2012 June UGC NET Examination in Visual Arts, Paper II: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






1. During whose reign Mughal architecture was predominantly influenced by Rajasthani architecture?
(A) Akbar
(B) Jehangir
(C) Shahjehan
(D) Aurangzeb
Answer: (A)

2. Name one of the following ideals which supported emergence of expressionism:www.netugc.in
(A) Neoclassicism
(B) Romanticism
(C) Realism
(D) None of the above
Answer: (B)

3. Who said that art is a significant form?
(A) I. A. Richards
(B) Clive Bell
(C) Collingwood
(D) Suzanne Langer
Answer: (B)

4. In which museum bust image of Kushan emperor Kanishka is housed?
(A) National Museum, New Delhi
(B) Indian Museum, Kolkata
(C) Lahore Museum, Pakistan
(D) Archaeological Museum, Mathura
Answer: (D)

5. Which was the first newspaper published in India?
(A) Times of India
(B) Hindustan Times
(C) Bengal Gazette
(D) Statesman
Answer: (C)

6. In which year the ‘Copyright Act’ came into force?
(A) 1947
(B) 1957
(C) 1952
(D) 1989
Answer: (B)

7. Promotion is persuasive communication to sell all, except.
(A) Competition
(B) Service
(C) Product
(D) Concept
Answer: (A)

8. One advantage, publicity may enjoy over advertising, is
(A) Credibility
(B) Selectivity
(C) Control
(D) Simplicity
Answer: (A)

9. What is the medium of painting entitled ‘The River’ painted by Probir Gupta?
(A) Iron oxide and Acrylic colours
(B) Oil colours
(C) Acrylic colours
(D) Oil and Acrylic colours
Answer: (A)

10. Name the painter of “Jallianwala Bagh-Symbol of Urge for Freedom”.
(A) F. N. Souza
(B) K. S. Kulkarni
(C) Bimal Das Gupta
(D) Pran Nath Mago
Answer: (D)






11. Where is located Raza Library known for Indian miniature paintings collection?
(A) Shyampur
(B) Rampur
(C) Kanpur
(D) Bilaspur
Answer: (B)

12. Who painted the “Splash Front Page” in ink on newspaper?
(A) Satish Gujral
(B) B. B. Mukherjee
(C) M. F. Hussain
(D) R. N. Chakravorty
Answer: (C)

13. Evidence of earliest rock-cut architecture was found at
(A) Ajanta caves
(B) Lomas hrishi caves
(C) Kailashnath temple, Ellora
(D) Badami caves
Answer: (B)

14. Lothal and Kalibangan both are
(A) Situated in Gujarat
(B) Pre Mauryan sites
(C) Famous for ancient past
(D) Harappan site
Answer: (D)

15. The sculpture ‘Japanese War God’ is made bywww.netugc.in
(A) Pablo Picasso
(B) Michaelangelo
(C) Eduardo Paolozzi
(D) Marino Marini
Answer: (C)

16. Debiprasad Roy Chaudhury used to teach at
(A) Government College of Art &Craft, Calcutta
(B) J. J. School of Art, Bombay
(C) Government College of Art, Madras
(D) College of Art, New Delhi
Answer: (C)

17. In offset printing images are reproduced
(A) Reduced
(B) Upside down
(C) Reverse
(D) Exactly the same
Answer: (D)

18. Name one of these elements related to Print Making.
(A) Moulding
(B) Etching
(C) Gouache
(D) Weaving
Answer: (B)

19. In the ‘Bull fight’ series Picasso used
(A) Offset Lithography
(B) Soft Ground
(C) Relief Etching
(D) Sugar Lift Etching
Answer: (A)

20. The material ‘Asphaltum’ is also known as
(A) Resin
(B) French Chalk
(C) Charcoal
(D) Bitumen
Answer: (D)






21. Assertion (A): Rodin is a Symbolist as well as Impressionist.
Reason (R): As Rodin combines two dominant directions of late 19th century art in his work.
(A) (A) is not correct, (R) is partially correct.
(B) (A) is correct, (R) is also correct.
(C) (A) is correct, (R) is not correct.
(D) (A) is not correct, (R) is also not correct.
Answer: (B)

22. Assertion (A): Textural surface in figural sculptures creates life sensation.
Reason (R): Sculptors found it a new technique to make sculptures differently.
(A) (A) is partially correct, (R) is correct.
(B) (A) is correct, (R) is partially correct.
(C) (A) is not correct, (R) is partially correct.
(D) (A) and (R) both are partially correct.
Answer: (B)

23. Assertion (A): Retail advertising is locally oriented.
Reason (R): Retail advertising helps in selling goods and services directly to the consumers.
(A) (A) and (R) both are not correct.
(B) (A) is correct, (R) is not correct.
(C) (A) is not correct, (R) is correct.
(D) (A) and (R) both are correct.
Answer: (D)

24. Assertion (A): Brand is the combination of name, word, symbols or design that identifies one particular product.
Reason (R): Branding helps differentiating one product from other competing products.
(A) (A) is correct, (R) is not correct.
(B) (A) and (R) both are correct.
(C) (A) and (R) both are not correct.
(D) (A) is not correct, (R) is correct.
Answer: (A)

25. Assertion (A): Monuments erected during the reign of Feroz Shah Tughlaq are strong, gigantic but simple.
Reason (R): Because during his time there was scarcity of artisans and less funding was available due to wrong policies of his predecessor.
(A) (A) and (R) both are correct.
(B) (A) is correct, (R) is not correct.
(C) (A) and (R) both are not correct.
(D) (A) is not correct, (R) is correct.
Answer: (A)

26. Assertion (A): Contemporary art is complex in nature.
Reason (R): Since it has grown out of mental environ of contemporary society where every individual has freedom of expression and his own sensibility.
(A) (A) is correct, (R) is not correct.
(B) (A) and (R) both are not correct.
(C) (A) and (R) both are correct.
(D) (A) is correct, (R) is partially correct.
Answer: (C)

27. Assertion (A): Etching prints can be made using metal plate or hard surface.
Reason (R): Etching is easily done without any technical support.
(A) (A) and (R) both are not correct.
(B) (A) is correct, (R) is not correct.
(C) (A) is correct, (R) is also correct.
(D) (A) is not correct, (R) is correct.
Answer: (B)

28. Assertion (A): In India print making movement took place during the end of 20th century.
Reason (R): It was an impact since many notable print makers from U.S.A. worked in India during that time.
(A) (A) and (R) both are correct.
(B) (A) is not correct, (R) is correct.
(C) (A) and (R) both are not correct.
(D) (A) is correct, (R) is not correct.
Answer: (A)

29. Assertion (A): Illustration of Hamzanama, in twelve volumes shows a dramatic treatment of events, broad handling, and bright expressive colours.
Reason (R): Akbar was a man of literary and fine aesthetic taste who admired to depict the adventures of Mir Hamza, an uncle of the Profet.
(A) (A) and (R) both are correct.
(B) (A) is not correct, (R) is correct.
(C) (A) and (R) both are not correct.
(D) (A) is correct, (R) is not correct.
Answer: (A)

30. Assertion (A): G. R. Santosh is considered as a Tantric Painter.
Reason (R): Since he hailed from Kashmir and practiced Yoga Tantra.
(A) (A) is correct, but (R) is partially correct.
(B) (A) and (R) both are correct.
(C) (A) is not correct but (R) is correct.
(D) (A) and (R) both are not correct.
Answer: (A)






31. Select the correct chronological sequence of the artists of Renaissance.
(A) Botticelli, Donato Bramante, Leonardo da Vinci, Masaccio
(B) Masaccio, Botticelli, Donato Bramante, Leonardo da Vinci
(C) Donato Bramante, Botticelli, Leonardo da Vinci, Masaccio
(D) Donato Bramante, Masaccio, Botticelli, Leonardo da Vinci
Answer: (A)

32. Select correct chronological sequence of Orissan temples.www.netugc.in
(A) Parasuramesvara, Vaital Deul, Lingaraj, Sun Temple of Konark
(B) Vaital Deul, Parasuramesvara, Lingaraj, Sun Temple of Konark
(C) Parasuramesvara, Lingaraj, Vaital Deul, Sun Temple of Konark
(D) Lingaraj, Parasuramesvara, Vaital Deul, Sun Temple of Konark
Answer: (C)

33. Select the correct sequence of techniques in order as invented.
(A) Dry-point, Aquatint, Line Etching, Metal Engraving
(B) Line Etching, Dry-point, Metal Engraving, Aquatint
(C) Dry-point, Aquatint, Metal Engraving, Line Etching
(D) Dry-point, Metal Engraving, Line Etching, Aquatint
Answer: (D)

34. Select the correct sequence of material used in silk screen printing.
(A) Squeeze, Frame, Exposing table, printing table
(B) Exposing table, Printing table, Squeeze, Frame
(C) Frame, Exposing table, Printing table, Squeeze
(D) Squeeze, Frame, Printing table, exposing table
Answer: (C)

35. Select the correct sequence of factors affecting the client – agency relationship.
(A) Chemistry, Communication, Conduct, Changes
(B) Chemistry, Conduct, Changes, Communication
(C) Conduct, Chemistry, Communication, Changes
(D) Communication, Conduct, Changes, Chemistry
Answer: (A)

36. Select the correct sequence in order of maximum perceiving ability.
(A) Eye, Ear, Taste, Smell
(B) Smell, Taste, Eye, Ear
(C) Ear, Smell, Eye, Taste
(D) Eye, Ear, Smell, Taste
Answer: (D)

37. Select the correct chronological sequence of the artists.
(A) Hanson, Matisse, Delacroix, Brancusi
(B) Delacroix, Matisse, Brancusi, Hanson
(C) Delacroix, Brancusi, Matisse, Hanson
(D) Delacroix, Hanson, Matisse, Brancusi
Answer: (B)

38. Select the correct sequence of steps.
(A) Carving, Marquette, Drawing, Finishing
(B) Marquette, Drawing, Carving, Finishing
(C) Drawing, Finishing, Carving, Marquette
(D) Drawing, Marquette, Carving, Finishing
Answer: (D)

39. Select the correct chronological sequence of the paintings.
(A) Cave Monastery, Khilari, Brooding, Haldi Grinders
(B) Khilari, Cave Monastery, Haldi Grinders, Brooding
(C) Brooding, Haldi Grinders, Cave Monastery, Khilari
(D) Haldi grinders, Brooding, Khilari, Cave Monastery
Answer: (C)

40. Select the correct chronological sequence of the artist who worked on geometrical forms.
(A) Om Prakash, B. Khanna, G. R. Santosh, J. Swaminathan
(B) G. R. Santosh, Om Prakash, B. Khanna, J. Swaminathan
(C) B. Khanna, G. R. Santosh, J. Swaminathan, Om Prakash
(D) J. Swaminathan, G. R. Santosh, B. Khanna, Om Prakash
Answer: (D)






41. Match the following iconographical attributes to their respective deities:
(a) Ushnish                  (i) Vishnu
(b) Chakra                   (ii) Shiva
(c) Trishul                    (iii) Buddha
(d) Kamandala                        (iv) Bodhisattva Maitreya
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iv) (ii) (iii)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (ii) (i) (iii) (iv)
(D) (iii) (i) (ii) (iv)
Answer: (B)

42. Match the following sculptures to their respective sites:
(a) Ravan Shaking Mount Kailash      (i) Lauriyanandan Garh
(b) Maheshmurti                                  (ii) Kailashnath Temple, Ellora
(c) Gangaavataran                               (iii) Elephanta Caves
(d) Mauryan Bull Capital                    (iv) Mahabalipuram
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iii) (iv) (i)
(B) (iii) (iv) (ii) (i)
(C) (i) (ii) (iii) (iv)
(D) (ii) (iii) (i) (iv)
Answer: (D)

43. Match the following:
(a) Jay Zharotia           (i) Kolkata
(b) Laxma Goud         (ii) Baroda
(c) Rini Dhumal          (iii) Delhi
(d) Sanat Kar              (iv) Hyderabad
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (ii) (iv)
(B) (iii) (iv) (ii) (i)
(C) (iv) (i) (iii) (ii)
(D) (ii) (iii) (iv) (i)
Answer: (B)

44. Match the following:
(a) Jagmohan Chopra              (i) Aquatint
(b) Prayag Jha Chillar              (ii) Drawing with print impression
(c) Sanat Kar                           (iii) Collography
(d) Palani Appan                     (iv) Wood Intaglio
Code :
        (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iv) (iii) (i)
(B) (ii) (iii) (i) (iv)
(C) (iii) (i) (iv) (ii)
(D) (iv) (i) (ii) (iii)
Answer: (C)

45. Match the material with sculpture mediums.
(a) Carving                  (i) Clay
(b) Modelling              (ii) Brass
(c) Casting                   (iii) Scrap metal
(d) Assemblage           (iv) Stone
Codes:
         (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (ii) (iii) (i)
(B) (ii) (i) (iii) (iv)
(C) (iv) (i) (ii) (iii)
(D) (i) (ii) (iii) (iv)
Answer: (C)

46. Match the following artists with their relevant creative works:
(a) Prodosh Das Gupta           (i) Bird in Space
(b) Edgar Degas                      (ii) The Bull
(c) Constantin Brancusi          (iii) little fourteen year old Dancer
(d) Raghav Kaneria                 (iv) In Bondage
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (i) (ii) (iii)
(B) (iv) (iii) (i) (ii)
(C) (ii) (iii) (iv) (i)
(D) (ii) (i) (iv) (iii)
Answer: (B)

47. Match the following:
(a) Donate Eyes          (i) Amitabh Bachchan
(b) End Polio Now      (ii) Aishwarya Rai
(c) Be a Vegetarian     (iii) Amir Khan
(d) Atithi Devo Bhav  (iv) Maneka Gandhi
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (i) (iv) (iii) (ii)
(C) (iii) (ii) (iv) (i)
(D) (iv) (iii) (i) (ii)
Answer: (A)

48. Match the following:
(a) Maximum Point Size                     (i) Cypher
(b) Entangled Interlaced Initial          (ii) 72 point
(c) Unit of Resolution                         (iii) Pictogram
(d) Pictorial /Illustrated Text              (iv) DPI
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iv) (iii) (ii)
(B) (iii) (ii) (iv) (i)
(C) (i) (iii) (ii) (iv)
(D) (ii) (i) (iv) (iii)
Answer: (D)

49. Match the following terms with painting medium:
(a) Light to dark          (i) Oil Painting
(b) Dark to light          (ii) Water colour painting
(c) Pasting                   (iii) Graphic
(d) Etching                  (iv) Collage
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (ii) (iv) (iii) (i)
(C) (ii) (iii) (iv) (i)
(D) (i) (ii) (iii) (iv)
Answer: (A)

50. Match the following artists with their places:
(a) Asit Kumar Haldar            (i) Delhi
(b) B. C. Sanyal                      (ii) Baroda
(c) Ravindra Nath Tagore       (iii) Lucknow
(d) N. S. Bendre                     (iv) Shantiniketan
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (ii) (iv)
(B) (iii) (i) (iv) (ii)
(C) (iv) (ii) (i) (iii)
(D) (ii) (iv) (iii) (i)
Answer: (B)