                i. 0.8
b. Adult female sedentary worker      ii. 1.2
c. Adult female heavy worker            iii. 1.0
d. Children 7 – 9 yrs.                          iv. 0.7
v. 1.6
Codes:
a          b          c          d
(A)       iii         ii          v          iv
(B)       iii         ii          ii          iv
(C)       iii         i           ii          iv
(D)       ii          iii         iv         v
Answer: (C)

65. Match the micro-organism given in List – I with the food borne disease condition in List – II:
List – I                        List – II
a. Salmonella               i. Dysentery
b. Shigella                   ii. Amoebic dysentery
c. Clostridium                         iii. Tuberculosis
d. Protozoa                  iv. Hepatitis
e. Virus                        v. Enteric fever
vi. Botulism
Codes:
a          b          c          d          e
(A)       ii          v          i           vi         iii
(B)       v          iii         ii          vi         iv
(C)       v          i           vi         ii          iv
(D)       i           v          vi         ii          iii
Answer: (C)

66. Match the laws in List – I with the group they are applicable to in List – II:
List – I                        List – II
a. PWD Act                i. Destitute children
b. CL (P & R) Act      ii. Disabled persons
c. JJ (C & P) Act         iii. Working children
d. PNDT Act              iv. Hindu adoptive parents
e. HAMA                    v. Pregnant women
vi. Minority women
Codes:
a          b          c          d          e
(A)       v          vi         i           iii         ii
(B)       v          ii          i           iii         iv
(C)       ii          iii         i           v          iv
(D)       ii          i           vi         iii         iv
Answer: (C)

67. Match the theorists in List – I with their theories in List – II:
List – I                        List – II
a. Vygotsky                 i. Psychoanalytic
b. Konrad Lorenz        ii. Cognitive development
c. Piaget                      iii. Psychosocial
d. Freud                      iv. Ethology
e. Erikson                    v. Socio-cultural
vi. Social learning
Codes:
a          b          c          d          e
(A)       v          iv         ii          i           iii
(B)       iv         v          ii          i           vi
(C)       iii         iv         ii          i           vi
(D)       i           ii          iii         vi         v
Answer: (A)

68. Match the dyes given in List – I with their properties given in List – II:
List – I                        List – II
a. Acid dyes                i. Water insoluble dispersion
b. Azoic dyes              ii. Applied as reduced leuco compound
c. Sulphur dyes           iii. Applied with a Mordant
d. Vat dyes                 iv. Dye developed within the textile from a chemical reaction
v. Water insoluble dye
vi. Water soluble anionic dye
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         vi
(B)       vi         iv         v          ii
(C)       ii          iii         v          vi
(D)       vi         i           ii          iii
Answer: (B)

69. Match the colour problems given in List – I with their descriptions given in List – II:
List – I                        List – II
a. Frosting                   i. Weak areas in a fabric resulting from chemical damage
b. Tendering                ii. Horizontal off shade band across fabric
c. Barre                        iii. Same colour appears different under different light sources
d. Metamerism            iv. Change of colour due to localized abrasive wear
v. Unintentional shade variation within a piece of fabric
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         ii          v          i
(B)       iv         i           ii          iii
(C)       ii          iii         iv         v
(D)       v          iv         iii         ii
Answer: (B)

70. Match the traditional textile fabrics given in List – I with the descriptions given in List – II:
List – I                                    List – II
a. Chobe                                  i. Patola with cross diagonal design
b. Thirma                                 ii. Phulkari done on white khaddar
c. Ratan Chowk bhat              iii. Red Phulkari with triangular designs in yellow pat
d. Chhabri bhat                       iv. Patola with basket design
v. Patola with human figures
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           v          iv         ii
(B)       iv         i           ii          v
(C)       ii          iv         iii         i
(D)       iii         ii          i           iv
Answer: (D)

71. Match the following family type with their stages of family life cycle:
List – I                                                                        List – II
Family Types                                                   Stages
a. Normal nuclear family                                 i. Expanding stage continue
b. Childless family                                          ii. Beginning, expanding and contracting family
c. Single parent family with adopted child     iii. Expanding and contracting stage
d. Joint family                                                 iv. Beginning stage with expanding stage
e. Extended family                                         v. Beginning stage continue
vi. Contracting stage
Codes:
a          b          c          d          e
(A)       ii          iii         i          v          iv
(B)       ii          v          iii         i           iv
(C)       ii          v          i           iii         iv
(D)       i           iii         ii          v          iv
Answer: (B)

72. Match the following movements with joints muscle or activity involved:
List – I                                                List – II
Movements                             Joints/Muscles / activity
a. Ballistic movement              i. Contraction of flexion and contractors
b. Fixed movement                 ii. Shoulder joint
c. Static contraction                iii. Anti-gravity muscle
d. Flexers and Extensors         iv. Elbow joints
e. Cocontraction                      v. Lifting of an immovable object
vi. Antagonistic muscles
Codes:
a          b          c          d          e
(A)       iv         v          iii         i           ii
(B)       ii          v          i           iv         iii
(C)       ii          iv         v          iii         i
(D)       ii          v          iv         i           iii
Answer: (C)

73. Match the type of audio visual aids given in List – I with the aids given in List – II:www.netugc.in
List – I                                    List – II
a. 2D                                       i. Field visit
b. 3D                                       ii. Poster
c. Projected aid                       iii. Model
d. Non-projected aid               iv. Films
v. Bulletin Board
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          iii         iv         i
(B)       ii          iii         i           iv
(C)       ii          iii         v          iv
(D)       ii          iii         iv         v
Answer: (D)

74. Match the following:
List – I                        List – II
a. Budgeting               i. Gathering and analysis of data
b. Monitoring              ii. Allocation of funds for implementation of project
c. Auditing                  iii. To improve the working of the system
d. Reporting                iv. Formal record of programme
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       ii          i           iii         iv
(C)       iv         iii         ii          i
(D)       i           ii          iv         iii
Answer: (B)

75. Match the following basic functions of communication with their characteristic features:
List – I                        List – II
a. Information                         i. Initiation of communication by superiors
b. Instruction               ii. Adopting oneself to environment
c. Influence                 iii. Changing behaviour in desirable direction
d. Integration              iv. Maintaining societal stability
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          i           iii         iv
(B)       ii          i           iv         iii
(C)       i           ii          iii         iv
(D)       iv         iii         ii          i
Answer: (A)