2012 June UGC NET Examination in Tribal and Regional Language - Literature, Paper III: Previous Years Solved Question Paper Along With Answer Keys






Read the following passage carefully and answer question No. 1 – 5.
The music and dance performances in Jharkhand are invariably collective, never solo, where there are no audiences. In the Akhra all are performers; some of them are musicians, some singers and other dancers. That is why in Jharkhand, there is no dividing line between the performers and the audience. Infact, the audience waits for their turn to perform or to give the performers a break. The audience and the performers are one and the same in Jharkhand.
Jharkhand dances – Whether Adivasior Sadan are similar, their musical instruments are similar and the sentiment behind the songs is similar. The difference of their Mother languages, Agneya, Dravida and Sadani disappear as the emotional background is the same. The style and the body movements involved in the Adivasi or sadan music and dance are similar. Their respective inner distinctiveness produces variety in their style of presentation. Look at the dances of the santhal, Munda, Ho, Bhumij and Kharia, the Oraon and the Sadan, your eyes will be glued to them. It would seem as if waves are rising and falling in the ocean of bliss. The nature and spirit of all Jharkhand dances are the same in their original shape and vibration. The dances of Jharkhand are altogether different from those of the plains.

1. What is theme of this passage?www.netugc.in
(A) Akhra
(B) Nature of Jharkhandi music and dance
(C) Tribal dance
(D) Sadan dance
Answer: (B)

2. What is the basic nature of Jharkhandi music and dance?
(A) Collectiveness
(B) Individuality
(C) Raciality
(D) Naturality
Answer: (A)

3. Is there any dividing line between the performer and the audience?
(A) No
(B) Yes
(C) Very little
(D) Very much
Answer: (A)

4. What is Akhra?
(A) Place of performing music and dance
(B) Battle field
(C) Place of exercise
(D) Place of worship
Answer: (A)

5. Is there any difference in the musical instruments of the Tribals and the Sadans?
(A) Yes
(B) No
(C) Very Little
(D) Very much
Answer: (B)

6. Which is most necessary for the progress of society?
(A) Change of government
(B) Administrative system
(C) Devotion and labour
(D) Morality
Answer: (C)

7. Which tribe in Jharkhand was associated with the production of iron?
(A) Oraon
(B) Khadia
(C) Asur
(D) Ho
Answer: (C)

8. What is Sarana?
(A) Place of worship
(B) Battle field
(C) Mango grove
(D) Dancing place
Answer: (A)

9. Which is the state language of India in practice?
(A) Hindi
(B) English
(C) Urdu
(D) Sanskrit
Answer: (B)

10. In which tribe of Jharkhand the ‘Dali Dhiba’ custom is popular?
(A) Oraon
(B) Munda
(C) Santal
(D) Khadia
Answer: (A)






11. Which tribe in Jharkhand has the largest population?
(A) Ho
(B) Kharia
(C) Santal
(D) Munda
Answer: (C)

12. What is the traditional profession of Malar tribe?
(A) To make utensils
(B) To make weapon
(C) Casting
(D) Painting
Answer: (C)

13. Who has written the book, ‘Mundas and their country’?
(A) Dr. S. P. Sinha
(B) Dr. K. S. Singh
(C) Dr. L. P. Vidyarthi
(D) S. C. Roy
Answer: (D)

14. In which tribe the tradition of ‘Manjhi Pargana’ was in vogue?
(A) Ho
(B) Oraon
(C) Munda
(D) Santal
Answer: (D)

15. (A) There is similarity between Adivasi and Sadan (R) Because they live together since long time
(A) (A) and (R) both are correct
(B) (R) is correct not (A)
(C) (A) and (R) both are wrong
(D) (A) is correct not (R)
Answer: (A)

16. Who was the originator of ‘Tana Movement’?
(A) Budhu Bhagat
(B) Gang Narain
(C) Jatra Bhagat
(D) Kartik Oraon
Answer: (C)

17. Which flower is worshiped in Sarhul?
(A) Gulab
(B) Juhi
(C) Gulaichi
(D) Shal (Sakhua)
Answer: (B)

18. Which tribe in Jharkhand observes Mage Parab?
(A) Oraon
(B) Chero
(C) Vedia
(D) Ho
Answer: (D)

19. In which year CNT Act was promulgated?
(A) 1910
(B) 1908
(C) 1857
(D) 2012
Answer: (D)

20. What is the main reason of the backwardness of the people of Jharkhand?
(A) Colonial exploitation
(B) Illiteracy
(C) Lack of irrigation
(D) Communication gap
Answer: (A)






21. Which is the first unit of language?
(A) Sentence
(B) Word
(C) Form
(D) Meaning
Answer: (A)

22. Which is the oldest theory of the origine of language?
(A) Divine theory
(B) Theory of gesture
(C) Theory of imitation
(D) Yo he ho theory
Answer: (A)

23. What kind of change is in ghoda -> ghodwa, Ramu -> Ramua?
(A) Imitation
(B) Breach of vowels
(C) Emotion
(D) Similarity
Answer: (C)

24. Which sound does phonology study?www.netugc.in
(A) Physical sound
(B) Bird’s noise
(C) Meaningful sound
(D) Instrumental rythm
Answer: (C)

25. What kind of script is Deonagari?
(A) Pictorial
(B) Sound based
(C) Formulative
(D) Symbolic
Answer: (B)

26. What do we study in Morphology?
(A) Form
(B) Aesthetics
(C) Morph
(D) Shape
Answer: (C)

27. ‘Wisdom is the power of man’. What is wisdom in this sentence?
(A) Noun
(B) Verb
(C) Pronoun
(D) Adjective
Answer: (A)

28. What was the main subject of study of Dr. Suniti Kumar Chatterjee?
(A) Poetry
(B) Economics
(C) Linguistics
(D) History
Answer: (C)

29. Ta, Tha, Da, Dha are the sound of the group
(A) Bilabial
(B) Guttcral
(C) Dental
(D) Palatal
Answer: (C)

30. Identify the correct match
(i) You             (i) Definite pronoun
(ii) That, this    (ii) Indefinite Pronoun
(iii) Own          (iii) Personal Pronoun
(iv) Any           (iv) Second Person Pronoun
(A) (i) and (iv)
(B) (ii) and (iii)
(C) (iii) and (iv)
(D) (i) and (ii)
Answer: (A)






31. Which order of the development in language is proper?
(A) Dialect, Language, State language
(B) Dialect, State language, language
(C) State language, Dialect, language
(D) Language, state language, Dialect
Answer: (A)

32. Identify the language of Austric group
(A) Santali
(B) Kurukh
(C) Nagpuri
(D) Kurmali
Answer: (A)

33. Whether Nagpuri is the language of Dravida group?
(A) Yes
(B) No
(C) To some extent
(D) To great extent
Answer: (B)

34. Many languages are facing extinction. Why?
(A) Due to globalisation
(B) Poverty
(C) Illiteracy
(D) Natural Process
Answer: (A)

35. Can government do something to save the extincting languages?
(A) Yes
(B) No
(C) To some extent
(D) Not at all
Answer: (A)

36. Which historical order is correct?
(A) Rigveda, Atharwveda, Samved, Yajurveda
(B) Rigveda, Samveda, Yajurveda, Atharwaveda
(C) Rigveda, Yajurveda, Atharwaveda, Samveda
(D) Atharwaveda, Samveda, Rigveda, Yajurveda
Answer: (C)

37. In which ‘Purana’ the devotion of Brahma is not available?
(A) Vishnu Puran
(B) Vayu Puran
(C) Markandeya Puran
(D) Padma Puran
Answer: (C)

38. Which one is not the writing of Kalidas?
(A) Raghuvansh
(B) Abhigyan Shakuntalam
(C) Kumar Sambhawa
(D) Saundaranand
Answer: (D)

39. How many ‘Parvas’ are there in Mahabharat?
(A) 30
(B) 18
(C) 11
(D) 25
Answer: (B)

40. Who is the ‘Adikavi’ of India?
(A) Vyas
(B) Valmiki
(C) Kalidas
(D) Tulsidas
Answer: (B)






41. Who has written this doha – Bakripatikhathai, takikadikhal, jonarbakrikhathai, tinkakaunhawal
(A) Kabir
(B) Surdas
(C) Ratnakar
(D) Dinkar
Answer: (A)

42. Who has written ‘Rani Ketakiki Kahani’?
(A) Sadasukhlal
(B) Sadal Mishra
(C) Lallulal
(D) Insha Alla Khan
Answer: (D)

43. Identify the year of birth of Bhartendu Harishchandra?
(A) 1885 A.D.
(B) 1850 A.D.
(C) 1873 A.D.
(D) 1857 A.D.
Answer: (B)

44. Who was the editor of ‘Saraswati Patika’?
(A) Mahabir Prasad Dwivedi
(B) Bhartendu
(C) Sadal Mishra
(D) BihariLal
Answer: (A)

45. Who is called ‘Awara Masiha’?
(A) Bankim Chandra
(B) Sharat Chandra
(C) Manik Bandopadhyay
(D) Prabodh Kumar Sanyal
Answer: (B)

46. In which language Nazrul Islam has written his poetry?
(A) Asamia
(B) Urdu
(C) Bengali
(D) Hindi
Answer: (C)

47. What kind of novels has been written by Brindabanlal Verma?
(A) Historical
(B) Social
(C) Political
(D) Romantic
Answer: (A)

48. What is ‘Kaling Vijaya’?
(A) One act play
(B) Drama
(C) Story
(D) Essay
Answer: (A)

49. Who has written ‘Rashmirathi’?www.netugc.in
(A) Jai Shankar Prasad
(B) Pant
(C) Nirala
(D) Dinkar
Answer: (D)

50. Who is the main author of ‘Adi Dharam’?
(A) B. P. Keshari
(B) Rose Kerketta
(C) K. C. Tudu
(D) Ram Dayal Mund
Answer: (D)

51. ‘Poetry at bottom is criticism of life’. Whose definition is this?
(A) Wordsworth
(B) Browning
(C) Matthew Arnold
(D) I. A. Richards
Answer: (C)

52. What is the distinctive feature of literature?
(A) Thought
(B) Logic
(C) Technique
(D) Emotional touch
Answer: (D)

53. What is flashback technique?
(A) Imagination of future
(B) Present anxiety
(C) Remembrance of the past
(D) Historical events
Answer: (C)

54. What is the speciality of effective style?
(A) Clarity
(B) Thought
(C) Imagination
(D) Suggestion
Answer: (D)

55. Is literature harmful for life?
(A) No
(B) Yes
(C) To some extent
(D) To great extent
Answer: (A)

56. ‘Vakyam Rasatmakam Kavyam’. Whose definition is this?
(A) Dandi
(B) Bhamah
(C) Mammat
(D) Vishwanath
Answer: (D)

57. Which ‘Kavyaguna’ is favourable for Shringar Rasa?
(A) Oja
(B) Madhurya
(C) Prasad
(D) None
Answer: (B)

58. ‘His village has become desert’. Identify ‘Upman in this statement.
(A) Village
(B) His
(C) Become
(D) Desert
Answer: (D)

59. What is ‘Kavya-dosh’?
(A) Which obstructs the realization of meaning?
(B) Grammatical mistake
(C) Lack of Alankar
(D) Lack of qualities
Answer: (A)

60. Who is the author of ‘Kavya Prakash’?
(A) Bhamah
(B) Mammat
(C) Vishwanath
(D) Anandvardhan
Answer: (B)

61. What is the simple identification of folk-literature?
(A) Unavailability of the name of writer
(B) Availability of name of writer
(C) Simplicity of language
(D) Local colour
Answer: (A)

62. What is expressed in folk-literature?
(A) Individual mind
(B) Folk-mind
(C) People’s mind
(D) Supra mind
Answer: (B)

63. For whom the ‘Lori Song’ is sung?
(A) For old men
(B) For old women
(C) For children
(D) For young men
Answer: (C)

64. In which folk tales historical facts are dominant?
(A) Myth
(B) Legend
(C) Fairy tales
(D) Creation story
Answer: (B)

65. ‘Folk-literature is the ‘Veda’ of folklife’. Whose statement is this?
(A) Dr. Satyendra
(B) Hazari Prasad Dwivedi
(C) Dr. Udai Narain Tiwari
(D) Dr. Doman Sahu Samir
Answer: (B)

66. How many languages are taught as elective papers in the Department of Tribal and Regional language, Ranchi University?
(A) 10
(B) 8
(C) 9
(D) 5
Answer: (C)

67. What is the name of the book edited by Bhaiya Ram Munda?
(A) Dadan Jamakan Kaniko
(B) Hisir
(C) Saled
(D) Munda Koa Itihas
Answer: (A)

68. What is the title of the book written by Dawale Kujur?
(A) Khalli Ayang
(B) Namhai Edpa
(C) Munta Pump Jhumpa
(D) Innelanta
Answer: (C)

69. Which script was invented by Pandit Raghunath Murmu?
(A) Barangchiti
(B) Kaithi
(C) Tolongsiki
(D) Olchiki
Answer: (D)

70. Who isrecognised as the first writer in Khadia literature?
(A) Julius Baa
(B) Patras Baa
(C) Paulus Kullu
(D) Pyara Kerketta
Answer: (D)

71. Who is the first writer of HO grammar?
(A) J. Notrot
(B) Janum Singh Purty
(C) Kamal Lochan Koda
(D) B. P. Pingua
Answer: (A)

72. According to the latest information, who is the oldest poet in Nagpuri?
(A) Ghasi Ram
(B) Kanchan
(C) Raghnath Nripati
(D) P. K. Roy
Answer: (C)

73. Who is not Kurmali Literarian among the following?
(A) PasupatiMahto
(B) Girish Chandra Mahanti
(C) Pramod Kumar Roy
(D) Basant Mehta
Answer: (C)

74. In which language the ‘Luathi’ magazine is published?
(A) Hindi
(B) Khortha
(C) Panchpargania
(D) Nagpuri
Answer: (B)

75. Identify the name of the place where Binand Singh was born:
(A) Ranchi
(B) Simdega
(C) Bundu
(D) Silli
Answer: (D)