2013 December UGC NET Examination in Music, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






Part – I: Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instruments – Common to all

1. Match the following:
(i) Prastaar                   (1) Saarana
(ii) Udbhatt                 (2) Situation of Swar Sadharan
(iii) Mandal Prastaar    (3) Technique of making of talas
(iv) Shrutiveena           (4) Ancient Tala
Codes:
       (i) (ii) (iii) (iv)
(A) (3) (2) (4) (1)
(B) (4) (3) (1) (2)
(C) (4) (1) (2) (3)
(D) (3) (4) (2) (1)
Answer: (D)

2. ‘________ Wires were in Vipanchiveena’, said Bharat?
(A) 7
(B) 8
(C) 9
(D) 12
Answer: (C)

3. In which vocal system, Bhasha- Vibhasha are placed?
(A) Geeties
(B) Banies
(C) Prabandh
(D) Dhruwa Geeti
Answer: (A)

4. Mark the correct answer:
(A) Aanandini, Dipani, Bhawni, Medini, Tarawali
(B) Medini, Aanandini, Dipani, Bhawni, Tarawali
(C) Tarawali, Bhawni, Dipani, Aanandini, Medini
(D) Bhawni, Dipani, Aanandini, Tarawali, Medini
Answer: (B)

5. Who is the writer of ‘Shringarhar’?
(A) Maharana Hammir
(B) Maharana Bappa Rawal
(C) Maharana Kumbha
(D) Maharana Raj Singh
Answer: (A)

6. Which one of the following artists is not a Sarod Player?
(A) Ustad Ali Akbar Khan
(B) Ustad Amazad Ali Khan
(C) Ustad Vilayat Khan
(D) Ms. Sharan Rani
Answer: (C)

7. “Kan Gujari” singer is related to which state of India?
(A) Rajasthan
(B) Maharashtra
(C) Andhra Pradesh
(D) Madhya Pradesh
Answer: (A)

8. In which capacity, ‘Pancham’ is transferred from its own place in Madhyam Gram?
(A) From Tivratam
(B) From Utkarsh
(C) From Mridutva
(D) From Apkarsh
Answer: (D)

9. How many swaras are used by Pt. Lochan in his Ragas?
(A) 12
(B) 19
(C) 16
(D) 09
Answer: (A)

10. Principal characteristic of Moorchchhnaa is
(A) Samswartaa
(B) Saptswartaa
(C) Krambaddhtaa
(D) Samwadheentaa
Answer: (A)






11. Whose work is “Meeting by the River”?www.netugc.in
(A) Pt. Ravi Shankar
(B) Ustad Bismillah Khan
(C) Pt. Vishwa Mohan Bhatt
(D) Ustad Amjad Ali Khan
Answer: (C)

12. ‘Ektantri’ Veena was called by which name?
(A) Ghoshak
(B) Vitantri
(C) Ghraasaktaa
(D) Alaabu Veena
Answer: (A)

13. Who has composed ‘Raagkadamb’ musical composition?
(A) Taansen
(B) Gopal Nayak
(C) Baiju
(D) Gangaram
Answer: (B)

2013 December UGC NET in Music, Paper III, Part I, Question 14









Answer: (D)

15. Aamad is a technical terminology of which of the following art?
(A) Vocal
(B) Tabla
(C) Pakhawaj
(D) Dance
Answer: (D)

16. ‘Pramaan Shruti’ is placed on which Shruti?
(A) 14th
(B) 15th
(C) 16th
(D) 17th
Answer: (C)

17. Sitar has evolved from which of the following instruments?
(A) Kachchhapi Veena
(B) Ghoshwati Veena
(C) Ek Tantri Veena
(D) Tri Tantri Veena
Answer: (D)

18. Which one is the instrument without Sarika?
(A) Surbahar
(B) Sitar
(C) Vichitra Veena
(D) Sur Singaar
Answer: (D)

19. Name the percussion instrument attached to the ‘Nathdwara’ tradition
(A) Tabla
(B) Sitar
(C) Pakhawaj
(D) Dholak
Answer: (C)

2013 December UGC NET in Music, Paper III, Part I, Question 20












Answer: (C)






21. The book Captioned ‘Vaidik Index’ is written by
(A) Prof. Lalit Kishore Singh
(B) S.K. Dixit
(C) Mc Donel and Keith
(D) A.K. Kumarswami
Answer: (C)

22. Which one is not mentioned in eight rasas of Bharat?
(A) Adbhut
(B) Shant
(C) Raudra
(D) Shringaar
Answer: (B)

23. Which one is in right form of ‘Praman Shruti’?
(A) 4-3-2-4-4-3-2
(B) 4-3-2-4-2-3-4
(C) 4-3-2-4-3-4-2
(D) 4-4-2-4-3-3-2
Answer: (C)

24. The chapters of ‘Raga Tarangini’ of Lochan is named as
(A) Adhyaya
(B) Tarang
(C) Kandika
(D) Prapathak
Answer: (B)

25. ‘Sadara’ is related with
(A) Dhrupad
(B) Khayal
(C) Thumari
(D) Gazal
Answer: (A)

26. Who was the inventor of Raag ‘Laajwanti’?
(A) Ust. Faiyaz Khan
(B) Ust. Bande Ali Khan
(C) Ust. Amjad Ali Khan
(D) Ust. Allauddin Khan
Answer: (D)

27. Which raga is composed with Komal Nishad in Shudh Nath?
(A) Todi
(B) Multani
(C) Chhayanat
(D) Gurjari Todi
Answer: (C)

28. Who was the inventor of Gramophone?
(A) Thomas Alwa Edison
(B) Albert Einstein
(C) Walter Menn
(D) Mc Minal
Answer: (A)

29. ‘Budhva Mangal’ music programme is related to which city?
(A) Kanpur
(B) Allahabad
(C) Delhi
(D) Varanasi
Answer: (D)

30. Gharana of Abdul Karim Khan
(A) Agra
(B) Kirana
(C) Patiyala
(D) Gwalior
Answer: (B)






31. Which artist has established Maihar Band?
(A) Ustad Allauddin Khan
(B) Pt. Nikhil Banerjee
(C) Ustad Vilayat Khan
(D) Ustad Abdul Haleem Zafer Khan
Answer: (A)

32. The Gharana of Pt. Ajay Chakravarty
(A) Gwalior
(B) Kirana
(C) Agra
(D) Patiyala
Answer: (D)

33. How many Banis are in Dhrupad?
(A) 6
(B) 7
(C) 4
(D) 5
Answer: (C)

34. Which Raagas are mixed in Raag Jog?
(A) Bhairav + Malkauns + Kafi
(B) Jogiya + Bhairav + Gunkri
(C) Bhairav + Kafi + Raageshri
(D) Baageshri + Rageshri + Malkauns
Answer: (B)

35. To which rag the following combination of notes:
“Sa Ni dha Ni Ga Re, Sa Re, Ga, Ma, Pa” belongs to?
(A) Neelambari
(B) Bhairav
(C) Jog
(D) Miya-Malhar
Answer: (A)

36. The famous Nawagrahakritis have been composed by
(A) Swati Thirunal
(B) Tyagaraja
(C) Dikshitar
(D) M.S. Subhalaxmi
Answer: (C)

37. The 72 melakarta scheme has chakraswww.netugc.in
(A) 10
(B) 12
(C) 8
(D) 14
Answer: (B)

38. Assertion (A): Sahitya is of secondary importance in Absolute music.
Reason (R): Sacred music belongs to the sphere of Absolute music.
Codes:
(A) (A) is true (R) is false.
(B) Both (A) & (R) are true.
(C) (R) is true (A) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

39. Buta Sankhya is found in
(A) Shadangas
(B) 35 Tala schemes
(C) Shodashangas
(D) 72 Melakarta schemes
Answer: (D)

40. A raga in Hindustani Music similar to Karnatic Raga Subha Pantuvarali
(A) Bhairav
(B) Todi
(C) Bhairavi
(D) Khamaj
Answer: (B)






41. According to Tagore, which instrument is not appropriate for accompaniment with Rabindra Sangeet?
(A) Violin
(B) Tabla
(C) Esraj
(D) Harmonium
Answer: (D)

42. Rabindranath used three types of rhythmic pattern to compose his songs such as Akshar Britta, Swar Britta and ________
(A) Tala Britta
(B) Laya Britta
(C) Matra Britta
(D) Chhanda Britta
Answer: (C)

43. Which one is the biographical presentation of his life written by Rabindranath?
(A) Kabi-Smriti
(B) Jiban Smriti
(C) Pitru Smriti
(D) Rabi Smriti
Answer: (B)

44. How many matras are in ‘Teora’ Tala?
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 10
Answer: (B)

45. Which one is the sign of ‘Som’ or 1stmatra of any Rabindrik Tala?
(A) +
(B) ×
(C) 0
(D) ∂′
Answer: (D)

46. Music Department of ‘Vishwa Bharati Vishwavidyalaya’ is called as
(A) Sangeet Bhavan
(B) Sangeet-Kala Bhavan
(C) Sangeet Vidyalaya
(D) None of the above
Answer: (A)

47. In which city, Ali Akbar College of Music is situated abroad?
(A) Washington
(B) California
(C) Texas
(D) New York
Answer: (B)

48. Which percussion instrument is from Karnatic music?
(A) Chenda
(B) Kanjira
(C) Maddalam
(D) Pakhawaj
Answer: (B)

49. In Natyashashtra, instrument is called by which name?
(A) Vadya
(B) Aatadya
(C) Pushkar
(D) Dunduvi
Answer: (B)

50. The value of first matra (Dhin) of Jhumratal is
(A) 1 1/4
(B) 1 1/2
(C) 1 3/4
(D) 1 4/3
Answer: (B)

Part – II: Hindustani Music

51. ‘Panchamadi Moorchchana’ of Bharta’s ‘Sadaj Gram’ is called as
(A) Aabhiri
(B) Abhiruddgataa
(C) Aarshbhi
(D) Matsarikritaa
Answer: (C)

52. Bahadur Sen is related to which instrument?
(A) Santoor
(B) Sursingaar
(C) Sitar
(D) Surbahar
Answer: (B)

53. Which one of the following is frequency of Shuddh Dhaivat of Western Shuddh Swar Saptak?
(A) 480
(B) 270
(C) 405
(D) 400
Answer: (D)

54. Who was the founder of ‘Chakrik- Prakriya’ for measurement of ‘Swar- Samvaad’?
(A) Pt. Bhatkhande
(B) Pt. Paluskar
(C) Pt. Lalit Kishore Singh
(D) Pt. Omkarnath Thakur
Answer: (C)

55. Who was the inventor of “Shruti- DarpanVaadya”?
(A) Kailash Chandradev Vrihaspati
(B) S.N. Ratanjankar
(C) Nihshank Sharangdev
(D) Acharya Bharat
Answer: (A)

56. Which of the following is in correct order?
(A) Swaramel Kalaanidhi, Natyashastra, Vrihaddeshi, Ratnakar, Ragtatvavibodh
(B) Ragtatvavibodh, Ratnakar, Vrihaddeshi, Natyashashtra, Swarmelkalanidhi
(C) Natyashastra, Vrihaddeshi, Ratnakar, Swarmelakalanidhi Ragtatvavibodha
(D) Vrihaddeshi, Natyashastra, Ragtatvavibodh, Ratnakar, Swarmelakalanidhi
Answer: (C)

57. Match List – I with List – II and select correct order from the codes given below:
List – I                                    List – II
1. Bhoomidundubhi                i. Tat
2. Rudra Veena                       ii.Awanaddha
3. Clarionet                             iii. Tat
4. Israj                                     iv. Sushir
Codes:
1          2          3          4
(A)       i           iv         iii         ii
(B)       ii          i           iii         iv
(C)       ii          i           iv         iii
(D)       iv         i           iii         ii
Answer: (C)

58. In which Puran the name of Kalpas are based on the notes on music?
(A) Vishnu Puran
(B) Vayu Puran
(C) Brahm Puran
(D) Narad Puran
Answer: (B)

59. The kakali was related to which note in Bharat age?www.netugc.in
(A) Nishad
(B) Gandhar
(C) Shadja
(D) Panchams
Answer: (A)

60. The place for discussion on music is called in Upnishad as
(A) Shailal
(B) Narashansi
(C) Taragh
(D) Aastav
Answer: (D)

61. Music in Buddha Age was named as
(A) Gandharv
(B) Gandhabh
(C) Gaandharv
(D) Sangeet
Answer: (B)

62. The evening Raga based on the notes of Rag Bhairav is
(A) Ahir Bhairav
(B) Nat Bhairav
(C) Gauri
(D) Ramkali
Answer: (C)

63. Panini has named Orchestra (Vrindavadan) as
(A) Panigh
(B) Turya
(C) Kutap
(D) Aamnay
Answer: (B)

64. _________ Alankaras Sthai Varnasin Sangeet Ratanakar
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8
Answer: (C)

65. The Ragas presenting two Angas is ________
(A) Aabhogi
(B) Bhairav
(C) Malkosh
(D) Kaushi Kanhara
Answer: (D)

66. ________ is Vrihannala in Mahabharat
(A) Bhishma
(B) Surya
(C) Bhim
(D) Arjun
Answer: (D)

67. How many Bharatratna for Sushir Vadya?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
Answer: (A)

68. Only one Persian Music Book available between 12th and 13thcentury is
(A) Nagmate-e-Asafi
(B) Heel Imali
(C) Mu-Arifunnagmat
(D) M-Adan-ul-Mausiki
Answer: (B)

69. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                        List – II
a. Madhym gram         i. Sa, Re, Antar Ga, Ma, Pa Dha, Ni
b. Shadaj gram            ii. Sa, Re, Ga, Ma, Pa, Dha, Ni
c. Kankangi                 iii. Ma, Pa, Dha, Ni, Sa, Re, Ga
d. Bilawal                    iv. Sa, Shudha Re, Shudha Ga, Shudha Ma, Pa, Shudha Dha, Shudha Ni
Codes:
a          b          c          d
(A)       iii         iv         ii          i
(B)       iii         i           iv         ii
(C)       iv         ii          i           iii
(D)       iii         iv         i           ii
Answer: (B)

70. The music of Lochan’s period was based on which gram?
(A) Gaandhaargram
(B) Shadaj-Madhyamgram
(C) Madhyamgram
(D) Shadajgram
Answer: (D)

71. Which instrument was prepared by Helmhotz for recognizing the ‘Anshikas’ of Mishra Swara?
(A) Microphone
(B) Anunaadak
(C) Naadak
(D) Galvinator
Answer: (B)

72. The interval of Shuddh Swara Saptak of Indian music (Hindustani) is
(A) 301 Severt
(B) 204 Severt
(C) 96.9 Severt
(D) 227.2 Severt
Answer: (A)

73. Identify the ‘Kalyan-Mela’ with the basis of ‘Shadaj-Interval’
(A) 16/15, 9/8 , 75/64, 16/15, 16/15, 75/64, 16/15
(B) 16/15, 75/64, 9/8, 16/15, 9/8 , 10/9 , 16/15
(C) 9/8 , 10/9 , 16/15, 9/8 , 9/8 , 10/9 , 16/15
(D) 9/8 , 10/9 , 9/8 , 16/15, 9/8 , 10/9 , 16/15
Answer: (D)

74. Who made the ‘Cyclic Theory’?
(A) Alain Danielov
(B) Jairaz Bhoy
(C) Kolinsky
(D) Mark Lavy
Answer: (C)

75. Find correct sequence:
(A) Alaap, Fast Gat, Jod, Jhala
(B) Fast Gat, Jod, Alaap, Jhala
(C) Alaap, Jod, Fast Gat, Jhala
(D) Jod, Alaap, Fast Gat, Jhala
Answer: (C)

Part – III: Karnatik Music

51. Mitra Ragas have
(A) Common Svaras
(B) Names with common endings
(C) Derived from same Mela raga
(D) All the above
Answer: (B)

52. Correct sequence:
(A) Mararanjini, Charukesi, Sarasangi, Harikamboji
(B) Charukesi, Sarasangi, Mararanjini, Harikamboji
(C) Sarasangi, Charukesi, Mararanjini, Harikamboji
(D) Charukesi, Sarasangi, Harikamboji, Mararanjini,
Answer: (A)

53. Stress on a note is termed as
(A) Lina
(B) Kampita
(C) Nokku
(D) Andolika
Answer: (C)

54. Opposite of Sama Graha is
(A) Anuloma
(B) Vishama
(C) Atita
(D) Anagata
Answer: (B)

55. Assertion and Reasoning:
Assertion (A): Art in India was independent of Religion.
Reason (R): Temples have been repositories of Art in India.
Codes:
(A) (R) is false (A) is true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (C)

56. Match the following:
List – I                        List – II
I. Shodashangas          1. Svara Ragasudha
II. Anagata Graha       2.Govinda Dikshit
III. Lakshana Gitas     3.Pluta
IV. Padam                   4. Kshetregna
Codes:
I           II         III        IV
(A)       3          1          2          4
(B)       3          2          1          4
(C)       2          3          1          4
(D)       4          3          2          1
Answer: (A)

57. Variations on musical theme by the Vaggeykkara
(A) Yati
(B) Neraval
(C) Sangati
(D) Yamakam
Answer: (C)

58. Match the following:
List – I            List – II
I. Nantuni        1. Wind instrument
II. Kombu       2. Drum
III. Chenda     3. Nagaswaram
IV. Tavitra      4. Stringed instrument
Codes:
I           II         III        IV
(A)       3          4          2          1
(B)       2          3          4          1
(C)       4          1          2          3
(D)       1          4          3          2
Answer: (C)

59. The number of Aksharakalas in Misra Jati Mathyatala
(A) 12
(B) 16
(C) 20
(D) 10
Answer: (B)

60. Kattalais are found in
(A) Vedic music
(B) Nāmavalis
(C) Tevaram hymns
(D) Thirupugazh
Answer: (C)

61. Tamil Pan similar to present day Shankarabharana
(A) Panchamam
(B) Pazhampanjuram
(C) Sikāmaram
(D) Kausikam
Answer: (B)

62. A Veena named after a celestial musician
(A) Kachchapi
(B) Mātangi
(C) Kinnara
(D) Mahati
Answer: (C)

63. Arrange the following in order of Parent scale:
I. Sriranjini
II. Gaula
III. Sruti
IV. Behag
(A) I, III, II, IV
(B) II, III, I, IV
(C) II, I, III, IV
(D) I, II, IV, III
Answer: (C)

64. Assertion and Reasoning:
Assertion (A): Grama in the ancient times was evolved only to find new scales.
Reason (R): Murchanas evolved from Jatis.
Codes:
(A) (A) is true (R) is false.
(B) (R) is true (A) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

65. Prithvi Lingam
(A) Thirupati
(B) Madurai
(C) Chidambaram
(D) Kanchipuram
Answer: (C)

66. A series of svaras arranged without proper sequence:
(A) Kutatanas
(B) Kalpana Svara
(C) Svara Koruppu
(D) Korvai
Answer: (A)

67. Panchavadhyam includes
(A) Chenda
(B) Sudha Maddalam
(C) Veena
(D) Mridangam
Answer: (B)

68. Dvianya Svara Bhashanga Raga
(A) Dvijavanti
(B) Bhairavi
(C) Anandabhairavi
(D) Athana
Answer: (D)

69. The greatest composer of Gitas after Purandara Dasa
(A) Vina Kuppayyar
(B) Paidala Gurumurty Shastri
(C) Ramnad Srinivas
(D) Narayana Tirthar
Answer: (B)

70. Composer of Viriboni Varnam
(A) Vina Kuppayyar
(B) Pachimiriyam Adiyappayya
(C) Ramaswamy Sivan
(D) Patnam Subramanya Iyer
Answer: (B)

71. Guru of Tyagaraja
(A) Sonti Venkataramanayya
(B) Sonti Venkatasubbayya
(C) Vadivelu
(D) Aneyya
Answer: (B)

72. Match the following:
I. Chola                                   1. Violin
II. Baluswamy Dikshitar         2.Tanjavur
III. Gopala Krishna Bharati    3. Sacred Music
IV. Appar                                4. Geya Natakas
Codes:
I           II         III        IV
(A)       2          1          3          4
(B)       3          2          1          4
(C)       2          1          4          3
(D)       4          3          2          1
Answer: (C)

73. A Daru
(A) Vikshepa
(B) Antara
(C) Avapa
(D) Avalokita
Answer: (B)

74. In Desadi Tala music commences after
(A) 3/4 th Aksharakala
(B) 1/2 Aksharakala
(C) 1/4 Aksharakala
(D) Sama
Answer: (A)

75. Narayana Tirtha’s composition are called as
(A) Krishna Gitis
(B) Padams
(C) Ashtapadi
(D) Suladi Tarangas
Answer: (D)

Part – IV: Rabindra Sangeet

51. Shanta, Amar & Pramada are the characters of which Dance-Drama of Tagore?
(A) Kal Mrigaya
(B) Natir Puja
(C) Taser Desh
(D) Mayar Khela
Answer: (D)

52. Who composed the song ‘He Antaryami, Trahi....’?
(A) Rabindranath
(B) Dinendranath
(C) Jyotirindranath
(D) Hemendranath
Answer: (C)

53. Who was the editor of ‘National Paper’ magazine?
(A) Gopal Mitra
(B) Sukumar Roy
(C) Nabagopal Mitra
(D) Somendranath Tagore
Answer: (C)

54. Which one is the correct divisional structure for Ada-Chartal used by Tagore for his songs?
(A) 3 | 2 | 4 | 4
(B) 2 | 4 | 4 | 4
(C) 4 | 2 | 4 | 4
(D) 4 | 4 | 4 | 2
Answer: (B)

55. Pick up the odd one from the following lists:
(A) Jhampak / Ardha Jhaptal
(B) Teora / Tivra
(C) Dadra / Kashmiri Khemta
(D) Kaharwa / Rupak
Answer: (D)

56. How many Matras are in Choutal or Chartal?www.netugc.in
(A) 12
(B) 14
(C) 16
(D) None of the above
Answer: (A)

57. ‘Nibira Ama Timir Hote’ song is based on which category?
(A) Puja
(B) Prakriti
(C) Swadesh
(D) Vichitra
Answer: (B)

58. The following song is based on which category?
‘Amar Mallika Vane’
(A) Prem
(B) Puja
(C) Prakriti
(D) Vichitra
Answer: (C)

59. The song ‘Tomar Khola Hawaye’ is based on which ‘Tala’?
(A) Dadra
(B) Sasthi
(C) Kaharwa
(D) Trital
Answer: (C)

60. Who also played veena along with singing from among the following artists?
(A) Shailajaranjan Majumdar
(B) Shantidev Ghosh
(C) Pankaj Kumar Mallick
(D) Anadi Kumar Dastidar
Answer: (D)

61. How many divisions are in Sur Fak Tal?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Answer: (D)

62. How many ‘Fhak’ or ‘Khali’ is in Tibra Tal?
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) None of above
Answer: (A)

63. In accordance with the total number of matra, which ‘Rabindra Tala’ is similar to Hindustani tala ‘Rupak’?
(A) Jhampak
(B) ArdhaJhaptal
(C) Teora
(D) Ektal
Answer: (C)

64. How many songs were not composed by Tagore among the total 157 no. of songs in ‘Geetanjali’?
(A) 17
(B) 37
(C) 57
(D) 71
Answer: (D)

65. In the song ‘TomarAsime....’ which ‘Vivadi Swar’ is used to make this composition ‘Raga Bihag’?
(A) Komal Dhaivat
(B) Komal Nishad
(C) Tivra Madhyam
(D) Komal Gandhar
Answer: (B)

66. ‘Antaratara Antaratamo Tini Je....’ song is known as
(A) Rabindra Sangeet
(B) Kabya Sangeet
(C) Baul Sangeet
(D) Brahma Sangeet
Answer: (D)

67. Who received the title of ‘Rangraj’ & ‘Tanraj’?
(A) Gopeswar Bandopadhya
(B) Jadu Bhatt
(C) Ganga Narayan
(D) Vishnu Chakraborty
Answer: (B)

68. ‘Ami Chanchal He’ song is based on which ‘Tala’?
(A) Dadra
(B) Ektal
(C) Rupak
(D) Teora
Answer: (A)

69. ‘Ada-Khemta’ tala has the following characters:
(A) 3 Talis & no Khali
(B) 3 Talis & 1 Khali
(C) 3 Talis & 2 Khalis
(D) 4 Talis & 0 Khali
Answer: (B)

70. How many divisions are in ‘Naba Taal’?
(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) 2
Answer: (B)

71. ‘Jat’ tal is divided into how many divisions?
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 10
Answer: (C)

72. ‘Ore Natan Yuger Bhore’ song was composed to celebrate which occasion?
(A) Holi
(B) Basant Utsav
(C) Varsha Utsav
(D) Bengali New Year
Answer: (D)

73. ‘Aaji Subho Dine’ song is based on which ‘Tala’?
(A) Sur Fak Tal
(B) Kaharwa
(C) Jhaptal
(D) Talferta
Answer: (D)

74. ‘Ei Udasi Howar Pathe’ song is based on which category?
(A) Prakriti
(B) Prem
(C) Tappa
(D) Vichitra
Answer: (B)

75. ‘Aaji Praname Tomare’ song is based on which ‘Tala’?
(A) Sasthi
(B) Choutal
(C) Trital
(D) Dadra
Answer: (A)

Part – V: Percussion

51. Who among the following was a renowned artists, who was a good Tabla player?
(A) Pt. Hariprasad Chaurasia
(B) Ustad Bismillah Khan
(C) Pt. Shiv Kumar Sharma
(D) Pt. Bhimsen Joshi
Answer: (C)

52. 9/4 indicate which layakari?
(A) Aadh
(B) Sawagun
(C) Tigun
(D) Sawadugun
Answer: (D)

53. On which beat 3rd Tali of Shikhartal is placed?
(A) 7 beats
(B) 8 beats
(C) 9 beats
(D) 10 beats
Answer: (C)

54. Which Rishi is associated with Pushkar Vadya?
(A) Swati
(B) Narad
(C) Kashyap
(D) Bharat
Answer: (A)

55. The prominent artist of Laggi playing to accompany semi-classical music
(A) Skaikh Daud
(B) Ustad Nizammuddin
(C) Shri Kanhai Dutt
(D) Ustad Karamatullah Khan
Answer: (B)

56. Which one among the following is not the category of Jati?
(A) Mishra
(B) Khand
(C) Sankeeran
(D) Satgun
Answer: (D)

57. Which is the shortest unit of Tal?
(A) Theka
(B) Vibhag
(C) Tali
(D) Matra
Answer: (D)

58. Who was the Guru of Karamat Khan?
(A) Pt. Gyan Prakash Ghosh
(B) Ustad Ahmed Jan Thirakawa
(C) Ustad Amir Hussain
(D) Ustad Masit Khan
Answer: (D)

59. Which is not a category of Tihai among the following?
(A) Farmaisi
(B) Navahakka
(C) Quada
(D) Kamali
Answer: (C)

60. By which tal Tappa Gayaki is accompanied?
(A) Tintal
(B) Jhaptal
(C) Sitarkhani
(D) Ektal
Answer: (C)

61. How many beats are there in the ‘Navpanch’ tal of Rabindra Sangeet?
(A) 12
(B) 14
(C) 16
(D) 18
Answer: (D)

62. The author of ‘Playing Technique of tabla’ is
(A) Ishwar Lal Mishra
(B) Pt. Chhote Lal Mishra
(C) Pt. Kumar Lal Mishra
(D) Pt. Sheetal Prasad Mishra
Answer: (B)

63. Bhatkande Sangeet Mahavidyalaya has been conferred the university status in the year
(A) 2002
(B) 2001
(C) 2000
(D) 2003
Answer: (B)

64. Which renowned tabla player was expired recently?
(A) Pt. Chhote Lal Mishra
(B) Pt. Gyan Prakash Ghosh
(C) Pt. Kishan Maharaj
(D) Ustad Aafak Hussain
Answer: (A)

65. In which of the Gharanas, the playing of description of theka is performed?
(A) Delhi
(B) Punjab
(C) Lucknow
(D) Banaras
Answer: (D)

66. Which Tala has different varieties?
(A) Tin tal
(B) Ektal
(C) Jhaptal
(D) Rudra
Answer: (D)

67. From where, Kuad of Rudratala will start?
(A) 2 1/5
(B) 2 2/5
(C) 2 4/5
(D) 4 2/3
Answer: (A)

68. In which university, dept. of tabla or percussion, instrumental is not separate?
(A) Kashi Hindu Vishwavidyalaya
(B) Indira Kala Vishwavidhyalaya, Khairagarh
(C) M.S. Vishwavidyalaya, Vadodara
(D) Bhatkhande Vishwavidyalaya, Lucknow
Answer: (A)

69. ‘Dhama’ the instrument like tabla is used in which state?
(A) Delhi
(B) Punjab
(C) Bengal
(D) Gujarat
Answer: (B)

70. From which Matra, the composition of Maseet Khani get started?www.netugc.in
(A) 10th Beat
(B) 11th Beat
(C) 12th Beat
(D) 13th Beat
Answer: (C)

71. In which Tala, Farmaishee Chakkardar of Jhaptala will be played without any change?
(A) Ektal
(B) Aada Chautal
(C) Teen Tal
(D) Rupak
Answer: (C)

72. In which Tala, playing is possible without any change of Kamali (minimum of seven circles) of teental?
(A) Ektal
(B) Jhaptal
(C) Dhamar
(D) Roopkara
Answer: (C)

73. Which Pakhawaj Player has resided in Kashi for a long run?
(A) Kodau Singh
(B) Swami Pagal Das
(C) Nana Panse
(D) Ram Das Sharma
Answer: (C)

74. Which Mridanga player is renowned as eminent of Laya?
(A) Pal Ghat Raghu
(B) Ram NadIshwaran
(C) K. Shivaraman
(D) Ayodhya Prasad
Answer: (B)

75.Tabla player, who had received President Award is
(A) Pt. Veeru Mishra
(B) Pt. KanthaiMaharaj
(C) UstadAbidHussain
(D) UstadKadirBax
Answer: (B)